Friday, April 15, 2011

Apa hala tuju anda selepas SPM?

Assalamualaikum :)


Lama gila tak online. Rasa macam dah ketinggalan updates terkini selama 2 abad. Zaman sekarang ni, kalau tak online sehari pon dah rasa macam resah. Rasa macam siryes aku ketinggalan berita-berita penting  yang tidak boleh didapati dimana-mana. Eceh over nampak. Tapi betul la, internet ni macam viral tau. Dapat satu link, share dekat 1000 orang. Setiap seribu orang tu akan share lagi dengan 1000 orang. Sebab tu Rebecca Black dapat 38milion views. Jaringan terpantas lah katakan hoho.


Tadi aku check-check comments, tengok ada sebilangan kecil adik-adik lepasan SPM yang tanya pendapat tentang hala tuju diorang lepas SPM. Memang parah la nak reply satu-satu, sampai kiamat pon memang tak lah kan. Jadi aku rasa biar aku cerita kat sini jer. Tapi aku nak buat disclaimer sikitlah, apa yang aku akan cakap ni adalah berdasarkan pengalaman aku, so pandangan aku mungkin berbeza dengan sesetengah pihak. Pokok pangkalnya, jadikan apa yang aku bakal cakap ni sebagai guidance je, keputusan akhir di tangan anda. You are the one who's going to settle down with your decision.


Ok dulu masa aku masih sekolah, aku tak tau dah besar nak jadi apa. Err, padahal umur 17tahun dah consider besar la kan. Aku keliru. Masa zaman sekolah ni jugak, banyak keputusan kita dipengaruhi oleh rakan sebaya. Peer pressure sangat memainkan peranan yang penting. Sebagai contoh, aku adalah seorang manusia yang sangat-sangat tidak suka fizik. Masa waktu fizik aku akan berangan nak pegi outing, tidur di bilik sakit atau duduk dekat tangga untuk study Biology. Biology adalah subject yang sangat tough bagi aku dulu.


Korang tau kan UTP adalah U yang sangat diidamkan oleh budak-budak sbp? UTP ni kira ada wow factor lah. Siapa yang dapat masuk UTP guna result trial SPM tu kira macam gempax gila. Rasa macam dah dapat masuk Oxford dah. Ramai gila budak-budak apply UTP walaupun dorang bukan suka sangat pon engineering course, tapi dorang masuk for the sake of fame. Aku dulu pon sikit lagi nak terpengaruh. Geram je tangan ni nak isi application form. Tapi sebab ayah & ibu aku jenis yang outspoken, dorang selambe je sound yang aku ni lemah sebab senang sangat terpengaruh dengan orang lain. Maka aku batalkan je niat aku tu :')


Lepas tu aku pon dapat result SPM. Aku dapat 9A1B je. Tak hebat macam adik-adik sekarang. Masa zaman akak dulu, tu kira oklah tu. Aku pon bukan pandai nau. Ha lepas tu aku dapat Asasi UIA. Aku kurang sikit dengan UIA ni sebab tak banyak senior atau member dekat sana. Dont be offended tau student-student UIA hehe. Lepas tu ada several factors yang membuatkan it was totally a no-no for me. Asasi 2 tahun & compulsory to study Arabic.


And then, aku apply untuk study oversea. Masalahnya, aku tak tau nak amek course apa. Engineering taknak, Medic pegi mampos. Dua course ni adalah musuh ketat aku. Aku heran gila asal orang suma berlumba-lumba nak jadi doctor. Padahal gaji sikit tak worth dengan penat yang kau alami. Tak kira lagi study susah-susah, in the end jadi kuli kat hospital. Itu apa yang aku rasa dulu, sekarang tak lagi hehe..


Last-last aku apply pharmacy JPA. Asal pharmacy? Entah sebab aku pikir, aku boleh bukak farmasi sendiri. Aku suka generate duit, thats why kadang-kadang orang dok kata, aku ni berotak bisnes. Sikit-sikit nak untung. Aah betul la tu. Aku tak suka rugi dan buang masa macam tu jer. Aku nak benefit dari setiap apa yang aku buat. Except untuk amal jariah. Kalau aku bersedekah tu, kira memang aku dah ikhlas dan tak mengharapkan apa-apa balasan. 


Member aku cakap, susah nak dapat JPA, baik mintak MARA jer. Yelah lagipun SPM aku bukan straight A's pon. Tapi aku rasa macam nak mintak JPA jugak sebab dengar kata hati konon. Sekali amek kau, permohonan aku ditolak. Kalau JPA dah tolak sekali, dah tak boleh apply MARA dah. Sebab tu korang kena pikir betul-betul nak amek scholarship yang mana satu. Down gila aku masa tu, dah la JPA tolak aku, dapat pulak Asasi UIA yang aku paling taknak. Rasa macam dunia ni tak adil... 


Aku ada jugak tanya-tanya pendapat orang, apa patut aku buat dalam keadaan macam ni. Rasa macam sia-sia je belajar susah-susah selama 2 tahun. Member aku cakap, masuk je Asasi UIA tu nanti boleh tukar course kalau result asasi ok. Asasi kot weyh, rugi kau tak ambik, takkan nak masuk Matrix kot?? Konon Asasi macam cool la dari Matrix. Matrix adalah pilihan terakhir untuk semua SPM leavers. Tapi masalahnya, asasi UIA tu 2 tahun. Dah membazir masa kat situ, kalau aku tak dapat tukar course macam mana? Dia dah la bagi aku asasi sains kesihatan, my last choice I was like whatttt??


And then sorang member aku ni suggest supaya aku apply scholarship macam PNB ke Sime Darby ke. Course tak kesah, janji dapat pi oversea. Dia kata, secure je tempat dulu, lepas tu minat tu akan datang sendiri. Aku try bukak, hmmm accountancy, politic science etc what the heck was that? Kalau aku dapat scholarship tu pon, setakat boleh buat modal nak gebang kat orang kampung je la. Lepas tu belajar lingkup. Huhu aku tanya pendapat ayah aku, memang aku kena maki lagi sekali.


In the end, aku masuk Matrix. Masalah matrix ni adalah, kau kena power. Kalau tak power memang tak dapat tempat langsung untuk degree. You have to compete dengan budak-budak asasi. Lagi satu, dia macam tempat untuk kau start a new life. Ibarat macam kau punya result SPM teruk gila pastu kau nak repent and yeah Matrix is the one for you. Senang kata ia adalah tempat buangan untuk spm-leavers yang tak dapat pegi mana-mana. Aku agak terkilan sebab result SPM aku takdelah teruk mana. Ok budak-budak matrix jangan terasa hati k, akak kau ni pon matrix jugak dulu hehe.


