Friday, May 3, 2013

Life update

Assalamualaikum

Hi korang, how are you? Im doing fine.. as long as I'm home, I'm fine hehe. Sebenarnya aku cuti 2 bulan, dan cuti tersebut telah pon berakhir. Kiranya sekarang aku sudah pon kembali ke UKM dan kini bergelar final year medical student. Ohoi aku sudah menjadi senior tahu. Sila berikan tunduk hormat jikalau terserempak dimana-mana. Ohohoho 

Bagi yang bertanya bagaimana pelajaran aku, terima kasih sebab ambil berat pasal study aku. Sweet angat! Alhamdulillah, setakat ini aku pass semua exam..tak pernah resit/repeat lagi. Dont ask me how I do it, I just dont know how i survived that haha! Tapi exam cumalah sebahagian ujian kecil dalam kehidupan, masih banyak lagi ujian yang maha hebat menanti aku di kemudian hari. Setiap hari rasa palpitation, adakah aku mampu untuk mengharungi liku-liku kehidupan ini dengan tenang? Inshaallah, selagi aku usaha, berkat doa ibu bapa dan percaya dengan rezeki Allah, I have nothing to worry :)

Oh ya, cuti 2 bulan ini aku penuhi dengan aktiviti-aktiviti yang menarik. Selain melancong ke India, Hong Kong, Pulau Perhentian dan Penang, aku penuhi juga undangan interview daripada media. Setahun sekali je pon kan. Thank you majalah Dara, Wanita, Nona dan newspaper Kosmo, Sinar, Metro for the coverage. Banyak le pulak yang buat coverage..aku ni macam blur blur je jawab. Aku rasa macam aku jawab entah apa-apa je, harap harap tak bodo sangat la kan hahaha. Terima kasih banyak-banyak pihak media yang sudi interview blogger sengal ni =) 

Tapi terima kasih yang paling kasih sekali aku kena ucapkan kepada korang, pembaca blog ni. Sebab korang suka baca blog aku la, aku dapat peluang masuk itu ini. Rasa macam nak bagi BR1MKDFL (Bantuan Rakyat 1 Malaysia Khas Dari Fatin Liyana) kat semua followers blog ini sebagai tanda penghargaan. Tak salah berangan bak kata Tony Fernandez. Tapi kalau sampai nak bagi BR1MKDFL kau dah kenapa kan. Apapon, goodluck semua. Semoga kita sama-sama berjaya menjadi manusia yang berguna. Manfaatkan masa yang ada! 

Sesungguhnya kerana masa, manusia kerugian. [Surah Al-'Asr 103:1-3]

Fatin Liyana 2009 - 2013. 
A medical student who enjoys blogging and traveling.
Thank you for your support and love =)



Thank you for reading this entry !

117 comments:

SyiraSara said...

Ohsem la kak FL. wish u sukses sokmo deh. Tak lama lagi sy bakal ikut jejak langkah akak. doakan sy juga!

Mysara Ab Rahman said...

wah...mmg manfaatkan btul cuti 2 bulan tu...;)

btw, brape lama g sis blajar?

Anis Zainudin said...

akak comel gile >,<
btw, gud luck for your final year :)

Siti Aniza said...

salam.. kak atin mesti pandai biology kan? niza tak pandai langsung. masa sekolah mesti tidur.. banyak fakta nak kena ingat..

macam mana lah kak atin boleh buat..

Nur iffah atiqah hassan said...

always support kak fatin ! semoga jadi doktor blogger yg berjaya di dunia dan di akhirat ! =)

EIQA said...

kak fatin,,serius lawa giler,,mcm nak cubit2 je pipi akak nie lah!

Azwa Mislan said...

bestnya jenjalan! :3

Zaza said...

seronoknya tgk fl ni..semoga terus bjaya tau... =) belajar baik2..hehe

XMissRomeo said...

dah final year. tahniah:D gud luck sis dunia dan akhirat :)

Amalina Lee said...

INSPIRED! :D

Sabrina Tajudin said...

Thank you for being one of my inspiration, antara yg mempengaruhi, dari xberhijab saya dah berhijab. thank you atas contoh2 yg memberi inspirasi! saya doakan kejayaan yg lebih ntuk awk fatin! <3

||aLeaSaRa|| said...

wah akak pun doakan all the best utk FL.owhhh kalau adalah BR1MKDFL berebutlah blogger2 semua ^^

Nurhanim Ehier said...

goodluck :D

Noura Qifays said...

doakan yang terbaik untuk hidup akak! :) gudluck..

