Monday, May 9, 2011

Rafting at Sg Palayangan, Situ Cileunca Pangalengan, Indonesia.

Assalamualaikum

Kau orang tau apa itu rafting? Kalau dalam bahasa Indonesia kita panggil dia arung jeram. Dalam bahasa Malaysia aku tak tahu depa panggil apa. Mungkin mengharungi jeram. Eceh macam mengharungi badai pon ada. Mengikut kata encik wiki, dia kata rafting ni adalah sejenis challenging recretional outdoor activity. Kenapa ia challenging? Kerana aktiviti ini dilakukan at different degrees of rough water yang bisa menyebabkan anda cedera parah kalau tak dengar kata instructor akibat banyak sangat berbughak (baca: berborak)

Itu hari aku pergi travel ke Medan & Jakarta sensorang. Aku rasa macam akulah manusia paling cool dan ohsem. Setelah aku pulang ke Bandung, aku cuma rehat satu hari and the next day, aku dengan 20 member-member yang lain telah pergi rafting di Situ Cileunca, Pangalengan. Untuk mengukuhkan bukti bahawa aku sememangnya ohsem, korang haruslah tahu yang aku keluar rumah pada pukul 6.30 pagi. Semangat bukan? Mind you perjalanan ini mengambil masa selama 2jam setengah. Yup aku tido sepanjang jalan. Akibatnya aku terlepas untuk menikmati panorama yang sungguh breathtaking =')


1# Beautiful sky & trees | 2# Instructor menyediakan lifejackets, helmets & pedals untuk setiap ahli kumpulan | 3# Aku semangat beratur depan sekali dan selamba melantik diri sendiri menjadi ketua kumpulan walaupun tidak diredhai oleh teman yang lain haha.

Kami mesti kena dengar briefing daripada instructor sebab dia kata berlaku 75% kemalangan di Sg Palayangan ini. Ada yang meninggal pon. Sebab cuak jadi semua orang tekun mendengar briefing teehee. Setiap inflatable boat akan ditemani oleh seorang instructor. Thank god! Dan aktiviti ini adalah sepanjang 5km.

Kami diajar bagaimana nak handle boat tu. How to hold the pedal, how to kayuh forward & backward, do's & don'ts and all sorts of accident & emergency that could possibly happen. Dengar pon dah cuak siryes aku rasa macam oklah bro aku balik dulu, aku takmau mati kat sungai apetah lagi ketika rafting. Tapi adalah sungguh tidak jantan kalau buat benda separuh jalan so yeah =') (walaupun bukan jantan)
1# Menuju ke kawasan sungai | 2# Mula-mula seronok kerana tidak berjumpa dengan jeram lagi.



1-4# Beginilah rupanya kalau anda main rafting. Kan dah kata ia adalah challenging.

Jantung macam nak tercabut, muscle di tangan menjadi strain akibat memegang pedal yang berat, inflatable boat macam gila pergi langgar-langgar batu, pokok, ranting whatsoever yang ada depan mata. Yang paling kasihan adalah 2 manusia di depan kerana bahagian depanlah yang akan tenggelam dahulu sebelum apa-apa. Sungguh tidak aci. Sudah berapa kali aku & mila tenggelam dalam boat sendiri sedangkan orang belakang cuma kena water splash.


 1# Ok baru puas hati kerana semua tenggelam bersama haha!


1# Kami semua happy! | 2# Lunch makan makanan kampung, kehkeh kantoila aku makan banyak macam ahli sukan | 3# Bergambar sebelum pulang

Tahu tak inflatable boat kitorang terbalik? Aimi pula terkeluar dari boat dan tergapai-gapai di jeram! Instructor tu bagaikan hero dia cepat-cepat selamatkan Aimi. Aimi selamat tapi crocs dia hilang sebelah. Aku pula sedang sibuk mengelak dari duri-duri pepohon rimba yang kurang ajar. Ada ke selamba je ranting tu boleh sebat muka aku? Ayah aku pon tak pernah sebat aku pakai ranting tau. Eh ada pulak orang sebat anak dia pakai ranting? Macam tak praktikal jer.

