Friday, March 9, 2012

Resepi : Chocolate Cupcake Mudah

Assalamualaikum

Nak kata aku ni rajin, tidaklah jugak. Kadang-kadang cecah pukul 1030 pagi jugak aku bangun. Sampai terjerit-jerit dak ibu (suka hati kau nak men-dak-kan ibu khennn) kejut suruh bangun. Pelbagai perkataan yang kurang enak buat halwa telinga telah berjaya dilemparkan. Hati aku punya sakit, jangan pernah kau cerita. Whatever it is I know you love me mom. Marahkan tanda sayang...tak gituueww? Cover sikit punya baik kau wkwkwkwkwk.

Nak dijadikan cerita, ketika ibu membuka peti sejuk, dengan perasaan bercampur baur sambil menarik nafas dalam dalam, ibu melontarkan suaranya yang nyaring kepadaku. 'Kau bab membeli bahan-bahan buat kek..... pandai, buatnya tak juga!' 'Leks lu bu, kan dah buat haritu. Tu bahan lebih-lebih lalalalala' 'Ha buat la lagi, daripada kau asyik bukak internet je, baik buat kek, dapat ibu makan'.  Maka....perbualan tersebut telah menjurus kepada penerbitan entry ini.


Resipi Chocolate Cupcake
(Tak payah guna mixer, pukul pakai tangan je)


Bahan A
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula perang
1/2 cawan koko
1/2 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat


Bahan B
1 biji telur
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam

Segenggam chocolate chips

Cara-cara
Ayak bahan A. Pukul bahan B sampai kembang. 
Satukan bahan A & B sambil digilir-gilirkan dengan air suam sampai sebati.
Gaulkan sekali dengan chocolate chips.
Masukkan dalam cup. 
Kukus dalam pengukus lebih kurang 15 minit 
Ataupun 
Bakar dalam oven 180 degree selama err tak ingat


Resepi ini diambil daripada myresipi tapi mintak maaf tuan punya resipi, saya lupa which one sebab banyak sangat bukak new tab. Apepon thanks for the tip! Err anyway, untuk resipi ini, aku telah reduce semua portion into half. Resipi aku ni boleh buat sehingga 40 small cupcakes.
Aku telah menjalankan experiment sewaktu membaking cupcakes ini. Separuh aku kukus, lagi separuh aku bakar. Aku saja je nak test macam mana rasa dia jikalau aku menggunakan kaedah yang berbeza-beza. Ternyata rasa keaslian chocolate itu lebih terasa jika aku kukus. Kek akan rasa lebih moist. Walaubagaimanapun ibu dan asfiq suka yang bakar kerana mereka kata lebih rangup. Tapi aku suka yang kukus. Lupa nak tanya pendapat kak Maria engkau masa dia datang ghumah hari tu.


Cup hitam adalah yang kukus. Cup merah adalah yang bakar. Terdapat perbezaan dari segi tekstur.

 Lebihan batter aku masukkan dalam cup besar ni. Sonang cito.

Bagi aku senang sangat nak buat cupcake ni sebab tak payah pakai mixer. Jimat tenaga aku nak basuh bendalah tu. I just whip the batter! Lagipun, kos bahan murah. Aku ni memang suka berjimat baik dari segi tenaga mahupun wang ringgit. Dan yang paling penting, rasanya sedap. Janganlah kau kemain berjimat sampai apa pon tak boleh. Ged-dit?

Selamat mencuba! 

Thank you for reading this entry !

106 comments:

  1. Rajin betul anak dara sorang ni.Love it, dear!Thanks for sharing.:)

    ReplyDelete
  2. fatin, lepas ni dah boleh buat bisnes cupcake laaaaaaa

    ReplyDelete
  3. Woow!!! pagi nye post entry ni..hehehe...bguz2 dpt share sesame kn,lg2 nk weekend ni leh la wt..insyaallah..nmpak cm sdap jek,nway thnks fatin..suke sgt ngn cara penulisan fatin ni,sempoou jek..truskn ye..jd dri sdri..hehe

    ReplyDelete
  4. hehe kite pon try try jewww nanti korang try jugak tau. thnk you!

    ReplyDelete
  5. belum mkn pagi lagi ni.. rasa lapar lak

    ReplyDelete
  6. pernah buat jugak dulu. Tapi zie x kukus, zie bakar je. Lepas tu dapat 'pujian' yg berbunyi "banyak sgt along letak koko ni. Pahit!"...Okes fineee

    Maybe next time nak try kukus lah. Hehe

    ReplyDelete
  7. mcm senang jek..eh tapi mmg senang punkan cuma kalau ada perkataan M dalam diri semua jadi susah hahahaha

    ReplyDelete
  8. Gotcha, baru jer tgh sawan pikir nak bawak apa party mak su nnti.. Tiba - tiba, ada bidadari muncul bg idea. TQ FL.

    ReplyDelete
  9. rajin nya fatin :)) cute n nmpk sedap je kek comel tu..hehe

    "first time komen wpn dh lama follow. sbb teruja tgk kek comel tu" ;p

    ReplyDelete
  10. tekstur yang kukus lebih menarik..hewewhew..

