Friday, March 9, 2012

Resepi : Chocolate Cupcake Mudah

Assalamualaikum

Nak kata aku ni rajin, tidaklah jugak. Kadang-kadang cecah pukul 1030 pagi jugak aku bangun. Sampai terjerit-jerit dak ibu (suka hati kau nak men-dak-kan ibu khennn) kejut suruh bangun. Pelbagai perkataan yang kurang enak buat halwa telinga telah berjaya dilemparkan. Hati aku punya sakit, jangan pernah kau cerita. Whatever it is I know you love me mom. Marahkan tanda sayang...tak gituueww? Cover sikit punya baik kau wkwkwkwkwk.

Nak dijadikan cerita, ketika ibu membuka peti sejuk, dengan perasaan bercampur baur sambil menarik nafas dalam dalam, ibu melontarkan suaranya yang nyaring kepadaku. 'Kau bab membeli bahan-bahan buat kek..... pandai, buatnya tak juga!' 'Leks lu bu, kan dah buat haritu. Tu bahan lebih-lebih lalalalala' 'Ha buat la lagi, daripada kau asyik bukak internet je, baik buat kek, dapat ibu makan'.  Maka....perbualan tersebut telah menjurus kepada penerbitan entry ini.


Resipi Chocolate Cupcake
(Tak payah guna mixer, pukul pakai tangan je)


Bahan A
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula perang
1/2 cawan koko
1/2 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat


Bahan B
1 biji telur
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam

Segenggam chocolate chips

Cara-cara
Ayak bahan A. Pukul bahan B sampai kembang. 
Satukan bahan A & B sambil digilir-gilirkan dengan air suam sampai sebati.
Gaulkan sekali dengan chocolate chips.
Masukkan dalam cup. 
Kukus dalam pengukus lebih kurang 15 minit 
Ataupun 
Bakar dalam oven 180 degree selama err tak ingat


Resepi ini diambil daripada myresipi tapi mintak maaf tuan punya resipi, saya lupa which one sebab banyak sangat bukak new tab. Apepon thanks for the tip! Err anyway, untuk resipi ini, aku telah reduce semua portion into half. Resipi aku ni boleh buat sehingga 40 small cupcakes.
Aku telah menjalankan experiment sewaktu membaking cupcakes ini. Separuh aku kukus, lagi separuh aku bakar. Aku saja je nak test macam mana rasa dia jikalau aku menggunakan kaedah yang berbeza-beza. Ternyata rasa keaslian chocolate itu lebih terasa jika aku kukus. Kek akan rasa lebih moist. Walaubagaimanapun ibu dan asfiq suka yang bakar kerana mereka kata lebih rangup. Tapi aku suka yang kukus. Lupa nak tanya pendapat kak Maria engkau masa dia datang ghumah hari tu.


Cup hitam adalah yang kukus. Cup merah adalah yang bakar. Terdapat perbezaan dari segi tekstur.

 Lebihan batter aku masukkan dalam cup besar ni. Sonang cito.

Bagi aku senang sangat nak buat cupcake ni sebab tak payah pakai mixer. Jimat tenaga aku nak basuh bendalah tu. I just whip the batter! Lagipun, kos bahan murah. Aku ni memang suka berjimat baik dari segi tenaga mahupun wang ringgit. Dan yang paling penting, rasanya sedap. Janganlah kau kemain berjimat sampai apa pon tak boleh. Ged-dit?

Selamat mencuba! 

Thank you for reading this entry !

105 comments:

nurulnajiha said...

Whoa! Nampak macam sedap :O

sYiRa LoKMaN said...

sedapnyaaaaaaaaaaa ^_^

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Rajin betul anak dara sorang ni.Love it, dear!Thanks for sharing.:)

Nurul ain said...

fatin, lepas ni dah boleh buat bisnes cupcake laaaaaaa

uCu FaZieLaH said...

