Monday, June 6, 2011

Macam macam hal.

Assalamualaikum

(Disclaimer : Entri ini untuk mereka yang suka menegur dengan kata-kata kesat dan maki hamun, bukan untuk mereka yang ikhlas menegur. Sila take note)

A : Kenapa engkau berblog?
B : Aku ingin menambah kenalan & mengisi masa lapang dengan penulisan yang penuh makna.
A : Ohh baiklah kalau begitu.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aku rasa situasi macam ni dah tak boleh pakai lagi. Rata-rata aku tengok sekarang ni orang berblog sebab nak mencari musuh. Pantang ada kontroversi, semua laju je nak up entry. Motif? Mungkin kerana kejarkan buffered earnings atau mungkin kerana gilakan populariti. Maaf kalau terkasar bahasa tapi itulah realiti dunia blog masa kini.

Ambil saja contoh kes AdindaEvans & Gambit Saifullah. In a split second, dua nama ini meletup bagaikan letusan gunung berapi Krakatao yang berlaku pada tahun 1883. Semua orang as busy as hell nak suarakan pendapat, nak jadi judge syorga & narakha dan tak kurang juga mereka yang hanya suka-suka meluangkan waktu senggang dengan memaki hamun si pesalah.

I am not talking about this Gambit =')


Dan yang paling aku terkesan adalah apabila si pesalah memberi respon feedback, dia akan terus diambush dan dikecam beramai-ramai tanpa belas kasihan. C'monlah, kau provoke orang dengan segala caci maki, of course la orang melenting. Bila orang melenting, kau guna these MAGIC WORDS 'Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepian pantai'. You expect people to remain silence dan tak boleh bersuara at all sebab at the first place, siapa suruh dia buat benda tu kan? Kau jadikan kesalahan dia untuk menutup suara dia. That is unfair ladies & gentlemen. Let me give you one brief example.

( A adalah kawan baik kamu. Dia suka barangan branded kerana mak bapak dia cap duit. Pada satu hari, A dirompak, habis Ipad, Iphone, Ipod, dan segala I nya hilang )

A: Aku dirompak! Sedihnya segala gadjet aku yang bermula dari huruf I hilang dalam sekelip mata.
B : Padan muka kau. Siapa suruh kau membazir. Membazirkan amalan syaitan. Itulah balasan dia kalau kau asek nak membeli belah barangan ternama saja. Nabi kan dah berpesan supaya kita bersedahana. Kan dah kene rompak. Rasakan kau. Berlagak lagi.
A : Sampai hati kau cakap begitu ='(
B : Kalau takut dilambung ombak, janganlah beli barangan branded dan janganlah berumah di tepian pantai.

Ok mungkin salah si A kerana dia over expose barangan brandednya sampai dia kena rompak. Tapi itu bukan alasan untuk kau maki hamun dia. Kalau ye pon salah dia, mana ADAB kau? Boleh ke kita sesuka hati je maki-maki hamun orang dengan kata-kata kesat? Lepas tu guna pulak alasan, sekadar teguran. Maki hamun & hinaan = sekadar teguran. Example : Your face looks like a sh*t, sekadar teguran. LOL. I think you should mind your manners first.

Dan janganlah gunakan ayat ini 'Don't mess with Bloggers'. Ye aku tau, bloggers mempunyai komuniti yang besar serta bisa menyebarkan pengaruh yang kuat kepada orang ramai. Tapi janganlah sampai kita salah gunakan power yang kita ada. Bayangkan dosa yang kita dapat bila kita sebarkan aib / keburukan orang. Nak nak kalau kita tak pasti tentang berita tu, tapi kita sebarkan jugak. Kan dah jadi fitnah. Tanggunglah dosa free tu.

Aku bukan nak bagi tazkirah atau nak bagi teguran. Cuma aku meluahkan pendapat yang tersimpan di benakku ini. Bosanlah tengok orang gunakan agama untuk condemn orang lain. Sebenarnya dia kutuk sebab kepuasan sendiri but they manipulate the idea. Don't you have better things to do? Pergilah study or do some good deeds instead of lepaking in front of laptop, cari gossip dan buat enemy. Being a keyword warrior doesn't promise you a better REAL LIFE future. Study hard & work hard my friends.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Update : Entry ini tiada kaitan dgn cikepal okay. We're good friends. Jangan cuba nak mengadu domba persahabatan kami hee. I'm writing in general.

Berminat untuk menjadi model AnnasEaskey? Hanya dengan rm400 anda boleh merealisasikan impian anda! Terhad kepada 10 tempat sahaja. Click here! 

Thank you for reading this entry !

209 comments:

1 – 200 of 209   Newer›   Newest»
delarocha said...

ramai yg cepat melatah.

MyLara Sarah Cullen said...

good 1 fatin.. :) sangat2 bersetuju..

Pijahh' de-Arr said...

api = air

Ezzaty Emilea said...

saya setuju dengan pendapat akak.

farahin nasir said...

like dis entry very much..

ada benarnya d situ..
:)

VioletRose said...

betul 2.. cth kak wat 2 mmg bukan shabat la seorang shabat yang kata shabatnya padan muka dlm apa jua keadaan pun..

Qyqy Ahmad said...

sokong . manusia zaman skrg smaken menjadi2 & hilang adab sesama sendiri . blog persendirian adalah untuk mengisi masa lapang bukan untuk dikritik & di komen . blogger perlu kesedaran & hormat tentang privacy & hak persendirian berkait blog persendirian blogger lain :)

Miss Eunice said...

btl3.! totally right! abused d power that dey hv in their hands. hah!

Ayeem Jemain said...

tak terasa sbb tak maki hamun gambit. i baling taik je kat gambit. :p

misz anis said...

agree with u like 100%!!!

Qiszana said...

Betul tu kak fatin :D sokong !

adeeb khairudin said...

setuju dengan sume kak fatin cakaapppp!!!!!

syashafie said...

i looovveee this!
that was sooo true.

teha said...

hurrmm. betol jugak kan ? hehe ~~

Cik Mun said...

Agree.

Admiral Hafiz said...

betul 2
memang pengaruh blogger kuat, tp bila ada yg x jaga adab
maki sana sini
dah mencemarkan nama baik blogger sendiri

Entry Terkini:
Peluang Untuk Menjadi Covergirl Majalah Dara.com !

MyMye MyMya said...

Sya stuju ngn kak fatin ..
manusia suka sangat memperbesarkan hal kecil.

