Saturday, August 6, 2011

Cholesterol & Dilema

Assalamualaikum

Aku sedang dalam mood rajin sekarang jadi aku pon usha resepi-resepi di internet. Terasa macam nak buat dessert padahal tak makan pon. Ceh korang tak tau ke aku suka makan yang berminyak seperti rendang dan kuah lodeh? Ha citarasa aku ni memang macam orang tua sikit. Tapi jiwa tetap muda belia hakhak. Aku mana reti makan pavlova, macarons bagai ni. Nak kata aku desa? Memang pon den kan budak somban yo. Tapi takpe, gwa cool je.

Aku suka buat dessert pon sebab dia comel. Dengan warna yang vibrant, ah kawai desu ne! Ni tadi aku terasa macam nak buat pudding Caramel dengan puding roti. Macam sedap kan? Ha memang sedap tapi sekali tengok resipi, terus tawar hati ='(

Caramel pudding - 7 biji telur
Pudding roti - 6 biji telur

Sebiji telur mengandungi 200-300mg cholesterol. Kita dinasihatkan supaya makan 2-3 biji seminggu. So do your math now. 
Macarons diperbuat daripada egg whites. Egg whites tiada cholesterol. But of course, a lot of sugar.


p/s: Tq! changed into egg whites already. my bad ^_____^

Thank you for reading this entry !

127 comments:

Wadi AR said...

jom geng buat puding telor. aku terel gak patin.

Cik Tasya merapu said...

tengok ye jgn x tengok resipi tu,hehehe

ZarethAtiqa said...

2-3 je telur seminggu? adoi dah terlebih ni huhuhuhu

anis mira said...

pavlova mcm sedap! <3

Alip Apai said...

tp puding caramel sgtlah enak dimakan begitu saja. enak hingga menjilat jari!

Dayanqphrofile said...

mcm sedap ja..mau2...hahahah,post p sabah k..ahhaha

mr_right said...

oh ! mr right terus lapar ! hee

KENAPA MR RIGHT?

hanabanana said...

puding roti pakai 2 ke 3 biji telur pn dah cukup. hehe

Chempaka Sari said...

sedapnya macarons!!

Nina Athira-misu said...

i'm counting right now!! haha ^^

Puteri Biru said...

haha, so takyah buat...!


jarang makan makanan unsur telur2 ni.. tapi raya kang siaplah. kek sana sini.

Meck said...

walaupun begitu macarons byk sugar yo. icing sugar 225g, granulated sugar 25g (baru je google) hahaha. xpe dessert sedap.

Lagi nostalgia kanak-kanak 90an (10 gambar)

mynamealia said...

ala x pe sekali sekala. bukan selalu pon. heee~

Yuyu Musa said...

hahhaha..nak makan telur putih jela hari2 time sahur..hihi..

mengidam macarons la pulak tengok gambar ni.hadoii

Wahida said...

Aku tak pernah makan macaron bagai. Biarlah orang cakap aku desa pun, asalkan aku tetap boleh makan budu dengan sambal belacan hari-hari.

Engku Sofea said...

sedap nye macaroons ! fatin buat aaa macaroons, sofea nak buat tapi risau tak jadi. hekhek boleh tak cetu :P

btw selama ni sofea silent reader awak since follower awak 8000, tapi sekarang choose to be unsilent. sooooo kalau tiap tiap entry ada muka sofea...bersedialah ye. hihihi

zalilah zait said...

7 biji bnyak nye...eila selalu buat caremal 5 biji jer....tapi tetap bnyak la kn2 :))

namasayajana said...

tapi macarons contain lot of sugar.. manis sgt.. blh kena kencing mnis..

★ Gadis Merah jamBu★ said...

ta pernah pon mkn benda nie



huhuhuhuuhu


larikkk =P

Anorrin Ruzila Rahmat said...

sy letak 2 biji je telur utk puding roti

CikHaniBhulat said...

makan banyak-banyak telur..nanti hanyir..hehehe.. i also like to cook now days..sikit2 cari resepi...bila buat n menjadi rasa heaven sgt..try buat apom polca dot..comel je, sedap la tu..pakai 3 biji telur je

CikHanim said...

hahaha...aku baru berangan nak buat puding karamel ptg ni. Tapi aku kurangkan telur je!

