Friday, April 15, 2011

Apa hala tuju anda selepas SPM?

Assalamualaikum :)


Lama gila tak online. Rasa macam dah ketinggalan updates terkini selama 2 abad. Zaman sekarang ni, kalau tak online sehari pon dah rasa macam resah. Rasa macam siryes aku ketinggalan berita-berita penting  yang tidak boleh didapati dimana-mana. Eceh over nampak. Tapi betul la, internet ni macam viral tau. Dapat satu link, share dekat 1000 orang. Setiap seribu orang tu akan share lagi dengan 1000 orang. Sebab tu Rebecca Black dapat 38milion views. Jaringan terpantas lah katakan hoho.


Tadi aku check-check comments, tengok ada sebilangan kecil adik-adik lepasan SPM yang tanya pendapat tentang hala tuju diorang lepas SPM. Memang parah la nak reply satu-satu, sampai kiamat pon memang tak lah kan. Jadi aku rasa biar aku cerita kat sini jer. Tapi aku nak buat disclaimer sikitlah, apa yang aku akan cakap ni adalah berdasarkan pengalaman aku, so pandangan aku mungkin berbeza dengan sesetengah pihak. Pokok pangkalnya, jadikan apa yang aku bakal cakap ni sebagai guidance je, keputusan akhir di tangan anda. You are the one who's going to settle down with your decision.


Ok dulu masa aku masih sekolah, aku tak tau dah besar nak jadi apa. Err, padahal umur 17tahun dah consider besar la kan. Aku keliru. Masa zaman sekolah ni jugak, banyak keputusan kita dipengaruhi oleh rakan sebaya. Peer pressure sangat memainkan peranan yang penting. Sebagai contoh, aku adalah seorang manusia yang sangat-sangat tidak suka fizik. Masa waktu fizik aku akan berangan nak pegi outing, tidur di bilik sakit atau duduk dekat tangga untuk study Biology. Biology adalah subject yang sangat tough bagi aku dulu.


Korang tau kan UTP adalah U yang sangat diidamkan oleh budak-budak sbp? UTP ni kira ada wow factor lah. Siapa yang dapat masuk UTP guna result trial SPM tu kira macam gempax gila. Rasa macam dah dapat masuk Oxford dah. Ramai gila budak-budak apply UTP walaupun dorang bukan suka sangat pon engineering course, tapi dorang masuk for the sake of fame. Aku dulu pon sikit lagi nak terpengaruh. Geram je tangan ni nak isi application form. Tapi sebab ayah & ibu aku jenis yang outspoken, dorang selambe je sound yang aku ni lemah sebab senang sangat terpengaruh dengan orang lain. Maka aku batalkan je niat aku tu :')


Lepas tu aku pon dapat result SPM. Aku dapat 9A1B je. Tak hebat macam adik-adik sekarang. Masa zaman akak dulu, tu kira oklah tu. Aku pon bukan pandai nau. Ha lepas tu aku dapat Asasi UIA. Aku kurang sikit dengan UIA ni sebab tak banyak senior atau member dekat sana. Dont be offended tau student-student UIA hehe. Lepas tu ada several factors yang membuatkan it was totally a no-no for me. Asasi 2 tahun & compulsory to study Arabic.


And then, aku apply untuk study oversea. Masalahnya, aku tak tau nak amek course apa. Engineering taknak, Medic pegi mampos. Dua course ni adalah musuh ketat aku. Aku heran gila asal orang suma berlumba-lumba nak jadi doctor. Padahal gaji sikit tak worth dengan penat yang kau alami. Tak kira lagi study susah-susah, in the end jadi kuli kat hospital. Itu apa yang aku rasa dulu, sekarang tak lagi hehe..


Last-last aku apply pharmacy JPA. Asal pharmacy? Entah sebab aku pikir, aku boleh bukak farmasi sendiri. Aku suka generate duit, thats why kadang-kadang orang dok kata, aku ni berotak bisnes. Sikit-sikit nak untung. Aah betul la tu. Aku tak suka rugi dan buang masa macam tu jer. Aku nak benefit dari setiap apa yang aku buat. Except untuk amal jariah. Kalau aku bersedekah tu, kira memang aku dah ikhlas dan tak mengharapkan apa-apa balasan. 


Member aku cakap, susah nak dapat JPA, baik mintak MARA jer. Yelah lagipun SPM aku bukan straight A's pon. Tapi aku rasa macam nak mintak JPA jugak sebab dengar kata hati konon. Sekali amek kau, permohonan aku ditolak. Kalau JPA dah tolak sekali, dah tak boleh apply MARA dah. Sebab tu korang kena pikir betul-betul nak amek scholarship yang mana satu. Down gila aku masa tu, dah la JPA tolak aku, dapat pulak Asasi UIA yang aku paling taknak. Rasa macam dunia ni tak adil... 


Aku ada jugak tanya-tanya pendapat orang, apa patut aku buat dalam keadaan macam ni. Rasa macam sia-sia je belajar susah-susah selama 2 tahun. Member aku cakap, masuk je Asasi UIA tu nanti boleh tukar course kalau result asasi ok. Asasi kot weyh, rugi kau tak ambik, takkan nak masuk Matrix kot?? Konon Asasi macam cool la dari Matrix. Matrix adalah pilihan terakhir untuk semua SPM leavers. Tapi masalahnya, asasi UIA tu 2 tahun. Dah membazir masa kat situ, kalau aku tak dapat tukar course macam mana? Dia dah la bagi aku asasi sains kesihatan, my last choice I was like whatttt??


And then sorang member aku ni suggest supaya aku apply scholarship macam PNB ke Sime Darby ke. Course tak kesah, janji dapat pi oversea. Dia kata, secure je tempat dulu, lepas tu minat tu akan datang sendiri. Aku try bukak, hmmm accountancy, politic science etc what the heck was that? Kalau aku dapat scholarship tu pon, setakat boleh buat modal nak gebang kat orang kampung je la. Lepas tu belajar lingkup. Huhu aku tanya pendapat ayah aku, memang aku kena maki lagi sekali.


In the end, aku masuk Matrix. Masalah matrix ni adalah, kau kena power. Kalau tak power memang tak dapat tempat langsung untuk degree. You have to compete dengan budak-budak asasi. Lagi satu, dia macam tempat untuk kau start a new life. Ibarat macam kau punya result SPM teruk gila pastu kau nak repent and yeah Matrix is the one for you. Senang kata ia adalah tempat buangan untuk spm-leavers yang tak dapat pegi mana-mana. Aku agak terkilan sebab result SPM aku takdelah teruk mana. Ok budak-budak matrix jangan terasa hati k, akak kau ni pon matrix jugak dulu hehe.


Kawan-kawan aku suma kalau tak buat A level, mesti masuk UTP atau masuk Asasi. Yang masuk matrix cuma yang dapat result biasa-biasa. Mental down gila aku time tu. Member-member seangkatan kalau call aku, depa mesti cakap 'Ha?? masuk matrix? asal tak pegi oversea? Ingat senang agaknya nak pergi oversea. Lepas tu tak kurang jugak yang perlekehkan aku sebab aku tak pergi mana, hanya study di Matrix ja. Sebulan dua juga aku amek untuk menstabilkan keadaan mental. Aku bukan takboleh nak apply benda lain, boleh. Tapi aku takmau buat sesuatu yang aku tak minat. Boleh jer ambil course mengarut, kalau stakat nak pergi oversea. Tapi aku taknak. Aku taknak pikir short term. Ni berkaitan dengan future aku. Lepas study kau akan kerja. Takkan kau nak study politic science lepas tu end up kerja jadi cikgu tusyen?


Aku just go with the flow. Aku still mencari minat aku yang sebenar. Masa dekat matrix best gila, aku suka sangat. Study teratur, kawan-kawan praktikum best-best, roomates baik hati, lecturer rajin & suka tolong students. Pokoknya tak rugilah aku masuk matrix. Despite orang dok caci maki Matrix, aku yang study sana merasakan the other way round. Di matrixlah, aku dapat rasa yang Medic is the one for me. Aku rasa macam nak sangat buat medic. Kali ni memang aku yang buat keputusan sendiri tanpa ada sebarang pengaruh dari orang lain. Dalam borang UPU, ada 8 kotak pilihan. Dari satu hingga tujuh, aku isi medic. Kotak ke lapan, aku kosongkan. Kira ni memang berani matilah. Kalau tak dapat medic memang aku takde masa depan lah, terpaksalah aku kerja je kat company ayah aku.


Result matrix pon keluar, aku dapat 3.8 bukan 4 flat. Orang kata kalau nak amek medic mesti 4 flat. Sekali lagi aku down. Rasa macam dunia ni gelap. Aku dah kecewa gila dengan hidup ni, semua yang aku nak aku tak dapat. Dah la aku isi semua MEDIC, kalau tak dapat medic memang tak dapat apa la kan. Aku pasrah jelah, malas aku nak sedih-sedih lagi. Dalam hati aku fikir, kalau inilah yang Allah mahu aku buat,aku redha..kalau kejayaan tu bukan milik aku, aku pon redha.. Jadi aku pon start kerja dekat company ayah aku. 


One day, kawan aku telefon, ayah kawan aku ni kerja dekat Kementrian Pelajaran. Dia kata result student Matrix tahun ni tak berapa mengancam. Purata dapat 4 flat sangat sikit. So student yang 3.8 above sangat tinggi potensi untuk dapat medic. Nak terduduk aku dengar berita tu...


Syukur alhamdulillah, aku dapat my first choice, Medic UPM. Gembira tak terkata. Bukan senang nak dapat medic dalam negara. Kalau ada kawan-kawan korang yang study medic dalam negara tu, maksudnya dia sangat pandai la tu hehe. Aku memang bersyukur sangat-sangat sebab tak sangka kan, rezeki aku Allah murahkan. Tapi tak memasal lepas tu, Mara hantar surat kat rumah aku, dia bagi tawaran study medic oversea. Padahal aku tak pernah apply apa-apa pon.


Orang kata, yang result power-power(4 flat) goverment simpan duduk dalam negara, yang result tak berapa baik (<3.8) diorang hantar ke luarnegara macam indonesia, egypt & bla bla. So aku berbelah bahagi. Aku nak try hidup di negara orang at the same time aku dapat medic dalam negara yang semua orang idam-idamkan kot? Nak kepuasan ke nak fame? Pilih.