Kawan-kawan aku suma kalau tak buat A level, mesti masuk UTP atau masuk Asasi. Yang masuk matrix cuma yang dapat result biasa-biasa. Mental down gila aku time tu. Member-member seangkatan kalau call aku, depa mesti cakap 'Ha?? masuk matrix? asal tak pegi oversea? Ingat senang agaknya nak pergi oversea. Lepas tu tak kurang jugak yang perlekehkan aku sebab aku tak pergi mana, hanya study di Matrix ja. Sebulan dua juga aku amek untuk menstabilkan keadaan mental. Aku bukan takboleh nak apply benda lain, boleh. Tapi aku takmau buat sesuatu yang aku tak minat. Boleh jer ambil course mengarut, kalau stakat nak pergi oversea. Tapi aku taknak. Aku taknak pikir short term. Ni berkaitan dengan future aku. Lepas study kau akan kerja. Takkan kau nak study politic science lepas tu end up kerja jadi cikgu tusyen?


Aku just go with the flow. Aku still mencari minat aku yang sebenar. Masa dekat matrix best gila, aku suka sangat. Study teratur, kawan-kawan praktikum best-best, roomates baik hati, lecturer rajin & suka tolong students. Pokoknya tak rugilah aku masuk matrix. Despite orang dok caci maki Matrix, aku yang study sana merasakan the other way round. Di matrixlah, aku dapat rasa yang Medic is the one for me. Aku rasa macam nak sangat buat medic. Kali ni memang aku yang buat keputusan sendiri tanpa ada sebarang pengaruh dari orang lain. Dalam borang UPU, ada 8 kotak pilihan. Dari satu hingga tujuh, aku isi medic. Kotak ke lapan, aku kosongkan. Kira ni memang berani matilah. Kalau tak dapat medic memang aku takde masa depan lah, terpaksalah aku kerja je kat company ayah aku.


Result matrix pon keluar, aku dapat 3.8 bukan 4 flat. Orang kata kalau nak amek medic mesti 4 flat. Sekali lagi aku down. Rasa macam dunia ni gelap. Aku dah kecewa gila dengan hidup ni, semua yang aku nak aku tak dapat. Dah la aku isi semua MEDIC, kalau tak dapat medic memang tak dapat apa la kan. Aku pasrah jelah, malas aku nak sedih-sedih lagi. Dalam hati aku fikir, kalau inilah yang Allah mahu aku buat,aku redha..kalau kejayaan tu bukan milik aku, aku pon redha.. Jadi aku pon start kerja dekat company ayah aku. 


One day, kawan aku telefon, ayah kawan aku ni kerja dekat Kementrian Pelajaran. Dia kata result student Matrix tahun ni tak berapa mengancam. Purata dapat 4 flat sangat sikit. So student yang 3.8 above sangat tinggi potensi untuk dapat medic. Nak terduduk aku dengar berita tu...


Syukur alhamdulillah, aku dapat my first choice, Medic UPM. Gembira tak terkata. Bukan senang nak dapat medic dalam negara. Kalau ada kawan-kawan korang yang study medic dalam negara tu, maksudnya dia sangat pandai la tu hehe. Aku memang bersyukur sangat-sangat sebab tak sangka kan, rezeki aku Allah murahkan. Tapi tak memasal lepas tu, Mara hantar surat kat rumah aku, dia bagi tawaran study medic oversea. Padahal aku tak pernah apply apa-apa pon.


Orang kata, yang result power-power(4 flat) goverment simpan duduk dalam negara, yang result tak berapa baik (<3.8) diorang hantar ke luarnegara macam indonesia, egypt & bla bla. So aku berbelah bahagi. Aku nak try hidup di negara orang at the same time aku dapat medic dalam negara yang semua orang idam-idamkan kot? Nak kepuasan ke nak fame? Pilih.


Anyway, aku pegi je interview MARA tu, ada 2 Session interview & sat for the entrance exam. Aku pikir, kalau aku dapat U yang jauh ke hulu tak mau aku pergi, bek aku study kat UPM jer. Aku tak pikir apa sangat pon sebab dah dapat tempat kat UPM kan. Sekali bila result keluar, aku dapat Twinning Program UNPAD-UKM. Unpad dekat Bandung ok, syurga shopping. Lepas tu UKM top kot. I got to experience 2 Universities at 2 different countries. Peluang jarang dapat. Lagipun every year hanya 50 orang je yang terpilih untuk program ni.


And yes, here I am. In 2 weeks time aku akan balik mesia to pursue my clinical phase dekat PPUKM. Syukur alhamdulillah, Allah has perfectly planned everything for me. Kita hanya perlu berdoa & bersabar, insyaallah Allah akan berikan yang terbaik untuk kita. He knows better than us. Kalau adik-adik tak dapat apa yang diidamkan, just banyakkan berdoa & redha. Mungkin kita tak dapat sekarang, tapi akan datang kita akan dapat yang lebih baik :)


Akak kau ni pon takdelah hebat sangat sampai pidato peringkat antarabangsa, SPM straight A's bagai. Akak takde semua tu. Setakat main sport wakil sekolah tu je lah. Tapi dah Allah bagi kita rezeki, kita bersyukurlah. Kejayaan dalam bentuk black & white bukanlah kayu ukur untuk kita berjaya di dunia ni. Ada yang straight As tapi UPU pon tak dapat. Ada budak dapat 3 A je tapi bila jadi technician kat aircraft dapat gaji beribu-riban. Mengalahkan engineer yang dulunya top student kat sekolah.


Rezeki Allah ni macam-macam. Kita tak boleh nak bandingkan orang ini dengan orang itu berdasarkan satu faktor sahaja. Adalah tidak rational dan tidak adil untuk mengukur kepandaian seseorang dengan melihat keputusan SPM sahaja. Mana tau budak tu genius gila tapi masa SPM dia demam jadi dia dapat 5A je ke kan. The point is, nothing is absolute in this world. There's a shade of grey between black & white.


Jadi adik-adik tak harus mendengar kata-kata orang yang sibuk mengecam. Abaikan mulut orang, orang hanya tau berkata-kata je. Bila kita buat keputusan, make sure keputusan itu adalah yang terbaik dan memang keinginan kita. Bukan keinginan mak kita, bukan keinginan jiran kita atau kawan-kawan kita. Jangan terikat dengan pemikiran masyarakat kita, kalau tidak you wont go elsewhere. Contoh macam, budak science je pandai, yang tak amek science suma tak pandai. Tidak. Kalau itu minat awak, abaikan mulut orang and just go on. Macam akak nak masuk matrix dulu, ramai kot yang tak kasi masuk. Kalaulah akak dengar cakap diorang dulu dan tak masuk matrix, memang akak tak dapat apa yang akak ada sekarang =')


Itu saja yang aku ingin cakap. Aku jugak ada terima beberapa comment yang kata 'Alah FL amek medic indon je pon, aku pon boleh pegi bila-bila masa kalau nak'. Silakan. Takde sapa heran. Kita kalau hidup asek nak mendengki je memang tak kemana-manalah. Mungkin kau boleh recruit banyak pengikut yang sekepala ngan kau, tapi pokok pangkalnya Allah tau hati kau camne. Takde mana murahlah rezeki kau. Siryes beb. Appreciate je dengan apa yang kau ada, jangan nak membandingkan diri kita dengan orang lain sangat. Kalau kau lebih bersyukur, hati kau akan rasa lebih tenang dan jauh dari sifat dengki. 


