Tuesday, September 20, 2011

Six Ways To Earn Even After Death.

Assalamualaikum

I got an interesting little knowledge to share with you guys. Thought it might be beneficial for us as muslim kan? Maybe some of you have already read about this, well it doesn't matter =) Kalau yang dah tahu, anggaplah ia sebagai reminder, dan kalau yang belum tahu, anggaplah ia sebagai ilmu. Selamat beramal =) 


Six easy ways to earn even after death 
  • Give a copy of quran to someone. Each time one reads from it, you gain.
  • Donate a wheelchair to a hospital. Each time sick person uses it, you gain.
  • Participate in building a masjid.
  • Place watercooler in a public place.
  • Plant a tree. You gain whenever a person or animal sits in its shade or eats from it.
  • And the easiest of all, share this message with people. Even 1 applies any of the above, you gain.

Sebenarnya ada banyak lagi cara lain. This is just some part of it =) Semoga kita sama-sama mendapat kebaikan daripada ilmu yang disampaikan ini. 


Thanks for the tip Sherah!
Thank you for reading this entry !

124 comments:

  1. INDEED!! :)
    Thanks for sharing darl

    ReplyDelete
  2. Setuju... Cara yang simple... Tapi kita dapat pahala..

    Sesiapa yang ada pokok buah kat rumah tu, jgn lah marah2 if ade haiwan or budak-budak petik buah.. kira sedekah ..kan senang .. =)

    ReplyDelete
  3. kak FL, klau ada tips lagi share la :)

    ReplyDelete
  4. yup setiap kali kita beri sesuatu kepada orang lain dan kemudian orang itu menggunakannya, kita akan dapat pahala berterusan selagi dia menggunakannya...neway, that's so nice ..thanx for sharing =)

    ReplyDelete
  5. Thanks a lot!

    http://thearabianjournal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. even bnda ni nampak kecil ja,tapi besar pahal nya :)

    ReplyDelete
  7. Thankyou kakak fr the knowledge :)

    ReplyDelete
  8. wakaf barang atau properties kepada orang ramai... contoh derma TV kepada sekolah, bumbung untuk kegunaan murid... good information anyway..

    ReplyDelete
  9. boleh jugak sedekah sejadah atau telekung kat surau/masjid.. pernah jgk dgr ada group auntie yg tolong cucikan telekung/pelikat..

    ReplyDelete
  10. kak fatin ,, nice sharing :)
    nak share ye ...

    ReplyDelete
  11. ehem. beri makan anak yatim pun termasuk gak dalam ni. :)

    ReplyDelete
  12. agreed!!
    by the way, new post frm my blog http://shasafiez.blogspot.com/2011/09/wanita-pun-ada-perkara-yang-dia-tak.html ^^"

    ReplyDelete
  13. setuju..
    by me.. ema .

    ReplyDelete
  14. I love this entry coz ada unsur-unsur dakwah. Salah satu dari 5 amalan yang banyak pahalanya ialah berdakwah kerana jika kita menyebabkan seseorang itu menjadi baik, kita ada share 100% dalam pahalanya, Insya Allah.

    5 amalan yang mudah dan banyak pahalanya

    http://lautan-biru.blogspot.com/2011/07/5-amalan-yang-mudah-dan-banyak.html

    ReplyDelete
  15. yup..insyallah!
    pasni leh la apply dlm kehidupan seharian!

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. The first one ada kawan yg buat. Tiap2 hari i baca sbb quran dia kecik,senang dibawa :)

    Semoga kawan i mdapat keredhaan di dunia dan akhirat :)

    ReplyDelete
  17. tq pokok. tq allah

    ReplyDelete
  18. hi dr fatin=)...ni bagusla..hihi..suke3..=)..thanks sharing...rase mcm nak copy buat satu entry dkt blog je..=)tpi malula..=)

    ReplyDelete
  19. betul2.. this is totally correct!

    ada sesiapa boleh jawab soalan ni? haha

    http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/09/kenapa-pensel-ini-tidak-jatuh.html

    sure ley jawab punya.

    ReplyDelete
  20. dgn cara yg sgt simple kan =)

    ReplyDelete
  21. like this entry. suka awak sbb awak cantik and fashionable tp tp tp xsuka byk sgt gmbar awak ditepek dalam blog. yes this is your blog and i'm your fan.

    ReplyDelete
  22. nice one!! cool!! gotta try mana yg mampu like share this message by posting in fb.. can right? ^^ thx sis FL..

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah. tq kak aten!
    you gain, i gain :)

    ReplyDelete
  24. kite nak share tao kak aten! hik3

    ReplyDelete
  25. info yang bermakna untuk semua muslimat dan muslimah . .

    ReplyDelete
  26. Nice sharing..semoga kita mendapat manfaat darinya..

    Entri Terbaru - Travel di Cameron Highland

    ReplyDelete
  27. time kasih ye FL..
    free2 singgahla ye.. review blog FL :-)

    ReplyDelete
  28. alhamdulillah..thanks for the sharing FL..=)

    ReplyDelete
  29. Yup, all true.. Thanks 4 share :D



    안녕하세요, Maaf sb dh lama tak singgah sini, busy trial-spm ◕‿◕

    ReplyDelete
  30. tq foe sharing... jengok lah si kutooo bambooo ni yerk.. hu3

    ReplyDelete
  31. Betul tu ,nak buat amal ne bukan susah , best tang tanam pokok tu

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah~ Nice entry FL. Terima kasih kerana berkongsi~

    ReplyDelete
  33. agree...thanks for sharing FL dan marilah selamat beramal;))

    ReplyDelete
  34. wow..bende simple je kan..senang je tapi kite sering tlepas pandang..

    minx share!

