Sunday, May 8, 2011

Rafting at Sg Palayangan, Situ Cileunca Pangalengan, Indonesia.

Assalamualaikum

Kau orang tau apa itu rafting? Kalau dalam bahasa Indonesia kita panggil dia arung jeram. Dalam bahasa Malaysia aku tak tahu depa panggil apa. Mungkin mengharungi jeram. Eceh macam mengharungi badai pon ada. Mengikut kata encik wiki, dia kata rafting ni adalah sejenis challenging recretional outdoor activity. Kenapa ia challenging? Kerana aktiviti ini dilakukan at different degrees of rough water yang bisa menyebabkan anda cedera parah kalau tak dengar kata instructor akibat banyak sangat berbughak (baca: berborak)

Itu hari aku pergi travel ke Medan & Jakarta sensorang. Aku rasa macam akulah manusia paling cool dan ohsem. Setelah aku pulang ke Bandung, aku cuma rehat satu hari and the next day, aku dengan 20 member-member yang lain telah pergi rafting di Situ Cileunca, Pangalengan. Untuk mengukuhkan bukti bahawa aku sememangnya ohsem, korang haruslah tahu yang aku keluar rumah pada pukul 6.30 pagi. Semangat bukan? Mind you perjalanan ini mengambil masa selama 2jam setengah. Yup aku tido sepanjang jalan. Akibatnya aku terlepas untuk menikmati panorama yang sungguh breathtaking =')


1# Beautiful sky & trees | 2# Instructor menyediakan lifejackets, helmets & pedals untuk setiap ahli kumpulan | 3# Aku semangat beratur depan sekali dan selamba melantik diri sendiri menjadi ketua kumpulan walaupun tidak diredhai oleh teman yang lain haha.

Kami mesti kena dengar briefing daripada instructor sebab dia kata berlaku 75% kemalangan di Sg Palayangan ini. Ada yang meninggal pon. Sebab cuak jadi semua orang tekun mendengar briefing teehee. Setiap inflatable boat akan ditemani oleh seorang instructor. Thank god! Dan aktiviti ini adalah sepanjang 5km.

Kami diajar bagaimana nak handle boat tu. How to hold the pedal, how to kayuh forward & backward, do's & don'ts and all sorts of accident & emergency that could possibly happen. Dengar pon dah cuak siryes aku rasa macam oklah bro aku balik dulu, aku takmau mati kat sungai apetah lagi ketika rafting. Tapi adalah sungguh tidak jantan kalau buat benda separuh jalan so yeah =') (walaupun bukan jantan)
1# Menuju ke kawasan sungai | 2# Mula-mula seronok kerana tidak berjumpa dengan jeram lagi.



1-4# Beginilah rupanya kalau anda main rafting. Kan dah kata ia adalah challenging.

Jantung macam nak tercabut, muscle di tangan menjadi strain akibat memegang pedal yang berat, inflatable boat macam gila pergi langgar-langgar batu, pokok, ranting whatsoever yang ada depan mata. Yang paling kasihan adalah 2 manusia di depan kerana bahagian depanlah yang akan tenggelam dahulu sebelum apa-apa. Sungguh tidak aci. Sudah berapa kali aku & mila tenggelam dalam boat sendiri sedangkan orang belakang cuma kena water splash.


 1# Ok baru puas hati kerana semua tenggelam bersama haha!


1# Kami semua happy! | 2# Lunch makan makanan kampung, kehkeh kantoila aku makan banyak macam ahli sukan | 3# Bergambar sebelum pulang

Tahu tak inflatable boat kitorang terbalik? Aimi pula terkeluar dari boat dan tergapai-gapai di jeram! Instructor tu bagaikan hero dia cepat-cepat selamatkan Aimi. Aimi selamat tapi crocs dia hilang sebelah. Aku pula sedang sibuk mengelak dari duri-duri pepohon rimba yang kurang ajar. Ada ke selamba je ranting tu boleh sebat muka aku? Ayah aku pon tak pernah sebat aku pakai ranting tau. Eh ada pulak orang sebat anak dia pakai ranting? Macam tak praktikal jer.

Apapon kami kemalangan ketika di jeram yang agak curam. Akibatnya bibir aku berdarah, pedih dia bukan main kepalang wa cakap lu. Menitik jugak air mata gua haha! Tapi siryes bestla, tak terasa pon 5km! We want moreeee we want moreee. Walaupun boat kami terbalik, muka kami tersebat-sebat dengan duri dan ranting, pinggang kami macam nak patah, selipar aku putus, bibir aku berdarah dan aimi lemas namun ini adalah pengalaman paling berharga. Aku terasa bagaikan jaguh. Jaguh yang jarang ada di abad ini. Jaguh yang hanya ada setiap 15 tahun, whatever that means LOL.

