Tuesday, January 22, 2013

Girlish Mode On


Assalamualaikum

Aku ni bukanlah seorang yang rajin, tetapi bab-bab penjagaan kulit muka, aku rajinkan jugalah tulang 4 kerat ini. (Wah wah kedengaran seperti buruh kasar gitew). Nak kata rajin sangat tidaklah. Takde pon melawat ke spa untuk membuat facial. Cuma, aku tak pernah miss membuat 3 step pembersihan muka (cleanse / tone / moisturize) setiap hari. Satu hari, dua kali ye.

Tapi pon, bagi aku, setakat basic care sahaja tak cukup. Seminggu sekali atau dua kali, kena pakai scrubs, mask, eye patch & nose pack. Konon-konon macam intensive treatment lah kan. Sebab sedar diri ini masih student walaupun dah menjangkau usia 24 tahun, so ukurlah baju kat badan sendiri. Tak payahlah dok ikot-ikot mak datinz nak pergi facialzz bagaizzz. Mak datinzz laki they oll datukzz. iolls?* krik krik bunyi cengkerik *

Sesi facial secara kecil kecilan di dalam bilik kolej yang kecil bersama FL dimulakan! Bahan asas yang diperlukan adalah : Nose pack, eye patch dan facial mask. 3 product sahaja? Ya! Penat tahu nak tangkap gambau bebanyak.


[N.M.F Aquaring Gel EyeFill Patch] Wah wah nama sahaja sudah mengalahkan kepanjangan nama sekolah yang menggunakan nama tokoh.

Honestly, inilah kali pertama aku memakai eyepatch. Jadi agak jakun sikit ihiks. Apakah tujuan memakai eyepatch ini FL? Ia adalah water-soluble essence patch dimana essence gel tersebut akan diserap masuk kedalam garisan halus (smile line) dan bertindak dengan suhu kulit kita menggunakan teknologi Thermo-sensitivity TCD. Senang cerita, ia dapat mengurangkan wrinkles dan menyebabkan kulit menjadi sejuk serta moisturized =)

Cukup mudah cara untuk memakainya. Hanya tanggalkan eyepatch daripada 2 lapisan film dan tampal di bawah bahagian mata. Walaupun namanya eyepatch namun boleh juga ditampal di kawasan lain yang yakni mempunyai wrinkles seperti dahi and around the mouth.


Perangai bertukar menjadi mengada pula setelah memakai patch ini. Adakah kesan sampingan? Patch ini adalah sangat sangat nipis ! Walaupun begitu, takperlulah ke tesco sambil memakainya tahu. Bagaimanapula kalau ditertawakan oleh warga asing nanti. Pastilah nama Malaysia di persada dunia tercalar. Yang penting, aku suka pakai eyepatch ni masa membaca sambil berbaring. Syok gila weyh, dah la sejuk je. Very soothing. Please try ok =) 


[ H.D.P Pore Stamping Charcoal Mineral Mask ] nama kau pon boleh tahan juga ya? Aha aku memang memakai mask setiap minggu. Di dalam facial mask biasanya mengandungi segala intensive treatment yang maha kaya dengan segala nutrient. Kali ini aku mencuba mask yang ‘lain’ daripada yang lain.

Ia diperbuat daripada arang (charcoal)! We all know charcoal can tighten the pores and control excessive sebum. Itulah masalah utama aku, liang roma tersumbat dan menyebabkan blackhead. That’s why aku obsessive terhadap product yang berkaitan dengan pores ni hihi. Ha meh sini nak tunjuk ‘kelainan’ mask ni, embrace yourself….


Ia berwarna hitam! Nampak seperti perwira bajak hitam.... namun apabila aku membuka mask ini, rasailah kehebatannya. Jangan terkejut tahu! Tudung dari edast


Ohoi !! Berkilau bak hang! Segala nutrien telah diserap masuk ke dalam kulit dengan rakus sekali. Thank you Charcoal Mask kerana membuatkan kulitku begitu sihat even for a while. You are now my bestfriend forever =’)


[ Beauty Clinic Sulfur Blackhead Suction Nose Pack ] Ini pula adalah all time favourite nose pack. Macam biasa ada 2 steps. Setelah menampal nose pack selama 15 minit, tarik segala blackhead dan pakai pula pore stamping serum untuk mengecilkan pores. * Obsessive mode on *


