Wednesday, January 25, 2012

Resipi : Cheezy Wedges

Assalamualaikum

Kemarin ada kenduri tahlil di kampung. Memandangkan cousins aku semuanya baya baya Greyson Chance & Mia Sara jadi sedang eloklah kalau aku bawakan hidangan yang sesuai dengan jiwa mereka. Budak budak ni semua bukan makan pon kalau bawak kueh keswi ke kueh badak berendam ke. Eceh padahal tak tau pon nak bikin kueh-kueh tu wkwkwkwkwkwkwkwk.

Jadi aku bawaklah cheezy wedges. Wedges tu pon aku beli yang frozen punya, perisa spicy. Malas nak kupas kentang, potong 4, potong 4 lagi, celup tepung bagai. Aku hanya buat cheezy sauce tu je. Rasa dia takdelah sebijik macam kfc punya cheezy wedges tu, sipi-sipi tu adalah. Tapi budak-budak tetap suka uolls. Meh la try buat kat rumah, jimat sangat kalau nak compare beli kat KFC tu kan.

Inilah rupa homemade cheezy wedgesku. Wedges ni berwarna gelap sikit sebab dia perisa spicy. Siapa yang kata hangus memang nak kena tau uolls ni ! *nada pondan*


RESIPI ( bulk recipe, lebih boleh simpan dalam fridge )

500ml susu UHT ( I use dutchlady)
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-cara
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat. 
Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Lepas ni bukan takat wedges je, nugget, sausage, hashbrown semua pon boleh jadi cheezy tau.


Untuk garnishing, aku letak daun bawang (sepatotnya parsley) & tabur white pepper. 
Selamat Mencuba!

Thank you for reading this entry !

142 comments:

  1. sedap nyer... kak liyana.. follow my blog keyh :)

    ReplyDelete
  2. pheewww. sedap la uolss! *nada pondan*

    ReplyDelete
  3. wow wow wow best best best
    baru nak on9 cari resepi cheezy wadges.mmg kebetulan ..tq kak fatin

    ReplyDelete
  4. thanks you kak FL utk resepi ni :D

    ReplyDelete
  5. selalu buat chezzy sauce pakai tepung segera je..senang..pasni nak try wat sendiri lah..

    ReplyDelete
  6. whoa...nice...kak!!! lapau plak jd nye

    ReplyDelete
  7. mcm sedap jer..
    huhuhu i want try it
    :))

    ReplyDelete
  8. wedges tu hangus! wedges tu hangus!! hahaha :P

    ReplyDelete
  9. sekarang dah ade serbuk cheese di jual lah atin.. just campur ngn air jek.. da siap. rase dia pon sedap gakkkk.. tapi... sesuai tok orang yang kurang masa berlebihan @ malas.

    ReplyDelete
  10. sedap dan mudah ! bole cube nie.. thnx fatin lyana :)

    ReplyDelete
  11. macam sedap je!memang sedap pun kan?hehe

    ReplyDelete
  12. nampak sedap pulak tau... thanx sebab kongsi resepi tu... lepas ni nak try kat umah... heheheheh.. :))

    ReplyDelete
  13. wah!!!!! u really make me hungry... hukhuk3....

    ReplyDelete
  14. yum yumm... sedapppnyaa ^^
    nnti nk try ;)

    ReplyDelete
  15. wow! thnk you for this recepies!! =))

    ReplyDelete
  16. :) macam best ja.. thanks brkongsi rsepi..

    ReplyDelete
  17. wah!!!! nmpak cm sedap tu...nk try laa...thnks FL...

    ReplyDelete
  18. wahhhh~!!!!! nmpak cm sedap...nk try la...thnks FL..

    ReplyDelete
  19. wow sedapnye fl !! thanks for recipes hehheh bolehlah wat time cuti2 nie (^-^)

    ReplyDelete
  20. 1st! Pergh macam tak caya ooo. Wkwkwkwk

    ReplyDelete
  21. Thanks for sharing FL :)
    Bw kak, saya link entry kakak eh utk suka suki dekat blog saya :)

    ReplyDelete
  22. Sedapnyee..yummyy ! <3 Ngatkan hangus td .kekeke

    ReplyDelete
  23. oh sekarang dah jual serbuk cheese ke? tetttt. haha! kalau aku tau, bek aku beli serbuk jeeeeee hehe..

    ReplyDelete
  24. wahhh rase nk mkn skrg..segar dr ladang ni :)

    ReplyDelete
  25. sesuai dijadikan isteri...wah gitew

    ReplyDelete
  26. Terima kasih berkongsi resepi..
    Saya nak cuba buat ^_^

    Cak! Senyum selalu ('',)

    ReplyDelete
  27. terbaik kak FL ! meleleh air liur tengok! nak try la nnty..:D

    ReplyDelete
  28. bukan ready made kn da ade ntk cheese hehehe..