Anyway, aku pegi je interview MARA tu, ada 2 Session interview & sat for the entrance exam. Aku pikir, kalau aku dapat U yang jauh ke hulu tak mau aku pergi, bek aku study kat UPM jer. Aku tak pikir apa sangat pon sebab dah dapat tempat kat UPM kan. Sekali bila result keluar, aku dapat Twinning Program UNPAD-UKM. Unpad dekat Bandung ok, syurga shopping. Lepas tu UKM top kot. I got to experience 2 Universities at 2 different countries. Peluang jarang dapat. Lagipun every year hanya 50 orang je yang terpilih untuk program ni.


And yes, here I am. In 2 weeks time aku akan balik mesia to pursue my clinical phase dekat PPUKM. Syukur alhamdulillah, Allah has perfectly planned everything for me. Kita hanya perlu berdoa & bersabar, insyaallah Allah akan berikan yang terbaik untuk kita. He knows better than us. Kalau adik-adik tak dapat apa yang diidamkan, just banyakkan berdoa & redha. Mungkin kita tak dapat sekarang, tapi akan datang kita akan dapat yang lebih baik :)


Akak kau ni pon takdelah hebat sangat sampai pidato peringkat antarabangsa, SPM straight A's bagai. Akak takde semua tu. Setakat main sport wakil sekolah tu je lah. Tapi dah Allah bagi kita rezeki, kita bersyukurlah. Kejayaan dalam bentuk black & white bukanlah kayu ukur untuk kita berjaya di dunia ni. Ada yang straight As tapi UPU pon tak dapat. Ada budak dapat 3 A je tapi bila jadi technician kat aircraft dapat gaji beribu-riban. Mengalahkan engineer yang dulunya top student kat sekolah.


Rezeki Allah ni macam-macam. Kita tak boleh nak bandingkan orang ini dengan orang itu berdasarkan satu faktor sahaja. Adalah tidak rational dan tidak adil untuk mengukur kepandaian seseorang dengan melihat keputusan SPM sahaja. Mana tau budak tu genius gila tapi masa SPM dia demam jadi dia dapat 5A je ke kan. The point is, nothing is absolute in this world. There's a shade of grey between black & white.


Jadi adik-adik tak harus mendengar kata-kata orang yang sibuk mengecam. Abaikan mulut orang, orang hanya tau berkata-kata je. Bila kita buat keputusan, make sure keputusan itu adalah yang terbaik dan memang keinginan kita. Bukan keinginan mak kita, bukan keinginan jiran kita atau kawan-kawan kita. Jangan terikat dengan pemikiran masyarakat kita, kalau tidak you wont go elsewhere. Contoh macam, budak science je pandai, yang tak amek science suma tak pandai. Tidak. Kalau itu minat awak, abaikan mulut orang and just go on. Macam akak nak masuk matrix dulu, ramai kot yang tak kasi masuk. Kalaulah akak dengar cakap diorang dulu dan tak masuk matrix, memang akak tak dapat apa yang akak ada sekarang =')


Itu saja yang aku ingin cakap. Aku jugak ada terima beberapa comment yang kata 'Alah FL amek medic indon je pon, aku pon boleh pegi bila-bila masa kalau nak'. Silakan. Takde sapa heran. Kita kalau hidup asek nak mendengki je memang tak kemana-manalah. Mungkin kau boleh recruit banyak pengikut yang sekepala ngan kau, tapi pokok pangkalnya Allah tau hati kau camne. Takde mana murahlah rezeki kau. Siryes beb. Appreciate je dengan apa yang kau ada, jangan nak membandingkan diri kita dengan orang lain sangat. Kalau kau lebih bersyukur, hati kau akan rasa lebih tenang dan jauh dari sifat dengki. 


Last sekali, bila orang lain ada kelebihan, jadikan mereka sebagai inspirasi bukan musuh. That's the art of life. Harap sangat entry akak ni dapat membantu adik-adik yang dalam kebuntuan. Mintak maaf kalau ada tersilap kata atau ada sesiapa yang terasa hati. Akak ni manusia biasa yang tak terlepas dari membuat kesilapan. Apapun, ambil yang jernih dan tinggalkan yang keruh. Stop hating and make this world a better place to live =)


Yes, you can! - google pic


Thank you for reading this entry !

534 comments:

  1. betul-betul, sape2 yg lepas spm, jgn pandang serong pada matrik, pergilah cuma jgn nakal je kat sana. tgok aku dah ada kt ukm, budak asasi? tak lagi wey, semua jeles nga budak matrik. so pikir la betul2.

    ReplyDelete
  2. betul-betul, sape2 yg lepas spm, jgn pandang serong pada matrik, pergilah cuma jgn nakal je kat sana. tgok aku dah ada kt ukm, budak asasi? tak lagi wey, semua jeles nga budak matrik. so pikir la betul2.

    ReplyDelete
  3. caya lah sis you mmg idol...
    sis ok wat amek medic kad indon bukan smua owg dpt peluang ni betul x? mb diaowg dengki tuuu.
    2 org2 dengki sekali pon kamu dpt stdy medic kalu xpandai xbole juga.jgn nk melekehkan org ja.

    ReplyDelete
  4. wow...congrate kak fatin...fuhh jdi doctor lah nty...apa2 pun tahniah skali lagi

    ReplyDelete
  5. ur right fl! spm bukan penamat. Yg penting usaha,doa dan tawakkal. ada org top student mase kat kolej tapi bile da keje die just kerani biase je.
    ade orang result biase2 je tapi bile dah keje gempak gile.

    kalau dah usaha tapi tak dapat mungkin rezeki belum sampai. Allah dah tentukan,cepat atau lambat.

    Semoga entry ni memberi semangat kepada adik2 yg tercari2 arah tuju anda...

    ReplyDelete
  6. Thank you Sis FL Yana dh buat pilihan yeahh! hehe

    ReplyDelete
  7. thanks fatin liyana for this beautiful entry!

    ReplyDelete
  8. terasa ade semangat lam hidup lepas bace enrty nie..cayalah sama kak..tQ..ape yang perlu kite ingat..ALLAH da aturkan yang terbaek buat kite...cume kite jew yang kene tlong diri kite lak...huhu

    ReplyDelete
  9. lepas baca rasa macam takut giler tunggu result interview JPA PILN haritu.. dh la aku buat gitu2 je interview tu.. redha je la.. tawakal je yg aku boleh buat.. aku plan kalau xbley JPA ni, UPU pun xpa lah.. but, kalo UPU pun x dapat, kena lah ikut cara kak FL masuk matriks.. bunyi dah 2 tahun dah..betul ke? aku pun x pasti.. dengar soseh2 gitu je dr senior kat matriks tu.. anyway, just do the best, let's Allah do the rest.. btw, chill babe n dude!

    ReplyDelete
  10. wahhh Dr Fatin mmg pandai. beauty with brain. thanks akak for the entry. byk sgt input yg org dpt dr akak ^^

    ReplyDelete
  11. thx kak fatin ! hee. nasihat yg ckup good utk iera. iera pun tgh pening nak pilih ape . tp insyaAllah iera akn pilih yg terbaekk . ^^ thx agaiN !

    ReplyDelete
  12. thanks akk fatin.. entry ni sangat2 membantu.. nice info.. :)

    ReplyDelete
  13. hi adek fatin

    my little bro akan abis matrix april ni

    so, sy dah share entry ni kat dia

    sy harap dia dpt benefit dari entry adek ni

    thanx + good luck for your study... kat indonesia ek?

    ReplyDelete
  14. tak kisah la nak sambung apa pas spm...janji leh sambung belajar dan excel..skang ni nak dapat keje sangatlah payah..yes, i was a matrix student..matrix's life will teach u on how to survive..sape sukakan cabaran, sila lah terima matrikx..tapi skang, kalu nak tengok lambakan student, kat mana-mana pun ada..but never look at their past, yes, they might get d for addmath or c for chemistry in spm,but, look forward and pray for their current result and what future holds for them..it's all about second chance and how u wanna change ur life...

    ReplyDelete
  15. asal laa aku lahir awal sangat. asal la FL tak buat entry ni awal-awal. Wuwuwu... :'(

    ReplyDelete
  16. wow..panjangny entri..tapi best..hehe..ni 1st time dtg blog kamu..hope singgah blog sy sbb sy ada write entri psl kamu..hope sgt2... ni linknya.. http://kuncilocker.blogspot.com/2011/04/siapakah-dia-ni.html

    ReplyDelete
  17. thanks akak...smangat sy da nek balek..agak down coz x dpt ap2..tapi Allah lg taw yg terbek untuk kite...

    ReplyDelete
  18. ouh saya tak bersetuju sangat when u said that matrix ni adalah tempat last untuk spm leaver.n bg sy yang pernah belajar kat matrix,its really tough to get 4 plat.3.50 ke atas pon.sebab kami belajar dalam masa yang singkat jugak.matrik or asasi tu tak penting.yg penting student tu sendiri.errr.kalau cakap matrix tu tmpt last.how bout stpm?diploma?or kolej2 swasta?LOL

    ReplyDelete
  19. wahh.. panjang lebar penerangan FL... bagus tuk panduan adik2 tuh.. ahahaa... btw.. belajar kat mana2 pun sama.. masing2 ade bidang dan keinginan masing2... antara nak dengan tidak jek... study.. student life.. dekat mana2 pun susah.. mana ade yang senang dalam dunia ni kan.. betul tak?


    kalau kelebihan memang dalam bidang kemahiran, just keep on it.. kalau kelebihan as pendidik, doctor. engineer,,, berusahalah ke arah tuh... masing2 ade rezeki masing =)


    btw... FL... check out this page.. someone ...die betul2 nak kenal sape awak.. haha.. =)


    http://kuncilocker.blogspot.com/2011/04/siapakah-dia-ni.html

    ReplyDelete
  20. blaja matrik pun teruk ke ?
    abes tuh kalau poli tuh ???

    kemahiran ?

    matrik nie kire orang pndang tinggi lagi kak .

    then kebanyakkan lecture still amek berat lg psl anak murid .
    xmcm kat U .

    ANYWAY , IDUP KAT MATRIKS SERONOK KALAU KITE BETUL BETUL FEEL !

