Friday, April 22, 2011

My Indonesian Friend.

Assalamualaikum :)


Dah seminggu aku tak balik rumah sebab aku pergi jelajah several places in Indonesia. Cool giler ! Tapi itu kita put on hold dulu. Sekarang aku nak cerita benda lain kat korang. Sebenarnya aku baru je sampai Jatinangor (rumah aku) semalam. Aku rasa dalam pukul 1130 pagi la kalau jam tangan aku tak silap. Kenapa jam tangan aku boleh silap? Sebab kadang-kadang aku suka jer cepatkan 15minit. Eceh konon-konon bila bangun pagi jer suprise la sebab dah terlewat. Bila dah mandi-mandi baru teringat yang jam tangan ni cepat 15minit. Masa tu siryes rasa macam noble giler sebab bangun awal :')


Sambung cerita, setelah aku sampai ke rumah, aku terus start enjin moto dan rempit ke office Padma untuk settlekan hal permit untuk pulang ke tanah air. Lepas tu aku pergi beli makanan & pergi amek baju dari tailor. Aku buat baju kurung banyak-banyak sebab kat mesia nanti aku rasa dress code dia macam fussy je, so lebih baik aku amek langkah selamat dengan memakai baju kurung. Bukan sahaja lebih ayu malah akan disukai patient. (??)


Tetiba aku dapat BBM yang Tari ajak aku nge-date di Bandung. Ehemm den baghu yo sampai ghumah dari Bandung tadi, dah kono poei balik. Mau satu jam jugak lah dari umah den nak ke Bandung. Tari ni aslinya dari Bandung. Boleh aku kata, dia lah satu-satunya teman Indonesia yang paling aku rapat. Yang lain-lain aku selalu HELLO EH HI KAMU CANTIQ BANGET SIH EH SKARANG LAGI KULIAH APA BLABLA DAAA BYE. Tapi Tari ni special sikit, dia kalau jumpa aku mesti peluk-peluk, sembang apa yang patut lama sikit lepas tu baru bye haha!


Setiap kali birthday aku, mesti Tari ni belikan hadiah. Lepas tu kalau liburan dan dia pulang ke rumah orang tuanya, dia mesti belikan ole-ole untuk aku. Baik kan? Ada dia bagi cemilan amplang kuku macan cap ikan pipih. Ha terkejut kau. Tak paham lew tuww kihkih. Setiap kali exam dia mesti wish goodluck & datang jumpa aku untuk tenangkan aku atau bagi kata-kata semangat hehe romantic kan? 


Aku pulak jenis yang tak romantic dan pemalas. Bila aku nak wish goodluck, dia dah habis exam. Bila aku balik mesia, sebab heboh dengan photoshoot bagai den lupo lak nak belikan dia apa-apa. Tapi walaupun begitu, aku ikhlas kawan dengan dia sebab dia best & friendly! Dengan yang lain-lain aku macam susah ngam sikit, tapi dengan dia. Memang kalau jumpa cakap tak berhenti. Ala macam sinetron tu.


Selalu aku bagi pinjam buku, nota-nota & soalan pastyears kat Tari. Sebab program kitorang berbeza, jadual kelas & exam pon berbeza. Aku exam dulu pastu baru dia exam. Apa tips2 exam yang aku ada, aku share dengan dia. Jadi dia keraplah lepak ghumah aku. Dulu-dulu selalu sembang pasal pelajaran jer sebab Tari ni cintakan ilmu aku tak, tapi sekarang gossip jer lebih haha! Kau tau tak betapa susahnya nak bergosip dalam bahasa Indonesia. Sebel ah!


Pasal our date semalam, Tari fetched aku kat rumah dengan kereta dia. Aku kan dah takde kereta sebab dah jual tehee. Anyway, kitorang pergi PVJ sebab nak lepak-lepak minum minum gitu jer. Ha nak dekat 2 jam jugaklah dalam kereta sebab jem. Jumaat kan goodfriday, so mungkin ramai yang mudik. Tak kisahlah yang penting kitorang ke Azzura sebab aku tak pernah makan kat sini.


Kedai dia warna biru & putih.


Duduk dekat kawasan open-air sebab Bandung sejuk waktu malam.


Strawberry iced tea =)


Unique la dia punya serving tray kan? Ini Hainanese Rice Chicken. Senang nak jumpa kat mesia tapi amat susah nak jumpa di sini.


