Assalamualaikum
Aku suka makan spaghetti bolognese. Kalau aku ada kat rumah seremban, selalu jugak aku buat. Well, bukan sebab nak tunjuk rajin atau tunjuk pandai. Jauh sekali... Tapi, sebab aku kedekut wahahaha! Serious wey! Aku tak boleh terima la harga spaghetti lebih dari RM10. Kamon la der, lu setakat campak tomato dan daging kisar , lu nak charge mahal-mahal. Bagi akulah, harga sepatutnya bagi sepinggan spaghetti adalah RM4.50. Eh tak tak, RM 2.70 (termasuk tax) pon dah kira ekonomis sangat.
Anyway, bila buat bolognese, selalunya aku pakai sos Prego. Harga dia dalam 4 inggit lebih la setin. Tapi tadi aku terfikir, kalau aku pakai tomato (sebenar) bukanlah lebih murah? Amek kau, mana kau nak jumpa orang kedekut macam aku ?? Dah murah lagi mau murah kekekekeke.
Apepon meh aku nak berkongsi resepi Beef, Mushroom & Cheese Bolognese yang aku baru reka sebentar tadi ( alaaaa setakat bolognese boleh la kau reka, cuba rendang tok, mau gigil lutut hakhak )
: Bahan-bahan :
Spaghetti
5 biji tomato (RM 1 wahaha murah!)
1/2 daripada 1 tube daging kisar
1 biji bawang besar
5 sudu besar cili giling
3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup
Daun bawang
: Cara-cara :
Celur spaghetti, jangan lupa letak minyak sikit untuk mengelakkan ia melekat
Tomato Puree
Buah tomato dipotong dadu. Didihkan di dalam periuk sehingga tekstur menjadi hancur. Sukatan air terpulang.
Bolognese Sauce
Tumis bawang dan cili giling.
Apabila sudah terbit minyak, masukkan daging kisar. Gaul sehingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato puree, Vono Mushroom Cheese Instant Soup & garam.
Let it simmer/boil gently. Once dah boiled, letak beberapa genggam daun bawang.
Voila !
Bagi aku sedap juga pakai raw tomato! Boleh rasa tekstur tomato tu bila makan. Lagipon, ia adalah organik, tak payah beli tomato dalam tin yang ada pengawet. Aku suka hati je masukkan Vono Mushroom & Cheese soup untuk menambahkan kelikatan sekaligus memberi rasa cendawan dalam bolognese sauce ni =)
Served with potato salad on top. Budak-budak mesti suka Beef, mushroom & cheese bolognese ni sebab rasa dia tak berapa pedas & creamy !
Kalau ada sesiapa yang berminat nak cuba boleh la cuba ya. I'm still learning kan, malu pulak nak berkongsi resepi sendiri hihi. Sekali tak sedap mampos haku. Tapi tekak aku kata sedap, sebab tu aku konfiden update kat blog tauuuuuuuu kemahenn =')
Anyway ramadhan pon dah semakin hampir. Mungkin korang boleh try masak and jadikan ia hidangan berbuka buat keluarga? Banyak tau dapat pahala, dah la nak bikin benda ni senang gila hee. Disini aku selitkan satu hadis riwayat Tirmizi no 735 :
"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit "
Thank you for reading this entry !
wahhh!! saya nak cuba lah...hehe
ReplyDeletewah! macam sedap. nak try la ;)
ReplyDeletewahh , SEDAPnya . but , syafiq TAK SUKA MUSHROOM lah :')
ReplyDeleteOwh guna Tomato segar mmg lagi sedap dari Tin punye selalu jugak buat. Tapi resepi ni lagi nmpak Menggiurkan ! TQ sis :)
ReplyDeletewahhhh..sodapnyer....nak try la wat nanti
ReplyDeletecaya la atin,bagus nti akak cube
ReplyDeletewaaaaaa sedappp !!!!
ReplyDeletenak try soon!
ReplyDeleteok nanti try tau hehe !
ReplyDeleteseriously sepatutnya harga dia murah macam tu?? maknanya ramai yang dah kena tipu la ye??
ReplyDeletewahhh ,sedapnyaaa. i like it.Nak try ah. hik hik :)
ReplyDeleteFL ieqah nak tryy laa..thanksss share ni dear ^^
ReplyDeleteHai kak FL..wah blog dah bertukar wajah..makin cantik,makin berseri-seri macam tuan dia jugak :)
ReplyDeletebaru jer siap masak spaghetti... :)
ReplyDeletekretif la kak fatin :)
ReplyDeletereka la lgi..selamat duit mira gak ^_^ btw tq 4 the recipe
yummy yummy ! ada mushroom ! feberet too ! hihi . ^^
ReplyDeletesedap sgt!
ReplyDeletehoho nmpk lazat & sedap...yeahhh~
ReplyDeletekak patennnnn, nak sikit ngeh3. nnt nak try lah =)
ReplyDeletekak FL , takde ke resipi carbonara ? hee nnt nk try lahh :)
ReplyDeletewah sedapnya! :)
ReplyDeletea must try!
