Saturday, December 31, 2011

Tips Membezakan Perfume Tiruan

Assalamualaikum

Ini adalah post yang terakhir buat tahun 2011. Selepas ini, semua entry akan bertarikhkan 2012. Jikalau kiraan Mayan Calendar yang mengatakan dunia akan berakhir pada tahun 2012 adalah betul, maka tidak dapatlah anda membaca blog awesome ini pada tahun hadapan wkwkwkwkwk. Sorry it was a silly joke.

Jadi bagaimanakah tahun 2011 telah melayan anda? Ini adalah direct translation daripada ayat 'How has 2011 treated you?' Eh, perlukah untuk meletakkan kedua-kedua bahasa sebelah menyebelah? Zzzz. Err bercerita tentang itu, 2011 telah banyak meninggalkan pengalaman yang manis dalam diri ini. Cewah!

Tapi rasa macam malaslah untuk bercerita. Nanti disalaherti sebagai nak membangga diri pula. Orang kita ni bukan suka dengar kalau orang lain lebih sikit. Eh jahat pulak mulut haku hahahaha. Cakap pasal tahun baru, kalau bukak facebook mesti semua orang dok tengah mengarang status apakah azam mereka untuk tahun 2012. Macam-macam kerenah. Penat aku nak baca satu-satu. Padahal boleh je kalau taknak baca, takde siapa marah pon. Tapi aku nak juga baca. Kot-kot dengan membaca azam diorang satu persatu, bolehlah aku pilih dan tiru 2 - 3 untuk dijadikan azam aku wkwkwkwkwkwk

Sempena tahun baru ni, aku nak ajar satu tips. Tips untuk membezakan perfume tiruan and original. Sebenarnya yang ajar aku ni ialah seorang promoter di kaunter perfume mana ntah. Lupa sudah sebab it was a long time ago. Terima kasih kepada insan tersebut kerana telah menyampaikan ilmu yang berguna. Thought that I'd share so you guys won't get cheated by any unauthorized perfume dealer in future. Mari bereksperimen bersama Honeykoyuki anyoynyoynyonyo =)

1. Ambil botol perfume
2. Terbalikkan botol itu (Turn the bottle upside down)
3. Goncang laju-laju (Shake it)
4. Nanti akan keluar buih (Bubble will appear)
5. Apabila buih sudah keluar, lihat pula masa yang diambil untuk buih tersebut hilang.

Hypothesis : Semakin cepat buih hilang daripada pandangan mata anda, semakin tiruan perfume itu.

Penjelasan : Buih cepat hilang kerana ratio kandungan solute dan solution di dalam perfume itu adalah sangat berbeda. Dalam erti kata lain, perfume itu banyak di campur air. Kerana itu, ia dipanggil tiruan kerana ia cair dan tidak tahan lama. Jikalau perfume original, buihnya mengambil masa yang agak lama untuk hilang kerana ratio kandungan solute dan solutionnya tidak jauh berbeda (pekat). 

Untuk melihat perbezaan yang ketara, sila bandingkan buih perfume RM35 dengan perfume RM260. Then you got what I mean. Selain itu, anda harus membandingkan perfume dengan perfume (EDP). Bukan perfume dengan Eau de Toilette (EDT) mahupun Body Mist. Ini kerana setiap satunya mempunyai concentration value yang berbeza.

There you go. Now go and get your mummy perfume and try this cool experiment ! Happy New Year Everybody !

My New Year's Resolution : Thinking of adopting a cat from SPCA.

Thank you for reading this entry !

105 comments:

Sally Yatiey said...

Happy New Year Cik Fatin Liyana :D

MiaJie said...

Happy New Year Kak Fatin,..<3

Nurfarahana A.Aziz said...

ohhh baru tahu camtu rupanya nak bezakan perfume...thanx for sgaring FL and Happy New Year..

susulemakmanis said...

hepy new year kakak comel!!

Azza Rynna said...

thanks 4 d info...luv it...2011 kenangan yg paling sedih sbb dia pegi tinggalkan kite...

sYiRa LoKMaN said...

happy new year...semoga akak semakin cantik dan hebat! ^_^

Syan_Neesa said...

happy new year doc FL! =) semoga tahun 2012 kita lebih baik drpd tahun lalu..amin!

onie said...

FATINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN,LAMA GILA AWAK TAK UPDATE BLOG,LUPA DAH EH ADA BLOG,KITA RINDU SAMA FATIN,SELAMAT TAHUN BARU :)

AzNuRuL AzMaN said...

ofcos option B...ngeee...=) oh...pakai duit plak...

option A lah...reduce cost....T______T

zoeLa said...

happy new year doc ! semoga tahun hadapan memberi barakah dalam hidup kita =)

nisa said...

