Tuesday, June 21, 2016

Duta Kempen Membaca Sambil Beramal


Assalamualaikum

Kalau korang ingat dalam entry INI, aku ada bagitau yang buku pertama yang aku co-write bersama 6 doktor lain ada tercalon dalam ANUGERAH BEST OF MPH TOP 3 BUKU MELAYU NON FIKSYEN TERBAIK 2015. Lepas tu aku lupa nak update kat korang apa keputusan dia. Krik krik krik..


Masa tu aku pregnant lagi. Bergondong-gondong bawak perut menapak ke PICC sempena Putrajaya International Book Fair. Yelah, buku pertama yang aku tulis kan, tercalon pulak tu. Haruslah gigih hiks. Menang tak menang lain cerita..janji kita datang memeriahkan majlis sebab MPH sudi mencalonkan buku kitorang dalam anugerah tersebut

So inilah keputusannya........




Alhamdulillah! Tak sangka buku kami boleh menang. Menurut MPH, sejak dilancarkan pada Januari 2015, buku Diagnosis 2 tak pernah terkeluar carta best selling sehingga sekarang. Gempak gila peminat Diagnosis nohhh. Korang beli buku ni tiap-tiap minggu ke cane? Haha! Oh ya, nama penulis lain yang MPH tak letak sebab tak cukup korum adalah Dr Mafeitz, Dr Beni dan Dr Mahyuddin.


Trofi ni baru muat letak nama semua orang :)


Kakpaten mewakili penulis lain nak cakap thank you sangat sangat kerana sudi membeli dan membaca hasil penulisan kami. Aku pon tak sangka buku Diagnosis 2 ni boleh hit sampai menang anugerah bagai. Betullah cakap husband aku, bila kita menulis, kita kena tulis dari hati, baru ada 'feel'. Apapon kejayaan buku kami adalah indikasi yang baik. Ini menunjukkan rakyat Malaysia dah mula berjinak jinak dengan bahan bacaan berunsurkan intelektual dan ilmiah. Bravo!


Kami menerima award dari salah seorang Director MPH Arwah Dato Abdullah (beliau baru sahaja meninggal dunia baru baru ini, al-fatihah). Terimakasih MPH! Terimakasih pembaca semua!



Disebabkan kejayaan ini, MPH telah berbesar hati melantik kami bertujuh menjadi DUTA MEMBACA SAMBIL BERAMAL demi meningkatkan kesedaran tentang SDH. Apekah SDH itu? Ia bukanlah subdural hemorrhage (lawak hambar medical boo!). Bukan juga Siti Damia Haikal (lawak hambar bebudak baru nak up boo!)


Meh sini kami nak explain padia tu SDH. SDH adalah SEKOLAH DALAM HOSPITAL.Menyedari betapa pentingnya pendidikan, SDH ini adalah satu inisiatif dari Kementerian Pendidikan Malaysia untuk meneruskan pembelajaran adik-adik yang terpaksa admit di hospital dan miss kelas atas sebab-sebab kesihatan. Contoh macam adik hang yang berumur 12 tahun ni nakai gila pastu tak suka minum susu. Satu hari dia terjatuh sewaktu bermain basikal dan mengalami kepatahan ankle. Doktor kata kena admit sebulan. Adik hang pon risau sebab dia dahla nak UPSR pastu kena miss kelas pulak. Maka disinilah pentingnya peranan SDH!


Ce korang baca ni

Cuba fikirkan adik-adik yang ada Leukemia yang kena admit berbulan-bulan tu. Kesiankan diorang sebab tak dapat pergi sekolah macam kawan-kawan lain. At least dengan adanya SDH, mereka dapat belajar dan happy-happy macam kawan-kawan diorang kat sekolah jugak.


Ok apa peranan korang untuk membantu adik-adik yang tidak bernasib baik macam ni? Fact is semenjak 2011 sampai sekarang, kita baru je ada 15 SDH. Hanya hospital-hospital tertentu je yang ada SDH. Dan SDH kita masih kekurangan banyak lagi learning tools dan gadgets yang dapat membantu adik adik kita dari segi pembelajaran.


