Friday, April 22, 2016

Pregnancy Diary : Antenatal Check Up

Assalamualaikum


Dear afljunior,


Since ummi ni doktor, boleh je kalau ummi tak pergi antenatal check up dekat luar. Buat je dekat hospital tempat ummi kerja ni. Senang dan free haha! Tapi knowing your father yang penuh dengan unsur-unsur sentimental, abi kata


' I nak juga merasa pergi antenatal check up dengan you, tengok scan sama-sama. Its our first baby anyway'


Sayang kena sayang abi banyak-banyak tau sebab abi jenis ayah ayah yang banyak soft spot yang kadang-kadang ummi selalu terlepas pandang hihi.


So ummi decided untuk pergi antenatal check up dekat Hospital Pakar Al-Islam sebab dekat dengan rumah nanny (ibu mertua). Alhamdulillah memang murah rezeki sayang, sebab ummi dapat gynae yang sangat sangat soft spoken (pregnant mother kan selalu emotionally unstable, jadi mendapat gynae yang baik adalah satu bonus). Her name is Dr Norlida.


Apparently Dr Norlida ni merupakan mak kepada kawan abi dan suami Dr Norlida adalah lecturer ummi masa ummi medical student dulu. Dr Norlida sangatlah caring, tak lekang dengan senyuman dan sentiasa ambil masa untuk sit down and explain kepada patient. Ummi dan abi macam romantik couple datang berpegangan tangan, mendengar segala nasihat dengan patuh (walaupun ummi pon bagi nasihat yang sama dekat patient ummi but it feels different because Im the patient now LOL)


Setiap kali datang checkup, Abi paling excited bila Dr Norlida cakap


' Jom kita scan baby! '


And setiap kali scan, abi akan bergenang air mata dan tak henti henti mengucapkan subhanallah subhanallah…sebak. Ummi selalu curi curi tengok abi, bila abi menitiskan air mata nanti ummi pon join sekaki. Yela kang uolls kate ummi hati keras pulak haha!


Dr Norlida pulak sangat baik dengan ummi. Sangat motherly dan bagi kebebasan dekat ummi untuk blood taking / minum air gula (MGTT) / ATT injection dekat hospital ummi. So ummi just print the result and bagi dekat Dr Norlida untuk dia review. Ummi mintak je member-member ummi dekat ED tu ambil darah ummi. Ummi ni penakut sikit bab-bab jarum. Kalau cucuk patient lain ummi kau memang power nak. Tapi bab ummi kena cucuk ni ada parah sikit kekeke.


Kesudahnya setiap kali check up dekat Al Islam abi bayar murah sangat. Cuma scan je kan, takde laboratory fee. Dr Norlida pon tak ambil consultation fee. Dahla staff dekat Al Islam semuanya memakai baju syariah compliant, sambil tunggu tu dia pasangkan bacaan suci Al-Quran lagi. Ummi bersyukur sebab dengar cakap abi. Ni rezeki fetus namanya! ( fetus : synonym for unborn baby)


Tapi langit tak sentiasa cerah. Sehingga sayang 24w, ummi mengalami complication dan Dr Norlida dengan penuh kelembutan menasihati ummi untuk berpindah ke hospital yang lebih lengkap dan penuh dengan kepakaran. 


Dan itu kali terakhir ummi pergi ke Al Islam… :”)


Ummi and abi can't wait to see you sayang. Membesar dengan sihat ya anak ummi!
Toodles!


Thank you for reading this entry !

