Friday, August 19, 2011

Fashion Tips : Abaya

Assalamualaikum

Aku rasa aku macam tak layak jer nak bagi fashion tips kat korang semua sekarang haha. Kalau sesiapa yang pernah nampak aku berjalan kehulu kehilir kat hospital mesti korang macam Eww is that FL? She looks like my maid goddemit but yeah that's partially true I admit it. Pakai baju sama everyweek dengan tudung syria yang tak pernah diiron like dah rotate for thousand times tapi still tak pernah curang dengan syria IDK why. That kira lagi moon face with acne but no hirsuitsm people might mistaken me as having Cushing's Syndrome. Am I too exaggerating?

But let's just skip that part. Ok let say tiba-tiba korang macam ada event tapi buntu dan depress tak tau nak pakai baju apa. Rasa macam nak shopping tapi memandangkan duit hostel pon tak bayar lagi so macam tak kenang budi je orang bagi scholarship tapi sibuk nak jadi fashionista therefore you should listen to my tips.

Semua perempuan kena ada abaya/jubah dalam wardrobe masing-masing mulai hari ini. Yang plain pon takpe at least better than none right? Bila tak tau nak pakai apa, just turn to abaya. Kemudian cari related accessories like hippies/ethnic ear rings ke, brooch mak datin etc. Kalau nak nampak lebih berusaha, boleh juga pakai shawl yang dapat free bila beli abaya tu dan menjadikannya purdah. Lepas tu orang pon ingat Wahhh macam Arabian Princess la you ni ! Masa tu you can proudly smile and say 'Thanks!"


Well it works on me! Gambar masa farewell party dekat Bandung, 3 - 4 bulan lepas maybe?

 Everyday syria worn as an inner, mak datin brooch given by a friend & black shawl dapat free.

Sebab kena buat grand entrance dekat red carpet, so sambar si Fido ni jadi temporary partner obviously sebab dia pakai same colour dengan harapan boleh menang titile Best Dressed Couple tapi tak menang pon. Mungkin kena couple dulu baru boleh menang agaknya. Sumpahtaklawak#. FYI, Fido pergi qiam ok dia tak layanlah couple-couple ni.

Dah jangan baca blog ni lama-lama, pergi sahur dan buat something yang lebih berfaedah di bulan Ramadhan ni. Selamat berpuasa comels sekalian. ( Comels refer to you all my readers, thats because korang comel dan korang ramai (plural) so I added 's' at the end of the word like suka hati I je ). Bai.


Thank you for reading this entry !

193 comments:

Etong said...

beautiful!

alepridz said...

huhu... dah macam minah arab dah...


JEMPUT SINGGAH BACA ENTRY ALEP YER...
KENAPA BADAN MESTI KENE TOUGH

miss JJ said...

black abaya jugak boleh cover lemak2 tersembunyi..hehee..

do drop at my blog : http://akuwriter.blogspot.com/

blognizamlah said...

nice entry in da morning....selamat sahur juga...^^

Taufan Bin Ribut said...

bukan main cantik lagi.nice FL ^_^


Entri Terkini :Tips untuk bangun sahur versi #haramjadah

Entri terdahulu :Kad raya vs Postman

Apishafeez said...

nice kak fatin ^^
purdah n lens combination yg bgus!

yuna icha said...

putihnya!
baru dapat idea camane nak gayakan jubah dri mekah yang abah bagi! heeee..thnx sis!

Pn. Sheila said...

comeynya fatin nie... :-) suka tgk...

Amiirah-Cassan said...

alaaa , canteknye FL ! suke suke

zie_ira said...

yeah,,comels ..:D

slmat berpuasa ^^

asyiqin nasir said...

abaya/jubah mmg best! nampak tinggi lampai jer...
ihihi

difficult easy. said...

orang dah cantik, pakai apa pun cantik. awalnya FL bangun sahur. hee.

Nani said...

hitam+ungu=cantiknya...