    ReplyDelete
  29. FL: ok pe ko bagi resepi ni. rajin sikit akak masuk ke dapo. guna serbuk tu pun boles tapi tak ori la dgn buat senirik kan kan kan... buleh ejas rasa senirik kan kan kan...

    ReplyDelete
  30. bwahahaha. tak keracunan makanan ke nanti??

    #okbai


    larikkkkk

    ReplyDelete
  31. yelah fatin, dah ada serbuk. haha. terbaik ohhh. fara dah prnah try serbuk tuh :) sedap!

    ReplyDelete
  32. ekekeke..mmg ade la jual serbuk cheese tu atin. tapi klu pandai buat sndiri mmg lagi lebih a sentimental value dia.

    ieka lagi sadis. pegi kfc ckp nk beli cheese je. pastu dia bagi cheese tu dlm 1 container kecik sambil buat muka kasihan. cess

    ReplyDelete
  33. Bacalah adik Fatinku sayang:

    http://abangensem.com/peringatan-buat-kita-yang-mudah-lupa

    ReplyDelete
  34. automatic terliur bace entry ni, huhU~

    ReplyDelete
  35. wah,,, dh cantik,, pandai masak pulak,, kih3

    ReplyDelete
  36. nanti nk cuba :))) nmpak mcm best dan menarik sgt kak fatin.

    ReplyDelete
  37. Hahaha! Baya baya greyson chance dgn mia sara tu yg takleh blah..

    ReplyDelete
  38. ai..kak liyana..u inspired me so much..i love to read your blog..once i read your blog..again n again i want to reads..hehe..i hope u can follow my blog too k..

    ReplyDelete
  39. ai..kak liyana..i love to read your blog..once i read..again n again iwanted to read it..i hope u can follow my blog too k.:)

    ReplyDelete
  40. wah!
    setakat tengok gambar ni dah sure dah sedap nih :D

    ReplyDelete
  41. wahhhhh sedapnye nk satu hehehe ^^

    ReplyDelete
  42. wow!!! kena cuba ni..

    saya ada jual longchamp dr UK. harga murah dr msia.. kalau minat PM saya kay.. harga bole dirunding..

    ReplyDelete
  43. skrg cheese tu pun dah ada jual, dia buat jenis serbuk, semua dah senang skrg. =P

    ReplyDelete
  44. sedap jugak terasa bila baca....boleh la buat...time untu ktambah lemak-lemak.....


    http://blogdowh.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. best tak ni ? haha
    dah gaya chissy wedges
    joking

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum. hye sis! nie huda. jum sis join giveaway Nouveau Closet.
    Mungkin rezeki sis ^_^
    Selamat mencuba. Syg kamu ^_^

    http://nouveaucloset.blogspot.com/search/label/Giveaway

    ReplyDelete
  47. ok..memang lama sgt dah mencari resepi cheezy wedges ni...^^,

    ReplyDelete
  48. As salam,

    Baguslah dok buat sendiri..mcm ni lah yang mak mentua cari...

    Choppp!...itu daun bawang ke daun sup?

    Daun bawang mcm panjang dan licin...buat goreng mee hoon :-)

    ReplyDelete
  49. Ramainya yang komen kat sini... Tahniah empunya blog... memang best blog ni...

    Blog Saya - Dwen Rasid

    ReplyDelete
  50. sis fatin...daun bawang rupa mcm gitu kaa? nmpak mcm daun sup jaa... hahah...

    ReplyDelete
  51. so sweetnyerrr, FL masak!Yay!Gadis schomel yg pandai memasak!...
    yayansmum suke!

    ReplyDelete
  52. wah best2 dila pun dah buat ikot resepi nie.. Terbaek
    Yang penting memang dapat banyak & boleh simpan..
    Tq akak atin :D

    ReplyDelete
  53. sedapnya.... nak amik resepi ni boleh tak.... boleh try jugak

    ReplyDelete
  54. if berminat nk beli yg instant.. blh la order ye.. :)

    http://azurarahman.blogspot.com/2011/09/serbuk-cheese-jalapeno-jalapeno-cheese.html

    ReplyDelete
  55. Akak Doktor.....kita nak ambil resepi TIRAMISU yer....kira mintak IZIN ni...nak cuba try test....ahakz

    ReplyDelete
  56. best gilowwwwwwwwwwwwwwww chezzzzzy so yummmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  57. nampak best je...boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  58. hmmm yummyyy..mesti nak cuba recipe ni ..thanks

    ReplyDelete
  59. yummyyy ni mesti nak try.. thanks

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. seyes nampak sedap.. yummy yummy

    ReplyDelete
  62. yummy....sedapppp nye..
    terasa lapar plak..:)

    ReplyDelete
  63. i've tried this before! memang yummy:D tgk gmbar rasa nk buat lagi hewww!

