Tuesday, April 30, 2013

My skin care routine


Assalamualaikum

Ramai juga yang bertanya apa skincare yang aku pakai. Jadi harini aku nak cerita sikitlah kot kot korang boleh dapat input ke kan hihi. Pernah dengar Clinique? Clinique ni memang established brand. Sudah 45 tahun berada di pasaran if you are wondering =)

Aku bukan apa, aku memang jenis tak berani nak main beli sebarang brand. Nak nak product instant yang berlambak kat pasaran. Baru ada kat pasaran 2-3 bulan, terus ada testimonial claim kata product ni bagus la, takde kesan jangka panjang la. Hello baru setahun dua dah claim takde kesan jangka panjang, kesan jangka panjang at least take 10 years to develop tau. Lepas tu, kesan dia macam sangat cepat. Kuasa pemutihan dalam masa seminggu? I tell you the correct concept, a good product takes quite some time to give some effect. Yela..muka ada satu je..kalau dah rosak kulit muka..mana nak cari ganti kan :)

Inilah product Clinique yang aku guna

One of the reasons why I choose this brand is because it was invented by Dr. Norman Orentreich, a dermatologist from Manhantan NY back in 1968. Kita semua tau kalau doctor punya invention semua adalah evidence-based (dibuktikan dengan kajian) bukan sekadar cakap atas angin kan. Lagipun this brand adalah allergy tested dan 100% bebas daripada pewangi, which is of course a good thing !



The world famous 3 step skin care

Aku pakai 3 product ini yang dikenali sebagai Clinique 3 step skin care. Ia terdiri daripada Liquid Facial Wash to cleanse skin, Clarifying Lotion to exfoliate and rid skin of dead cells dan moisturizer to keep the skin hydrated & soft. Dr Norman Orentreich percaya kulit yang cantik dan sihat boleh dihasilkan jika kita mengamalkan 3 step ini dua kali sehari. I pon percaya kata kata you, memang best product you doctor hikhik 

Bagi aku 3 step skin care ini adalah daily basic routine yang tidak boleh diabaikan. Walaupun makeup you Bobbi Brown sekali pon, tapi kalau kulit tak cantik, tak guna juga. For me, make up is to enhance our beauty not to hide our flaw. That’s why basic kena guna tiap tiap hari dan jangan miss ok! Lepas tu korang nak pakai benda lain, pakailah hihi.

Macam aku ni, kulit aku jenis dry. 3 step skin care itself tak cukup untuk rehydrate my skin. Therefore, I need to add up something else. Setelah mendapat advice daripada consultant di Clinique Store Pavilion, dorang suggest kat aku Moisture Surge Extended Thirst Relief. Kiranya 3 step skin care + Moisture Surge Extended Thirst Relief.

Guess what this is my favourite product so far! Consistency nya  adalah seperti silky smooth gel, serius rasa macam tak pakai apa-apa :) Tapi yang paling best adalah dia immediately increase moisturization by 84%. It helps our skin to adapt to changes thus maintain an optimal moisture level.

Aku selalu bawak moisture surge ni kemana-mana. Kekadang lepas tengok movie, kulit kering, cecepat aku sapu. Lepas swimming memang paling a, kena air chlorine bagai. Lepas sapu moisture surge terus relief. But the coolest of all, aku selalu pat moisture surge ni on my face on top of my makeup to recharge my look. Yela kekadang pergi kenduri dalam hall, dok berejam-jam muka pon jadi kering, makeup I jadi pudar gitu (ohoi jedik!). Tererkan, boleh pakai moisturizer on top of makeup! You keep my word, this is not an ordinary moisturizer.


Dah tinggal sikit moisture surge itew hehe..

Alhamdulillah, almost 6 bulan aku pakai product ni, kulit aku bertambah sihat. Nak kate cantik licin licau macam cincau tu takdela, tapi kulit aku semakin bertambah baik. Kalau dulu pimples besaq akan muncul during menstruation, sekarang ni cuma jerawat baby je hihi. Kulit aku pon dah tak kering macam dulu. In fact, dah glowing gitu hehe. Maybe korang tak boleh nampak difference sangat, tapi aku yang tiap-tiap hari dok belai kulit muka aku ni, taula diffrencenya cemana.

