Saturday, December 31, 2011

Tips Membezakan Perfume Tiruan

Assalamualaikum

Ini adalah post yang terakhir buat tahun 2011. Selepas ini, semua entry akan bertarikhkan 2012. Jikalau kiraan Mayan Calendar yang mengatakan dunia akan berakhir pada tahun 2012 adalah betul, maka tidak dapatlah anda membaca blog awesome ini pada tahun hadapan wkwkwkwkwk. Sorry it was a silly joke.

Jadi bagaimanakah tahun 2011 telah melayan anda? Ini adalah direct translation daripada ayat 'How has 2011 treated you?' Eh, perlukah untuk meletakkan kedua-kedua bahasa sebelah menyebelah? Zzzz. Err bercerita tentang itu, 2011 telah banyak meninggalkan pengalaman yang manis dalam diri ini. Cewah!

Tapi rasa macam malaslah untuk bercerita. Nanti disalaherti sebagai nak membangga diri pula. Orang kita ni bukan suka dengar kalau orang lain lebih sikit. Eh jahat pulak mulut haku hahahaha. Cakap pasal tahun baru, kalau bukak facebook mesti semua orang dok tengah mengarang status apakah azam mereka untuk tahun 2012. Macam-macam kerenah. Penat aku nak baca satu-satu. Padahal boleh je kalau taknak baca, takde siapa marah pon. Tapi aku nak juga baca. Kot-kot dengan membaca azam diorang satu persatu, bolehlah aku pilih dan tiru 2 - 3 untuk dijadikan azam aku wkwkwkwkwkwk

Sempena tahun baru ni, aku nak ajar satu tips. Tips untuk membezakan perfume tiruan and original. Sebenarnya yang ajar aku ni ialah seorang promoter di kaunter perfume mana ntah. Lupa sudah sebab it was a long time ago. Terima kasih kepada insan tersebut kerana telah menyampaikan ilmu yang berguna. Thought that I'd share so you guys won't get cheated by any unauthorized perfume dealer in future. Mari bereksperimen bersama Honeykoyuki anyoynyoynyonyo =)

1. Ambil botol perfume
2. Terbalikkan botol itu (Turn the bottle upside down)
3. Goncang laju-laju (Shake it)
4. Nanti akan keluar buih (Bubble will appear)
5. Apabila buih sudah keluar, lihat pula masa yang diambil untuk buih tersebut hilang.

Hypothesis : Semakin cepat buih hilang daripada pandangan mata anda, semakin tiruan perfume itu.

Penjelasan : Buih cepat hilang kerana ratio kandungan solute dan solution di dalam perfume itu adalah sangat berbeda. Dalam erti kata lain, perfume itu banyak di campur air. Kerana itu, ia dipanggil tiruan kerana ia cair dan tidak tahan lama. Jikalau perfume original, buihnya mengambil masa yang agak lama untuk hilang kerana ratio kandungan solute dan solutionnya tidak jauh berbeda (pekat). 

Untuk melihat perbezaan yang ketara, sila bandingkan buih perfume RM35 dengan perfume RM260. Then you got what I mean. Selain itu, anda harus membandingkan perfume dengan perfume (EDP). Bukan perfume dengan Eau de Toilette (EDT) mahupun Body Mist. Ini kerana setiap satunya mempunyai concentration value yang berbeza.

There you go. Now go and get your mummy perfume and try this cool experiment ! Happy New Year Everybody !

My New Year's Resolution : Thinking of adopting a cat from SPCA.

Thank you for reading this entry !

105 comments:

  1. Happy New Year Cik Fatin Liyana :D

    ReplyDelete
  2. ohhh baru tahu camtu rupanya nak bezakan perfume...thanx for sgaring FL and Happy New Year..

    ReplyDelete
  3. thanks 4 d info...luv it...2011 kenangan yg paling sedih sbb dia pegi tinggalkan kite...

    ReplyDelete
  4. happy new year...semoga akak semakin cantik dan hebat! ^_^

    ReplyDelete
  5. happy new year doc FL! =) semoga tahun 2012 kita lebih baik drpd tahun lalu..amin!