.fariza. said...

A mmg kaya. tp semua barang I.
aiya. :)

yanasensei said...

again. well written. i lebiuuuu FL! sekali lagi. hahah.

CikHaniBhulat said...

yeah..go FL go...btul3...

Sasha Ghaff said...

yeah!!! i like this!!

Sasha Ghaff said...

yeah!!!like this!!

Amar Amirah said...

Saya menyuarakan pendapat tanpa menggunakan caci maki :p Biasalah bila ada benda2 kontroversi ni semua orang nak suarakan pendapat masing2. Fitrah.

Adrina said...

saya setuju dgn akak :)

NADIAH KZAMAN said...

ouh, erm i rse kdg2 kite kne mind our words u knoe..especially abt adinda evans tu..nak kata weird dia mengaku susah juge cuz dat blog existed like lama jgk..

tina said...

i'm very agree about this.. kite perlu beradab utk memberi komen... :)
good entry!

~munnyrah.zaliran~ said...

setuju dengan kak FAtin, semua bloggers rata2 buat entry pasal adindaevans n gambit. concern la sangat tp knp perlu nak kutuk? knp tegur dgn bahas yg kasar

Rizha. said...

Good writing here ! :)

miss ryrinn _ angin said...

saya setujuuu ..

lebih baik diam dan memerhati serta mengkaji sesuatu situasi tu .


dr terus dok wt kontroversi2 . sian doe kat orang .....

pemikiran kita sama . i like you . sebelum ni saya bace blog sume asek kutuk2 kes yang tgh hot tu . bosann !

suke membesar2 kan bende yg x elok . n then 1 malaysia tau . malah 1 dunia .... menyumbang apakah pd negara ? aishh


kadang2 kita kene fikir what is the best solution to overcome it rather than non stop talking bad about other people :D

aniszafeerah said...

agree witchu 100%. its manners we're all lack in for :)

dcna said...

yeah, insan biasa ha? (:

ecaisyah said...

fatin....saya suka ayat awak " Bosanlah tengok orang gunakan agama untuk condemn orang lain."

saya dah banyak kali jumpa org mcm ni...utk menutup kesalahan sendiri..so, hal2 agama pon di wujudkan..

Soffea Rahim said...

SETUJU !!!!! 100% . nak cakap perkara yang sama tapi saya takde blog,eheh XD

Nur Naimah Nashreen said...

huru hara jadinya sekarang .. macam macam isu ..

nurul_atiqah said...

yupp. betul tuh.
supposely, blogger takyah lah menambah dosa dengan mengutuk/memaki hamun orang yg salah tuh.
kita sepatutnye memberi teguran dgn cara baik.

nice advice sis.. :))

Anonymous said...

true that. kita hanya manusia takde hak nak hakimi sesama manusia. itu suma kerja Tuhan.

Chempaka Sari said...

Syabas fatin... cerita je asal diri sendiri dan pengalaman yang kita ada, lagi bagus kan?

XOXO, Chempaka Sari.

Dr Dina Nordin, MBBS (Lond) - altho she aims to become a Prof one day amiin ;) said...

very cleverly written. i get your points. definitely correct.

Love hurt aeNnn said...

setuju dengan fatin liyana. yang penting , i tak suka aibkan orang.. :)

Anonymous said...

good entry FL...kadang2 kite tegur org secara private...(like email) pastu bile si penerima email ni tak puas ati terus wat entry n status kat FB yg die sakit ati...mencanag cerita..mmg byk la dosa die...thnks FL for the entry..i like it...

eyjalukman said...

biaselah tu kak fatin , dunia skrg dah mcm2 jadinye .
kita still mantain buat blog nihh sbg suatu hobi , cerita memori , pndapat , pape je . hahaha;D

bagilah tips nk bljr cara efisien time kt kuliah .
serious kita cm culture shock jugak lah bila dlm lecture mcm rushing gile . so , hrp kak fatin tlong lahh .
maybe cite cra kak fatin bljr ke .
at least mmbntu sikit2 kan . hahaha

suha said...

setuju ngn pendapat fatin (^_^)
jgn melihat slh org len sedangkan diri bukn maksum..nak bagi dakwah,kena berhikmah..bukan pegi letak ayat quran sepotong,pastu makian lebih panjang dr ayat quran..jangan mudah melatah,itu plg penting

sy juga bukn yg terbaik tp xsalah berbuat baik..dan kalo tidak memaki,xbermkna kita mnyebelahi si pesalah..

Syazwan said...

sangat setuju!

rain ilias said...

betol gak tu.
thanks sbb post ni buka minda saye untuk berpikir lagi. :)

Adam Narzuan said...

biasalah.. dalah dunia sebegini agak sukar mencari yang sejati.. Sebenarnya isu begini boleh diketengahkan cuma yang paling penting adalah bagaimana kita mengolah pandangan kita.. Samada kita mengolah untuk dijadikan iktibar tanpa mengaibkan atau kita menolah seolah0olah menyokong walaupun tanpa mengetahui realiti..

+ cik | ezatiee + said...

setuju SANGAT!

Lulu caldina said...

ehmm... masing2 ada pendapat masing2 kan...huhu

♥NuR SyAFiQah♥ said...

ni la ciri2 blogger yg kite cari ;)

kata2 penuh berhemah..luv u kak fatin ;)

nazirah said...

saya setuju..
buat apa la kecoh sgt kan..?
kita semua buat salah, tak ada yg dilahirkan sempurna..

yaya_flanella said...

Lebih suka melihat dari mencelah.

Indah Mulya said...

couldn't agree more FL. nicely written entry! kadang bosan jugak tengok updet kat dashboard, kita bleh tgk lah corak bloggers skrg..

mhrzh said...

sangat setuju kak FL. ini la entry yg saya tunggu2 dr blogger femes sbb bukan ramai yang berfikiran macam kak FL.

teruskan berblogging dgn cara ini ye? You are my inspiration (Y)

Peri PiA said...

sgt2 btl ape yg FL nyatakan disini!

berkaitan 2 isu tu,mmg xpatut dibiarkan

diya said...

betul.

mcm mana kalau kaum2 blogger di cop pengfitnah hanya kerana beberapa orang ?

EZAN IDMA said...

good fatin :) really good.