44 comments:

  1. semoga allah senantiasa menjaga dr faten dan debay. keep healthy, jgn berfikir yg berat berat, pasrah segala hal pada allah

    ReplyDelete
  2. Haih, following this blog since you belajar lagi now nak jadi ummi dah! Seriously cant wait! Excited okayy. Umi jaga kesihatan supaya baby pon jadi sihatt :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah, nay Allah ease,kak fatin :')

    ReplyDelete
  4. Hai kak tin :), semoga baby & kak atin dalam keadaan seihat selalu.
    #afljunior you must be proud to have ummi like Dr Fatin! <3
    kiss & hugs from Aunty Dila

    ReplyDelete
  5. Hai kak atin :) ni fadhilah yg haritu jumpe kat PICC Book Fair pkai dress purple. then, terjumpe lagi sekali kat surau bersalaman dgn akak hehe. Semoga Baby #afljunior & kak atin sihat selalu ye. Stay strong mummy atin :D

    Lots of love <3,
    @missaliah98 a.k.a Fadey/Fady

    ReplyDelete
  6. moga selamat semuanya DrFL.. Amin :)

    ReplyDelete
  7. Semoga dipermudahkan, kakpaten :)

    ReplyDelete
  8. Semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah. Ameen. Tak sabar nak tengok afljunior! :DD

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah,semoga segalanya dipermudahkan.every single moment during pregnancy is an excitement to both parents not even for 1st child only....take care doctor fatin

    ReplyDelete
  10. Rinduuu nak baca Fatin tulis and finallu ada entry baru hee. May Allah SWT ease everyting for you and your baby. Aminnn


    p/s: kalau rajin, singgah lah baca blog :) http://husnawho.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  11. Moga selamat semuanya doktor fatin. Bila tengok doktor or nurse2 yg mengandung selalu terfikir diaorg nie buat check up mcm mana. Excited jugak ke sebab dh biasa tgok. Lepas tu hari tu tgok doktor yg mengandung jalan bukan main laju lagi. Sampai ada satu hari tu saya tgur doktor tu supaya jgn jalan laju sgt kesian kt baby. Doktor tu senyum jer. Hehehe.. apa2 pun tak sabar nak tgok afljunior.

    ReplyDelete
  12. Dr Norlida was my Gynea too back in 2002.. mmg lembut org nya.. anyway take care Fatin..

    ReplyDelete
  13. Kak PC doakan agar baby dan ummi mudah dalam melalui detik bersama hingga tiba saat melahirkan dan kelahiran nanti...amin....in sha Allah...

    ReplyDelete
  14. semoga dipermudahkan dr.fatin liyana
    xsabar nak tgok afl junior
    =)

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah. Smoga segala urusan dipermudahkan. Seronok tengok pasangan yang bakal menyambut kelahiran even tho saya dan suami masih takde rezeki untuk menimang cahaya mata. Wish you and ur husband sentiasa dimurah rezeki and looking forward to afljunior!

    ReplyDelete
  16. TAK SABAR MENUNGGU BABY FATIN..")

    ReplyDelete
  17. JALAN-JALAN ~ http://jmbelog.blogspot.my/

    ReplyDelete
  18. Moga-moga kak fatin and the baby selamat hingga tempoh bersalin tanpa any complications...Harapnya anak kak fatin comel like the mother dan happy selalu...Have a nice journey to you to be the mother...I hope Allah SWT will ease everything...And that is my doa to you...Amin...

    ReplyDelete
  19. Anak kak fatin lelaki atau perempuan??? Saje nk tau....

    ReplyDelete
  20. Kak Atin...tulis laa lagi pregnancy diary banyak2...Saya enjoy gilaa time baca...Anyway, kalau Kak Atin sibuk x pa laa

    ReplyDelete
  21. Saya pulak yang sebak baca cerita abi yang menitiskan air mata. Terharu sangat sebab sangat jarang ia berlaku. Moga umi dan kandungan sihat-sihat sahaja..

    ReplyDelete
  22. smoga dipermudahkan ye Fatin. InshaAllah. Saye masa first scan 3-4D, husband paling excited. Hihi memang moment yg sgt sweet.