    ReplyDelete
  6. FATINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN,LAMA GILA AWAK TAK UPDATE BLOG,LUPA DAH EH ADA BLOG,KITA RINDU SAMA FATIN,SELAMAT TAHUN BARU :)

    ReplyDelete
  7. ofcos option B...ngeee...=) oh...pakai duit plak...

    option A lah...reduce cost....T______T

    ReplyDelete
  8. happy new year doc ! semoga tahun hadapan memberi barakah dalam hidup kita =)

    ReplyDelete
  9. Selamat Tahun Baru, semoga akak diberkati ^-^

    ReplyDelete
  10. tip yg berguna.thanks kak fatin.^^

    ReplyDelete
  11. nanti tokey kedai perfume marah goncang2 :P

    ReplyDelete
  12. thanx for the info... Happy New Year, dear!!

    ReplyDelete
  13. dulu selalu nak beli perfume reject sbb lagi murah.. tpi slalu kena tipu.. now I bwat eksperimen ngan sembur kat kertas A4 putih and lihat kalau stil ad kesan mcm mnyak ckit means tue original.. happy new year fatin and everyone

    ReplyDelete
  14. senarai ke 5 carian google, 2011 yg bertuah utk fl,,..
    2012 up sikit 1st kot ..

    ReplyDelete
  15. happy new year fatin and evryone.. slalu I sembur perfume kat kertas A4 and lihat klau ad kesan after a few minutes means perfume tue original

    ReplyDelete
  16. original brp lame tahan buih then yg tiruan pulak bpe lame???

    ReplyDelete
  17. akak . my bottle perfume colour silver la , can't try . btw , happy new year :)

    ReplyDelete
  18. hepi new year FL, mge tahun baru ini mbawa makna kepada kita XD

    ReplyDelete
  19. Selamat Tahu Baru Kak Fatin Liyana!♥

    ReplyDelete
  20. happy new year kak fatin :) nice entry ! dah boleh try dah kat semua perfume bila jumpe :D

    ReplyDelete
  21. epy new year akak .. semoga tahun 2012 memberi lebih banyak lembaran baru lam idup akak..

    ^_^

    ReplyDelete
  22. happy new year sis..hope u always happy and sucses!

    ReplyDelete
  23. Selamat tahun baru kak fatin yang cantik lagi gojes.

    ReplyDelete
  24. selamat Tahun baru kak! nice tau. jahilnya selama ni main beli ja perfume. wahahaha!

    ReplyDelete
  25. buat tips pasal perfume pulak lah.. gua lelaki.. jadi gua tak berapa reti sgt.. lu buat contoh perfume dan jenis2 depa.. orait dak? saling kongsi ilmu lah gamaknya..

    ReplyDelete
  26. 1MALAYSIA STORE is an Online Shopping Store that sells any stuff and gift items exclusively for ladies at reasonably priced price with good quality.

    http://www.1malaysiastore.com.my

    ReplyDelete
  27. Semoga amalan baik Tahun 2012 lebih banyak dari 2011!!
    -Lady Milo

    ReplyDelete
  28. bergegar otak sy goncang,,tp jangkamasa bp dia hilang ek?huhu

    ReplyDelete
  29. selamat tahun baru 2012...mulakan dengan bismillah...moga awak success (^_^)

    ReplyDelete
  30. hehe...so cute kucing bambam tu


    selamat menyambut tahun 2012 si cantik!

    jumpa lagi tahun depan di maya :)

    ReplyDelete
  31. hoo , nak try lah :)
    happy new year !

    ReplyDelete
  32. lame jgk nk tgu entry kak fatin ni...
    last2 kuar ujung thn punye...

    http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/12/hebat-tak-equation-aku.html

    http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/12/imbasan-2011.html

    ReplyDelete
  33. happy new year FL..
    thanks for sharing cmne nk taw perfume..sy terus goncang my perfume after BW kat blog FL..ofkos la origin kan..hihihi

    ReplyDelete
  34. happy new year FL...
    cite le skit azam baru kamoo~ahaks!

    ReplyDelete
  35. Happy New Year Fatin :)
    tips yang berguna .Thanks ..

    ReplyDelete
  36. perfume?hurm..macam tak selalu pakai je..

    ReplyDelete
  37. buka hati dapat cinta
    buka tangan dapat persahabatan
    buka mata dapat pemandangan
    buka BLOG dapat ucapan
    "Selamat Tahun Baru 2012"......
    sukses selalu buat teteh Fatin.