Thank you for reading this entry !

100 comments:

adeeb khairudin said...

waow kak fatin! gila la mencabar!

ain revival said...

teringin nyer nak pergi....:)

hoho..mencabar gglerr..:)

wan nurul iffa said...

cool! im the 1st one! teehee~ *gaya FL*

munirah omar said...

bestnyaaaaa....:)

jackieKOH said...


woow...superb..
tapi takot r..sbb x pandai brenang.. haha.. t jatuh lak.. hahaha

Entri Panasss : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !!

Azree said...

Lagi hebat pengalaman fatin ni nampak gayanya~

(=_=')

GincoMerahJambu said...

wow! bestnye!..mencabar btol ni

luvpinkja said...

howwieeyyy ! best nya. jeles. jeles :)

bibi bibo said...

best ~

ARAYANA said...

best nye :)

Love hurt aeNnn said...

wowww. mencabar gila..

fittiariri said...

wah!!! besh yer!!!

amiYo said...

wow...
best..dan sangat mencabar...
memang puas ati kalo dapat try sukan nie...

WANIFIERDANI said...

seronokkk nyeeee ! :)

Cik Nursya said...

bestnyer... tp nampak cam mnakutkan jgk..

Izyan Masri said...

BERBELIT LIDAH NAK SEBUT NAMA DIA.KEHKEH :D

nurain said...

syokk habesss! ^^

Lieyly ︱ Alia said...

besh gila !

CHICKEBAYA said...

dah lamer teringn nk perg rafting... mencabar gler seh!!!! really coolzzzzzzzz :)

Chempaka Sari said...

Buat pengetahuan awak, rafting tu berakit.


Majulah BM untuk Melayu!

sharifahzakiah said...

wauuuuuu !!! so challenging laa fatin :))) xsgke org cntik mcm fatin pon suke menda2 mncabar mcm ni :)

mas saari said...

wow!!! bestnya...
mmg dah lama teringin nak cuba rafting ni...huhuhu

cikmudatoxin said...

SYOK NYEE main air :D

imnabila said...

wow.. cool !! bestnyaaa..

Ayeem Jemain said...

best! lagi challenging dr roller coaster!

kyOkoHayaShi! said...

eh spe yg amek gmbr sme 2 ?? besh nye, dlu kite water rafting xde gmbr sgt pon, sbb men air kn.hehe

.:: azwa ::. said...

wwaaaaa..best giler kot.

ain dzaya said...

last yer pegi padjadjaran..tadew plak orang ajk dtg sinie..

wee~ best kowt!!!
taun nie kne pegi jugak..

Aishah said...

beznye..ttbe tringin nk main gak!!!

Fari said...

Sukenyeee! Suatu hari nanti nak cube jugak ^^

Najlaa 'Aqilah said...

OMG. 75% kemalangan? adventurous gila u! huhu

Farahin Ahmad said...

best best best !

C!k LaYLa PiPi GeBu said...

omjayyy FL... i baru je cakap pasal aktiviti ni kat blog i...
plss read this entry...

http://ciklaylapipigebu.blogspot.com/2011/05/suka-yang-adventure-salam.html

after read your entry this timeee..arghhh..rasa perasaan nak buat aktiviti ni membuakbuak..btw, best kan??arghhh..i yg tak buat lagi pon dh rasa aura keseronokkannyeee.........

sukasukasuka....tapi rasanye tmpt yang u pergi ni mmg sangat adventureeee kan???heee...beruntunglah dapat stdyy oversea..

dan...i sangat teringin nak makan tempe bandung...sedappp...lagi2 mkn ngn sup..pastu sambal belacan..sedapsedap....

don't forget to read my entry k..

lavenderlover said...

kak fl!mencabarnyer!!nk try 1 day!!!hehe

nu-own said...

sy suka xtvt lasak! serius best! setakat ni xpernah lagi la try rafting dekat jeram.. tengah cari peluang..hehe ;)

acaibudaktepeng.blogspot.com said...

assalamaualaikum,.saya pon da cuba rafting ni kat gua temputung perak,.memang best,.kan,.yapi nampak kat indonesia ni lagi best dengan permandangan yang sungguh indah,..teringin pulak nak melancong kat indo nie,.haha,..

nurul afika said...

wahhhh ! bestnyaaaaaaaaa

farahin :) said...

dekat kampung fara pun ada taw rafting nii.

byk gila org luar dtg nk main rafting ni.

syok2, tp scary lahh :)

Budak Senget said...

perhh... c00l gilesss

Tomoko said...