Fatin Liyana Asri said...

thank you girls! good luck to you girls too!

alhamdulillah sabrina, im so proud of you =)

aniza, dulu masa form 4 akk tak pandai bio. asek dapat C sebab rasa susah sangat. Masa form 5, akk berguru dengan seorang cikgu cina. mintak dia aja one on one tiap tiap pagi before masuk kelas (sebab dia mengajar kelas lain, tak ajar kelas akk). Memang stress sebab dah lambat kan, tapi kuatkan semnagat. buat juga. akhirnya dapat a1 hehe. alhamdulillah. dekat matrix, study bio dengan hati yang terbuka. wlpn tak suka tapi rajin buat latihan. akhirnya markah bio tidak pernah kurang dari 80 sepanjang tahun. the key is. hardworking! ;)

Martika Diyana said...

Tahniah da bergela senior hohoho... somehow, u need to reward yourself atas segala susah payah, perit jerih n usaha yg dah dibuat ye. Alhamdulillah, sy heppi tgk FL heppi and success.
terima kasih di atas thoughts and your stories yg kekadang inspire me to be a better person. tak semestinya org yg lebih tua semuanye betul kan.. live ur life FL!! :)

Fatin Liyana Asri said...

thanks kak Martika Diyana, semoga Allah memberkati akak juga!

D'ya D'ana said...

wah,, rasa jeles tgok akk pkai bju doktor tu,,:( teringin nak pkai tapi mcam tak ksampaian je cita2 nk jadi doktor tuh,,huhu btw semoga akk berjaya dlam hidup insyaAllah amin

arnissa said...

gud luck FL.. i'm adore you..

tahniah jugak da bergelar senior.. heee... :)

نور ناجحه عبد الملك said...

you are adorable ..update la pulak India, pulau perhentian etc etc

siti eisyah said...

betul. nak berjaya mmg mesti rajin. tak boleh malas (nasihat utk diri saya yg selalu rasa malas. arrgghh mesti mau rajin!!) hihi. Tahniah fatin..usaha awak mmg berbaloi :D

Alycia said...

yeah.. alwaiz support u..

Rashida Hazran said...

taniah kak fatin...
semoga berjaya dunia dan akhirat....

Fatin Liyana Asri said...

inshaallah diana boleh !

najihah, kalau free nanti kite update ok =)

arnissa, thanks! wlpn jadi senior nnti mesti stres

Mooniqueen said...

Wahhh dah final year n senior... Tu yg best... Hope bila anak dah besar nanti, nak suruh dia baca blog fatin as inspiration ;D

timm_bill said...

wea, senior suda..guD luck FL~

canah jul said...

proud with u FL n gud luck for last sem... Bila nk travel ke sabah??

emma spell said...

Salam.. Saya teringin sangat nak jadi cam FL,especially alangkah indahnya kalu sy bole jadi medical student.. bukan setakat banyak ilmu di dada ,nanti kalu orang yang tersayang tak sihat(mak la)dapat la saya menjaga beliau dengan rapi.. Fyi result spm sy x la best pown,dapat C je Bio.. mungkin time tu masih x ada kesedaran untuk berusaha betul2..
Tapi sy x putus asa,then sy amik lak stpm science stream semata2 nak kejar ambition nak belaja medic.. Malangnya dpt result pown cukup2 makan je..Memang frust giler time kuar result tu,rasa cam nak mati pun ada..
Jadi skang ni berkat nasihat ibu sy belajar utk redha dengan segala yg telah terjadi dan buat pertama kalinya sy faham maksud kata2 bahawa rezeki tu Allah dah tetapkan untuk kita,mungkin rezeki sy bukan dlm bidang ni..
Sy bercadang nak repeat stpm sbg calon private TP dalam course Art lak..Tolonglah Doakan saya saudara2 Muslim di luar sana..
Papun FL sy tumpang bangga di atas kejayaan anda sbg seorang wanita Melayu dan Muslim..
Majulah kita suma untuk agama,bangsa & negara..

Blogger said...

akak,doakan sy berjaya mcm akak jugak :)

Pinkbubblegumprincess said...

Dr FL soooo comel!

MasReena said...

