Tuesday, September 20, 2011

Six Ways To Earn Even After Death.

Assalamualaikum

I got an interesting little knowledge to share with you guys. Thought it might be beneficial for us as muslim kan? Maybe some of you have already read about this, well it doesn't matter =) Kalau yang dah tahu, anggaplah ia sebagai reminder, dan kalau yang belum tahu, anggaplah ia sebagai ilmu. Selamat beramal =) 


Six easy ways to earn even after death 
  • Give a copy of quran to someone. Each time one reads from it, you gain.
  • Donate a wheelchair to a hospital. Each time sick person uses it, you gain.
  • Participate in building a masjid.
  • Place watercooler in a public place.
  • Plant a tree. You gain whenever a person or animal sits in its shade or eats from it.
  • And the easiest of all, share this message with people. Even 1 applies any of the above, you gain.

Sebenarnya ada banyak lagi cara lain. This is just some part of it =) Semoga kita sama-sama mendapat kebaikan daripada ilmu yang disampaikan ini. 


Thanks for the tip Sherah!
Thank you for reading this entry !

124 comments:

Nazhirah Mazlan said...

alhamdulillah
:)

Nia|Aznyza Hamzah said...

yup,
btwy thx for sharing FL :)

Peri PiA said...

INDEED!! :)
Thanks for sharing darl

Nur Najwa said...

Setuju... Cara yang simple... Tapi kita dapat pahala..

Sesiapa yang ada pokok buah kat rumah tu, jgn lah marah2 if ade haiwan or budak-budak petik buah.. kira sedekah ..kan senang .. =)

lisa min said...

insyaAllah sama samalah kita =)

Cik Iqaa said...

kak FL, klau ada tips lagi share la :)

tieha ismail said...

yup setiap kali kita beri sesuatu kepada orang lain dan kemudian orang itu menggunakannya, kita akan dapat pahala berterusan selagi dia menggunakannya...neway, that's so nice ..thanx for sharing =)

Mahawii said...

Thanks a lot!

http://thearabianjournal.blogspot.com/

nunun noordin said...

even bnda ni nampak kecil ja,tapi besar pahal nya :)

chepah ila hussein said...

nice entry dear

wiwy said...

Thankyou kakak fr the knowledge :)

RNS said...

thanks FL! nak share boleh?

I`mulan said...

wakaf barang atau properties kepada orang ramai... contoh derma TV kepada sekolah, bumbung untuk kegunaan murid... good information anyway..

Miss Volvo said...

suka sgt2 entry ni :)

abby said...

boleh jugak sedekah sejadah atau telekung kat surau/masjid.. pernah jgk dgr ada group auntie yg tolong cucikan telekung/pelikat..

hidayahnur said...

kak fatin ,, nice sharing :)
nak share ye ...

sue greenapple said...

thanks FL for share the info..

kembatolo™ said...

ehem. beri makan anak yatim pun termasuk gak dalam ni. :)

perhiasan malam said...

mohon nak copy the tips yeah(:

shasa_fiez said...

agreed!!
by the way, new post frm my blog http://shasafiez.blogspot.com/2011/09/wanita-pun-ada-perkara-yang-dia-tak.html ^^"

Anonymous said...

setuju..
by me.. ema .

~kuyam~ said...

Alhamdulillah FL =)

*rainyscream* said...

betul3.. :p

Irwan Hakimi said...

I love this entry coz ada unsur-unsur dakwah. Salah satu dari 5 amalan yang banyak pahalanya ialah berdakwah kerana jika kita menyebabkan seseorang itu menjadi baik, kita ada share 100% dalam pahalanya, Insya Allah.

5 amalan yang mudah dan banyak pahalanya

http://lautan-biru.blogspot.com/2011/07/5-amalan-yang-mudah-dan-banyak.html

Miss A said...

thanks kak FL <3

Miss Green Rose said...

thanks FL ! =)

ainna baijan said...

yup..insyallah!
pasni leh la apply dlm kehidupan seharian!

Apis Hilton said...

very useful!

nurpiska said...

sangat stuju.

budakampung said...

bagus2!

..priNceSs aMiSsa.. said...

nice info FL..TQVM!

nurhaffiza s.s. said...

sista FL mohon share yea :D

Liya Laa said...

Alhamdulillah. The first one ada kawan yg buat. Tiap2 hari i baca sbb quran dia kecik,senang dibawa :)

Semoga kawan i mdapat keredhaan di dunia dan akhirat :)

AHMAD AFIQ said...

tq pokok. tq allah

nabila azmi said...

hi dr fatin=)...ni bagusla..hihi..suke3..=)..thanks sharing...rase mcm nak copy buat satu entry dkt blog je..=)tpi malula..=)

vampire and his lady said...

betul2.. this is totally correct!

ada sesiapa boleh jawab soalan ni? haha

http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/09/kenapa-pensel-ini-tidak-jatuh.html

sure ley jawab punya.

zOeY zAu YaH said...

dgn cara yg sgt simple kan =)

Scarlet Letter said...

reblogged. thanks for this.

