Tuesday, February 16, 2010

Healthy Tips : Minum air mineral

Salam semua :)

Kan orang cakap kena minum at least 8 gelas air satu hari kan. Dulu aku memang menyampahlah bila mak aku suroh bawak air pergi sekolah. Tak style la bawak air, macam bebudak. Dah la berat pastu macamlah aku nak minum. Beli air sirap kat kantin lagi best,sejuk pulak tu. hahaha pastu orang sibuk-sibuk cakap kena minum banyak air supaya kulit cantiklah, nak buang toxin dalam badan la, boleh kurusla. Pastu orang cakap budak cina kulit dia cantik dan putih sebab dia minum banyak air. ah persyaithon semua itu! dah nama pon cina mesti a kau putih. kalau negro minum air bergelen2 pon takkan putih. tak yah nak auta aku. hahahaa emo tak emo tak aku? tapi itu dululah. T_T


Sekarang ni, aku dah rasakan air mineral tu adalah satu keperluan bukan kehendak lagi. Pergi mana-mana mesti bawak air mineral. Kalau bosan-bosan aku minum air mineral. Kalau berasa gembira aku minum air mineral. Kalau berasa sakit hati aku minum air mineral. Kalau bla bla bla pokoknye aku akan minum air mineral tak kira waktu, emosi dan aktiviti. Kalau takde air mineral, aku akan rasa dehydrated, rasa cam nak pengsan, cam nak mati pon ada. nampak sangat saikology jeh hahaha.


Kita tau kan air sangat-sangat penting untuk keseimbangan system dalam badan. Dia nampak remeh tapi kalau dia takde boleh bawak parah. Ah malas la nak cakap in terms of medical, kang nampak poyo pulak. tau la belaja medic takyah la nak belagak. hehehe ok ok korang nak tau tak kenapa aku dah suka minum air mineral? aku dah amalkan minum air mineral ni dah 3-4tahun la. setakat ni masih tak bosan. semuanya disebabkan kesedaran yang datang dari diri sendiri.


  • tengok gambar kat atas ni. style kn? mmg sexy habis kalau tgk ladies bwk air mineral sebelah tangan, yang lagi sebelah bwk handbag branded. entahlah rasa cam cool habis sebab mesti org igt kita health concious !

  • aku ni type yang kaki makan. makan nak banyak. kalau tak banyak tak nak makan konon menzahirkan kekecewaan. haha so aku pikir simple je, makan banyak --> badan banyak toxin --> minum air banyak --> banyak kencing --> toxin akan keluar bersama2 air kencing --> badan menjadi neutral kembali --> yay !

  • entahlah aku ni jenis yang susah buat keputusan. bila pergi makan kat luar, xtaw nak order air apa. biasa milo ais jeh sebab aku rasa minum milo tu sihat. Tapi kat indon ni jaranglah kedai makan de jual milo. dorang banyak jual juice. aku tak bape nak layan juice-juice ni so aku ended up minum air mineral yang aku bawak dari rumah. Jimat jugak :)

  • aku memang train diri supaya tak minum air gas. aku minum la tapi not my fav thing. honestly sebab sugar content dia banyak gila. takutlah diabetes (kencing manis). diabetes mmg tak dapat detect masa muda-muda ni. Kang dah tua pegi check tau-tau dah kena. tak mo tak mo. prevention is better than cure.

  • aku percaya minum banyak air kulit akan jadi cantik. macam pokok bungalah, kalau bagi dia air dia kan tumbuh dengan mekar. kalau tak dia akan mati kan kan. samalah jugak dengan kita. hahaha rasa bersalah pulak sebab dulu tak nak percaya orang cakap cmni.

haa tu jelah kot. the thing is, jomlah join aku minum air mineral untuk kehidupan yang lebih berwawasan. ye keh? kalau tak pon, aku nanak delete jugak. wek wek ni kan blog gue iya terserah ama gue donk mau nulis apa :p kalau anda mahu jadi sihat, cantik dan sexy, mulai hari ini marilah kite minum air mineral ! trust me, pemakanan yang sihat akan lead you to a healthier life. n_n


32 comments:

deqyalalink said...

tapi cik, aku mmg suka minum ayaq, but ayaq yang aku cmpur ngn kordial sikit ah. aku x suka manis2.tapi x suke tawau sgt. asal ada rase sikit cukup lerhh..

boley ke boley ke?

air mineral sehari sebotol jeh 500ml aku bley minum. tapi klu air mineral cmpor kordial sikit, aku ley mnum 5L ceh cam tipu. tapi camtu ah. boley? boley?