    ReplyDelete
  21. FL.i take ur picca n put at my entry.thnks

    http://lipslikesugar87.blogspot.com/2011/04/adek-lelaki-i-tak-kenal-sape-fatin.html

    ReplyDelete
  22. thnx akk fl.. this year saya ambil spm.. baca entry akk, saya rasa bersemangat.. ;D

    ReplyDelete
  23. entry yg sgt pjg...tp sonok nk bc..walaupun i bkn bdk lpsan spm..huhu

    ReplyDelete
  24. btul3....utp kegilaan sbp...trharu giler bca entry ni...suka3

    ReplyDelete
  25. i loikeee ;) kata2 yg memberangsangkan.. wlpn FL gedik sket bt its ok, itu style dia tak hipokrit. Pada p'dengki2 cari lah kebaikkan org tu dari mencari kesalahan n keburukkan org lain. takde manusia yg sempurna :)

    ReplyDelete
  26. pelik btul...kat fb kemen ramai lg yg duk xpuas hati dgan kenyataan FL nie...tp xsalah FL ckp cmtu psal "matrix" tuh sbenarnye..seme nie mengikut peredaraan masa...same jugak mcm U...status kep0pularan U p0m mengikut peredaraan masa jugak kn...mybe mase tyme FL masuk matrix tuh mmg matrik di tahap yg 0rg ramai xnk..mungkin sekrng br seme org trpikir nk pegi matrix sbgai alterative len tuk pegi 0verc lepas xley gune result SPM...lgp0m FL sndiri da ckp sory..n die sndiri ckp die rase xrugi die pegi matrix..i p0m xberani ckp lelebih...sbb i ambk matrik..i lg prefer dip...my m0m xpg pegi matrix....my m0m teacher..s0 i better dga ckp die..so i ambk dip n alhamdulillah da abs da dip...tggu nk smbng deg je... =)

    ReplyDelete
  27. pnjg gilerr entry kali ini. 1st time tgk entry ni cm xnak bca je. huhu. but bca bris ptma interested nak abiskn. gilerr result akak. 9A akak ckp x brp bgs? huh. now i'm going to study smart n do the best for my SPM this year. hope i can get straight A's. pray for me :)

    ReplyDelete
  28. saya yang menaip ini bukanlah adik2 yang tengah memikirkan masa depan. ehe~ dah selesai pun semua alam sekolah-matric-degree dan alhamdulillah dah kerja pun. :) apa yg FL tulis dlm entri ni sama dengan apa yang saya fikirkan.

    All the best to you Fatin Liyana! :)

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum..waa..terbaekk la FL...tp i bkn la tergolong dr org yg dpt kptsn cemerlang dlm spm..xdpt g mn2 pon..huhu..dpt msk form 6 jer..pastu result form6 not bad la..mohon education kt UPM..tp gagal..xdpt...sedih nyerrr...then i dpt twrn UiTM kursus in theatre..ape tu??berlakon ke??malu kot...sbb xde bakat kot..tp skang da nk dkt setahun dlm kursus ney..byk dugaan n slalu down sbb rsa xblh nk carry this course..berkat sokongan family n my boy,i truskan jgk..alhamdulillah..skang da ok..boleh la berlakon ckt2..bakat blh diasahkan...FL study kt matrix N9 eyh??my boy kenal u...=)

    ReplyDelete
  30. i dont think so matrix is the last chance for all SPM leavers,
    act where ever u go,that is ur chance to start a new.
    btw, m oso hve an experience study in matrx n that is wonderfull experience but u need to tough enough to cope with all the subject teach in just 1 years compress.
    for SPM leavers, if u all confuse what to do, instead of taking opinion fm frens n family, u oso can recite a pray. this is de best method oso=)

    ReplyDelete
  31. fatin liyana.....haha...living over the edge gler gmpak la..btw..doonut rase la kn...doonut preffer study in Malaysia (anak mak nieyh!)....i'd went for JPA's PILN... ya....dpt la kt USA...University of St. Louis,Washington DC.....mmg excited nk fly..but...after nasihat dri pakcik (mechatronics engineer kt SONY),,he said...hell no!!coz JPA twrkn Political Science....pstu..agk frust menonggeng gak doonut....so continue la doonut di UTM....n rezeki dimana2 rite? i've got MAS Scholarship for my studt till Master..wow! but acctually doonut diarhkn amek electronics...but hehe...doonut sambung biomedical electronics engineering... alhamdulillah la.... MAS allowed..with conditions la... hehe...btw...no matter where we study.... rezeki ad kt mne2.... smua org ley brjye.. klu usaha ..am i rite??

    ReplyDelete
  32. sbg pembakar semangat.

    thanx a lot kak FL..

    luv ur entry!! <3

    ReplyDelete
  33. wohaaa...bagos entry ni FL!

    ReplyDelete
  34. Fatin..jgn la ckp matrix 2 tmpt buangan.. huhu.. member sy dulu dpt 10A 1B msk matrix gak..klu la matrix dilabel sbg tmpt buangan, yg bdk2 STPM ngan diploma nak label apa? huhuhu.. (sy bdk STPM jerr)

    ReplyDelete
  35. kak fatin.. u r my idol !!!
    truly u help me a lot by writing this entry.. Harap2 saya dapat twaran matrixx jugak.. btw, thanx untuk entri yang siyesly sangat membina + membantu bagi saya.. :)

    ReplyDelete
  36. kak fatin.. u r my idol !!!
    truly u help me a lot by writing this entry.. Harap2 saya dapat twaran matrixx jugak.. btw, thanx untuk entri yang siyesly sangat membina + membantu bagi saya.. :)

    ReplyDelete
  37. tq kak fatin~~~ skrg dh tahu nk bljar dkt mna bla bca blog akak... thanx alot.... hik3...

    ReplyDelete
  38. haaaaa..entry ini membuat aku rasa nyesal tak masuk matrix..haaaa

    ReplyDelete
  39. Eeee suka sgt bce entry nihhh sbb kan sy ni mmg kecewa gler dgn result spm sy. dpt 5A je tp dah rse down nak gile. Tp lps bce entry nih , ye sy msti redha. Myb Allah aturkan sesuatu yg baik utk sy kelak Insyallah. Dan sy dpt semangat yg rase mcm nak loncat2 dpn PC skrg nih. Hehe. Thanks sis FL. Btw , akak pandai laa. Bkn stkt cantik tp pandai. Mmg mantop! Terima kasih sgt sgt ye kak.

    ReplyDelete
  40. Alamak ramai yg terasa pasal mtrix tu la hee sorry sorry. I didn't mean to look down on mtrx, never did I, sbb I pon stdy mtrx ape hee and siyes mtrx adalah jln terpantas n terbest!

    What I'm trying to convey is based on my experience, ms zmn I dlu, mtrx tu mmg last choice utk spm leavers. Why I said so? Sbb bdk sekolah kitorng mmg xde sape pon yg pursue form6 atau dip.

    Yg pndai gile dpt buat A level n pg oversea, yng result gmpax dpt masuk asasi. Dan yg result mcm 7A gitu msuk mtrx. Kirenye mtrx ni lebih rndah sket compare to asasi n Alevel. Mmg yg msuk bdak2 pndai tp yg lebih pndai dpt asasi n A levels :)

    Itulah yg berlaku ms zaman I sekolah dulu. Mgkn zmn skrng dah brubah. Lekla der gwa pon mtrx jgk bai. Wa kutuk mtrx ibrat mcm wa kutuk diri sndri jer hee. Peace!

    ReplyDelete
  41. mmg terbaik la entry y nie.. pls best tang mulut org xleh nk tututp.. keh3x..

    ReplyDelete
  42. u make me wonder sis:)
    psychology lover<3

    ReplyDelete
  43. now i know what's best for me. thanks kak FL :)

    ReplyDelete
  44. I really love this post,thank you for inspire me..

    ReplyDelete
  45. rilex je wahai spm leavers...akoo dak asasi uia bley je survive...xde masalah pown...haha

    ReplyDelete
  46. hye... nice entry!.. im ex asasi Uia.. tp i managed to complete my asasi in 1 year =).. good luck FL=)

    ReplyDelete
  47. haha..betul tu, kalau semua nak jadi doktor mcm Fel, sape nak jadi pesakit..haha(ok tu joke)..
    tapi kalau nak mintak bidang atau u yg korang minat pun kenalah bepatutan dgn result korang... ni contoh kalau semua subject sains cukup2 makan, nak apply medic UM,..memang tak dapatlah..
    korang dapat berapa banyak A pun masa SPM, tetap dapat u..asalkan apa bidang yang korang pilih bersesuaian dengan subjek korang...
    aku ni pun time SPM 1A je..tp masuk u jugak..bukan nak belagak, tapi ape yg aku nak cakap adalah yg 1A nye tu seni, so dlm upu aku applylah senilukis dan senireka..comfirm2 lah dapat beb...sesuailah result kau dgn apa yg kau mintak...ni kalau ade duit seratus, nak beli crocs Lydia Winter women, memang tak ah, beli nose sudah..siap ada duit lebih lagi...
    dan xsemestinya yg masuk u tu, bila keluar comfirm ada kerja..tu pun bergantung kepada kerajinan korang masa belajar kat u itu sendiri, kalau masuk USM, tp malas nak mati, asyik g jalan kat bukit bendera je, memang xkemana jugaklah..(bukit bendera tu interframe je)...
    haa kan dah panjang lebar aku komen..oke lah, nanti Fel meluat pulak dengan aku ni, tak pasal2 dia delete komen aku ni..haha
    bercanda saja ya fel, kamu disana jangan soping doang..hehe

    ReplyDelete
  48. btw... tahniah dpt jgk medic..
    tp nak gtau...aku dlu sekolah biasa overall membe x berebut pn nk msuk UTP..dan berlambak pulak msuk asasi UIA..smpai repeat asasi je dah 2 thn..sekarang nk grad. yg dok asasi bru amek degree~~n aku dulu mmg happy gile dapat masuk matrik sbb result x gmpak pun... n bila kat sana seriously n berminmpi pn n ak amek medic or engine..just masuk untuk shortcut ke universiti jer...but the result not bad.. lastly masuk UKM jgk..

