Friday, April 8, 2011

Raa Chaa Thai Steamboat & BBQ

Assalamualaikum =)


Semalam aku pergi ke Bandung dengan Farah. Actually, kami bukan random pergi macam tu jer, kami pergi atas invitation uncle (ayah dak apis). Uncle ada kerja somewhere dekat Bandung jadi he brought the 2 kids along - najwa & akim. Uncle cakap while dia pergi kerja, boleh la aku bawak adik-adik jalan. Ok cemas. Adakah aku boleh menjadi kakak yang baik? Macam tak.

Ok aku kena pegi Sensa Hotel, Ciwalk sebab diorang stay sana. Lama gila tak pergi Ciwalk dah berbulan-bulan rasanya tapi takla rindu mana pon. Sensa Hotel ni betul-betul dalam Ciwalk tau. Sebelah tu je mall dia. Kalau ada flying fox confirm sampai pintu masuk mall dalam masa 10 saat.


1# Ini Sensa Hotel. Sambil menyangkung aku capture gambar ni tau.


Masa aku sampai, najwa & akim tengah buat apa eh. Tak tau nak describe. Akim macam berlegar-legar je aku pon tak paham. Err...aku pon sembang-sembanglah secara rawak. Tanya pasal sekolah etc. Yelah kate nak jadi kakak yang baik, perkara yang wajib ditanya haruslah sekolah =')

Lepas tu aku rasa aku patut ajak diorang lunch. Ye kakak yang baik harus pastikan perut adik-adik terisi! Aku ajak diorang ke Raa Chaa Thai Steamboat & BBQ sebab ada member aku gebang tempat ni sedap. Tapi dia bukan All-You-Can-Eat la, dia Ala-Carte.


2# Sawadikapp to Raa Cha! Ada like banyaaakkk gilaaa ingredients to choose from.


3# Otak aku bekerja keras untuk memilih yang mana satu yang sedap. Salah ambik nanti rugi. Ahh aku benci ala-carte!


4# Finally fuhh... yang penting Thai Iced Tea terbaik.


5# Grill 'em on your own!


6# Kakak dah tak larat.


7# Boiling pots & grill pans tu licin. Sedap! Kakak kau ni nak belanja tapi najwa came to me and said ' Kak Fatin abah kata jangan bayar tau sebab kak Fatin still a student'. Comel tak ha comel tak??


8# Sebab terharu sangat, jadi aku pon belanja diorang makan mini-icecream kat PVJ. Memang dah niat sebenarnya nak belanja makan steamboat tadi tapi tulah aish, bila nak buat baik ada saje benda yang menghalang ahaks!


9# Lil Najwa yang comels!  10# Aku yang bajet comels!


11# Later uncle pon joined us. Had our Teatime at Javana Bistro, PVJ. I ordered Chocolate Frappe + Espresso. Walaupun presentation lawa tapi rasa macam alkali.


12# Sunset. Cantik kan? Taken from the hotel room.


 13# Ciwalk from above.


14# Najwa's all time favourite. JCo Yogurt with grape, orange jelly & melon mochi toppings.


 15# Akak curi ye yunk LOL.


Thanks a bunch to uncle, najwa & akim for yesterday. Ni bukan kakak bawak adik-adik jalan, tapi adik-adik bawak kakak jalan haha =') Nasib baik aku bawak ipod, boleh la lekakan si najwa tu sekejap dengan game-game yang melaghokan. Takdalah awkward silence kan hehe. Aunty if you are reading this, we miss you & your cooking !!


p/s : Kalau korang datang ke Bandung, sila pergi ke Hanamasa Yakiniku & Shabu-shabu (all you can eat). Siryes sedap nak mampos & berbaloi daripada Raa Cha. Hanamasa ni ada dekat Jalan Dago & Istana Plaza. 

Thank you for reading this entry !

98 comments:

Muhammad Mustaqim Razali said...

cambest...
jauhnya nak ke Bandung...

eesyaheera said...

alolo, baik nye Kak Fatin bawak adik2 g jalan. mini aiskrim tu comel!