Last sekali, bila orang lain ada kelebihan, jadikan mereka sebagai inspirasi bukan musuh. That's the art of life. Harap sangat entry akak ni dapat membantu adik-adik yang dalam kebuntuan. Mintak maaf kalau ada tersilap kata atau ada sesiapa yang terasa hati. Akak ni manusia biasa yang tak terlepas dari membuat kesilapan. Apapun, ambil yang jernih dan tinggalkan yang keruh. Stop hating and make this world a better place to live =)


Yes, you can! - google pic


Thank you for reading this entry !

534 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 534 of 534
admiral said...

ala. sbnonye bdak sbp je yg rase matrix tu mcm suckk gle. senior ak ckp bes je matrix. result dy wktu first exam 3.9 wutt. akak ak dulu skola harian dpt matrik pun da syukur. pendek kate its how you handle it. kalo kite ase positif, mcm tu la jadinye. the same goes on the opposite. haha

kira said...

OK ! seriously entry kali ni betul betul buat semangat yg down selama ni , cam at the moment naik tiba tiba n cant wait for starting a new life.
result pun tak de lah hebat as akk Fatin , tapi tak taw lah . hoping for Quantity surveyor course , tapi risau macam tak boleh dapat je . klu dapat Alhamdulillah . macam akk kate jugak kan , Allah yg tentukan semuanya . kita tinggal nak berdoa je n berusaha .

si gadis said...

hye akak. saya saja je bukak2 page orang dalam facebook and tiba2 nampak page akak. ouh ok. akak ada blog. saya pon bukak la blog akak and tiba2 ada cerita pasal spm. thank you sangat2 for this interesting post:) saya dah semangat gila nak jadi doktor walaupun result spm x gempak yg macam kita harapkan:(
saya apply asasi and harap2 saya dapat. pray for me k. by the way,
thank a lot kak fl~

qyqa said...

akak, saya dapat matrik kat kolej MARA Kulim...
apa beza ngan matrik lain cam matrik gopeng tuh????
ada beza ker????

wonderTASHA. said...

salam:) hai kak fatin, erm liyana? mana ek? haha i really hope you read this. act, tsha baru je bukak blog akak wpun dah lama tahu blog ni ada :P but only harini rasa mcm nak usha kan and i read entry ni smpai habis. from top to bottom sbb tsha rasa inspired sangat. you gave given me new hope! :S tsha jugak baru habis spm and im running into the same fate you had an tsha pun tengah down ni. nasib kita lebih kurang dalam bab ni! trial tsha pun lagi ok dri results sebenar :( anyway, tsha nak ucap THANK YOU for writing this entry because in a way, i feel so much better. semalam baru tsha cakap "i dont know what to hope for anymore
" and betul kawan2 tsha pun semua macam kawan akak. interview jpa, mara and what not.

tsha pun fikir matriks tu *hehe, sorry* mcm utk org bawah2 sikit kan and i thought it would be hard. but your words have lifted my spirits and now tasha LEBIH redha dgn apa yg terjadi. thanks sys<3 i look forward to visiting ur blog again. you've made urself into my inspiration list, haha. salam!

*al-qesah si gadis ais* said...

akak...9a tu banyaaakkk....wuwuwuw,,,,nak amik medic jugak...tp...hurmm...ntahla...pe2 pun tengs 4 sharing dis...=)...dpt matrik kat n0gori...leh jumpe akk...wakakakaka...

lady dayana. said...

waaa akak thnks for the entry. buat saya bekobar2 masuk matrix. sy dpt kt pahang. teruja nih nak pegi. heheh :D

Nur Amaliena Ahmad said...

u give me a motivation,,thanks sis..

Anonymous said...

u ade mention sal asasi uia td kn??fyi,,asasi uia maximum 2taon..but after u register,,kte kne take an exam tuk menentukan whether kne amek asasi setaon,setaon stgh or 2taon..sumenye depend on result exam yg kte amek tue..then.if amek asasi uia.kte dh confirm yg kte akn amek degree kt uia.thats all..i juz nk clearkn bnde yg xjelas..hehe.

cahaya said...

awak nmpk sgt berkemampuan untuk menerima biasiswa..
u father can afford to buy u a car..
mungkin ada insan yg lebih layak utk dapat bantuan biasiswa tu drpd awk..
juz a thought =)

trigyy said...

matrik mane cik kak? MELAKA? hihihi.. saya dulu matrik jugak, mtrik melaka. then masuk utP.. sbb tu rse mcm nk bace entry ni.. hihi

CIDUT CIPUT said...

nak tanya la, pendapat FL tentang student yang study overseas tapi bukan under mana-mana tajaan @ biasiswa, meaning by agent. tapi lepas 1st year, dia boleh score and Alhamdulillah dapat pinjaman, tak kiralah JPA, MARA and what-so-ever.

ceciter ceciter ;))

Anonymous said...

btul2~~ sgt ska entry yg ini...yey, sgt stju spm is not the end of life!!!...saya dlu 3a je pon spm..physic n chemistry x yah ckp laa...truk bebenor...tpi Allah Maha Mengetahui..He's the best 'perancang' dlm hidup kte..He's knows the best for us...kdang2 bnde kte x ska tu la yg trbaik tuk kte...sme la kte, dlu biology subjek pling amat sangat very really bnci laaa...sgt x ska..tpi tu la yg saya kne sbjek yg saya kne blaja skrg...Alhamdulillah, msuk mtriks penang ( ni stu lgi, mmg rezeki kot dpt kmpp,slaloonye kalo spm 3a dpt prog 2 thun, tpi Alhamdulillah saya dpt prog 1 thun, ye la kmpp*org ckp la, matriks trbaik..hehe, jgn mara yer mtriks lain..)saya bngkit blik time kt kmpp, sgt best ok dok mtriks,!!..org slaloo ckp mtriks ssh la, low class la..pduli ap, mcm asasi ke, pasum ke ingt bgus sgt ke??..msuk dgree nnti sume sama je..n Alhamdulillah lgi, sye dpt 3.95 n persue pharmacy UM...see, rezeki kn??..dlu spm 3a, last2 dpt UM...Allahuakbar~~..n tuk adik2 yg dpt result sperti saya time spm tu...ingat JGN PUTUS ASA!! *NAD*

Anonymous said...

btul2~~ sgt ska entry yg ini...yey, sgt stju spm is not the end of life!!!...saya dlu 3a je pon spm..physic n chemistry x yah ckp laa...truk bebenor...tpi Allah Maha Mengetahui..He's the best 'perancang' dlm hidup kte..He's knows the best for us...kdang2 bnde kte x ska tu la yg trbaik tuk kte...sme la kte, dlu biology subjek pling amat sangat very really bnci laaa...sgt x ska..tpi tu la yg saya kne sbjek yg saya kne blaja skrg...Alhamdulillah, msuk mtriks penang ( ni stu lgi, mmg rezeki kot dpt kmpp,slaloonye kalo spm 3a dpt prog 2 thun, tpi Alhamdulillah saya dpt prog 1 thun, ye la kmpp*org ckp la, matriks trbaik..hehe, jgn mara yer mtriks lain..)saya bngkit blik time kt kmpp, sgt best ok dok mtriks,!!..org slaloo ckp mtriks ssh la, low class la..pduli ap, mcm asasi ke, pasum ke ingt bgus sgt ke??..msuk dgree nnti sume sama je..n Alhamdulillah lgi, sye dpt 3.95 n persue pharmacy UM...see, rezeki kn??..dlu spm 3a, last2 dpt UM...Allahuakbar~~..n tuk adik2 yg dpt result sperti saya time spm tu...ingat JGN PUTUS ASA!! *NAD*

Pijahh' de-Arr said...

