Friday, April 22, 2011

My Indonesian Friend.

Assalamualaikum :)


Dah seminggu aku tak balik rumah sebab aku pergi jelajah several places in Indonesia. Cool giler ! Tapi itu kita put on hold dulu. Sekarang aku nak cerita benda lain kat korang. Sebenarnya aku baru je sampai Jatinangor (rumah aku) semalam. Aku rasa dalam pukul 1130 pagi la kalau jam tangan aku tak silap. Kenapa jam tangan aku boleh silap? Sebab kadang-kadang aku suka jer cepatkan 15minit. Eceh konon-konon bila bangun pagi jer suprise la sebab dah terlewat. Bila dah mandi-mandi baru teringat yang jam tangan ni cepat 15minit. Masa tu siryes rasa macam noble giler sebab bangun awal :')


Sambung cerita, setelah aku sampai ke rumah, aku terus start enjin moto dan rempit ke office Padma untuk settlekan hal permit untuk pulang ke tanah air. Lepas tu aku pergi beli makanan & pergi amek baju dari tailor. Aku buat baju kurung banyak-banyak sebab kat mesia nanti aku rasa dress code dia macam fussy je, so lebih baik aku amek langkah selamat dengan memakai baju kurung. Bukan sahaja lebih ayu malah akan disukai patient. (??)


Tetiba aku dapat BBM yang Tari ajak aku nge-date di Bandung. Ehemm den baghu yo sampai ghumah dari Bandung tadi, dah kono poei balik. Mau satu jam jugak lah dari umah den nak ke Bandung. Tari ni aslinya dari Bandung. Boleh aku kata, dia lah satu-satunya teman Indonesia yang paling aku rapat. Yang lain-lain aku selalu HELLO EH HI KAMU CANTIQ BANGET SIH EH SKARANG LAGI KULIAH APA BLABLA DAAA BYE. Tapi Tari ni special sikit, dia kalau jumpa aku mesti peluk-peluk, sembang apa yang patut lama sikit lepas tu baru bye haha!


Setiap kali birthday aku, mesti Tari ni belikan hadiah. Lepas tu kalau liburan dan dia pulang ke rumah orang tuanya, dia mesti belikan ole-ole untuk aku. Baik kan? Ada dia bagi cemilan amplang kuku macan cap ikan pipih. Ha terkejut kau. Tak paham lew tuww kihkih. Setiap kali exam dia mesti wish goodluck & datang jumpa aku untuk tenangkan aku atau bagi kata-kata semangat hehe romantic kan? 


Aku pulak jenis yang tak romantic dan pemalas. Bila aku nak wish goodluck, dia dah habis exam. Bila aku balik mesia, sebab heboh dengan photoshoot bagai den lupo lak nak belikan dia apa-apa. Tapi walaupun begitu, aku ikhlas kawan dengan dia sebab dia best & friendly! Dengan yang lain-lain aku macam susah ngam sikit, tapi dengan dia. Memang kalau jumpa cakap tak berhenti. Ala macam sinetron tu.


Selalu aku bagi pinjam buku, nota-nota & soalan pastyears kat Tari. Sebab program kitorang berbeza, jadual kelas & exam pon berbeza. Aku exam dulu pastu baru dia exam. Apa tips2 exam yang aku ada, aku share dengan dia. Jadi dia keraplah lepak ghumah aku. Dulu-dulu selalu sembang pasal pelajaran jer sebab Tari ni cintakan ilmu aku tak, tapi sekarang gossip jer lebih haha! Kau tau tak betapa susahnya nak bergosip dalam bahasa Indonesia. Sebel ah!


Pasal our date semalam, Tari fetched aku kat rumah dengan kereta dia. Aku kan dah takde kereta sebab dah jual tehee. Anyway, kitorang pergi PVJ sebab nak lepak-lepak minum minum gitu jer. Ha nak dekat 2 jam jugaklah dalam kereta sebab jem. Jumaat kan goodfriday, so mungkin ramai yang mudik. Tak kisahlah yang penting kitorang ke Azzura sebab aku tak pernah makan kat sini.