    ReplyDelete
  64. lelaki pandai masak+ leh jd imam = perfect!!!! huhu

    ReplyDelete
  65. tq for making me craving early in the morning cik fatin..:P

    btw,tq for sharing the recipe..:)

    ReplyDelete
  66. mak ooii..berbakatnya fatin liyana nih..macam2 tau..keke

    ReplyDelete
  67. Hi Salam Kenal,

    Benjy suda VOTE blog ini di Blogger & Sosial Media Awards
    2012. Mohon bantuan juga untuk VOTE blog benjystanis dalam
    kategori 'Worst Blog'. Sama-sama membantu secara positif,

    terima kasih.

    ReplyDelete
  68. wowww ~ cheezy wedges .. my feverett !

    ReplyDelete
  69. uhuhu.. tq for sharing.. nak cube gaks.. ;)

    ReplyDelete
  70. tergugat iman tgk benda2 sedap ni lah :P

    ReplyDelete
  71. Ramai bona yang mengomen kek blog nie haaa. Nice resepi by the way. KM cheezy nie kurang sikit makan.

    ReplyDelete
  72. ok itu daun sup. maluuwwwnyewww sebabbww tersilappww 0_0. maceh tegur hihi!

    ReplyDelete
  73. lapaaaaaaaaaaaaaa pulak tetibe, hhe

    ReplyDelete
  74. sedapnyerrr...

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. ehhh. orangg dah buat dahh. tengok2.thanks sis FL!


    http://solehas.blogspot.com/2012/02/delicious-food-by-chef-yang-tak.html

    ReplyDelete
  76. Pendaftaran Streamyx dan Unifi..pendaftaran PERCUMA..sms dan kol ke nombor saya 0175246910..Ahmad..agent TmPoint Seremban2

    ReplyDelete
  77. Fatin,

    I ada jual cheesy kalau u berminat..rasa sebijik macam kfc punya cheesy..xperlu nak susah2 buat sendiri..yang ni just bancuh dengan air suam saja..harga pun sngat murah..RM20 untuk 500g..

    http://lovecintanana.blogspot.com/p/order-cheesy.html

    ReplyDelete
  78. fatin , aku jual cheese kfc to rm16 800g , kwn bapak aku yg jual , kao nak roger aa aku . hrge aku lg murah dr nana hussin tu HAHA

    ReplyDelete
  79. Fatin, saya dah try! Sedap! Memang dpt banyak. Makcik siap kata lagi, "Ingat kakak tak pandai masak. Selama ni duk makan je"..HAHA padahal baru 1st time cube. Berbaloi gak la majok omey omey kental kepala dgn husband yang tak bagi beli bahan2 ni coz brg2 lil bit pricey since kitorg baru je kawen..heee~ Thank you! :)

    ReplyDelete
  80. jenuhnye nk scroll..rmai sgt yg komen nye punnn adhui..kene try ni..untong2 mak mentua yg xbpe nk tua pon terangkattt..tq:)

    ReplyDelete
  81. looks like yummy...i must try this at home...

    ReplyDelete
  82. looks like yummy...kna blek try kat umah n bleh buat jual...heheheh

    ReplyDelete
  83. mati2 makneng tengok ko nye wedges nih hanget fatin liyana oii...hahahaha

    will try 1 day

    ReplyDelete
  84. Resepi yang harus dicuba nieh :)

    ReplyDelete
  85. terima kasih kongsikan resepi ni.. bolehlah sy cuba... mmg tercari² sangat resepi ni tau..

    ReplyDelete
  86. salam.. dah lama cari resepi home made ini.. browse blog nie memacam dapat...!! tq.. hik hik

    ReplyDelete
  87. salam..sy blh dptkan cheese powder bg sesiapa berminat..harga terbaek n kualiti mcm kfc..ape2 email sy nik_biotech@yahoo.com

    ReplyDelete
  88. salam..sy blh dptkan cheese powder bg sesiapa berminat..harga terbaek n kualiti mcm kfc..ape2 email sy nik_biotech@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. walau pon kaler gituh ttp nmpk sedap nk-nk bln pose nih...
    nk post kt blog la
    tgu la kite wt nanti mst omey cam Fl punye...huehuehue

    tq FL :)

    ReplyDelete
  90. jemput ke blog akak, untuk mendapatkan serbuk cheese dengan harga murah

    ReplyDelete
  91. waa!! sedapnyer... nak try.. tq yer...('',)

    ReplyDelete
  92. Wahh..tak sangka boleh buat cheezy tu sendiri..daebak!!!..hehe..memang dah lama cari resipi cheezy wedges, tapi tak perasan blog kak fatin pun ada..hehe. Terima kasih kak sebab share. Tapi sekarang pun ada orang jual serbuk chesee.

    ReplyDelete
  93. salam dear,

    rajin u masak sendiri cheese sauce tu...

    kalau nak yg instant, tinggal bncuh jer dgn air panas, roger2 akk tau ;)

    kompemmm sedapp mcm kepsi ;)

    ReplyDelete
  94. Sedapnya.... aritu aku buat x jadi sgt.. muehehe

    ReplyDelete
  95. gilakkk!!meleleh air liur ku tngk gambar cheezy widges tu...sedap gilaakk..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...