*terkesima mendengarnya..~

Anonymous said...

hi fatin...ramai jugak yg xagree psl msk matrik as last choice kan...
sy pun.tp xkesahla,pandangan masing2.mayb zaman fatin mcm tu...
tp ms zaman sy,sy msk matrik thn 2000,matrik tu org berebut rebut gak nk msk.sy plak msk guna result exam utk msk matrik,kiranya msk sblm spm kuar.pas dah dpt result,ramai je yg kna tendang psl xckp syarat.pastu kpm da zwat style msk sblm result,psl ramai yg komplen.sekian my story,hehe..
kpd adik2,tanya hati btol2 ape yg kita sendiri nak.

cik dara sunti gonjes said...

sentap kejap jadi budak matriks pilah ! wakakkaka! nice entry

tyrex said...

owh sy suka enrty yg ni sgt tulus.. :)

Anonymous said...

wahh best sgt entry nih,, btw,, sy pon ex matrix,, sgt kecewa dgn result spm sbb dpt 6A je, kt matrix sy pulun betul2 n after matrix mmg sy letakkan UTP as my frst priority lah,, went to interview,, n guess what,, i got the offered,,haha petroleum geocscience,, tp kan,,, last2 mnit mase tuh kt usm lg,, sy xjd masuk UTP eventhough dr form4 mmg nak sgt,, itulah kuasa Allah,, kdg2 menda yg kite nak sangat xsemestinya terbaik utk kite,, hehehe,, n now sy happy duk kt USM taking chemical engineering(top 20 best in Asia,,saje promote,,hehe) so utk semua spm leavers,,choose the best 4 ur life,,

Cemmomile said...

mcm ni rupanya life orang bijak2. Kite spm tak seberapa..belajar kat poli buat dip in account..tp skrg keje sekurity. 80km beza. nyesal belajar..? tak..course subject2 dulu2 aku bley apply in my current job. wpun gaji tak riban2 macam kengkawan yg lain, tp bak kata fain..bersyukurlah dengan apa yg kite ada..kan.

da stOry bEgins... said...

salam kak fatin liyana . .
sy dpt intErviEw twinning program under yayasan mara gak 7mei nie . .
4 engineerng
sO , akak bOley cter cket x psal iv 2 . .
mEans ader exm k ape grouping k . . .
thx !
appreciate dat . ..

messy gurlzz said...

ermm camner kak liyana study for exam SPM ek smpai dpt 9A1b tu!!!!

Anonymous said...

thanx sis 4 sharing ur experience..
i'm gonna study at mtrix this 23 may..what i feel is same like sis..mentally down..but..its ok..i'll make sis as my inspiration!pray 4 me..<3...

ibaa hadi said...

hmm, orang cakap budak diploma tak pandai? btw, sy dpt straight a's tp dapat diploma. second choice. kalau tak dapat jpa esok, saya masuk diploma. takpe lah, mungkin tu yang terbaik untuk sa ! buatya. entri kak fatin ni memang best ! buat saya rasa lega sikit thanks ! :))

Anonymous said...

tq very much. Allah didnt give what i want but Allah give me what i needed

Asmoham said...

first time baca sbb sebelum ni aku keje sekodeng je kat sini.. :)

aku sokong apa yg ditulis, its the beauty with the brain and good heart.

Semoga sukses jd dokter yang baik untuk pasien.

yuyu aziz said...

Nice entry fatin. Spirit is the num one factor to success. As for me, Im eager to do law since I was in secondary school but my application for asasi law has been rejected despite my spm result yg fulfil requirements dia. Then I opted to chase my dream n ambition the other way which is longer in time but still, doing law and today i hv finished it! :)

Anonymous said...

saya bdak uia..sbnarnye asasi uia xsemestinya 2 tahun..depends on EPT(english exam) so biasanye bdak yg power BI wat stahun je asasi..tp saya hairan la kn nape suma org cm takot nk masok uia just sbb kne blaja arab? -_- ramai je pon yg masok uia xde basic arab bole survive,:) like me hnya blja arab time skola rndah agama je,then bila masok uia amik exam arab serious rasa cm loser gler sbb xingat sepatah haram pon bhsa arab..but then i managed to get well in arabic.:) let me get this straight..how can u know if u don't even try? jd ksimpulannye d'cni jgn takot nk wat sesuatu just b'cos of bnd 2 d'amukkan mcm2 oleh org rmai..sbb biasala b'ckap lg snang dr yg melakukan..ye dakk? hopefully org rmai can get a clear picture about uia..n anyway thniah sbb b'jaya m'abeskan course medic..:)

Ajeerah Fareha said...

hey there darl. i love reading all ur entries and tertarik dgan yg ni.
because i pun baru hbs matriks kat n9 :))
alhamdulillah i dpat 4.00 flat for both sem and total PNGK pun 4.00 flat.
the problem is, i x tau nak apply scholarship mcm mana. yg i dpat pun USM tawarkan perubatan and i went for the interview then i applied ke India tp i tanak la pegi India. jauh sgat. hehe.
do u have any suggestion?

Ajeerah Fareha said...

hey there darl. i love reading ur blog and i tertarik dgan post ni.
actually i baru hbs matriks kat n9 and da dpat result pun.

alhamdulillah i dpat 4.00 flat for total PNGK.
the problem is, i x tau nak apply scholarship mcm mana.
yg i dpat pun interview perubatan kat USM and i applied their scholarship to India. tp i tanak la pegi India. jauh sgat. hehe.

do u have any suggestion? :)

Ajeerah Fareha said...

and oh yah. lupa bg tau. i rasa kes i sama mcm u kot. i dpat 9As 2Bs for SPM. lol. x dpat pegi mana2 sbb B tu subject Bio n phy. teruk gila -.-
then i dpat matriks and i really enjoy my life there. i tebus balik kesilapan i masa SPM and alhamdulillah i did it. so bila i baca entry ni i rasa mcm sama nasib je dgan u. tu yg tertarik tu. lol. u dpat matriks mana dulu?

Anonymous said...

PERHATIAN!
bg mereka yg masih belum terima mana2 tawaran anda semua bole la singgah sini http://says.my/fara_jasmin/Ask-INTI-

Aimi Syahirah :) said...

Oh myy this one is very inspired :)
Thank you sis.
Wow o wow. UPM-twinning programme. Perhhh hebad dah tu sis. Hehe.
DR. FL, wish me luck ey. I got USIM.
Allah Bless!

Much love.