IkmalHisyam said...

beautiful... :D
jubah mcm tu memang sgt santek dipakai FL.. ngee

jom semarkan bulan kemerdekaan di sni.. jom jom

http://ikmalhisyam-myworld.blogspot.com/2011/08/segmen-kibarkan-jalur-gemilang-di-blog.html

Chempaka Sari said...

Selamat bersahur!

sharifahzakiah said...

FL pakai tudung saji pun comel i rase ! haha okay tak tipu #


have a nice days FL :)

DaYaH JeLitA said...

awal nya update...hehehehehe...camat bersahur...yes! im one of the comels...kekekekeke...cantik ah macam arab ye fl.. :)

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

huhu..
arabian princess ea???
nice sis..

Dunia Landax said...

cantik jugak pakai jubah ni kan?huhu.
takpayah kapel ngan dia,kapel ngan landax je FL #sumpahlangsungtaklawak

p/s:kalau landax pakai jubah, kacak tak?

shah said...

jeles dengan lelaki yang dapat bergambar dengan FL..
huuuu~

Ayeem Jemain said...

ungu ungu. matching

Pateh Adnan said...

comelnye kak fatin! ;DD kulit akak licin sangat. akak pakai ape ek?

http://patehadnan.blogspot.com/2011/08/ini-sticky-post-segmen-kibarkan-jalur.html

azlina_muhammad said...

beautiful...suka lenses u....;)

nabila azmi said...

thanks cun=)..*cun refer to fl yg mmg cun selalooo=)

Nurul Iman Rosman said...

cantik nye.

jadi minah arab gitu :)

Nurnasihah Shahbuddin said...

Comelnye kak fatin. Even pakai syria pun nk curlass gituuu, hehe.

shazana salim said...

cantik lahh kak fatin liyana! :)

Azree said...

"Wahhh macam Arabian Princess la you ni"

Memang betul-betul perasaan dia time ni..

What can I say.

:p

mr_right said...

FL, I have one of your picture for this event because my friend also at Padjadjaran Uni.. first year, course medic. die tangkap gambar dengan FL n then he gave it to me. hee
btw, nice dressing(:
jangan marah yep;)

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/segmen-kibarkan-jalur-gemilang-di-blog.html

fadzlynniza said...

awesome. mmg cntik la kak liyana =)

eyjalukman said...

kak FL , nice ! :)

LaLaLovy said...

a girl yg pakai abaya nampak sophisticated kan ?

Love hurt aeNnn said...

FL you're beautiful.. :)

Amir Villa said...

kalau fido pakai jubah kaler unggu mesti peluang menang ada.tak number satu mesti 2.

:.syUe.: said...

eh eh muka fatin nampak ter"comel" lak pic ni..hehe..yupp..jubah mmg lawa2 laa design dia sekarang :)

kapten kakak said...

walaupon aku tomboy n tak penah bersua bju kurung . aku minat nak try jubah mcm kau . kbai

anakjaiman said...

yup FL, setuju banget deh. mmg i pun ada satu jubah, satu je sebab in case nak rush memang cekau jubah jela, sonang ! nak entri lagi, busy sangat ke? wuu

sayazakiah said...

fatin..
nk tanya, abaya brp harga ye?
nak beli la...
hope fatin reply..
selamat berpuasa.. :)

Sung Je Kyo said...

thx 4 giving an idea... so i can wear it this rya lar...hehehe...

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

cantiknya kamu ni fatin, pakai apa pun akak nampak cantik dah bila tgk fatin

ღ p!nk veLvet ღ said...

wahhh canteqnyer ... suke! suke! suke!

cik nur said...

cantik jaa bila tgk suka :)

yusrina said...

cantiknya FL

Nisa said...

Subhanaallah :) cantek!