Admirer dengan Fatin since tengok dalam youtube... Akak pun orang n9 tapi Kuala Pilah =)

Manager hensem dari Kuala Terengganu tolong saya mengecat rumah =)

kotak hati said...

congrates kak fatin :) share la sikit macam mana nk bahagi masa.maybe ada tips nk mudah masuk apa yg belajar? saya nk jadi doktor,tapi sometimes rasa cam mustahil :'(

Lavender said...

saya pun suke travel gak...budget travel, travel cara murah..
segalanya saya share kat www.lavenderbackpacker.blogspot

Lynn si pipi merah said...

bittaufeeq wannajah Fatin.. :)

Ika Ika Faid said...

Salam FL,nanty aply la jd HO kat hospital putrajaya yeh.ngee

Gadis Gingsul said...

Assalamualaikum.. fatin :)
salam dari indonesia..
wohooo Alhamdulilah, bahagianya hidup fatin heheehh, semua boleh buat, study,melancong tanpa kurang apapun.. smoga next time bisa ke indonesia lagi.. ke kalimantan (borneo) btw semoga diberikan kemudahan dalam meraih gelar itu.. amin :)

sha dhira said...

windu dengan tulisan2 FL, like that 'kesengalan' ayat2 fl.. hehe.. good luck on ur exam,, always keep smiling :)

Rozuan Ismail said...

wow. 2 bulan pergi kat tempat macam2. nice lah FL =D

halimatussaadiah-itus said...

smga brjaya cik fl...pastu jd dktor plak...insyaAllah

Maryam Athirah said...

Akak, saya big fan akak!! Saya rasa akak ni awesome and funny and smart not to mention really pretty :) I wish you success in your further studies as well as your career in medicine. Amin :D

Maryam Athirah said...

Akak, saya big fan akak!! Saya rasa akak ni awesome and funny and smart not to mention really pretty :) I wish you success in your further studies as well as your career in medicine. Amin :D

anip said...

all the best..gud luck FL..:)

MiSz fiFiEyQa said...

kak atin!!!dah final year dah ye...bile la agaknye dapat jumpe akak kat PPUKM tu??every time during my attachment kat PPUKM tu I alwez hope that I would meet you there..tapi tak jumpe2 pun sampai skarag..wuuwuuu~~

Stewardriz said...

u balik kampung katne, jgn lupa .... ubah .. ini kalilah

Stewardriz said...

u balik kg kt mane ... jgn lupa mwngundi ... inikalilah ...

SYAHRY EZZA said...

tak makeup pun dah cantik ! gud luck 4 final! :)

una said...

waa.dah final year .best nyer .pepepon gud luck kak fatin liyana!selalu la update blog .macam selang 2 hari ke update la,sebb saye bukak blog pon semata-mata nak bace blog akk :)lagi satu,akk cantik sgt! :)

iena said...

Awesomenye akak jd medical student ..final student plk tu bkn snng ..tabik springla kat akak

Jemarisuri said...

gud luck FL..semoga FL sukses dlm bidang yg diceburi...

TeTerBanG said...

alhamdulillah...Allah prmudahkan sgla urusan kak fatin. dapat jadi sorang doktor, (doktor yg super duper cute-sy harap boleh brtemu n brgambar dgn dr fatin liyana yg sempoi. :D ) , then rezeki melimpah ruah Allah bg - shooting mjalah, paper... harap kak fatin liyana terus jd blogger yg sempoi. sy suka gmbar kak fatin yg pakai baju doktor tu. trserlah aura, karisma seorang doktor. :D

Ez-1 said...

Fatin Liyana terbaik! blog simple tp superb, mcm tuan dia gk :)

Niesa's stories said...

want to be like u one day , insyaallah :)

Eza Boom Boom said...

akak mmg sangat awesome ;)

Munirah Rafiuddin said...

wow...bestnye sampai ke HK peginyer...sy klu cuti 2 bulan just sempat join xtvt U je...hehehehe...insyaAllah, planning masa dpn nnt...hehehehehe

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

SHAZWAN AZIAN said...

omg.. beg kau lagi besar dari ko... hahaa

Azwar Syuhada said...

Wah, cuti 2 bulan dipenuhi dengan aktiviti2 yang berfaedah!! Suka baca entry kak Fatin, banyak memotivasikan diri saya ,sikit demi sedikit.. Alhamdulillah, Terima kasih akak!! :)

Murni Mohd Yusof said...

wow best giler plus ohsem sgt =)

snf said...

cantik kak FL bercoat doctor:-) maniss.

Nur F. Azalea said...

memang hebat kalau student medik UKM tak pernah fail. good luck for your final year dear senior.

Anonymous said...

