Saturday, August 6, 2011

Cholesterol & Dilema

Assalamualaikum

Aku sedang dalam mood rajin sekarang jadi aku pon usha resepi-resepi di internet. Terasa macam nak buat dessert padahal tak makan pon. Ceh korang tak tau ke aku suka makan yang berminyak seperti rendang dan kuah lodeh? Ha citarasa aku ni memang macam orang tua sikit. Tapi jiwa tetap muda belia hakhak. Aku mana reti makan pavlova, macarons bagai ni. Nak kata aku desa? Memang pon den kan budak somban yo. Tapi takpe, gwa cool je.

Aku suka buat dessert pon sebab dia comel. Dengan warna yang vibrant, ah kawai desu ne! Ni tadi aku terasa macam nak buat pudding Caramel dengan puding roti. Macam sedap kan? Ha memang sedap tapi sekali tengok resipi, terus tawar hati ='(

Caramel pudding - 7 biji telur
Pudding roti - 6 biji telur

Sebiji telur mengandungi 200-300mg cholesterol. Kita dinasihatkan supaya makan 2-3 biji seminggu. So do your math now. 
Macarons diperbuat daripada egg whites. Egg whites tiada cholesterol. But of course, a lot of sugar.


p/s: Tq! changed into egg whites already. my bad ^_____^

Thank you for reading this entry !

127 comments:

  1. jom geng buat puding telor. aku terel gak patin.

    ReplyDelete
  2. tengok ye jgn x tengok resipi tu,hehehe

    ReplyDelete
  3. 2-3 je telur seminggu? adoi dah terlebih ni huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. tp puding caramel sgtlah enak dimakan begitu saja. enak hingga menjilat jari!

    ReplyDelete
  5. mcm sedap ja..mau2...hahahah,post p sabah k..ahhaha

    ReplyDelete
  6. puding roti pakai 2 ke 3 biji telur pn dah cukup. hehe

    ReplyDelete
  7. haha, so takyah buat...!


    jarang makan makanan unsur telur2 ni.. tapi raya kang siaplah. kek sana sini.

    ReplyDelete
  8. walaupun begitu macarons byk sugar yo. icing sugar 225g, granulated sugar 25g (baru je google) hahaha. xpe dessert sedap.

    Lagi nostalgia kanak-kanak 90an (10 gambar)

    ReplyDelete
  9. ala x pe sekali sekala. bukan selalu pon. heee~

    ReplyDelete
  10. hahhaha..nak makan telur putih jela hari2 time sahur..hihi..

    mengidam macarons la pulak tengok gambar ni.hadoii

    ReplyDelete
  11. Aku tak pernah makan macaron bagai. Biarlah orang cakap aku desa pun, asalkan aku tetap boleh makan budu dengan sambal belacan hari-hari.

    ReplyDelete
  12. sedap nye macaroons ! fatin buat aaa macaroons, sofea nak buat tapi risau tak jadi. hekhek boleh tak cetu :P

    btw selama ni sofea silent reader awak since follower awak 8000, tapi sekarang choose to be unsilent. sooooo kalau tiap tiap entry ada muka sofea...bersedialah ye. hihihi

    ReplyDelete
  13. 7 biji bnyak nye...eila selalu buat caremal 5 biji jer....tapi tetap bnyak la kn2 :))

    ReplyDelete
  14. tapi macarons contain lot of sugar.. manis sgt.. blh kena kencing mnis..

    ReplyDelete
  15. ta pernah pon mkn benda nie



    huhuhuhuuhu


    larikkk =P

    ReplyDelete
  16. sy letak 2 biji je telur utk puding roti

    ReplyDelete
  17. makan banyak-banyak telur..nanti hanyir..hehehe.. i also like to cook now days..sikit2 cari resepi...bila buat n menjadi rasa heaven sgt..try buat apom polca dot..comel je, sedap la tu..pakai 3 biji telur je

    ReplyDelete
  18. hahaha...aku baru berangan nak buat puding karamel ptg ni. Tapi aku kurangkan telur je!