Heres how you can help the kids :

1. Pergi MPH 
2. Beli KAD MUTIARA KATA yang berharga RM10
3. Beli buku yang tersenarai dalam list RAKAN MPH MUTIARA KATA dan enjoy diskaun sebanyak 15%
4. Niatkan untuk memudahkan urusan SDH dan demi ilmu adik adik yang kurang bernasib baik ini.
5. Inshallah berkatnya membawa ke akhirat !


Untuk pengetahuan korang, hasil penjualan Kad Mutiara Kata akan disumbangkan sepenuhnya kepada SDH. Semoga kita sama-sama spread the awareness agar adik adik yang terpaksa ditahan lama di hospital dapat senyum lebar-lebar :)


Ni dia buku buku yang terdapat dalam list RAKAN MPH MUTIARA KATA. Diagnosis 2 pon ada tau. Kalau tak nampak takpa. Korang boleh pergi sendiri MPH dan check out the list.


Jadi tunggu apa lagi, esok hangpa semua mesti pi MPH ok. Kalau boleh datang la ke MPH NU SENTRAL esok 22 Jun 2016 pukul 2-3 petang sebab kami ada kat sana untuk beramah mesra dengan hangpa semua. Kalau ada buku Diagnosis sila bawa, kami signkan. Kalau takda takpa esok pon boleh beli. Ingat ada 15% diskaun kalau beli kad mutiara kata hikhik.


 MPH NU SENTRAL - 22 JUN 2016 - 2 PM
See ya tomorrow!



Thank you for reading this entry !

61 comments:

  1. bagusnyaa SDH ni kak fatin. dulu masa arwah adik sakit kanser, kesian dia rindu nak sekolah tapi tak dapat pergi. last2 mama kita yg jd cikgu dy dlm hospital. huhu semoga SDH ni diteruskan di hospital2 yg lain juga :)

    ReplyDelete
  2. Sy mmg seorg yg gila buku, kak paten. Tp sy org kuantan, kalu dduk sekitar tmpt kejadian mmg sy nk sgt2 prgi. Lps baca post kak paten sy baru tahu wujudnya SDH ni. Moga2 adik2 ni x ketinggalan dlm pelajaran.

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum Ajda..ummi Ajda juga Dr FL...alhamdulillah..tahniah ya..syukur sangat...SDH ni sangat bagus kerana secara tidak langsung menjadi terapi kepada pesakit.. :)

    ReplyDelete
  4. Buku semua tinggal kat rumah, datang bergambar je boleh ke? huarghhh...

    ReplyDelete
  5. ok sis, nanti kita beli..semoga mereka yang berada di hospital dapat juga belajar dan tidak rasa ketinggalan...

    ReplyDelete
  6. Salam kalian, ikutlah saya di ig dan twitter!

    https://www.instagram.com/leequintan/
    https://twitter.com/leequintan/

    TQ!

    ReplyDelete
  7. dah dapat award ni, makin bertambah tanggungjawab..
    tanggungjawab untuk tulis buku bestseller baru :)

    ReplyDelete
  8. tahniah para penulis @ doktor sekalian. IQ juga peminat Diagnosis edisi pertama, kedua dan jugak 365hari. seronok membacanya.

    ReplyDelete
  9. congratss kak paten! ;) buku yang korang tulis memang best :)

    ReplyDelete
  10. congratss kak paten! ;) buku yang korang tulis memang best :)

    ReplyDelete
  11. smlm masa pergi ppukm mcm nmpk skolah dlm hospital ni. x sure betul ke x. sbb pergi iv masa tu

    ReplyDelete
  12. waaa kak patennn bestnyaaa!

    messarah.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. singgah 22 ramadhan

    https://belogs.blogspot.my/2016/06/archive.html

    ReplyDelete
  14. Tahniah sis. Memang best pun buku yang sis ngan kawan-kawan tulis. Diari Mommy Muhaimin

    ReplyDelete
  15. perkongsian yang bagus utk semua...