Selamat Tahun Baru, semoga akak diberkati ^-^

Cahaya Fajar said...

tip yg berguna.thanks kak fatin.^^

annur said...

thAnks..usefull info..(:

Humaira said...

Happy New Year kak FL ! :)

wanblur - Shazwan Azizan said...

nanti tokey kedai perfume marah goncang2 :P

nurpiska said...

tips yg bgus:)

ratna said...

thanx for the info... Happy New Year, dear!!

YATIE AZIZ said...

dulu selalu nak beli perfume reject sbb lagi murah.. tpi slalu kena tipu.. now I bwat eksperimen ngan sembur kat kertas A4 putih and lihat kalau stil ad kesan mcm mnyak ckit means tue original.. happy new year fatin and everyone

nur Muhammad said...

senarai ke 5 carian google, 2011 yg bertuah utk fl,,..
2012 up sikit 1st kot ..

azri johan said...

Hapi New Year

YATIE AZIZ said...

happy new year fatin and evryone.. slalu I sembur perfume kat kertas A4 and lihat klau ad kesan after a few minutes means perfume tue original

LittleGurl said...

happy new year babe!!!!! ;))

widiea azira said...

original brp lame tahan buih then yg tiruan pulak bpe lame???

dila.azie said...

akak . my bottle perfume colour silver la , can't try . btw , happy new year :)

Rozuan Ismail said...

happy new year fatin liyana!!

Fixx said...

happy new year!!
2012

Aimifiqa said...

hepi new year FL, mge tahun baru ini mbawa makna kepada kita XD

Anna Aziz said...

happy new year kak FL !

Cik MiraMew said...

Selamat Tahu Baru Kak Fatin Liyana!♥

:) misspillieysbombers :) said...

selamat tahun baru kak liyana :)

munirah said...

happy new year kak fatin :) nice entry ! dah boleh try dah kat semua perfume bila jumpe :D

arnissa said...

epy new year akak .. semoga tahun 2012 memberi lebih banyak lembaran baru lam idup akak..

^_^

nasha sanza said...

happy new year sis..hope u always happy and sucses!

Miraro said...

Selamat tahun baru kak fatin yang cantik lagi gojes.

FazzYnameD said...

selamat Tahun baru kak! nice tau. jahilnya selama ni main beli ja perfume. wahahaha!

Nurul ain said...

Happy new year Fatin :)

asip محمد said...

buat tips pasal perfume pulak lah.. gua lelaki.. jadi gua tak berapa reti sgt.. lu buat contoh perfume dan jenis2 depa.. orait dak? saling kongsi ilmu lah gamaknya..

Syafiq Ahadin said...

happy new year! :)

sru roz said...

1MALAYSIA STORE is an Online Shopping Store that sells any stuff and gift items exclusively for ladies at reasonably priced price with good quality.

http://www.1malaysiastore.com.my

Lady Milo said...

Semoga amalan baik Tahun 2012 lebih banyak dari 2011!!
-Lady Milo

missina said...

bergegar otak sy goncang,,tp jangkamasa bp dia hilang ek?huhu

Hati Ku Terusik said...

selamat tahun baru 2012...mulakan dengan bismillah...moga awak success (^_^)

Ati Masrif said...

hehe...so cute kucing bambam tu


selamat menyambut tahun 2012 si cantik!

jumpa lagi tahun depan di maya :)

Atiqah Maznan said...

hoo , nak try lah :)
happy new year !

faizulosman said...

lame jgk nk tgu entry kak fatin ni...
last2 kuar ujung thn punye...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/12/hebat-tak-equation-aku.html

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/12/imbasan-2011.html

Faiz Tapit said...

hai fatin

::cik asha:: said...

happy new year FL..
thanks for sharing cmne nk taw perfume..sy terus goncang my perfume after BW kat blog FL..ofkos la origin kan..hihihi

She Wears Premium Beautiful said...

Happy New Year & thanks for the tips ;)

ChiTot ChiMot said...

happy new year FL...
cite le skit azam baru kamoo~ahaks!

Anif Abdullah| AA said...

Happy New Year Fatin :)
tips yang berguna .Thanks ..

al_hakim said...

perfume?hurm..macam tak selalu pakai je..

suryadi said...

buka hati dapat cinta
buka tangan dapat persahabatan
buka mata dapat pemandangan
buka BLOG dapat ucapan
"Selamat Tahun Baru 2012"......
sukses selalu buat teteh Fatin.