Datin Tuu said...

haha haa tau pon byk telor. tapi tu faveret aku kak ! :D
kekekekeke ~

macarons rm4 satu saja. nk buat, tak reti. MAHALNYEEEEEEEEEEEE :'(

dak eina said...

buat la macaron tp manis ya amat la..huhu

Fadzleen Ezyani said...

Macarons diperbuat daripada white eggs.. habeh telur kuning nak campak mano? sayang lah, harga barang mahal2 sekarang.. haha..

Nurhani said...

baru je cadang nk bt puding karamel.. :)

teha said...

waa... terliur kot tgk macarons tu

Arin said...

tetibe rase lapar pulak, hihi

NasZ said...

baru tahu. saya pun penggila telur ayam. cuma sekarang dah kurang makan.

MOHD NASER.com

Atiqah Wadiah said...

aiyakkk!!!t'bantot hasrat nk buat puding caramel..huhu

❤ lovelymasha❤ said...

akak pernah makan~beli beberapa biji je utk rasa ari tu...tp mmg sgt manis...xsesuai utk sy...huhu

MasTUrA said...

comenya!! tp sy nah wt puding oti.. guna 3 telo pn leh... mayb yg 6 tu byk la leh dpt puding

McCat said...

per susah...buat jew pastu makan 2-3 bijik..balance bg jiran...alang2 beramal jariah time bulan poser

SweetyMui2 said...

tetiba teringat Blair makan ni.marvelous macarons! lol

A I N A said...

takpe kalau sekali sekala kak atin. :D

asmira said...

xbuh byk telur xsdp ar..
nt puding 2 kerassss

liya alia said...

makaihhhhh... dah telebih makan telur nih.. hehe

p/s : pix macarons tu menduga iman betul la dibulan posa ni.. hehe

mimi fatin said...

ada je puding karamel yg pkai telur sikit... ;)

CikAnyss' :O said...

wahh ! i ate egg everyday !

ainaa said...

haha. seklai sekala pae salahnye. bakal doktor memang sangat menjage pemakanan nampkanye :)

PEAH said...

7biji telur kongsi satu family, insyaallah hilang smua kolestrol...huhu

Aida Azryn said...

nampak sedap. >.<

Neerza Azreen said...

huhu mmg lah.. 6 biji telur tu untuk satu acuan..tapi kte tak kan makan satu acuan tu..at least pun 2 or 3 ketul je..huhu tak pelah fatin..

Rtp Farra Arisha said...

i never eat macaron before. tapi ramai yg cakap sedappp!! how does it taste??? :)

kaizen said...

diet paling best adelah makan!!! heheheeh

latest entry Apa Yang BLOGGER PERLU ADA?? [PART 2]

Alkisah said...

dugaan betui tgk gambar tu

Anonymous said...

FAKE ACC : http://www.facebook.com/profile.php?id=100002325754158

haasyaa said...

Makan jelah nanti diet balik :))

Love hurt aeNnn said...

jom jogging.. hehe. :)

ღ p!nk veLvet ღ said...

owh! thanks 4 tat info ... kat umah ni sminggu ntah bape biji telur lah y d bedal, ahaks~~

Ayeem Jemain said...

dessert time pose ni aku salu makan caramel ngan kuih pelita

NURUL AIN said...

errkkk,tergugat iman nengok macarons tuuu ;P

Fatin Liyana said...

sekali sekala makan xpe lah buat pemanis tekak hihi.

ade sesiapa dah try buat macarons? tgk resipi mcm senang je. asal org jual mahal ek?

PenuliS said...

semlm sy buat puding roti tanpa telur sbb ade yg alergic dgn telur.sedap gk.

eyraatiqa said...

sedap ke macarons tu? tengok cam sedap, hihi. tapi mahal la, org cam saye ni beli sebijik pon kene pikir due tige kali, ye dok kak patin?