Suka si Tari ni ye heheh. Sebab aku rasa aku tak pernah belanja atau belikan dia apa-apa so aku pon belanja la dia kat sini =')


Aku nak bagi dia sesuatu sebagai tanda friendship kami, so aku ajak dia ke Revlon Sogo. Aku belikan dia eyeshadow sebab dia minat make-up. Wuwuw kawan dah 3 tahun, tapi inilah first time aku belikan dia hadiah... *facepalm*

Aku akan balik Selasa ni, mungkin ini kali terakhir kitorang berjumpa =') Lepas ni dah tak dapat jumpa lagi, tak dapat ngobrol lagi, tak dapat ngopi lagi... Aku sebenarnya tak berapa sedih, tapi semalam aku jadi sebak bila Tari menangis sambil peluk aku. Dia cakap dia tak pernah ada kawan yang dia begitu rapat selain aku. Lepas ni dia nak cerita-cerita kat siapa lagi, dia nak peluk siapa lagi. HUHU SEDIHLAH PLAK AKU YANG MENAIP NI OKLAH AKU NAK BBM DIA KEJAP.


[Me & You]
My dearest Lestari Putri, thanks for everything sobs..
Smoga kamu akan menjadi seorang dokter yang bisa memberi manfaat kepada pasien, ahli keluarga dan juga masyarakat. Yuk semangat!!


Thank you for reading this entry !

136 comments:

  1. waa. best nyaa. lame gler nk tunggu FL ni buat new entry. hihie. :)

    ReplyDelete
  2. sangat comeil picha tu :))

    hidup FL !!


    HEHEHEEE~

    ReplyDelete
  3. suka tgk konsep kedai makan yg biru putih tu.

    ReplyDelete
  4. seronok ad teman mcm ni kan dear :) semoga kamu semua menjadi doc yg dpt berjasa utk negara tercinta:)

    ReplyDelete
  5. ade j0doh ley jumpa ag... mne nak taw nnt jumpa kat mne2 kew...=)

    ReplyDelete
  6. adik atin..sis suka deh gmbar kamu yg pink2 itu ;)

    nice friendship..eh best la view kt situ..all look blue!

    thanxxxxxx sudi singgah! appreciate sgt..
    entry penghargaan..

    http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/04/fatin-liyana-kagum-ngan-pinky.html

    ReplyDelete
  7. sedih pulak bila baca entry sis FL nih. huhuh T__T
    its oke, maseh bole contact dia lg kan kan? hee.

    ReplyDelete
  8. Waduh gue pahem sikit aja dong. T_T

    *hahaha, aku pun ade kawan indon kat kampung! :D

    ReplyDelete
  9. ingatkn nma cut tari dah td..hehe
    anyways bguslah si tari ni..bek hati!susah tau nk cr kwn yg cmni..u shud b thankful!:))

    ReplyDelete
  10. ngehngeh. teringat dkt kwn indon dkt acheh.

    ReplyDelete
  11. wow jarang sgt tgk indonesian yg nk berkwn baik dgn malaysian kn? tp i rasa mmg kebanyakan indonesian cmni la,bila diorg dh berkawan diorg akan stick tgthr. kalau couple pun sama. ni thru my experience yg tk berapa nk lama sgt la hehe.
    btw can i hv ur bb pin? haha :P

    ReplyDelete
  12. semoga menjadi doktor yang terbaik...n ur friendship will be live forever

    ReplyDelete
  13. aww seronoknya. happy2 selalu ya kak FL =)

    ReplyDelete
  14. sungguh shomel sekali..
    part last.. rasa cm nk nanes pown ada.. huwaa :'( T.T

    ReplyDelete
  15. as salam...
    santekkk dua2 sumandak bertudung nie..

    unik jugak kedai makan tuh ek.. hehehe

    http://dady-rahman.blogspot.com/2011/04/ketenangan-itu-ada-pada-alam.html

    ReplyDelete
  16. hahhahaha....bahasa pon dah nak jadi ala2 indonesia dah minah nih...:)

    ReplyDelete
  17. Cantik sgt tmpt 2!saying goodbye is hard,hope ur friendship last..=)

    ReplyDelete
  18. Sedih kan kalau kita nak berpisah ng kawan baik kita!!

    Ape2 pun korang dua memang cun!

    Selamat menjalankan tugas dengan baik nnty :)

    ReplyDelete
  19. speechless!!

    baek gile si Tari tu kan!

    ReplyDelete
  20. besnye bila dapat kawan dari negara lain...:) bila berpisah pulak mmg sedih bangat!

    ReplyDelete
  21. beshnya..nampak sweet je kak atin dengan tari tuh..dia pon cantik jugak..hehehehe

    ReplyDelete
  22. best nyer ad kawan luar malaysia...
    ila ad gak,tp kat fb jer la,,,
    x penah jpe...