Fuh, seronok je bunyi! gelak juga ah baca entri FL nih. nak try la juga nanti :)

Eyka said...

hebaddd gilakk laaa..beshhh nyerr~ tapi eyka xtest lagi..nak cuba la leps ni..leps kaka FL testt!! yeyeyee! XD

MissNadh said...

ok this is super cool !!!

rafting xpenah lagi,tubing dah la..lagi la naik pelampung besar sorang2..nasib jeram tak dasat sangat..hee

harus try rafting juga !

Miss Raidah mr.LKB said...

hai,

bhasa paggil berakit...
hehehe

ayaa alyy said...

Fatinnnnnnn. jeles tgk korg g rafting. hari tuh tgk mmber nurul tuh upload gmbr korg g raftingg. rasa mcm nk ngiss je jeles ;(

adiba said...

Fatin jap2 curious nie nak tahu siapa yg tolong amekkan semua gmbar2 nie?photographer tu duk atas inflatable boat jgk ke mase amek gmbr nie?huhu.please answer this question kalau tak i xdapat tidur malam.tehehehe.. ^_^

soffya cik bulan said...

atin mmg ohsem ahhh

atin,
saga Fl tetap pujaan sbb atin :)

AyuCandy said...

I suke gambar u no 5. Saat saat macam tu pun nampak cantik.

AiDa AzRyN said...

tak tahan tengok makanan.. huhu.. ;D

Fatin Liyana said...

ha pasal gambar ni, kitorang upah photog hehe, bayar rp500k, pastu dia bg cd. photog tu mmg ade kt tmpt rafting ni :)

momochan said...

waaahhhh cantiknya!!! ok lpas ni nak kne pergi juga ni.mesti!mesti!
picca FL sumenya cantik pndai lorh dwg amik.

oh btw FL try la snorkelling and upload kt blog lak.heeee~

eyjalukman said...

wahh , cool !
mst terjerit2 naik rafting tu kn ? takut !

shidaidris said...

salam fatin, shida nak mintak tolong ckit boleh?

khamis ni nak pegi ke surabaya tapi xder clue apa tempat menarik kat sana. tiket ni pun mama beli, ntah kenapa ntah die pilih surabaya. boleh x suggest tempat menarik kat sana. tapi tupun kalau fatin taula.

anyway, thanks in advance. i like all ur entry :)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

gila kentang punya lasak!

deenda said...

hihihi ceritanya lucu potonya keren, kasihan temannya crocs hilang btw salam kenal ya

HijauPink said...

Salam fatin..

suka baca entry fatin,
tapi ada suatu perkara mungkin bukan tentang artikel ni.

Sebenarnye lama dah nak bgtau, tapi asek lupe je la...

please read link ni:
http://islamqa.com/en/ref/39301

Please read ok? ni bukan promote iklan atau ape, just tentang fake eyelashes.. I saw you wear before..

just sharing something I think I should.. We can always be pretty without doing any haram things rite? :)

ok, take care dear!

Izatie said...

Best gilaaaaaaaaaaa fating ^___^

lady dayana. said...

wwaaa best nyaa kak fatin !! ohsem habiss lah :D teringin kot nak berrafting2 ni. hehhe

Abershavin said...

luv u fatin !!!

NisaAdnan said...

lasak abes sukan ni. best
pong best kan. tapi org takut
la nak try. hehe. kak fatin
berani abes

YOUsoF said...

Jaguh macam ni la yang kami cari walau bibir terluka namun hati tetap tabah... ;D



Tumpang jeles je kat sini sebab kelihatan xtvt ni sangat BEST!

fatIn nanAd said...

http://says.my/fatinnanad/bb-messenger

Darilensa.Com said...

Perghh Macam menarik je tgk

Farahiyah Khadijah Ambri said...

teringinnye nak wat! tapi mcm menakutkan je. huhu.