    ReplyDelete
  38. pernah bace psl eksperimen ini. kalau yg mahal tu, kompem ori..

    *Option B=awesome!! (>.<)

    ReplyDelete
  39. WOW ! . KAKA PATIN YANG MANIS LAGI AYU ,, TENGS YE BG TIPS NIE .. HIHIHII

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum

    n

    Happy New Year

    Fatin Liyana!

    Semoga diberkati hidupmu.
    <3

    ReplyDelete
  41. slmt tahun baru 2012 kak fatin!!azam sy tahun ni nak jumpe akak la..ehh boleh pulak..haha

    ReplyDelete
  42. dah try on my Body Shop EDP and EDT . haha :D

    ReplyDelete
  43. akak
    sumbody is faking ur profile
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002956842364

    ReplyDelete
  44. wow. info yg menarik ! nk try laa nnti xD selamat tahun baru kak fatin ^_^

    ReplyDelete
  45. baguslah kalu akak nak adopt cat...i love cats.....

    ReplyDelete
  46. happy new year FL..
    do visit my new blog http://ana-lia-yana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. new year resolution option B - buy big breakfast :)))...Bless new year to you!

    ReplyDelete
  48. same with me.. selalu buat perkara yg sama
    bila mau beli parfume walaupun ianya branded
    maklumlah byk kes tipu kiri tipu kanan... hik3.

    Nice sharing here... Happy new year and wish u all d best..

    ReplyDelete
  49. Thanks 4 the awesome info:)Okay,now its the time..Happy Belated New Year kak Fatin!May this year would be lucky for u,and brings wonderful things in ur life..Makes ur life more meaningful and incredible!Happy Blast 2012!!

    ReplyDelete
  50. karutla ramalan 2012 tu..
    happy new year kak fatin

    ReplyDelete
  51. happy new year cantik..rerajin hupdate ye.. :)

    salah satu wish nk jumpa cik FATIN LIYANA ni boleh???

    ReplyDelete
  52. Okayy baru tau info bezakan perfume ori dengan yang tak haha.

    ReplyDelete
  53. Happy new year miss fatin :)
    Thankxx 4 your info...skrg baru tahu cane nk
    Bezakan perfume original ngn perfume tiruan..thankxx
    A lot!!! :))

    ReplyDelete
  54. thnx for ur infomation fatin !
    Happy New Year !

    ReplyDelete
  55. Salam tahun baru.

    Thanks ya atas pencerahan :)

    ReplyDelete
  56. Well, coming from a senior MO - kalau tak buat silap, takkan la nak kena marah kannnn......

    Yes please adopt a cat - everytime I see a stray, I wish I could take them all home. Lagi la yg dekat SPCA - esp the ones who apporach you meowing as if saying, please take me home, I'll be the best cat ever....

    Adopt a stray, stop backyard breeders!

    Hehe.

    ReplyDelete
  57. Happy new year my dear.. i pun pernah dengar my frens told me bout this.. but i bukan jenis fan sangat dengan perfume..huhu..but good info..

    ReplyDelete
  58. hmmm....kompius gak lepas baca ko punye tips nak beza perfume asli n tiruan..sbb nye ade org bgtau kat aku bahawa kalo digoncangkan botol perfume tu kalu terdapat byk buih maka ianya perfume tiruan sbb byk sabun...wakaka...mane satu yg btl ni agak nye ek....

    ReplyDelete
  59. Fatin.. thanks for this info.. baru tahu.. ;)

    ReplyDelete
  60. saja nak test tekan papan kekunci ni... ok ke x ? ape2 pon info terbaeeekkk la wOk ...!

    ReplyDelete
  61. kakak fatin ade tumblr ke? Cause it seems like gmbar2 kt tumblr. Hewhew >.<

    ReplyDelete
  62. eh macam tu pulak.btw thanks 4 the info

    ReplyDelete
  63. ...buy a bigger basket lady..

    ReplyDelete
  64. kucing dalam bakul tu takde azam ke?

    ReplyDelete
  65. oooo~!! xde larh kne tipu lepas nie.. thanks~ ^^V

    ReplyDelete
  66. sepatutnya solute and solvent,solution tu kiranya perfume tu la.#nasihat daripada pelajar jurusan sains kimia.

