Saturday, April 30, 2011

Cereal & Cheetos

Assalamualaikum


Itu hari aku bosan. Aku capai kunci motor dan start enjin, terus aku rem minyak menembusi jalan kampung yang keadaan jalannya sungguh menyakitkan hati. Bukan setakat sakit malah hatiku menjadi panas. Betullah macam member-member aku cakap, jalan nak pergi rumah aku ni macam trek ATV. Dia punya lubang tu persis macam periuk api. Tak kira lagi lopak air yang bisa melemaskan apa sahaja makhluk yang bertandang di dalamnya. 


Tapi permandangan sini cantik. Gunung yang menghijau, sawah padi yang menguning, rumah papan yang dimakan usia dan orang kampung yang sedang bercucuk tanam. Sebijik macam lukisan yang aku lukis masa darjah 2 Cempaka dulu. Kamonlah, masa Pendidikan Seni dulu, bila cikgu suruh lukis gambar permandangan tu jelah modal kau orang kan? Gunung-sawah-rumah kayu-matahari dicelah gunung. Typikal. Termasuklah aku haha!


Aku park motor betul-betul depan pintu masuk Griya. Griya ni macam aku pernah sebut dulu, dia lebih kurang macam Giant. Disinilah tempat aku membeli stok makanan mentah. Aku capai sebuah bakul dan berjalan mencari kelibat susu. Hmm...kat sini Dutch Lady nama dia Frisian Flag. Tapi dia manis sikit. Tak sesedap di Malaysia lah. Tapi oklah kot daripada takde. Aku capai 2 kotak besar. Low Fat & Chocolate.


Alang-alang beli susu ni, baik beli cereal sekali bentak hatiku. Eceh takyah nak bentak sangat pon takpe. Takde sape kesah kau nak beli cereal ke tak. Cereal kat sini sama je macam kat Malaysia, brand Nestle. Aku rasa diorang import sebab harga dia mahal jugak. Rp30k. Lebih kurang RM10. Mahal tau. Seekor ayam pon baru Rp22k. Ni cereal je dah Rp30k. Memang taklah kan orang orang miskin kat sini nak beli. Makan bakso pon baru Rp5k. Kau tengok betapa besarnya beza nilai dia?


Sedang aku dok convert-convert duit Rupiah kepada RM (haha nilah kegemaranku bila membeli belah), aku nampak ada sorang budak pompuan ni, umur kurang lebih 4 tahun berjalan berpimpin tangan dengan mak dia. Mak dia pakai baby sling yang diperbuat dari kain batik lusuh. Baju dia pun lusuh, nampak macam orang susah. Aku tengok dalam bakul dia cuma ada kopi beberapa paket, telur dan mee segera. Si anak perempuan ni sambil berskipping-skipping tak hengat dunia, dia meminta-minta mak dia supaya belikan jajan. 'Aku mauuuu yang ini donkkkk, bisa ga mama??'


Budak pompuan tu mintak ibu dia belikan dia Nestle Koko Krunch. Si ibu pada mulanya senyum lantas tangannya mencapai kotak cereal tersebut. Dilihatnya harga yang terpapar di tepi kotak tersebut, terus riak mukanya berubah dan diletak kembali kotak itu di tempat asal. 'Ga enak ni sayang...nutrisinya ga bagus..yang lain ajah ya?' Kata ibunya lembut. Si anak tarik muncung.


Si ibu terus memujuk anaknya supaya ambil jajan yang lain. Aku paham perasaan si ibu. Rp30k cukup banyak dan bermakna untuk orang miskin disini. Even kalau kerja membuat tahu pon hanya dibayar gaji rp10k sehari. Memang sangat daif. Pernah aku ternampak seorang pakcik ni membuka walletnya di dalam angkot, terkejutnya aku kerana dalam walletnya cuma ada Rp7k = RM2.50


Sewaktu aku beratur untuk bayar, aku nampak budak perempuan tu makan jajan Cheetos sambil menunggu ibunya membayar di cashier. Aku tersenyum ............................................................... Cheetos harganya cuma Rp3k


Thank you for reading this entry !

100 comments:

  1. a very long entry but nice travel story...hidup kat tempat orang memang kena pandai2 r nak hidupkan..

