Tuesday, April 5, 2011

Have you tried Korean Food?

Assalamualaikum

Kau tengok cerita Korea? Aku tak tengok. Tapi kalau aku TERsinggah bilik Farah selalu la jugak TERtengok beberapa scene. Yang aku perasan, orang Korea ni bila makan dorang macam semangat gila kan? Macam sedap sangat je apa yang dimakan tu. Kadang-kadang teringin juga nak rasa makanan Korea. Tak tahulah teringin sebab terpedaya tengok dorang makan ke apa....

Sebut pasal makanan Korea, yang aku tau 2 je. Kimchi & Bibimbap. Macam nama haiwan peliharaan pun ada jugak...... Ala ibarat orang putih yang hanya tau Roti Canai & Nasi Lemak bila sebut pasal Malaysia betul tak betul tak ?? Err...anyway pada hari Jumaat lepas, aku telah mengajak housemates untuk jalan-jalan di Bandung sebab dah lama sangat kitorang tak keluar bertiga!



Tujuan asal sebenanrnya nak service BB aku yang dah helpless & survey harga camera kat electronic centre. Alang-alang tu moh la pegi makan makanan Korea. Aku siap dah google map sehari sebelum.....yelah kang sesat leceh la, Bandung ni macet terussss!


Kami telah pergi ke Korean House Restaurant. Tak jauh dari PVJ. Aku ingat restoran ni macam modern2 ala-ala Sushi King ke...tapi tidak sebenarnya. Dia sebuah bangunan yang kelihatan macam traditional Korean castle. Macam dalam series Princess Hours. Yo yo je aku, padahal tak pernah tengok pon haha!

Masa nak order tu jakun la jugak, sebabnya aku tak tau macam mana nak pronounce exactly the Korean words. Lepas tu over-excited, biasalah first time orang melayu makan makanan Korea. Masa aku tengok menu dia tu, aku tak tau nak pilih apa. Sebab semua macam tak sedap LOL. Kalau Japanese food tu at least nampak tempting bagi aku, tapi Korean food macam tak.



1# Complimentary dishes  | 2# Ema's Dolsot Kimchibap 
3# Korean Fried Chicken  | 4# Farah's Sundubu Cige   


 
 5# My Dolsot Bibimbap !

Akhirnya aku pilih Bibimbap! Hari tu kecoh nak makan sangat kan hehe. Tapi macam tak kenyang jadi aku & Ema share beli Korean Fried Chicken. Ok yang ini serious sedap. Aku rasa kalau aku makan Bibimbap begitu sahaja mau aku muntah sebab tak sedap kot? Rasa Bibimbap ni macam plain sangat. 

Ema pulak makan kimchibab. Kimchi pon aku tak boleh terima sebab dia sangat masam dan pedas. Sikit lagi je kena gastritis. Over haha. Farah makan Sundubu Cige. Ia adalah sup tofu, telur dan daging pedas. Aku sangat suka sundubu cige! Tapi dia kena makan dengan nasi, kalau hirup macam tu je, akan rasa masam-masam kimchi, which I don't like.



Sila bayangkan kelajuan tangan Ema


Kata tak sedap tak sedap pon habis jugak hehe


Ramai orang Korea makan disini. I mean REAL Korean. Businessman, family & friends. Tengok diorang makan sedap je.... asal aku makan biasa je wuwuwu


Kitorang duduk sini lama betul, dari petang sampai malam. Sebab makanan tu portion dia besar-besar, so kena makan perlahan-lahan. Oh ya yang aku minum tu adalah sejenis tea. Tapi rasa dia macam terbakar & garing. Entahla aku tak tau macam mana nak explain tapi rasa dia pelik.


Tunaikan solat anda di mana jua anda berada.... Solat sebelah meja makan haha!


Korean food is definitely not my taste tapi at least da pernah try kan? Aku rasa korang better pergi try sendiri kot sebab lain orang lain rasa. Mana tau orang lain kata sedap je ke kan. Oh ya lepas tu kitorang pergi PVJ dan pergi tangkap gambar dekat Jonas Studio. Best giler! Kitorang buat picture block sebagai kenangan. Nanti dah balik Malaysia, tak tau jadi housemates lagi ke tak sobs



Me, Farah & Ema. Kami adalah kombinasi housemates berperangai pelik tapi comels!