Fatin Ilhani said...

setuju sangat !

wani said...

u totally right :)

Anonymous said...

xperlu ko bajet baik la sis.. ko pon sme bergesel2 dgn si hafiz tu... perghh.. ko bajet hot tpi sme je.. ko nak duit jugk.. eleh,, bla la weyh..ko sme je.. ckp prg tpi diri sendiri buat.. adiosssssssss

Anonymous said...

hmm , ni entry balas balik entry cik epal kah ? i mean that sentences "don't mess up with bloggers" and "kalau takut dilambung ombak , jangan berumah di tepi pantai".

-sorry [:

hannamaruku said...

Atlast. Ade jugak blogger yang nak bersuara pasal benda ni.


Good job FL!

AISHA INANI said...

setuju sangat!

until the end aku rasa dorang yang cakap letop2 nih bukan nak nasihat sangat, nak trafik jek or blogging-trend..

dah la dr blogger A smp blogger Z dok kupas pakai ayat yang sama.

mmg la berpesan2 sesama islam, tapi dr dorang dkm up entry dr yang tak tau jadi tau, itu nasihat ker? ker bukak aib?


aku malu jadi blogger pas dgr gambit ckp tuh. mmg blogger gelabah sangat, tercuit sikit nak mengaum. mcm takder life.


*aku nak up gak entry cm nih, tp tah aku dah malas nak campur dunia blogging punya hal dah. bosannn..... ;)

Gen2Merah said...

saya pun setujuuuuuuu... ngeee~
Itulah namanya kebebasan media tanpa batasan... mata pena lebih tajam daripada pedang.. berhati2 la dgn setiap kata2 dalam penulisan (",)

iyda said...

totally agree wit u...x pham blogger yg jenis nak kondem blogger len..n purpose blogging sbb populariti smata.. mmg lain dr zaman awal blog dulu...

::blog anak jawer:: said...

selalu nye tak la concern sgt..tp just nak pancing trafik...termasuk la AJ sendiri...

-Yok mampir diluk = orang asli...bahaya pendakwah berbayar...

Shima Hishamuddin said...

sangat setuju,
macam tak de keje je nak ckp psl keburukan org.

Sarah Khan said...

betulkan diri sendiri dulu sebelum menegur org lain kan?

well written! ;)

k a k L a m p said...

melampau gile .. itu bukn nak membantu.mane leh ske2 kutuk org. kene kat muke sendiri nnt br tegadah.. nak maki pon bia la belapik kan

Syamimi Nazifa said...

btl tu kak :)

Amoi MiyaSya said...

kdg2 kan kak , bace dorng nyer maki hamun ni kelakar pun ade , sbb masing2 nk tunjuk lagak :)

angahIera said...

sgt2 setuju :D
go Fatin Liyana^^

yatie chomeyl said...

good entry FL. u r one good example of beauty with brain ;)

keep posting entry yang menyedarkan macam ini lagi

J.Syazwana said...

bila semua orang fikir dia je yang betol jadi camni lah. asyik nak kondem orang. hehe

nadiah yaya said...

yes stuju sgt...ak slalu bca je entry psl bnd2 cmni, xde mnt pn nk wt entry..emm

C@Rr0tSu$U said...

Betul FL cakap.. tapi gambit tetap tak betul...
sigh....

hakeem kira said...

aku baca jugak benda2 ni . tp tak masuk ampur sangat just perlu ke gambit tu mencarut 'middle finger' or panggil orang 'anjing' . dia artis semua orang kenal kan . buat la perangai elok2 sikit . :)

kusiberjalan said...

tau tak per... senanye 22 pihak same jer.. yelah.. tuan punyer entry kengkononnyer nak luahkan sesuatu kt entry.. or nak share pape yang dia rase nak share.. pastu kurang enak dibace or ditonton pihak lain... mula lah timbul entrylah, fan page lah...

yelah niat memang tok tegur owner blog tu kan tapi secara tak langsung perbuatan kita tok menasihat tu telah bertukar kepada seisi kutuk-mengutuk, umpat-mengumpat, caci-mencaci, hina-menghina, carot-mencarot bagai... ibaratnya kita pun sama jer akhirnya...
kalau si owner tu bagi feedback dengan memaki-maki, tak perlulah kita memaki sesama... tak ker tu namanya kitapon bangang sekali ngan dia...haish...


*maaf jika penggunaan ayat y kasar yer.. sy pon kengkadang melakukan kesilapan yang sama gak.. hurm...

Balqis Riza said...

bal setuju kita jgn melatah..bal setuju kita kena jg adab kalau nk tegur org..
tp bal tak setuju kalau kite tak pyh nk peduli lgsg...

everyone entitle to give opinion..terima boleh, taknak terima pon boleh..tak semestinya if bg opinion, ur opinion is betul..

pehe dop?

people are entitled to have different perspectives :)

lulu lalala said...

nice entry

Awan Fantasia said...

The moral is,cakap sekadar yang patut je :)

Jom Tengok :
ISU MAKCIK HAJJAH SITT ALWUZARA HINA ISLAM!!
SAMBUNGAN ISU MAKCIK HAJJAH HINA ISLAM!!
MAYA KARIN MENJUAL TUBUH!!ISH3!!

iKhRam said...

entahlah..
tp sebagai public figure.. memang begitulah.. sebab tu kene beringat sebelum berbuat sesuatu..

kene merancang dgn baik.. fikirkan kesan yang akan dihadapai.. dan segala2nya..

tp kisah henset tu terlalu jauh kalau nak dibandingkan dengan video klip tu.. sgt jauh bezanya cik fatin liyana..


p/s - maaf yer.. !!

ChiTot ChiMot said...

fatin liyana

H said...

true that fatin. but to be honest, all you said do not apply to everyone yang tegur, sebab some of them memang betul-betul tegur those who made mistakes with the intention to correct em, and to at least tell them what they did was wrong.

i tak masuk campur langsung hal-hal adinda evans nor gambit tu. but i did read some of the comments made by public. some of them memang too much, and dorang sesuka hati mencarut maki hamun menghina(like you said) semua, which tambahkan dosa dorang saja. but some of em, you've to believe me, they're good comments and greatly written. yg at least boleh bagi si pelaku kalau tak insaf jugak, at least akan rasa macam kena jentik sikit. because the comments are based on concrete points and facts.

i think what you wrote's too general. you should've narrowed down it a bit only to those yg menghina dan memaki hamun sahaja.

and sometimes i feel relieve to know that this world/country isn't that bad, sebab still ada a lot of sane people yang tau apa yang baik dan apa yang buruk. cuma mungkin cara mereka meluahkan/menegur tu tak betul. :)

i just realized that you're really berpengaruh fatin, sebab everything you write everyone will go like 'betul tu fatin', 'fatin u're such a good writer', 'i agree with you!!'. you've got a bunch of admirers that would agree with whatever you say, which is good. :)

and yeah, i have nothing against you, i just commented to clear on above things i've explained.