EkaBukanMakcikKau said...

dah dah , FL dah selamat okay lah tuh . Kangggg hilang buah pinggang sape yang nak post entry esok ? Sape sape sape ? Hah , cer ahh jawabbbbb . Cuak ahh tu , muahahahhaha

esul said...

waw best best! ^_^

zool said...

memang mencabar tu... tak pernah rasai aktiviti camni

misz aisya said...

seriously nampak best and superb sangat!! nak jugakkkkk

Anonymous said...

muka kau ! apa apa hal, kau la number 1 kan . haha. klu aku , mmg sanggup amek kan gambar jer r :) -datincomelgummybunnybum :D HAHA bye

man yusoef said...

waa..suka aktviti2 mcm ni..tapi tula..jarang dpt chance

GALA NIGHT NUR KASIH THE MOVIE

QiL said...

awesome!!!!! :)

ubi said...

wah..x comot la men mende ni.cambes!

aziera tarmizi said...

kak fatin, if nak try rafting best, Malaysia pun ade. Sg Sedim, Kulim, Kedah. i dh pergi last march. memg gempak la. btw, sedim is the best jeram kat malaysia taoo :) hrge pun berpatutan ;)

suara malaya said...

menarik!

cik orked said...

cool !! cam best jek..:)

BHAIHAQI COOL said...

Wahhh , mcm Best jee .. :)

BHAIHAQI COOL said...

Wahhh , mcm Best jee .. :)

fatIn nanAd said...

gilaaa besst ah~~

buddy! jop carik duit?? even FL kita pon join bnda ni~ heee

http://nadiakiran.blogspot.com/2011/05/salam.html

✿ milly molly ✿ said...

woho. sgt ohsem!!
dat day ade tgk Heliza maen bnda ni, dlm tv ape tah. mmg challenge habes! ;)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

cantik laaa sumer gambar...tertarek...salam eknal dan folowww tauuu

MyOn9Stuff said...

woww syok

syamin amira said...

Sape yang tolong shoot pictures while fatin tengah rafting ? Hebat lahh..tapi pelik. msti photographer kelam kabut nak kejar bot tuu..

Rahmad said...

sememangnya pemandangnya indah sekali..

bestnya bila ikut xtvt mcm ni..
hehe

qeef... said...

Wow... sgt teringin nk mencuba ok.. haha.. len kali FL kene pkai masker bwk skali rafting, bibir berdrh tu dh ok?

I backlink ke blog u okeyh..? (^^)v

Biey said...

bla dh terbalik, kna teruskkan gak ke?

CIK FERRA AWW said...

HEHE TAKPE SELIPER JER YG PTUS. BELI LAIN LAH. JANJI PNGALAMAN TU!

akuwanblur90 said...

macam best jer rafting nie..

sYafIk-wAy said...

bestnye dok jeram , huuu

Shahiran said...

Ui, siap ada 6 team rakit besar. Macam main perang2 lak. bestnye..

Judiene said...

Perghhhh!
Best siot!
Siyes rase cam nak pergi rafting je sekarang ni.
Hehehe.

:P

Jannah The Nanny said...

last year penah pi rafting kat probolinngo jawa timur...12km ride..and we had session terjun jeram from 4 metres above...hahaha...adrenaline rush yg tidak dpt dilupakan.

ME said...

FL cool


www.budakmanentah.blogspot.com

Nizam Ijam said...

barang dilepas kangan dikenang, kalau di kenang rosak la jiwa..
ada kene mengena ke dengan entry nie..hahaha :)

izzah jaffar said...

woh best nyer.. nnt nak plan g ngn membe lah! XD btw, do visit my blog ye.. =)

apice@duniabaru said...

wah! menarik..

mata lebam said...

best gile g rafting~!!
sangat kagum dengan awak FL!
blogger hebat
http://matalebam.blogspot.com/

ɳυɾҽȥȥαƚყ ʝαʅαʅυԃιɳ said...

FL. i saw u tadi dalam tren. tp versi freehair n chinese maybe. hahahha.

sangat same muka ngan u.

nak snap gambar. melampau ah. dia dok tepi i je. hahha.

:P

:: umi kalsom :: said...

mybe i will go at the end of this year...wah!xsabar lak..hehe

sayacomel said...

gambar makanan tu..buat saya lapar la pulakkk..

Nana Hussin said...

yeahh i pun dah try .. ada kat entry ni ..

http://lovecintanana.blogspot.com/2011/04/water-rafting.html

ni kat hulu selangor je .. mmg best gle .. tapi betul kata FL memang mencabar .. i nyaris2 nak terkena batu besar .. lau kna mmg boleh arwah .. tp ble dah abis tu rasa pwah yg amat .. walaupun badan sakit2 n lebam2 ..

dila bahar said...

wah best nye Fatin... tp tgk pic tenggelam tu.. mcm takut la pulak nak try...