Saturday, April 2, 2011

Resipi : Cocktail 59saat

Assalamualaikum

Tadi cuaca panas gila. Aku hanya meniarap depan laptop untuk survey harga camera idamanku. Keadaan aku tak ubah seperti seorang homeless yang tiada arah tujuan. Except, aku ada rumah sewa dan aku comel sikit la. Rimas. Aku bangun dan bukak fridge. Nampak strawberry & nata de coco dekat level paling atas. Otak aku ligat memikirkan apakah yang bisa aku buat dengan dua buah ini.

Dalam masa 59 saat sahaja, aku telah siap mencipta satu dessert untuk memanjakan oropharynx dan esophagusku. Tak tahulah aku hebak sangat ke apa. Yang penting sedak gilo. Legaa tekak ambo deh! Apesal aku rasa macam aku lagi poyo dari Shahz Jazle ni?



Resipi : Air gula, susu cair, nata de coco, strawberry & ice. Sukatan ikut suka hati kaulah.


Kalau ada susu kotak dutchlady perisa strawberry lagi sedap. Buat banyak-banyak dan simpan dalam fridge. Nanti bila bukak fridge dan ternampak cocktail ni maka diri akan berasa gembira. Selamat mencuba sebab dia senang sangat =)

update : kalau ada susu dutchlady strawberry, campur sikit. tapi harus juga campur air gula dan susu cair ye. jangan letak susu dutchlady semata-mata.

Thank you for reading this entry !

103 comments:

aNiss :):) said...

yummy! nampak sedap..ngee~

y u y u Z u l a i k h a said...

Uwaaarrrr!! suka sangat kotailll!


todakk....

yuyu perlu buat sekarang!

Yuyun Ahmad said...

whoaa.. sedap! yummy... i liokess!

holaulala said...

wow! siyez sangat menyelerakan!

kekwa10 said...

atin,tolong buat!hehe

lyndadyana said...

waaaaaaaaaa... so yummyy lah... kalo la ade stoberi skg.. kompem wat :D

Admiral Hafiz said...

fuhhhh
terliur lak tgk...

ade lebih x? nak sikit...


Entry Terkini: Gmail Motion - Lawak Daripada Google Sempena April Fool 2011

Chegu Zubir said...

sedap tuh...boleh panggil chef dah ni...hehhehee....

jom baca dan komen
:.Wajib Baca** Tauladan Untuk Suami Isteri Yang Selalu Bergaduh... **

Hazrina Erin said...

sedapnya~nak cube la nti^^

andynurehanadibahrahim said...

errmm./ sedap hingga meleleh air liur dibuaTNYA=p

mia.lia said...

sdpp nyeee..skit..hehe

HAJAR AZMAN :| said...

macam nampak sedapppp :)

☂ LIYA LIYOO ◕‿◕ said...

xtaw la nk ckp mcm mne kn tp fatin ni bertuah la..pandai,cantik,pndai masak..u r almost perfect..syukur..
honeykoyuki forever :)

CikHanim said...

nak jugak!!!!
wuwuwuwu T_T

Anonymous said...

Very creative...
Great idea since tgh pns gile cuace...
Gratz FL... ^^



-E-

~sakina~ said...

sedappp!!!!!!!!!! ;)

Nurnadrah said...

hahah.aku gelak bace komen si yuyu nih..

todakk?

typo lagi lah tuh..hahah

Adinda Amy Sensei said...

sedaaaaaaaaaaaaaaaaappppppp!!!!!

cik ubi said...

cambes..terliuq

Cik Asma BLuppy said...

sedap nye...:)

wanie m'nJ said...

sadap gila tgk!!

k2, ni otw nak buat sky juice :P
haha

Misz Yuyu said...

aiyooo sdapnya dearrrr =) harus buat skg.. mango n stoberi nyum2

ain.LOVE nas said...

wow!! sedap la FL..tp kt hostel uitm ney xmampu la...huhu

Ayeem Jemain said...

simple and niceeeeee

Super Syieda said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeee ,lega tekak time2 panas macam nih..^^

suffiakmal said...