1# Red Bean | 2# Ema's Innocence juice, Farah's Mochacino Frappe & My Vanilla Oreo Blended | 3# Kung Pao Chicken + White Rice


Lepas tangkap gambar dekat Jonas, kitorang jalan-jalan tapi sebab semua pemalas taknak jalan so singgah dekat Red Bean untuk minum-minum. Eceh, padahal baru je kot lepas makan Korean food? Lepas tu boleh pulak aku lapar lagi jadi aku pon order KungPao Chicken and nasi =p Lama jugak lepak sini sampai mengantuk-mengantuk ... tapi aku dah warned dah jangan sesiapa pon tido dalam kete, semua kene teman aku berborak sambil driving.


 
 This is my boring face.


p/s : Aku lupa bawak purse. Upgrade BB pon Farah yang bayar. Makan semua Ema & Farah bayarkan dulu haha. Careless gila, tak pernah aku tertinggal purse selama aku hidup ni..nasib baik housemates aku jenis yang tak berkira dan baik hati =)

update : Sebelum makan di restoran Korea ini, saya dah tanya pada pekerjanya, dia kata Halal. Yang bekerja juga orang Islam. Kalau orang tu menipu, dialah yang tanggung dosa kami =)

Thank you for reading this entry !

130 comments:

  1. sincerely, ximpress sgt psl korean food dlm entry ni. tp impress psl solat di dalam dining room tu. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. acely u r natural beauty dear. :)

    ReplyDelete
  3. i love korea a lot.
    n i would like to try their food too ;)

    *kak atin tak leh careless2 dah tau, dr mana blh careless kan? :)

    ReplyDelete
  4. Hi fatin, rajin2 update ye, suka baca blog fatin,

    pernha gak dulu makan korean food kat Kompleks antarbangsa, Kl, sedap gak tp pedas2 makanan dia...

    ReplyDelete
  5. maybe x kena dengan citarasa u..
    i rase best je makanan korea, cepat kenyang.. :)

    ReplyDelete
  6. wah. slame ni sy tau sushi je . haha

    ReplyDelete
  7. wah. slame ni sy tau sushi je . haha

    ReplyDelete
  8. emmm best nya jln2 smbil mkn kn..tp yg x best nya mcn mna u leh tingal purse u tu..hehe

    ReplyDelete
  9. Teringin sangat nak try korean food. Especially kimchi tu. Macam sedap je tengok dorang makan. Nak!!!!

    Entry terkini: Blogger yang buat cik Yana tension!!!

    ReplyDelete
  10. wahhh mesti sedap kan? kimchi tu masam2 ke? boring face pn tapi gorgeous youuuu...

    eh saya lagi cepat dari yuyu? :p

    ReplyDelete
  11. dah mkn jgk mknan korea kat pv..sedap gak..klu ambik yg ade daging pangang2 tu..tp klu bibimbap..memang x sedap lah kot kat tekak aien nie.hihihi..aien tergedik kan nak mkn korea..konon2 cm cerita korea..kan,rasakan.hihihi

    ReplyDelete
  12. hehe..nmpak mcm cdap..len kali nk try..nk mkn ngn sis FL la..hehe..lalalalala..:)

    ReplyDelete
  13. Nama makanan nampak hebakkk tapi rasa plain eh? Hehehehe.
    Aaaa Fatin dah tukar ke innity eh?
    Ramai dah berpaling tadah ni dengan Nuffnang. ;)

    ReplyDelete
  14. salam.tak pernah rase jugak korean food..xtau rase die cmne.btw FL, ape korean food plg sedap penah mkn?kot2 boleh promote cket ke kan..nnt2 boleh la try kot2 ade peluang pegi korea ke kan.haha.arigatou nee~

    ReplyDelete
  15. dapat kapel ngan boring guy ok gak. muka boring pon dah grrrr rawrrrr

    ReplyDelete
  16. makanan korea sedap la..

    kalau pegi korea..
    makanan die mmg SUPERB la !

