Pages

Monday, April 20, 2015

Resepi Bergedil Mudah

Assalamualaikum


Semalam aku teringin nak makan bergedil. Jadi marilah kita ke dapur. Daripada start enjin mengagau satu town untuk mencari bergedil, baik jelah buat sendiri ye tak. Dont worry, resepi yang kakpaten share semuanya mudah dan sedap. Level-level amateur gitu. Hidup ni jangan nak complicated sangat ok!

Bergedil ada dua jenis. Satu yang kentangnya digoreng kemudian dilecek. Satu lagi yang direbus kemudian dilecek. Kakpaten suka yang rebus. Ia baik untuk kesihatan sebab kurang minyak. Sebab in the end nanti kena goreng jugak bergedil tu kan. Tapi terpulang kat koranglah suka yang mana. Rumah lain-lain hehe.


Resepi Bergedil Ayam Mudah

Bahan-bahan

1. Ayam cincang ( 1/3 dari paket minced chicken )
2. Kentang ( 6 biji sebab saiz sederhana kecil )
3. Bawang merah ( 1 biji )
4. Bawang putih ( 3 ulas )
5. Daun bawang ( Beberapa genggam )
6. Bawang goreng (3 sudu besar )
7. Salt / Pepper / Black Pepper / Seasoning to taste

Bahan-bahan korang boleh adjust ikut tekak masing-masing ya.


Cara-cara

1. Rebus kentang dengan secubit garam.
Agak-agak macam dah lembut sikit, boleh tos kan dan lecek. Kakpaten suka kalau kentang tu tak lembik sangat. Ada keras-keras sikit. Lecek guna garpu ya.

2. Ambil kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ayam cincang sampai naik bau. Tutup api.

3. Gaulkan kentang + ayam yang ditumis + daun bawang + bawang goreng + bahan perasa (salt/pepper/blackpepper)


4. Basuh tangan. Bulatkan kentang tadi kepada bentuk bola kemudian penyekkan. Buat kecik-kecik baru comel hokeh. Aku buat banyak-banyak kemudian simpan dalam tupperware dekat freezer. Goreng bila nak makan. Time management penting ya puan-puan :)

5. Sebelum goreng bergedil, pukul sebiji telur dalam mangkuk. Celupkan bergedil dalam telur dan goreng. Jangan dibalik-balikan bergedil tu terlalu kerap sebab nanti berderai. Agak-agak kuning keemasan, tutup api dan toskan diatas tissue.


Yum !! Bergedil ayam kakpaten dah siap :)


Kakpaten makan bubur nasi semalam. Tambah lobak asin, sambal ketuk, keropok, bergedil ayam dan kicap. Kalau korang rajin, goreng ikan bilis dan kacang tanah. Sedapnyaaaa bila teringat balik! Ini namanya makanan darurat sebab lauk dah habis dekat rumah hehe!


Selamat mencuba! Bagitau kakpaten kalau korang try dan menjadi ye!

39 comments:

  1. Huhuhu...lapor terus kakdiana ngk bubur plus begedil tu. Nak-nak kakdiana tgh berpuasa ni...sob-sob

    ReplyDelete
  2. wah nampak sedap, boleh buat lepas ni
    http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. comel je..kita buat terburai ..tengok ni terliur pulak. nak buat la nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun buat terburai..then makngah saya ckp, terburai tu sbb kentang tu direbus..then makngah saya ajar, kalau tak nak terburai, kentang tu digoreng..jgn rebus..then telur tu, guna putih aja..

      Delete
  4. salam..hai sis..sy pun dah pernah try resepi begedil sendiri..haha even x same rase mcm kat kedai makan tapi okay je la..utk first time try..hehee

    ReplyDelete
  5. Wahhh... Nampak mudah je.. Tak pernah lagi buat begedil ni.. Nanti nak cuba buat la...

    Tenkiu atas resepinya.. :)

    ReplyDelete
  6. Akhirnya Fatin Liyana Update blog. Yahoo!

    Daripada, yang menunggu

    ReplyDelete
  7. simple!! best3...slalu org ckp kna ltak telur etc...yg ni simple... =D
    http://najwazahid94.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. dap nyeeee.
    betul2, terusss lapo tgh bergedil dah siap goreng tu T_T
    puasa puasa. tahan napsuuuu, hihi

    ReplyDelete
  9. Tetiba teringin lak!! Uwarghhh hahahaha

    ReplyDelete
  10. sedap tuh bergedil.. boleh buat sendiri laa nanti..

    ReplyDelete
  11. menu bukak puasa pun best ni
    http://noknepok.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Sedapnye..Inshaa Allah klu time darurat boleh cuba resepi ni, hehehe

    ReplyDelete
  13. Ini makanan darurat ? Orang nak masak omelette pun maleh..hehe..hebaq hang ! =D

    ReplyDelete
  14. Nasib bdn mlm2 bc post nih..pi dapo cr ubi kntg nk wat bergedil ubi kntg plakkk xde hehe

    ReplyDelete
  15. meleleh air liuq baq ang. hehehe. thanks , simple sangat nak try . hehehe .

    ReplyDelete
  16. ok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!

    ReplyDelete
  17. ok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!

    ReplyDelete
  18. gulpp... kecorr nengok nye.nak jugak.. lme dh xmkn bgedil nih...

    ReplyDelete
  19. hye kakpaten! saya prnh buat bergedil kat rmh..tapi lain cket caranye..btw, kakpaten update blog cmne ek.egtkan doctor bz always..*just curious,no offence meant :)*

    ReplyDelete
  20. Kak Paten! resepi bubur pleaseee!

    ReplyDelete
  21. adoiyaiii..sedapnya..my favorite sangat2 kalau makan dengan soto or bihun sup..sedap!

    ReplyDelete
  22. Silap besau laaa bukak blog Kak Paten time time tengahari puasa ni TT. Tempting betul bubur dengan begedil tuuuu

    ReplyDelete
  23. kak fatin, selalu kalau rebus kentnag tu masa goreng dia mcm lembik lah. mcm mana ae nk buat cantik mcm ni

    ReplyDelete
  24. saya pun dh buat makan ngan bubur ayam and msih de lagi lam peti aisstock begedil...semua gara-gara baca post DR. Fatin cara-cara buat bedegil....hihiih

    ReplyDelete
  25. I finally made my first bergedil, all thanks to you! =)

    ReplyDelete
  26. I finally made my first bergedil, all thanks to you! =)

    ReplyDelete
  27. kalau saya kurang suka bergedil, lebih suka kentang goreng biasa,hehe

    ReplyDelete
  28. di pagi hari ahad yg best ni..tgh memikir apa nk masak then came across this recipe.. walla!! thank u so much fatin sb bg idea. semoga begedil ku juga menjadi n tak degil.. haha

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  29. sy dh try..sedap..wpn trlupe ltk bwg goreng..tq 4 d recipe :)

    ReplyDelete
  30. wah google resepi bergedil jumpa yg sedapnyeee. yg best idea simpan wat frozen tu lah!! best2!!!

    ReplyDelete
  31. kakpaten tq for begedil receipe..first time cuba tadi..menjadik, x terburai & sedap..cengini 👍👍👍 tq kakpaten.

    ReplyDelete
  32. Macam sedapppp je tengok.tq share resepi ringkas seringkas2nya hehe Nak try lah 😊

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!