kalau saya suka beli buah buah dalam tin tu. senang je. tambah la gula kastard ckit. aiyooo. mengancam doe !!

ficqa is mee..! said...

okay, great!

tambah lagi 1kg!agogogog.

syika kierana said...

sedapnya....best2!

tieha ismail said...

kamo kamo kamo....any fruit plus milk, not gud for healthy walopooon dye sgt yummeeeyyyhh....huhuhu...ooppss juz give u a tips but sometime me too, did it...wink2~~~

nur choki choki said...

wahh,,nampok sedak deh..
nak try la gitew.

Manja (let it be my sweet name) said...

wah manja nak juga

Ape jenama Makeup korang?

Cute Mommy said...

dan ia telah membuatkan sy sgt terliur tp malangnye skunk ni dalam peti ais umah saya takde strawberry!!! huwaaaaa

Princess Nur said...

kreatif dan inovatif..congrats..hehe

mira the monster said...

sedapnye..nmpk macam iklan yogurt kat tv la..ade stoberi segale kat dlm yogurt tu..heee

huNNy said...

6pak cam cedap..leh cuba ni...huhu:)

MiSz fiFiEyQa said...

Waaa nk mkn k0ktel yg kak atin wat tu..msti shedaapp..hehee

nu-own said...

kalau ada mcm2 jenis buah laagggiiii sedappp .... :)

mohd ridwan said...

Tak suke buah strawberry la~

Farah Hanim said...

okay kak fatin saye lapar nih T___T

janna sapei said...

dah buat!mmg sedap:)

Izatie said...

Wow ! Looks simple and yummy! :))

kukee said...

nampak sedap;) yeah~ nnt nak cube;)

meh la lawat
http://kukee-dreamland.blogspot.com/

fana farhana said...

WAH! FL BUKAN JE CANTIK,PANDAI MASAK LAGIIIIIII :)

FaKArePa!n said...

nasib baik tak haus sangat masa ni.. kalau x, memang screen laptop ni dah kena telan dah.. hehe

alan said...

x suka strawberry ^_^"

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

wooww!! babe..apa khabar, sihat kah ?? lama aku x komen entri ni..hihi..

buka2 je, ko cite pasal makanan..OMG!! sedapnyaaaaa...muahhh!!!

Anonymous said...

dah lama tak makan....dulu selalu wat. tapi tak letak strawberry huhu

Izyan Masri said...

IDEA YANG BERNAS KEMAIN DAN HEBAK DAN SANGAT TERBAIK DAN SANGAT BEST DAN SEMUA LAHH.MEMANG BOLEH DITIRU 100 PERCENT :D

yanyan said...

kalau tade air gula tu, guna dutchlady strawberry je boleh tak kak FL?? :)

Diya Edhayaa said...

simple tp nmpk sdp..

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ya allah mmg menusuk kalbu bende alah camni....akan ku buat nanti

GoBlog said...

wah...ni yang membuatkan noh la[a nih....jom makan...(huhu tak makan agi)

yatie's EPISODE said...

haishhh. kena cuba buat nihh. hee

budak kapok said...

hye. camera pe nk bli ?

Cik Yana said...

Nice one. Simple. Nak simpan jugak la benda-benda alah tu dalam peti ais :)

Entry terkini: Tiket Percuma Untuk Peminat Justin Bieber :)

Makbed said...

uihh... daku yang memang sedia mengidam menda manih , lagi ngidam camni. adehss

~ Tieqa~ said...

sedap...sedap nk try gk la~~~

Mainur Hasnah said...

memang nampak sedap..

SYIEDA said...

wow...!! bestnye akak . syieda nak try la wat nti..hikhik thanks for da recipe.. ^_^

Myra Jay said...

Sedappnyyerrrr..
Senang plak tu nak buat.. Harus try..:)

haneyzatul.amira.amran said...

perghhh!
cam sdap :)

lisa said...

menyelerakan! mesti cuba ni. hehe

storyfromme said...

kecur air liur tengok :p

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

30 saat pon sempat buat ni...haha

Chempaka Sari said...

macam best nak juga!