Skin (bare) after the facial =) Suka betul bila kulit sihat, tapi apa nak buat, cuma boleh buat seminggu sekali. Makanya kulit hanya kelihatan seperti ini seminggu sekali. Oklatew daripada takdeeeeee khennn. Kalau you all rajin dan mempunyai harta 7 keturunan, bolehlah memakai mask, eyepatch and nose pack ini setiap hari. Pasti boleh mengalahkan Lee Hyori wa cakap lu!

p/s : Nak jugak? Dapatkan product yang sama di hansaegee.com =)

Thank you for reading this entry !gg

135 comments:

aini shahroni said...

terbaik!!!!

from ::Arkitek Hati::

zaxx said...

wow,banyak produknye..but the best is-----> action kamen versi africa..hikhik mask cahrcoal tu wat FL lagi nmpak cute ( or UNIK??) heheh

Anonymous said...

Serius bila buka braces muka kau jadi macam Eugene pelakon korea tu haha

siti said...

eh kak fatin dh tak pakai braces.. lawa..

onie said...

kak atenggggggggg,charcoal tu hat mabeles :)

Azri Johan said...

kucing

Cik Tanpa Nama said...

WAHHHH banyaknya produk korea.... btw,comel kucing tu..hehe

Lyeen De Syifa said...

braces dah hilang..hehe..

Anonymous said...

Suka gamba yg kenyit mata ;)...

cahayahappiness.my said...

kelas ko ten... nak jugak aku pakai mask bagai ni.... tapi hanya mampu buat mask sendighi jak. terasa nak maafkan diri sendiri sebab tak mampu beli bahan jagaan muka. sob3...

Miss Eunice said...

ahh. i love this post! at least, now i have an idea about taking care of my face. geez. =D

...iSyA Purple* said...

kite tak de pakai benda2 mahal macam ni... kite pakai aer wudhuk je , kak!

leeza said...

natural beauty :)

Nyna Purveyance said...

kak fatin mana dapat barang2 ni semua ? please bgtau . i nak cari jugak . hihi

D Yatie said...

sy suka tgk muka org yg free dr jerawat. muka sy sgt byk jerawat. sedih.!

Anonymous said...

Semakin lama dah macam beruk makyeh dah aku tengok fatin ni......dah macam mask zorro aku tgk....lama2 dah mcm mak datin bagai....

DAYG ♥ said...

wahhh nice tips kak fatin :) btw senyum nampak gigi comel hihi

Rapunzeel Cikilolo said...

rajennye update...

gagah pakai tudung kan...

Miss Sue said...

akak fatin, sue guna charcoal mask from daiso, try lah! yg pasti masa nak tarik mask tu sure akak nangis..hahaha, dia tarik semua bulu2 kat muka -..- rm5 je..

Kak Mahh said...

bagusnya jaga dari muda lagi!

Bui Junaidi said...

TERINGIN JUGAK NI..MANA TAWW BOLEH CANTIK MCM FATIN..HAHAHA

Haliza Run said...

nice review....aja! *tetibe ;p

farah nabilah said...

ohhh macam best
thanks kak fatin
that means mmg xculup la er kalau sekadar pakai cleanser???
emmm mane nak korek duit ni
btw part this klakar gile! sampai nak terguling ketawa
"Walaupun begitu, takperlulah ke tesco sambil memakainya tahu. Bagaimanapula kalau ditertawakan oleh warga asing nanti. Pastilah nama Malaysia di persada dunia tercalar."

lensablogger said...

Nose pack ni nak bagi hidung kembang ke nak bagi mancung?

RadhiahIlyas ッ said...

Kak Fatin cantik ! serius :)

Mrs.MieRaLiciouSs said...

nice tips akak ! akan dicuba nnti hehehe :)

Anonymous said...

Fatin, you takde instagram & twitter ke? Buat lah satu ):

ikhwan suhaimi said...

Jaw FL nmpak lain lepas cabut besi2 itu * atau Botox??? muehehehe

DatinWowhh Najah said...

Hahaha entry ni lucu gmbr dua tu haih fatin2

DatinWowhh Najah said...

Hahaha entry ni lucu gmbr dua tu haih fatin2

Miz Dayah said...

braces dah bukak! sangat lawa fatin !

tira azhar said...

teringin nak pakai.. >_<
tapi kulit buat masa ni macam sensitip sangat. body shop facewash je yang bole tolong. pakai yg teatree / seaweed.. pun bole tlg kecik kan pores, hilangkan parut jerawat.

eh? terpromote benda lain. hee

Alynn Nyzaa said...

thanks atas perkongsian kak fatin..nnt nk cuba la..da lama x manjakan diri..hhuhuhu~~

Alynn Nyzaa said...

thanks atas perkongsian kak fatin..nnt nk cuba la..da lama x manjakan diri..hhuhuhu~~

fifie said...