Anyongnyongnyong

Nak pakai product muka, kena ada advice dari yang pakar. Here’s a tip I got for you. Before beli product Clinique, just take their 30 seconds skin test first to know which product suits you best. Kiranya kalau korang datang ke Clinique,pergi cakap kat consultant tu yang korang nak buat test 30s tu. Nanti consultant akan advice apa range yang sesuai untuk korang. Selain itu, korang boleh cerita apa masalah kulit korang juga, supaya dia lebih paham :)

Amboi beriya-riya dok bercerita ni. Ni dah bukan 30s test tapi 30hours test haha

Now you know already about my skin care routine. I am one happy CLINIQUE user :)

Thank you for reading this entry !

91 comments:

SHAZWAN AZIAN said...

fuyooo... ")

hardee786 said...

and when you're gonna open your own clinic?

If you or your friends need assistance or consultation to open a clinic, do let me know.

MasReena said...

Amboi... mahalnya skincare Fatin... patutlah cantik.. Masreena pakai Safi je, jadilah kan =)

Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur 3D

nurdani said...

dulu saya pakai pencuci Clinique. memang berkesan tapi berhenti pakai sebab mahal.hehe.

apa pun,memang berkesan

YnaRazali said...

You mmg da cantik FL.hihi

Pieh Rizfie said...

cantik dak fatin tau

aiman mania said...

patutlah kulit lawa...nampak flawlesss...harituh belai muka dengn hansaegee ,nih dgn produk clinique plak...lpas nih kulit muka kak FL cam SOO YOUNG SNSD lah ..heeheee.....Soo young versi muslimah .....
nak tergelak baca perkataan anyonnyonnyong tuh..kehkehkehkehekeh ^^

Rosmiza Ali said...

Mesti mahal kan? Tak mampu.. Huhu.. T_T

Fara Haanna said...

Wah cam best jer....nak try juga la....kulit saya pun selalu kering...

farahaanna.blogspot.com

Fatin Liyana Asri said...

anyongnyonnyong thanku!

eZmALiZa said...

gile.. produk ni mahal gilos kot. takdok duit nak memboli ehh...

tapi kulit FL mmg dah lawo la aten. eden jelos.. :P

Nadiah Ashikin said...

member yg pkai clinique pon puas hati.. tp sy pakai AG2000 jek.. produk m'sia but quiet expensive gak..

chinta said...

mahl kots produk ni.....

Isteri kepada Suami said...

clinique ni mmg bagus..fatin pun gune khidmat yg kat pavii ea?diorg bagus kan..suka cara die entertained customer

onie said...

mahai ni produk ni,onie paling mampu pakai pun mary kay je...

Liyana Lunia. said...

FL berapa ye 1 set tu?

Anonymous said...

MAAF.. SAYA BUKAN NAK TUNJUK BAIK ATAU APA. TAPI PRODUK CLINIQUE ADALAH SALAH SATU PRODUK ISRAEL DAN JUGA PENYUMBANG KEPADA ISRAEL.. WALLAHUALAM..

Anonymous said...

sponsored boleh sembang lah weh

Ainul said...

dulu saya guna Clinique jugak.memang best.tp skrg guna Shaklee. organic & no paraben :)

Anonymous said...

tp product ni support israel..boikot2..takpe kalu kte dh biase pakai product tu mgkin boleh slow2 la.. :)

RadhiahIlyas ッ said...

Anyongnyongnyong. haha

Nurfazlinda Ismail said...

Dek fatin..dlu linda pon pki clinique ni 3 4 tahun yg lepas..ms tu pon mmg kulit teruk sket.. tp stop sbb kulit makin teruk..terus cuba cellnique pulak..haha namee nak same aje.. tp cellnique is much better for me..sbnrye kulit kita ni taksama,depends pd org kn.. :)..