    ReplyDelete
  23. alolo..so cute korang 2 orang..hehe

    ReplyDelete
  24. uhuk... murni yg baca pun sedih jugak...

    ReplyDelete
  25. wah,k.fatin da nk jadi doktor la ni..

    ReplyDelete
  26. akak!
    kite plak yg sedih dga cite akk ni :((
    akk pun jgn sedih2 k. pape pun kalau dah ditakdirkan jd sahabat baik, kat mane pun akk pegi, die ttp sahabat akk :)

    ReplyDelete
  27. slm..mmg sedih ann sb ble dah abis std segala kwn yg baek kite kna tgll dah ah jauh nk jumpa..sma lah kite sobT__T

    ReplyDelete
  28. bila terpaksa berpisah dengan kawan,memang sedih kan kak ...hurm ...fara dah rase jugak ... akak,harap akak singgah laa ke blog fara yer ... ^_^

    ReplyDelete
  29. ingt cut tari tadi...LOl! ok forget it...mesti sedih gilak fatin lepas ni...nnti rerajin la pegi Bandung..hehe

    LISA SURIHANI BIKIN GUA HANGIN

    ReplyDelete
  30. mmg frenship forever lah korang. terharu jugak, baik gila Tari tuh. leb leb!



    dear fatin, senang2 singgah my belog.


    http://dijasubadi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. walaweiii syoknyeee ade kawan indon mcm FL :)

    ReplyDelete
  32. teman yg pernah rapat sukar di lupakan..^_________^

    ReplyDelete
  33. teman yg pernah rapat sukar di lupakan..^_________^

    ReplyDelete
  34. your friend, tari, is really beautiful :)

    ReplyDelete
  35. hihihhi..dah komen td..lupa bgtau...kakak pinjam gmbar FL.soriii..........:) n luv u..:)

    ReplyDelete
  36. saya komen sekali lgi..:) nak post d wall td..tapi takut pla adik FL marah.. kakak pinjam nie gmbar

    http://lululalalengleng.blogspot.com/2011/04/ketika-fatin-liyana-berjumpa-lengleng.html

    ReplyDelete
  37. laa.. fatin tak sombong rupa nya.. jadi, humor blogger famous tu sombong maknanya tak betul lah ye.? ;)

    ReplyDelete
  38. canntik bangat sih.. haha..
    kecek indon plak aku. da x reti
    nanti FL tolong ajarkan la :P

    ReplyDelete
  39. sedihh. memang sedih gila kan bila kita terpaksa tinggai sahabat kita :(

    ReplyDelete
  40. cantik nye tempat tu...omg nasi ayam kalau serve mcm tu kat malaysia confirm kat tempat high class je..haha

    kita sedih la baca entry ni...kita faham perasaan kak FL..kita pun baru abes skola..berpisah dgn kawan...sob sob...

    ReplyDelete
  41. waa besnyerrrrr ade kawan cmni...

    ReplyDelete
  42. akak fatin akak pakai brand jeans ape tu.love the shape n colour!

    ReplyDelete
  43. lestari putri namanya. btw kalian cantik sungguh.hati-hati sendiri sewaktu masih di bandung FL..tcre

    ReplyDelete
  44. cantinya tempat makan tu.tema biru putih. Bandung ni tempat best nak pergi..Mesti FL rindu pas ni kat sana..Dah abis study eh. :)

    Jom baca ni: Sereni and Shentel Headband. Sooo beautiful..

    ReplyDelete
  45. besnyee study abroad!
    nk jd cam sis FL jugakk! :D

    ReplyDelete
  46. Assalam fatin.:)
    agak tacing for the last sentence tu..sob2

    bagusnye tari tu.:)

    ReplyDelete
  47. picca yg pegang2 tgn 2 sgt comel gile tahap nak menggelupur kuat-kuat mase nengok..hikhik neway,susah nak cari kwn yg syg kite smpai thp gitu..erk ade wat entry pasl FL..kalo ade mase,sile la jengah
    http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/04/sebab-musabab-nape-saya-create-my-own.html

    ReplyDelete
  48. dua2 omel.
    hope ur friendship remain forever.
    persahabatan dua negara :)

    ReplyDelete
  49. laaaa dah nak balik for good ke?
    sedihnyer....

    ReplyDelete
  50. wah seronok nye wat photoshoot. jelez3

    ReplyDelete
  51. kak FL,best dapat kwan yg hargai kite . .
    npe tak bwak lampu tu balek ?