    ReplyDelete
  11. hehe pos boleyy? baru leh judge which one lagi sedap. ;p

    ReplyDelete
  12. niedah macam cupcakes dekat the bread history dahnie T____T. argghhhh.. ko tlhmenaikkan kempunan aku T___T

    ReplyDelete
  13. akan dicuba resipi ni :)
    nanti share lagi eh resipi2 yg mudah and jimat, hehehe

    ReplyDelete
  14. em sdpnye nak try wt jgk..thanx fatin:)suke bce blog awak.

    ReplyDelete
  15. wow...looks like mcm kek kat kedai...mcm sedap tu..senang je bahan-bahan die...fatin sudah pandai masak...;-)

    ReplyDelete
  16. whoa... boles la akak buek utk beday anak2 akak next month... jimat. takyah oda2 sajo...

    ReplyDelete
  17. sedapnye tengok.. hehe.. dap ^__^

    ReplyDelete
  18. kalau ade depan mata mesti dua-dua kite bedal. hewhewhew. dua-dua pun sedap oh.

    ReplyDelete
  19. cupcake coklat..saye suke..nk try buat la..hihi

    ReplyDelete
  20. kenapa sy tak pandai baking..grrrr... x kira lepas ni kene belajar jugak! anyway sesiapa yang nk baju cantik2, visitla Korean Fashion Online

    ReplyDelete
  21. hmmm sedap.. resipinyer pon simple to follow! ;)

    ReplyDelete
  22. memang mengancam!
    nak try lah nnt..thanks k.fatin.

    ReplyDelete
  23. Waaaa . sedap nyer.. nanti , Fatin buat kat Lyssa tauu . Dah siap , terus post ! waaaaa ;p nyummyy .
    Lyssa memang suka klau ada yag berkaitan dengan coklat nihh ;p

    ReplyDelete
  24. wah sedapnye =). nak sikit?
    terima ksh tok resipi yang bgus nie kak fatin, nti ada mse boleh try =).

    ReplyDelete
  25. kek ni mmg sng sket nak wat tak rumit sngt rasenye pon sedapppp

    ReplyDelete
  26. wa waaaaaaaa. nampak sedap jeee. nak try nak tryyy!

    thanks for sharing kak Fatin :) #lovesign# :DD

    ReplyDelete
  27. fatin, sy dh pernah buat..tp sy guna kukus..mmg best rasenya :)

    ReplyDelete
  28. Ok FL mmg saje ko suruh aku baking. Dak ibu aku pun tgh mengaum suruh buat kek. Hehehe.

    Thnks 4 this recipe :))

    ReplyDelete
  29. wehaaa...kecur air iur den nengok ni haa..boley den buek ni,,

    ReplyDelete
  30. chocolate chips tu ayak ke? bukan serbuk coklat ke?

    ReplyDelete
  31. wahhh. nampak sedap~

    tak pernah try yg kukus lg..nnti nk try la gak.. :D

    ReplyDelete
  32. mak saya biasa buat kukus je. tp kukus mmg lagi sebab dari bakar. yg pntg, masakla chocolate cupcake style mcm mana pun, selagi aad chocolate, mmg sodapp la kak fatin ;p

    ReplyDelete
  33. Buat lah video! Lagi best :D Please!

    ReplyDelete
  34. sgt menggoda coklat tuhh....... nak satu ! hehe :))
    nyum-3

    ReplyDelete
  35. waa...nak try jugak la. cam sdap! ^^

    ReplyDelete
  36. haaaaaaaaaaaa..sdpnya.!!!!!!!

    ReplyDelete
  37. waahhh,,lapar la pulak!! give me one please!!! :)

    ReplyDelete
  38. Kalau yang berkaitan dengan coklat semestinya sedap! Nanti nak try jugak! Yummy :D

    ReplyDelete
  39. wow !!!! kak fatin buat boleh ???

    http://alibasyir.blogspot.com/2012/03/digi-wwwow-awards-2012-hah.html

    ReplyDelete
  40. sedapnye..sedapnye...pandai kak fatin buat..hehe..sy cuma gheti makan je...tsskk... T___T

    ReplyDelete
  41. How great! I love cooking! Check out this free cookbook giveaway at: http://bestofwardah.blogspot.com/2012/03/sugarlicious-giveaway.html. It's going to be great!!

    ReplyDelete
  42. dah la cantik..rajin lak tu..=)

    ReplyDelete
  43. sedapnye.. habis final nanti nak try la. ;)

    ReplyDelete
  44. untunglah.dah la cantik.doktor lagi. pandai wat cupcake lagi.cukup pakej:-)

    ReplyDelete
  45. bakar npk cam hebat. siap merekah tgah2 cam bunga pulak. tpi, kompom sedap

    ReplyDelete
  46. nak sikit kakkk... hehe btw, Hanis pun lebih prefer kek yang dikukus. lebih soft gituueww.. ;)

    ReplyDelete
  47. Saya da cube resepi ni...sedap n lembut je keknya..thanks sbb share yer cik fatin.....