Kedai dia warna biru & putih.


Duduk dekat kawasan open-air sebab Bandung sejuk waktu malam.


Strawberry iced tea =)


Unique la dia punya serving tray kan? Ini Hainanese Rice Chicken. Senang nak jumpa kat mesia tapi amat susah nak jumpa di sini.


Suka si Tari ni ye heheh. Sebab aku rasa aku tak pernah belanja atau belikan dia apa-apa so aku pon belanja la dia kat sini =')


Aku nak bagi dia sesuatu sebagai tanda friendship kami, so aku ajak dia ke Revlon Sogo. Aku belikan dia eyeshadow sebab dia minat make-up. Wuwuw kawan dah 3 tahun, tapi inilah first time aku belikan dia hadiah... *facepalm*

Aku akan balik Selasa ni, mungkin ini kali terakhir kitorang berjumpa =') Lepas ni dah tak dapat jumpa lagi, tak dapat ngobrol lagi, tak dapat ngopi lagi... Aku sebenarnya tak berapa sedih, tapi semalam aku jadi sebak bila Tari menangis sambil peluk aku. Dia cakap dia tak pernah ada kawan yang dia begitu rapat selain aku. Lepas ni dia nak cerita-cerita kat siapa lagi, dia nak peluk siapa lagi. HUHU SEDIHLAH PLAK AKU YANG MENAIP NI OKLAH AKU NAK BBM DIA KEJAP.


[Me & You]
My dearest Lestari Putri, thanks for everything sobs..
Smoga kamu akan menjadi seorang dokter yang bisa memberi manfaat kepada pasien, ahli keluarga dan juga masyarakat. Yuk semangat!!


Thank you for reading this entry !

136 comments:

Anonymous said...

waa. best nyaa. lame gler nk tunggu FL ni buat new entry. hihie. :)

...:i'm ezza haniza:.... said...

sedih bangat ,,ishh ishhhh :(

laskar pelangi said...

sangat comeil picha tu :))

hidup FL !!


HEHEHEEE~

Dawa said...

suka tgk konsep kedai makan yg biru putih tu.

ciknanaliyana said...

seronok ad teman mcm ni kan dear :) semoga kamu semua menjadi doc yg dpt berjasa utk negara tercinta:)

noraauliyya said...

ade j0doh ley jumpa ag... mne nak taw nnt jumpa kat mne2 kew...=)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adik atin..sis suka deh gmbar kamu yg pink2 itu ;)

nice friendship..eh best la view kt situ..all look blue!

thanxxxxxx sudi singgah! appreciate sgt..
entry penghargaan..

http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/04/fatin-liyana-kagum-ngan-pinky.html

NUR SHAZWANI said...

sedih pulak bila baca entry sis FL nih. huhuh T__T
its oke, maseh bole contact dia lg kan kan? hee.

Mr. Swift said...

Waduh gue pahem sikit aja dong. T_T

*hahaha, aku pun ade kawan indon kat kampung! :D

ika~~ said...

ingatkn nma cut tari dah td..hehe
anyways bguslah si tari ni..bek hati!susah tau nk cr kwn yg cmni..u shud b thankful!:))

cik heroin said...

ngehngeh. teringat dkt kwn indon dkt acheh.

hudhud said...

wow jarang sgt tgk indonesian yg nk berkwn baik dgn malaysian kn? tp i rasa mmg kebanyakan indonesian cmni la,bila diorg dh berkawan diorg akan stick tgthr. kalau couple pun sama. ni thru my experience yg tk berapa nk lama sgt la hehe.
btw can i hv ur bb pin? haha :P

Chegu Zubir said...

semoga menjadi doktor yang terbaik...n ur friendship will be live forever

Farra Rosse Earhart said...

aww seronoknya. happy2 selalu ya kak FL =)

◕‿◕eizaty◕‿◕ said...

sungguh shomel sekali..
part last.. rasa cm nk nanes pown ada.. huwaa :'( T.T

mujahid said...

as salam...
santekkk dua2 sumandak bertudung nie..

unik jugak kedai makan tuh ek.. hehehe

http://dady-rahman.blogspot.com/2011/04/ketenangan-itu-ada-pada-alam.html

darxniq said...

hahhahaha....bahasa pon dah nak jadi ala2 indonesia dah minah nih...:)

Syazana Justme said...