    ReplyDelete
  52. bestnya ada kwn cmni,laen bgsa pulak tu:)blek m'sia t contct lah dia slalu...kesian pulak..huhu..moga kalian sma2 berjaya mnjadi doctor yg berjasa:)

    ReplyDelete
  53. so sweet both of you.
    kawan sampai mati. heeeee.
    nanti kak fatin free , melawat la dia kat bandung. pasti dia senang banget deyh. heh.

    ReplyDelete

  54. akrab nyeee...
    nak juga gossip guna bahasa indonesia.. hehe..

    Entri Terbaru : PANAS! Sampai hati kau, Justin Bieber!!

    ReplyDelete
  55. alolooo so sweet persahabatan mcm tu walaupon negaranya bedaaa *ececeh :P hahaha *pengsan*

    ReplyDelete
  56. suweEEEeetttt~~
    sebak dado den ni ha~

    ReplyDelete
  57. you really appreciate your friendship don't you? regardless their appearances (datin for instance) or nationality.

    ReplyDelete
  58. hye sis :)

    there's entry for u
    http://sweetz92.blogspot.com/2011/04/persamaan-bloggers.html

    Rin mintak izin pnjm satu pic k ;) tq

    ReplyDelete
  59. memnag camtu ye stail tudung gadis indonesia

    ReplyDelete
  60. fatin liyana,
    macam mana anda dapat badan yg cantik?
    share please....
    dah lama nak tnya ni..
    pgi ni baru lah terkeluar.

    ReplyDelete
  61. adakah dia "Fatin Liyana" versi Indonesia? hehehee

    ReplyDelete
  62. gue smp mau nangis ngebaca entri ini..serius..hmm.next time klu dtg INA mst FL ley jmp dia nya..xpun, jmpt dia ble FL kawen nnt. ;)

    ReplyDelete
  63. nice pic fatin, kim salam sama dia hehehe

    ReplyDelete
  64. one day boleh meet again kan ?
    tyme kak Fatin kawen mesti die dtg :P

    ReplyDelete
  65. setiap pertemuan mst ada perpisahan kn...

    ReplyDelete
  66. KALAU GUE AJA PASTI SEDIH BANGET.MAU NINGGALIN TEMAN2.WUWUWU T_T

    ReplyDelete
  67. comel plak kak TARI tuuu. nak minta jadi kakak angkat??HAHAHA

    ReplyDelete
  68. hi :) comel nyaaa korgg!! suka tgk :)
    eh akak mcm da berisi sket la. huhu berat berapa eh skng? berisi sbb happy nak balik m'sia kot, tapi pape hal, akak tetap cantik!

    ReplyDelete
  69. huhu, FL jarang citer pasal kawan indonesia. ni 1st time kot

    ReplyDelete
  70. huhu, FL jarang citer pasal kawan indonesia. ni 1st time kot

    ReplyDelete
  71. dah2.. skang ni turn fatin lak g blog saya.. muahahaha

    ReplyDelete
  72. how sweeeettt ;)

    bestnye dpt kawan dr negara lain .
    dpt bljr pasal budaya .

    ReplyDelete
  73. bce entry nie jd sebak jap..teringat at best friend yg da terpisah...(T_T)
    ..pic2 nie comel...sy suke awk punye style...:)

    ReplyDelete
  74. this is so called friendship, right? btw, both of u look very stunning in those pictures! :) take care and have fun all the time .

    ReplyDelete
  75. ^_^ WADUHHH...BAGUS BANGAT LHOO
    ENTRY KAMU NIE YA FATIN LIYANA...GUE LAGI KECEMPLONGAN NIH...

    ReplyDelete
  76. WADUUH-WADUUH...BAGUS BANGAT LHO ENTRY KAMU NIE FARAH LIYANA...GUE LAGI KECEMPLONGAN NIH...^_^

    ReplyDelete
  77. whoaa kali ini aku belaja bahasa indon. banyak banget sih words yg aku ngak ngerti. hehe


    btw, pic kak atin lawo laaa. jeles org tgk ^^

    ReplyDelete
  78. SO SWEET.. besh nyer ad kawan luar m;sia.. leh jejla cam nie.. ahakxx

    ReplyDelete
  79. sabo FL.. setiap pertemuan pasti ada prpisahan.. hhehe..=)

    ReplyDelete
  80. ada gak kawan dari indonesia, tp pekerja2 binaan dan bibik yang menjual makanan di tepi2 jalan, dorang baik dan sporting..

    ReplyDelete
  81. i don't have many malaysians friends in UIAM, but i do 3 malaysians bestfriends in my campus.. don't know what to do if i graduated next year.. :(

    ReplyDelete
  82. COMEY GLER FATIN PIC YG KT STUDIO TU.. ESPECIALLY YG PIC PGG TGN TU..NMPK SWEET JE FRIENDSHIP KORG..FIRST TIME BACE ENTRY FL DGN KWN INDONESIA..HEHE

    SWEET GLER!