Dalin said...

Kak Fatin!!!! jgn buat karemal telur.. buat puding caramel... 3 biji telur je.. puding tu mcm puding casted (x reti eja, hp maaf), kuah dia mcm biasa.. sedapp.. dah buat pun utk nk bka puasa nnty~

NoRa DaDiLLa said...

mak aihhh.... byknye telur untuk resepi puding roti tu... ce tengok resepi saye ni... gune 2 bijik je telur... xlah byk sgt mcm yang kt atas tu... huhu...

http://noradadilla.blogspot.com/2011/05/resipi-berhantu-cik-nora-2.html

ZurainiSwarnoD'Amor said...

sodapnye macaron !!!!
^^

Indah Mulya said...

da try wat macaroons last year..mmg sng weh, kjp je setel..tp manis tu jgn ckplahh..mmg xleh telan sgt..myb market skrg kot plus yg jual tu bkn kdai kueh tepi jln..smua cafe cafe mari..huhu

Tasha said...

ni resepi tanpe telor,tp mgkn xsesdap yg ade telor...huhu

http://nathasca88.blogspot.com/2011/07/my-1st-trial-of-puding-karamel.html

Miss Volvo said...

macarons takde la sedap sgt! biasa2 je bg aku! puding karamel lg sedap auw auw auww

Apricot Pie said...

arghhh..tidak..sedappppppp..tolong jgn tunjuk..eiii.puasa..puasaa..aha

-atiQah- said...

FL buatlah puding tu, pastu mkn sikit je..puding caramel, 7 biji telur. buat satu biji, pastu bahagi 14slice. jadi FL cuma mkn 1/2 biji telur. jadi takdelah kempunan disamping dpt jaga kesihatan. lagi 13 slice, bahagi2 kat kwn2 ke..jiran tetangga ke..hehe..

xpoison.lOllipopx said...

heyy i need ur helpp !!
tolong vote and promote my logo pleaseeeeeeeeeeeee.

register here

http://www.mrtcontest.com/wp-login.php?action=register

vote here

http://www.mrtcontest.com/?p=23749

competition ni ends tomorrow ! THANKS BABE ! slamat berpuase hee :)

Twinx said...

betul tu sis,puding karamel byk sgt telur.saya pernah juga buat puding tu tanpa telur, substitute dgn agar2..rasa dia not bad jugak:))

Nur Aina Madihah said...

hai kak FL..nak lari tajuk kejap ye...nak mintak ajarkan cara nak pakai shawl hana tajima tapi style labuh..bole ajarkan??nak pakai untuk raya...hee..thanks:)

Cik Nursya said...

macaron tuh dh lame nk btry rase.. tp x terbeli2 lg..

azlina_muhammad said...

sama...citarasa desa.....:))

syira said...

Sedapnye.setuju ngn FL a lots of sugar in it.say No No!!! Huhuhu

Nurul Adibah said...

kepunan makan puding roti kot,ari tue cari kat bazar,tpi tak jumpa,nie try lah tgok FL mana thu minat ke marcaroon kat sni,nie my kazen yg bt :)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2027431439379&set=a.1265360828090.41211.1051836343&type=1

echa takashimaya said...

macaron comel!

azie.azureEn said...

macaroon sgt manis!

buat pudding caramel ikot resipi jugak, mine only use 4 bijik.. so cube try carik resipi then compare kan.

eh ade jugak caramel pudding TANPA TELUR! google je ;)

scha al ahmad said...

bahan dy mmg gna 4-6 biji telur, tp, bukan kita mkn suma pown kn?
kita bg fmly kita yg mkn..
:p

nurul huda said...

hye FL..

huda suke jugak makan puding caramel.. tapi kan FL, ade jugak taw puding caramel yang tak pakai telur.. ganti kan dengan agar2.. sedap jugak taw.. rasa pun hampier sama.. try lah google resepi.. huhu :DD

atien said...

yap3..macaroons manyak gula maa..manisnya x terperi..hahaha

►AdamXis◄ said...

