Wednesday, January 25, 2012

Resipi : Cheezy Wedges

Assalamualaikum

Kemarin ada kenduri tahlil di kampung. Memandangkan cousins aku semuanya baya baya Greyson Chance & Mia Sara jadi sedang eloklah kalau aku bawakan hidangan yang sesuai dengan jiwa mereka. Budak budak ni semua bukan makan pon kalau bawak kueh keswi ke kueh badak berendam ke. Eceh padahal tak tau pon nak bikin kueh-kueh tu wkwkwkwkwkwkwkwk.

Jadi aku bawaklah cheezy wedges. Wedges tu pon aku beli yang frozen punya, perisa spicy. Malas nak kupas kentang, potong 4, potong 4 lagi, celup tepung bagai. Aku hanya buat cheezy sauce tu je. Rasa dia takdelah sebijik macam kfc punya cheezy wedges tu, sipi-sipi tu adalah. Tapi budak-budak tetap suka uolls. Meh la try buat kat rumah, jimat sangat kalau nak compare beli kat KFC tu kan.

Inilah rupa homemade cheezy wedgesku. Wedges ni berwarna gelap sikit sebab dia perisa spicy. Siapa yang kata hangus memang nak kena tau uolls ni ! *nada pondan*


RESIPI ( bulk recipe, lebih boleh simpan dalam fridge )

500ml susu UHT ( I use dutchlady)
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-cara
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat. 
Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Lepas ni bukan takat wedges je, nugget, sausage, hashbrown semua pon boleh jadi cheezy tau.


Untuk garnishing, aku letak daun bawang (sepatotnya parsley) & tabur white pepper. 
Selamat Mencuba!

Thank you for reading this entry !

140 comments:

Hika Salvatore said...

sedap nyer... kak liyana.. follow my blog keyh :)

Dalynniea Abd Rahman said...

sdapnyaaaaaaaaaaaaa..

adiba ramli said...

pheewww. sedap la uolss! *nada pondan*

Cik Hus Hus said...

wow wow wow best best best
baru nak on9 cari resepi cheezy wadges.mmg kebetulan ..tq kak fatin

cik Q said...

thanks you kak FL utk resepi ni :D

Gadis Pantai Timur said...

selalu buat chezzy sauce pakai tepung segera je..senang..pasni nak try wat sendiri lah..

TIM_Fahid said...

whoa...nice...kak!!! lapau plak jd nye

beLLa said...

yummy3~ boleh try ni :)

Fatin Shahira said...

mcm sedap jer..
huhuhu i want try it
:))

FizaFizz said...

wedges tu hangus! wedges tu hangus!! hahaha :P

Atiqah Razak said...

Adeh lapar la.

dak eina said...

nampak sedap! =)

Anonymous said...

sekarang dah ade serbuk cheese di jual lah atin.. just campur ngn air jek.. da siap. rase dia pon sedap gakkkk.. tapi... sesuai tok orang yang kurang masa berlebihan @ malas.

Atie iskandar said...

sedap dan mudah ! bole cube nie.. thnx fatin lyana :)

Farah Hanis said...

Ya Allah, sedapnya!

chemija said...

sedapnye!! mahu cuba jua...^^

Farah Hanis said...

Ya Allah, sedapnya!

Bux is guLamanis said...

waaa nak cuba! nyummmy ^^

shaclickclick said...

macam sedap je!memang sedap pun kan?hehe

Riena Haiqal said...

nampak sedap pulak tau... thanx sebab kongsi resepi tu... lepas ni nak try kat umah... heheheheh.. :))

Penggemar Coklat said...

my febret!..hoho

Dila azie said...

Simple je (:

JuZ tHiNkiNG.. said...

wah!!!!! u really make me hungry... hukhuk3....

fa said...

yum yumm... sedapppnyaa ^^
nnti nk try ;)

AmirahSM said...

wow! thnk you for this recepies!! =))

mastura said...

:) macam best ja.. thanks brkongsi rsepi..

uCu FaZieLaH said...

wah!!!! nmpak cm sedap tu...nk try laa...thnks FL...

uCu FaZieLaH said...

wahhhh~!!!!! nmpak cm sedap...nk try la...thnks FL..

berrycute Lolly said...