    ReplyDelete
  19. haha haa tau pon byk telor. tapi tu faveret aku kak ! :D
    kekekekeke ~

    macarons rm4 satu saja. nk buat, tak reti. MAHALNYEEEEEEEEEEEE :'(

    ReplyDelete
  20. buat la macaron tp manis ya amat la..huhu

    ReplyDelete
  21. Macarons diperbuat daripada white eggs.. habeh telur kuning nak campak mano? sayang lah, harga barang mahal2 sekarang.. haha..

    ReplyDelete
  22. baru je cadang nk bt puding karamel.. :)

    ReplyDelete
  23. waa... terliur kot tgk macarons tu

    ReplyDelete
  24. tetibe rase lapar pulak, hihi

    ReplyDelete
  25. baru tahu. saya pun penggila telur ayam. cuma sekarang dah kurang makan.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  26. aiyakkk!!!t'bantot hasrat nk buat puding caramel..huhu

    ReplyDelete
  27. akak pernah makan~beli beberapa biji je utk rasa ari tu...tp mmg sgt manis...xsesuai utk sy...huhu

    ReplyDelete
  28. comenya!! tp sy nah wt puding oti.. guna 3 telo pn leh... mayb yg 6 tu byk la leh dpt puding

    ReplyDelete
  29. per susah...buat jew pastu makan 2-3 bijik..balance bg jiran...alang2 beramal jariah time bulan poser

    ReplyDelete
  30. tetiba teringat Blair makan ni.marvelous macarons! lol

    ReplyDelete
  31. takpe kalau sekali sekala kak atin. :D

    ReplyDelete
  32. xbuh byk telur xsdp ar..
    nt puding 2 kerassss

    ReplyDelete
  33. makaihhhhh... dah telebih makan telur nih.. hehe

    p/s : pix macarons tu menduga iman betul la dibulan posa ni.. hehe

    ReplyDelete
  34. ada je puding karamel yg pkai telur sikit... ;)

    ReplyDelete
  35. haha. seklai sekala pae salahnye. bakal doktor memang sangat menjage pemakanan nampkanye :)

    ReplyDelete
  36. 7biji telur kongsi satu family, insyaallah hilang smua kolestrol...huhu

    ReplyDelete
  37. huhu mmg lah.. 6 biji telur tu untuk satu acuan..tapi kte tak kan makan satu acuan tu..at least pun 2 or 3 ketul je..huhu tak pelah fatin..

    ReplyDelete
  38. i never eat macaron before. tapi ramai yg cakap sedappp!! how does it taste??? :)

    ReplyDelete
  39. diet paling best adelah makan!!! heheheeh

    latest entry Apa Yang BLOGGER PERLU ADA?? [PART 2]

    ReplyDelete
  40. FAKE ACC : http://www.facebook.com/profile.php?id=100002325754158

    ReplyDelete
  41. Makan jelah nanti diet balik :))

    ReplyDelete
  42. owh! thanks 4 tat info ... kat umah ni sminggu ntah bape biji telur lah y d bedal, ahaks~~

    ReplyDelete
  43. dessert time pose ni aku salu makan caramel ngan kuih pelita

    ReplyDelete
  44. errkkk,tergugat iman nengok macarons tuuu ;P

    ReplyDelete
  45. sekali sekala makan xpe lah buat pemanis tekak hihi.

    ade sesiapa dah try buat macarons? tgk resipi mcm senang je. asal org jual mahal ek?

    ReplyDelete
  46. semlm sy buat puding roti tanpa telur sbb ade yg alergic dgn telur.sedap gk.

    ReplyDelete
  47. sedap ke macarons tu? tengok cam sedap, hihi. tapi mahal la, org cam saye ni beli sebijik pon kene pikir due tige kali, ye dok kak patin?