Apapon kami kemalangan ketika di jeram yang agak curam. Akibatnya bibir aku berdarah, pedih dia bukan main kepalang wa cakap lu. Menitik jugak air mata gua haha! Tapi siryes bestla, tak terasa pon 5km! We want moreeee we want moreee. Walaupun boat kami terbalik, muka kami tersebat-sebat dengan duri dan ranting, pinggang kami macam nak patah, selipar aku putus, bibir aku berdarah dan aimi lemas namun ini adalah pengalaman paling berharga. Aku terasa bagaikan jaguh. Jaguh yang jarang ada di abad ini. Jaguh yang hanya ada setiap 15 tahun, whatever that means LOL.

Thank you for reading this entry !

101 comments:

  1. waow kak fatin! gila la mencabar!

    ReplyDelete
  2. teringin nyer nak pergi....:)

    hoho..mencabar gglerr..:)

    ReplyDelete
  3. cool! im the 1st one! teehee~ *gaya FL*

    ReplyDelete

  4. woow...superb..
    tapi takot r..sbb x pandai brenang.. haha.. t jatuh lak.. hahaha

    Entri Panasss : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !!

    ReplyDelete
  5. Lagi hebat pengalaman fatin ni nampak gayanya~

    (=_=')

    ReplyDelete
  6. howwieeyyy ! best nya. jeles. jeles :)

    ReplyDelete
  7. wow...
    best..dan sangat mencabar...
    memang puas ati kalo dapat try sukan nie...

    ReplyDelete
  8. bestnyer... tp nampak cam mnakutkan jgk..

    ReplyDelete
  9. BERBELIT LIDAH NAK SEBUT NAMA DIA.KEHKEH :D

    ReplyDelete
  10. dah lamer teringn nk perg rafting... mencabar gler seh!!!! really coolzzzzzzzz :)

    ReplyDelete
  11. Buat pengetahuan awak, rafting tu berakit.


    Majulah BM untuk Melayu!

    ReplyDelete
  12. wauuuuuu !!! so challenging laa fatin :))) xsgke org cntik mcm fatin pon suke menda2 mncabar mcm ni :)

    ReplyDelete
  13. wow!!! bestnya...
    mmg dah lama teringin nak cuba rafting ni...huhuhu

    ReplyDelete
  14. best! lagi challenging dr roller coaster!

    ReplyDelete
  15. eh spe yg amek gmbr sme 2 ?? besh nye, dlu kite water rafting xde gmbr sgt pon, sbb men air kn.hehe

    ReplyDelete
  16. last yer pegi padjadjaran..tadew plak orang ajk dtg sinie..

    wee~ best kowt!!!
    taun nie kne pegi jugak..

    ReplyDelete
  17. beznye..ttbe tringin nk main gak!!!

    ReplyDelete
  18. Sukenyeee! Suatu hari nanti nak cube jugak ^^

    ReplyDelete
  19. OMG. 75% kemalangan? adventurous gila u! huhu

    ReplyDelete
  20. omjayyy FL... i baru je cakap pasal aktiviti ni kat blog i...
    plss read this entry...

    http://ciklaylapipigebu.blogspot.com/2011/05/suka-yang-adventure-salam.html

    after read your entry this timeee..arghhh..rasa perasaan nak buat aktiviti ni membuakbuak..btw, best kan??arghhh..i yg tak buat lagi pon dh rasa aura keseronokkannyeee.........

    sukasukasuka....tapi rasanye tmpt yang u pergi ni mmg sangat adventureeee kan???heee...beruntunglah dapat stdyy oversea..

    dan...i sangat teringin nak makan tempe bandung...sedappp...lagi2 mkn ngn sup..pastu sambal belacan..sedapsedap....

    don't forget to read my entry k..

    ReplyDelete
  21. kak fl!mencabarnyer!!nk try 1 day!!!hehe

    ReplyDelete
  22. sy suka xtvt lasak! serius best! setakat ni xpernah lagi la try rafting dekat jeram.. tengah cari peluang..hehe ;)

    ReplyDelete
  23. assalamaualaikum,.saya pon da cuba rafting ni kat gua temputung perak,.memang best,.kan,.yapi nampak kat indonesia ni lagi best dengan permandangan yang sungguh indah,..teringin pulak nak melancong kat indo nie,.haha,..