    ReplyDelete
  48. nice kak fatin! :)
    update blog selalu tau :) hehe

    ReplyDelete
  49. hai!.

    cuma nak mencadangkn. since ur posts byk jgk bercerita mengenai recipe, cooking, ni kan. why not bukak satu list lagi kat sidebar mcm u buat tuk tips and guides. kan senang we all nk cari kalo2 nk try your recipe.

    kan kan kan. =)))

    >__<

    ReplyDelete
  50. xpernah buat cupcake..selama ni buat kek je..nak try laa..hihi

    ReplyDelete
  51. xpernah buat cupcake..selama ni buat kek je..nak try laa..hihi

    ReplyDelete
  52. Sedapnyaaa , tolong buat satu . Huwaaaa .

    ReplyDelete
  53. found this

    http://www.nst.com.my/life-times/tech/enter-the-web-celeb-1.58990

    ni berita baru ke lama?
    anyhow, you rock!!
    all the best in everything you do

    ReplyDelete
  54. tgk tadi gmbar awak kat paper..comel sangat3..

    #rasa nak love je.hehee

    anon~

    ReplyDelete
  55. Rajin gak fatin masak ye, serba lengkap la u ni.

    ReplyDelete
  56. sedapnyer....
    maceh for the resipi...

    www.facebook.com/nurinshawl

    ReplyDelete
  57. muka comel + pandai masak = perfect U

    ReplyDelete
  58. Yang lebihan last2 tu lebih cantik rupenya..heheh nice try at baking fatin.

    ReplyDelete
  59. hrmm.. glup2.. telan air liur. sedap weeiii coklat ni :D kek tu lah.. menarikt tol

    ReplyDelete
  60. aduh..arini nie asyik terbukak resepi jer..skunk aku dah craving for chocolate cake plak..isk..isk..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  61. giler kentang. sedap2, hehe.. xsabar nak kawin, rase bini buat cup kek ni...lalallla~


    JOM LAYAN ASTRO DAN SIARAN BOLA SEPAK SECARA LIVE

    ReplyDelete
  62. Assalam, pelbagai pilihan warna tudung bawal plain no.1 'Dian Pelangi'
    harga berpatutan!!!
    jemput singgah!!!

    terimakasih senyum2 :)

    ReplyDelete
  63. baru perasan, saya pun ada bhn2 nk buat kek dlm almari. tapi tak tau bila rajin nak membaking :D

    ReplyDelete
  64. bleh tak nak resipi ... nak try jugak .. k thanks ;)

    ReplyDelete
  65. kak fatin, tgok link ni kejap :) thank you

    http://firaaida.blogspot.com/2012/03/9-someone-you-look-up-to.html

    ReplyDelete
  66. nyum3..nak share la resipi k..:)

    ReplyDelete
  67. dah try ! yeah jadi.
    cuma cup dia je tak ssuai .
    kukus sedap :D

    ReplyDelete
  68. It looks delicious.by the way,I just wanted 2 asked about ur laugh..wkwkwkwkwk.u sound familiar..

    ReplyDelete
  69. nice blog... thank untuk resepi ni..

    ReplyDelete
  70. hi fatin,
    eqbalzack here...
    just drop by to give you the Media Social Awards entry link...

    http://www.eqbalzack.com/2012/03/eqbalzack-in-utusan-malaysia.html

    regards,
    eqbalzack

    ReplyDelete
  71. Thanks for the recipe and initiatives tip!=)

    ReplyDelete
  72. cam sedap jer.... klu aku mkn bertmbah la berat bdn....

    ReplyDelete
  73. kak liyana!! i've try it!!
    so delicious... totally agree with U.. Eny pon suke yg kukus compared yg baked.. hehe.. texture dye.. x cukup satu tray :P

    ReplyDelete
  74. nak tanya sikit, resepi ni tak guna butter ke? sebab tak ada tulis dalam ni...

    ReplyDelete
  75. fatin..yang canteekk jew ker?..yang fail terbakorr tak de ker?...ngehehe

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum

    terima kasih atas perkongsian ni.nanti boleh la cuba

    ReplyDelete
  77. Ya Allah,sedapnye..ingat puase jamaliah !!! :D akk,nnt mak sye try buad..

    ReplyDelete
  78. kak fatin tq share resepi nie dah try..
    memang best lagi2 yg kukus
    siap bawak pegi opis 2 kali semua kate sedap.. (>_<)

    ReplyDelete
  79. Waa..nice...tapi nak tanya..lau guna oven..berapa darjah celsius nk kena masak ni...:)

    ReplyDelete
  80. waaa...macam best..tpi kalau guna oven..berapa darjah celcius nk kene masak nye..:)

    ReplyDelete
  81. haha. bab nak basuh mixer tuu mmg malas . mmg tiap2 kali guna best. masa nak basuh liat. hehe

    ReplyDelete
  82. dhlama cari resipe yg simple ceni, thanks kak. I'll try ^^

    ReplyDelete
  83. Sedap nmpknya pecah pecah getu

    ReplyDelete
  84. dh buat td.best sgt..mjadi...n moist sgt2..pkai acuan lompang pon ok jgk .tq resepi

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...