Assalam...baik doc...tak leh makan banyak laa kan...

Jαnnαhツ said...

puding karamel sngtlah sedap! cubelah... pasti terangkat...

L Y N said...

tapi puding caramel SEDAP gilrr. omayyy bnyk nya tlur :(

azalia hjsalleh said...

x minat mkn semua itu

mOoN said...

penah makan macaroon...sangat manis xhingat dunia...huhuhu...

a n n said...

FL :) It is supposed to be egg whites. Yes, kalau in malay kita panggil putih telur but the correct phrase is egg whites. Okays? :) Sorry, just sharing what I know.

paai said...

try herbalife product utk slow down ur cholestrol

cik wanie Lovela (CWL) said...

hoho kalestroll

kak aten nak tanya nie..dulu kak aten cam kurus..sekarang dah ok stabil slim.kak aten wat pe ? share lah sikit sbb nak berisi sikit :)

asyiqin nasir said...

hye FL.. I ade wat entry pasal u.. hope u x kesah..hehe

http://cikinaberry.blogspot.com/2011/08/blogger-femes-fatin-liyana.html

starheart said...

puding karamel + puding roti = bez ! tapi bnyk telor..~

http://starheartyuki.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html

zOeY zAu YaH said...

resepi2 tu semua takleh diubahsuai ka? cam ngeri lak bila pikir kolestrol =)

Awan Fantasia said...

benda nie nampak comel tapi aku tak taw sedap ke tak..hehe

Entry Terkini :
Bersama DRAMA BAND......!!
Motor Masa Depan Yang Bergaya !!

Fatima Z. said...

hey I like your pictures on your blog but sadly could not understand what you blog.. maybe you can make a short translation in english & maybe you also follow me? :)

http://fatimazaahn.blogspot.com

Wahida said...

saya baru ingat nak beli buku recipe membuat macaroon...bila pandang blog fatin dan teringat tentang gulanya dah macam tawar hati...tapi kalau makan in moderation masih boleh kan?..hehehehe

gadis semalam said...

hehe..hari ni nak try buat lah walaupun byk kolestrol...cik fatin dah pengaruh saya...

Ardini Humaira said...

nak satu! :D

nurfarah nadiah said...

yang, ada resepi puding karamel yang takde pakai telur tau . sedap jugak. try le buat. hehehehe

Izyan Masri said...

I LOVE PUDING CARAMEL LIKE FREAKING ALOT.PADAHAL BERLAMBAK TELUR.GRRR T_T

Mr.B[e]ave[R] said...

ala,kalo bab yang egg tu dun wuri sgt..in fact, egg is good to start ur day..but of coz bab gula tu len citer la..=)

LUNA LANUN said...

tidak pernah lak aku nk berpantang dlm makan... main tibai jer semua!

LATEST ENTRIES
1. Identiti PEREMPUAN "Muslim" Menghina Islam di Facebook Akhirnya Terbongkar!

zulhilmi.tempoyak said...

byknye komen kat sni...

kenapa org byk komen kat sni..??

mmg org byk komen kat sni ke..??

ke mmg sni tempat komen..




ntah la...
sy cuma nk ckp no..

no komen..
hihihi

syahira said...

best ni kalau ade resipi nya...

The Perfect Muslim ™
http://theperfectmuslim.blogspot.com/

meaw said...

puding roti pon sedap!

PINKMARGENTA said...

sedapnya puing caramel tp kita xmakan semer,kita mkn 2 slice je..takpe kan ._.

d said...

mak teringin nak ghase dak fatin masak..
kalo mak pregnant habis ekau kono laksanakan kalo dak cian dak baby kitew..:((

Anonymous said...