    ReplyDelete
  24. dekat kampung fara pun ada taw rafting nii.

    byk gila org luar dtg nk main rafting ni.

    syok2, tp scary lahh :)

    ReplyDelete
  25. Fuh, seronok je bunyi! gelak juga ah baca entri FL nih. nak try la juga nanti :)

    ReplyDelete
  26. hebaddd gilakk laaa..beshhh nyerr~ tapi eyka xtest lagi..nak cuba la leps ni..leps kaka FL testt!! yeyeyee! XD

    ReplyDelete
  27. ok this is super cool !!!

    rafting xpenah lagi,tubing dah la..lagi la naik pelampung besar sorang2..nasib jeram tak dasat sangat..hee

    harus try rafting juga !

    ReplyDelete
  28. Fatinnnnnnn. jeles tgk korg g rafting. hari tuh tgk mmber nurul tuh upload gmbr korg g raftingg. rasa mcm nk ngiss je jeles ;(

    ReplyDelete
  29. Fatin jap2 curious nie nak tahu siapa yg tolong amekkan semua gmbar2 nie?photographer tu duk atas inflatable boat jgk ke mase amek gmbr nie?huhu.please answer this question kalau tak i xdapat tidur malam.tehehehe.. ^_^

    ReplyDelete
  30. atin mmg ohsem ahhh

    atin,
    saga Fl tetap pujaan sbb atin :)

    ReplyDelete
  31. I suke gambar u no 5. Saat saat macam tu pun nampak cantik.

    ReplyDelete
  32. tak tahan tengok makanan.. huhu.. ;D

    ReplyDelete
  33. ha pasal gambar ni, kitorang upah photog hehe, bayar rp500k, pastu dia bg cd. photog tu mmg ade kt tmpt rafting ni :)

    ReplyDelete
  34. waaahhhh cantiknya!!! ok lpas ni nak kne pergi juga ni.mesti!mesti!
    picca FL sumenya cantik pndai lorh dwg amik.

    oh btw FL try la snorkelling and upload kt blog lak.heeee~

    ReplyDelete
  35. wahh , cool !
    mst terjerit2 naik rafting tu kn ? takut !

    ReplyDelete
  36. salam fatin, shida nak mintak tolong ckit boleh?

    khamis ni nak pegi ke surabaya tapi xder clue apa tempat menarik kat sana. tiket ni pun mama beli, ntah kenapa ntah die pilih surabaya. boleh x suggest tempat menarik kat sana. tapi tupun kalau fatin taula.

    anyway, thanks in advance. i like all ur entry :)

    ReplyDelete
  37. hihihi ceritanya lucu potonya keren, kasihan temannya crocs hilang btw salam kenal ya

    ReplyDelete
  38. Salam fatin..

    suka baca entry fatin,
    tapi ada suatu perkara mungkin bukan tentang artikel ni.

    Sebenarnye lama dah nak bgtau, tapi asek lupe je la...

    please read link ni:
    http://islamqa.com/en/ref/39301

    Please read ok? ni bukan promote iklan atau ape, just tentang fake eyelashes.. I saw you wear before..

    just sharing something I think I should.. We can always be pretty without doing any haram things rite? :)

    ok, take care dear!

    ReplyDelete
  39. Best gilaaaaaaaaaaa fating ^___^

    ReplyDelete
  40. wwaaa best nyaa kak fatin !! ohsem habiss lah :D teringin kot nak berrafting2 ni. hehhe

    ReplyDelete
  41. lasak abes sukan ni. best
    pong best kan. tapi org takut
    la nak try. hehe. kak fatin
    berani abes

    ReplyDelete
  42. Jaguh macam ni la yang kami cari walau bibir terluka namun hati tetap tabah... ;D



    Tumpang jeles je kat sini sebab kelihatan xtvt ni sangat BEST!

    ReplyDelete
  43. http://says.my/fatinnanad/bb-messenger

    ReplyDelete
  44. teringinnye nak wat! tapi mcm menakutkan je. huhu.