    ReplyDelete
  2. kesiannya. wahh FL naik motor. jom rempit! haha

    ReplyDelete
  3. yes, klo groceries mmg best beli dkt griya. the price was reasonable too, kan sis?

    btw, sayu pulak arisha baca part si anak and her mummy tu kan...

    ReplyDelete
  4. kesiannya budak ni T__T kalau budak budak kecik kat malaysia alamatnya beguling guling tak nak baliklah kalau tak dapat kan. :D

    ReplyDelete
  5. Tak belanja Jajan dekat budak tu?

    ReplyDelete
  6. KESIAN LAH PULAK KAT MAKCIK DENGAN ANAK DIA TU.RASA NAK BAGI COCO CRUNCH KT RUMAH NI JE.KIHKIH :D

    FIRST RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,REVIEW BLOG.:D

    ReplyDelete
  7. kesiannya budak tuh..mesti dia comel kan..and kesian jugak dekat mak budak tuh..urmmm sedihnya..xsemua org hidup dia senang kan..sob3

    ReplyDelete
  8. mse i kecik2, my mum dlu pon x bg mkn koko crunch sbb mahal.. sedeyh btol...

    ReplyDelete
  9. tak semua manusia bertuahkan.. so, kita kat masia ni beruntung... segala2 cukup... nice entry FL!!!

    ReplyDelete
  10. kesian budak tu ...xdpt makan coco cruncj yg melimpah di ldg gandum...hebat la FL ckp indon..hehehe....wah, FL merempit..hebat la!!!!

    ReplyDelete
  11. erk..lagu x bagus dia dpt..sedih plak... sob..sob...

    ReplyDelete
  12. wah...kak (kak ke?) fatin ni belajar kan Indonesia ek? mesti bestkan tpi tulah.... negara sendiri masih di hati kan...maka bersyukur lah...(da follow..best2)

    ReplyDelete
  13. suka ayat ni:

    'Ga enak ni sayang...nutrisinya ga bagus..yang lain ajah ya?

    hihi..macam mak den ske cakap dulu2 kalau nak amik brg mahal. tapi versi bahasa melayu lah :p

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. aku pun faham... masa kecik mana ada abah aku ajar anak2 mkn cereal apa semua, kitorang just mkn roti je... ;)

    ReplyDelete
  16. tacing ah.. bley wat novel kamu ni... huhu.. v(^^,)

    ReplyDelete
  17. sedihnya...sob3..patot la org indon kt sini keje keras sbb tmpat dorang sangat daif..

    ReplyDelete
  18. :)
    Makanan berkhasiat memang mahal. Sebab tu banyak ibubapa yg 'kurang peka' bagi anak2 hadap jajan. Sebab murah.

    Hee teringat kes nasi lemak nak dijadikan makanan larangan di sekolah *tiba2*

    ReplyDelete
  19. sian tgk family yg susah.nsb bek bdk tu dpt cheetos kan..ilang skit sedih ni.huhu
    --> http://aziesuhaimi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. org kita bila kita rasa senang...smbl tue beringt lah kepada mereka yan kekurangan. paling kurang kita boleh ambil iktibar dan kesedaran tentang kekurangan org lain....bersyukur!

    ReplyDelete
  21. mcm tak caya jer FL rempit.. agaknya klu kt mesia rempit tak??? heheheh

    ReplyDelete
  22. itulah realiti kehidupan....
    hmm..sedihnye....nseb baik si anak fhm keadaan dorg...

    ReplyDelete
  23. jauh bezaanya.. ehh ingat fatin belanja bdk tu coco.crunch tu

    ReplyDelete
  24. sedih pulak baca..
    kesian kat budak tu :(

    ReplyDelete
  25. nape FL x belikan dia koko crunch tu? kasihan pulak kat budak tu bila baca cerita ni..

    ReplyDelete
  26. Hai Fatin...

    Akak baru singgah sini..Baca story ni..memang sedih..huhuhu..

    Kalau Akak Kat situ Akak belanja budak tu apa yg barang dia nak....

    Follow akak yaa..

    http://hairuliza-anakku.blogsport.com/

    ReplyDelete
  27. kesian budak itu . FL bagi la secebis dua jajan . ehee

    ReplyDelete
  28. kak fl hehhe...kad lukisan tu mesti ada sungai dan matahari ada mata tengah senyum hua3...