=))

loVe puRpLe said...

wow sedapnye fl !! thanks for recipes hehheh bolehlah wat time cuti2 nie (^-^)

suci suza said...

whoaaa....

Iezzo said...

1st! Pergh macam tak caya ooo. Wkwkwkwk

Einaz Shah Rizal Thomas said...

lapar sudah ;p

Farah Nasir said...

Thanks for sharing FL :)
Bw kak, saya link entry kakak eh utk suka suki dekat blog saya :)

headayahchul :) said...

Sedapnyee..yummyy ! <3 Ngatkan hangus td .kekeke

Fatin Liyana said...

oh sekarang dah jual serbuk cheese ke? tetttt. haha! kalau aku tau, bek aku beli serbuk jeeeeee hehe..

choclairissa @ intan marliana said...

wahhh rase nk mkn skrg..segar dr ladang ni :)

eszyamin said...

sesuai dijadikan isteri...wah gitew

::..With Love..:: said...

Terima kasih berkongsi resepi..
Saya nak cuba buat ^_^

Cak! Senyum selalu ('',)

fae jamal said...

terbaik kak FL ! meleleh air liur tengok! nak try la nnty..:D

Ariena Hisham said...

Wahh. It looks so yummyyyyyy! ^^

nuruashia ♥ said...

bukan ready made kn da ade ntk cheese hehehe..

Qing n Kueen said...

FL: ok pe ko bagi resepi ni. rajin sikit akak masuk ke dapo. guna serbuk tu pun boles tapi tak ori la dgn buat senirik kan kan kan... buleh ejas rasa senirik kan kan kan...

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

bwahahaha. tak keracunan makanan ke nanti??

#okbai


larikkkkk

Farah Hanis said...

yelah fatin, dah ada serbuk. haha. terbaik ohhh. fara dah prnah try serbuk tuh :) sedap!

Ieka Luvika said...

ekekeke..mmg ade la jual serbuk cheese tu atin. tapi klu pandai buat sndiri mmg lagi lebih a sentimental value dia.

ieka lagi sadis. pegi kfc ckp nk beli cheese je. pastu dia bagi cheese tu dlm 1 container kecik sambil buat muka kasihan. cess

Ilyana Abdul Wahab said...

sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrr

cik bella said...

sedapnyee ..yum ..yum ... :)

Anonymous said...

Bacalah adik Fatinku sayang:

http://abangensem.com/peringatan-buat-kita-yang-mudah-lupa

shaberry1437 said...

nampak sedap!

shaberry1437 said...

nampak sedap!

✿ pink velvet ✿ said...

automatic terliur bace entry ni, huhU~

zOeY zAu YaH said...

mesti sedap nih..

nurmujahidah said...

wah,,, dh cantik,, pandai masak pulak,, kih3

Shazwani Ramly said...

nanti nk cuba :))) nmpak mcm best dan menarik sgt kak fatin.

♥ zatieebayim ♥ said...

Hahaha! Baya baya greyson chance dgn mia sara tu yg takleh blah..

Anonymous said...

ai..kak liyana..u inspired me so much..i love to read your blog..once i read your blog..again n again i want to reads..hehe..i hope u can follow my blog too k..

nana said...

ai..kak liyana..i love to read your blog..once i read..again n again iwanted to read it..i hope u can follow my blog too k.:)

Cik MiraMew said...

Yummy *v*

Pocket said...

wah!
setakat tengok gambar ni dah sure dah sedap nih :D

nasha sanza said...

terliur jap! =P

Nur Arina said...

Wahhh sedapnya.. :D

Norayu Yusof said...

wahhhhh sedapnye nk satu hehehe ^^

Atiqah Wadiah said...

woahh..feveret nih..harus cuba :)

ratna said...

wow!!! kena cuba ni..

saya ada jual longchamp dr UK. harga murah dr msia.. kalau minat PM saya kay.. harga bole dirunding..

Eyka said...

sedapppp!!:p

Rozana Razali said...

skrg cheese tu pun dah ada jual, dia buat jenis serbuk, semua dah senang skrg. =P

docche said...

sedap jugak terasa bila baca....boleh la buat...time untu ktambah lemak-lemak.....


http://blogdowh.blogspot.com

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

best tak ni ? haha
dah gaya chissy wedges
joking

fakhri khairi said...

jom kahwin? okbai

nouveaucloset said...