Adik Copy Paste

miss minn said...

kak fatin ni style gila la.. cakap macam brader brader, tapi hebat gila masak kat dapur woih! HEHE :)

diyana said...

ala..sedap..nak jugak...!! hehe

hyuk said...

nmpk sedapp...nyumnyum!!

saNah said...

ermm bole la jd chef ni ehh

dya awda said...

wow...nice entry...tgh blogwalking n jmpe diz blog...bru blaja bt blog...nice sgt blog FL...

% Afina % said...

waahhh, sdpnye kak FL.. :D
t wat kn yee :)

BeYLa! said...

Sedappp nyehhh. nak wt jugak laa cemni!

Cik Lemon said...

syedapppnyaa !!! ^^

Amirrah Zawani said...

nk try gak la nti.. nmpak mcm sdap je :)

Biey said...

terliur gak tengok cocktail segera tue.. hehe..

Jom baca..

Pemdedahan Eksklusif : Pengetua Akademi Fantasia 9..

fiefa iefa said...

uuuuuuuuuuuuuu.... sodap laaa

luvpinkja said...

oh sedap nyaa..! harus cuba nih..!

bagus FL ni, rajin dan kreatif. kan2..? :)

miza^^ said...

macam teringin jaaa nk mkn.

tapi kenapa mesti buah stoberi?takdak ka buah yg lebih comel dan enak rasanya?
sebab stoberi ni kdg2 dia mcm msam sikit laa kann?



pastu2,kenapa mesti susu?saye tak suka susu!!

""***""

*slps befikir slama 1 menet*


saya mkn nata de coco je la ye kak fatin? yg tu pon sodap jugaakkkk!

hikhik ^^

アヌム ちゃん~~ said...

tak minum susu..huhuuuuuu~~

Aslina said...

uhh... baru wat tadi.

tapi susu+air gula+ice tu out lah.

hehe...

oat (perase stroberi) + stroberi + nata de coco :D

makan panas2. huhu...

yana said...

sangat yummaaayyyyyyhhh :)

Cik Nursya said...

wahh.. nampak cam sedap..

Syahbinar Shuib said...

yummy! sedap nyerr..

LaDy Of MaRs said...

suka minum susu dutchlady tapi kalo perisa strawberry.... bole muntah dibuatnya. Hehh.

Budak Chomot said...

Ok, tiba-tiba rasa lapar dan haus baca entry ini. Hee :D

bebel cik orked said...

wau sedapnya..time cuaca panas2 mmg masyuk ah..

Opah Kentang said...

uish..sedap sedap :)

Syamimi Nazifa said...

sdp2 !

Jierah said...

alamak! sodap nye :(

cikcleopatra said...

sodap bona makan dikala hari yang peneh!

Fatin Izyan said...

Gila haus tgk , dah la tgh panas giler ni. Mahuuuu !

jaa64 said...

waaaa..nmpak cm best nih!

~uǝǝʇɐɟ said...

sodap nih!!! ehehe :)


IRINBLOGSPOT

^_^ said...

dapnyeee...=))

LittleGurl said...

nak jugak buat skrang!!!

ayuna ayuni.. said...

macam sedappp....
nak try buat la...
hihi
great idea la....;)

Miza Yusof said...

sedapnya. boleh cuba ni :)

Amira said...

woww. cm sodap jehh. tapayah nak bli desert memahal kat hotel 5bntang wat sndri lagi sodap ye dak. ahah ;) thx for sharing ..

lady_luvMe said...

nakk try la ! hehe semangat nie ;P .. btw sys do follow me back k :D

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

haiyeeeeeee~
terliur ni!

Anonymous said...

FL syg.. bkn ke susu n buah2-an xelok dmakan bersama.. maaf klu tersilap.. ngeh3.. lov ur style c comel!!

nur_music said...

eem terliur plak tgok haha rsa mcm nk buat ja

ryuu12 said...

macam es buah pun ada.