Mahirah Ridzuan said...

amboi, takutnya dgr harga...

pink.plate.liyana said...

nak tiru pakai skincare iteww..tp tak mampu..pakai safi jeee..hehe..btw..good sharing

adzairdawati makdara said...

nak cuba jugaklah produk ni nnt :)

iu-hazirah said...

makin cantik

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

i wonder if my lil sis use same product

CH said...
This comment has been removed by the author.
anip said...

makin bertambah lawa fl guna produk ni

Anonymous said...

Cute

Meilina Utomo said...

lovely post

Anonymous said...

fatin,produk clinique nih de masuk lam senarai boicott atau tak?

Cynthia Lee said...

Fuyooo mcm best sajaaa hihi

Natrah Norlin said...

salam fatin liyana

saya nak tanya sket pasal vaksin la..
ada terbaca vaksin2 ni diragui status halalnya..

bole bagi pendapat fatin caner

thank (^_^)

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

kan best kalau sis letak harga nya sekali...boleh simpan duit dulu...pastu gi beli. :)

Nurse & Engineer to be said...

rasenye boleh tahan berape bulan ye set 3 step tu.. kalau 3 4 bulan berbaloi jugak hehe..

Lavender said...

i pkai produk dermalogica dari Leonard Drake.. Boleh dapat kat Aster Spring..

Naysmn said...

Finally Kak FL buat juga my skin care routine nii.. Patutla muka flawless cam baby's soft skin gituu.. Waa, nak kulit muka cam kak FL..

nooren shukor said...

Fatin, can i know the price for a set of that product or just give me the range..

Wan Izzah said...

range 400-600.. mmg mahal~ T.T but sekali beli mmg bleh tahan setahun.

Fatin Liyana Asri said...

Sebenarnya product ni takdele mahal mcm yg korang sangka. 3 set tu harganya only rm252..facial wash tu rm82 je, yg len xigt. tahan lama, consultant kata tahan 4bulan tapi kte punye dah 6 bln pon, separoh botol pon xsampai..mmg jimat. Sehari cuma rm1.85 :)

Anonymous said...

mahalnya...sy as a student tak mampu nak beli produk macam tu..saya alhamdulillah kulit tak ada apa2 masalah....so tak perlu guna any products...cukup dengan ambil wuduk je...anyway...FL cantik sangat.... ^^,

Anonymous said...

pli product yg sma..like seriously it's working..kulit mkin smooth..it's worth the price tho

Anonymous said...

facial wash and the toner 82..moisturize tg btol kuning tu 86

Anonymous said...

pernah guna tp x sesuai..tgk jenis kulit..bkn semua sesuai :) better kaji betul produk skincare sblm nk guna..jgn ikut org lak.. kena skin yg mmg xde prob, apa jenis skincare pun ngam...

bella hamzah said...

bella penah join clinique tour dulu diorang kasi free facial n free sample so far from my experiences produk ni quite good no fragrant plus no bubble.Itu yg elok.bg bella la kulit ni anugerah tuhan mesti jaga elok2 i agree with fl kalau muka da rosak xde spepart hehe.fl try la maskara cinique serius best.sekali pakai lentik

Syerah said...

Errm.. Mahal kot... Kalau student mana mampu nak beli yg macam ni.. Kulit FL memang cantik.. Kitew guna Garnear jew.. Itu pun kekadang je sbb sy ni bkn jenis yg care pun psl kulit.. Lantak ko laaaaa hehe...
Btw.. Mmg btul fact tu.. Produk yg cepat bkesan tu mmg x bkualiti.. Hehe :-)

eda Suryani Mustafa said...

thanks FL for the sharing. one whole day duk kat office survey sal produk nak pkai kat muka ni. mcm tahu2 je u ni. hehe... sgt jimat klau tahan smpai berbulan-bulan.

Anonymous said...

