Monday, February 25, 2013

Farmasi Colour Cosmetics

Assalamualaikum

Masa aku duduk dekat Bandung dulu, selalu jugak main makeup-makeup hihi. Bila ada event makan-makan contohnya macam pegawai Mara datang untuk melawat student Malaysia di Bandung, aku memang pantang. Walaupun cuman makan nasi kotak berlaukan ayam bakar ama tempe dan kerupuk, tapi mata iolls haruslah smokey eyes ahaks!

Tapi itu dululah, sejak balik Malaysia, dah takde event-event dah. Dah lama tak pakai makeup. Last makeup aku beli pon pada tahun 2010. Mungkin sudah expired dan menjadi toxicity of our city, of our city. (Tetiba nyanyi lagu System of A Down padahal tengah bercerita tentang makeup...ga nyambung)

Bila aku bercerita pasal product kecantikan, soalan yang paling lazim ditanya adalah


" HALAL KE PRODUCT YOU PAKAI TU FATIN "


Ok kalau imported cosmetic, kita memang tak tau ingredient dia apa. Takde logo halal. Its's 50-50 la kan unless proven otherwise. So bergantung kepada diri sendiri. Kalau was-was jangan pakai, kalau tak was-was you can proceed. Memang susah gila la nak cari cosmetic yang ada halal certificate. Kalau makanan tu senang la kan. Tapi i just nak inform kat you guys, ada satu brand kosmetik ni dia memang confirm halal. Pernah dengar



FARMASI COLOUR COSMETICS


Walaupun ejaan dia 'farmasi' tapi ia bukanlah local brand. FCC berasal dari Istanbul, Turki dan telah bertapak selama 5 tahun di Malaysia. Kiranya its an international brand which is available in 118 countries including Malaysia. Berbalik pasal halal tadi, FCC mempunyai 2 sijil Halal dari Turkey MOH Lab dan Artibel. Sekarang dorang tengah on the way mendapat kelulusan dari JAKIM pula. Kalau masih ragu-ragu lagi mesti korang ada undiagnosed Obsessive Compulsive Personality Disorder haha


Mari main makeup-makeup =) Ini adalah produk yang aku pakai untuk mendapatkan hasil dibawah :


Tada! Nice kan finishing dia? Tetiba rasa muka aku macam ada iras Emma Maembong. Apa? Perasan?Bestnya dapat feeling-feeling mix blood walaupun hanya sementara (kasihan...) Thanks FCC!


Anyway FCC sekarang ada keluarkan product baru iaitu All In One, BB Cream. Kenapa All in One? Sebab BB cream ini bertindak sebagai moisturizer, primer, sunscreen, foundation dan anti aging. BB cream ni bagus sebab dia natural dan tidak menyumbatkan pori. Lagipun sangat sesuai untuk orang yang sibuk atau pemalas, tetapi mahu kelihatan cantik. Aku adalah kombinasi orang yang sibuk dan pemalas. Mungkin BB cream ini dicipta untuk memerli aku.




FCC BB Cream terdapat dalam 2 tona warna iaitu : Light dan Medium Dark. Dapatkan di pasaran bermula Mac 2013 ini !


So far dari segi harga, ok je. Aku rasa macam murah pula untuk kualiti dia yang sebegitu. Eyeliner RM16.90, Compact powder RM 29.90, Lipstick RM 23.90 etc. Murah kan? International brand kot. Ha lepas tu aku suka FCC sebab dia takde bau pening, wangi je. Kau taulah kengkadang makeup ni bau dia boleh tahan jugak, menyakitkan hati. And yes, dia very light. Bila pakai rasa macam tak pakai apa sangat. 

Kalau nak beli product FCC, silakan bertanya tentang lokasi retails outlets mereka di seluruh Malaysia di Facebook Fanpage : FCC ( Farmasi Color Cosmetic ) or 03 - 51911510/2192 or email at marketing@naturalifesolution.com. Sesiapa yang berminat nak jadi pengedar boleh PM FB mereka. Jangan lupa juga untuk LIKE fanpage FCC kerana anda berpeluang untuk memenangi the new All in One, BB cream secara percuma =) 

Thank you for reading this entry !

124 comments:

Anonymous said...

dimana bole dptkan produk ini semua?
di shoping mall terpilih tu dimana?

yang baik Ishak said...

cantik sangat... mesti mau dapatkan satu set gitu...

Anonymous said...

cantek lagi fatin dari emma kot..:)

NinaAz said...

aahhhh...mcm emma... hihihi . cute

Ainoul Husna said...

Rasa macam nak beli ugak =)

sumysya said...

a'ah la..cam emma maembong plak..dia mix blood ke?? baru tau produk ni halal..nice info

Vanilla'sBbycatz said...

fatin memng natural beauty..