Wahhh bestnya hidup kak datin opppsss kak fatin...doakan saya dapat jadi doktor jugak ye..:)

Kamiela Hasmi said...

wah..pejam celik pejam celik tup2 senior tahun akhir da..congrate!!nampaknye tinggal setahun je lagi utk akak capai target nak tamatkan zaman bujang jugak kan..insha' allah i'll be ur junior for next intake..doa2kan ye..amin2

Anonymous said...

assalamualaikum kak fatin liyana,
seriously adore your writing.
you are one of my inspirations.
macamana akak gunakan "kuasa" untuk mempengaruh orang disekeliling akak? nak tips boleh ? :D tq for reading my comment,wish you to reply it :D

Anonymous said...

I just don't know why, your story always inspired me. Good luck Kak FL =')

Ain Syahirah said...

Good Luck for the final semestar, FL!!

♬ bunga sakura ♬ said...

assalamualaikum kak FL.. nak tahu tak, nama saya pun fatin.. tapi tambah nasyabillah farhana dekat belakang fatin tu. hehehe...
saya pun pelajar medic.. tapi bukan rawat orang.. rawat mesin.. hahaha.. hope kak FL enjoy your work as a doctor and having a fun life. and then update dekat blog okay?

Civvy Street said...

Bless you. :)

cik hani said...

wahh..sonoknya habiskan cuti dengan travelling..

liessa87 said...

Hye Fatin, :)
Bila u nak cerita trip ke India tu?

Anonymous said...

Hye Fatin, :)

Bila u nak cerita pasal trip u ke India tu? :)

THAT JMBELOG said...

SALAM DARI ORG BARU BERTAPAK.

iu-hazirah said...

bestnya g travel

chocolate rein said...

Post la enri pasal travelling tu , kak liyana . Sharing is caring right ? haha.

Wan Munira said...

best g travel sana sini .
paling best ; BR1MKDFL (Bantuan Rakyat 1 Malaysia Khas Dari Fatin Liyana) ehh tetibe ?:D hahaaa

anyway keep updating ur blog.
I really love reading it huhu

Dea Nursakinah ;) said...

Saya suka... Saya suka..... :D FL terbaikk.....!!

Anonymous said...

Backpacking pegi india? Sensorg? Story pasal india pulak fl...

Anonymous said...

mcm gambar pharmacist jek..hehe..housemanship msh menunggu lg..msh jauh perjalanan tuh..bnyk lg assesment nk kne jalani..gud luck

AHMAD AFIQ said...

well manage thumbs up

~cik atin~ said...

moge terus success akak :D

Anonymous said...

post la entry psl p pulau ritu.im waiting...

Jαnnαhツ said...

hye dr fl yg comel. i think muka fl a bit look like Agyness Deyn... hehe

suka suka said...

assalam.. auntie ni pun tak miss baca entri FL..

kipas putih said...

bestnyaa baca ur story!

aku salu suruh students aku baca blog ko. sebab aku nak dorng bersosial tp bijak. and bila tnya balik baca ke belom dorang macam....
CIKGU BESTNYA LIFE DIA!
haha.


anyway, rajin2 lah update if free okay? =)

Anonymous said...

Assalmualaikum Kak FL.I just want to ask your opinion, senang tak study medic? akak ada rasa menyesal tak amik medic?

*please reply this.i'm one of the 2012 spm candidate*

* FAR * said...

gud luck dear..

Anonymous said...

congrat FL
moga seccess selalu dgn apa je FL buat ye...

oh ye! FL nk tahu la berapa erk ahli family FL sebenarnya? jap 2 org jap 3 org just pic dpt tgk. nk la tahu total sebenarnya berapa.

share la dgn peminat2 FL ni...

kak ct dr putrajaya

Izyan Masri said...

KAK FL YANG ALWAYS SPORTING,JAGA ADAB,MEMANG THE BEST :D

Izyan Masri said...

KEEP BLOGGING TAU ! LOVE TO READ YOUR BLOG :D

Sheila Salim said...

assalamualaikum dear. nice entry. suka baca sini. Fatin, kalau nak jadi calon Dun ke bagitau ye. sheila pangkah! hahahhaa ;p

SyamsidarM said...

alamak kak fatin comel sangat!!!!! mai la swk jom sya bawak jalan2, boleh shoot terbaik!

Anis Aina said...

wooww , k.FL bru balik travel . bestnya .... updatelah travel lain pulak :) selain HK . XDD

Nas Azif said...

All the best adik! Perjalanan masih panjang. Teruskan berjuang!