-gadis sihat dan papan-

Fatin Liyana said...

deqya

bgs bgs ok la tu kan proportion air mineral lg byk dr kordial :)
gud gud. start slow2 k, t lelame cmpak ja kordial tu.

bersamelah kita mnentang pnykit no 1 negara iaitu diabetes ! sekian.


-gadis shat tak berapa nk papan.

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

shuke mel0 aish jugakkk~

kalo minum air bio aura tuh dikire air mineral x?ekekekek~

baeklah..akk itut nasihat doctor chanteq neh..mawu jd chanteq dan shekshi jugee..wee~marilah kite bersama-same~yeay~

fatin, u bljr medic kn..nk tanye la..kalo perut rs pedih..then terase kosong (rs mcm masuk angin) then bile makan jew muntah balik..muntah plk kuar air..ape sbb tuh yeh..smpai skang terase begitu..pedih sgt perut neh..ad0yaii~

Fatin Liyana said...

cik pinkypwincess

yay same! hehe penggemar milo ais sedunia!

aha sy rskan kak.. akak de gastric. adekah akk slalu mkn x on tyme? sbb bile perot kosong n acid dirembeskan, nnti perut mula bloating, bila mkn, die tend to tolak balik :(

my nasihat! biasekan ade snek dlm beg, so when u on the go, munch la biskut ke supaye pwot xkosong. smoge cpt shat!

pWiNcEsS SmArTiE said...

ada tips x mcm mana nak minum air mineral neh byk2...coz pwincess smartie hanya bole minum air mineral ngn kuantiti yg sikit jew..bila minum manyak rasa nak termuntah..pas2 kulit jd kering sangat...hu3x

ween said...

selama ni suka minum air manis jeee. HOHO. ok la, lepas ni mahu minum air mineral byk2 :D

dartdadada said...

have been dringkin mineral water SAHAJA sekarang. dah 5 tahun dah sejak duduk jepun...coke sekali setahun kot haha, really works..:)

Fatin Liyana said...

pwincess smartie

hello there! wah yeke?
ha if that so kite try care ni
cube jln laju2 kt tgh panas. pastu rs haus kan. mnum air mineral! pasti rs nikmat hehe

jgn mnum skali byk mmg akn rs nk muntah. minum cikit-cikit. tp byk kali. :) gudluck!

Fatin Liyana said...

dartdadada

aha bgsla akk ni. keep up the gud works! marilah bersame menjadi bdn hehe

Anonymous said...

BILA DOKTOR DA MULA BERKATA-KATA! HAHAHA

i.k.a. ♥ said...

Xske air msk gak!tp skrg tgh cbe pakse dri sbb dah byk simptom2 kulit + mata kering.. T.T plg terok sbb coffee addict lg laaaa blombe2 air nk kua dr bdn.sobs.

Anonymous said...

ada tip dari aku.

minum air sejuk pagi2 boleh menguatkan otot perut. thus, jaga kesihatan.

Anonymous said...

kalau minum air r.o instead of mineral water xpe ke..org ckp r.o x elok sgt utk org yg sihat? is that true?

Fendi said...

Kalau saye punye formulation, saya darabkan berat saye dgn 35. dapat la total air yang perlu dalam mL. bahagi seribu untuk dalam liter.

contoh: 85*35 = 2975 mL

kalau termasuk aktiviti sume skali boleh la try minum sampai 3.5 Liter satu hari. haha

susah jgk mule2 nk dapatkan 3500 mL satu ari. saye dalam sebulan kot baru leh biasekan.

cubelah. thanks!

zu said...

agreed! air tu tolong detoks n flushhh sume unnecessary things. ;) good dik!

zatilezetty said...

tapi miss...serious im one of the drinking water addict!!kalu xminum mesti rse tekak ni kering and dehydrate..masalahnya disini,kekerapan sy minum air adalah terlampau banyak..org kate minum byk boleh sihat and at the same time,bley KURUS..sy xrse mcm sy kurus pon..buntu gak kenkadang..satu hari bley lebih 3 botol mineral water yg 1.5 liter tu..cmne nk controll ek?and elok sgt ke cara sy minum air byk tu??

zatilezetty said...

tapi miss..kekerapan sy minum air ni TERLAMPAU banyak..kekadang sehari bley melebihi 4 botol mineral water yang 1.5 liter tu..mmh ar org kte minum air ni elok,sihat dan elok utk DIET..tp sy rse,diri sy ni xkurus2 pon..elok ke cre sy minum mcm ni??and mcmana nk kontrol pengambilan air yg TERLAMPAU BANYAK ni???terima kasih..:)

MindaHana said...