    ReplyDelete
  48. Kak Fatin!!!! jgn buat karemal telur.. buat puding caramel... 3 biji telur je.. puding tu mcm puding casted (x reti eja, hp maaf), kuah dia mcm biasa.. sedapp.. dah buat pun utk nk bka puasa nnty~

    ReplyDelete
  49. mak aihhh.... byknye telur untuk resepi puding roti tu... ce tengok resepi saye ni... gune 2 bijik je telur... xlah byk sgt mcm yang kt atas tu... huhu...

    http://noradadilla.blogspot.com/2011/05/resipi-berhantu-cik-nora-2.html

    ReplyDelete
  50. da try wat macaroons last year..mmg sng weh, kjp je setel..tp manis tu jgn ckplahh..mmg xleh telan sgt..myb market skrg kot plus yg jual tu bkn kdai kueh tepi jln..smua cafe cafe mari..huhu

    ReplyDelete
  51. ni resepi tanpe telor,tp mgkn xsesdap yg ade telor...huhu

    http://nathasca88.blogspot.com/2011/07/my-1st-trial-of-puding-karamel.html

    ReplyDelete
  52. macarons takde la sedap sgt! biasa2 je bg aku! puding karamel lg sedap auw auw auww

    ReplyDelete
  53. arghhh..tidak..sedappppppp..tolong jgn tunjuk..eiii.puasa..puasaa..aha

    ReplyDelete
  54. FL buatlah puding tu, pastu mkn sikit je..puding caramel, 7 biji telur. buat satu biji, pastu bahagi 14slice. jadi FL cuma mkn 1/2 biji telur. jadi takdelah kempunan disamping dpt jaga kesihatan. lagi 13 slice, bahagi2 kat kwn2 ke..jiran tetangga ke..hehe..

    ReplyDelete
  55. heyy i need ur helpp !!
    tolong vote and promote my logo pleaseeeeeeeeeeeee.

    register here

    http://www.mrtcontest.com/wp-login.php?action=register

    vote here

    http://www.mrtcontest.com/?p=23749

    competition ni ends tomorrow ! THANKS BABE ! slamat berpuase hee :)

    ReplyDelete
  56. betul tu sis,puding karamel byk sgt telur.saya pernah juga buat puding tu tanpa telur, substitute dgn agar2..rasa dia not bad jugak:))

    ReplyDelete
  57. hai kak FL..nak lari tajuk kejap ye...nak mintak ajarkan cara nak pakai shawl hana tajima tapi style labuh..bole ajarkan??nak pakai untuk raya...hee..thanks:)

    ReplyDelete
  58. macaron tuh dh lame nk btry rase.. tp x terbeli2 lg..

    ReplyDelete
  59. Sedapnye.setuju ngn FL a lots of sugar in it.say No No!!! Huhuhu

    ReplyDelete
  60. kepunan makan puding roti kot,ari tue cari kat bazar,tpi tak jumpa,nie try lah tgok FL mana thu minat ke marcaroon kat sni,nie my kazen yg bt :)

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2027431439379&set=a.1265360828090.41211.1051836343&type=1

    ReplyDelete
  61. macaroon sgt manis!

    buat pudding caramel ikot resipi jugak, mine only use 4 bijik.. so cube try carik resipi then compare kan.

    eh ade jugak caramel pudding TANPA TELUR! google je ;)

    ReplyDelete
  62. bahan dy mmg gna 4-6 biji telur, tp, bukan kita mkn suma pown kn?
    kita bg fmly kita yg mkn..
    :p

    ReplyDelete
  63. hye FL..

    huda suke jugak makan puding caramel.. tapi kan FL, ade jugak taw puding caramel yang tak pakai telur.. ganti kan dengan agar2.. sedap jugak taw.. rasa pun hampier sama.. try lah google resepi.. huhu :DD

    ReplyDelete
  64. yap3..macaroons manyak gula maa..manisnya x terperi..hahaha

    ReplyDelete
  65. Assalam...baik doc...tak leh makan banyak laa kan...

    ReplyDelete
  66. puding karamel sngtlah sedap! cubelah... pasti terangkat...