Cantik sgt tmpt 2!saying goodbye is hard,hope ur friendship last..=)

paRi2 hiTAM said...

nama penuh tari sedap la..

Opah Kentang said...

Sedih kan kalau kita nak berpisah ng kawan baik kita!!

Ape2 pun korang dua memang cun!

Selamat menjalankan tugas dengan baik nnty :)

Amirah Adnan said...

speechless!!

baek gile si Tari tu kan!

abe Celoteh said...

love.. haha..suka3..

aDda said...

besnye bila dapat kawan dari negara lain...:) bila berpisah pulak mmg sedih bangat!

Azreen Zunairah said...

beshnya..nampak sweet je kak atin dengan tari tuh..dia pon cantik jugak..hehehehe

Syuhada Elmi. said...

Wowww ^^

ieyla said...

best nyer ad kawan luar malaysia...
ila ad gak,tp kat fb jer la,,,
x penah jpe...

Cik Tqah said...

alolo..so cute korang 2 orang..hehe

Biey said...

nice entry !!

Jom terjah Entri baru !!
AWAS : Bahana Lagu Terbaru Lady Gaga !!

murnimahyum said...

uhuk... murni yg baca pun sedih jugak...

finasayang said...

best best! n_n

Fatin Nurshafiqa said...

wah,k.fatin da nk jadi doktor la ni..

Feza said...

bestnye ada kawan camtu.

arxar said...

akak!
kite plak yg sedih dga cite akk ni :((
akk pun jgn sedih2 k. pape pun kalau dah ditakdirkan jd sahabat baik, kat mane pun akk pegi, die ttp sahabat akk :)

mahirahnazlim said...

sweet giler la kak FL :) wuuuuu

orked said...

slm..mmg sedih ann sb ble dah abis std segala kwn yg baek kite kna tgll dah ah jauh nk jumpa..sma lah kite sobT__T

Farah Azurah said...

bila terpaksa berpisah dengan kawan,memang sedih kan kak ...hurm ...fara dah rase jugak ... akak,harap akak singgah laa ke blog fara yer ... ^_^

man yusoef said...

ingt cut tari tadi...LOl! ok forget it...mesti sedih gilak fatin lepas ni...nnti rerajin la pegi Bandung..hehe

LISA SURIHANI BIKIN GUA HANGIN

Cik Nursya said...

gambar 2nd last cunn...

Dija Subadi. said...

mmg frenship forever lah korang. terharu jugak, baik gila Tari tuh. leb leb!



dear fatin, senang2 singgah my belog.


http://dijasubadi.blogspot.com/

nuruashia said...

walaweiii syoknyeee ade kawan indon mcm FL :)

LuLuLaLaLengLeng said...

teman yg pernah rapat sukar di lupakan..^_________^

LuLuLaLaLengLeng said...

teman yg pernah rapat sukar di lupakan..^_________^

Ryna Tri Asmara said...

your friend, tari, is really beautiful :)

LuLuLaLaLengLeng said...

hihihhi..dah komen td..lupa bgtau...kakak pinjam gmbar FL.soriii..........:) n luv u..:)

LuLuLaLaLengLeng said...

saya komen sekali lgi..:) nak post d wall td..tapi takut pla adik FL marah.. kakak pinjam nie gmbar

http://lululalalengleng.blogspot.com/2011/04/ketika-fatin-liyana-berjumpa-lengleng.html

Red said...

laa.. fatin tak sombong rupa nya.. jadi, humor blogger famous tu sombong maknanya tak betul lah ye.? ;)

FARAH LIYANA said...

both comel :)

AIMAN said...

canntik bangat sih.. haha..
kecek indon plak aku. da x reti
nanti FL tolong ajarkan la :P

Salimah Ismail said...

sedihh. memang sedih gila kan bila kita terpaksa tinggai sahabat kita :(

.miradila. said...

cantik nye tempat tu...omg nasi ayam kalau serve mcm tu kat malaysia confirm kat tempat high class je..haha

kita sedih la baca entry ni...kita faham perasaan kak FL..kita pun baru abes skola..berpisah dgn kawan...sob sob...