Safarina Shaari said...

cntiknye sis... gojess.... blh jd my inspiration ni....

erleena said...

anda mg cantik :
sgala puji bg ALLAH :)

♥z@z@♥ said...

kenapa awak cantek sgt..huhu...comel gilerrrr

meaw said...

comei aihhhhhhhhhhhhh FL :D

CIK JATT said...

gojesss!! i LIKE:)

zuwaidah said...

you look gorgeous la dik...seriously

Noreen Natasha said...

nice~~
fL, u nmpk sweet..
i sukee~~

Rine Aziz said...

yes its sooo true...an abaya at least in the closet .... btw u looked stunning dear :)

0nenanina Vanilla said...

amboy pg2 buta..hihi.FL memang cantik.

misz sheyla said...

jeles dgn muke kamu yg sgt flawless =,=''

Sery Suryani said...

cantik..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

hehehe..mmg abaya ade kat wardrobe tp nak pakai mcm tak kena je..ummmmphh..tp akk FL santeks okay! :D

nelly amin said...

GORJESS

Wadi AR said...

jubah lain pulak der

Rtp Farra Arisha said...

WOOOOWWW. what a great mix and match..u're always adorable in whatever conditions!! cantik ;)

Irsyad Syah said...

wao!!
very nice...
kak FL cunn... :)

auwcak said...

cantiknye FL niii...

Miss Volvo said...

wahhh..gojes!

Hawa Dalilah said...

beautiful!!!..kak fl
nice..like!!^-^

Atiqah Wadiah said...

n ktry nk try..tanx FL..btw,awk mmg gojess syg..suka sgt nengok.. ^^

Miss Dayah said...

suka tgk relationship akk Liyana ngan kk Ema. :)

Misz Pinky Eyes said...

wow...really nice tips that make u look superb in instant...

Nurana said...

cuwn! :)

Surayah said...

FL sweet la

Haslinda Ariffin said...

U look beautiful with abaya..
dah mcm wanita arab lah..hehe

Syaza Zul said...

Cantiknyeeee :)

Eyka Atma said...

Cantiknya kak fatin !! ^^

cikwahidaidris said...

simple but nice. :)

rerehalim said...

U r still pretty with zero make up:)

ikaman said...

fl da jarang update...miss fl...=(

n.i.k said...

gojes!;)

~dila~ said...

u r sooo beautiful.. sekali baca nak baca lagi dan lagi :)

cik Q said...

cantiknya :)

ishiko said...

pretty ^^

LittleGurl said...

awesome la babeh! ;D

Billa.Bel said...

:)

eyrah said...

lawa !

aNNa maRdHiaH said...

beautiful sis. ada satu tapi tak pakai pun .malu! rasa mcm pregnant plak kalau pakai.huhu...skang wedding pun pakai jubah abaya.

*onet si kidal* said...

comelnye.. kene bijak gune barang terpakai.. baru menjadi kan:)

anak gemilang said...

nice.. :) i like

cik wanie Lovela (CWL) said...

gojeng giler kak FL

fae jamal said...

minah arab! beautiful! ;)

Nur Syahada Taufek said...

finally akak wat post bru hehe lame tgu new story mory from FL hehe siyes xboleh tipu sgt cantek :)

*rainyscream* said...

ada kawan pon pakai jubah time dinner tp sbb salah mekap..mata die nampak menakutkan.Suka make up fatin, xterlalu over.simple but nice.sekian :p

mau mencabar logical thingking anda?? visit :
http://rainyscream.blogspot.com/

Mr.B[e]ave[R] said...

looking gorgeous in this picture..jubah is the way...sebarkan fesyen jubah ni

nor shazieyda said...

santek!!!

sYafIk-wAy said...

oouh ni abaya rupenye . hehe

Aida said...

seriously... very impressive

nina athiramisu said...

wow! mix match and have an awesome dress!! lurve it !!

Budak Baik said...

cool

haNem said...

lawa nyerrrrrrrrrrrrr...tapi kite gemuk..kalau pakai macam tu nanti jadi same dengan pokok epal berjalan..hahaha suke-suke jer buat perumpaan :)

lavenderlover said...

FL pakai pe pon mmg cantik..=)hehe
abaya mmg sesuai dgn event2 mcm ni..sopan yet cool!