Bungakopi said...

like this entry. suka awak sbb awak cantik and fashionable tp tp tp xsuka byk sgt gmbar awak ditepek dalam blog. yes this is your blog and i'm your fan.

티라 said...

nice one!! cool!! gotta try mana yg mampu like share this message by posting in fb.. can right? ^^ thx sis FL..

LoVe HunTer.. said...

dah tahu kena amal.. :)

Le Au said...

alhamdulillah. tq kak aten!
you gain, i gain :)

Le Au said...

kite nak share tao kak aten! hik3

Alkisah said...

noted, thanks

Myza Sam said...

info yang bermakna untuk semua muslimat dan muslimah . .

Ariena Hisham said...

Thanks Sis FL! :)

Fendi said...

Nice sharing..semoga kita mendapat manfaat darinya..

Entri Terbaru - Travel di Cameron Highland

Atiqah Wadiah said...

nice sharing FL :)

0nenanina Vanilla said...

time kasih ye FL..
free2 singgahla ye.. review blog FL :-)

Zulkarnain Mahmud said...

i love you...

lavenderlover said...

alhamdulillah..thanks for the sharing FL..=)

Syafiq_Elf said...

Yup, all true.. Thanks 4 share :D



안녕하세요, Maaf sb dh lama tak singgah sini, busy trial-spm ◕‿◕

kutoOobambOo / ericoanaci said...

tq foe sharing... jengok lah si kutooo bambooo ni yerk.. hu3

Razlan said...

Betul tu ,nak buat amal ne bukan susah , best tang tanam pokok tu

Aman Ibrahim said...

Alhamdulillah~ Nice entry FL. Terima kasih kerana berkongsi~

coklatberapi said...

agree...thanks for sharing FL dan marilah selamat beramal;))

ubi said...

wow..bende simple je kan..senang je tapi kite sering tlepas pandang..

minx share!

JannahShaari said...

mohon share:)

Love hurt aeNnn said...

thanks FL. :)

Syamin Amira said...

Cool gila :D

Azmeer Aziz said...

i'm proud with you..=)

CIK JATT said...

nice one. sama2 beringat untuk bekalan

NasZ said...

thanx. memang bagus entry ni.

MOHD NASER.com

E y r a a Atiqa said...

kak atin, bile nk hapdet entry baru. eyra tak sabar nk bace smbil makan cekediss . :)

yad'z said...

ouh rite2..... nice sharingg ^^

The Big BOSS ;D said...

credit :)

beLLa said...

woow. thanx sis. nak share yea ^^

lisa said...

nice sharing sis :)

Anis Athia said...

akak fatin, tadi kawan2 saya cakap die ade jumpe akak dekat ukm bangi...
patut nye saya jaga booth dental jugak malam ni tapi sebab saya pi reunion so tak dapat la jage booth, sedih tak dapat jumpe akak...sobs sobs ;(

SoLy SoLicious said...

just now i've saw u at Dataran Gemilang UKM.. :)

but im feel so humble to "tegur" u.. heee

dayana said...

salam fatin.
our company are interested untuk beriklan di blog fatin.
kita try nak email fatin tapi xtau apa email address. :)
please do contact us back at this email address ye. beautyalives@gmail.com.

from,
dayana
www.beautyalives.com
beautyalives@gmail.com

fridha kusumawardani said...

izin sharing fatin.. jazakallah :)

Misz PhilaPhobiC HArthO said...

wow..good n3....best...hehe...thanx dear...nak share yea ^.^

mat13 said...

tq....

CoOkiE MoNSter said...

thanx for the info...sy nak share ya?

*wink2* ^-^

MAYA_mustwany said...

http://mustwaniekl.blogspot.com/2011/09/ni-mas-nak-senarai-blogger-yang-mas.html

Anonymous said...

salam, fatin, nk tanya. fatin pakai contact lens brand ape ek? boleh suggestkn x brand mane yg best. TQ

Suriayati Datu Mudin said...

dah share ;) thank you

Ain said...

Tq share akak. Bagus betul entri ni :)

Choc_Strawberry said...

good info fl..

cik kiwi's said...

sis. hang di tag. huhu~

Saiazuan said...

agree, bnyk lagi cara nak dpt pahala sbrnya slpas kita meninggal.. nice sharing :)

sherah said...

wah kredit utk i ye hehe thanks :)

♥ Cik Ribena ♥ said...

i'll definitely share this!very beautiful one.thanks a lot dear

ILA said...