Vanilla'sBbycatz said...

fatin memang natural beauty..

zeera said...

Dak paten cntk nye.. Nk try gak bb cream tu
guwe ni kategori pemalas jugak sih

Rahmad Mat said...

wah FL makin cutes..

LoveyLia said...

Da murah tu.. Bleh cuba ni ^______^

LoveyLia said...
This comment has been removed by the author.
Fariza Othman said...

Fatin, pasni review contact lens please!!.. tengok fatin pakai cm santek..

aina said...

Yoshhhh dah lama tak makeupppp

aina said...

Yoshhhh dah lama tak makeupppp

INI belog CT NURAIN said...

Fatin siyes sblm Baca tgk pic dulu mmg terdetik ckp...mcm Emma maembong...sumpah x tipu ni...tetibe u tulis muke u mcm Emma jgk...suprise kot...

INI belog CT NURAIN said...

Fatin siyes sblm Baca tgk pic dulu mmg terdetik ckp...mcm Emma maembong...sumpah x tipu ni...tetibe u tulis muke u mcm Emma jgk...suprise kot...

Qashmere said...

Farmasi memang dah lama ada di dalam pasaran. Dekat Alamanda Putrajaya ada. Memang produk ni halal datangnya dari negara Arab kalau tak silap..

Quality dia okay la not bad...

Anne Rihann said...

i memang guna FCC :) tahan lama tau..

Diera Tekikushika said...

tetiba mcm nak cuba. aissehhhh...

Irfa said...

dh lawa pakai apa pun lawa dik oi

ct fesyen said...

wah...mcam best je...
boleh la try nanti..
tq fatin

Rose Arabella Beauty said...

produk FCC u olls bole dapatkan di parkson2 terpilih, carrefour dan jusco. klu malas online je kat zalora.com atau fashiovalet.com. :-)

Mieza Jhaa K said...

Lama dah tercari-cari cosmetic halal macam ni. Thanks Fatin Liyana

ExtremeBlog said...

Over makeup u..

ExtremeBlog said...

Over la make u.. sbg seorg stalker.. saya xminat makeup begitu..

Cik Itie said...

Belum pernah cuba FCC nih, tapi sekarang tengah survey. Mcm menarik jer, tgk Fatin pakai pun cantik :)

anis hayati said...

macam best jek... harus d cube kerana factor usia wakaka..anti aging ennn...(^_^)

Anonymous said...

fatin sy ade tgk rncgn tv awk guna semburn muka yg tahan makeup tu, bole share x jenama ape.tq

Kak Mahh said...

OOoo...tak mahal harganya...boleh cuba ni.

mummy_icha said...

Nmpk sgt light dia punya effect. Blh try nie. FL tu da mmg lawa, x pkai makeup pun dah sweet sgt :-)

RadhiahIlyas ッ said...

wahhh nice entry. anwy kak patin cntik :)

MasReena said...

Aloh! dah orangnya cantik pakai apa pun cantik lewww!

Perkongsian Ilmu: CARA MELANCONG LUAR NEGARA TANPA KOS

waniey said...

cantik

Annyss Aleeya said...

kak Fatin tak pakai make-up pun comels. :D

Anonymous said...

nice info thk u fatin love it :D

GadissKecikk said...

Rasa macam berkenan jee kat BB tu :)

aiman fanboy k-pop said...

ayat canggih + moden gila:

BB cream ini dicipta untuk memerli aku.
kahkahkah....tegelak sekejap :)

Aisya Sensei said...

Hahaha..memang ada gaya pun mcm Emma Maembong.

tapi Fatin ag sopan :)

Cinta hazanis said...

agak-agak bila pakai produk ni jadi mcm FL tak?hehe *kidding*.:))

Dust said...

Mana nak cari eh? Tak pernah nampak

Nurul Aini said...

Baguslah ada produk macam ni..rasa selamat nak guna.

Sarah Jafar said...

oh.. i don't know how to apply this make up on my face :(

Yanz Ahmad said...

Saya pakai lipstiknya...mmg best

Yanz Ahmad said...

Saya pakai lipstiknya...mmg best

sakuraizara said...

Nice..bolehla cube cari produk farmasi ni..;)

Ainim Suju said...

nice la...dah lama tau tapi xberani nak cuba

Seneorita Baharin said...

wah nice info...tgh cari makeup yg sesuai skrg ni..lps ni blh laa try FCC plak..hee :)

tina said...

kat mner nk dptkn produk nie?by online or ada di pasaran?

ceng said...

yees,produk ni terbaik :)

Yaya Harry said...

hi dik...nice blog. i perasan FL ni suka cantik2 kan? apa kata cuba produk shaklee utk kecantikan daripada dalaman & terserlah sampai ke luaran. produk yg mmg bagus utk kecantikan macam kolagen, vita-e, vita-c & macam2 ada.