Interesting writing. Fatin, i just thought that maybe you could share with us about your lens wearing like type of lens, colors and their brands. I would love to know more! :)

Nurhasnatul Nabila said...

wahhhh.. tahan 4 buan.. jimat weyh!

TeTerBanG said...

maybe, ada yg ckp produk nie mahal gila (trmasuklah aku. haha) but, sy baru tahu satu statement yg ohsem masa tgk cita korea semlm. "pakai satu2 bnda tu bukan sbb kemewahannya, tp sbb ia berbaloi". yaa.. produk nie brbaloi. best plak tu sbb ada 30 second test n advices from consultant. best2! :D

Myra Abdullah said...

hoho.patutlah kulit muka fatin comeyhh..
my friends yg pkai clinique pun sume kulit muke sihat-sihat je..hihi.

scha said...

nak beli ni lah untuk hantaran..weehuu tenkiu Tin TOP hahahaha

Anonymous said...

Dulu i pakai set ni jgk beli kat sogo tp memandangkan makin truk i tkar pkai sk2.. oklah jgk tu pun facial cleanser je..ug lain xssuai..

Sophie Al-Yahya said...

wah lepas ni habis lah stok clinique di pasaran gara2 entri fatin. =)

But anyway, adik I pernah terserempak dengan Fatin. Katanya FL memang cantik sangat pun takyah pakai pape pun santek.

Anonymous said...

Assalamualaikum sis. Just wondering if this is a sponsored post? If yes, then my verdict would be it's better for you to mention that clearly. Why? coz it will definitely influence consumers decision whether to buy, to trust or the otherwise. Plus, sponsored posts usually lack honesty in their review. So it's important to include that somwhere. Kalau tak its ok. Maybe can mention as well THIS IS NOT SPONSORED. hehe

Hootoh Tudia said...

Kaum Hawa diluar sana, boleh la guna produk makeup ni, mcm FL bgtau kat atas, Sehari cuma RM1.85

Kaum Adam xkan merungut punya. sebab diaorang (aku sekali) setiap hari peruntukan RM10.20 untuk sebungkus rokok.

Anonymous said...

Memang Clinique ni masuk senarai boikot. Antara penyumbang terbesar kepada Israel. Takkan kita nak sumbang duit untuk bunuh saudara kita di Palestin. Pengorbanan tak pakai kosmetik mahal ni apelah sangat jika nak dibandingkan dengan apa yang mereka di Palestin dah korbankan.

Alynn Nyzaa said...

Clinique?! No wonder kak FL cantik..:)
But I think kak FL mmg natural beauty la kan2 ?? :D

Anonymous said...

Kulit sy masalah juga.. Tp bila nk pakai sk2 kwn2 ckp jgn sbb sk2 xsesuai utk kulit problem.. Just nak share saja... :)

Murni Afiqah said...

mcm prnah tgk kan baju kurung oren tu FL? haha

zulhilmi tempoyak said...

ptt la eden cair nengok nya ehhh.. kakahkah

aslvie adam said...

Penah pakai skincare ni..mase tu i think % for 3set basic rm243..just 1 month pakai..may b xsesuai ngn my skin naik jerawat halus..takut nak continue terus stop...may b patin pakai sesuai..cantik kulit...:)

Anonymous said...

Hi, Saya penah try 3-step Clinique ni, tapi tak ssuai with my skin, jadi naik jerawat pasir plak.. tak ske.. huhu.. sebulan je saya pakai, then jual cleanser kat kawan. moisturizer & toner plak terperap kt umah smpai skg. hehe.


SkII mmg tak sesuai dgn kulit bermasalah jerawat. My fren try skII masa ada jerawat mmg x jadi. Dia settle jerawat guna Proactive. then after dah ok, baru dia guna skII utk hilangkn parut... Maybe better la kulit dia skg.