    ReplyDelete
  29. bsyukur kan jadi rakyat msia..tapi rezeki Allah tu luas, ada di mana-mana, tq 4 sharing..

    ReplyDelete
  30. sedihnye...setiap org kehidupan berbeza2..

    ReplyDelete
  31. fuh.. pandai mak dia pujuk anak tu supaya x demand cereal tu.. uhuhu.. sedih gak r.. kadang2 x semua brnasib yg baik..

    ENtri Terbaru : Video Prince William mencium Kate Middleton! The Royal Wedding

    ReplyDelete
  32. laa kesian budak kecik tu.. pndai betul mak die cover huhuh...kesian2..

    ReplyDelete
  33. hi, i love ur blog...really nice.
    i'm ur silent reader...hehehe, tp hr nie x silent dah. da blk mesia ea?? xsmpt nk bc sume entry sbb cbuk pindah..huhuhu.

    i have an invitation, hope FL sudi la...sy de wat contest kat blog... but seems no one interest. agk nye.. xde org nk join contest blog x femes kot. harap2 FL sudi la join...

    ReplyDelete
  34. napa FL x blanja ja budak 2 ? Hehe :)

    ReplyDelete
  35. susah pon xpe,jnji hati mesti baek.. pasti ada org yg lebih susah o lebih sng dr kite dlm dunia nie.. smoge sume org akn idop bhagie 1 day nti..

    ReplyDelete
  36. 10rp je sehari? keciannye dorang..kalu bli mknn pun dpt mkn ape je..

    bsykur dgn ape yg kite ade. grateful is everything ;)

    msti atin rindu gile kt bandung kn ble dah balek mesia. huhuhu. LG pegi dlm msa 4 hari pun rsa macam rndu gile.

    ReplyDelete
  37. nak jalan indon donk.. kamu boleh ka jadi tourist guard saya?????

    ReplyDelete
  38. RM 2.50? wow banyak tu. smlm saya nak beli malboro softpack 20 tak mmpu dlm wallet ade 20sen aje. kesian lah kat saya.

    ReplyDelete
  39. sedeynyer...cianlak dak tue..FL xtumpang belanja kew..huhu,..mak dye pon [ndai gak pujuk anak dye..huhu

    ReplyDelete
  40. erm, indonesia mcm india jugak kan..?
    xde golongan pertengahan..

    kalau kaya, kaya nak mam..
    kalau miskin, miskin sangat..

    tak sampai hati je..

    ReplyDelete
  41. klu sy ditempat kamu, sy bg je cereal tu kt bdk tu..anggap jela dia tak penah mnikmati cereal tu seumur dia hidup 4thn.. kesian bukan?sedih sy bace walaupun awk boleh trsenyum sbb awk nmpk dia mkn ceatos..disitu kte faham yg bdk tu sgt memahami kesusahn ibunya..tp apa slhnye kte pula yg memahami kesusahn dia pula kn?:)

    ReplyDelete
  42. sedih lah incek liquid malam2 neh uhu

    ReplyDelete
  43. kesian dengar cita sedih . macam tak sanggup nak tengok . tapi tu lah realitinya . huhu

    ReplyDelete
  44. siannya kat budak kecik tuu..tapi dia pun bukan paham kan.nasih la maknya panda main psiko.. :) org kat sana memang susah kan hidup dia. tak seimbang. yang kaya..kaya betul. Yang miskin, miskin sesangat. Kita yang berada di bumi bertuah ni kena la bersyukur. :)

    Jom baca ni: Jom Dapatkan Perfume dengan harga runtuh!! Temptations MAS Staff Sale..

    Jom baca ni: Penjimatan yang banyak dengan PETRONAS RON 95 EXTRA..

    ReplyDelete
  45. bsyukur dgn nikmat yg Allah s.w.t bg skrg , wlau xsng masih lg xssh ... :)

    ReplyDelete
  46. nice story FL, menyedarkan kita2 kat malaysia :)

    ReplyDelete
  47. bagusnya cara mak dia .. kagum! pendekatan pujuk anak yg sgt bagus!