    ReplyDelete
  17. wowwww! solat masa makan! terbaikkkkk ^^


    <3

    ReplyDelete
  18. wonder kenapa org korea makan mcm bersemangat jer?? heheh..i rasa lah sbb dorang nk kasi kite terliur masa tgk drama dorang..its the way of them to show their culture to outsider..org korea bkn buat cerita semata2 nk untung..tp lebih kenapa promosi budaya mereka..i sndiri penah buat kimchi yg tak jadi..tp i bantai jer makan sbb dah terbuat kan..not bad, sedap juga! hehehe..

    ReplyDelete
  19. kimchi memang masam-masam. sekali rasa macam sayur tu dijeruk. tak tau lah betul ke tak. tapi sukaa sangat! korean food pernah rasa kimchi je. yang lain belum lagi :)

    ReplyDelete
  20. bestt nya :) mcm nak gtry lah . tp bandung jauh sangat . hahahhaa

    ReplyDelete
  21. yeahhh . impress pasal solat :) tade alasan untuk kita skip solat :)

    ReplyDelete
  22. pernah makan kimchi, mula2 cam excited nak rasa then bile dah rasa...
    ewww, confim tak nak mkn dah after this...
    tak suka the seasoning....hehehe

    ReplyDelete
  23. tengok mereka makan meggi atas tutup periuk pun dah sedap kan kan kan.......

    ReplyDelete
  24. i pernah makan korean food jugak. dekat seoul garden. why don't u give a try. kat situ, most of the food kne masak sendiri. grill. kn dlm korean movie ada kan. =)

    ReplyDelete
  25. ingatkan u layan korean thingy! okay saya silap ttg anda!

    ReplyDelete
  26. wow..bestnya u dapat housemate yang sekepala n comel..banyak tul yang u makan 1 hari..nasib tak memerut. :)
    Jom baca ni: Cerita selepas ABPBH 2010..Datuk Siti Nurhaliza, Yuna??

    ReplyDelete
  27. wahhh!! mcm best.. tp takut nk try..

    ReplyDelete
  28. kak fatin ni macam macam cakap pasal Bandung sampai kita readers ni pun dah tempting gila gila nak pergi sana. Haih, ni nak marah ni!!!

    btw, I think you should be Bandung's spokesperson! Hehe :D

    ReplyDelete
  29. hehe, den rasa ekau mmg suko masak lomak cili api kan..tape2 at least da try kan..=)

    ReplyDelete
  30. fatin, seriously kali ni mekap sgt simple dan nice.

    ReplyDelete
  31. makan banyak tetep langsing....tipsnya dunkk heheheh

    ReplyDelete
  32. suke tang solat tepi meja makan..
    balik nie kne try makanan korea..^0^

    ReplyDelete
  33. solat still lg diutmakn..bgsnye..tringn gk nk mkn korean food,nmpk cm sdp je..huhu:P

    ReplyDelete
  34. makanan korea mmg xsedap! mase pegi korea dulu nasib baik bawak serunding n brahim so boleh mkn dgn bibimbap. hihi

    ReplyDelete
  35. yup....apa2 pun solat yg penting kan ;)

    ReplyDelete
  36. nampak macam sedap . i penah rase kimchi ramen je . sedappp lah jugak . hehehe .

    ReplyDelete
  37. FL yg sangatla chomel.love you FL <3

    blog updated : http://niacollections.blogspot.com/2011/04/nc-giveaway.html

    ReplyDelete
  38. yeke boringface?? cumel jep.. hehe..
    errr, nak jugak rasa masakan korea.. kimchi, kimbab.. yg penah rasa cuma mi ramen jep.. haha..