ReplyDeletewah... nampak macam sedap! kalau sy ni nk cept je siap. so letak prego, campur air skit n daging kisar. voila! haha n untk mi xnk kasi melekat, lepas rebus, haz basuhkan dengan air pun bole.. hee
ReplyDeletewah sedap lah kak rten!! :), teringat kat mama, selalu masak spaghetti pergi sekolah bawak bekal hihihi
ReplyDeletewahh. Dr.Blogger yg berbakat. sy cadangkn FL join audition masterchef! :)
ReplyDeleteermmm,,kite pakai prego je sonang,,,huhu
ReplyDeletesila delivery ke umh sy...hihi..sedapnye..mmg mnyelerakan :p
ReplyDeletewahh! nak try nak try!
ReplyDeletewahhh buat tomato puree sendiri..mesti lagi lazat ni..
ReplyDeletesedapnye..nasib dah makan spegati petang tadi kalau tak dah terliur tengok gambar jew..
ReplyDeletehttp://meramonst.blogspot.com
a simple n nice cuisine. i can try to do it later. :)
ReplyDeletebila baca je dh terliur,tgk gmbr dia plak..adui kececurrr (bunyi air liur meleleh.hehe) leh jdkan menu berbuka sendiri or org lain ni (jual kt bazar,haha)TQ FL ,simple n nice recipe.
ReplyDeletehaa...lapar spageti la pulak...huhuhu...cam senang ja..nanti boleh try masak,hehehe
ReplyDeletewah! kak atin..resepi kite sama la..alynn pn mkn spaghetti bolognese + meatballs hari ni...yummy! buat sendiri lagi puas hati & terjamin murah...hehe :D
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalin resepi je saya ni,try tah bila.Adoiii
ReplyDeletelagi jimat dan nikmat bila buat sendiri kan. hehe
ReplyDeletewahhh nampak sedap sangat!
ReplyDeletenampak sedap. nk try buat lah!
ReplyDeletenampak sedap. nk try buat lah!
ReplyDeletewah2...FL...
ReplyDeletenyum2!!!!
hehehe
wauuu resepi org kedekut. .haha tp sedap ni, yg mushroom tuh !!
ReplyDeletesedapnye!! yup2! raw tomato lgi sedap.. :) nice entry
ReplyDeletebaru je semalam msak spageti buat sendiri . prego takde tomato takde , pakai sos cili life jew >___< muahahahaa
ReplyDeleteuntuk yang nk save bajet mcm sy, blh try wat ni..thanx sis..<3
ReplyDeletenampak sedap ;)
ReplyDeleteKAK ATINNN !! nak pahala yea ? nanti sue puasa kak atin buatkan yea :P
ReplyDeletemcm sedap je..hehehee
ReplyDeletewah... nak cuba.. :) nampak sedap pulak
ReplyDeletewah..blh try ni..
ReplyDeletenak cuba jugak....terliur pulak
ReplyDeletebajukurung budak murah!!!
www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com
tengok la kalau rajin,, :D
ReplyDeletenampak sedap dan menyelerakan...save bajet lagi...
ReplyDeletejimat kos...
ReplyDeletealhamdulillah. teruskan selit hadis2 camni. insyaAllah ramai akan dapat manfaat! ;)
ReplyDeletesemoga redha Allah sentiasa bersamamu. kbai.
wah nyum nyum! pernah sekali try masak spaghetti. semangat gila sumbat 1 tube daging kisar plus 1 tin sos Prego. tapi in the end takda sape pun yang abeskan. sobs.
ReplyDeletealhamdulillah.. jumpa gak resepi ni.. thnx fatin liyana ;) nnt akak nak try ;)
ReplyDeletelompat si katak lompat
ReplyDeletefamily Su pon suka spageti ni..tapi sekrang dah jarang2 buat..;D
ReplyDeletetengok pun dah nampak sedap..macam nak buat je..hehehehehehehe
ReplyDeletenasib baik belum puasa..kalau tak, telan air liur je,hehe
ReplyDeletemacam sedap..selalu pakai prego je..hehehe..
ReplyDeletebtw lemon tu dlm gmbr ada..nk masukkan biler? ke tu bawang? huhu...konfius plk..
wow mcm besh je..nk try jugak la..
ReplyDeleteslalu letak tomato segar + bwg putih sikit je n bawang, blender sume..
then wat cm msak sambal tumis, n masuk kn serbuk jintan sikit..bau n rase same cm yg prego pnye tu..hehe
yumm..yumm...sedapnyaaa..:)
ReplyDeleteteringinye nak amkan spagheti.
ReplyDeleteFatin syg semakin dewasa...cptla berkahwin, moga fatin menjadi isteri yg solehah...amin
ReplyDeletecampur sos spgati, agak2nya ok tak? btw, cheese and mushroom tu ok :D makin sedappppp..
ReplyDeletewah...pandai masak...untung la...