    ReplyDelete
  49. wah wah... FL ni da la cun cantikk pandai pulak tu.. sukanyerr :)

    ReplyDelete
  50. matrik=tempat buangan
    diploma=tempat pelupusan
    sijil=tempat kumbahan

    ReplyDelete
  51. Tak tawu nak ckp ape. Ingat awak ni bertudung n pandai menjage tatasusila. tapi lain pulak jadiknye. kejadahnye matrix is the last choice for spm leavers? Saye neok org yg dapat asasi uitm for instance, last2 meringkuk jaoh ke perlis bagai smbung dgree ntah pape. Matrix is a good place for students tapi neok lah kalo rajin blajar, berjaye la. Stakat amek medic, ok saye pon medical student jugak tapi jgn menghine budak2 matrix. eventho diri sndiri pon mtic gak.

    p/s : no offense always give meaning " i'm going to insult you, but dont be mad" so mind your word.

    ReplyDelete
  52. Sebenarnya Matrix tu peluang terakhir untuk dapat pergi oversea.....yang penting kena score 3.5 above waktu sem 1. So peluang korang akan lebih tinggi untuk garap peluang panggilan interview ke luar negara (especially MARA). And finally now, i'm already in Indonesia studying in medic.

    -Based on my experience too-

    ReplyDelete
  53. saya ex-matrik and 1st time masuk matrik bes gile and rase dak matrik ni lg pandai dr yg len. but then after msk U sumenye lain. dak diploma gile hebat. stpm lagi la.bila dorg masuk 1st degree mmg gempak la.sume menda taw. baik dari teknikal or knowledge. then I release matrik xda pape.nothing except just very very basic especially for engineering. yela blaja kn setaun je.mane nak kutip byk sgt ilmu compare dgn dip or stpm. kepada adik2 yg lepas spm xtaw nak g mane I would like to suggest pergi diploma or stpm. or matrik 2 taun macam uia. yes anda akan ketinggalan sket la dalam setaun cm tu tapi at the end nanti u would more appreciate knowledge that u have gain in diploma/stpm. believe me! lagipun time kerja nanti senang and dak diploma senang dpt scholar yang mantap2.


    kepada sape2 yg pandang rendah kt diploma ke stpm ke sila ubah persepsi anda. saya pon dulu camtu gak.tapi bila anda berkawan dengan mereka anda akan tahu ilmu anda hanya sikitttttt sangat compare dgn mereka yang study dip ni. and anda akan mintak tlg mereka gak t..so xyah la nak pandang rendah kt sesapa.sape korg nak pandang rendah kt org len? we are not perfect!


    kpd dak matrik len yg bising2 kt fan page FL tu xyah la bising2. sume org pandangan dia berbeza. tu pandangan dia. pandangan kita pon berbeza. xyah la nak ckp matrik is the best la ape la...sume same je.yang penting belajar mencari ilmu Allah


    peace! ^^

    ReplyDelete
  54. Semalam ada discussion tentang 'hala tuju remaja' dlm IKIM.fm. Eceeh dengar IKIM (biasalah dekat2 azan tukarlah radio kejap)

    Choose correctly. Ambil opular course tak semestinya boleh jadi kaya, kalaulah nak jadi kayakan.

    Selamat Pulang cik Fatin Liyana. Nanti kita kerja sama2 yee under Tok Mat.

    ReplyDelete
  55. siyes..akak setuju dgn apa yg atin ckp..jgn mcm akak ni..ikut kwn2 sgt nak masuk accounting..akak hbiskan masa 1 stgh tahun utk amek LCCI..pas2 baru tahu minat pada bdng sains.so,sambung belajar dlm bdg farmasi yg sgt interesting..now,dh kerja dlm bdg farmasi.siyes..kdg2 kita mmg xtau apa yg tuhan beri pada kita.byk2 kan berdoa...:-)

    ReplyDelete
  56. mungkin ada ayat awak tu nak merendah diri tp awak tak sedar ada ayat awak tu yg merendahkan orang lain...saya x cakap awak salah saya cuma menegur.. :)

    ReplyDelete
  57. best la entry ni...b4 ni rase down sgt dgn result tp after bce entry ni mcm dpt semangat..next time buat la lagi entry mcm ni byk,syok ble bce..

    ReplyDelete
  58. yeah thats true, spm bukan penamat hidup.

    but, with the excellent spm results, u will go further, go for scholars, not PTPTN!

    Orang selalu cakap, ala takpa anak melayu takda A's pun takpa, uitm kan ada. Jangan jadi manusia macam ni.

    ReplyDelete
  59. very nice enrty babe!!!!!!love it!!

    medic is da best choice,i'm going to be a medic student and taking a-level next month...

    waaa,baru taw fL under mara n twinning!!all da best!!!!!!!!

    ReplyDelete
  60. I am inspired with your points :) Thank youuu :))

    ReplyDelete
  61. Salam Fatin Liyana..Love This Entry Soo Much

    Pemikiran masyarakat sekarang dah melekat dengan PROPAGANDA" SPM PENENTU HALA TUJU HIDUP ANDA"

    nO LAH...ALLAH yang menguasai segalanya..SO,adik2x yg baru dpt result SPM..Redha dengan apa yg DIA beri..Jangan Mudah berputus asa

    jika kita bersyukur,Allah akan tambahkan nikmatnya pada kita..
    Jika kita Kufur,ingatlah bahawasanya AZAB-Nya amatlah pedih

    >.<

    ReplyDelete
  62. LIKE!!!!kak fatin liyana!!!the best ah!!!im a spm leaver..skang tgh pening..

    huhu~~
    xpasti nk jd apa...nk ikt org k follow my heart even mgkin org xbpe ske..:)

    doctor..engineer..cikgu..law..biotech..[n d list goes on..]..isy,tp entry kak memg clear up my mind laa!!terbaeeeekkkk!!! :)

    ReplyDelete
  63. thanks akak FL.. mmg membantu saya:)

    ReplyDelete
  64. I'd like to share some common scenario:

    1)People has always look up for those who obtain straight A in SPM and look down on student who are unfortunate

    2)Those who are pursuing studies in universities either local or overseas always be seen as a person who will be having bright future/life.

    3)Students who are taking so-called top or tough course i.e medic,pharmacy,engineering,law always seen as top student

    ReplyDelete
  65. suke entry ni, tp sy baru nak spm taun ni. waaa. takuttt...

    ReplyDelete
  66. i really love reading entries about the pathway after spm. it really teaches me a lot of things. eventhough it didn't happen to me but i can always relate it with myself. thank you for such a sweet entry :)

    ReplyDelete
  67. fatin !! life kat matrix best kan..nak2 matrik n9 kuala pilah..kuliah H2..cikgu da la best2..suka toLong student kan..nak2 en rOslan..cikgu biO tu..haha...kite kenal fatin pOn sebab sama kuliah dengan fatin..suka tgk fatin pakai kebaya cOklat dulu..ngeh3~~
    nway gud luck in ur life..xtau la fatin ingat kita lagi x..hehehe

    ReplyDelete
  68. PERGH!!! setujuuu!!
    bukan laa nk setuju bout statement for matrix or ape2..tapi mmg btol..dat tyme ak sndri x choose matrix,,ak pkir 1 year ak kne blaja kaw2,,kalaw x score abes laa ak payah nk smbung dgree,,kalo dpt pun course yg pelik2..so ak pum ltak last in mind bout matrix ni..bukan ak kutuk pun kalo ak ckp matrix ni last bg ak,,cm FL gak..btoi x FL?? chill :)

    ReplyDelete
  69. pokok pangkalnya, xpyh pedulik ckp org...juz go wit ur gutz, aite? :)

    ReplyDelete
  70. FL tertinggal ayat di belakang la.hehe. i faham maksud you, matrix last choice utk spm leaver maksudnya untuk budak2 SBP wahai kalian2.. bak kata FL, budak sekolah dia tak ramai masuk f6 and diploma. tp di sekolah biasa, ramai je lg amek dip kan.. rileks la..

    nice entry FL ;))

    ReplyDelete
  71. Saya matrix dan saya ok hehehehe..matrix sgt best..lagi best dari kehidupan kt u hehehe

    ReplyDelete
  72. Im one of the SPM leaver and this is really helpingg!! Thanks a lot kak Fatin!! :D

    ReplyDelete
  73. wakil dak matrikulasi semalaysiaApril 17, 2011 at 9:33 PM

    Assalamualaikum..kalo ko ckp mtrik tu dak buangan..krna mtrik jgak la ko g ovrsea...kalo ko pndai sgt np x pat 4 flat...jgn nk berlgak sgt...dak2 buangn dri matrk nie ar yg menaikkan nme u ..member aq 10 A msuk je matrik..n skg g india da..ta bising pown cm ko..tade bgus sgt pown medik nie..slalunye owg rsult bgus nie dak2 yg humble, sopan-santun..bersyukur ats sgalanye..jgn na hot sgttt~

    ReplyDelete
  74. salam,
    ini hanya my point of view..

    i dulu masuk mrsm masa f1.fyi, if u dah masuk mrsm time f1, doesnt mean sampai u f5 u akan stay there. u have to score in ur pmr. and Alhamdulillah, i'm able to contine my study there. and, not all mrsm are "cemerlang gemilang terbilang". ada istilah mrsm bitara, e.g jasin, taiping, langkawi,etc. and masa dapat result pmr, i dapat offer masuk mrsm taiping. i know, u all akan cakap i kunun2 riak mm bajet bgs bila masuk taiping. no, tu bukannye point i tulis panjang lebar ni. i masuk taiping cuma 3 hr je. pastu i keluar balik mrsm lama i, sebab i tak boleh adapt ngn envirnment kt sana. i bukannya budak rajin pandai skema. when u are at taiping, u have to be hardworking. sue me.masa lower form, terus terang pointer i cuma 2.3- 2.7. yes, and bila result pmr keluar, i nak gi amik result, ada sorg cikgu ni cakap dengan i," cikgu tak sangka awak dapat 8a". hahaso, u all boleh la kategorikan i golongan budak camne kat sekolah sampai cikgu pon xsangka. but, after pmr, i pon tak taw kekuatan apa yg i ada, padahal i x pegi pun mrsm bitara, maintain mrsm lama i, every semester i got sijil penghormatan pengetua, dia lebih kurang mcm anugerah dekan. every semester, i punya poiter above 3.5.bt, i feel nothing, sebab i taw i usaha lebih since i masuk f4. but, my spm result just 7As. i xde rasa apa pun, even budak yg x penah dapat angerah dekan masa kat sek, dapat 10As and fly pegi oversea n so on. i tau, ni rezeki i.dulu Tuhan dah gembirakan I dengan anugerah dekan n semua reslt pmr n upsr. so, x semestinya semua kita dapat.i masuk matrix. i belajar sehabis i boleh, and my pointer 3.48. i apply upu. masa matrix, i amik hayat. what u expect? i dapat kos mekanikal engineering. betul2 i rasa macam, " apa aku dah buat ni sampa dapat kos lelong?" .dari belaja sel tubuh manusia, tiba2 kena tahu pasal engine. i tak give up. i try my best. i rasa memang ni Tuhan dah tulis jalan hidup i.so, go with the flow.and Alhamdulillah, sekarang i tinggal sebulan je untuk habiskan degree ni. bt, in this mechanical engineering course, batch i dah ramai kena dismiss, padahal diorang lelaki and masa matrix amik fizik. i bukan kata i pandai, kalau pandai, xde la dapat kos lelong.cuma i nak pesan kat adik2 spm, never give up. i dare to fail. jangan takut gagal.that is no the end of ur lie. dont think too much. make a decision and trust ur decision. and, if u didnt get what u want, ask Him for the Guidance, sebab Dia dah tulis yang terbaik