Woow!!! pagi nye post entry ni..hehehe...bguz2 dpt share sesame kn,lg2 nk weekend ni leh la wt..insyaallah..nmpak cm sdap jek,nway thnks fatin..suke sgt ngn cara penulisan fatin ni,sempoou jek..truskn ye..jd dri sdri..hehe

Fatin Liyana said...

hehe kite pon try try jewww nanti korang try jugak tau. thnk you!

cahaya iman said...

sedapnye.. :)

Afiq Yassin said...

belum mkn pagi lagi ni.. rasa lapar lak

che zie.. said...

pernah buat jugak dulu. Tapi zie x kukus, zie bakar je. Lepas tu dapat 'pujian' yg berbunyi "banyak sgt along letak koko ni. Pahit!"...Okes fineee

Maybe next time nak try kukus lah. Hehe

sisdee said...

mcm senang jek..eh tapi mmg senang punkan cuma kalau ada perkataan M dalam diri semua jadi susah hahahaha

Lizzie Yasmin said...

Gotcha, baru jer tgh sawan pikir nak bawak apa party mak su nnti.. Tiba - tiba, ada bidadari muncul bg idea. TQ FL.

Cik Saila said...

rajin nya fatin :)) cute n nmpk sedap je kek comel tu..hehe

"first time komen wpn dh lama follow. sbb teruja tgk kek comel tu" ;p

man yusoef said...

tekstur yang kukus lebih menarik..hewewhew..

najwa's said...

hehe pos boleyy? baru leh judge which one lagi sedap. ;p

♥ dak pink said...

I bookmark resipi nih!
=)

wanblur - Shazwan Azizan said...

niedah macam cupcakes dekat the bread history dahnie T____T. argghhhh.. ko tlhmenaikkan kempunan aku T___T

LaLa mhdnor said...

akan dicuba resipi ni :)
nanti share lagi eh resipi2 yg mudah and jimat, hehehe

ayin said...

em sdpnye nak try wt jgk..thanx fatin:)suke bce blog awak.

azira said...

wow...looks like mcm kek kat kedai...mcm sedap tu..senang je bahan-bahan die...fatin sudah pandai masak...;-)

Qing n Kueen said...

whoa... boles la akak buek utk beday anak2 akak next month... jimat. takyah oda2 sajo...

Fuhpixel said...

sedapnye tengok.. hehe.. dap ^__^

Faiz Tapit said...

camne nak kurus gini oi?

oshinz said...

kalau ade depan mata mesti dua-dua kite bedal. hewhewhew. dua-dua pun sedap oh.

::cik asha:: said...

cupcake coklat..saye suke..nk try buat la..hihi

asyiqin nasir said...

whups..cam sodap

Mimi Suke Cupcakee said...

nak sikit kak :D

Korean Style Online said...

kenapa sy tak pandai baking..grrrr... x kira lepas ni kene belajar jugak! anyway sesiapa yang nk baju cantik2, visitla Korean Fashion Online

feyus said...

nanti postla kat kita kek nih.:)
Senarai Tambah Baik Skim Saraan Malaysia (SSM) 2012

nysAh ngEhz said...

nmpak sedap!wink

Nurila said...

hmmm sedap.. resipinyer pon simple to follow! ;)

nancy anisa said...

memang mengancam!
nak try lah nnt..thanks k.fatin.

Lyssa Faizureen said...

Waaaa . sedap nyer.. nanti , Fatin buat kat Lyssa tauu . Dah siap , terus post ! waaaaa ;p nyummyy .
Lyssa memang suka klau ada yag berkaitan dengan coklat nihh ;p

Ida Roslan said...

wah sedapnye =). nak sikit?
terima ksh tok resipi yang bgus nie kak fatin, nti ada mse boleh try =).

Ms.Siti said...

kek ni mmg sng sket nak wat tak rumit sngt rasenye pon sedapppp

DAYG ♥ said...

wa waaaaaaaa. nampak sedap jeee. nak try nak tryyy!

thanks for sharing kak Fatin :) #lovesign# :DD

Anonymous said...

fatin, sy dh pernah buat..tp sy guna kukus..mmg best rasenya :)

Liya Laa said...