    ZUHRA@COSMOLADIESS.COM

    ReplyDelete
  83. hye FL..rs nerves plk nk cmment..huhu..maklom b4 dis jd silent reader je..ehe..i'm going to bandung dis July..nak g tempah bj kat sana..alang2 u dh cite psl tailor tu..bleh tak share skit psl tailor u tu..? neway tq FL..=)

    ReplyDelete
  84. comel banget gambar itu .. gue suka .. ;D

    everyone !
    Guys please kindly vote for me :D:D http://apps.facebook.com/justeacontest/gallery.php?uid=100000348348558 Thank you so much!
    Step 1. Click the link.
    Step 2. Like the page.
    Step 3. Vote me.
    Step 4. Register.
    PLEASE!!! and thank you. Sorry for bothering you guys. But I really appreciate ur supports. Thank you thank you! and help me get everyone else to vote too ! :):) SPREAD THE WORDS!

    ReplyDelete
  85. wahhh ! bestnya ada kawan Indon :) comel + cantik lah korang !

    ReplyDelete
  86. comel la FL ckp indon. haha

    new entry: http://sigadiscomel.blogspot.com/2011/04/diy-chain-wrap-bracelet.html

    ReplyDelete
  87. persahabatan itu merentasi jarak & waktu. jadi harus hargai nya ;-)



    Cari Oxford Shoes yang stylo & cantik. Jom tengok sini.

    http://of-a-woman.blogspot.com/2011/04/trend-oxford-shoes-brogue-pump.html

    ReplyDelete
  88. lawat n drop in se komen..lg ok dr blog2 yg dktakan femes tp jiwang je lebih. ha ha..

    ReplyDelete
  89. Salam. Tentu sedih sebab nak berpisah.. Cantik gambar ni..

    ReplyDelete
  90. FL nanti ajak Tari datang Msia =))

    ReplyDelete
  91. salam.. hai... lepas nie sis fatin dh x study kat indon ke???
    hmmm, cedih je bce entry nie...

    ReplyDelete
  92. http://emmiliciousboutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
  93. cbe bygkan tjumpe die smula 10 taun akn dtg..sweet kan?;)

    ReplyDelete
  94. wow pink kaller...

    so, nice..

    ReplyDelete
  95. sweet je tgk kamu berdua...cntik sgt.suke tgk fatin liyana pkai shawl..:)

    ReplyDelete
  96. senang2 singgh la blog sy yg naif nie..misskhuzie.blogspot.com

    seyesly kamu berdua sgt cntik...

    ReplyDelete
  97. sedih plak bila babak nk berpisah dengan teman ni..

    pasni rindu2..FL ngadap dia kt webcam je la ;)

    FL blk mesia, bawakkan teh sosro dr sana! huhukkkk

    ReplyDelete
  98. suke suke, suke kaler biru n putih

    ReplyDelete
  99. both gorgeous..cra Tari dressing pon gempak...=)

    ReplyDelete
  100. suke sgt2 style kak fatin liyana ! mmg superb :)

    ReplyDelete
  101. mesti kamu ni baik orgnya sebab tu dia sayang banget sama kamu :-D

    ReplyDelete
  102. kado yang istimewa
    buat seorang teman
    bila kamu sentiasa ingati dia...
    :) love this entry

    ReplyDelete
  103. FL!! update la blog,rily miz ur stories..hee

    ReplyDelete
  104. wah cantik kedai..
    FL and kawan FL cantik sangat serius..

    singgahlan follow lah my blog kalu senang...

    ReplyDelete
  105. sis FL cun la..indonesia style mmg petak ea?

    ReplyDelete
  106. Heyy Kak Fel. Seriously saya tk thu punn apa" pasal Kak Fel. Saya terjumpa blog Kak Fel dekat Google. First saya buka blog Kak Fel , I feel like wahhh keterujaannyaa. Kak Fel comel sangat :)

    ReplyDelete
  107. Heyy Kak Fel. Seriously , saya tk pernah thu punn pasal Kak Fel. Saya terjumpa blog Kak Fel dekat Google. First buka jeaa I feel like wahh keterujannyaa. Blog nih comel sangat :)

    ReplyDelete
  108. wah suwit bangat deh! hee, comel you both, bestfriends forever.

    ReplyDelete
  109. serius sedih dn menyentuh hati ;( ..

    ReplyDelete
  110. mcm model terkenal le fatin beraksi ni..he333

    ReplyDelete
  111. fuhh nama, lestari putri..pelikk..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...