    -cerita satu dua lapan lapan -

    ReplyDelete
  75. nice entry FL!
    btw,i 3rd year student pharmacy uitm n b4 dis i x penah terlintas pon nak amik course ni...msa kat matriks, in my mind was just dentistry n medic is definitely a no no to me...hee~tp nak buat camne,rezeki Allah yg tentukan...so, i rasa wat we need to do is just berserah pada Allah..because apa yg kita rancang x semestinya akan jadi....n yup, now i can say dat I LOVE PHARMACY A LOT!..:)

    ReplyDelete
  76. MARA hantar overseas(SPC)yg straight As je. and tader hantar budak lepasan matrix ke egypt,btw.lepas spm and foundation 3 bulan.

    and ramai je yg straight A1.so bukan lah yg ta berapa baik dorg hantar mesir.die tgk ada basic arab.

    mostly private kt sini.tu lah yg ramai gila doctor dr mesir.

    ReplyDelete
  77. wah saya sungguh jeles dgn anda cik fatin! cmne u study?

    ReplyDelete
  78. excuse you. bukan rezeki tu masing2 ke? kitorang budak2 political science ni memang komfem jadi cikgu tusyen ke kalau keluar nanti? and salah ke kalau jadi cikgu tusyen. macam la hina sangat.

    tahu ka apa yang pelajar politik belajar dalam course diaorang? kebanyakannya semua ada potensi untuk memerintah negara and become one of the famous people who lead the country. Ramai ka DOKTOR yang mampu lead the country or memerintah negara, lain lah kalau you ni DR. MAHATHIR.

    please.. tak ada course yang tak ada potensi masing2 and so shallow of you to think that way and somehow whoever that can get to be in medical course, we assume they are smart enough to think. tak semua orang perlu pandai dan jadi doktor baru boleh GERENTI sukses dalam hidup.

    we are not here to criticize just trying to open your eyes that people are born with their own talents and gifts.

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum akak FL... thanks sbb sharte benda nioh!!!1 mmg nak sgt taw!! ingatkan akak x respon komen dkt fb fan akak tu!! toche2. :D

    ReplyDelete
  80. Apelah agaknyekan yg Allah nak tunjuk kan pada saya. dah smbung blaja pun berhenti..bayk sngt main. :( i just cant wait what is my future la FATIN LIYANA :)

    btw u are so beautiful n smart girl!
    hope i have a gf n wife like u! uhhuuu :)

    -air mata depan laptop-

    ReplyDelete
  81. Bg akula,glgn yg dpt stret A's tu jgn hadkan choice korg kalo dpt rslt gempak..fine..medic,engineering or seangkatan..kalo korg minat bdg sains, actually there are lots of thing yg korg blh try esp dlm bidang pure sciences mcm Chemistry,Biology,Fizik..mmgla korg fkr dis field mcm kimia,bio tu x sglemer medic,pharmacy,engin, but once korg dh dlm dis field, then u will knw sbrnnya korglah saintis yg dh byk brjasa dgn menolong bdk2 medic,farmasi n engin dlm bidang diorang..cthnya,kalo korg amk course Pure chemistry dkt uni..actually sgla jns kimia yg ada dkt bumi korg kna blaja..dlm bdg medicine..jasa korg mmg xtrnilai jgkla..sbb byk dlm bidang farmaseutikal,bdk2 kimia ni la yg trpksa blja sgla jns bhn kimia,compound,reactions n synthesis utk buat ubt n collaborate dgn bdk bio utk tgk ubt tu sesuai x dgn manusia sblm dpt dkomersialkan..lps tu dlm perawatan kanser,those saintis in chem n bio ni lah tgh pch otak buat research from scratch utk cri cure for cancer n skrg pn AIDS msh xde pnwr..korg xnk ke jd 1st saintis in the world dpt cure for AIDS..dhla korg jd 1st sctis,pastu dpt lg Nobel Prize..dhla org Msia blm lg menang Nobel Prize..so,aku rasa bjk pndai tu, y dun u guys give a try in dis field n involve in research..then u will knw korg dpt x apply kbjaksanaan korg dlm one specific thing yg 8lis satu dunia blh pakai..:)

    ReplyDelete
  82. Aku rasalah kan,bdk2 yg dpt stret A's tu jgn nak hadkan choice korg dgn medic,engin,pharm..try to open ur mind utk try pure sciences mcm chemistry,biology,fizik..serius,sbb one day bdk2 chem,bio,fiz ni la yg akn jd saintis yg byk brjsa kpd semua.dhla msia kurg saintis n pstu dok pegi pakai teknologi org lain..aku ckp ni pn sbb dlu aku down sbb xdpt amk engin,medic etc..n aku plak gy amek CHEMISTRY which is kna blaja sgla jns kimia yg ada dkt bumi ni..haha..tp bla aku dh stat buat FYP n sng cta la msk 2 n3 rd yr,then aku realize yg aku ni kira org penting gak utk2 bdk medic,pharm..(sory FL..hehe)lps aku blaja sbjek psl pembuatan ubat,synthesis..cthnya dlm medical line, actually chemist n biologist ni la yg trpksa kerah otak buat research psl tumbuhan,chemicals,bhn2 kat sekeliling kta yg blh dgunakan utk buat..tgk tndk bls die dgn manusia,chemical compound die n aftr dah pass certain stage bru blh bg apply kat manusia..n bnda remeh temeh kat dunia mcm nano particles,fibre optic..chemistla yg pg buat research n introduce psl kegunaan die kat semua..esp skrg ni,kte blm lg dpt cure for AIDS,mana tau korg yd jd chemist or biotech ni yg jd 1st person to get the cure..dhla glemer satu dunia pastu 1st Msian dpt Nobel Prize..gile glemer..hahaha n lecturer aku pnh ckp..msa die study kat UK,die ckp bdk2 pndai kat UK or US smua brebut nak amk pure science sbb diorang blh argue tntang research yg diorang buat cuma kat Msia je pelek sbb bdk2 stret A's brebut amek medic,engin,pharm..so, bdk2 stret A's jgn hadkan choice..Isaac Newton lg saintis dlm bdg fizik yg smpai skrg satu dunia pakai teori die..:)

    ReplyDelete
  83. very inspired utk budak2 lpas SPM...

    ReplyDelete
  84. yup..i do agree with u fatin.for me SPM x menjanjikan ape2 yg firm utk future..it's just a platform for the next stage.yg penting kena usaha..usaha n usaha.

    during my time..during primary school kira top 3 la.tibe Allah nk tunjukkan kuasa Nya,i got very bad result.bwk ke secondary school..matrix lg terok,2nd intake br dpt.struggle bagai nk gile time tuh sbb system pembelajaran dia sgt2 la laju smp x t'catch up makcik.result pun terok!

    then masuk universiti yg jauh nuuuun di utara sana br dpt result yg okehh.yg dulu2 penat blajar bio..hafal mitokondrion sume,last2 amik kos communication.n my universiti tuh xla bagus sgt.so i expect mmg susah gile la nk dpt keje..lempar resume ke sana cni (tuh pun lepas kena paksa hambat ngan ibu...thanks ibu!).finally dpt keje kt 1 of the GLG.i'm so proud n b'syukur sgt sbb kwn2 yg i kenal hebat2 dlu stil struggling..

    yeaahhh..lain org,lain rencah nya.it's up to u to decide!:)

    ReplyDelete
  85. betul3 sis..kalau dengki tak kan kemana,cuma kesana sini orang mebenci..bercakap nak kutuk orang biar berlapik,terkena sndri tu yang parah..adeehhh

    ReplyDelete
  86. nice post kak FL.. sgt membantu sy yg rsult spm ni x seberapa..

    ReplyDelete
  87. bgus entri nie..pemberi semngat..cayok2 adik2 lepasan spm!!

    ReplyDelete
  88. thank you so much for your entry...i pon rase sedih jgak.sbb i x dpt mara pnye interview..my friend dpt 9a(sume sains a) n ko-kurikulum yang sgt mantap pon xdpt..sy dpt 8a jea..i pon rase macam tu tntg matrx dan im afraid i cannot cope..and now i apply maktab-bio n blh pergi overc jgak...bru nak g interview....harap2 dpt..org pndg rndh kat ckgu nie sbb gaji kecik..x glamour like other job..btw great entry..

    ReplyDelete
  89. thank u so much kak FL. post paling terbaik.. i like it. thanks

    ReplyDelete
  90. Btol sesangat!! rezki masing2.. cayok2 FL..

    ReplyDelete
  91. entry kak FL sungguh membina!
    love loadsss :)

    ReplyDelete
  92. betul2 apa yg FL ckp..lepas spm rase down je tgk kwn2 pg oversea..tp matrix sgt best!betul2 mara xamik bdk 4.0 pg oversea..last time masa kat mtx sy dpt 4.o so skrg blaja medic kat ukm..umo kite beza setaun je, tp i da grad pon!!alhamdulilah..

    ReplyDelete
  93. askum...thnks kak fatin. rasa bersemnagat nak sambung study lepas ni w/pun saya masih agak kecewa dgn keputusan spm hr tu..ingin saya berkongsi firman ALLAH SWT yang amat berkait dgn entri kali ini. 'boleh jadi kamu benci sesuatu padahal ia baik untuk kamu.dan boleh jadi kamu suka pada sesuatu padahal ianya buruk bagi kamu'. Allah akan menggantikan sesuatu yang lebih baik lagi.