Haiii gambar last sekali ada baby meow. Comel aihhh. Fie bab muka lah paling malas nak jaga. Tengok orang cantik nak jugak. huhuhu

Faeytynn Zayn said...

akak FL dengan kucing tu comel

Nizam Muhamad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

pernah tgk barang2x ni kat farmasi tp ianya sgt2x mahal...T___T

Nizam Muhamad said...

Dear Fatin Liyana

You really are one in a million. What more could a one asks. Keep staying true to yourself! =)

Please please just ignore those haters. What they're saying aren't even relevant.

Keep blogging. All the best!

My Two Cents

p/s: Ignore my last comment. tertekan publish. Btw your friend request dekat FB dah full. I'm just bumped out I couldn't get through but some of my friends did =(

TeTerBanG said...

mmg trbaik!!

hudaSuNee said...

Produk-produk dari luar negara ni .... halal tak ? Macam tak berani nak pakai T.T

Akhelaken said...

Anon kat atas tu cemburu dgn kejelitaan u fatin. Be yourself sudeh~

CikHoneyBee said...

Kak aten...Kalo nk beli kne beli kt page tu ke? Guardian or watson tkde jual?

cik nur said...

nur pun obses dengan produk berkaitan dengan pores nie

Carlos Santiago said...

LAKI BOLEH PAKAI TAK? hahahaha.... BANkami BANkami BANkami

Leading Roca said...

Thank you for sharing Fatin

Seneorita Baharin said...

hehe..dh mcm tentera al-Qassam bla tgok FL pakai charcoal tu.. :) btw charcoal is da best..suka guna mask tu jgk :D

alyn amalyn said...

wua..banyak betul produknya..terbaik la..:)

muja said...

yang jealous tu sila bertaubat. aku tahu la gigi fl putih and lawa. pendengki!

chiku the chucuru said...

eyh...anak kucing tu comel sgt lah!

ComelComot said...

nice cute beautiful n nuetral

Anonymous said...

mak datin gi facialzzz? hahahha. fyi bukan semua orang ade kulit yang senang jaga. orang macam aku yang ada kes whitehead & blackhead teruk, kena pergi facial sebulan sekali. bukan mak datin je okay!! takat guna mask and benda2 macam ni tak mujarab kat kulit aku.

boni kacak said...

masker tu kalau pakai hari-hari bukan boleh menarik2 kulit kita sampai jadi nipis? lepas tu kulit kita senang koyak? tak gitu ke?

MisEyz BLurz said...

wah,tips yang amat baik kak Fatin!Hihi.Banyaknya produk akak guna^_^

Squiqa said...

kak fatin, can you tell me semua ingredients dlm products tu? takut ada paraben and fragrance.

Fatihah said...

you're so beautiful :)

asyiqin nasir said...

mask hello kitty dekat Guardian best sgt! =)) try it!

Nieya Asni said...

haha Lee Hyori =) Saya nak jadi macam Park Kahi.. bare face dia clean semacam =)

penting untuk halang mata dari kedutan dengan memakai produk mata bermula dari peringkat usia yang muda..

tapi apakan daya, malas sangat nak buat exfoliations and applying products on my face.. =/

Anonymous said...

muke fatin pn ade gaya2 lee hyori.. jom wat housemen kat JB nt..hehe =)

NurulMimieJamaludin said...

Beli online kah? Hmm, agak2 kat Daiso ada jual x?


:)

Anonymous said...

AKAK , AKAK ADE ACC ASK.FM TAK ? KE ADA ORANG FAKE KAN AKAK ? http://ask.fm/MyNameFatinnnn

aiman fanboy k-pop said...

wah.....kecomelan kak fatin da setnding GIRL SNSD daaa ...^^

hasyimahshe said...

good product bebeh!

cik azzaHra' said...

woahhhhhh beshh lahh faciall tuhh, nak jughakkk. beli on9 eahhh.. nmpk mcm beshh nak tryy jughakk bud takut nak bli on9 nihh. hmmmm. btw akak comell :))

bae suji said...

akak pon dah macam lee hyori..dulu bile tngok family outing slalu cakap hyori ni macam FL...tpi rsenya akak lagi cantik kot...:)

bae suji said...

akak pon dah macam lee hyori...dulu ble tngok family outing slalu cakap hyori ni macam FL..:)

Faz said...

i love FL..

sue said...

boleh tanya... product2 nih sume disahkan halal x?