Anonymous said...

matric life is the BEST okay,,korang yang tak pernah masuk boleh la caci maki.. but once you entered , mesti taknak keluar dah.. yeah,, sape cakap matrik kene struggle sampai mati..lol.. i keluar matrik with cgpa 3.50 only and now i'm second year in UKM, course yg i suka..alhamdulillah.. masuk U, even korang 4 flat mase matrik, asasi or etc, korang sama taraf je time U, tak payah berlagak sangat la.. sgt rugi la sape yg tolak matrik and ambik yg laen,, but yelah, rezeki laen2.. kat FL.. cool entry, first time jenguk your blog and trus jatuh centa.. <3 keep it up.. :)

keyna kina said...

weee UTP UTP :)))

Anonymous said...

sukaa sangat entry nie.
matrix terbaikk ! rinduu gilaa masa masa kt matrix ((:

Anonymous said...

mungkin kah bleh jadi engineer kalo xpnah hafal sifir sejak skola tadika? ngeeee.huhu

::besiterbang@live.com::

-Cik Nuyoi- said...

wooww !bangge lah dgn kak fatin ..sy pun psg cita2 nak jd doc mcm kakak .skank ni in form4 aliran science tulen tp amik 9 subject je sbb cegu x kasi tmbh lg 1 subject ..huhu

em, nak tnye skit camner cara kak fatin blaja ek smpai dpt result spm giler awesome ah ? if x keberatan kongsikan lah eh .please kakak .inbox tau kat email yatt_gorgeous@hotmail.my .

btw, thanks a lot kakak .this entry really give me motivate n inspiration to be like u too.. (=

yuSYA yuSOF said...

akak dlu matriks mane???

syiqin said...

wow. sangat membantu laa entri ni. sye bwu lps spm2011 and sangat tak tau nk wt pe lps ni dan sgt takot lps ni sye jd ape. tkot dgn result nk kluar jgk. bole doa jelah skrg ni. lps baca entri ni, baru saya sedar, rezeki Allah bg kt mne2 je. Tnx kak fatin. doakan saya SPM 2011 cemerlang straight A's.Amin

wannazhif said...

wahh ! thanks akak :) actually sye bwu lps spm2011 n sye taktau hala tuju sye lps ni. sometimes jeles jugak dgn member2 yg dpt fast track spc tajaan MARA . tp lps bace ni, alhamdulillah, akak dah bg sye semangat. doakan sye ye kak :) wish me be a doctor ! huhu :D

sarajeff said...

thanx utk post ni .. ye,, sara mmg lembab sbb baru baca entry ni .. mgkin entry ni tk bmakna utk org len haters maybe . tp, sket sbyk blh confidentkan sara sbb mmg sara trpengaruh giler dgn org lain kata itu ini.. bila nak isi upu,, tgn kata jgn hati kata buat jew, hotak kata kau giler ?? .. bila dgr org kata,, "kau though sgt ke smpai nk amek medic bagai,, apply cos mmg kalah si genius" .. bila baca entry ni,, smua tuu hlg bagai ditiup angin jew.. thanx again cause made me feel better, and buat sara makin yakin dgn pepatah "genius always failed their exam" tuuu .. :-)

sarajeff said...

satu lagi,, umi slalu kata.. nk buat medic.. jadik doktor.. kena sacrifice byk benda,, tambah-2 sara pompuan.. bila kawen nnti nk kena urus suami anak lagi umah bagai..aish.. and oh thax skali lg entry niii amat bermakna ,, ya allah ,, sumpah tak tau mcm mn nk kata ... haish ..

eramni zulkifli said...

thanks kak.. entri ni tlh buat sy yakin ngan keputusn saya... really membantu.. =))

Anonymous said...

wahh...entry akk memang sgt membantu.. n one mre thng ,,,pandainyerrrr akk 9a tuhh...

Anonymous said...

kak fl, nak tnye time akak kt matrik dul uada tk student yg dpt chem D masa spm? nak masuk matrik tp tk lps lekayakan min sbb chem tu la. hmm

Anonymous said...

i just finished read your entry. i thought it's quite interesting at first but after that i'm quite disappointed. you've shown some disrespect to those who're taking art courses like political science. the way you said it in your entry was totally sounded like an insult. i got a good result in SPM but it's just so unfortunate that i couldn't further my studies in science stream.and that happened cuz i'm not malay like you're.it doesn't mean you're better than those taking art if you taking medicine. not at all. don't BRAG. rather just be grateful for what you have.

Anonymous said...

Alhamdulillah.. jumpa sumtg yg sgt2 membantu.. thanks dr.fatin..

nisha rosaceae said...

i'm also spm leavers.target straight skali tggu punye tggu name tak panggil2 utk naik atas stage for the straight A's student.sumpaaa time tuu da mcm nak gile rasa.sekali dpt tahu hanya dpt 6A3B.masa tu mcm2 rasa lagi2 bile kwn2 dpt lg bagus.lepas amek exam slip terus ajak parents balik.menangis la puas2 dekat rumah.taktau nak buat ape.nak apply upu lagi masalah.at first mmg nak apply economics foundation UIA but ibu nak saya amek law foundation UITM.after a long time thinking,saya decide nak ikot cakap ibu letak first choice law.tak pernah terfikir pon nak jadi lawyer.tp sebabkan da kecewakan ibu time spm,saye taknak kecewakan die lagi.follow her saying sbb nak jadi someone yg ibu nak.nak apply scholar pon mcm malas sbb da rasa down gile dgn result yg tak seberapa nie.sobsob :(

Diyana Zahari said...

Yeah!! Matrik plihn ku~~ heehe

dedek said...

Sis^^...i really apreciate u're entry,,,sgt2 bg semangat,,thanxs sis,,,u're my idol,,,luv u!!!

dedek said...

Thanxs sis!!!
i really2 apreciate it!!
u gve me bnyk sgt semangat,,,
u're my idol!!
<3 u sis!!
hehe,,,

dedek said...

Yeah!
matrik pilihanku!!
u're my idol!!

Cik Penguin_Solehah said...

tq 4 de entry.memberi inspirasi betul,tq ^^

Anonymous said...

wow!! ini first time sy bace blog fatin liyana ni.. tak sangka fatin liyana ni doktor.. tahniah.. :)

safurahkhairulfadzil said...

Okay, banyaknya comment akak dapat.. Larat ke akak na baca? hehe
Thank for the kata2 semangat, though sy baru baca hari ni. :)

Anyway, akak kat UKM lah sekarang?
UKM besar, akak duk kolej mana eh?
sy kat ukm jugak, asasi kat situ, hehe.

Cik NieNiey said...

Thanks!!Sangat2 membantu...

nadya amir said...

i want to be like you, a doctor

mizz coklat said...

thank you kak fatin. rasa nk menangis dgr murahnya rezeki kak fatin. tahun nie sy spm and thanks sbb bg semangat. sy nk jd doktor jugak tp still keliru dgn farmasi. so sy ambil kputusan study je dulu. sy bukan bdk sbp ke apa. hny sekolah biasa. takut jgk dgn peluang terakhir nie tp i won't give up. yup, fight till the end. doakan sy kak. :')

FaRaH_fUnKa_WeIrD !! said...

sgt2 membina entri kak FL ni..thanks a lot :)

Aliff Haikal said...

what can i say ?

orang suka momokkan kata 'kau keluar matrik , kau kena lelong kalau kau tak perform' . tak kurang jugak yg ckp ' Masuk matrik ni susah '

tapi dengan bangganya nak cakap yang alhamdulillah saya dah pun graduate dr matrikulasi dengan cemerlangnya .