Izyan Masri said...

BESTNYAAAA ! LIKE SERIOUSLY BEST GILA.COMEL LAH YANG MACAM KEPALA MICKEY MOUSE TU.KEHKEH XD

Nur Izzaty said...

kakak! adik tety xdapat ikut sedeyh sbb bangun lambat rasa nak marah diri sndr hari tu sob sob sob T__T

pssst baju same ngn judicium! tudung je berbeda! recycle ka? kikiki *ketawa tutup mulut*

pssssssssst kedua pjg sket. cantik gmba pkai cam baru, tin! i looooikkke!

アヌム ちゃん~~ said...

Comelnyee bola2 raa cha tu..nampak saaangat menarik..suke2~huhu

jom join bloglist frommetoyou^^

rara pinkkissh said...

FL nk sket eskrem tu...

Bella Rahim said...

comel kak fatinnnn :))
sedap nmpk ice cream tuh..huhu

aisya sakaria said...

ohh jelesnyaaa dan I sangat lapar sekarang!

MissNadh said...

my fren yg study satu kos ngn u dari awl tahun ajak pi bandung,tp plan tah kemane lah..huhu..sampai dah nak abes dah pon korang kan..adehh

aiman rashidd said...

sedap nya :) sejak belakang ni banyak pasal makan ke kan :p HUHU

btw ice cream ke apa tu :p nampak enak gila :D

ok happy weekend fatin :)

misz aisya said...

wahh lately asyik story pasal makan je kan..FL boleh join JJCM plak pasni..huhu

zul said...

nyum3.. hee.. cedapnyer tgk makananan dia.. u must bring me there one day.. hee

zul said...

nyum3.. hee.. cedapnyer tgk makanan dia.. U must bring me there one day.. hee =)

deeya said...

1st time ngomen....fatin ....ure so adorable <3

LuLuLaLaLengLeng said...

^____________^

HaFizaH aYu said...

lapo la plak tgk mknn kt atas tu..

GincoMerahJambu said...

nyum3! sedap!

Amirah Adnan said...

sedapnye tengok makanan2 tuh

mohd ridwan said...

http://wwwmohdridwan.blogspot.com singgah la dicini!!

Rozuan Ismail said...

kuat makan ni..dah la sedap2 semuanya!!

lieyyy said...

comelnya ais krim mini tuuuuuu. teringin :')

Fatin Liyana said...

lapa jugak..
tgk gmbr2 mkanan kite jd lapar...dah la xde makan kt umah ahhh

KB Emily said...

sedap..

Siti NorSherina Bt Rohame said...

waaaaa...sedap nye stembot...lame xmakan...........eskem tuh....menusuk kalbu btul...

Hero Kebangsaan said...

mee bandung sedap

cik EPAL said...

wei tennn comelnya aiskrim mini tu? nanti nak balek malaysia. bawak balek tok aku satu wei! ahahaha

vampire's lovex said...

okay aku rasa nak......aku nak jugak !!!! wahhaaaa

fittiariri said...

besh kott...teringin yerr nak pergi!

MaS PuTRi said...

Cara buat lelaki terhegeh-hegeh kat korang

konsep steambot mcm ni memang jadi fenomena kat negara kita. i selalu makan di johnny's alamanda. tapi mahal la..>30

INFO PUTIHKAN KETIAK!!

Ayeem Jemain said...

kalau steamboat, yang tangan ketam tu wajib ambik. hehe

Miylo Meow said...

waahhh, bestnya!

Syazana Nordin said...

1st komen, sis fatin u r very cute..=)

Ayuni Ariffin said...

Teseliur ice-cream =9

Ayuni Ariffin said...

Teseliur ice-cream =9

FatenNabila :) said...

huuhuu. akan ke Bandung this May. but tak tau sempat ke tak nak merasa makanan yg enak enak ni. adoi.

´¯`·.¸¸.·♥ amirah liyana´¯`·.¸¸.·♥ said...