Fatin Liyana said...

haha thanks! kulit tu lawa masa dlu2 jer skng dah xlawa dah haha! tdo pon xckup XD

kiki said...

fl,kem slm kat fido!hak3~

Amna.Qadeeja said...

sis FL cun ! ;)

Eyka said...

nakkk carii abaya gakkk ahhh! :P

Puteri Iqa Izyan said...

simple but nice~

kak wawa said...

canteknya u pakai black & purple...ur eyes mmg cantek! :) kene plak pakai contact lense kan....hihihi...really love it!

Iyla Frida said...

walaweh !
bolela try. ahah
cun je tngok akak pakai .

mate saya bulat said...

lawa lah FL ^^

Engku Sofea said...

sayang cantik nye ! sofea pun suka jubah tau tau tau tau !!!

Daya SooYoung H said...

agreed with sis ! :)
suke tgok mata sis . cantik betul .

Anonymous said...

anda tercantik. :D

Anonymous said...

anda tercantik. :D

liya alia said...

FL pakai jelahhh apa pon... semua mesti cantikk punya lahh

Anonymous said...

aku bgtau fido ko ada hati ngan die...haha

nazirafarahinomar said...

FL, everytimes i passed the hospital, i imagine muka u masa tgh inject bontot patient. hehehe. gurau je kakak. :D.
you're humble n pretty!!

Tun Teja said...

Canteknyer... cute la Fatin ni :)


lawat lar blog sayer juga
http://apambaleks.blogspot.com/

Aida Azryn said...

suka ah jubah tu! <3.<3

Anonymous said...

liyana,simpan la kecantikan tu untuk suami saja.tak perlu upload semua gambar dan tayangkan kepada semua readers awak untuk mendapatkan pujian.awak tau macam mana perasaan lelaki bila tengok gambar ni?nanti kalau tiba-tiba Allah tarik nyawa,siapa nak tolong awak delete semua gambar-gambar ni dari menjadi tatapan umum?sekadar peringatan..

! Nurida Ardy said...

punya satu dan ianya dr Mekah! :)

workshop girl said...

cantiknya...FL Boleh buat toturial cara makeup mata dan 1 muka tu la...minat la rasa nak buat tp tak pandai..lgi satu FL gtaw la brand makeup apa y FL pakai tu...hehehehe...hope sudi ajarla cara makeup tu...saya sentiasa menunggu k...

missina said...

btul tu,,klu dah cantik ,,pakai apepun cantik,,,sejuk jer mata memandg kan,,

Apricot Pie said...

nice...~..dah la sopan kan..tapi masih boleh nak bergaya..:)

nia.affina said...

abaya is the best :D

.diannorhayati. said...

hee. cantik :)

Miss Abaya said...

So if you're looking for quality Islamic abaya with simple,cute but elegant attire and minimal embroidery then MISS ABAYA is what you need! Visit us at www.missabaya.com

NisaAdnan said...

whoaa muka kak fatin berseri seri je ;p

SITI NOORNADIYANA said...

like always, kak FL cantik. ^^

hana said...

kalau cantik pakai pe pn tetap cantik..
heheh

echa takashimaya said...

rasanya kalau FL pakai kain batik pon memang cantik je!haha

hazirah kasimon said...

fatin...u should do entry more...i jz luv evry words to read @@

zulhilmi.tempoyak said...

sy nk tnye satu je...camne nk ngorat fatin liyana ye...hahahaha

Ariena Hisham said...

Cantik la kak FL ^^

Hunnym Syot 美智子 said...

cantek!

Anonymous said...

i adore u FL.cantik n sempoi je.. :)

miZz_nizZ said...

wa..lawa2.hehe=)

Anonymous said...

http://peliks.blogspot.com/2011/08/tentang-hijab.html

(learn from your bakal kakak ipar)

Anonymous said...

pakai abaya dan tudung biasa lagi cantik. tak payah nak pakai aksesori pun takpe. attention seeker je pakai aksesori lebih2.

rinloveslicious said...

muka u cantik..n nmpk bekilat bila pakai,,nk mntak petua..pakai compact powder jenama ape?

IEQAH said...

FL Pretty..
mmg layak pn bg tipss :)

syieda_joy said...

kulit akak cantek la..

seyes akak cantek pakai abaya tu^_^

greenapple said...

gorgesss!! share la cara2 u bermake-up..