Syuhadah Azri said...

Lawanya kak fatin! Tapi cemana dah ada mekap tapi tak reti mekap? :( hmmm

nadhirah zanor said...

a'ah..da lama cari. hihihi..

Anonymous said...

Untunglah... Thanks 4 inform FL.

Alia Erfani said...

bestnye :)) comel la kak Fatin :D

Anonymous said...

oh yeah. nama produk mcm pernah dgr rupanya my mom guna produk ni

Maria Maisarah said...

Kak fatin lagi cantik dari kak emma :D

Proactol Discount said...

suka sangat pakai make-up...kecantikan itu datang dri dalaman......ingat tu....

FCC Farmasi Colour Cosmetics said...

Salam Fatin Liyana,

thank you very much sis kerana menyukai product FCC. Very nice review. Kalau kawan2 nak cari product FCC bolehlah jenguk2 blog akk atau add di Fb Fcc Beautyfarmasi Colour... Thx again yea.

naimatul said...

fatin, cntikla kaler lipstik...pkai kod apa yer...nk g cri gak ni

SHAZWAN AZIAN said...

curlass kau jah... nice :) dah boleh kawen dah nie... haha

Anonymous said...


pelik apsal blogger2 famous/hijabster - shea rasol,FL and other bloggers BARU TAHU pasal product Farmasi ni?

produk ni mmg famous over the world..successfully penetrate into our country about 3 years ago..

btw, ini sponsored post ke?




gloria abdullah said...

Fatin lg cantik dr emma maembong....lbh asli, natural & sopan......+ menutup aurat.

princessbarbie said...

Fatin pakai lipstick no berapa tu?
cantik sgt kaler tu..

Shasha Mohamed said...

Feeling mix blood? You suka mix blood ke?
Sy rasa mix blood pun tak jauh beza dari org yang takder mix ;)

Masing2 ada keistimewaan tersendiri, so be happy whoever you are. ;)

HooToh TuDia said...

Dua-dua mmng ada rupa, yang paling best bila ada doctor yang cun, gamaknya selalu la demam lelaki diluar sana yer.. aduyai

Much more respect from Hootoh BlogGeng Bas Sekolah Musim ke 5 GBS5
W'salam

Nur Syahada Taufek said...

eye liner dia pekat tak kak fatin? :)

dee yana said...

lawa la akk make up tp kalau natural face lg lawaa :)
sunnah nabi:bangun tidur

apricot pie said...

setuju.produk ni mmg best.halal plak tu

Mama Rocky! said...

salam..singgah yer and terus follow..jika sudi singgah blog mamarocky ;)

maiza said...

ehhhh dah bukak bracess ehhh... br leh nampak gg.. hohoo

Flower Haziqah said...

waw..bestnya, nmpak cantikla bila Fatin pakai..^^

fairuza husna said...

nak dpt produk2 ni kat mne.. cntek n murah.. i like it

fairuza husna said...

nak produk ni... nak dpt kat mne.. murah n cntek

atif hadi said...

artikel yg bagus..xbnyak produk yg kita tahu halal ke x..mncari yg halal itu kewajipan..

Miss Jie said...

bgus gak product ni..

puteri@lovinc said...

bagus jugak ada produk kosmetik yg halal nie...bole cuba nnt

Yasmin Yusuf said...

ada lagi tak jenama cosmetik lain yang halal?

Izzah Azizah said...

nak trylah :)

Anonymous said...

emma maembong yang iras mcm you lah. its a fact!! HAHA.. keep writing and keep that positive attitude.. :)

Cik JariManis said...

semua entry FL best2..update lah lagii..tertunggu-tunggu nih.. hehe ;)

hardee786 said...

woit..

lama tak update? dah pergi sabah ka?

Syuhada said...

mmg mcm emma laaa :D

Emma (bukan Emma Maembong) :p said...

So far, tak silap Parkson ada jual brand ni. Kat Miri it is la.. mmg kat Parkson ada jual. The color mmg nice. :D

ct fesyen said...

rasa nak try produk ni..
tapi takut tak sesuai je..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum Fatin, subhanallah. comelnya awak. pandai make up. sangat natural beauty! hihi ;)

marr said...

Carik kat guardian tak de.. (:

adzairdawati makdara said...

wahhh nak kena cari produk ni nanti hehe

zulhilmi tempoyak said...

aduh...asal smpai sni ja jd cair..kahkahkah

Anonymous said...

rase fatin lagi lawa pakai braces.

Nurul A said...

Saya guna compact powder FCC. Not bad la, price murah but quality boleh tahan.