ReplyDeleteaduh.. tak boleh tengok lama-lama, terasa nak cari menu di kota kinabalu.. anyway thanks for sharing those food, ada idea sedikit untuk menu peribadi nanti. tQ..
ReplyDeletewhooaaa....bestnyaa...haha..tak makan la spageettiiiiii
ReplyDeletewahhhhh sedapppnyerrr
ReplyDeletekat sini boleh dpt tomato sekilo rm1 je..
ReplyDeletengehehe
terima kasih kongsikan resepi .. bolehlah saya cuba.. sebab anak suke makan spagetti ni..
ReplyDeleteSeriussssss sedappppppp !!!!
ReplyDeleteBawak laptop masuk dapur bukak blog Fatin Liyana sambil buat resepi ni. Seriussssss sedappppppppp !!!
Thanks sayang ! :)
sy suka spagetti!! slalu y sy masak pun spagetti je lah tp xpenah ag buat manual mcm ni. slalu pakai tomato puree siap dlm tin so nk try laahhh y neh! harhar!
ReplyDeletewah nmpak mcm best...dh lama x mkn spagetti..nnti boleh lh try..
ReplyDeletecik kak I xjmp ur bwg in dat picture tp lemon! haha..nway looks yummy.tq 4sharing yee..
ReplyDeletecuba bakar dulu tomato dalam oven bersama garlic... letakkan sedikit minyak, garam, lada hitam dan oregano kering.. bakar dalam 30-45 mint dalam suhu 180...pastu baru masakkan dalam periuk... lagi trangkat! nak extra flavor cmpak je kiub perasa lembu knorr bagi rasa lg best.. tuh resipi sy laa.. slmt mencuba...kalau xnk cube xpe.. skadar berkongsi...
ReplyDeleteda try! sedap!! eny add oregano cikit.. yummy!! tengs
ReplyDeleteDah lama cari resepi simple macam ni..en hubby all time fav! Thanks share resepi :)
ReplyDeleteNak mik resepi ini... terbaekla da la cantek pandai masak lak...Bertuahla sape dapat. @,@
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWow! Mudah & Jimat.. Okey, menu bersahur ari ni..hehe :)
ReplyDeletelook delicious.. good try..
ReplyDeletehuhuhhu tq dik..akak nak cuba ni...nak buke pose
ReplyDeletenampak sedap...akak nak cuba..tq dik
ReplyDeleteseriously sedap..dh try tq FL
ReplyDeletenmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he
ReplyDeletenmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he
ReplyDeletedah cuba dah resipi ni, memang menjadi dan sedap sangat! thanks fatin liyana! =)
ReplyDeleteguna 3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup terus ke?
ReplyDeletenak try... nak try...
dahh try resipi ni. jadi lahh. seronok!
ReplyDeleteNk try.tq
ReplyDeleteserious sgt..nak try lah..
ReplyDeletesedap2...wink wink
ReplyDeleteNak buat laa...hmmm senang jeer...
ReplyDeleteAtin,nk tny..respi ni utk bpe org mkn ekk..Lg 1,spageti tu hbs kn sepaket ke?
ReplyDeletethanks sys,,dah cube,jadikla
ReplyDeletesalam fatin comel... i peminat baru u...
ReplyDeletetu 5 sudu cili giling tu xpedas ke? bila mou taruk cili giling tu?
nampak superb sedap je..i'll try
ReplyDeleteMesti cuba..
ReplyDeleteMesti cuba..
ReplyDeleteSedapnya.....esok nk try....tq yer...
ReplyDeleteSimple jek tp nampak sedap...blh try
ReplyDeleteassalamualaikum FL..nak tanya sgt ni..resepi yg ni utk braporg mkn ek?? saya baru jumpa resepi masak spegetti paling senang dn saya teringin nak masak sbb nk jamu family mkan setelah dh lama x masok dapur..plissssss ya :)
ReplyDelete-syafikahnurul-
Nak try lah
ReplyDeleteSimple..boleh try
ReplyDeletemesti cuba ni..hubby n ank2 mmg suka mkn spagethi
ReplyDeletebest ni.nk cuba la
ReplyDeleteSedap nie... mesti Cuba la... Gamba nampak sangat menyelerakan :)
ReplyDeleteTq share resepi
www.mnmforlife.blogspot.com
cili giling tu yang dalam packet tu ke? nak try ni..hehe..
ReplyDeletenampak sedap awak masak spaghetti ni, kan best kalau hari-hari boleh masakkan untuk saya. aummm..
ReplyDeleteyummy . mak saya dah try wat
ReplyDeleteTq for the recipe. Saya nak try ptg ni for dinner :) saya pun kedekut gak..hehe
ReplyDelete:-) nk jimat mmg bole buat pes tomato sndiri...
ReplyDeleteTomato potong dadu kecil. Tumiskn dgn bawang kuning (holland) + letak oregano kering + parsli kering. Tumis sampai layu tomato + bawang. Pastu, blander halus hasil tumisan tadi. Pes pun siap. Slmt mencube ;-)