COMEL SIOT AISKRIM MINI TUUUUU....

hannafauzann said...

kakakk!! ice cream tu nampak sedap sangat okayy . haha

ynadona said...

sayang, pants tu somel...beli mane?nak satu...

:anys: said...

sedap nye ice cream , nak !! heee ,



sis , jom la join dis contest , plishhh , xpn , tolong review pn boleh , plisshh sis , kurang dpt smbutan :(((

:anys: said...

http://blurrr4evablurr.blogspot.com/

faisal said...

bestnya g jalan2 kat bandung lak tu..tak g shopping ke??mesti lagi best..

storyfromme said...

comel-comel je makanan tu.

farhah dzarif said...

akak cantik gilaa boleh tak? :D

btw, saya pon dah ke bandung, best !

Annis Suzana said...

pix cntik.. dh beli camera idaman tu ke?? hee.. :)

mayra aish♥ said...

rasa nak makan semua makanan dalam pix entry neyh..hehehehe ^__^

FL cantik! >___^

NisaAdnan said...

wahh best la dapat jalan2 dgn kakak cun ye adek2. heeee^^

oranglidi said...

yang sunset tu ak xnmpak pulak sunset. ke ak yg rabun. heehe.

shabu-shabu kat manjung ado.

Syaira Kayy said...

bestnye study luar negare . :)

CikHaniBhulat said...

besh nyew kat bandung....tetiba hani jd lapar tahap ibu mengandung yang kempunan...nak mkn semua bnda yg terkandung kat entry nie...lapooorrr...

Dea Zuelaiyka said...

FL gaya kita sama lah yg peace tuh,http://yoonayurina.blogspot.com/2011/03/hari-terakhir-dekat-malaysia.html

Selamat pulang ke Malaysia dear ;)

Pja said...

Omaigod Hanamasa!
Dulu masa kecik-kecik selalu pergi kat JB, tapi ada one time tiba-tiba pergi je tutup pergi je tutup, lepas tu dah tak pergi dah. Agak macam 5 6 tahun jugak lah tak pergi steamboat lepas tu. T.T

Cik Yana said...

Sedapnya tengok makanan-makanan tu. Aish!

Lots of Love,
Cik Yana

silverlocket said...

Argh, mini ais krim tu betul2 comel. :)

Cik Nursya said...

bestnyerrr...

Zharif Azis said...

comel nya seluar FL :)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

wahh.t balik malaysia..lepaking gan ak pulak k! haha

Kembang Perawan 3288 said...

baek fatin. harge berpatutan x?

A I N A said...

amik ati adik ipar eh?;)

SyahmiFikri said...

wah.. bgus nye akak dorang nie.. hee =)

Akmaaaa said...

bestnyeeeee :)

leen said...

nnt g bandung nak g makan kt tmpt yg FL suggest.tp gamaknye next year kot bru dpt g.thn ni nk g jogja.

Anonymous said...

bca blog fatin liyana ni buat ak trfikir 'dak ni mcm johanna kt dlm novel hlovate' sebijik. msa bce novel tu, ak trbyg2 muka dak fatin ni je. ceit

areen said...

kak fatin...nak skit dessert tu...jgn la curi sorg je...share la skit...heheheh....yg toppings tu kak fatin mkn la...i nk ais krim vanilla tu je...:)

dyg said...

haii you..:)
eskrem tu nmpk sedap la..hee~

Annis Suzana said...

nt kalo mai bangi try la steamboat kt tupai2 or steamboat antrabangsa.. berbaloi2.. bole mkn sume yg ade tnpa terhadnye n kalo nk dok lame2 smpai kedai ttup pun bole.. hee~~~

Fuza Marquis said...

cutenyeeee aiskrim!

Si Kaca Mata said...

Seronok la tengok KAK FATIN..
Happy go lucky jerk..
;)

Anonymous said...

terima kasih bawa adik2 jln2.lain kali kita g sesama ya..