    ReplyDelete
  67. tapi puding caramel SEDAP gilrr. omayyy bnyk nya tlur :(

    ReplyDelete
  68. penah makan macaroon...sangat manis xhingat dunia...huhuhu...

    ReplyDelete
  69. FL :) It is supposed to be egg whites. Yes, kalau in malay kita panggil putih telur but the correct phrase is egg whites. Okays? :) Sorry, just sharing what I know.

    ReplyDelete
  70. try herbalife product utk slow down ur cholestrol

    ReplyDelete
  71. hoho kalestroll

    kak aten nak tanya nie..dulu kak aten cam kurus..sekarang dah ok stabil slim.kak aten wat pe ? share lah sikit sbb nak berisi sikit :)

    ReplyDelete
  72. hye FL.. I ade wat entry pasal u.. hope u x kesah..hehe

    http://cikinaberry.blogspot.com/2011/08/blogger-femes-fatin-liyana.html

    ReplyDelete
  73. puding karamel + puding roti = bez ! tapi bnyk telor..~

    http://starheartyuki.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html

    ReplyDelete
  74. resepi2 tu semua takleh diubahsuai ka? cam ngeri lak bila pikir kolestrol =)

    ReplyDelete
  75. benda nie nampak comel tapi aku tak taw sedap ke tak..hehe

    Entry Terkini :
    Bersama DRAMA BAND......!!
    Motor Masa Depan Yang Bergaya !!

    ReplyDelete
  76. hey I like your pictures on your blog but sadly could not understand what you blog.. maybe you can make a short translation in english & maybe you also follow me? :)

    http://fatimazaahn.blogspot.com

    ReplyDelete
  77. saya baru ingat nak beli buku recipe membuat macaroon...bila pandang blog fatin dan teringat tentang gulanya dah macam tawar hati...tapi kalau makan in moderation masih boleh kan?..hehehehe

    ReplyDelete
  78. hehe..hari ni nak try buat lah walaupun byk kolestrol...cik fatin dah pengaruh saya...

    ReplyDelete
  79. yang, ada resepi puding karamel yang takde pakai telur tau . sedap jugak. try le buat. hehehehe

    ReplyDelete
  80. I LOVE PUDING CARAMEL LIKE FREAKING ALOT.PADAHAL BERLAMBAK TELUR.GRRR T_T

    ReplyDelete
  81. ala,kalo bab yang egg tu dun wuri sgt..in fact, egg is good to start ur day..but of coz bab gula tu len citer la..=)

    ReplyDelete
  82. tidak pernah lak aku nk berpantang dlm makan... main tibai jer semua!

    LATEST ENTRIES
    1. Identiti PEREMPUAN "Muslim" Menghina Islam di Facebook Akhirnya Terbongkar!

    ReplyDelete
  83. byknye komen kat sni...

    kenapa org byk komen kat sni..??

    mmg org byk komen kat sni ke..??

    ke mmg sni tempat komen..




    ntah la...
    sy cuma nk ckp no..

    no komen..
    hihihi

    ReplyDelete
  84. best ni kalau ade resipi nya...

    The Perfect Muslim ™
    http://theperfectmuslim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  85. sedapnya puing caramel tp kita xmakan semer,kita mkn 2 slice je..takpe kan ._.

    ReplyDelete
  86. mak teringin nak ghase dak fatin masak..
    kalo mak pregnant habis ekau kono laksanakan kalo dak cian dak baby kitew..:((

    ReplyDelete
  87. https://www.facebook.com/profile.php?id=100002363347794&sk=wall

    ReplyDelete
  88. kalau pandai control, insya Allah tak apa² =)

    http://www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  89. same laa kite kak FL, gadis desa ! ape pown boleh ! kah3

    ReplyDelete
  90. thanks fatin liyana...entry berguna

    ReplyDelete
  91. sedapnye macarons tu...FL, akak nak tanya ni...sebabkan FL penah duduk kat bandung kan. BEtul ke produk Natural99 tu diharamkan di indonesia. Sebab akak tengah guna produk tu sekarang. Baru je lagi guna, takut la pulak kalo betul ada merkuri