:)

mamaleen said...

ya betul FL...
study lagi baik.. tak buang duit mak pak.. ni macam best je kutuk2 org..
alamak terlebih sudah

butterflies Lovers said...

setuju 500%...!! :)

khairul akmal azman said...

kay sokong entry..
kalau takut dilambung ombak..
jgn expose brgn kat ombak..
nti ombak bawak lari..hehe..

http://khairulakmalazman.blogspot.com/2011/06/girl-malaysia-vs-girl-singapore.html

khairul akmal azman said...

kay sokong entry..
kalau takut dilambung ombak..
jgn expose brgn kat ombak..
nti ombak bawak lari..hehe..

http://khairulakmalazman.blogspot.com/2011/06/girl-malaysia-vs-girl-singapore.html

Anonymous said...

Agree with you FL :)

.: immi :. said...

<3 and agreed with ur post .

yanahazim said...

SALAM .
THAT WAS SO TRUE . PPL MAKE MISTAKES . KITE NI NAK NASIHATKAN ORANG . TAPI DIRI KITE SENDIRI TAK BETUL LAGI . SO ,THE BEST WAY IS , BILE DGR CERITA2 MACAM TU WHY NOT KITE JUST SENYAP JE . DOAKANLAH YANG TERBAIK UNTUK MEREKA . TAK PERLULAH NAK BUKA AIB MEREKA TU . JANGANLAH NAK TAMBAHKAN DOSA2 KITE LAGI YEA .
WASSALAM .

Anis Syuhada Nazari said...

finally u have speak up my mind ;)
good one sis.
done with all this things..
and I mean it to those who carut2,
not the one who sincerely give them advices.

Assalamualaikum.

qeef... said...

Ya... kiter dah tahu, jgn plak pastuh kutuk2 dyer smpai dosa bebal kiter pon samer mcm dyer plakkan... karang lebeyh lagi pon ader..jdikkan sempadan mner yg patut.... jgn buat bender yg x patot dah la... tu jer... kan FL kan... hehe...

Faiz Tapit said...

Yeahh. Saye sokong akak gigi ni. Hik3.

Ade anon tak puas hati lah kat atas tu. Meh simbah asid kat beliau

shinobee46 said...

aku nyampah bila orang kata jangan main2 dengan bloggers. ceh. macam gila kuasa pulak. lol

guna platform blog utk something good.jangan sewenang2nya mengutuk and maki hamun sana sini

Mrs.Yie said...

masing2 punya pendapat sendiri..kalau nak menegur pulak biarlah ada batasan..jangan la melampau sangat dan jangan sampai nak bunoh membunoh pulak..huhuhehe

nur hidayah isa said...

bila fatin dah marah..huhuhu...

bese la tu, nama pon bloggers. kalo dapat 1 berita panas, memang kalo boleh, nk jadik no 1 up entry pasal tu...

kembatolo™ said...

lain manusia lain ragam. itulah dunia. bagi sesiapa yang mampu menjaga diri, itulah yang terbaik. =)

cthajar_pinkgurl said...

thats right lol ! go go go study than bergossip kui kui

meera... said...

i paling stju part yg u ckp "Nak nak kalau kita tak pasti tentang berita tu, tapi kita sebarkan jugak. Kan dah jadi fitnah. Tanggunglah dosa free tu."

mmg rmai skrg mnusia yg hanya tau brckap bila ada point...pdhal bnda yg dia dgr 2 blom tnte btol or mmg xbtol pn...tp di sebabkn dengki @ iri hati punye psl main cite je...mmg dh xpkir psl dosa memfitnah 2...tp klu btol sekali pn xpyh nk sebar2 cite...xbaik kn nk mengaibkan org....klu nk menegur guna la cara yg lbh berhemah....

* we talk in general....

Ajan said...

Something habit mereka yang suke kecoh2.. Walaupun diri sendiri belum tentu baik pekerti..

Anonymous said...

eeleh knpe nak mrah anon..suka ati mak bapak dia laa..nak bgi pndapt..just bgi pndptkan..entri dia bt pun bkan kualiti sngat...korang je suka2.nak ambil hati

Aida Azryn said...

betol tu fatin. aida sokong! :)

pwiNcEssnoVElish said...

fes tyme ader owg tulis pasal adab menegur tntang isu nih..gambate sis!!!

ely yusliza said...

new fren here.. nice ur writting fatin

ely yusliza said...

new fren here.. nice ur writting fatin.. be4 tis i de add u kt fb but cant add u becoz ur list fren so many requested.. can u add me plsss really appreciate it.. add my fb ely yusliza

Anonymous said...

sgt x faham knape org suka memaki hamun guna bahasa kesat tapi menggunakan agama

Cth: ko tuh muslim ke BOD*H tak reti agama etc
ape point disitu

blognizamlah said...

yana...huhuhu...luv u dear, akhirnya ade gak entry yg mcm ak buat...ramai suke membebel tak tentu pasal, konon nk tegakkan benang yang basah...padahal, die makin simbah minyak dekat api yang marak....cube biar kita jd gula...gula kalau campur dengan nescafe panas...sedap jadinya...tambah pulak ais...wallahh...makin best..kan kann...^^

miss Anna said...

btol tu kak..kalo nk tegur pon biar beradab..baru la org x kecik hati & marah sampai bls kata2 org yg kritik tu dgn cara kasar.

xde_motif said...
This comment has been removed by the author.
xde_motif said...

aku pon xsuke org yg menggunakan agama utk kepentingan sendri.