    ReplyDelete
  35. nice one. sama2 beringat untuk bekalan

    ReplyDelete
  36. kak atin, bile nk hapdet entry baru. eyra tak sabar nk bace smbil makan cekediss . :)

    ReplyDelete
  37. ouh rite2..... nice sharingg ^^

    ReplyDelete
  38. woow. thanx sis. nak share yea ^^

    ReplyDelete
  39. akak fatin, tadi kawan2 saya cakap die ade jumpe akak dekat ukm bangi...
    patut nye saya jaga booth dental jugak malam ni tapi sebab saya pi reunion so tak dapat la jage booth, sedih tak dapat jumpe akak...sobs sobs ;(

    ReplyDelete
  40. just now i've saw u at Dataran Gemilang UKM.. :)

    but im feel so humble to "tegur" u.. heee

    ReplyDelete
  41. salam fatin.
    our company are interested untuk beriklan di blog fatin.
    kita try nak email fatin tapi xtau apa email address. :)
    please do contact us back at this email address ye. beautyalives@gmail.com.

    from,
    dayana
    www.beautyalives.com
    beautyalives@gmail.com

    ReplyDelete
  42. wow..good n3....best...hehe...thanx dear...nak share yea ^.^

    ReplyDelete
  43. thanx for the info...sy nak share ya?

    *wink2* ^-^

    ReplyDelete
  44. http://mustwaniekl.blogspot.com/2011/09/ni-mas-nak-senarai-blogger-yang-mas.html

    ReplyDelete
  45. salam, fatin, nk tanya. fatin pakai contact lens brand ape ek? boleh suggestkn x brand mane yg best. TQ

    ReplyDelete
  46. Tq share akak. Bagus betul entri ni :)

    ReplyDelete
  47. agree, bnyk lagi cara nak dpt pahala sbrnya slpas kita meninggal.. nice sharing :)

    ReplyDelete
  48. wah kredit utk i ye hehe thanks :)

    ReplyDelete
  49. i'll definitely share this!very beautiful one.thanks a lot dear

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum,

    Nak tanye la adik fatin ini sebenarnya lahir bulan june org bulan 11,

    Dlm blog ini mengatakan Astrological Sign: Sagittarius bermakna bulan 11,

    Sebagai Big fan FL mestilah saya nak tahu kan..

    Harap di beritahu.. (^_^)

    ReplyDelete
  51. Alhamdulillah =)
    sama samalah kita berbakti :)

    ReplyDelete
  52. Salam. Fatin, mohon izin untuk kongsi entri ini. Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  53. FL, singgah r kat blog sy & be my follower to...hehehehehe...
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  54. Salam Fatin Sweety,

    Saham akhirat plg simple Zikrullah, Solat 5 Waktu and Recite Al-Quran...

    *Sharing is Caring*

    Wassalam...

    http://hannastrawberry.blogspot.com/2011/10/never-forget-maher-zain-ft-mesut.html

    ReplyDelete
  55. satu lagi.... jika bagi kawan tumpang kereta untuk pegi ke kelas atau kuliah, segala ilmu yang beliau praktikkan dan sumbangkan pada masyarakat akan kita terima pahalanya juga... cuba bayangkan kalau penuh kereta....

    ReplyDelete
  56. fl ! boleh x share macam mana hilangkan acne scar?

    ReplyDelete
  57. selalu baca kat facebook ni... kalau part quran tu, bagi kat budak-budak tahfiz.. for sure akan baca selalu kan... =)

    ReplyDelete
  58. FL update la blog. imissiuh loledi.

    ReplyDelete
  59. no pain, no gain...so, always redha dan sabar dalam bersedekah.

    jom jengok blog saya :)

    ReplyDelete
  60. oh. kisah awak dan blog keluar dalam majalah aspirasi terbitan ukm kan? :)

    ReplyDelete
  61. There should be one more way and that is "Take care of parents".

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum cik fatin.
    straight to the point. bila anda mahu update entry??? sy sudah lama tunggu. tiap2 pagi masuk office sy check tau?

    ReplyDelete
  63. good info.moga kita semua mengamalkannya.even klu x mampu nk berikan wang,berbuat kebajikan pun satu amalan mulia

    ReplyDelete
  64. mana pegi kak aten nih . lame doh tak hupdate. lupe lettew dia blogger :P

    ReplyDelete
  65. Rasulullah saw bersabda, “Apabila anak Adam (manusia) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang mendoakan untuknya.” (HR. Muslim)

    ReplyDelete
  66. http://onlyinmalaysiamah.com/?ref=ainnd

    ((;

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum awkk ^_^

    nice info..^_^

    thxx for sharing ^_^

    ReplyDelete
  68. doctor fatin sibuk ea?? lama dah tak update entri....huhu


    oh btw ohon share k...


    Nealofa dan Izara Aishah : Bakat atau sekadar Rupa?

    ReplyDelete
  69. as salam fatin.

    good entry.
    hope you will be a good muslimah doctor/person in the future. ;)

    ReplyDelete
  70. salam.
    thanks for peringatan bersama :)

    ReplyDelete
  71. setiap kebaikan yg kita buat dengan ikhlas itu ada ganjaranya,..:)




    JOM singgah blog saya nak...Smart fon pun dah takberapa nak smart la awk...kenape?

    ReplyDelete
  72. akak mohon share ye dik

    ReplyDelete
  73. mohon share ;) tQ

    ReplyDelete
  74. Thanks for sharing Kak Fatin. Saya dah buat entry tentang ni, dan credit kepada blog ni. :)

    ReplyDelete
  75. sumbangkan buku/peralatan untuk pengajian tak kira bidang pe yang terbaik buku pengajian islam.

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...