It's depending on kebolehan bukan nye kata-kata orang :)

Nice entry

Anonymous said...

Agreed with u...betul2 x phm why she said like that..i think last result for spm leavers ialah stpm atau go for diploma..from matrik la u blh tau mcmana keadaan study dkt u nnt..

Anonymous said...

X patutla ckp matrik tmpt.buangan...kaji dulu blh x? At my time...yg msk matrik budak2 top ok..

dzuandiey said...

kadang-kadang susah nak buat pilihan kan...macam cikgu dulu, matrix got 3.85..tapi time tu, ramai dpt 4.00...jadi mmg susah nak boleh medic..mungkin rezeki untuk menjadi CIKGU...terima dgn hati terbuka.. :-)
Entri Terkini Harga Tiket AirAsia RM10,500

Anonymous said...

sangat tak suke bile someone yang decidekan our life.contohnye macam mak abang , tegaskan suruh ambik course lain , padahal kita minat bende lain .
And then bile result tak gempak , tak boleh terima . Push push lagi .hmmmm. Orang mmg tak boleh berhenti berkata kata tentang kita. Sedara sedara semua cakap cakap negative . Hanya boleh menahan dan berdiam diri . sad life :(

norhidayahbuyong said...

Hye kak fatin saya nk tnye akak amek doktor ape ye?? Bahagian jntung ke mental ke...

norhidayahbuyong said...

Hye kak fatin saya nk tnye akak amek doktor ape ye?? Bahagian jntung ke mental ke...

nSi said...

thanks kak fatin for the inspirational post <3

Anonymous said...

apa lah sapa yang cakap macam ni, "kenapalah tak post awal2?", "rasa macam menyesal pulak amik course ...."....

the point "FL", nak cakap ialah,
:buat decision ikut kehendak sendiri, peduli mulut orang, peduli mentaliti masyarakat, peduli opinion orang lain, yakin diri, decision sendiri:

hope, u get my 2 cents

zulfahmi said...

wahh..kak fatin dulu pun pernah dapat offer sains kesihatan kat UIA yea. saya pun dapat offer kos tu jugak. sekarang ni tengah bljr foundation kat UIA PJ.anyway, good luck to Kak Fatin.

FiNa Woo said...

Kak Fatin....sama macam tunang Abang saya...dapat pergi Rusia...prefer untuk stay kat Malaysia...right path...heheh

Anonymous said...

Thanks... Memberi semangat giler... huhu

annees nabeeyla said...

thank u kak datin, sangat memberi semangat lhaa :) may ALLAH bless u.

Anonymous said...

I always spent my half an hour to read this webpage's content daily along with a cup of coffee.
Here is my site ... tmj diagnosis

Nasyrik said...

kak fatin ada la jugak A nye
kita ni xpenah dapat A lgsung
hahaha apa2 pon mmg best post ni
dan memberi semangat jugak ^^
semoga saya dapat keputusan yang cemerlang la SPM 2012 ni. ^_^

ex-samura said...

betul la..masuk matrik adalah paling hina bagi budak sbp/mrsm sbb mereka patut pergi buat a level atau prep fir oversea degree dan paling2 bodoh2 pun masuk pasum..tp bg budak sekolah lain msuk matrik tu kira hebat gak la..tp yang psti masuk matrik lagi bagus dari buat diploma jer..ramai gak budak sbp dan mrsm yang hanya buat diploma jer..panthetic

Fatinnadiah said...

pergh~ 9A1B je pun.word JE tu takboleh blah kak.. ^^..saya ni pulak yang malu..akak ni otak boleh btu pertma ni.hihi
btw,kak,saya memang otak sederhana.

Hasmania Abas said...

betul lah tu kalo nak ambik apa-apa bidang lepas SPM tu kena dengar kehendak sendiri bukan kehendak orangtua terutamanya....mau gaduh sakan lepas SPM tu

erm mee. said...

oh my akak. thanks for the info!

ain nazira.. said...

thnx kak FL..
saye da tahu ape nk buat skarang...hee. :)

Naruha Atsuko said...

Thanks akak for the advise. saya tak tahu lg ape yang Allah tentukan untuk saya sebab result baru je keluar. harap saya dapat buat keputusan yg bijak dlm hidup saya. saya kongsikan entry akak ni kat FB sebab ramai kwan saya yg keliru. hehe

Solaris said...

Salam. Hello dik, cakap tu berakal la sikit..matrik last choice? Mujurla kau dapat jadi doctor dik..kalau tak memang terang2 la akak nak marah. cakap tu berlapik n beralas. MATRIX is not the last choice! Peace

Miaka Shana said...

ahh-pnat2 ana komen akak,t'delete plak..huhu.pape pun thanks a lot

Miaka Shana said...

ahh-pnat2 ana komen akak,t'delete plak..huhu.pape pun thanks a lot

Miaka Shana said...

ahh-pnat2 ana komen akak,t'delete plak..huhu.pape pun thanks a lot

Mimie said...

I'm not science term student because result PMR math C haha padahal kawan2 lain semua masuk aliran sains agama, ye dlu saya dari aliran agama dari form 1 sampai form 3, bila cikgu umum kelas sains agama & sains & of course, my name not in the list, mmg rsa down sgt (hampir 3-4 blan la jgak) dah la dari kelas 1st turun ke sastera + akaun, cikgu2 semua suruh mohon balik aliran sains agama, tapi saya mmg xbrpa mnat Arab dlu terima tawaran utk klas agama pun sbb KAWAN..tapi kalau nak msuk aliran sains saja - ada la 8 org minah =.=' sbb tu sggup lgi bertahan di kelas yang sama & brpegang dgn kata2 & semgt dari my mum - mungkin ada hikmah di sebalik semua ini, alhamdulilah xlma d klas tu, mula2 dah dpt kwan & semakin selesa di kelas DAY BY DAY ( mcm tjuk lgu T-ARA~ la )haha wlaupun ada sorg yg takpuas hati & pernah CRY CRY (blkg2) bila dia kutuk kita depan2..saya down sgt sbb bestfriends & kwn2 semua xde + da la mulut mgta haha siyes saya sorg je prmpuan & sorg lagi lelaki dri aliran agama tercampak di aliran sas + akaun,btw wish me good luck akak, I'm SPM batch this year !

atikah azm said...

assalam, maybe post ni da lame bt still i need to ask u smethg bout dis.. camne kak fl dpt twinning prgramme ukm-unpad ni ehh? akak aply or dorg yg plih? thats all. hpe cn give more explanation kt emel ni, tea_kah09@yahoo.com. pleaseplease, thanx ! =)

Anonymous said...

aunty pun nak komen gak kat sini..jangan marah ye aunty terbaca yg awak kata kalo result kalo tak bagus awak nk kerja kat office ayah awak ..and awak kata ayah awak sebenarnya kerja ngan kerajaan sebenarnya ...and satu hal awak banyak menyentuh perasaan mereka2 yg kurang berjaya ....itu aunty nk tegor kalo awak boleh terima .....that's why posting awak yg ini jadi tajuk hangat sebab banyak menyentuh peribadi org luar yg kurang berjaya dalam SPM .....itu sungguh tidak adil !!!!