Lisa Sheila said...

haii.. first time dengar / tau nama produk ni..sangat2 x alert kan lisa ni.. ok, blogwalking lagi ... :)

Anonymous said...

mmg perasan pun.. tak de langsung iras mcm emma.. emma jauh giler lg cantek. i love emma so much!

Cik Yaya said...

salam..
yaya pon suke FCC ni..cume ssh nk dpt prdk dia..lau ade kat 1tempat,xsmua prdok ade..hmm

Anonymous said...

Hai. Jom bercinta. K bai.

Anonymous said...

Slalu produk farmasi ad jual kt parkson. Dh try. Mmg sgt ok! Plus, utk y kulit sensitif, sgt recommended pki produk ni. Sy pny kulit sgt sensitif. Tp aftr gna produk farmasi, ok je ;)

Anonymous said...

kak aten cantekkkkkkkk... suke stalk blog dierr.. hehe :p

ellyah_dieya886 said...

Da grap FCC penangan post FATIN ni...n Hasilnya Sgt Awesome...nk Bli Bnyk2 tuk Stok..thanks For Da info..

selipar putih said...

cuties fl..hee

Anonymous said...

Kak patin. Lmanya menyepi. New update pls. Psl ur bro wedding..

Solehah Shamsuddin said...

wow Fatin, awak cantiklah :)

Cik Mun said...

cantikkk...

CT said...

cantiknya FL nih kan?

qisya khadeeja said...

i mmg dulu guna produk farmasi nihz. .especially eye shadow dgn blusher dia yang ball tuhz.. tapi sorry to say.. mudah hancur la.. hehehheheh... tp until now i still setia guna farmasi punya eyeliner berbaloi-baloi ye beli...
so i mmg dah lama guna bkn setakat makeup mac, stage (skrg tukar nama baru) , max factor, bodyshop.. tapi juga farmasi color punya product especially eyeliner coz eyeliner dia tak menyebabkan alergic mcm eyeliner produk lain. .i xpnh la plak try farmasi punya mascara... anyway good product review...

qisya khadeeja said...

i mmg pakai eyeliner farmasi dah lama dah.. mmg xalergik ye.. tak mkn eyeliner produk lain..heheheh

Syahrita Herlin said...

hihihi kalo baca blog fatin jadi ngerasa punya kesamaan, bedanya dulu fatin keliah di bandung, which is my hometown aku kuliah di malaysia di gombak.hehehehe aku juga punya pengalaman soal make up gini...hehehehe salam kenal fatin

zeera lily said...

FL cntik nye u...hehe (ayt bodek)
i pun tgk cari n nk try prod ni..
boleh tranform jd emma maembong ke.. nk jugak..nk..nk..nk.. hehe..

yati ghazali said...

Cantik!!!!

Prisca Anthony said...

hai kak fatin, sy follower baru..kak..:)

Anonymous said...

tak update berbulan2 tapi at the end boleh menang best blogger..sbb rupa bukan bakat...puiii

Anonymous said...

Yennadey

Azizah Omar said...

Kak Fatin! Dah bukak braces ehh? Comel and cantik! (:

Azizah Omar said...

Kak Fatin! Dah bukak braces ehh? Cantik dan comel! (:

twisscandy said...

assalamualaikum twin emma maembong . speaking here is twin Neelofa . ni nak request kat akak , follow blog kitaa . kalau sudii . ziarah dulu . kalau berkenan baru Follow . kbai .
assalamualaikum :)

Fiqa said...

Hello2 you olls. Saye penjual produk FCC ni kat area Negeri Sembilan. Ayuh la datang ke KipMart Lavender, Senawang :) Takpun calling2 aje 0176979720 -fiqa

Anonymous said...

Ai ai Dr.FL...lame tak update blog kemane mhilang ni...cepat cepat update k,rmai dah mnunggu entry u..

Anonymous said...

FL updatelaa blog. :)

Anonymous said...

Kak Fatin,bila nk update blog?x sabarlaa. :)

Isabel Diaz said...

Hahaha.. Ada iras2 tu.. Tapi muka Kak Fatin yang ori lagi comel.. Licin and bulat jer..

Admin : http://angellovesoldier.blogspot.com/

Anonymous said...

kak atin *bunyi cam mesra je kan panggil cenggitu..ehe katne je ade produk FCC ni..cam susah je nak jumpe..rtu adelah terjumpe kat the mall.tp sket je

Anonymous said...

fatin guna lipstic no brpa ni ea? color nya cute sgt.~

Anonymous said...

Siapa yang nak beli boleh visit page ni. Tengah ada promosi untuk raya https://www.facebook.com/FCCShahAlam

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum akak . makin berdebar ni nak beli . tak sabar pulak xD

zifa said...

Cantik! Boleh cuba nnt

Nk cantik from within knejaga dalaman.. Jaga makan, mesti cukup nutrisi