    Jom tgk kat sini..sape mamat ni Misteri Pemuda Bernama Daniel Tyler

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah dan tahniah atas usaha murni para doktor dan mereka yang terlibat..inshallah will spread the love. thank you..

    ReplyDelete
  17. Tahniah Kak Fatin & penulis yang lain :)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum doktor,

    SDH ni memang bagus. Dan saya yakin mesti ramai follower doktor ataupun rakyat Malaysia yang lain akan membantu menjayakan SDH ni.

    Cuma harapan saya biarlah matlamat yang diharapkan tercapai apabila dana yang dapat hasil dari pembelian pembaca-pembaca digunakan pada jalan yang sewajarnya.

    ReplyDelete
  19. congrats dear. sis pun beli terdua plak tu sbb ank pun beli. huhu

    ReplyDelete
  20. Bagusnya SDH ni..semoga banyak lagi hospital provide SDH ni..tahniah buat semua para doktor

    ReplyDelete
  21. Tahniah fatin liyana dan suami, bagus dsekalii

    ReplyDelete
  22. Tahniah dr, insyaallah buku yang ditulis akan memberi maanfaat kepada orang lain. Ameen...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum doktor paten,

    Nak tanya ni. Dari segi psikologi, budak-budak yang ada penyakit ni, contohnya macam doktor kata sakit leukimia kan, depa ada mood ke nak studi?

    Maaf kalau soalan saya ni macam tak kena.

    ReplyDelete
  24. Belajar bisa di mana saja, di sekolah, rumah sakit, laboratorium, dll. Blog yang menarik

    ReplyDelete
  25. Terima kasih yang amat dalam kami ucapkan kepada MBAH SELONG yang
    telah memberikan kebahagian bagi keluarga kami…berkat Beliau saya
    sekarang udah hidup tenang karena orang tuaku udah buka usaha dan
    punya modal untuk buka bengkel skrang pun orang tuaku tidak di
    kejar-kejar hutang lagi…dan keluarga Kami di berikan Angka
    Ritual/Goib Dari mbah yg sangat Jitu 100%dijamin
    tembus…hingga keluarga kami sekarang merasa tenang
    lagi…terima kasih mbah…Jika Anda ada yg merasa kesulitan
    masalah Nomer ToGEL silahkan hbg Aja MBAH SELONG
    dinmr hp beliau (081-322-565-355) atau http://prediksiangkahoki88.blogspot.com/
    dan saya sudah membuktikan 3kali berturut2 tembus terimah kasih

    ReplyDelete
  26. Terima kasih Dr. Fatin.
    nanti akak pi MPH yer... dah lama tak kesitu

    ReplyDelete
  27. Nak cuba minyak kelapa dara OASIS 6 perisa? Kami ada perisa coklat, strawberi, kunyit, anggur, original dan habatussauda. Setiap perisa ada kelebihannya tersendiri.

    Tahukah anda VCO boleh merawat penyakit kulit dalam dan luar. Sangat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dapat anak yang kulit mulus dan dijauhi penyakit kuning. Percayalah, perbezaan VCO saya dengan yang lain lebih sedap dan tidak rasa berminyak. Jika disapu untuk menjadi losyen cepat menyerap. Lebih lebih lagi 100% asli tanpa bahan kimia. Nak tahu lebih lanjut boleh whatsapp 0133574272 (Farah) - FREE CONSULTATION

    ReplyDelete
  28. Mengkampanyekan program yang positif seperti pendidikan dan program pemerintah adalah amalan yang bagus, salam dari saya blogger Indonesia

    ReplyDelete
  29. Pengetahuan blh dpt drpd pengalaman dan baca buku. Maka baca buku amatlah penting utk mendptkan ilmu.