Anonymous said...

terima kasih tlg bwa adik2 jln2..bestnyer dpt jln2 dgn kakak yg baik n sememangnya cantik.

EkaBukanMakcikKau said...

Lapar ahh tengok askrem segala , haha

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

punyela sdp nengok aiskrim tu...jauh pulak nak ke bandung, kalaula dekat sebelah rumah je kan best...huhu

Wilda Alleya said...

Best!
untung lah dapat jalan-jalan kesana kesini...

little ain said...

my fav JCo!

Kyril said...

waaa
nmpak cam sdappp ja yg yogurt tuuu

Halen said...

wahhh bestnya. i like steamboat.. :)

mien eaststar said...

dap ermmm eskrimmm..dap ermmm eskrimmm.....nop ckit buleyh ?..hihi

Tatty Hassan said...

jom join ni kalau minat, kalau ada rezeki, cabutan bertuah nnt dpt ipad, iphone, macbook, dslr, mcm2!

jom baca entry ni kalau nak minat.
http://iknowyouwillstalkme.blogspot.com/2011/04/siapa-taknak-ipad-iphone-dslr-free-kan.html

adahunny bajet hebak said...

salam..lama sungguh tak singgah blog FL..sedapnya...ade ghupe steamboat jugak ek yang kamu makan tu?

MY JOURNEY said...

Kak Fatin Liyana lawa :)

Kamsiah said...

aiskrim tu manis...tp awk lbh manis..:)

Blogberry Emry said...

saya mengetag anda untuk join contest ini : Blogberry Emry™

f4nT4gHiro T4r4b4zz said...

fatin,kite suke sluar awk..nice..di mana bisa dapt ya??

rozman said...

ala...i wanna go 2 bandung....but no idea la..can u plez give me some tips so i can budget my "duit"...hehehe

Heidie Aliff said...

bez nye klu leh join....perghhhh

zeera said...

seluar anda ala-ala skirt tuh sangat cantik! beli di Bandung kah? :) if u don't mind i bertanya.

nabilaazmie said...

FL mne nk dpt skirt cm awk?.. mhl x?
comey la. m:)

Anif Abdullah ® said...

Yogurt with grape, orange jelly & melon mochi toppings..wah!! *gulp

Eni Adnan said...

Atin...! Sile btros trang! bile ktne skirt ni? nak bli gaaak..... hehehe

UMRAH HAIQAL said...

kak fatin u nih kan... asyik2 makan jew kan?haha..setiap entry u key in kan mesti bab makan..tp cool la coz u tak gemuk..me kalau makan tkut gemuk..isk..leceh ar...

Anis said...

Salam. Kat fatin, i nak tanya sikit. You belajar medic bukan for six years ke? Kenapa tiga je? And u ambil a levels or IB before going to Bandung? And u under mara kan? Can u give me tips for mara interview. I takut! dahla next week :s
Hahaha. Ok. Ni bukan tanya sikit. Ni tanya banyak. Haha can you answer all this questions to my email? anisfaiqa@yahoo.com ? Ok, i know ni mcm banyak songeh siap minta reply kat email. So sorry but i would appreciate if u do :) Thanks a lot kak fatin! <3
Take care.

Taufan Bin Ribut said...

ampun kan saye fatin buat awa berdebar..hahahha..^_^

gaung said...

arhh terus terasa nak makan stimboat..siapa nk tanggungjwab nie..haha kelaparannn.salam kenal dari kami

CaHaYa aFiFaH said...

fatin...cantik la sluar yg u pakai tu...ape nama die ek?

yatie's EPISODE said...

haha. last2 adik bwk kakak jalan2 ye. hekhek.

Wahidah said...

pergh..tk pernah lg mkn mini ice cream cenggini...craving la pulak...isk3

pes said...

banyak duit boleh lah!

nurul said...

cntk la sluar tu..bli kat mane?mahu!! sile belikn ntok sy..haha..
siyes cute..

HANAA said...

You look cute with that skirt. Mana nak cari haa? You buy online or shop?