Anonymous said...

tersangatla betul adik cakap..sedih sungguh singgah kat page Gambit..secara personal akak tak rasa Gambit attack semua bloggers, tapi ditujukan kepada bloggers yang cuba ambik kesempatan atas keburukan orang lain, buat entri dengan niat nak naikkan trafik/followers..lepas tu dapat apa? Duit nuffnang hasil mengata orang tu berkat ke?

sangat cool ada blog sendiri, tapi cool ke kalau salah guna blog? Sekarang ni komuniti bloggers dah berkembang pesat, tapi kita boleh nilaikan tulisan dia, sama ada dia betul2 minat menulis atau sekadar ikut trend..~mode: sedih~

cik EPAL said...

komen td typo. kalau nak publish, komen ni. tu pon kalau kau nak publish lah haha


aku pon mula mula igt kau serang entri aku balek ke hape. sebab dua perkataan yg ko bubuh tu aku ada guna. hahahha.


kalau ye pon aku takde hal pon. sebab pendapat orang lain lain. mungkin pendapat kau tntg isu itu lain tapi mungkin aku lain.


sebab aku tengok dia terlalu ego.

kalau kau baca twitter dia kau tahu lah ego dia tinggi tahap mana.


aku tak tahu lah kalau dia mmg jenis macam tu ke hape. sebab dia public figure. pastu ayat mencarut bagai. aku rasa entri aku tu takde la too much maki dia ke hape. nak soh dia mintak maaf je. tapi tgok ah sendiri apa dia cakap dkt twitter dia.


nak mintak maaf pon susah ke?


yg pasal "silap besar ah cari pasal dengan blogger" tu bukan lah aku nak cakap blogger ni berkuasa gila gila sangat dekat dunia ni. means kalau dia cari pasal dengan blogger kan dah tersebar begitu meluas. dr aku yg tak tahu pon aku boleh tahu. cam tu ah aku maksudkan



perghh panjang bebenau komen aku. boleh buat entri sebijik ni! hahahahahaa

cik EPAL said...

aku agak setuju dengan komen @iKhram. perbandingan yang kau bg pasal henset dengan video klip gambit tu memang totally jauh bezanya. tu pendapat aku je ah. ok cik FL? ko jgn terasa lak. tapi aku tahu ko kebal . muehhehe. :D

Farhan AJ said...

a little bit reply for this entry ? perhaps ?

http://www.tintapenaku.com/2011/06/jadi-otai-blogger-tak-bermakna-maksum.html

hope u enjoy it :D

Opah Kentang said...

opah setuju ini FL :)

Opah Kentang said...

opah setuju ini FL :)

Marina said...

macam Siti Nurhaliza cakap...'Kita tak dapat memuaskan hati semua orang.' So...buat je ape yg kiter rase betul, pedulikan ape orang kate..bukan diorang bagi gaji (kalau orang yg bekerja)...hehehe..

angkasa said...

wuhuuuu tekejut gila tgk blog adinda evans tu..ermm sukala cara akak tulis entry ni..sopan.berbahasa.tp sinis.

hardy boy said...

kena jadi blogger berhemah (^_^)

Siti Adliah Omar said...

ada jugak orang macam tuh kan. good entry :)

Anonymous said...

I strongly agreed with H above.his/her comment is 100% just what I had in mind when I first read this entry of yours yesterday.

aween hazwanie said...

Yeahh , you were right sis ! Every bloggers should have manners b4 writing their post . Good entry :)

nurhasnani said...

betol tuh kak fl , ape lah nak jadi dgn dunia skrg ni .

nurhasnani said...

betol tuh kak fl , ape lah nak jadi dgn dunia skrg ni .

cik nur said...

ntah la bg nur better kita nasihat
:D

Izyan Masri said...

SANGAT TERUK ORANG MACAM TU T_T

Sufy said...

rambut sama hitam hati lain-lain..ehk2..btw memaki n niat mcari musuh tu memang sgt x bagus laa..but i think byk juga entri yg memberi teguran cuz kalo just diamkan aje da tentu benda tu jadi macam xdek apa2 je..so, the most important thing niat la kan..betul gak pe yg ko ckp ni cuma a lil bit je yg x stuju..hehehh :)

DaYaH JeLitA said...

Alamakkkkk!!!!!.terasa la pulakkkk...keh3.. tp aku tak buat entry cuma aku share link bg orang lain baca.. aku share link adinda evans tu mengalahkan link says.com tu haaa..ekekekekekeke... aku nak kena tobat nie.. :P thanks patin liyana

LUNA LANUN said...

menegur atau bg nasihat tu tak salah. malah wajib! amar makruf nahi mungkar, mengajak kepada kebaikan, mencegah kepada kemungkaran. Tapi yang salahnya apabila menegur dengan tidak berhemah.

Entri terbaru:

1. Jangan Samakan Saya Dengan Pelacur
2. Pengakuan Jujur Budak Sekolah: "Cikgu, Terimalah Pengakuan Ikhlas Ini"
3. Gempar!!! Makhluk Suku Sakat Harry Porter Berjaya Dirakam Oleh Seorang Penduduk Di Papar, Sabah

ika~~ said...

slemah2 iman adalah mmbenci d dlm hati..
so bg sy betul dah cra kite menegur tu..cume up to them lah nk interpret mcm mna.kite xbkak aib dia..dia yg mmbuka aib tersebut.wallahualam

joegrimjow said...

siapa tu gambit n adindaeven?

zIq Ziqry said...

best2! sgt2 setuju! see my new entry..kenapa org melayu kena belajar silat?? haha.

everyone folow me on:
http://mypapership.blogspot.com

Mawar Merah said...

nak komen gak. btol tu fatin. org zmn skrg cpt sgt la melatah. suka mencelah kalau ada 2 blogger bergaduh. kalau mencelah tu, tp try to baik2kan balik mereka tu, xpe la gak kan. tp ni, melaga2kan lg. mcm yg fatin kata la, nak tegur pesalah, tp dgn cai maki. mmg xkena la. cacian n makian tu pun dh reflect diorg punya peribadi. n people like to respond so much to fitnah. y not just dgr je n jgn msuk cmpur. kan? br la xtersebar n xjd lbih buruk. sori komen pjg lebar.hehe

Anonymous said...

gambit tu buat salah ape kat cik epal sampai cik epal nak suruh dia mintak maaf sgt? nak mintak maaf kat sape, and what for? if he needs to apologize, its between him and God. you have no right to ask him to apologize if he did not directly hurt you. please step off your pedestal. you say you "OFFER OPINION" but you buat entri macam cakap bega sangat pasal gambit tu salah. you masuk karaoke pun dengan lelaki bukan muhrim. so, see the big picture lah. fatin here has a point. when you wanna offer an opinion, MAKE IT an opinion instead of syarahan macam you yg betul. just saying.

MrsHanani said...

tsgtla betul~

Anonymous said...

humakaihh.. kalau fatin liyana yang cakap, semua orang iye kan ajeeeeeee.

hehe. agreed with H and @ikhram and cikepal!