Cik Eka said...

waa besnyerrrrr ade kawan cmni...

Anonymous said...

akak fatin akak pakai brand jeans ape tu.love the shape n colour!

NADIAH KZAMAN said...

lestari putri namanya. btw kalian cantik sungguh.hati-hati sendiri sewaktu masih di bandung FL..tcre

hanani0210 said...

cantinya tempat makan tu.tema biru putih. Bandung ni tempat best nak pergi..Mesti FL rindu pas ni kat sana..Dah abis study eh. :)

Jom baca ni: Sereni and Shentel Headband. Sooo beautiful..

Yaya said...

besnyee study abroad!
nk jd cam sis FL jugakk! :D

nur aisya humaira said...

Assalam fatin.:)
agak tacing for the last sentence tu..sob2

bagusnye tari tu.:)

suha said...

picca yg pegang2 tgn 2 sgt comel gile tahap nak menggelupur kuat-kuat mase nengok..hikhik neway,susah nak cari kwn yg syg kite smpai thp gitu..erk ade wat entry pasl FL..kalo ade mase,sile la jengah
http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/04/sebab-musabab-nape-saya-create-my-own.html

cik fza said...

dua2 omel.
hope ur friendship remain forever.
persahabatan dua negara :)

Ms and Mr Red Ribbon said...

laaaa dah nak balik for good ke?
sedihnyer....

ferra said...

wah seronok nye wat photoshoot. jelez3

eyrasuhaimi said...

kak FL,best dapat kwan yg hargai kite . .
npe tak bwak lampu tu balek ?

nanakimie said...

bestnya ada kwn cmni,laen bgsa pulak tu:)blek m'sia t contct lah dia slalu...kesian pulak..huhu..moga kalian sma2 berjaya mnjadi doctor yg berjasa:)

Eija Azizah said...

so sweet both of you.
kawan sampai mati. heeeee.
nanti kak fatin free , melawat la dia kat bandung. pasti dia senang banget deyh. heh.

jackieKOH said...


akrab nyeee...
nak juga gossip guna bahasa indonesia.. hehe..

Entri Terbaru : PANAS! Sampai hati kau, Justin Bieber!!

pink said...

alolooo so sweet persahabatan mcm tu walaupon negaranya bedaaa *ececeh :P hahaha *pengsan*

ishiko said...

sweetnye.. huhuu...

cikmegipama said...

suweEEEeetttt~~
sebak dado den ni ha~

miss minn said...

you really appreciate your friendship don't you? regardless their appearances (datin for instance) or nationality.

~uǝǝʇɐɟ said...

hye sis :)

there's entry for u
http://sweetz92.blogspot.com/2011/04/persamaan-bloggers.html

Rin mintak izin pnjm satu pic k ;) tq

AkuMuzikFilem said...

memnag camtu ye stail tudung gadis indonesia

syamimi fatin said...

cntiknya kedai tu!

Bungakopi said...

fatin liyana,
macam mana anda dapat badan yg cantik?
share please....
dah lama nak tnya ni..
pgi ni baru lah terkeluar.

Encik Amman said...

adakah dia "Fatin Liyana" versi Indonesia? hehehee

*~Miss Lisa~* said...

gue smp mau nangis ngebaca entri ini..serius..hmm.next time klu dtg INA mst FL ley jmp dia nya..xpun, jmpt dia ble FL kawen nnt. ;)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

nice pic fatin, kim salam sama dia hehehe

k Lee :) said...

one day boleh meet again kan ?
tyme kak Fatin kawen mesti die dtg :P

ira-yoshida said...

setiap pertemuan mst ada perpisahan kn...