♥Ann♥ said...

Jom dear beli abaya cantik kat http://www.hadacollections.com/
brooch besar macam Fatin Liyana pakai tu pun ada jual kat sini

Anonymous said...

kak fatin.. bwat la video tutorial pkai purdah guna slendang tu.. tringin nk tau cmna pkai

cik tyqah said...

cantiknyer...xsbr nak bergaye mcm fl ni~~

Unknown said...

laaa..kt sini rupanya ko study fido..haish, pnt aku cari dari star dlu...pewit~~hehe....

aLyA_syGS said...

sangat cun! ^^

Nurul Adibah said...

okay,sangat cantik pakai jubah ,dulu sekola i byak jumpah skang dah campak mana pun tak tahu :),btw u ada tips bibir cntik mcm tue??pakai aper??

cik anumrosli said...

sis,, i think la, ada orang buat fake profile sis kat fb. try buka link ni.

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002492681523&sk=wall

CoOkiE MoNSter said...

sweet! tetibe transform jd minah arab. hehe...FL pkai apa pun okay, tp kalau i yang pkai menangisss org tengok.

haha~

Nur Liyana Binti Abbas said...

Hai FL..i t'jumpa fake acc fb gmbr u.. http://www.facebook.com/profile.php?id=100002395730692

Nur Liyana Binti Abbas said...

Hai FL..i t'jumpa face acc fb gmbr u.. http://www.facebook.com/profile.php?id=100002395730692

★♫ Ct Hajar ★♫ said...

B E A U T I F U L




<3




G O R G E O U S




<3

★♫ Ct Hajar ★♫ said...

berkilau nye kulit~

comel comel <3

mira syira said...

FL pakai sume pon cantik..
jom kawan-kawan. kita nak bagi BEG COMEL PERCUMA!!

http://kukutanganku.blogspot.com/2011/08/give-away-beg-beg-comel-daripada.html

remaja celaru said...

kak FL, mintak tlg buat entry pasal period tak teratur boleh? saya dah lebih 3 bulan tak datang period. taktau kenapa. sy takut. saya muda lagi kak, masih bersekolah . eh, jangan salah faham. saya tak pernah ada pakwe, so saya takkan mengandung ok. :)

kak FL , saya takut. sebagai seorang doktor, apa pandangan anda ?? saya seorang yang lasak, adakah aktiviti lasak saya mempengaruhi kitaran haid saya ??

orang kata, remaja yang mempunyai kitaran haid tak teratur boleh jadi mandul bila dah kahwin nanti.. erk, betul ke????

apakah punca-punca period tak teratur ni? macam mana nak mengatasinya ?? apakah langkah yang perlu diambil ??

adakah orang yang period tak teratur ni disebabkan ada penyakit?? OMG, saya rasa masih sihat walafiat.

ada jugak orang kata period tak teratur menandakan kita ni tak subur, dan perlu berjumpa pakar, oh no!! saya rasa kalau boleh saya tak nak jumpa doktor kerana hal ni. tolong saya doktor FL . :(

remaja celaru

Anonymous said...

simpanlah wajah cantik anda untuk suami sahaja.. peliharalah kemaluan yakni keaiban dan harga diri anda. wanita yang menonjolkan dan menayangkan gambar mereka melambangkah kemurahan harga diri mereka.

Naz said...

bz blaja medic pun pndai fesyen gak kn.. ingatkn dak medic sume nerd..hihi
salah paham rupenye xD

khairul akmal azman said...

like a purple girl..
cantik bangat seyh..

Saiazuan said...

nice pics..

Paen :) said...

perghh ,arab gile wooo ! ahaha

lynnezz said...

sangat cantik!!

www.lynnezzara.blogspot.com

Anonymous said...

setuju dengan anonymous di atas.. tatapan hanya untuk suami sahaja =)

khairul akmal azman said...

update ur entry !
hehe

atenkure2 said...

FL cantik ^^

macam ku kata said...

cantik apa..hehhehe..janji menutup aurat..nice(salam kenal)

Izyan Masri said...