    ReplyDelete
  45. dah dah , FL dah selamat okay lah tuh . Kangggg hilang buah pinggang sape yang nak post entry esok ? Sape sape sape ? Hah , cer ahh jawabbbbb . Cuak ahh tu , muahahahhaha

    ReplyDelete
  46. memang mencabar tu... tak pernah rasai aktiviti camni

    ReplyDelete
  47. seriously nampak best and superb sangat!! nak jugakkkkk

    ReplyDelete
  48. muka kau ! apa apa hal, kau la number 1 kan . haha. klu aku , mmg sanggup amek kan gambar jer r :) -datincomelgummybunnybum :D HAHA bye

    ReplyDelete
  49. waa..suka aktviti2 mcm ni..tapi tula..jarang dpt chance

    GALA NIGHT NUR KASIH THE MOVIE

    ReplyDelete
  50. wah..x comot la men mende ni.cambes!

    ReplyDelete
  51. kak fatin, if nak try rafting best, Malaysia pun ade. Sg Sedim, Kulim, Kedah. i dh pergi last march. memg gempak la. btw, sedim is the best jeram kat malaysia taoo :) hrge pun berpatutan ;)

    ReplyDelete
  52. gilaaa besst ah~~

    buddy! jop carik duit?? even FL kita pon join bnda ni~ heee

    http://nadiakiran.blogspot.com/2011/05/salam.html

    ReplyDelete
  53. woho. sgt ohsem!!
    dat day ade tgk Heliza maen bnda ni, dlm tv ape tah. mmg challenge habes! ;)

    ReplyDelete
  54. cantik laaa sumer gambar...tertarek...salam eknal dan folowww tauuu

    ReplyDelete
  55. Sape yang tolong shoot pictures while fatin tengah rafting ? Hebat lahh..tapi pelik. msti photographer kelam kabut nak kejar bot tuu..

    ReplyDelete
  56. sememangnya pemandangnya indah sekali..

    bestnya bila ikut xtvt mcm ni..
    hehe

    ReplyDelete
  57. Wow... sgt teringin nk mencuba ok.. haha.. len kali FL kene pkai masker bwk skali rafting, bibir berdrh tu dh ok?

    I backlink ke blog u okeyh..? (^^)v

    ReplyDelete
  58. bla dh terbalik, kna teruskkan gak ke?

    ReplyDelete
  59. HEHE TAKPE SELIPER JER YG PTUS. BELI LAIN LAH. JANJI PNGALAMAN TU!

    ReplyDelete
  60. Ui, siap ada 6 team rakit besar. Macam main perang2 lak. bestnye..

    ReplyDelete
  61. Perghhhh!
    Best siot!
    Siyes rase cam nak pergi rafting je sekarang ni.
    Hehehe.

    :P

    ReplyDelete
  62. last year penah pi rafting kat probolinngo jawa timur...12km ride..and we had session terjun jeram from 4 metres above...hahaha...adrenaline rush yg tidak dpt dilupakan.

    ReplyDelete
  63. FL cool


    www.budakmanentah.blogspot.com

    ReplyDelete
  64. barang dilepas kangan dikenang, kalau di kenang rosak la jiwa..
    ada kene mengena ke dengan entry nie..hahaha :)

    ReplyDelete
  65. woh best nyer.. nnt nak plan g ngn membe lah! XD btw, do visit my blog ye.. =)

    ReplyDelete
  66. best gile g rafting~!!
    sangat kagum dengan awak FL!
    blogger hebat
    http://matalebam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  67. FL. i saw u tadi dalam tren. tp versi freehair n chinese maybe. hahahha.

    sangat same muka ngan u.

    nak snap gambar. melampau ah. dia dok tepi i je. hahha.

    :P

    ReplyDelete
  68. mybe i will go at the end of this year...wah!xsabar lak..hehe

    ReplyDelete
  69. gambar makanan tu..buat saya lapar la pulakkk..

    ReplyDelete
  70. yeahh i pun dah try .. ada kat entry ni ..

    http://lovecintanana.blogspot.com/2011/04/water-rafting.html

    ni kat hulu selangor je .. mmg best gle .. tapi betul kata FL memang mencabar .. i nyaris2 nak terkena batu besar .. lau kna mmg boleh arwah .. tp ble dah abis tu rasa pwah yg amat .. walaupun badan sakit2 n lebam2 ..

    ReplyDelete
  71. wah best nye Fatin... tp tgk pic tenggelam tu.. mcm takut la pulak nak try...

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...