    ReplyDelete
  39. waa,macam nk try je korean food..ti perut melayu,tkut tk leh nk terima...kekeke

    ReplyDelete
  40. fatin...mcm mane ley tak bawak purse? lesen bawak x? hehehe

    anyway akak pon teringin nak makan korean dood tp x berkesempatan lagi...tgok depa makan semanagt je...kene cube dulu baru tau rasanya ek..kene tak ngan selera kita...^_~

    ReplyDelete
  41. korean food kureng sikit la.. suka japamese food lagi.. :)

    ReplyDelete
  42. x suka tgk citer korea tp makanan dia bole kot nak cuba hehe..sedap ke

    ReplyDelete
  43. akakkkk cantek ^_^ tringin nk nmpk cantik bile pakai tudung mcm akk....
    tp kt ni tembam ngat..keh3

    ReplyDelete
  44. rse tringin gak nk try korean food. especially shushi. tp tkut x sdp..

    ReplyDelete
  45. u lg cantik kalau tak makeup...

    ReplyDelete
  46. da pernah rase kimchi ramyun... ok la tapi rase die pelik la... hee..=)
    kan lidah org melayu...haha..

    ReplyDelete
  47. wahhh!! sy pun tak suke korean movie but fashion diorg saya layan.. http://collectionsf.blogspot.com/
    hmmmm,bagus la sy impress sgt psl solat. gud sis :)

    IRINBLOGSPOT here :)

    ReplyDelete
  48. hehe fatin makan korean food kat bandung, me makan korean food kat amcorp mall kat kl nih... ok la agak manis2 sikit, i like ;)

    ReplyDelete
  49. korea...sebut je cm leh naik gile....coz mint gile ngn mknan dia.. tp ade yg x sedap gak

    ReplyDelete
  50. kwn sy suka giler ngan bnda2 yg berkaitan ngan korea. kalau tunjuk at dia ni mesti dia swonok.

    ermm..kim slm kwn2 kamu. they r gojes. u too :)

    ReplyDelete
  51. rasa bedebar-debar plak bila tengok gambar awk solat sblah meja makan tue.. [kagum habes]..

    sejuk perut ibu mengandung..

    ReplyDelete
  52. cantik la sis...mcm best je mkn tue..nak cube jgk la..:)

    ReplyDelete
  53. KEHKEH.TERINGGAL PURSE TU YANG MAHAL.INGATKAN SIS FL YANG BAYAR SEMUA SAMPAI HABIS,RUPANYA ORANG BAYARKAN DULU EYH.COMEL JE XD

    ReplyDelete
  54. nadia mmg xsuka kimchi..sbb time kat korea dulu..bau kimchi sgt busuk! uhu~xtahan~~

    ReplyDelete
  55. rasa macam tak tergoda sangat la dengan korean food..tak reti nak makan kot..hiks..
    anyway, suka tengok FL !!! hee

    ReplyDelete
  56. Wah.. crius teringin giler nak try korean food ! <3

    yg solat tu, TERBAIK LAH... =)

    ReplyDelete
  57. hi FL, :)
    im 1 of ur silent readers, everyday pon bkak blog u.

    nice ! like all ur entries. mcm u really2 story it dpn i. hehe :)

    btw, im nt sure is it d cmera trick o not,looks like u r losing ur weight. bt u r still beauty in ur own way.

    tc :)

    ReplyDelete
  58. waaa..teliurnye tgok die nye food! ^_~

    ReplyDelete
  59. kimchi sgt pedas n tak sedap.huhu.

    ReplyDelete
  60. WOWOWO NMPK MCM SEDAP GILERRR JEE ^^

    ReplyDelete
  61. antre korean n japanese food, kte prefer japanese. kimchi mmg tak sedapla. hee~

    ReplyDelete
  62. kem salam rumate yohh!!..sy suka kfc, jom lepak makan kfc FL,..=)
    muah!

    ReplyDelete
  63. bibimbap..bibimbap..bibimbap.. ;D

    ReplyDelete
  64. ha'a betul la fatin mmg time tgk diorg makn dlm cite tu macam sdap...
    tapi sekali da rse kimchi yg diorg slalu makan tu erm...takla sesedap mne..tp bibimbap sdap..=)

    ReplyDelete
  65. nasib baiklah farrah dengan ema tu bawak extra cash..hehee..kalau tak??toinktoinnktoink~

    ReplyDelete
  66. makanan korea byk sayur mmg xkn mknlh.. tp teringin nk pergi korea..

    bagus.. walau dimana jua solat perlu diutamakan..