    ReplyDelete
  67. thanks for the tips..hehe..puas cikgu mencari tips nak bezakan..lepas ni nak goncang kat supermarket la..hihihi
    Entri Terkini Harga Tiket AirAsia RM10,500

    ReplyDelete
  68. Assallamualaikum-wrth adik Fatin.
    Just nak kongsi pandangan. Kita jangan tulis nak 'ajar' tips.... tapi tulis nak 'kongsi' tips....

    Sebab? Mungkin ada org akan mengata seperti ... wah mcam pandai nak ajar orang jer.... kan? Atau org kata Fatin nak berlagak ker... Tak pasal pasal org tu akan dapat dosa kering, sbb Fatin bukan berniat gitu.

    Makanya terbaik laen kali tulis 'nak kongsi' instead 'nak ajar'. Bagaimana?

    Sorilah jika pandangan saya nih tak sesuai.... jika gitu, ignore jerlah.. Wassalam.

    ReplyDelete
  69. Sudahkah cik liyana meng-adopt kucing dari SPCA?

    ReplyDelete
  70. Sudahkah cik liyana meng-adopt kucing dari SPCA?

    ReplyDelete
  71. hai kak fatin saya minat blog kak fl best

    ReplyDelete
  72. mcm bljr BOD WATER lahh dlm bio..heeee

    ReplyDelete
  73. morning FL, nice info. thanks for sharing ya ;)
    and, mohon izin entry ya FL ;)

    ReplyDelete
  74. option B macam best sebab boleh kurus... option A mcam malas. tukar seluar jer pon...

    ReplyDelete
  75. kalau badan cepat berpeluh...perfume jenama /jenis ape yg sesuai?

    ReplyDelete
  76. terima kasih ...info yg berguna...anak tanya kalau badan cepat berpeluh...perfume jenama /jenis ape yg sesuai?sy dh bnyk gunakan purfume yg mahal dan berjenama...tp tak tahan.lama...mohon pandangan...tq

    ReplyDelete
  77. Haha... dah cuba.. really works..
    Yang murah memang cepat hilang buihnya...

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum...

    Saya pernah kerja di kedai perfume dua tahun lalu, memang cara yang FL cakap tu betul... Perfume yang pekat takkan cepat hilang buihnya... sejak2 kerja kat kedai tu, saya jadi memilh sikit, dah pro pilih perfume katakan! acewahh!! dah boleh kenal dah bau2 perfume nih...


    En. @Khairul Nizam: en boleh cuba petua ni utk anak en. tu...

    "Petua Hilangkan Bau Badan
    """"""""""""""""""""""""""

    Satu ramuan tradisional yang digunakan sejak turun-temurun ialah beras. Selain berupaya menghaluskan kulit, beras juga dikatakan dapat menghapuskan masalah bau badan.

    M.O.nya ialah ambil segenggam beras dan gorengkan tanpa minyak sehingga hangus jadi cam beras terbakar. Lepas tu tumbuk beras terbakar tu hingga hancur dan bancuh bersama air asam jawa.

    Gosokkan bancuhan tu ke bahagian-bahagian badan yang mudah berpeluh seperti bawah ketiak dsb.nya. Lepas digosok biarkan selama 10 minit lepas tu barulah korang mandi. Jika diamalkan dengan kerap, hasilnya akan dapat dirasai apabila badan tidak lagi berbau busuk setiap kali berpeluh.

    Pewangi Peluh
    """""""""""""
    Dapatkan tawas dan jadikan ia serbuk. Gaulkan serbuk tawas tu dengan sedikit beras.

    Setelah itu sapu rapi ke seluruh badan terutama di tempat-tempat yang mudah berpeluh. Seboleh-bolehnya cuba amalkan setiap malam sebelum tidur. Anda akan dapati peluh yang keluar dari badan bertukar menjadi wangi."

    http://www.perfumesmalaysia.com/blog/petua-untuk-wangikan-badan-secara-semulajadi


    ** Jom tengok2 baju muslimah yang cantik, blouse, dan tudung halfmoon di page saya? www.facebook.com/ZandACloset
    www.facebook.com/ZandACloset
    www.facebook.com/ZandACloset

    TQVM~

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...