Assalamualaikum. hye sis! nie huda. jum sis join giveaway Nouveau Closet.
Mungkin rezeki sis ^_^
Selamat mencuba. Syg kamu ^_^

http://nouveaucloset.blogspot.com/search/label/Giveaway

profmie said...

wah..sedapnya..yum2x...=)

Izzah | zulkifli said...

macam sedap je.. hihi

Cik Oda Gelang said...

ok..memang lama sgt dah mencari resepi cheezy wedges ni...^^,

Wilayah Sepet Kuku said...

As salam,

Baguslah dok buat sendiri..mcm ni lah yang mak mentua cari...

Choppp!...itu daun bawang ke daun sup?

Daun bawang mcm panjang dan licin...buat goreng mee hoon :-)

tikah said...

nyam2... boleh try nie XD

Dwen Rasid said...

Ramainya yang komen kat sini... Tahniah empunya blog... memang best blog ni...

Blog Saya - Dwen Rasid

TeTerBanG said...

sis fatin...daun bawang rupa mcm gitu kaa? nmpak mcm daun sup jaa... hahah...

shafira aida said...

lapar tengokk :P

YaYaNsMuM said...

so sweetnyerrr, FL masak!Yay!Gadis schomel yg pandai memasak!...
yayansmum suke!

Ms Bery said...

wah best2 dila pun dah buat ikot resepi nie.. Terbaek
Yang penting memang dapat banyak & boleh simpan..
Tq akak atin :D

Syazwani Mazlan said...

sedapnyeeeeeeeeeeee!

M@M@ SH@RIDZ said...

sedapnya.... nak amik resepi ni boleh tak.... boleh try jugak

Umie Artoqiemie said...

ok.. lapar =( haha!!

::Azura Rahman:: said...

if berminat nk beli yg instant.. blh la order ye.. :)

http://azurarahman.blogspot.com/2011/09/serbuk-cheese-jalapeno-jalapeno-cheese.html

jeBateja said...

Akak Doktor.....kita nak ambil resepi TIRAMISU yer....kira mintak IZIN ni...nak cuba try test....ahakz

Sarah Jafar said...

best gilowwwwwwwwwwwwwwww chezzzzzy so yummmmmmmmmmmmm

cindyrina said...

nampak best je...boleh cuba nanti

aLyFtHeGr8 said...

nak try jugak la!

zarina said...

hmmm yummyyy..mesti nak cuba recipe ni ..thanks

zarina said...

yummyyy ni mesti nak try.. thanks

Shazwani Aika said...

Eh,bukan daun sup ke tu?hihi

Shazwani Aika said...
This comment has been removed by the author.
mishnurlin said...

seyes nampak sedap.. yummy yummy

Anyyss Shuhaimi said...

perghhh...sedap! nak cuba!

::cik asha:: said...

yummy....sedapppp nye..
terasa lapar plak..:)

lisa said...

nampak sedap!

untoldhistory said...

i've tried this before! memang yummy:D tgk gmbar rasa nk buat lagi hewww!

Hafifi Borhan El Said said...

lelaki pandai masak+ leh jd imam = perfect!!!! huhu

Fatin Syafiqa Anuar said...

wuu sedap gila!

Wahidah said...

tq for making me craving early in the morning cik fatin..:P

btw,tq for sharing the recipe..:)

man yusoef said...

mak ooii..berbakatnya fatin liyana nih..macam2 tau..keke

Benjy said...

Hi Salam Kenal,

Benjy suda VOTE blog ini di Blogger & Sosial Media Awards
2012. Mohon bantuan juga untuk VOTE blog benjystanis dalam
kategori 'Worst Blog'. Sama-sama membantu secara positif,

terima kasih.

cik faez said...

wowww ~ cheezy wedges .. my feverett !

cik tyka said...

ok, ini mesti cuba ! hihi

Martika Diyana said...

uhuhu.. tq for sharing.. nak cube gaks.. ;)

Anonymous said...

:)

Ireenmia said...

nicee

Cik SCC said...

tergugat iman tgk benda2 sedap ni lah :P

Kamal Mustafa said...

Ramai bona yang mengomen kek blog nie haaa. Nice resepi by the way. KM cheezy nie kurang sikit makan.