I'm interested to try Dermalogica. tp mahal. haha. Sy pernah try Clarins. Scrub oren dia best. tp x pakai full set. because I detested using tooooo much bottles in a skincare range.... can tolerate only 3.. huhuhu..

soooo, skg sy pakai dermedex je. ada cleanser & cream. simple product dr singapore. =P

Anonymous said...

salam..

saya dah guna produk tu cuma tak sesuai ngan kulit saya..for me its depends on our skin,produk macam mana mahal pun kalau tak sesuai ngan kulit,tak jalan jgk kn..

Anonymous said...

sibukla ckp psk sponsor x sponsor.boikot x boikot.manusia ni lidah tajam btl brkata2

Fatin Liyana Asri said...

believe it or not, masa mula mula pakai clinique ni, consultant tu kata, for the first few weeks muka akan naik jerawat cuz cleansing phase something. pastu i was worried. mmg btol katanya, 2 mgu mcam tu my face got jerawat pasir. i called the consultant again, die kate just continue using n dont stop.just believe in her. so i did. mmg btol, minggu yg ke 3 no jerawat already up until now. so mmg btol kot, when u change products, pimples will comes out first hehe...

Anonymous said...

still tak nak declare if this is sponsored or not. why? if it is and you don't mention it, know that what you are doing is a form of treachery. My comments wasn't just for approval, I want to know the answer, many people does. Thanks.

Anonymous said...

and owh, I'm the one who asked about that sponsored issue, you really don't need to approve my comments, just state somewhere in your comment or post about the thing I've asked.

Fatin Liyana Asri said...

LOL anon,

this is of course a sponsored post. But sponsored tak semestinya tak bagus. when its good, i tell you its good. if its not, i don't even accept the offer. Please, husnuzon.

Anonymous said...

thanks for your clarification. so if possible lain kali state laa somewhere in the beginning of your post it is sponsored post. Mcm proudduck usually did. So takde la persoalan sponsored ke haa tak ke haa...husnuzon is one thing but i would still be wondering especially if i'm interested in the product. contohnya you dh bnyk talked about products in your post like yg korean products tuh...tp tak pernah mention if it is or not. i think it's a good practice to do so coz this is business we're talking about and a good business should always be transparent. you have to remember, you received a good chunk of money for promoting this product. and some of your readers would rather forked out their savings thinking they can get beautiful skin like yours by using the same products. So there's nothing harm in being transparent. hah that was a long comment...not preaching nor condemning just stating my concerns. Luv ur blog btw!

MisS NuruL Bahiah said...

kak fatin,kalo oiling skin sesuai ke pakai product ni?
kalo jalan2 mall, jeling2 gak kat product ni..hehe.nak beli,tp pk2 gak sesuai ke tdk.

nurul akila said...

kak fatin lawa lah..admire giler

Fatin Liyana Asri said...

hi anon, thanks for the tips :) but i guess each blogger has their own way of writing. but i appreciate your thought. take care ya!

Nurul Bahiah..better adik tanya kat counter, akak tak reti sangat, but clinique ada for oily skin juga

dee said...

Same with me la adik FL .
Choose clinique skin care 3 step,skin renew n moist surge.

Dayangku Siti Nurfariza Awang Ahmad Safri said...
This comment has been removed by the author.
Dayangku Siti Nurfariza Awang Ahmad Safri said...

Assalamualaikum Fatin. =)
Just nak tanya pendapat fatin tentang produk kecantikan yang banyak sekarang ni boleh bagi kulit putih, buat ton warna kulit sekata hanya dengan mengamalkan pemakanan produk tersebut dan bagi kesan dalam masa beberapa minggu. Serius tertanya-tanya tentang produk macam ni bagus tak diamalkan and Fatin rasa ada bad effect tak ? thanks. =)

Anonymous said...

Clinique brand yg kena boikot la FL...baru nak guna,tp dah kena boikot sbb israel,terpaksa cancel niat.huhu..brg2 lain x de ke FL?nant wat pasal supplement yg FL pakai plak eh?i love ur blog!

Anonymous said...

tlg state kn nama for each product...which one is toner facial soap..

Maiza Mad Shahar said...