Izyan Masri said...

KALAU GUE AJA PASTI SEDIH BANGET.MAU NINGGALIN TEMAN2.WUWUWU T_T

wanie m'nJ said...

comel plak kak TARI tuuu. nak minta jadi kakak angkat??HAHAHA

Anonymous said...

hi :) comel nyaaa korgg!! suka tgk :)
eh akak mcm da berisi sket la. huhu berat berapa eh skng? berisi sbb happy nak balik m'sia kot, tapi pape hal, akak tetap cantik!

Chempaka Sari said...

huhu, FL jarang citer pasal kawan indonesia. ni 1st time kot

Chempaka Sari said...

huhu, FL jarang citer pasal kawan indonesia. ni 1st time kot

chaie safri said...

dah2.. skang ni turn fatin lak g blog saya.. muahahaha

eyjalukman said...

how sweeeettt ;)

bestnye dpt kawan dr negara lain .
dpt bljr pasal budaya .

Salam said...

jeles pulok nengoknye..huhu

Terbang Bersamaku said...

bce entry nie jd sebak jap..teringat at best friend yg da terpisah...(T_T)
..pic2 nie comel...sy suke awk punye style...:)

Rtp Farra Arisha said...

this is so called friendship, right? btw, both of u look very stunning in those pictures! :) take care and have fun all the time .

Ayie Abas said...

^_^ WADUHHH...BAGUS BANGAT LHOO
ENTRY KAMU NIE YA FATIN LIYANA...GUE LAGI KECEMPLONGAN NIH...

Ayie Abas said...

WADUUH-WADUUH...BAGUS BANGAT LHO ENTRY KAMU NIE FARAH LIYANA...GUE LAGI KECEMPLONGAN NIH...^_^

NisaAdnan said...

whoaa kali ini aku belaja bahasa indon. banyak banget sih words yg aku ngak ngerti. hehe


btw, pic kak atin lawo laaa. jeles org tgk ^^

Momento said...

sahabat~~

s.y.A.f.i.r.a a.Z.m.a.L said...

SO SWEET.. besh nyer ad kawan luar m;sia.. leh jejla cam nie.. ahakxx

Misz Muffin said...

sabo FL.. setiap pertemuan pasti ada prpisahan.. hhehe..=)

popo said...

seronok nyer jln2...

muhsin.aminudin said...

ada gak kawan dari indonesia, tp pekerja2 binaan dan bibik yang menjual makanan di tepi2 jalan, dorang baik dan sporting..

kemboja said...

mak ai, comelnya kamu...

shinhaein said...

i don't have many malaysians friends in UIAM, but i do 3 malaysians bestfriends in my campus.. don't know what to do if i graduated next year.. :(

Zuhra & Iqi said...

COMEY GLER FATIN PIC YG KT STUDIO TU.. ESPECIALLY YG PIC PGG TGN TU..NMPK SWEET JE FRIENDSHIP KORG..FIRST TIME BACE ENTRY FL DGN KWN INDONESIA..HEHE

SWEET GLER!

ZUHRA@COSMOLADIESS.COM

salwaismail said...

both cute! :D

Laila Afiqah said...

hye FL..rs nerves plk nk cmment..huhu..maklom b4 dis jd silent reader je..ehe..i'm going to bandung dis July..nak g tempah bj kat sana..alang2 u dh cite psl tailor tu..bleh tak share skit psl tailor u tu..? neway tq FL..=)

Joel Leslie said...

comel banget gambar itu .. gue suka .. ;D

everyone !
Guys please kindly vote for me :D:D http://apps.facebook.com/justeacontest/gallery.php?uid=100000348348558 Thank you so much!
Step 1. Click the link.
Step 2. Like the page.
Step 3. Vote me.
Step 4. Register.
PLEASE!!! and thank you. Sorry for bothering you guys. But I really appreciate ur supports. Thank you thank you! and help me get everyone else to vote too ! :):) SPREAD THE WORDS!

teeha said...