Mujur tak suka sangat minum air gas, sebab masa kecik2 dulu dok pk, kalau minum air gas mesti perut banyak gas, karang sakit perut tak boleh kuar main...heheheh

azam tahun baru 2011 memang nak minum banyak air kosong...weeee

I like your tips fatin..:)

Effy said...

minum air masak lagi bagus dari air manis....tekak lagi hilang rasa haus berbanding air manis...tp better air tapisan lagi bagus..so suggest from me pasang water filter @ home ;)

Aiza Iza said...

Fatin,

Ada effect tak minum air banyak ? Mcm kita minum air 6 liter sehari .

Aldy Shah said...

Pergi kelas selalu bawak air mineral, wah rindu zaman IPTA lah

Anonymous said...

agreed!!!Saye minum air kosong 6-8 lter shari..best sgt2 bile dpt buang sgale toxic2 dlm bdn..heee

saharaa said...

betul2...water is the most precious gift from allah to mankind :)

GetahSekerap said...

like sgt2...dulu saya pun tak suka minum air kosong. tapi skrg bila dah keja,terasa sgt minum air mineral tu penting...tak kisah la sbb kena g buang byk kali...tapi memang badan akan rasa lebih sehat...siyes...kadang-kadang memang smpai rase macam nak muntah minum air kosong cmtu jer...tapi telan jugak...hehehe...

zafikha said...

air mineral the sedap one..(@_@'heeee

remahamana said...

Minum air masak atau mineral mesti dimulakan sejak umur yg masih muda. Jika umur dh meningkat, nanti badan dehydrated dan dapat banyak penyakit disebabkan toxic tak keluar.

Anonymous said...

sye pernah ikut forum ari tu dgn mr Alvin,pakar air Malaysia, die kata mineral tu x baek utk kesihatan..sb x bole di gunakan oleh bdn kita.apa pndpt doc?

Anonymous said...

ikut forum dgn Mr Alvin ari tu,pakar air dari Malaysia kte air mineral x baek, sb mineral tu x bole d gunakan ole bdn kite, mineral kita perlu dptkn dri mknn je..mcm mane tu?

sanzenchi said...

hehe syok la bace blog nie...mesti nak laugh...dah mcm org sakai gelak sorang2 tgh2 mlm ginie!!! thx la buat I laugh!!! <3 your blog!!

fatihah kamsah said...

cik doc yang cun..nak tanya, ada sumber mengatakan kalau terlebih minum air mineral/putih/masak and sewaktu dengannya tu, platlet darah boleh pecah..is that true? tapi saya memang consume air putih 2-3L sehari..xdela banyak pon kan..bagi orang yg tak biasa, dia kata banyak..lagipun tengah mkn ubt kurus, and dalam wktu sama memang kena minum air banyak la sebab mkn ubat tu..heheee berbalik pada soalan tadi, betulkan minum air berlebihan buat platlet darah pecah? cam pelik je..tah mane la sumber kawan saya amek tu..

Az lkf88 said...

Air asas kehidupan. Air sumber kepada tubuh badan yang sihat. Saya kerja di loji air, hari2 tengok air... hehehe....
Air dari paip yang kita minum memang dah bersih sebenarnya. Tapi lebih baik masak dulu atau guna penapis air sebab kita tak tau tangki kat atas rumah kita tu dah berapa tahun tak cuci?
Dalam air paip (yg dah masak - kecuali terus dari loji air) dah ada mineral yang cukup untuk badan kita. So, minum air 2 liter sehari adalah yang terbaik untuk kesihatan supaya sentiasa segar dan cantik. :)

Mrs.HazLimy said...

Sjk dua menjak nih dh kna mnum mineral bnyk2 sb ambik aura white..but...de something yg trkjut from my bos,she said mineral water "boleh dpt batu karang" errrr...mcm xbole pakai je die ckp tu..ker sb jealousy! But de ragu2 jgk an..is that true??