Azyani said...

Menghukum hak Allah. Manusia harus sedar semua tuu :\

Anonymous said...

http://www.tintapenaku.com/2011/06/jadi-otai-blogger-tak-bermakna-maksum.html -> bacalah, it's about you.

s.adibah said...

sumer sder pro and contra....

wunny said...

like like like. ke arah memartabatkan adab, bahasa, budaya dan bangsa !

sakura adibah said...

yeah.....

Anonymous said...

I think there is nothing wrong klu kte bg nasihat..but at the same time, btul kn diri sdri.. *sy xpena tulis ppe post psl adinda evans :D

Tp nasihat pn kne ade batas die la, jgn la smpi mcarut bgai.. Yg laen, take it as a lesson.. Harga diri, agama bkn la 1 perkara utk dbuat mainan.. Pndapat sy la ye.. ;)

Anonymous said...

awak pun pakai barang-barang jenama I jugak...

syieda said...

btol tu akak..skrg dah xbest bblogging..yg pkai tudung pun siap kluarkan kata kesat..adehhh...

ape nak jadi skrg ni T__T mood blogging dah down. stiap entry asik kntrovesi..

halydiah halem said...

betul tu kak fatin! sy sokong..sy tgk ramai yg ade blog skang asik nk mengutuk org je kerjanya..tp x semua la..kan lbh baik kite penuhkn blog kite tu dgn cerita psl dr sndr kn lg bgs? hehe..

Anonymous said...

yg FL pulak cari traffik gune situasi org tengah, tak ke kiri, tak ke kanan, dan ramailah FANS FL yg akan agree dgn ko....

saye setuju dgn kak fatin
saya sokong kak FL 120%
saye suke kak fatin sebab bla bla bla...

cmon...kau pun twist situation jugak
pirahhhhhh

intanfarhana said...

Sayang gambit :P

Aman Ibrahim said...

setuju dengan statement fl dlm entry nih..
they should think first n think twice bile nak tulis entry yg bleh mengaibkan org and senang dapat2 dosa

nashays said...

skrg ni nak menulis pon kena berhati2..padahal blog kita sendiri..

sambil menulis kena cuba untuk berhati2 supaya ayat yang kite guna x menyinggung mana2 pihak..kadang2 kita tak bermaksud mengeji tp cara ianya ditulis dan cara org membaca mungkin mempengaruhi apa yg cuba kita sampaikan..

Anonymous said...

:) bagus cara pemikiran kamu FL. As a muslim, nak tegur kesalahan org itu perlu berhemah bkn main serang aje. At the end, kan dah jd porak peranda jd nye.. hurmm.

p/s: berharap entri ni boleh bg kesedaran utk semua org especially muslim.

Anonymous said...

senang2 xpayah nak wat blog2..

miss tembun said...

uishhh...sapa makan cili dia terasa pedas nih...jangan marah ye fatin..tp mmg akk setuju sangat entri u ni...xda kita nampak yang betul tu x sentiasa betul..yang salah tu bukan bermakna xleh diperbetulkan..

put said...

nth..cam gud2 jer

put said...

nth..cam gud2 jer

akuwanblur90 said...

dah ramai org komen. huhu.. ntah la. kita baca jer semua kisah. yg pesalh dan yg menyalahl. akhirnya, tanya hati. okeyh x?? haha

Anonymous said...

i setuju dgn pendapar cik epal.FL sorry but i think ur opinion is not that accurate.people like en.Gambit must be advised.he is against the prinsip of the syariah.cik epal, good job in voicing out your opinion! =) ur a true brave muslim.proud of ya!

Chempaka Sari said...

setuju dengan ikhram dan cik epal. Plus xde sape fitnah gambit pun. Kita ada reka cerita yg tak betul tentang die ke? tak kan....

NOOR FATIN said...

saya tak buat lgsg entry pasal kedua2 kntroversi tu. haha baik cite pasal saya je :P

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

wahhhhhhhhhh!!!
like sangattttt!!
memang skrg ni hot sgt pasal 2 org tuh..bukak mane2 blog pun ade..huhu

Syazwan said...

http://syazwancdm.blogspot.com/2011/06/fatin-liyana-admire-blog-aku.html

Zinnirah Humaira said...

A man make mistake when they think too much, teenagers make mistake when they don't think too much..

Its between them and Allah.. Lets just pray for a better future for them. Insyallah they will change..

Qutiq Ishanee said...

sayangg, i couldn't agree more !

Ali ridha said...

orang sekarang menulis bukan nak cari kawan atau berkongsi ilmu pengetahuan.lebih suka kejar duit banyak.

jaa64 said...

lain orang lain pendapat...
biasalah tu...

Si Roti Kacang said...

papepun..biar la dia camtu..
sapa2 nak datang korea,leh contact saya.

http://www.therotikacang.blogspot.com

Anonymous said...

"Disclaimer : Entri ini untuk mereka yang suka menegur dengan kata-kata kesat dan maki hamun, bukan untuk mereka yang ikhlas menegur. Sila take note"

terang2 fl dah buat disclaimer kat atas tu. ade jugak yg x paham2. kalau sesape yg memang ade tegur orang2 berkenaan (adinda evans & gambit)secare berhemah dan ikhlas tu x payah nak terasa2 sangat la. kan fl tujukan untuk orang2 yg caci maki diorang je. kesian kat fl:)
peace~

p/s: sape makan cili dia yg terase pedas. kalau x makan cili xdela rase pedas

dee said...