    ReplyDelete
  67. orang korea suka makan makanan mentah kan?

    ReplyDelete
  68. beshnya kak atin mkn...semuanya nampak sedap jek tau

    ReplyDelete
  69. nana dah try korean food. nana rasa tak lah sedap sgt, biase2 je. tp mama suke plak.

    ReplyDelete
  70. suke tgk cter korea tp x pernah rasa makanan korea.sob sob sob...

    ReplyDelete
  71. LOL. :)
    halal keeeeeeee?
    selalu korean food ni mesti nak tabor2 arak setitik dua. tak diterima amalan 7 keturunan.hehe
    watch out guys :))

    ReplyDelete
  72. alamak akak! haah serious nampak cam tak selera n plain..malaysia food always the best kot! haha

    ReplyDelete
  73. bgus FL,.tnaikn solat dimana sja,alhmdlillah,.hehe,.tp bley plak lupe bwk purse ek,.aduyaii,ehhe,.

    ReplyDelete
  74. plaza dago! tersesat mencari jalan dago dan berenti makan di situ akibat letih berjalan jauh.uhh. taknak jalan lagi.

    ReplyDelete
  75. waa..sy suke korean food.. gi mkn kt seoul garden n ko hyang korean country delights.. mmg puas hati n kena ngan cita rs sy =). p makanan korea ni kena hati2 skit..takut tak halal =)

    ReplyDelete
  76. seriously i dont like korean food
    rasa dia mual

    ReplyDelete
  77. Saya suka makan ramen!! eh ramen makanan korea ke jpun??haha.konfius..

    mari baca cerpen swift,ungu dan 143 nukilan saye.

    http://nurafrahradzi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  78. xmo2..nt sy jadi orang korea..lalala..:)

    ReplyDelete
  79. memang sedap,rasa nak mkan pun ada..heheeee

    ReplyDelete
  80. teringin nak try kimchi..ramai kata sedap..

    http://dyankamarul.blogspot.com

    ReplyDelete
  81. suke korean food..tp skali je mkn.. kt seoul garden...

    ReplyDelete
  82. fatin,xsedapla korean food....makan pon xde perasaan..kuang3

    ReplyDelete
  83. best ke??

    teringin jugak nak try.. food korea jelah.. airnya tak nak.. :D

    ReplyDelete
  84. i think there's another faker la atin http://www.facebook.com/profile.php?id=100002269275877&sk=wall or is it the real you?

    ReplyDelete
  85. saya orang melayu sejati, saya tidak makan makanan asing

    ReplyDelete
  86. tak lalu la nak makan makanan korea atau jepun..sampai sekarang pun tak pernah lagi rasa wasabi..erghhh..kawan kate pedih kat hidung..jadi perasaan kata..tanak2 try..korea ni lagi tak lalu..tapi klu ayam penyet kat sini sedap..ahh..kenapa aku komen lari tajuk ni...ahhhh...(stress)

    ReplyDelete
  87. wahhh...i penah makan kat restoran jepun tapi i kan perut melayu..memang tak sedap la..hahahhaa...cuma suka satu je makanan jepun..tako tao...

    ReplyDelete
  88. kita adalah apa yg kita mkn.. siapa nk jd org korea, mknlah mkanan korea.. hehe

    Entri Terbaru Saya :
    Video Seks Anwar : Permainan Politik yang Jijik dan Memalukan!

    ReplyDelete
  89. i have tried korean food before but it tastes not so good la. it was ddukbokki i guess. it doesn't fit my taste though...

    ReplyDelete
  90. kena try gak nih korean food.. heee..
    err, btw.. ur boring face is so cute!! wink2..^^

    ReplyDelete
  91. hai babe. i sukala style2 tudung u and make up gyaru tu..update la selalu cara you bertudung, blh buat sumber inspirasi. hehe. goodluck in your study and be happy always k. -farah,uiam.