Fatin Liyana said...

ok itu daun sup. maluuwwwnyewww sebabbww tersilappww 0_0. maceh tegur hihi!

budak coklat said...

lapaaaaaaaaaaaaaa pulak tetibe, hhe

Belog Sambal Belacan said...

sedapnyerrr...

http://akutetapaku85.blogspot.com/

iietamalek said...

WAH!~

AGAK YUMMY...

Radzi Zin said...

look so delicious!

Obat herbal XAMthone plus said...

sedap nye,,,
mantap kali nih,,,,

epal92 said...

ehhh. orangg dah buat dahh. tengok2.thanks sis FL!


http://solehas.blogspot.com/2012/02/delicious-food-by-chef-yang-tak.html

Anonymous said...

Pendaftaran Streamyx dan Unifi..pendaftaran PERCUMA..sms dan kol ke nombor saya 0175246910..Ahmad..agent TmPoint Seremban2

anak felda said...

wau tetibe je lapo hehehehe

obat jantung koroner said...

sepertinya ajib makanannya

Nana Hussin said...

Fatin,

I ada jual cheesy kalau u berminat..rasa sebijik macam kfc punya cheesy..xperlu nak susah2 buat sendiri..yang ni just bancuh dengan air suam saja..harga pun sngat murah..RM20 untuk 500g..

http://lovecintanana.blogspot.com/p/order-cheesy.html

Fid"s said...

segera dan sedap..

oh zyra said...

fatin , aku jual cheese kfc to rm16 800g , kwn bapak aku yg jual , kao nak roger aa aku . hrge aku lg murah dr nana hussin tu HAHA

Tick-A-Lock said...

Fatin, saya dah try! Sedap! Memang dpt banyak. Makcik siap kata lagi, "Ingat kakak tak pandai masak. Selama ni duk makan je"..HAHA padahal baru 1st time cube. Berbaloi gak la majok omey omey kental kepala dgn husband yang tak bagi beli bahan2 ni coz brg2 lil bit pricey since kitorg baru je kawen..heee~ Thank you! :)

fatihah kamsah said...

jenuhnye nk scroll..rmai sgt yg komen nye punnn adhui..kene try ni..untong2 mak mentua yg xbpe nk tua pon terangkattt..tq:)

bear2 said...

looks like yummy...i must try this at home...

bear2 said...

looks like yummy...kna blek try kat umah n bleh buat jual...heheheh

Pink Lavender said...

mati2 makneng tengok ko nye wedges nih hanget fatin liyana oii...hahahaha

will try 1 day

Myra Jay said...

Resepi yang harus dicuba nieh :)

Masya said...

terima kasih kongsikan resepi ni.. bolehlah sy cuba... mmg tercari² sangat resepi ni tau..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam.. dah lama cari resepi home made ini.. browse blog nie memacam dapat...!! tq.. hik hik

nik said...

salam..sy blh dptkan cheese powder bg sesiapa berminat..harga terbaek n kualiti mcm kfc..ape2 email sy nik_biotech@yahoo.com

Anonymous said...

salam..sy blh dptkan cheese powder bg sesiapa berminat..harga terbaek n kualiti mcm kfc..ape2 email sy nik_biotech@yahoo.com

najwa salsabila said...

walau pon kaler gituh ttp nmpk sedap nk-nk bln pose nih...
nk post kt blog la
tgu la kite wt nanti mst omey cam Fl punye...huehuehue

tq FL :)

cheeze maz said...

jemput ke blog akak, untuk mendapatkan serbuk cheese dengan harga murah

addinfarhani said...

waa!! sedapnyer... nak try.. tq yer...('',)

Nurul Aini said...

Wahh..tak sangka boleh buat cheezy tu sendiri..daebak!!!..hehe..memang dah lama cari resipi cheezy wedges, tapi tak perasan blog kak fatin pun ada..hehe. Terima kasih kak sebab share. Tapi sekarang pun ada orang jual serbuk chesee.

Ummi Hanie said...

salam dear,

rajin u masak sendiri cheese sauce tu...

kalau nak yg instant, tinggal bncuh jer dgn air panas, roger2 akk tau ;)

kompemmm sedapp mcm kepsi ;)

Nadiah Ashikin said...

Sedapnya.... aritu aku buat x jadi sgt.. muehehe

Akeyla Azmi said...

nyummmm :D <3