    ReplyDelete
  23. semoga semua nya di permudahkan.. =) Stay strong ummi! Insyaallah baby membesar dgn sihat n sempurna..amin

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum, fatin

    semoga semuanya selamat.kirim salam ker doktor norlida.sebab dia satu-satu nya yang dapat terima saya nk bersalin di situ walaupun saya xcheck up di sana 5 tahun yang lepas.Doktor Norlida memang baik dan sangat2 keibuan.

    ReplyDelete
  25. May Allah ease everything kak Fatin. I pun checkup kat sana, tapi selalu dapat doc Roz. skali je dengan doc Nolida tu. kenapa tak terserempak T_T

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah.. moga Allah mudahkan segalanya :) sweetnya.. hehe

    ReplyDelete
  27. semoga di permudahkan segala urusan. jaga diri dan kandungan

    ReplyDelete
  28. Hai dear,
    Salam perkenalan..
    Selama ni jadi silent reader jer..
    Have safe pregnancy journey dear..

    http://dnibabyscute1.blogspot.my/
    http://mummyumardian.blogspot.my/

    ReplyDelete
  29. take a good care of u kak ten, xsabar!

    ReplyDelete
  30. Semoga dipermudahkan segalanya untuk fatin :)

    ReplyDelete
  31. Semoga dipermudahkan segala urusan. Pengorbanan seorang ibu tiada tandingan.

    ReplyDelete
  32. Samalah akakpun check up dekat Al Islam. Memang dengan Dr Norlida..the best gynae ever..sebab akak trauma anak sulong c-section di hospital lain so akak dengan Dr Norlida dapat bersalin normal untuk kedua-dua anak alhamdulillah memang tak cari hospital lain dah.

    Each time visit Al Islam untuk kes lain, dan bila bumped into dr. Norlida mesti touching..sebak.walaupun dr. Norlida tak nampak akak..dan maybe dah tak kenal dah akak huhu

    Semoga Fatin selamat melahirkan baby ameennn..

    ReplyDelete
  33. Lama x sggah sini, tahniah ye

    ReplyDelete
  34. Sweet sgt!.. suka mummy baca... Moga FL dipermudahkan segala urusan baik waktu mengandung, melahirkan dan serta menjalani kehidupan ini dengan indahnya.. Amin

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum ummi Fatin.
    Kita plak yang sebak baca entry awak.
    By the way take care of urself n 'fetus'.
    Semoga dirahmati selalu.
    Enjoy ur pregnancy moments!

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum wbt. 1st time bace penulisan drfatin. Best sgt. Btw, kalaubu nak buat maternity shoot atau babyborn do contact us. Kita dr team peveyhack production nk bg special price kat u. Since kita berminat. Sy ida .lupa pulak nak kenalkan diri. Hehehe. Boleh tgk dekat ig atau facebook peveyhack production. Boleh contact no sy 017-5427566. Harap sgt dr fatin bg feedback. Sy pun ade dm dr fatin. Tq

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah. Smoga segala urusan dipermudahkan.

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum,

    Tahniah atas anugerah anak yang dikurniakan Allah.

    Semoga anak yang dikandungkan sentiasa berada dalam pemeliharaan Allah s.w.t dan akan menjadi anak yang soleh.

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah. Smoga segala urusan dipermudahkan.

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum Dr fatin ...

    act follow blog ni since dr study lg taw. huhu. n now da nk jd Ummi. tahniah . semoga semuanya dipermudahkan ye :)

    kalau nk cari baju raya...hihi
    babyuts.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah...tahniah dan semoga dipermudahkan segala urasan fatin...enjoy the pregnancy and the moments when the fetus kicking...^_^

    ReplyDelete
  42. TAHNIAH DOC!

    fisiokerumah.blogspot.my

    ReplyDelete
  43. It's not to late to wish congratulation on your newborn baby. Saya rasa kalau Fatin bersalin kt Al-Islam, mesti kita berjiran wad. Hihi.. btw doc norlida is the best gyne ever. Dia pernah sambut all my 3 babies.

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...