    ReplyDelete
  92. seouol garden dah gi?? ok gak situ~

    ReplyDelete
  93. pernah juga masak mknan korea. tp teringin gak nk makan yg real dr kedai korea...

    ReplyDelete
  94. tak nak tanya banyak.cuma nak tanya kasut u yang warna kelabu masa first picture tu kasut apaaaaaaaaaaaaaa?waaaaaaaaaaaa cantiknya.waaaaa mcm comfortnya....waaaa plis kasi tau ehehehehhe

    ReplyDelete
  95. fatin..nak tawu tak mira selalu datang sini
    tapi sebelum ni as silent readers...hu3...
    fatin hari tu kan mira dijemput kat universiti mira untuk ajar pakai shawl kat satu event ni..tapi mira tak tawu nak ajar pakai shawl style
    macam mane..then mira pun ajar diorang pakai shawl ala2 fatin liyana...mira siap tunjuk pic you lagik besar2..then sume orang cam cakap wow...cantiknye..hehe...then last 2 mira tayang blog fatin kat diorang and mira cakap suh singgah blog fatin sebab banyak tutorial kat dalam tue... :)

    ReplyDelete
  96. laaaa... x besh sgt ker mknn korean? baru cadang nak nikah ngan org korea.... x jadi lah gini!!! wakakaka

    ReplyDelete
  97. Baru je tny halal ke x, tp u dh tulis at last entry ni..
    Seperti yg org len dh ckp kat ats ni nk mkn mknn korea mmg kena hati2, sbb diorg ske campur arak dlm stiap masakan diorg, even dlm resepi original pembuatan kimchi ni sndri pun ade letak sedikit tuak..
    so kena watch out next tym..

    ReplyDelete
  98. nmpak cam yummy je....nak try gak la..

    ReplyDelete
  99. penah mkn skali jeh , tasedap lah ;( cm tawar jeh . haha. btw solat kat tepi meja mkn tu suke tgk . haha. good2 :D alhamdulillah

    ReplyDelete
  100. cantik fatin pakai tudung cam gitu...

    ReplyDelete
  101. waa..cane nak makan korean food ne?sushi pom still tak leh nak telan lagi T_T

    ReplyDelete
  102. sape kata kak FL pakai make up tebal???

    KAK FL ..ADIK TG ORYGNAL CUN XMAKE UP PUN SAMA CUN JA!

    ReplyDelete
  103. hello fatin liyana,
    sy suka gak sushi dan makan di seoul garden! ;)
    tapi sesama islam kene hati2 gak. bukan semua arif halal haram dan di antaranye..

    http://topiberfikiraku.blogspot.com/2011/02/perkara-syubhat.html


    http://darululumonline.wordpress.com/2010/05/26/beza-arak-dan-alkohol/

    ReplyDelete
  104. heheheheh...beshnyer...npe xtry makan dekat seoul garden jew..kompem halal pyew...huhuhu

    ReplyDelete
  105. korean fried chicken tu mcm sedap.. =P

    ReplyDelete
  106. kat Malaysia pown ade jual kimchi.. i am loving it !! if u all nk try, cubala carik kat Jusco.. ade yg buat kt sini n insyaAllah halal, xde penggunaan arak pun.. nak buat sndiri pun boleh... google the recipes, belambak2..psl bahan2 nk buat semua leh dpt kt cni..
    i bukan peminat sayur tp once dh rase kimchi.. mmg suka..atleast adela sayuran yg dimakan..

    ReplyDelete
  107. huishhh... rase lapar pulak. macam sedap. one day, nk try. tp kat malaysia lah. wuhuu.

    ReplyDelete
  108. Salam kenalan... I love korean food..especially bibimbab dan kimchi jigae... sedapnya.. btw, jemput lawat blog saya yer:
    http://pearlbeautymomma.blogspot.com/

    ReplyDelete
  109. masam mesti banyak cuka mereka letak. uihh, masam2 nih sy x suka, especially dlm menu lauk. kalau snek ok aah ^^

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...