FUYOOH.DROP DEAD GOJES LAH SIS FL!SANGAT CUN MELECUN CMM ORG ARAB YAWWW ;P

Izyan Masri said...

PASNI BUAT ENTRY RAYA CEPAT2 EYH ;D

Qeela cool said...

abaya hitam seriously nampak elegant..

XeNo said...

kem salam kat kwn bertudung kelabu tu :)

Sishi Semet said...

i think there's something about your eyes.. you look so pretty!!!!

Sara Ali said...

ank buah sy suka sgt tngok awk,,
dia kata awk comel,,
=)

neesa said...

luv that abaya..

abah khalisha said...

Cantik!Anggun dan Bergaya
Ibu mengandung dilarang melihat gambar ini!

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

cun ")

Mael Bandung said...

saudari, tabarruj itu apa..?
...............
OH! AURAT WANITA
1.leggingseksi//2.wanitamelayuseksa

Munirah Rafiuddin said...

cantik..........
singgah r blog saya
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Azzy Zieyya said...

saya da singgah sini..jemput singgah tempat saya pulak ye..n_n

Anonymous said...

cantik la kulit FL..berkilat..

faezah said...

suma baca nie http://babymonteiroblog.blogspot.com/2011/09/fl-bila-nak-up-to-date.html

yangbaik said...

cantiks.. sangat... nak komen apa lagi... haa... sebab tak menang tu kerana ... betul la... kena couple dulu... heheh buat dosa pulak... sori!!

Haney said...

bla nk update blog ni??lamenya tunggu..ucapan rya pn xde...cite pose pun xde..miss FL so muchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhyyyyyyyyyyyy!!!!

Haney said...

bla nk update belog ni??lamenya FL menyepi..cite raya xde, cite pose xde...da lme tunggu ni...missss FL so mucccccccccccccccchhhhhhhhhyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!! cpat2 update blog k deary cutie sweetie...

Aisya said...

kak FL. tolong lah update belog ! :DD

cik nAdyYa ツ said...

cnteknyeee ~

Ariena Hisham said...

Miss Gorgeous :) Hihi

Anonymous said...

haritu fakulti kejuruteraan mekanikal kat kampus saya ada anjurkan majlis makan-makan sempena sambutan hari raya . baju yang lawa-lawa semua kat kampung , 1 pon takda . yang ada cuma baju-baju kain cotton . lagipon tade masa lah nak melawa macam mak datin kat kampus . huhu pastu saya teringat tips dlm blog ni . so malam tu saya cuma pkai jubah abaya hitam , heels hitam & chiffon shawl rm5 tu je .. tp shawl saya gabungkan dua tone , saya pakai mcm yg kak fatin pernah buat tutorial hana tajima tu . simple & cantik . tak sangka plak boleh dapat anugerah penampilan paling menarik . alhamdulillah . tips kak fatin memang sangat berguna :D

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=293143017368687&set=a.131431480206509.23982.100000189727520&type=1&ref=nf

Bella Hudgens said...

comel giler awak ni fatin!!

Anonymous said...

Haha... Alamak?! Pandai ya nk amik gambar dgn Fido? kak FL tahu siapa aku?

fadyxc said...

comel hikhik, takyah pakai make up la, pakai heavy make up nmpk lagi chubby ( refer to ur mag post) :P x pakai make up lagi cantik, or maybe just light make up.

Sha Reza said...

Wahhh....petua best ni.akak nak try lar.kot2 leh turun 12kg..muahahaha..kotnye..

Amelia Hanim said...

Like fatin liyana so much... anyone can visit my blog jomsinggahblogamy.blogspot.com..

AmyLysa said...

cantik..;)

kak mah said...

Tuan cantik...pakai apa saja memang cantik..

jue said...

FL comey sgt :-)

Mieza Jhaa K said...

Apa la cantik sgt u ni.. jeles i

Anonymous said...

macam mana nak pkai yang berpurdah tu guna shawl free tu??
cuba ajar sket FL~
thanks!!

Inayah said...

Beautiful... xx