Baiz Mamat said...

cantiknye gigi die :)

Nurul Afiqah said...

Woa, produk dari Korea. Mesti mahal kan? TT__TT

Nurul Afiqah said...

Mesti mahal an?

Anonymous said...

lagu Anuar Zain-cinta Harus Memiliki

sejauh ku berlari meningalkan dirimu masih bayangmu yg menwan sekuat ku mncuba mlpkan mu kasih lalu mengpa ku x sanggup adakh watktu x berpihak atau mmg sudh jalannya utk kita terpsh selamnya ..ku x percaya kita terpisah kerna berbeda lalu kemana kan ku cari

tgh lyn lagu- ptt la muka cantik saja rahsia diseblik kcntikn-

Nyamuk Terbang said...

patut la cantik :)

Anonymous said...

akak please reveal your secret on how to get flawless skin like you. most of the readers mesti nak tau juga..most bloggers tak reveal diorang punya beauty secret. what i mean is nama produk dari pencuci muka ke toner dan moisturizer bagai. please akak..thank you :)

confdeb said...

untuk ppuan je ke laki de x?ehhe

I am Me said...

kak, kalau ade mse buat la tips2 kecantikan plak.. hehe

Saya Wann said...

Orang lelaki boleh pakai jugak ke?hehe :D

Siti Aniza said...

muka kak atin lain bila buka braces.. macam lagi cantik kalau pakai braces. eh tak tak.. oh. produk ni boleh hilangkan jeragat tak nampak x? :D

Anonymous said...

yup FL nak taw pkai produk muka aper ya...share2...:)

miana rianaz said...

kak fatin liyana,nak dapatkan benda nhe kat mna?? & harga brapa???

Izz Latif said...

patutlah cantik
hehe
:)

farna♥ said...

interesting! thanx for the info. !:D

Anonymous said...

product ni ad jual kat watson or guardian ke..?..tertnya2

Anonymous said...

Kak, nak tanye sikit nih. Yang charcoal mask tu, dia melekat mcm nose punye ke? Or it just moust macam mask biasa tu?

Izzati Syazwani said...

Fatinnn.... !!!!!!!!! Patutlah muka flawless jea.. Cantik sangat. Zati pun ingat nak beli. Entri yang sebelum ni pon pasal produk ni jugak kan ? Yang tu pun Zati nak beli. Thanks you soo much for sharingg yaa ? ! ^_~v

♥ aN_Na ♥ said...

Serious lain muke without braces. Ingat mntk tlg member jd model td. Ihiks ;)

Jualan Hebat Tupperware said...

OMG!! your cat is so0o0 lovely n super cute!! cantik color die!!~~

Nessa said...

love ur skin!!! muka i berkawah, boleh gak la try ni :P

najwa roslan said...

kena try nih :D

Anonymous said...

Gils ini orang ! Masuk rumah org pas tu merepek

syafiq radzi said...

giler gemok kucing tuh...err geram ny

syafiq radzi said...

giler gemok kucing tuh...eerrr geram ny~

FiNa Woo said...

Kak Fatin...sy dah try...terbaikk!!

FiNa Woo said...

Kak Fatin...already try...terbaikk!!

hilmi9685 said...

Hello

I would like to have your e-mail adress. I would like to discuss something with you.

Thanks!

hilmi9685@yahoo.com

nur izzati nadiah said...

arang tu best, ^ ^

Anonymous said...

terbaik

Anonymous said...

cantek la akak ni ...ahaks~

ninisweet said...

halal ke??

Adzah said...

Terbaik lah masker ni

Travel-Zoom said...

Patut pun cantik...heheh

Korean Style Online said...



Cool, I love this. Any free time visit me ok Malaysia Online Shopping


Anonymous said...

Kak Fatin, tibe2 teringin nk tnye.
Nape ye sy g hukm slalu tgok student medic always dgn lab coat smpi kat kafe pn pki lab coat?

bellarisza vienetta said...

sis, iolls cadangkan pakai laa skinfood egg white pack mask. ada untuk nose, forehead and jaws. harga satu kotak tu RM26.90. murah uolls. berbaloi. dia memang remove segala bagai head kt muka ni ha

Irfa said...

dah bukak braces ye?
comel je kamu ni

patutlah korea lawa2 ye
muka licin mcm pinggan
pakai produk ni kot
xdelah mahal pun reganya ;)

Anonymous said...