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

:)

blog-tips-kurus said...

pernah bace psl eksperimen ini. kalau yg mahal tu, kompem ori..

*Option B=awesome!! (>.<)

Syuhada Nasya said...

WOW ! . KAKA PATIN YANG MANIS LAGI AYU ,, TENGS YE BG TIPS NIE .. HIHIHII

asyiqin nasir said...

Assalamualaikum

n

Happy New Year

Fatin Liyana!

Semoga diberkati hidupmu.
<3

MiSz fiFiEyQa said...

slmt tahun baru 2012 kak fatin!!azam sy tahun ni nak jumpe akak la..ehh boleh pulak..haha

cik faez said...

dah try on my Body Shop EDP and EDT . haha :D

AmyZana said...

akak
sumbody is faking ur profile
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002956842364

Alia Syaza :) said...

wow. info yg menarik ! nk try laa nnti xD selamat tahun baru kak fatin ^_^

Atiqah Wadiah said...

ok..nk try buat eksperimen tuh :)

Atiqah Wadiah said...

ok..nk try buat eksperimen tuh :)

nabila azmi said...

selamat tahun baru kak fatin=)

yanieyeap said...

salam taon baru fatin..

nazatul mahfoz said...

baguslah kalu akak nak adopt cat...i love cats.....

Nur Liyana said...

happy new year FL..
do visit my new blog http://ana-lia-yana.blogspot.com/

cindyrina said...

new year resolution option B - buy big breakfast :)))...Bless new year to you!

Nur Misnan said...

same with me.. selalu buat perkara yg sama
bila mau beli parfume walaupun ianya branded
maklumlah byk kes tipu kiri tipu kanan... hik3.

Nice sharing here... Happy new year and wish u all d best..

Eyfa Zalifa said...

Thanks 4 the awesome info:)Okay,now its the time..Happy Belated New Year kak Fatin!May this year would be lucky for u,and brings wonderful things in ur life..Makes ur life more meaningful and incredible!Happy Blast 2012!!

Ms.Siti said...

karutla ramalan 2012 tu..
happy new year kak fatin

Boyz_ed said...

Comeylhnya kucing tu . <3

IEQAH said...

happy new year cantik..rerajin hupdate ye.. :)

salah satu wish nk jumpa cik FATIN LIYANA ni boleh???

zOeY zAu YaH said...

info ni best...

LIYANA MASTURA said...

Okayy baru tau info bezakan perfume ori dengan yang tak haha.

hanan suhairy said...

Happy new year miss fatin :)
Thankxx 4 your info...skrg baru tahu cane nk
Bezakan perfume original ngn perfume tiruan..thankxx
A lot!!! :))

chocolove said...

thnx for ur infomation fatin !
Happy New Year !

Fakrul said...

Salam tahun baru.

Thanks ya atas pencerahan :)

DocYana said...

Well, coming from a senior MO - kalau tak buat silap, takkan la nak kena marah kannnn......

Yes please adopt a cat - everytime I see a stray, I wish I could take them all home. Lagi la yg dekat SPCA - esp the ones who apporach you meowing as if saying, please take me home, I'll be the best cat ever....

Adopt a stray, stop backyard breeders!

Hehe.

Mymie Sein said...

Happy new year my dear.. i pun pernah dengar my frens told me bout this.. but i bukan jenis fan sangat dengan perfume..huhu..but good info..

Anonymous said...

hmmm....kompius gak lepas baca ko punye tips nak beza perfume asli n tiruan..sbb nye ade org bgtau kat aku bahawa kalo digoncangkan botol perfume tu kalu terdapat byk buih maka ianya perfume tiruan sbb byk sabun...wakaka...mane satu yg btl ni agak nye ek....

Cik Akmal said...

Fatin.. thanks for this info.. baru tahu.. ;)

Ahmad Ali said...

wohooo yipieee

Anonymous said...

saja nak test tekan papan kekunci ni... ok ke x ? ape2 pon info terbaeeekkk la wOk ...!

siti hajar mohamad said...

i love ur smile . . .

Tyra Hanim said...

kakak fatin ade tumblr ke? Cause it seems like gmbar2 kt tumblr. Hewhew >.<

Ridzwan Mohamed said...

eh macam tu pulak.btw thanks 4 the info

Anonymous said...

...buy a bigger basket lady..