    ReplyDelete
  94. testing testing 1 2 3

    Bissmillah.. tiba² berketaq lutut nak komen sini HAHAHA..

    Yes! berjaya komen. okiE FL sudi²lah singgah blog sy.. hee :D terujanya komen blog fofular niE.. haha, maaf agak kebudakan skit.. sbb mmg budak2.. lalalala.. jemput2.. harap² nampaklah komen niE..

    www.kayif.com

    ReplyDelete
  95. saya tak setuju 100% dengan entry ni.

    Loser!

    ReplyDelete
  96. cik fatin liyana, betul ke ambik political science end up sebagai cikgu tuisyen je?

    boleh bagi penerangan?

    ReplyDelete
  97. sy mmg suke sume yg FL ckp. idup jgn lar dengki-mendengki. x kemane pon kan. i always wish u all da best in ur life. nnt dah jadik doc, sile rawat sy ye. hihi! :)

    ReplyDelete
  98. FL! :) if masuk asasi uia pon, kalo english power,dapat level 6 for english placement test(requirement for first year fondation student), matrix setahun sahaja. then utk kos asasi kesihatan tu, arab just level 1. basic arab, mcm ayam apa, bunga apa. haha..sy cakap camni sbb org slalu slah anggap, asasi uia mesti dua tahun dan arab kena blajar tinggi2. nope.just basic..

    well, gudluck yer jd doctor! :)

    ReplyDelete
  99. Salam Fatin Liyana!

    Bagus entry nie...buat budak2 yang diluar sana yang masih 'mencari2 arah'.....;-)

    ReplyDelete
  100. thanks sis, bila sis buat entry ni rasa bersemangat balik..sy pun takdela gempak mana spm aritu sikit sgt dpt..tp bila sis dh ckp mcm ni sy nk bangkit semula.thanks sis :')

    ReplyDelete
  101. kak FL , THANKS FOR YOUR SUPPORTING , MY RESULT WAS SOOO BAD , IM DOWN BUT IM HAPPY GURL LIKE U NOT JUDGE PEOPLE BY SPM'S RESULT :')

    kak, matriks sgt susah bg sy , memang kena struggle lah kan ?

    ReplyDelete
  102. wow FL ! 9a1b ! hebat sangatsangatsangat ! da la cantik, bijak lak tu. tahniah !

    ouh, tips ni sangat bergune :) tenkiu

    ReplyDelete
  103. nice~
    matrix my first choice..
    ramai ckp matrix ssh...btul kew!!??
    camner akk leh score matrix??bg tip sket heheh:DD

    ReplyDelete
  104. kak fatin,betul ke klu tak perform masa matrix tak dpt tempat lansung nk buat degree.. igtkan budak2 matrix ni mmg dh dijanjikan tempat kat uni utk buat degree..and kalau sape yang perform well masa matrix mmg ade chances utk pegi overseas.
    btw, nice entry..keep it up !!

    ReplyDelete
  105. mmg betul pun..yg spm bgs2 pun xkemana kalau berangan je lebih.

    tp tersentap gak la bace pandangan FL tntg matriks..boleh pengaruh ramai org tu...huhu..

    actually, matriks ni lah jln penyelamat.yup.mmg perbaiki result.tp, utk smbg degree pun dia akn tgk result spm jgk sket2..matriks is the best choice if xdpt scholar. diploma n stpn mmg jauh sekali lah kan..rasanya itu la last choices.

    cth nya sy skrg stdy kat USM engineering. majority school of chemical engineering usm akan ambil 98% dari matrik. dan school kimia engineering ni merupakan yg terbaik dalam negara. dan telah terbukti..hehe..bkn nak bangga.juz nak share je..mana tau kot2 ade yg nak apply CHEMICAL ENGINEERING. ni sbb influence dr matrik jugak ni..huhu..

    ini kesahihan nya..http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0405&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_04.htm

    tp, blaja kat sini siyes susah dpt pointer 3.7 ke ats ...T_T

    matriks mmg kena struggle.kalau istiqamah, mmg sure2 leh je dpt above 3.80 :)
    dan bila buat degree dlm negra, mmg akn ditawarkan biasiswa IJAZAH DLAAM NEGARA.
    juz kena alert dan selalu ty kwn2 or on9 sendiri hari2 peri lmn web jpa..sbb iklan die ni dtg mengejut je...rm5400 1 sem..ok la..brebaloi2..dlu kurang sket taw.senior la yg bgtau..

    cuma, bila masuk matriks, nak xnak mmg sijil matriks tu laku utk sambung degree je.xleh nk stop 1 thn dlu ke baru belaja..mmg kena sambung terus.kalau x, xlaku.dan xlayak lah utk apply keje2 yg nk kelayakan atas spm.

    matriks tu, bkn tmpt buangan la...juz nak zero kan semua level..sbb, nak kita ade smgt baru, jgn rasa down atau rasa bangga sgt dgn spm kita. setahun je woo..mmg kena struggle..jgn caye sgt bila org kate susah...sbnrnya sng je.lecturer byk membantu. asalkn kau xmemain sudah la...dan doa. :)

    diploma bezanya, lama sket.tp kau dpt byk pengetahuan atau korg dah mmg sure2 je minat bidang tu...dan lepastu leh terus keje.
    tp matirk ni, selalu nya tmpt utk buat kita dpt ilham nak pilih kos ape.so, xmenyesal la lg kan kalau tersalah pilih ke ape if amek diploma. belaja mmg basic je la.
    fizik,kimia,math OR bio,kimia,maths OR accounting( kmj ade la..matrik lain aku xpasti)

    hehe...sori FL, pjg lebar..tp ske sgt bace yg pasal medic tu..huhu..tetiba teringat member2 amek medic dlm negara...hebat sgguh mereka ni...ape2pun..apa yg kita dpt, bersyukur je..spm mmg bukan segalanya..asalkn kita develop soft skill kte, blaja sgguh2,, leh je dpt deanlist every sem..itu lebih berharga..heheh...

    -ex-matrik-

    ReplyDelete
  106. diploma dan asasi 2 thn ke ape ke mmg bgs jugak...bkn xbgus pun..ramai je kwn aku blaja..mmg xdinafikan lah mereka lebih tau byk benda..yeah..
    tp, tu lah kn, ada yg x pasti lg nak amek kos ape..so, ramai akn pilih matriks..then baru dpt pencerahan(enlightment) ttg kos yg dia minat..wahahaha..ayat skema sket...baru exam titas td.

    so, xpyh la kata dak matriks bergantung dgn dak dip ke ape ke...mmg diorg byk gle ilmu..tp, kte leh sama2 blaja kan...dah itu choice diorg..haha..xpyh lah nk hentam FL ni...masg2 punye pilihan...mesti lah sume tkt tersilap lgkah..kte bkn ada kabel ke ape ke yg leh tukar kan kos kte ke tukar u ke ape...tu yg ramai xnk dip..maklum lah baru je abe abes spm..

    bezanya nnt, leh keje time umur muda sket lah kan..then kahwin..hahahha....

    jgn marah na...

    oke..mahu smbong study...maaf salah silap...^^

    ReplyDelete
  107. haah, festime pon pk matrik ialah pilihan terakhir,
    da la susah,
    tp alhamdulillah bole je,
    lagi satu paper je tggl, heee
    ooo, jd, kalau nk apply scholarship after matrik cmne? hahaha, kne tggu je ke?

    ReplyDelete
  108. fyi FL, mik political science leh jd PTD ok! oh pless cikgu tusyen??? taw x PTD tu pe? sila google. thanx.

    ReplyDelete
  109. wahhh, entry nie sangat membantu ;)

    ReplyDelete
  110. apasal la ramai sangat yang tak puas hati bila kak fl cakap yang matrix tu last choice? apa masalahnye? biar la die nak tulis camne. ni blog die. bukannye die tulis kat blog orang lain. yang tak suka tu,takyah la baca. hish!!!

    *sangat menyampah dengan orang kecik pemikiran*

    ReplyDelete
  111. hey there sis fatin.tis is my first time tgk blog akk.well im a spm leaver..sy pun 9a1b.apply jpa untuk pharmacy jgk.berangan nak pegi overseas jgk. dan ditolak jugak.. haha funny aite?haha..i tried to apply as many scholar i can..tp family i kate i ni obses.sb hari2 tgk scholar je.i apply uia asasi pharmacy,so if i dapat uia n matrix. which one is better? i dont really get the diff btween matrix n asasi.

    ReplyDelete
  112. salam. tlg jawab soalan saya. kenapa belajar political science end up jadi cikgu tuisyen

    kenapa political science dijadikan contoh utk kerja yang tak menjamin masa depan?

    "api aku takmau buat sesuatu yang aku tak minat. Boleh jer ambil course mengarut, kalau stakat nak pergi oversea. Tapi aku taknak. Aku taknak pikir short term. Ni berkaitan dengan future aku. Lepas study kau akan kerja. Takkan kau nak study politic science lepas tu end up kerja jadi cikgu tusyen?"

    takkan kau NAK STUDY POLITIC SCIENCE LEPAS TU JADI CIKGU TUSYEN?

    apa maksud sebenarnya?

    tolong bagi hujah. tolong ada kredibiliti atas tulisan anda.

    dan jangan memalukan diri anda sendiri.

    terima kasih

    :)

    ReplyDelete
  113. izib share this entry kat fb.this is very nice and motivation entry.i really like it.

    ReplyDelete
  114. hye there.
    your post is good except for the one that you mentioned about matrix is the last resort for SPM leavers. Mind you,matrix is the place for those who has excellent results in SPM and you know how difficult it is to obtain so called 'diploma/A-level/Asasi' within 1 year just to pursue degree. i believe almost all matrix students have graduated/studying for their degrees now. So pls dont misjudge the matrix students.

    p/s: Im a former matrix student n pursuing my PhD. Im 25 years old. Alhamdulillah =)

    ReplyDelete
  115. Lecturer saya kata nak dapat 4 flat kat matrik sangat lah senang kalo nak compare ngn asasi..kalo rezut student thn tu suma teruk dia akan turunkan gred..cthnya kalo 85 dah A mybe dia akan trunkan gred A kpd 80..camtulah...so sbb tu lah ramai je yg dpt 4 flat kat matric compare ngn asasi uia..sbb tu lah kalo dpt 3.5 pon dah bole try apply medic/dentist/pmacy..


    setuju!!!!