"Disclaimer : Entri ini untuk mereka yang suka menegur dengan kata-kata kesat dan maki hamun, bukan untuk mereka yang ikhlas menegur. Sila take note"

terang2 FL dah buat disclaimer kat atas tu. sape yg memang tegur orang2 berkenaan (adinda evans n gambit) secare berhemah dgn niat nak perbetulkan tu xyah nak terase2 sangat la. kan ditujukan untuk orang2 yg caci maki je. kesian kat FL:)
peace~

TWF ◕‿◕ said...

suke entry ni..
setuju sgt2..
instead of kutuk org,y don't kita nasihat..
daripada jadi busy body,baik kita bawak org tu ke jalan yang baik..
mungkin kdg2 ade org tersilap langkah...
everyone make mistake..that's why kite kne tolong..bukan buat benda jadi lagi teruk dengan mengutuk atau mengata dr belakang..
even nabi pun boleh maafkan umatnya....apatah lagi kita manusia biasa...buang yang keruh,ambil yang jernih..mengata orang dr belakang itu ibarat makan daging sendiri..jadi,lebih baik kita berdoa agar mereka diberikan hidayah dan petunjuk..bukan tu lebih baik drpd kita jd busy body semata-mata hendak memuaskan nafsu duniawi ni..

syera sharon said...

i always love reading this blog until this entry :(

i have an entry abt gambit too, minus caci maki laa.. :|

but if someone like gambit tak dimaki, he'll keep continue doing the same thing because he thinks its okay with everyone.. tade sape benci pun

kalau tanak kena maki, jangan usik sensitiviti malaysians. easy. berani buat berani tanggung lah. padanlah mukaa

zz

Anonymous said...

haha macam fatin suhana. tak habis2 cerita agama dia, nak tunjuk dia baik sangat. xpayah la bermodel sgt kalau "alim" sgt.. jadi menyampah nak baca.. cube jadi biasa je

Anonymous said...

bg saya, fl sangt betol..sume manusia lakukan kesilapan.. beb, cube jadi kat tempat ko, ko da wat salah then, org lain sibok nak caci maki lak??? ye la kn, mentang2 kn blog peymes, jgn la ajak org lain dok ngate2 skli si pelaku kesalahan.. patutnya, kalau ikhlas nk tolong, bagi la ceramah yg sewajarnya,, bukan dok gune ayat2 berbisa.. kalau aku jadi pesalah pon aku akan bengang,, orang bile da bengang, akan hilang pertimbangan sewajarnya,, sebab itu akan jadi ego.. bukan kite nak tunjuk baik la sebab nk baking si pelaku..dose tetap dose,,

cth: si A ni tak suke si B, die bole letak gambar si B ni and tulis blablabla... then, bila nak bg contoh jahat je letak lagi gmbar si B.. adakah itu dinamakan teladan yg mulia lg pendapat pahala???

LU PKIRLAH SENDIRI>...

FL, u sweet k? hahaha

Syafiq Rosli said...

manusia sekarang mmg sukar terima teguran

heart_fatin said...

great 1 FL ..1001% mine ur own manner! but who are them? gambit & adinda?

Anonymous said...

i totally agreed with u FL..like ur opinion much2..to CE,await cam terasa je..kat blog CE,xabis2 lg sal isu 'pendapat' ni..sorry to say,CE jgn tgk kslhn org laen je.ak tgk kt blog ko slalu je mngta2 org..

banat said...

good one fatin. org2 yg fatin ckpkan tu berciri takabbur.Takabur dalam bahasa mudah hanya boleh diterjemahkan kepada satu rasa yang terbit di dalam diri manusia iaitu 'AKU LEBIH BAIK DARI KAMU'

Kesombongan adalah selendang Ku dan kebesaran adalah sarung Ku. Dan sesiapa yang bersaing dengan Ku pada salah satu daripada kedua-duanya, maka pasti aku akan lemparkan ke dalam jahannam' (Abu Daud 4092/Ibn Majah 4147)

ej said...

sokong sokong.bese la dorg mcm tu.pikirannya sempit,ngak bisa lihat org senang.hik hik hik..nway suka baca blog kamu.^_^

Ewinn said...

siapa yang termakan cili,dia terasa pedas..

mula lah macam cacing kepanasan sang-sang itu..

nak tegur orang, biar diri kita betul dulu..macam kambing tegur ayam tu busuk.. ye dok? ;)

FL you are a beauty with brain..

Anonymous said...

FL,
i terkesan dengan apa yang u cakap. u ada pengaruh yg cukup kuat, so, be smart with ur writting. jgn mudah2 cakap;'Bosanlah tengok orang gunakan agama untuk condemn orang lain. Sebenarnya dia kutuk sebab kepuasan sendiri but they manipulate the idea'.
macam mana Fatin tahu dia buat untuk kepuasan diri ? cubalah bersangka baik.dont simply jump into a conclusion.nanti jadi fitnah.
so, y not when u dah ada banyak 'pengaruh' ni, manipulate it. "Manipulate" here means, use it to increase ur 'saham'.i tengok, peoples respects and loves u very much.macam2 cara kita boleh 'sampaikan ilmu'.guna lah kelebihan yang Allah bagi untuk Fatin Liyana untuk kebaikan.Perancangan-Nya tak tercapai akal kita.Tapi setiap yang terjadi ada sebabnya. Tenanglah dan fikirkan.

from,
Double H

p/s : I think i know who is H.

fadzlynniza said...

kt fatin hebat laaa. saya suka=)

fiz said...

ala dude, how do you know mereka menggunakan agama utk kepuasan diri sendiri? perihal hati, hanya dia dan Tuhan je yang tahu. who knows mungkin dia betul2 nak berdakwah, cuma orang salah interpret. everyone has different view on a particular thing.

Blossom Daisy said...

yup. itulah melayu an.

syue said...

korg baca la btol2 entry fl ni..
mcm yg anon 10:22 dan dee 7:59 ckp tu..dh trg lg bersuluh..
akhirnya ada gk org yg bersuara pasl ni.bkn fl nk berlagak otai bg aku tp dia sekadar tegur je n mengingatkan.
(ini bkn nk jd kipas susah mati)

tjuk MACAM MACAM HAL sgt sesuai.byk lg benda len yg berfaedah bley di bincang dan di letak dlm blog dr isu2 murahan ni..:)

Anonymous said...

rompak n ape yg gambit buat tu totally contoh dlm dimension yg lain... dlm hal ni gambit yg provoke dulu.. dengan nama yg gambit pegang, gambit saifullah (pedaang Allah), sy rs sedeyh bile idea mcm tu dia pertahankan.. wajarlah ad org menempelak supaya bukan sewenang2nye kite boleh buat haluan sendiri tanpe kire sensitivity... kalau die cepat2 minta maaf msti x jf mcm ni.. normal human being msti ad yg judge a book by its cover.. the video clip is too much.. mcm drug addict la, once die drugger org akan judge he's oways a drugger even dah insaf.. that is the price that he has to pay.. sbb x ikut ape sunnah yg sepatutnye.. mayb balasan di dunia supaya ringan di akhirat.. pasal penagih dadah ni sy dapat from penagih sendiri yg dah insaf.. die sendiri cakap.. so org mcm ni kene telan wutever he has done.. pepatah akhir, berani buat berani tanggung...