    ReplyDelete
  30. bila kak fatin nak update blog.. berbulan tunggu 😫

    ReplyDelete
  31. Salam persahabatan..sila ramai-ramai kunjungi
    http://blogmospera.blogspot.my/

    ReplyDelete
  32. wahhh kak paten.. tahniah sis.. semakin maju jaya ya

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum... Maaf, Alia nak tumpang iklan ya :)

    SUNWOO COSME FACE MASK

    ======
    FORMULA PERTAMA DALAM DUNIA!
    ======
    ✔Menghilangkan parut bekas jerawat di muka
    ✔Menegangkan kulit muka tanpa mengeringkan kulit
    ✔Merapatkan rogga-rogga kulit
    ✔Menghilangkan masalah kullit
    ✔menghilangkan hitam dan lebam bawah mata
    ✔Mengurangkan kekedutan
    ✔Melembabkan kulit
    ✔Kulit muka terasa segar
    ✔Mencerahkan kulit

    Produk terus dari Korea..

    Berminat nak cuba? whatsapp Alia
    taip ke 018 - 979 6095

    ReplyDelete
  34. Memang best baca buku diagnosis ni....banyak yang menginsafkan....

    http://beautydaisy.blogspot.my/2016/10/bestnya-foundation-geeboo-niiii.html

    ReplyDelete
  35. Tahniah diatas usaha sdri, kami doakan yang terbaik buat sdri..

    Iklan Jawatan Kosong Terkini

    ReplyDelete
  36. Tahniah fatin & the doctors. Baru best ade doctors cool cani :)

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  37. romantiknya..saya doakan suami isteri berkekalan hingga ke jannah..ameen

    ReplyDelete
  38. I love reading diagnosis. So many knowledge i got from that book.

    http://leinafanna.blogspot.my/

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah.semoga usaha diberkati. Amin.

    ReplyDelete
  40. Wahhh tahniahhh kak!!

    Jum singgah page saya untuk pelbagai produk kecantikan dan kesihatan ye 😘😘😘

    http://www.syakillaazam.my/

    ReplyDelete
  41. Tahniah Fatin & Suami.Semoga terus berjaya lagi... :).bestnyeee..mmg best pun buku2 tu...

    ReplyDelete
  42. Tahniah atas achievement yang sangat membanggakan. Memang admire sangat orang yang boleh menulis dan mencurah segalanya atas tulisan. Tahniah sekali lagi.

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah. Bestnya dapat beramal dengan ilmu yang kita ada kan. Semoga terus maju ke depan sis

    ReplyDelete
  44. Tahniah.....turut berbangga atas penerbitan buku ini, award yang diterima serta kerja2 amal di sebaliknya. Mmg power!!!!

    ReplyDelete
  45. Tahniah . Very good effort ! Proud of all of you. Keep it up !

    ReplyDelete
  46. Tahniah kak Fatin. Kagum sangat.walaupun sibuk dengan duty dan oncall , masih boleh menulis buku. Keep it up :)

    ReplyDelete
  47. Tahniah sis...

    Jom tengok kat sini kalau ada yang nak kurus dan ada shape di hari raya nanti..

    www.nuzulhafiz.com

    ReplyDelete
  48. TAHNIAH KAK ATEN IM SO PROUD DENGAN U

    ReplyDelete
  49. bestnya kak paten kalau dapat abadikan memori ini sebagai album. Boleh belek tiap-tiap hari gituww.. Berminat untuk jadikan gambar-gambar kak paten sebagai album kenangan MUAHaha πŸ˜‰
    Jom whatsApp kitaπŸ˜‰.

    http://wasapp.me/+60172069004/Hai+,+saya+berminat+dengan+%22Projek+Buku%22

    ReplyDelete
  50. Bagusnya program tu. Selain dapat baca boleh menyumbang sekali. Sya suka membaca juga! :)

    ReplyDelete
  51. mantap...

    http://lynk.my/oyqa
    http://lynk.my/FEfA
    http://lynk.my/zoha

    ReplyDelete
  52. salam,

    Jalan-jalan singgah blog Dr. amik inspirasi..heee..

    singgah blog saya juga

    https://adaabdullah.blogspot.my/ :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...