Assalamualaikum,

Nak tanye la adik fatin ini sebenarnya lahir bulan june org bulan 11,

Dlm blog ini mengatakan Astrological Sign: Sagittarius bermakna bulan 11,

Sebagai Big fan FL mestilah saya nak tahu kan..

Harap di beritahu.. (^_^)

FL said...

saya nie kembar awak..

Izyan Masri said...

WILL TRY TO THESE ;D

laskar pelangi said...

Alhamdulillah =)
sama samalah kita berbakti :)

amy said...

love to read!

Cikgu Diana said...

Salam. Fatin, mohon izin untuk kongsi entri ini. Terima kasih banyak.

AkuTracy said...

hehe...betul juga tu..:D

Ku Azhar said...

dh bc dh... gud2.. :)

Munirah Rafiuddin said...

FL, singgah r kat blog sy & be my follower to...hehehehehe...
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Hanna said...

Salam Fatin Sweety,

Saham akhirat plg simple Zikrullah, Solat 5 Waktu and Recite Al-Quran...

*Sharing is Caring*

Wassalam...

http://hannastrawberry.blogspot.com/2011/10/never-forget-maher-zain-ft-mesut.html

Apecha Apom said...

satu lagi.... jika bagi kawan tumpang kereta untuk pegi ke kelas atau kuliah, segala ilmu yang beliau praktikkan dan sumbangkan pada masyarakat akan kita terima pahalanya juga... cuba bayangkan kalau penuh kereta....

Khairiz said...

nice entry..good knowledge :)

aisyah alid said...

this is knowledge for me

.: Si BungaKopi : . said...

we update la blog. aku rindu (tetiba)

Mrs. Wall said...

Unnie Nana,nice post lha :)

syahirooAhmad said...

thanks share..

saya yang ke 100..

Anonymous said...

thanks

Anonymous said...

fl ! boleh x share macam mana hilangkan acne scar?

Amni said...

selalu baca kat facebook ni... kalau part quran tu, bagi kat budak-budak tahfiz.. for sure akan baca selalu kan... =)

Syamimi Azhar said...

FL update la blog. imissiuh loledi.

Cik Cyida said...

nice info :)

Ms Ef Abas said...

no pain, no gain...so, always redha dan sabar dalam bersedekah.

jom jengok blog saya :)

Shukri Mohd Ali said...

oh. kisah awak dan blog keluar dalam majalah aspirasi terbitan ukm kan? :)

Best travel site said...

There should be one more way and that is "Take care of parents".

Anonymous said...

assalamualaikum cik fatin.
straight to the point. bila anda mahu update entry??? sy sudah lama tunggu. tiap2 pagi masuk office sy check tau?

♥♥Cikngah♥♥ said...

good info.moga kita semua mengamalkannya.even klu x mampu nk berikan wang,berbuat kebajikan pun satu amalan mulia

Aisya said...

mana pegi kak aten nih . lame doh tak hupdate. lupe lettew dia blogger :P

Lenggang Kangkung said...

Rasulullah saw bersabda, “Apabila anak Adam (manusia) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang mendoakan untuknya.” (HR. Muslim)

Anonymous said...

http://onlyinmalaysiamah.com/?ref=ainnd

((;

Nuriy Arisa said...

Assalamualaikum awkk ^_^

nice info..^_^

thxx for sharing ^_^

princess ayu said...

doctor fatin sibuk ea?? lama dah tak update entri....huhu


oh btw ohon share k...


Nealofa dan Izara Aishah : Bakat atau sekadar Rupa?

dr haidar said...

as salam fatin.

good entry.
hope you will be a good muslimah doctor/person in the future. ;)

nurul said...

salam.
thanks for peringatan bersama :)

SheyPull said...

setiap kebaikan yg kita buat dengan ikhlas itu ada ganjaranya,..:)




JOM singgah blog saya nak...Smart fon pun dah takberapa nak smart la awk...kenape?

❥❤❥❤❥♥ NiaAriffin ❥❤❥❤❥♥ said...

fatin=p
bile nk mkn sushi sma2

Anonymous said...

akak mohon share ye dik

Anonymous said...

mohon share ;) tQ

ENarisha ♥ said...

Thanks for sharing Kak Fatin. Saya dah buat entry tentang ni, dan credit kepada blog ni. :)

SHARIFF said...

sumbangkan buku/peralatan untuk pengajian tak kira bidang pe yang terbaik buku pengajian islam.

Mimi Fiera said...

Mohon Credit :)