Pernah pakai clinique.. memule ok but then after few days, muke kering giler.. tetibe terjadi wrinkle2 kecil. Pastu xde mane la i nk pakai.. kering sesangat..

eli nana said...

acano ni kak Fatin, saye jenis yang tak konsisten... pencuci muka mmg la tiap2 ari saye pakai, tapi toner ngan moisturizer suke ati nak pakai tak nak pakai... cam mane nak bagi rajin buat sebagai rutin ek? huhu..

Harith Iskandar said...

xreti nk komen sbb sy lelaki.xreti bab kosmetik prmpuan.. :p

Anonymous said...

Kak FL, boleh tak update tentang scin care yang sesuai untuk teenagers. Saya selalu dengar orang kata remaja tak sesuai pakai tu pakai ni sebab kulit belum matang. So rasa takut kalau nanti pakai macam-2 dia bagi bad effect pada kulit muka >< Kalau tak pakai, nanti muka nampak kusam je :(

shila said...

Hai, Fatin. Just wanna let you know, I have been using Clinique for almost 1 year . Masa mula-mula plan nak beli dulu pun, I pikir lama kot,and sampai I sanggup buat research through review pengguna2 clinique yang lain.

masa 1st week pakai memang rasa macam "eh ruginya aku tukar skincare!!" jerawat tumbuh, lepas tu muka berminyak and pigmentation makin banyak. GEram betul masa waktu mula2 pakai dulu.

Tapi I cakap kat diri sendiri, nak dapatkan kulit yang sihat kita x boleh harapkan result yang sekelip mata. so, i teruskan jugak pakai.

now, kulit muka I dah jadi normal balik, lembap, pori pun kecut je.

sebenarnya x cukup if kita guna 3 step tu je. kena add sunblock and makeup remower jugak.

even harga dia agak mahal, tai why not kita melabur untuk kulit sendri kan?

nur hanani mat zain said...

Just like to share. Never used clinique skin care but the mascara is the best mascara ever!

najah said...

Moisture surge is the best ����

Anonymous said...

x berani tukar product. i continue dengan dermalogica. almost 7 years. dari sensitif skin, sekarang dah banyak sangat perubahan. pernah try dermadex (singapore product)kit starter. result mmg drastic. rasa takut nak pakai + susah nak jumpa stokist.
finally still maintain dengan dermalogica juga

Anonymous said...

Sis Fatin Liyana, skincare product ni sesuai ke untuk orang yang umur dia baru 16 tahun? Ke tak perlu lagi? Ada apa apa suggestion tak untuk guna product apa? Sebab nak pakai takut awal sangat. Nanti ada side effect pulak.

beautified by MK said...

sy pengguna mary kay..sblum pakai mary kay, sy pakai produk pemutih,XX RM50 tahan dlm sbulan je.. memangla putih pas pakai produk XX tu, tp rupanya putih sbb takde kulit luar, n akhirnya kulit jd sensitif. nak kuar rumah mmg takut sbb muka rasa terbakar klu kne matahari..

alhamdulillah pas tukar mary kay, kulit dah sembuh..awal2 ada jerawat sbb kulit tgh direpair..tp skrg dah glowing n relax je bila kuar walaupun kul 12 tghr, kulit rasa sejuk je..cuma x cerah cam masa pakai produk XX tu je la...tp xpela, yg penting kulit sihat..

kita kena beringat kulit ni kte pakai seumur hidup..bukan cam baju leh tukar2 bila dah rosak..

ashyaziz said...

Kakak saya dulu x cukup duit nk beli produk ni.Dia mintak sample for test. Act, dia x ada duit nk beli dan sengaja mintak sample test. Boleh juga dia pakai. Hehe

Zakaria Mahuddin said...

Dermalogica adalah produk terbaik muka yang pernah saya digunakan. Saya hanya ingin berkongsi dengan anda bahawa saya mendapat Dermalogica produk wajah dari LahBeauty.com. Mereka menawarkan harga yang terbaik di bandar.