Anonymous said...

apehal "aunty" kat atas ni?

"Kita kalau hidup asek nak mendengki je memang tak kemana-manalah."

Anonymous said...

Fatin. as a parent tak ada masa aunyty nak dengki dengan kamu Fatin......apa yg aunty nak kata dalam tajuk kamu yg ini kamu banyak merendahkan mereka yg kurang berjaya terutama yg masuk matrik ....I want to tell you something if you the top blogger in the world sekali pun ....kalau boleh jangan asyik nak kondem all the student yg tak berjaya....nanti disebabkan you banyak bukak entry sebegitu rupa lambat laun you akan jatuh tersungkur dan akan jadi hilang peminat .....all the best ok....make sure dont do like that's....ok

syimah zawawi said...

thanks akak :) tapi saya tersepit antara pilihan mak ayah ngan kehendak sendiri. macam mana erk? saya sebenarnya nak ambik pharmacist but then ayah saya suruh stay at UTP jek for this time. but, saya pon takde scholar for this sem. so, saya takut saya akan membebankan mak ayah saya. hurmm. just want to hear a piece of advice from you :) *harap akak boleh reply :)

Anonymous said...

As a parent i will tell you all the parent in the world love her cute girl like you....please remember the power of love making 1001 ...kalo mama adik suruh adik stay kat UTP itu this is the best planner from your parent...if you study hard over than you will be a winner .....banyak dah terjadi dimana-mana tmp anak yg mendengar suara hati ibunya itu jauh lebih cemerlang dalam akademik nya ....ALLAH mengetahui apa yg kamu ingini dan ALLAH juga mendengar suara hati ibubapa kamu dan ALLAH akan memakbulkan doa kedua-duanya sekali dan kamu akan berjaya menjadi insan yang begitu bahagia kelak .....

hidayah said...

actually,,sy sje nk bce blog kak fl..and,,,dlm byk2 entries,,entry ni sgat menarik perhatian sy even entry ni da lame,,now sy just tgah tggu kputusan tok smbg study kat mane,,skang ni sy tgah tggu upu n result matrix pun da kua,,sy pun mcm akak,,bkan bdak straight n rse hina ble xdpat utp but it doesnt matter sbab memg x minat pon,,haha,,but tq for your words sbab sgat membuka my minds..i hope akak akan sntiasa dberkati Allah and do pray for me too utk mghadapi future sy yg msih pjang lg ni,, thank you so much...<3

Anonymous said...

thanks fl..sgt2 membantu..saya dapat asasi usim, sains teknologi..nk kata minat kos tuh tak la nk kate ta suka pun tak 50-50..hati ni lagi kuat nak msuk matrik..tpi ckp2 org kt fb membuatkn saya berbelah bagi..result upt pulak esok kluar..liv status pulak tuh..so mcm ta mengharap la..tpi klo dpt sure2 pegi..haha btol la tuh yg pasal utp tuh..tpi klo tidak matrik penang menanti saya..btol la buat apa nk ikot ckp org..sya rsematrik adalah mdtgkn byk benefits utk saya so apa yg org ckp wat pekak je..haga
doakan saya dapat further study oversea cm kak ye..tpi dentist laa..alhamdullillah da jmpe satu dry minat saya. both mnt. aaya nk jdy enggineer n dentist..demand abess..hehw

Nnazz Novelis. Cheesy Fishy Anthem. said...

9A 1B JE. Je? Je? JE? Huhu.. Akakk, tahniah kat akak sebab dapat 9A 1B. Susah tu orang nak dapat banyak A's macam tu. Tahniah ye kak :) Thanks for your information tuu. :)

oink3 said...

saya ada soklan...saya pljar bru at stu universiti yg diidamkn kat malaysia mybe..tapi saya tak ska dengan course yg saya ambik..plus ada masalh dgn kengkwan...so putu tak saya kluar pgi matrik or just stay??please help me??

Ayu Najihah said...

Still wondering nak ambik apa habis SPM nanti..

Adry ADRY said...

Very good entry ! Very informative & inspiring *sobsobsob*

hazie said...

aik, "aunty" kat atas ni baca sampai habeh ke idok entry kak fatin nih?? haha cuba fahamkann

Anonymous said...

salam..saya xstudent uia dah grad dah pun..heee..dlu tknk masuk uia sbb xreti bljr bhs arb..in the end masuk gak uia..wktu arab placement test pi tls nama ja..yela kt sekolah mner ambik arab.tp xper dh msk uia nt tk teruk pon bhs arbnyer..ustaz2 smua best.arab blajar kt cenfos jer pon.kat main campus dh tkder.lgpon advntage tahu bhs arab nie.bolehla faham sikit2 bila mengaji Al-quran. satu jer best lam uia yg sy rs tkder lam uni lain.kalo ada alhmdllh la.bile masuk kelas kita akn bc doa kdg2 lect yg akn bc.kuar kelas pn lect akn bg kata2 islamic n bc doa jugak.. :)

Faiz Haikal said...

great

Anonymous said...

btol la tu apa yg fl gtaw ikut pengalaman dia aje, hahaha...xyah la nak dengki2 kat org bukan leh tenang kan hati pun, org dengki nie sebenarnya dia jelez cuz dia xleh capai apa yg fl capai kot huhuhu rezeki masing2 kot ckit ker banyak ker lau berkat ko hepi jugak. andai terdetik la lam hati apesal minah nie bijak sgt huh? tak per r anak org kaya...n bla bla bla cpt2 istifar, nasib kte xsama ALLAH dah tetapkan tapi kena usahalah jgn menyerah jer.....sebab aku percaya setiap manusia ada kelemahan dan kelebihan masing2, dan ingatlah Dia yg lebih tahu samaada kita mampu atau tak nak menanggun dugaan dan cabaran dariNya....sekian hahaha

nureen soleha said...

Kak, entry ni sangat bagus. Tbh, sy confuse nk pilih course ape bila masuk u. InshaAllah Allah akan beri yang terbaik untuk saya. Pray fr me yaa kak

Anonymous said...

Pandai akak buat choice :)
Banyak info nurul dpt dari blog akak ni XD
Hope sgt boleh jadi mcm akak..
Dah la cantik, pandai pulak tu.
Semoga berjaya akak XD

Anonymous said...