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002363347794&sk=wall

a n a s t a s y e a said...

kalau pandai control, insya Allah tak apa² =)

http://www.anastasyea.com

emeera asnary said...

same laa kite kak FL, gadis desa ! ape pown boleh ! kah3

lovelove said...

thanks fatin liyana...entry berguna

Mamaleesya said...

sedapnye macarons tu...FL, akak nak tanya ni...sebabkan FL penah duduk kat bandung kan. BEtul ke produk Natural99 tu diharamkan di indonesia. Sebab akak tengah guna produk tu sekarang. Baru je lagi guna, takut la pulak kalo betul ada merkuri

lisa said...

banyak betul telur yg nk di guna. health! health! hehe

Anonymous said...

cik FL yg cantik lagi anggun, silelah update ur blog. i tiap2 hari singgah ur blog okeyh...mcam singgah page berita harian pulak..hihi..update k..paling malas pon letak 1 pic pon ok lah...XD

Irfan~Ana said...

macarons mahal sebab nak buat tu..lecey...makan smpai 4 hari...ley cek kat my recipi...rase cam nak wat..tp tak buat-buat pun sebab lame loh nak buat...tapi bahan die mmg simple giloor.. ;p

cahaya azyla said...

assalamualaikum kak FL
akak suka makan cupcake and strawberry tak?
kalau akk suka,jangan malu2 and segan2,
sila hantar alamat rumah akak kat saya.saya lagi suka kalau akk sudi.please accept!!

Anonymous said...

salam fel..
nk wat request bole nggak?? hehehe
wat la entry pasal pemakaian skirt. patut dipakai dgn shirt blouse or pape la..teringin nk pakai skirt tp takot t org gelak kite pn gelak padahal org gelak kn kite..sob sob sob
wat la ekk..plz..plz..plz =)

Nizam Ijam said...

yang penting..... kuih tu sedap..hehe

DfyStrawbery said...

Fatin Liyana, ily :) percaye tak? hehe

ayie said...

macaron sedap ke weh? x penah rasa... haha...

N A T A S Y A ツ said...

fuh sedap nye, mcm mne nak buat ye ? :D

Anonymous said...

tgok resepi mcam senang, tp ble nak buat leceh woo...sebab tu org jual mahal..kene buat hati2 klau nak rase die sebijik mcam macaron kat france..=)

Zee said...

xleh ke kalau buat macarons yg x manis?

i lyk telur, but sugar no-no guys.

*Ms.Serry Fatieha said...

try google resepi puding roti yg lain sbb me penah dapat cuma 2 biji telur je utk 1 bungkus roti..

*rainyscream* said...

akak sy beli macaroon kt itali, die kata mahal gilaa tp sedappp..nk kena try nihhh T-T

**Bila Comel Jadi Comot** said...

macaroon adalah sgt sedapp ok..xmampu hanya dengan memandang kot2 mane mestu mau...

epal92 said...

satu hari makan 5 biji telor.
seminggu makan 35 biji telor.
errr, kire dah telebeyy laa ni?


http://solehas.blogspot.com/

Fazlinil Irma said...

macarons mmg manis. tak dinafikan. tp nak kena tahu cara makan spaya tak rasa manis sgt di mulut. biasa org putih makan dgn teh tanpa gula. atau kopi tanpa gula.

pastu macs ni dihidang masa minum petang. kalau kat harrods dorg hidang 2-3 ketul je dlm satu hidangan.

boleh makan tp jgnlah lebih2 sgt. ;)

oh yaa.. satu lagi macs ni comel tp mahal. kalau sesiapa yg dah pernah buat. tahulah kenapa harga dia mahal. :)

tak kena teknik mahu nangis oo. ;)

popo said...

sedap pulak tgk warne warni nie

dyaromantika said...

wah sedapnye...
nak try!!

http://dyaromantika.blogspot.com/2011/08/special-promotion-weekender-class.html

Miss Green Rose said...

cousin saya ade buat macarons sbb dia amik course pastry.. n rase macarons tu manis gilerrrr.. :(

cik temk said...

sugar crazy..
love dessert.auw.

Fendi said...

Fendi pernah makan
Tapi rasanya bukan selera kot
Sebab rasanya sangat manis
hehe..

http://justfendi.blogspot.com/

Ariena Hisham said...

So far, tak pernah lagi makan macarons ni. Sedap ke?