pic cantik and sedihhh :(

Aqeela LaEn :3 said...

wahhh ! bestnya ada kawan Indon :) comel + cantik lah korang !

akmar dean said...

comel la FL ckp indon. haha

new entry: http://sigadiscomel.blogspot.com/2011/04/diy-chain-wrap-bracelet.html

Miss Y said...

persahabatan itu merentasi jarak & waktu. jadi harus hargai nya ;-)



Cari Oxford Shoes yang stylo & cantik. Jom tengok sini.

http://of-a-woman.blogspot.com/2011/04/trend-oxford-shoes-brogue-pump.html

E'Cham Kun said...

lawat n drop in se komen..lg ok dr blog2 yg dktakan femes tp jiwang je lebih. ha ha..

nba-Nur said...

Salam. Tentu sedih sebab nak berpisah.. Cantik gambar ni..

Melati said...

FL nanti ajak Tari datang Msia =))

mizuhana_ai said...

salam.. hai... lepas nie sis fatin dh x study kat indon ke???
hmmm, cedih je bce entry nie...

Miss b said...

gamba korg kiut. kiut gila!

Miss Emmi said...

http://emmiliciousboutique.blogspot.com/

Nelly Ixora said...

cbe bygkan tjumpe die smula 10 taun akn dtg..sweet kan?;)

Rahmad said...

wow pink kaller...

so, nice..

m!SsRahEnA said...

sweet je tgk kamu berdua...cntik sgt.suke tgk fatin liyana pkai shawl..:)

m!SsRahEnA said...

senang2 singgh la blog sy yg naif nie..misskhuzie.blogspot.com

seyesly kamu berdua sgt cntik...

Dilakochan said...

sedih plak bila babak nk berpisah dengan teman ni..

pasni rindu2..FL ngadap dia kt webcam je la ;)

FL blk mesia, bawakkan teh sosro dr sana! huhukkkk

munyati said...

suke suke, suke kaler biru n putih

GlamaDy said...

both gorgeous..cra Tari dressing pon gempak...=)

FarrahIzzati said...

suke sgt2 style kak fatin liyana ! mmg superb :)

Che Lin said...

mesti kamu ni baik orgnya sebab tu dia sayang banget sama kamu :-D

Anonymous said...

due2 cantik :)

http://zetabelweil.blogspot.com/2011/04/tudung-oh-tudung.html#links

bombay said...

best gyler!

bobiedanbad said...

kado yang istimewa
buat seorang teman
bila kamu sentiasa ingati dia...
:) love this entry

Anonymous said...

FL!! update la blog,rily miz ur stories..hee

iwan_dextrous said...

seronok dia.ihihihi...

Dextrous cyber life

p/s>> muka dia mcm FL >> Si gadis Shawl

Anonymous said...

bestnya!:)

wealltogethaer04 said...

wah cantik kedai..
FL and kawan FL cantik sangat serius..

singgahlan follow lah my blog kalu senang...

Charm said...

you both looked amazing. :)

www.HeyMiss.info

CWL wanie LovelA said...

sis FL cun la..indonesia style mmg petak ea?

Aisyah Neeman said...

Heyy Kak Fel. Seriously saya tk thu punn apa" pasal Kak Fel. Saya terjumpa blog Kak Fel dekat Google. First saya buka blog Kak Fel , I feel like wahhh keterujaannyaa. Kak Fel comel sangat :)

Aisyah Neeman said...

Heyy Kak Fel. Seriously , saya tk pernah thu punn pasal Kak Fel. Saya terjumpa blog Kak Fel dekat Google. First buka jeaa I feel like wahh keterujannyaa. Blog nih comel sangat :)

Nurizyan Syazwani said...

wah suwit bangat deh! hee, comel you both, bestfriends forever.

SANDRA AZWAN said...

Terlebih comel!;-)

teddyuna said...

serius sedih dn menyentuh hati ;( ..

damha said...

mcm model terkenal le fatin beraksi ni..he333

titan said...

fuhh nama, lestari putri..pelikk..