Fid"s said...

kucing dalam bakul tu takde azam ke?

kertasrenyuk said...

oooo~!! xde larh kne tipu lepas nie.. thanks~ ^^V

Anonymous said...

sepatutnya solute and solvent,solution tu kiranya perfume tu la.#nasihat daripada pelajar jurusan sains kimia.

Nisa Greennnpanda said...

ok, thanks for the tips! >_<

azfarakatsuki said...

thanks for the tips..hehe..puas cikgu mencari tips nak bezakan..lepas ni nak goncang kat supermarket la..hihihi
Entri Terkini Harga Tiket AirAsia RM10,500

PengukirCahaya said...

Assallamualaikum-wrth adik Fatin.
Just nak kongsi pandangan. Kita jangan tulis nak 'ajar' tips.... tapi tulis nak 'kongsi' tips....

Sebab? Mungkin ada org akan mengata seperti ... wah mcam pandai nak ajar orang jer.... kan? Atau org kata Fatin nak berlagak ker... Tak pasal pasal org tu akan dapat dosa kering, sbb Fatin bukan berniat gitu.

Makanya terbaik laen kali tulis 'nak kongsi' instead 'nak ajar'. Bagaimana?

Sorilah jika pandangan saya nih tak sesuai.... jika gitu, ignore jerlah.. Wassalam.

Cinta Pakai Buang said...

Sudahkah cik liyana meng-adopt kucing dari SPCA?

Cinta Pakai Buang said...

Sudahkah cik liyana meng-adopt kucing dari SPCA?

Anonymous said...

hai kak fatin saya minat blog kak fl best

Hifni Ahmad said...

mcm bljr BOD WATER lahh dlm bio..heeee

PuanGojes said...

morning FL, nice info. thanks for sharing ya ;)
and, mohon izin entry ya FL ;)

Jαnnαhツ said...

option B macam best sebab boleh kurus... option A mcam malas. tukar seluar jer pon...

Khairul Nizam said...

kalau badan cepat berpeluh...perfume jenama /jenis ape yg sesuai?

Khairul Nizam said...

terima kasih ...info yg berguna...anak tanya kalau badan cepat berpeluh...perfume jenama /jenis ape yg sesuai?sy dh bnyk gunakan purfume yg mahal dan berjenama...tp tak tahan.lama...mohon pandangan...tq

Eddie said...

Haha... dah cuba.. really works..
Yang murah memang cepat hilang buihnya...

Salmiah Othman said...

tak tahu plak cam tue..hehe..anyway dah try..mmg betul..

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

awanis said...

Assalamualaikum...

Saya pernah kerja di kedai perfume dua tahun lalu, memang cara yang FL cakap tu betul... Perfume yang pekat takkan cepat hilang buihnya... sejak2 kerja kat kedai tu, saya jadi memilh sikit, dah pro pilih perfume katakan! acewahh!! dah boleh kenal dah bau2 perfume nih...


En. @Khairul Nizam: en boleh cuba petua ni utk anak en. tu...

"Petua Hilangkan Bau Badan
""""""""""""""""""""""""""

Satu ramuan tradisional yang digunakan sejak turun-temurun ialah beras. Selain berupaya menghaluskan kulit, beras juga dikatakan dapat menghapuskan masalah bau badan.

M.O.nya ialah ambil segenggam beras dan gorengkan tanpa minyak sehingga hangus jadi cam beras terbakar. Lepas tu tumbuk beras terbakar tu hingga hancur dan bancuh bersama air asam jawa.

Gosokkan bancuhan tu ke bahagian-bahagian badan yang mudah berpeluh seperti bawah ketiak dsb.nya. Lepas digosok biarkan selama 10 minit lepas tu barulah korang mandi. Jika diamalkan dengan kerap, hasilnya akan dapat dirasai apabila badan tidak lagi berbau busuk setiap kali berpeluh.

Pewangi Peluh
"""""""""""""
Dapatkan tawas dan jadikan ia serbuk. Gaulkan serbuk tawas tu dengan sedikit beras.

Setelah itu sapu rapi ke seluruh badan terutama di tempat-tempat yang mudah berpeluh. Seboleh-bolehnya cuba amalkan setiap malam sebelum tidur. Anda akan dapati peluh yang keluar dari badan bertukar menjadi wangi."

http://www.perfumesmalaysia.com/blog/petua-untuk-wangikan-badan-secara-semulajadi


** Jom tengok2 baju muslimah yang cantik, blouse, dan tudung halfmoon di page saya? www.facebook.com/ZandACloset
www.facebook.com/ZandACloset
www.facebook.com/ZandACloset

TQVM~

sarul said...

bohong :p