Dah mcm org bagi motivasi la FL ni.. Saya dulu pernah jugak konfius nk buat apa lps spm. Ada apply petronas ngan jpa. Sbb result petronas keluar dulu dari jpa, so kena decide msuk utp dulu atau tggu jpa atau msuk matrik. Time tu eksyen ingat boleh dpt jpa sbb interview petronas lg susah dari jpa. Lagipun, dari dulu mmg minat nk jd doktor. Lps tolak petronas, jpa plak reject. Last2 msuk asasi UM sbb tarikh tutup daftar matrik dh lpas. Rezeki itu di tangan Allah,.Alhamdulillah, skrng tgh buat medik taun 2 kt india. InsyaAllah, nnti lps grad bleh jumpa.. :)

Anonymous said...

asasi blaja susah gila,2 thun..matrix blaja benda senang 1 tahun..tapi matrix lebih 1tahun untuk degree berbanding asasi..huhh contohlaaa..kalau asasi sambung degree 3 thun,matrix kena 4 thun..last2 same je peginyaa..

Anonymous said...

Salam akak.saye nk tanyer something.maybe yg nie out of topic. Actually,I've just sat my SPM this year (2013).Soalan saya,scholarships like JPA,MARA and others boleh apply after SPM results out atau before pown boleh...Saya agak confuse sebenrnye...Hope sudi reply.

Anonymous said...

FL,nak tanyer lahhh..scholarships like JPA,MARA and so on bile boleh apply..after SPM results keluar ker atau b4 pon bolehhh.saya agak confuse lahhhh...actually me is spm candidates 2013...tgh tunggu result...

Azreen Azis said...

terima kasih kak liyana hope akak dapat abiskan study dengan jayanya...InsyaAllah...harap akak doakan kejayaan saya dalam pelajaran sebab saya merupakan pelajar lepasan SPM..tak tahu course yang ingin dipilih..^_^

diyana1707 said...

Salam Kak Fatin Liyana. Terima kasih ats info & inspirasi ni. Syukur alhamdullilah sy dah nmpk jlnnya skrg. Sy mmg nk sgt jd doc tp tk tahu mne haluan nk pergi. Maksu sy, Anem Miasara yg recommend blog akak. Skali lg trime ksih ye kak:')

Khidhir Khawarizmi said...

i can't imagine how a student a.k.a teenagers bole mengikut kata hati then resultnya xdapat apa yg diingini? how about my futures, am i lose my hope? tetapi ada hikmah disebaliknya n depend on ur heart. n rezeki masing2 right? Nice story. Salutelahh! Yg penting berdoa. Insya-Allah

Keep Update Always :D

nik nazrin said...

You the best Kak FL <3<3

nik nazrin said...

Terharu giler bace entry nie.. T-T
Congrat kak FL :D
Memang xbleh pakai la perspective rakan sebaya nie..
Kalau ikot kan dorang sume xkene

wan nadiya said...

thanks sis! now sy rase mkin smgt nk msuk matrik.walaupm akak ckp matrik ni tmpat budak lpsn spm yg x dpt mne2 tmpat study.kecik ati la jugak.hehe papepm sy nk tnye, akak msuk matrik course sains modul berapa???

Anonymous said...

Akak FL, bile bace entry ni terus terbakar smangat nak blajar. TQ akak FL xoxo

Anonymous said...

Akak FL, bile bace entry ni terus terbakar smangat nak blajar. TQ akak FL xoxo

as syahid syuhada said...

subhanallah kak.sangat membantu. kak lepas ni post la macam mana kak belajar medik lagi buat part time modeling lagi. Allah hebat betuii akak. sempoi gila. hehe.may Allah bless u and family here and hereafter. adore u beautiful FL

Syiro Myro said...

thankz kak fatin... by the time sya rasa feel down tapi after baca ni.. saya yakin dengan segala perancangan Allah...rezeki kite tak kemana..

Khadeejah Hasmad said...

Banyak belajar dari entry ini.

Saya dulu study UTP. Huhu.

Tapi cita-cita nak jadi surirumah ;)

Alhamdulillah merasa kerja kat Twin Towers kejap, lepas tu resign.

Yang penting, kita tahu kita nak apa.


saya agree dgn nasihat FL utk tak terikut cakap org.

Fikir dalam-dalam.

After all, you are the one who live your life :)

Azaiyni Daeng said...

kak fatin,boleh x update blog mcm mne cara kak fatin belajar????really curious

Azaiyni Daeng said...

kak fatin,boleh x update blog mcm mne cara kak fatin belajar????really curious

Awanis Qistina said...

Suka post nieh :)

Nurul Aisha said...

ya Allah kak FL its really helping me tau tak, thankyou sebab share dan selama nie pon tertanya kak FL nie macam mana boleh dpt study dkt unpad, btw, congrates kak FL :)

acaPpAIM said...

Fatin Liyana,,can you tell me a few tips on how your ways of studied in matric

yazamwa said...

akak. can i call you akak?macam lambat je nak comment but i came across your post pukul 3 pagi. penat search bout matriks sbb macam akak cakap spm leavers assume matriks as their last choice. kawan pun tak encourage saya masuk matriks. Alhamdullilah i found your blog. rasa nak melompat. results spm lebih kurang macam akak 8A1B and dapat offer matriks perak. dari dulu mmg nak ukm-unpad. akak you so lucky. insha Allah i'll try my best dekat matriks and boleh jadi your junior ^^

Ashrap Ash said...

Thanks so much dear sis...I was kinda upset coz i got b+ in physics..somehow it spoiled everything...your entry reminded me back to be grateful to Allah...may Allah bless you ever after. ..

Wan Wani said...

Assalamualaikum dr. Sya nk tny. Ada tak kwn2 kak fatin time kt twinning prog tu drpd bdk diploma?

Fauzani Ahmad said...

Sangat membantu :)

Anonymous said...

thank you so much for this post..saya lepasan SPM 2015 dan nasihat akk ni mmg terbaik :-)

teri_kiryuu said...

Hi kak..a very nice entry. sya pun tengah struggle nak cari hala tuju.da dapat offer masuk UTP using my trial SPM.tapi problem nya kena byar yuran pendaftaran 3000.dilema sangat sbb family pun bkn berkemampaun sangat.

Muhammad Fawwaz said...

Rezeki aturan Allah,kita perlu menyoalNya sepertimana Allah tidak menyoal rezeki kita esok...

Muhammad Fawwaz said...

Sepertimana Allah tidak menyoal amalan kita pada hari esok

Syahiirah Nur said...

subhanallah kak FL,this is truely my inspirations.Jalan cerita akak hampir sama dengan saya.Masa result upu keluar,saya sedih sangat tak dapat asasi sc.Tapi bila saya fikir balik Allah ada beri lagi saya peluang untuk kejar cita2 saya melalui matriks.Alhamdulillah.Saya redha dan saya percaya Allah rancang sesuatu yang lebih indah dan terbaik untuk kita.Kak FL,thank you for this entry!saya rasa semangat sekarang untuk berjuang di matrik! JZKK wa barakallahufiik.Doakan saya juga yaa :)

Anonymous said...

Assalamualaium akak. saya nak tanya. akak mmg tak apply ke mara tu? mcm mana akak boleh dapat offer mara tu? selain mara, biasiswa apa lagi yang ada untuk ukm-unpad? sbb yang saya tahu, mara dah tak taja pelajar untuk ukm-unpad.

«Oldest ‹Older   401 – 534 of 534   Newer› Newest»