Yang benar,
Kakak MO :)

Adilla Ariffin said...

chaiyok laa akak ..
teringin pulak nk jadi mcm akak blogger+doktor tuu..tpi dilla xbragan jadi doktor xambik kos mdical pon..love ur story :)

T@juI said...

adeh... kalo saya jadi pesakit pastu jumpa awak time awak dah jadi doktor, makin bertambah gigil badan saya kot.

*anyway,hope berjaya menjadi doktor yang rajin dan best dan dapat menenangkan pesakit :)

intandayani said...

harap2 dpt jumpa FL live sbb kite berjiran je kt HKL nun..

ANNA MARIANA said...

penang? kenapa kita x berjumpa ek..huhuhuhu

Fakhrurazzi Mat Sedik said...

Selamat Ulang Tahun Blog HoneyKoyuki ke-5!! Nice this entry!! =D

EatySein said...

Goodluck Kak FL :)

Muaz Faris said...

tidak mudah jadi medical student yang boleh blogging sambil travelling..

respect FL... rasa cam nak jumpa , borak2 camne boleh buat gitu..

ada masa tak?

Nur Zuryani Zakaria said...

Suka baca blog fatin liyana... kalau tensen boleh hilang... lepas tu gelak sorang2... hehehe

Nur Zuryani Zakaria said...

Suka baca blog fatin liyana.. Kalau tengah tensen boleh hilang... lepas tu gelak sorang2... hehehe..

nadiatulaqilah razak malek said...

tahniah kak fatin,,wow dh final year student,,actually kita bakal menjadi medical student at timur tengah,,bulan 9 ny gerak,,doa kn ya,,kak fatin salah satu sumber inspirasi sy,,gud luck dlm sume perkara.. (^_^)

amanina suahni said...

Hai my senior..xsgka kak fatin dh final year..i'm still counting my days in first year...ase susah sgt stdy medic ni..esp in ukm,with those HC prog n all the subject wajib...mcmna ea kak lalui life as student medic smpy bley survive until now..?do help me....

Anonymous said...

kak fatin. kite kenal kak fatin bru tahun ni je. mule2 kte rse mcm kak fatin ni biase2 jee. kite adela cte kat mama kite yg kite baca blog sorang doktor+model. then tunjuklah kat mama gambar kak fatin. pastu mama kate kat internet mcm2 org boleh tipu. hehe. tapi lepas 4 bulan kite bce2 post kak atin, kite dah jatuh cinte la.hahaha. kite rse mcam rpat sgat dgn kak fatin walau x pnah jmpe. hebat x kak atin?

Anonymous said...

kak fatinzz!klaka tgok gambo2 bebanyak bwh die tulis 'Fatin Liyana 2009-2013'.mcm lahir thn 09 dan rip thn 13. xD (saya pun bakal doktor insyaAllah :) ) #drnasuha-to-be

Roselle Homemade Chocolate said...

good luck fatin, semoga menjadi student dan bakal doktor yang berwibawa.bekerja untuk masyarakat, tulus dan ikhlas.bila kerja nanti pepandai nak bahagikan masa..hidup as a doktor..pepaham je ye

Biey said...

FL yg gojes.

Shizu Izumi said...

hai kak fatin :) shizu pun medic student jugak . but the pharmacy one . haha . hm . nak Tanya cemana kak fatin cover subjek pharmacology ehh ? dengan mechanism action dia semua . parah otak nak mengingat kak fatin oii :'( Any tips ? thanks baca komen ni kak fatin :')

Harith Iskandar said...

mmm betul jg.pmbace pn main peranan jg.kalau tak,tak smpai kite ke tempat yg kite ade sekarang.tahniah

cik tiqa said...

akak fatin,,, u look so gojesss,, thousnd like.. :)

Bidadari said...

toksah rasa-rasa nak buat BR1MKDFL dah. terus je buat. meh bgtau cara nak apply hehe

y@n@ said...

sis hope share tntng petua study lg yer..tq..

nordin klang said...

dah abis exam jadi doktor ke.

Tengku Wan Ahmad Falhkudin said...

I love u ♡♥ ok bye...Honeykoyuki (y)

Tengku Wan Ahmad Falhkudin said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

maybe boleh buat collage baru? sebab gambar kanan tu nampak kaki. sorry fl tegur :)

Noriza MiracleVitamins said...

I like his girl #muahciked

AZENI AHMAD said...

Alahai..
asam ragam kehidupan kan..
Nak2 yang masih study..
Tapi seronok je...