    ReplyDelete
  116. ouh saya tak bersetuju sangat when u said that matrix ni adalah tempat last untuk spm leaver.n bg sy yang pernah belajar kat matrix,its really tough to get 4 plat.3.50 ke atas pon.sebab kami belajar dalam masa yang singkat jugak.matrik or asasi tu tak penting.yg penting student tu sendiri.errr.kalau cakap matrix tu tmpt last.how bout stpm?diploma?or kolej2 swasta?LOL!!!!!!!!

    ReplyDelete
  117. fl, pembetulan di asasi uia 2 tahun tuh ye, actually, before masuk ada test for english level, kalau level 5,6 layak amik assasi setaun je, and kalau level 1-4 , baru ambil 2 tahun.
    ramai baca blog awak, nanti adalah tamau msk uia sebab assasi 2 year :)

    ReplyDelete
  118. fatin i love your entry la..mmg betul jgn pdg result spm je.dlu sy pnye spm xla bgs sgt..just dpt 4A je & yg lain B. Dpt U tp bidang karut & sy xmnt. Sy mnt bdg Accounting n dpt ofer dari politeknik wat diploma Accounting. Mmg xnk jgk coz kwn sume masuk U. tp my sepupu ckp g jela blaja poli. nnti sng dpt kje terutama kje kerajaan. pas blaja 3 taun kt poli alhamdulillah my result 3.5 n above & terus dpt kje kerajaan.xlme mengganggur dlm 2 bulan je duk umah. dpt ofer dari UPM wat degree but sy org susah & terpaksa la tolak dlu. now sy dh bkerja sbgai kakitangan kerajaan sudah 3 tahun. mmg mau cari pengalaman & kmpul duit dlu. taun depan nk smbg degree xnk susahkan parent lg & xnk wat loan ptptn lg..haha..kje gov ni mmg byk benefit..bila nk smbg study leh mntak cuti belajar & gaji dpt half..so xpyh wat loan lg coz dh ade income sndiri..xpela lmbt dpt degree pun jnji dpt kje dlu & dpt bls jase parent yg 2 lbh penting. so terpulang pd adik2 nk start dari mane dlu..yg pnting wat yg terbaik..ingat parent dh susah pyh utk kita..jgn hampekan diorg ye..ank yg soleh adalah anak yg selalu mengembirakan ibu bapa nya..biarkan ibu bapa kita menitiskan air mata gembira & bukan kesedihan..bila dh study jauh pd parent jg diri & jgn cepat terpengaruh dgn kwn yg boleh merosakkan diri sendiri.kne pandai pilih kwn tau. ok good luck for u all..

    ReplyDelete
  119. walaupon saye belom ambik spm lagi tapi entry ni memang membantu~!
    keep up the good work Dr.Fatin ^-^

    ReplyDelete
  120. setiap orang mempunyai perspektif masing-masing. mungkin kpd yg pelik, kenapa matriks seperti last choice adalah kerana terdapat pelajar 2A pun memsuki matriks. itu yg sy tahu. tp, ya, rezeki ada dimana mana. setiap orang akan diberi peluang kedua,insyaAllah, selagi dia tidak putus harapan. percaya dengan rezeki dan teruskan memperbaiki diri.

    ReplyDelete
  121. I love this entry.. :)

    ReplyDelete
  122. nice laa kakak comel ! hrp2 laa dpt jd cam akak.. hehe ~~ takot sngt nk spm taon nie..

    ReplyDelete
  123. entry ni bagus. tp ak rs, klo ko x ya nak banding banding matrix, asasi, n diploma lg bagus sb ak rs bile ko ckp tu, ko buat budak2 lpasan spm yg x dpt buat cm yg ko punye opinion tu rs useless.

    ni ak rs la. masing2 ade opinion masing2. ak bkn nak kutuk ko punye opinion. cm ak ckp td, entry ni bagus. ko pon pemes punye org, so kene watch ur words siket. sb tu la org pemes bnyk kontrobesi sb ckp maen taram je.

    u r educated enough to think.

    ReplyDelete
  124. tenkiu for sharing! :)
    a lots of information!
    i LIKE!hehe..
    <3

    ReplyDelete
  125. syst , i like ur entry ((: give me motivate .

    ReplyDelete
  126. tenkiu for sharing!
    a lots of information!
    i LIKE! :)
    <3

    ReplyDelete
  127. well fe my case , im madly wana be a dctor dulu time skola. pastu spm mmg struggle gile ah kan then result pun klua. and it worth it. subject sciences semua tip top then apply upu semua letak medic pharmacy dentist and so on yg related dgn health scns la. but to my surprised bile klua result upu bende lain yg dapat. engineering ? wth. mmg rase unfair down gila and rasa gve up tanak study pape dah. but now im in my 4th sem in building engineering somewhere. and im so glad to be here and yes i realised god knows eb=verything better than anybody . :))

    ReplyDelete
  128. sy student asasi UIA. haha first time, masok UIA bangga kot! INTERNATIONAL...tapi mmg study ssah gler struggle la. yelah study bkn bhse kite plus plak kne study arab. ader member smp 3 kali kot kene repeat arab. kesian dgn dorunk. tp alhamdulillah la saya xkne repeat. sbb PAPE PON KITE BUAT KENA MINAT. mase mule2 saya pilih nk study human sciences my parents tentang gler2!! cakap nti nk keje ape la...tapi i know what i want! then my father gtaw yg byk kot peluang keje yg sy bleh dpt skang nie..kdg2 kte kne buat ape yg kte pk btol.

    sori membebel plak. :)

    ReplyDelete
  129. tk0tnye na wat keputusan cam nie..huuh..xpe la..redha je la..:)

    ReplyDelete
  130. SPM dan alam University bagai langit dan bumi =p

    ReplyDelete
  131. "Asasi kot weyh, rugi kau tak ambik, takkan nak masuk Matrix kot??"
    "Matrix adalah pilihan terakhir untuk semua SPM leavers."
    "Ibarat macam kau punya result SPM teruk gila pastu kau nak repent and yeah Matrix is the one for you. Senang kata ia adalah tempat buangan untuk spm-leavers yang tak dapat pegi mana-mana."
    --big MISTAKE here FL--
    For those yg konon2nya rasa matric is the last choice 4u, u r totally WRONG babe..come on la..mentality kasi bukak ckett...bkn smua org hv d opportunity to enter matric yg knonnya tmpt buangan spm leavers, asasi UIA, MARA, JPA, n whatever la yg FL mentioned..how bout d rest yg result kureng gempaxx..n still want to study..klau lah bebudak ni tepengaruhhh,bleh jd gv up nak study n mematikan semangat..loadsss of options babe..STPM,DIPLOMA,ILP,POLITEKNIK, MAKTAB,SPA,FOUNDATION,etc..sila jgn pandang rendah ok..bkn ex-matric je yg touching, bebudak lain yg study STPM n etc smua 2 pn terasa lah cz langsung x kena highlight..rezeki d tgn masing2 n destined from god.. trust me,u all still hv chance utk pegy oversea kalau result bagus..bkn smua yg msuk matric,MARA n JPA berjaya..ada yg terkandas ok..To FL,kitorang x blame u..it's good 4 u to admit n learn ur mistake..we still wanna be ur top follower cz other than diz entry, yg lainnya sgt inspired..peace no war!;)

    p/s- correction, Matric adalah tempat spm-leavers yg resultnya bagus ok...bkn sebaliknya..;)

    ReplyDelete
  132. I seriously don't agree with you about "Matrix adalah tempat buangan untuk spm-leavers yang tak dapat pegi mana-mana." Matrix was my first choice and my SPM results takde la teruk (9A1s, 1A2). Matrix belajar setahun terus dpt amek degree banding ngan form 6 ke or diploma. I was in matrix for a month pastu keluar sebab dpt JPA scholar for medic overseas program and I did foundation instead. So bdk matrix jgn rasa down ok. ^^

    Skarang saya kat Universitas Indonesia, Jakarta. And heck yeah, saya sgt tak suka kalau org kata bdk lepasan Indon adalah org buangan ke ape coz I got 3.97 for foundation's CGPA and we even had to sit for entrance exam. I got UI and UNPAD but I chose to go to UI.So persepsi yg kata matrix adalah the last resort and lepasan Indonesia adalah pelajar buangan harap dpt berubah. :)

    Let's prove to them that we're as good as the local graduates! ^^

    ReplyDelete
  133. hye sis:)
    sape kate mtrix tu untuk budak2 buangan?spm-leavers yg tak best? whoaa terase ati taw u...

    matrix lagi best.. bile buat comparison dgn member yg dtg dr satu asasi U** ni, diorang tak belaja pon ape yg dak matrix belaja sedangkan bende tu basic.. n stigma kate masok matrix adelah susah is wrong. matrix sangat cool. siape berusehe sungguh2, memang 4flat dalam tangan.. hehe..

    tu je.. hehe. peace!

    ReplyDelete
  134. matrix is ok...jgn prejudis..cuba dulu baru tau..yg pentig work hard only for 1 year..pastu score pastu kompem masuk U...n adik2 da jimat masa tuk dapat degree..gud luck

    ReplyDelete
  135. untuk budak2 sekolah biasa,dapat matrix memang dah kire WOW gile.serius!tp utk budak2 SBP,MRSM,sekolah2 elit,masuk matrik tu mcm tu tempat paling bodoh utk kau.mmg moral down ape semua sbb kawan2 sebok cite nak g negara tu negara ni,kalau x pon,atlis utp ke,asasi um ke.kau matrik je?semua org pon akan pandang rendah dekat kau.tp betul ckp org tak kenal maka xcinta.masuk matrix perghhh heaven gile.blja best kawan best environment best.at last segelintir kawan2 yg gebang2 "aku asasi um" last2 masuk uni2 biasa dgn kos2 biasa je.tp xpelah,tayah nak dengki2 Allah dah aturkan yg terbaik utk semua.congrates FL n good luck utk semua.nice post :)

    ReplyDelete
  136. salam fatin. terasa nak comment plak kat sni. hehehe.

    betul ape yang fatin ckp psl mostly budak mrsm n sbp nak masuk utp. cikin pun terikut2 dgn kwn psl utp. mintak mara, ckin tak dpt. lagi2 nak buat medic awl2.
    but, semua dah di tentukan oleh ALLAH, cikin dapat masuk utp.

    mula2, x suka sbb dpt civil engin. but, akhirnya daripada x suka.. dh bertukar kpd suka. :)

    nice entry fatin. all the best.