Ok FL mmg saje ko suruh aku baking. Dak ibu aku pun tgh mengaum suruh buat kek. Hehehe.

Thnks 4 this recipe :))

nuruashia said...

wehaaa...kecur air iur den nengok ni haa..boley den buek ni,,

Nurul Awanis said...

chocolate chips tu ayak ke? bukan serbuk coklat ke?

JaNnaH said...

sedapnyerr...

miss Fyqa said...

wahhh. nampak sedap~

tak pernah try yg kukus lg..nnti nk try la gak.. :D

wanie_mn said...

mak saya biasa buat kukus je. tp kukus mmg lagi sebab dari bakar. yg pntg, masakla chocolate cupcake style mcm mana pun, selagi aad chocolate, mmg sodapp la kak fatin ;p

Anonymous said...

Buat lah video! Lagi best :D Please!

Fara Sofia said...

sgt menggoda coklat tuhh....... nak satu ! hehe :))
nyum-3

NoRfArAhiN said...

waa...nak try jugak la. cam sdap! ^^

khalifah said...

haaaaaaaaaaaa..sdpnya.!!!!!!!

AsH ShiKaNo said...

kene try nie.. sedap tu haaa..

ashikin samsuddin said...

waahhh,,lapar la pulak!! give me one please!!! :)

myravea said...

Kalau yang berkaitan dengan coklat semestinya sedap! Nanti nak try jugak! Yummy :D

Ali said...

wow !!!! kak fatin buat boleh ???

http://alibasyir.blogspot.com/2012/03/digi-wwwow-awards-2012-hah.html

MiSz fiFiEyQa said...

sedapnye..sedapnye...pandai kak fatin buat..hehe..sy cuma gheti makan je...tsskk... T___T

SyamimiNazifa said...

wow , sedaplah :)

Schajar McFlurry said...

sedap nyer fatin =)

Ana Farhana said...

sodappp ehh, mkn kecik2

Anonymous said...

How great! I love cooking! Check out this free cookbook giveaway at: http://bestofwardah.blogspot.com/2012/03/sugarlicious-giveaway.html. It's going to be great!!

Atiqah Wadiah said...

nak tempah sekilo boleh? hiks :p

hazanis said...

dah la cantik..rajin lak tu..=)

nabByla said...

sedapnye.. habis final nanti nak try la. ;)

Diyana Norman said...

sedapnyeeee!!

snf said...

untunglah.dah la cantik.doktor lagi. pandai wat cupcake lagi.cukup pakej:-)

cik chinta said...

bakar npk cam hebat. siap merekah tgah2 cam bunga pulak. tpi, kompom sedap

Hanis Aliya said...

nak sikit kakkk... hehe btw, Hanis pun lebih prefer kek yang dikukus. lebih soft gituueww.. ;)

Riyani said...

Saya da cube resepi ni...sedap n lembut je keknya..thanks sbb share yer cik fatin.....

shafira aida said...

nice kak fatin! :)
update blog selalu tau :) hehe

Anonymous said...

hai!.

cuma nak mencadangkn. since ur posts byk jgk bercerita mengenai recipe, cooking, ni kan. why not bukak satu list lagi kat sidebar mcm u buat tuk tips and guides. kan senang we all nk cari kalo2 nk try your recipe.

kan kan kan. =)))

>__<

Shahidah said...

xpernah buat cupcake..selama ni buat kek je..nak try laa..hihi

Shahidah said...

xpernah buat cupcake..selama ni buat kek je..nak try laa..hihi

JiranSebelah said...

SEDAP KE?

Shafina Sofian said...

Sedapnyaaa , tolong buat satu . Huwaaaa .

EL said...

found this

http://www.nst.com.my/life-times/tech/enter-the-web-celeb-1.58990

ni berita baru ke lama?
anyhow, you rock!!
all the best in everything you do

Anonymous said...

tgk tadi gmbar awak kat paper..comel sangat3..

#rasa nak love je.hehee

anon~

vidalsisah said...