    ReplyDelete
  92. banyak betul telur yg nk di guna. health! health! hehe

    ReplyDelete
  93. cik FL yg cantik lagi anggun, silelah update ur blog. i tiap2 hari singgah ur blog okeyh...mcam singgah page berita harian pulak..hihi..update k..paling malas pon letak 1 pic pon ok lah...XD

    ReplyDelete
  94. macarons mahal sebab nak buat tu..lecey...makan smpai 4 hari...ley cek kat my recipi...rase cam nak wat..tp tak buat-buat pun sebab lame loh nak buat...tapi bahan die mmg simple giloor.. ;p

    ReplyDelete
  95. assalamualaikum kak FL
    akak suka makan cupcake and strawberry tak?
    kalau akk suka,jangan malu2 and segan2,
    sila hantar alamat rumah akak kat saya.saya lagi suka kalau akk sudi.please accept!!

    ReplyDelete
  96. salam fel..
    nk wat request bole nggak?? hehehe
    wat la entry pasal pemakaian skirt. patut dipakai dgn shirt blouse or pape la..teringin nk pakai skirt tp takot t org gelak kite pn gelak padahal org gelak kn kite..sob sob sob
    wat la ekk..plz..plz..plz =)

    ReplyDelete
  97. yang penting..... kuih tu sedap..hehe

    ReplyDelete
  98. Fatin Liyana, ily :) percaye tak? hehe

    ReplyDelete
  99. macaron sedap ke weh? x penah rasa... haha...

    ReplyDelete
  100. fuh sedap nye, mcm mne nak buat ye ? :D

    ReplyDelete
  101. tgok resepi mcam senang, tp ble nak buat leceh woo...sebab tu org jual mahal..kene buat hati2 klau nak rase die sebijik mcam macaron kat france..=)

    ReplyDelete
  102. xleh ke kalau buat macarons yg x manis?

    i lyk telur, but sugar no-no guys.

    ReplyDelete
  103. try google resepi puding roti yg lain sbb me penah dapat cuma 2 biji telur je utk 1 bungkus roti..

    ReplyDelete
  104. akak sy beli macaroon kt itali, die kata mahal gilaa tp sedappp..nk kena try nihhh T-T

    ReplyDelete
  105. macaroon adalah sgt sedapp ok..xmampu hanya dengan memandang kot2 mane mestu mau...

    ReplyDelete
  106. satu hari makan 5 biji telor.
    seminggu makan 35 biji telor.
    errr, kire dah telebeyy laa ni?


    http://solehas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  107. macarons mmg manis. tak dinafikan. tp nak kena tahu cara makan spaya tak rasa manis sgt di mulut. biasa org putih makan dgn teh tanpa gula. atau kopi tanpa gula.

    pastu macs ni dihidang masa minum petang. kalau kat harrods dorg hidang 2-3 ketul je dlm satu hidangan.

    boleh makan tp jgnlah lebih2 sgt. ;)

    oh yaa.. satu lagi macs ni comel tp mahal. kalau sesiapa yg dah pernah buat. tahulah kenapa harga dia mahal. :)

    tak kena teknik mahu nangis oo. ;)

    ReplyDelete
  108. sedap pulak tgk warne warni nie

    ReplyDelete
  109. wah sedapnye...
    nak try!!

    http://dyaromantika.blogspot.com/2011/08/special-promotion-weekender-class.html

    ReplyDelete
  110. cousin saya ade buat macarons sbb dia amik course pastry.. n rase macarons tu manis gilerrrr.. :(

    ReplyDelete
  111. Fendi pernah makan
    Tapi rasanya bukan selera kot
    Sebab rasanya sangat manis
    hehe..

    http://justfendi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  112. So far, tak pernah lagi makan macarons ni. Sedap ke?

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...