    ReplyDelete
  48. oh.si anak tak mengenal erti susa lagi ;)

    ReplyDelete
  49. lebih kurang sama dengan egypt just EGP mahal lagi from rupiah. by the way, kesiannya budak tu.

    ReplyDelete
  50. Bila baca entri ni saya jadi teringat kat zaman saya waktu belajar di Yogya dulu.. Salam Perkenalan dari saya...

    ReplyDelete
  51. a'a baru nk tnyer..ingt FL belanja jajan kat dak tue.. ehhe

    ReplyDelete
  52. terharu bace entry nih..cian budak tuh T.T

    ReplyDelete
  53. tu la.. kalau kak FL belanja adik tu, mesti bertambah sedih giler ending dia.. sob3 :'(

    ReplyDelete
  54. sedihnya :( napela ade hal mcm ni kt dunia..

    ReplyDelete
  55. mak aih...murah gler bakso kat indo, Rp5k=RM1.80..kat tempat dlu pon paling murah RM3..nak lepak indo ar makan bakso puas2...haha

    ReplyDelete
  56. bersyukur kita yg masih mampu..

    ReplyDelete
  57. kesian...mata wang rendah kat sna...lanja budak tu jajan tak?

    ReplyDelete
  58. huhuhu tetibe jadik sedy giler

    ReplyDelete
  59. ALhamdulillah Fatin dapat peluang melalui pengalaman yang macam ni.. sebab kadang2 kita rasa diri kita lah yang paling malang padahal ada yang lagi susah dan memerlukan dari kita :)

    ReplyDelete
  60. insaf sekejap..ramai lg orang yg x berkemampuan..

    ReplyDelete
  61. mahalnyee coco krunch kat sane..
    kesian anak ibu tuh :(

    ReplyDelete
  62. http://einn-sigadisbiasa.blogspot.com/2011/05/mereka-blogger-terkenal.html

    ReplyDelete
  63. Salam, nk tanye..
    Mara bg elaun bape ek utk student2 medic kt indon..
    Cukup x utk berbelanja..

    ReplyDelete
  64. time skola rndh kalau ckgu srh lukis permandangan, msti ada je gunung sbgi latar belakang.haha

    ReplyDelete
  65. eh..bhs melayu tapi cite sal indon..bhs ko x berubah..tetap malay..

    :)

    ReplyDelete
  66. to be honest, sy x bape paham entry ni pasai apa. sumpah jakun diri ini T___T

    ReplyDelete
  67. owh ! kenapa tak belanja diorang...? ini rupanya fatin liana.. :)

    ReplyDelete
  68. kdg2 kite rase kite susah tp kat lua lg ramai org lebih susah dr kite.... feel free to visit my blog. http://aqustiqaloqa.blogspot.com/ im a new blogger =)

    ReplyDelete
  69. urm...best laaa dapat hidup kat Malaysia ni
    pengalaman tu mmg mendewasakan kita
    thx dear fatin
    nice story

    ReplyDelete
  70. saya dulu pun membesar dlm keluarga yg sgt2 susah, sbb mak single parent yg hanya jual nasik lemak tepi jalan...sama jugak rasanya ngan cita diatas.....tapi alhamdulillah, berkat doa ibu dan belajar bersungguh2, skrg anak2 rasanya mcm dah terlebih senang plak, nak barang suma mahal jek...

    ReplyDelete
  71. kesian seh....
    sadis ini citer...:(

    ReplyDelete
  72. inilah dia kisah dicelah2 sebuah kehidupan org2 yg hidup serba kekurangan..x mampu membeli spt org lain....kita hidup dlm dunia ni mesti mengingati kpd org yg lebih susah drp kita...memberikan keinsafan kdp kita...tercuit hati kecil kita ttg anak kecil itu n seorang pk cik tua....

    ReplyDelete
  73. sian budak tu tak pernah merasa Nestle Koko Crunch..mak dye xmampu..

    kalau kejadian nih jadi depan ima..ima belikan je untuk dia..

    ape lah nilai Rp30k berbanding RM4k biasiswa JPA yang ima belanjakan sekarang nih..sob3

    ReplyDelete
  74. dapat cheetos pun oke la dari tak dapat ape2..tol tak? :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...