FL...u thu x produk yg sesuai untuk kulit berjeragat dan berparut?? need ur opinion...thnks so much..:)

Zee Zainol said...

Akak,kite mimpikan akak semalam . Mmg comel ah . Walaupun mimpi tp tetap happy dpt mimpikan akak . Taksub sgt baca blog and tgok video akak setiap hari . Tak jemu . Keep it up . :-)

StarPrincess said...

as salam..,waaaa...rajinnyer awk yer...saya belum mampu lagi nak beli berbagai produk kecantikkan tu...^_^ sbb suka ala tradisional kowt like bedak sejuk & now rumpai laut. Minum & buat masker...hehe... ok2x...Jom : Serbu BOOK FAIR @ PWTC!!!

Syuhadah Azri said...

Ni produk korea ke? Patutlah lawa-lawa muka dorang.

Anonymous said...

nak taye.. ape kabar kat enck hafiz ea..


cikzaitul :)

Anonymous said...

nak taye.. ape kabar kat enck hafiz ea..


cikzaitul :)

tenku butang said...

hai.. fatin liyana.. akhirnya dpt jugak cari blog ni.. he3.. dlu saya pnh tgk liyana kat nasik lemak kopi O.. sy telupa nk tgk tajuk blog liyana.. n tercari2 blog liyana.. last2 jumpa kat masa google td.. heee.. dh follow liyana.. will u follow me back.. nk masuk kan dlm bloglist.. suka sgt. =)

dairi cerita citra said...

ini tak kira membazir ke kak klu nak cr semua 2 utk muka...byk sgt plak tgok produknya :)

dairi cerita citra said...

x kira mbazir ke sampai beli rangkaian produkni...

Akhelaken said...

baru tengok semua video FL via U-tube.. awesome! haha

Belia Bentong said...

best buat tapi leceh nak kena amalkan selalu :)

sleepyStar said...

nak beli jugak lah :)

Anonymous said...

Hye fatin..ske sgt bce sume entry awk..keep it up..

Mohd Selim Zainal said...

ziarah sini...

Pasal kecantikkan ok...

mselim3

pls: Hargai anugerah kecantikkan ilahi.

Hafizul said...

Emm tak pernah lagi cuba product ni..nampak menarik...

Erick said...


japanese + malaynese = fatin liyana

=P

Anonymous said...

mata kak fatin macam lee hyori....cantk sgt. nak2 mase senyum..

Anonymous said...

Bpk la gmbr ngn kucing cute gler

Anonymous said...

Kenape mase pakai braces lagi lawa eh?

katak!ong!ong! said...

wah! sesuai la kan untuk sape2 yang nak kawen da 2.. kan2? nanti nak cari la.. awesome!

deno said...

salam fatin liyana..

deno first time datang sini dan terus folow sini ^^

awak sangat cantik :)

Lynn Easyanz said...

nice and cool blog..i like so much dear..i nak ltk ur blog on my blog..follow me back if you ok with it ok;-)

FY said...

muka bersih je, cantik.

Syafiq Ajis said...

comelll.. berseri2 muka. hehehe.. - forum Komuniti Blogger Malaysia

Jamy Yaacob said...

fatin guna pencuci muka jenama apa..nnti fatin respon ye..:D

Anonymous said...

hai kak.buat askfm boleh? baru fans boleh tanya2...hehe
akk bca nov ni..akk heroin :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=405554702873420&set=a.159071404188419.35018.128480483914178&type=1

Anonymous said...

akk nama kita sama...............tp end saya syahirah..hehe

NJihe.am said...

Salm singgah kak Fatin. Entri yang tercari-cari selama ini. Boleh dimanfaatkan :)

Anonymous said...

- kt jatos da produk pe je ek yg bley hilangkn blackheads...
hmmm... twp

faizul badri said...

Lucu la topeng hitam tu, tapi bagus tuk kulit....
Ni, tambah satu lagi produk tuk cunkan lagi kulit kita; aloe vera jelly....produk alami yg punyai khasiat tinggi untuk kulit, juga merawat byk jenis penyakit kulit....blrh try...
http://muslimchoices.com/?p=aloe_vera_jelly&s