Naz said...

haha rilex la der. it wont make the situation any better pun. better you pray for those poor guys. emo2 dalam blog sendiri pun tak elok jugak. macam tak matang gitu. you pun jaga diri elok2 k.

edy said...

adik fatin dah habis baca talley dah ke? habiskan ye nanti senang nak examine patient. kalau tak smooth nanti lecturer marah. adik pun pergi la study ye dik. tak usah lepaking depan laptop lama-lama :)

y u y u Z u l a i k h a said...

suka entry ni :)

Schubert Serenade said...

for the first time i wrote a comment on ur entry...seriously, this entry sangat2 la bagus..teguran yang tegas tp yup, xmenyentapkan mana2 pihak..:))

LittleGurl said...

you are right atin. absolutely right. kadang rase sume org nak create blog just for publisiti. sangat rimas ngan manusia seumpama ne seolah-olah takde identiti sendiri. Sume nak bergossip 24hours. yes,memang blog untuk individual, but majoriti dah jadikan blog dorang macam blog gossip plak. cukup la abang nara bersama blog dia saje, tak perlu lah kite plak nak menghangatkan suasana. talk about your own life is better than bergossip tak habes-habes. i love people with their own identity and not for publisity. and atin, i love your blog too. damn much! keep it up! xleh layan dengan manusia yg suka maki hamun org laen dalam ape cara sekalipun because we are better than them! ;)

Anonymous said...

ure so true ,fatin.even your entri pun banyak yang memberi ilmu kepada si pembaca,nowdays blogger banyak,tapi hanya yang certain sahaja yang menulis menggunakan akal,bukan perasaan.thats the true blogger.mmg patut blog u nuffnang,sbb i yang baca pun i dapat banyak ilmu. yes yang entri kali ni u mmg 100% betul.i cakap semua ni bukan sbb i minat u ke ape,tapi i mmg setuju apa yang u cakap:)

adi said...

siryes,,,sya bukan jenis yg suke amik tau tepi kain org...jauh sekali nak selak kain org lain(X senonoh btul perangai cam tu)letak bwng kat mata baru tau.ha ha

adi said...

dari sibuk hal org len.baek sibuk berapa cimb nd maybank nak pay takeover rhbcap..x sabo nak sell rhbcap-ce aku..masyuk ooo

Anonymous said...

bley x nk ckp org mlysia cpat melatah.cpat t'pengruh ngn brita2 yg xpasti btoi ke x.pahtu cpat je nk blame org.mersakn klu ak ak xwat cmni.so,dgn seenaknye hamun keji org.even sal agame pom klu artis kte kne tau la.they dont know.kn ckp jahil kn bnyi kasar.klu dlm dakwah or agama bile kte tgok org wat dosa or kte tau bnde tu xbek.kte kne tgok ngn perasaan KESIAN.nape sian,sbb mrk xtau ape yg kte tau.bkn KESIAN yg MENYAMPAH tp KESIAN yg krn ALLAH.to fl keep it up,good job =)

UM medical student said...

Sokong 100%
XD

Anonymous said...

" xpayah la bermodel sgt kalau "alim" sgt.. jadi menyampah nak baca.. cube jadi biasa je" nih xtau la cik nih nk komen sape.. tp nk share sket erk.klu kte penah dgr jgn kte tgok pde org yg share sesuatu tp kte tgok pd ilmu yg d nk smpaikn. kte xperfect.sllu lupe.klu kte tgok pd org yg share something(yg bek) kte xkn dpt pe2 dr d.sbb kte akn sentiase mncri salh d. amik ilmu or ape yg d share. klu nk perfect Rasulullah s.a.w je perfect.jepun ckp risouteki na otoko(lelaki yg ideal). =)

Anonymous said...

kadang kdang bila baca komen orang yang makihamun marah marah ni seriyes nak tergelak. contohnya macam kes adindaevans, gambit and dolo -dolo si fasha. seriyes macam apa la tujuan sebenar nya diorang ni nak maki hamun. bagi teguran ke menaik kan darah. dan yang paling tak boleh nak blah bila guna peribahasa kalau takut dilandaombak, jangan berumah di pantai. apakah maksudnya.kelabuasapku.blogspot.com.kes maleih nak login ni.

12345:) said...

This entry is brilliant and cant agree more.
thanks fr writing this out.

Berasas and tak mengelabah semata-mata. If a person wants to condemn others, just make sure you have strong and relevant stands fr it, dan bukan ikut kan hati and nafsu mengejar hits nuffnag semata-mata.

:)

@intan.nur.hadilah

Anonymous said...

too general..situasi yg u bg x sama langsung..n btw the B person is true what..admit it

Anonymous said...

gambit tu mmg patot kna tegur..perangai memang teruk..nama je ada saifullah..tp xbawak imej islam langsung..bila artis buat silap suma nk defend..haktuiiii!!!!!...dah xleh nk tego cre baik...cmtu la kita buat..sbb mamat gambit tu poyo,so balas cre poyo r..

shhra said...

Kepada yang memaki hamun rasa diri tu bagus sangat nah saya share post jiran saya harap-harap dia tak marah saya tepek link kat sini.

Dia bercakap pasal perubahan. Pasal jangan lah prejudis sangat dekat orang yang kurang bernasib baik sebab kalau kita lahir di tempat dorang pun belum tentu kita jadi baik. Contoh yang dia bagi pasal cerita benar tentang pelacur ngan anak yang tolong promote mak dia.

So tugas kita mengajar secara baik bukan meng-kondem.

http://zazahuri.blogspot.com/2011/06/boy-who-sells-his-mother-nur-kasih-bird.html

http://zazahuri.blogspot.com/2011/06/break-free-and-crash-prejudice.html

http://zazahuri.blogspot.com/2011/05/of-khamr-alcohol-gradual-changes-tafsir.html

http://zazahuri.blogspot.com/2011/05/stage-by-stage.html

http://zazahuri.blogspot.com/2011/03/can-we-just-stop-being-judgmental-and.html

Sharinginfoz said...

memang seronok berblogging kan

Anonymous said...

adoii jenuh nak scroll komen2 ni smua...

after all...sangat setuju dgn entry cik fatin ni ;)

memang pedih mata baca kritikan/makian yg dieorg tulis dekat fb/twitter gambit...

better nasihat drpd maki2 tu smua...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 209   Newer› Newest»