Rajin gak fatin masak ye, serba lengkap la u ni.

StalkeR said...

sedapnyer....
maceh for the resipi...

www.facebook.com/nurinshawl

niedaida said...

rase lapor pulak...nice2

faiz fakhirin said...

muka comel + pandai masak = perfect U

Lazy indulgence said...

Yang lebihan last2 tu lebih cantik rupenya..heheh nice try at baking fatin.

nurul afiqah said...

sedap!

steffany daph said...

hrmm.. glup2.. telan air liur. sedap weeiii coklat ni :D kek tu lah.. menarikt tol

Azlan Strider said...

aduh..arini nie asyik terbukak resepi jer..skunk aku dah craving for chocolate cake plak..isk..isk..

Regards,
-Strider-

Scarlett O'Hara said...

Boleh try ni.Tq share.

pondok usang said...

giler kentang. sedap2, hehe.. xsabar nak kawin, rase bini buat cup kek ni...lalallla~


JOM LAYAN ASTRO DAN SIARAN BOLA SEPAK SECARA LIVE

hijabisbeauty said...

Assalam, pelbagai pilihan warna tudung bawal plain no.1 'Dian Pelangi'
harga berpatutan!!!
jemput singgah!!!

terimakasih senyum2 :)

Waney said...

baru perasan, saya pun ada bhn2 nk buat kek dlm almari. tapi tak tau bila rajin nak membaking :D

hikayat si gadis said...

bleh tak nak resipi ... nak try jugak .. k thanks ;)

shafira aida said...

kak fatin, tgok link ni kejap :) thank you

http://firaaida.blogspot.com/2012/03/9-someone-you-look-up-to.html

Miss uCu said...

nyum3..nak share la resipi k..:)

lisa said...

will try it ! :)

geboo said...

dah try ! yeah jadi.
cuma cup dia je tak ssuai .
kukus sedap :D

Anonymous said...

It looks delicious.by the way,I just wanted 2 asked about ur laugh..wkwkwkwkwk.u sound familiar..

SEMUT said...

nice blog... thank untuk resepi ni..

eqbalzack said...

hi fatin,
eqbalzack here...
just drop by to give you the Media Social Awards entry link...

http://www.eqbalzack.com/2012/03/eqbalzack-in-utusan-malaysia.html

regards,
eqbalzack

AnA_dew said...

Thanks for the recipe and initiatives tip!=)

anak felda said...

cam sedap jer.... klu aku mkn bertmbah la berat bdn....

E H J said...

kak liyana!! i've try it!!
so delicious... totally agree with U.. Eny pon suke yg kukus compared yg baked.. hehe.. texture dye.. x cukup satu tray :P

Anonymous said...

nak tanya sikit, resepi ni tak guna butter ke? sebab tak ada tulis dalam ni...

Mama HannahHakimHayfa said...

fatin..yang canteekk jew ker?..yang fail terbakorr tak de ker?...ngehehe

TINA ROSLI said...

Assalamualaikum

terima kasih atas perkongsian ni.nanti boleh la cuba

Nur Jamaliah Jamali said...

Ya Allah,sedapnye..ingat puase jamaliah !!! :D akk,nnt mak sye try buad..

Ms Bery said...

kak fatin tq share resepi nie dah try..
memang best lagi2 yg kukus
siap bawak pegi opis 2 kali semua kate sedap.. (>_<)

Mokho Untuii said...

Waa..nice...tapi nak tanya..lau guna oven..berapa darjah celsius nk kena masak ni...:)

Mokho Untuii said...

waaa...macam best..tpi kalau guna oven..berapa darjah celcius nk kene masak nye..:)

Mademoiselle♥ said...

haha. bab nak basuh mixer tuu mmg malas . mmg tiap2 kali guna best. masa nak basuh liat. hehe

waniey said...

cam bes je.. nk try ler.

Nana Kim said...

dhlama cari resipe yg simple ceni, thanks kak. I'll try ^^

fika said...

Sedap nmpknya pecah pecah getu