    ReplyDelete
  137. that's true,.bukan sng nak masuk matrix ya,..6A spm pun tak kompom leh dpt tau...lagi lah yg dpt result teruk,.jgn mimpi lah nak dpt tmpt dlm Matrix.so Matrix it's not for last choice lah an..

    ReplyDelete
  138. terima kasih kak, saya rasa lebih bersemangat nak sambung study lepas ni.. =D

    it's just the beginning kan =)
    thanks akak,
    kakak pun gud luck yea..

    ReplyDelete
  139. kot ye pon..jgn mrendahkan matrik.

    ReplyDelete
  140. banyak experience ni sampai semua di listkan sekali . :)

    ReplyDelete
  141. assalamualaikum
    ah entri nie best !!
    thanks =)

    ReplyDelete
  142. sgt memberi inspirasi kak fatin.thanks a lott :)

    ReplyDelete
  143. ENTRY YANG PALING BEST! Walaupun sye still budak2, tapi entry ni sangat bermakna :)

    ReplyDelete
  144. first time kot masuk blog nih..
    ramai giler pengikut!
    kalah Faisal Tehrani tuh...
    gud luck Doktor..
    all the best!

    ReplyDelete
  145. . sys ,, mw tnya . sys tyme d matrix dlu ambl modul brapa eh ? :)

    ReplyDelete
  146. setuju dgn entry u, and setengah komen kat atas ni.
    Matrix mmg mcm medium org nk kedepan. And kite kene work hard utk hanya setahun. And pengambilan matrik pon ditapis, dorg tak blindly amek org yg 3A 4A, as long as sc subjek diorg A, and tade C or D..So even ramai 9a's 10's..we are still compatible.. Beza nye rajin dgn malas and rezeki Allah.. Ade yg spm biasa je, tp dekat matrik 4 flat. Ade yg 7a's and above tp dekat matrik mereka teruk. And matrik jugaklah tempat ramai org terleka. Sebab semua muda remaja and sebaya. Time tu la nak couple2 bagai.
    Setuju dgn u ckp, even ade yg blaja kat poli, tp sekarang bleh pursue blaja oversea masters in engineering etc..And ade yg blaja engineering kat UM ke ape ke, but then end up as penganggur. Rezeki kat tgn Allah..As long kite berusaha, tawakal and mintak pertolongan dari Allah.

    ReplyDelete
  147. You are my inspiration, hehe. Good Luck in your life, FL! ^^

    ReplyDelete
  148. mtrx ke asasi ke diploma ke..
    or
    oversea ke tak over ke..
    yang penting thesis kene buat pastu masa viva korg sakit kene kondem.

    ReplyDelete
  149. Jangan takut masuk UIA sebab Bahasa Arab. Kalau science-based students, tak strict sangat untuk pas level bahasa arab. Lagi pun belajar basic je. Yang UIA tekan betul-betul masa matrik ialah bahasa Inggeris, ada 6 levels. Whereas bahasa arab, only two, for science students.

    Bahasa Inggeris boleh, bahasa syurga (arab) pun dapat.

    Pahala pun dapat belajar bahasa ni.

    One more thing, ramai je kawan saya yang dapat tukar ke pharmacy daripada biological science. Tapi untuk Medic, UIA memang strict. Kalau usaha kuat, dapat pointer bagus masa matrik UIA, akan dapat tukar course. Course apa-apa pun. Sampai ada cakap, pilih je apa-apa kursus pun untuk masuk UIA, then tukar. Ada kawan saya engineer dapat je tukar medic masa first sem.

    Jangan bimbang, kat mana-mana pun, kalau usaha kuat, akan berjaya.

    ReplyDelete
  150. ok.fine!!!smagat da naik da nie.nk blaja btol2.rzeki suma Tuhan yg tentukan.<3 fl...hahaha

    ReplyDelete
  151. ADA BANYAK UNSUR RIAK. Bukan nak berdengki. Tapi MEMANG BANYAK UNSUR RIAK.

    ReplyDelete
  152. kisah perjalanan hidup yang boleh dikagumi dan diambil panduan untuk adik-adik lepasan SPM..

    i'm still newbie on blogger

    ReplyDelete
  153. salam,
    akak dulu pn dak matrix.tmbh malang abis matrix kena campak entah mane2 uni yg bukan top in m'sia.rasa mcm dunia gelap je.then ayh atur masuk this private uni n d IT is not really my choice but later i minat gile.now here i am with 10k above income every mnth...banding dgn kwn2 akak yg UTP la overseas la..diorg pn gaji x sampai 5k...thanx 4 dis entry FATIN...
    tarra

    ReplyDelete
  154. dik,
    nice entry but i just dont agree with ur statement of matriculation is the last resort cos, actually, student yg masuk matrix is the chosen student from spm, it's not the place untk budak2 result tak elok untuk tebus balik their spm. No, matriculation is the fast track for student to further their degree compared to other asasi or even diploma or even STPM. Takkan kementerian nak bgi budak2 yg result tak elok amek course (matriculation) yg durationnya lagi pendek dr asasi,diploma or STPM. That's why if u look at the syllabus of matriculation, the detailing of every topic is almost the same as 2years punya course tapi sebab budak2 top scorer je yg masuk matrix, dats y kementerian just buat matrix selama setahun je. Maunya gila if budak2 yg tak brapa nk score spm masuk matrix kot~ pahtu brapa kali nak repeat matrix..

    but ada pro n cont nya...if dat student nak amek course yg lebih menjurus ke arah technical for eg. architecture or engineering, it is better for them to take asasi or diploma course from the beginning they will got the knowledge, means from A-Z la blaja benda yg berkaitan shaja secara precise, not in general like in matriculation or STPM.

    thats my 2cents from my experience as the person who involved in the board of organizing the school system in malaysia.

    ReplyDelete
  155. FL..

    sis nak smpai kan hajat blogger ni..jemput la jengah ye.. ;)

    http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/04/bila-musuhku-teringin-nak-jumpa-fatin.html

    ReplyDelete
  156. terasa fatin cakap matrix is the last choice for spm leavers. tak semua orang boleh masuk matrix. huhu T___T because im from matriculation too..
    org yg dpt 10 A1 3 A2 pun tak cakap matrix mcm tu. bangga je masuk matrix. rezeki kita tak sama dengan org lain. jgn lah ckp mcm tu.

    ReplyDelete
  157. i juz nak tulis
    chumel la u ney

    ReplyDelete
  158. kalau org ckp matrik tu tempat buangan result spm xlepas pegi mana2, how about those stpm, politeknik, diploma etc? sape yg kata matrik tu tempat buangan mmg silap. sume yg masuk matrik sume berjaya even result spm bkn 9A1 skali pun, tp future lebih berjaya daripada yg dpt 9-10A1 sangat tu.

    ReplyDelete
  159. yeahh , entry neh berguna untuk semua . hee tq sis ;)

    ReplyDelete
  160. nice info.
    cant wait tuk sambung belajar lg. :)

    ReplyDelete
  161. Hi fatin.
    first tym read ur blog n sangat impressed. ^_^

    anyways..i did my engineering bach in uia. also now pursuing master kat uia. But if diberi peluang utk putar balik masa...i would've choose another univ. lama kot kat uia. same batch from other univ dah kerja almost a year, kite baru nk keje. hihi.

    so to all spm leavers, fikir elok2 b4 buat any decision. ^_^

    wassalam. ^_^

    XOXO,
    Liyana SCR

    ReplyDelete
  162. Fatin Liyana, awak memang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk berjaya. Walaupun awak kecewa, awak still usaha untuk dapat ape yang awak nak. Saya rasa, semua orang patut contohi keazaman awak, ntok jadi seorg doktor :) cuma... bab matrikulasi tu.. I believe that most of the students would greatly indebted to have the place in matrix. trust me! sebab sye salah seorang yg nakkan tmpt, tp sye cuma dpt asasi undang2 d uitm.. but still, sye rse bersyukur sgt2 :D sye trpggl ntok bg komen sbb hal nie, coz sye rse, spe tak nak fast track to degree (1 year)? In fact, semua yg msok matrix hebat2 belaka, sebab ade measurementnye baru boleh msok. Sye recommend student2 yg rse diorg ade kemampuan ntok catch up knowledge ngan cpt, u should join matrix :)tp option yg laen2 pon okie gak. yg penting, rezeki :)

    ReplyDelete
  163. salam cik fatin :)jom singgah ke blog sy jap http://zetabelweil.blogspot.com/

    ReplyDelete
  164. matrix is the best place ever!!..mmg best sgt stdy kat matrix..walaupun penat gile x leh nk deny..tapi rase berbaloi.:D

    ReplyDelete
  165. atleastttt aku ade diploma OK..xpayah nk berlagak sgt la matrix pon..lau sangkut kau dpt ape??atleast aku ade diploma..kau ade????

    ReplyDelete
  166. datang sinie bkn nak crite pasal entry kak FL just na tnye knape dh lame update blog?dh blik malaysia ke kak FL??

    ReplyDelete
  167. and kat matrik tu la kte kenal fatin liyana asri yg chantek n pandai niyyyy :)

    ReplyDelete
  168. salam dik fatin..nice entry..cantik adik nie..da follow u..follow blog me boley? http://izzura.blogspot.com (*_*)

    ReplyDelete
  169. Salam,
    sy setuju ngn Fatin, jika org laen ada kelebihan jadikan mereka inspirasi bukan musuh=))

    n good luck for u Fatin Liyana, moga dipermudahkan cara utk jd seorg doctor. insayaAllah..

    Jom Melawat New Zealand di blog km:

    http:kisahkami83.blogspot.com

    ReplyDelete
  170. kalau dulu mmg matrix adalah pilihan terakhir...tp skrg amtrix pilihan utama..sbb dapat singkatkan masa...tp kena strugle sbb susah..:)

    btw..nice entry untuk budak2 lepasan SPM...weee..niq dulu pon masuk form 6 jap..pastu smbung kat Pusat Latihan Pengajar..

    now..dah jadi lecturer..wahhh..best ngajar student!!..^_^

    meh bace entry terbaru pasal cik epal..
    Kecian Cik Epal..!

    ReplyDelete
  171. fatin liyana, which sbp were you from? and how old are you actually to keep on saying matric is the last choice for spm leavers masa zaman kamu? you're only 22 right? well i'm 23 and i'm from TKC, i bet u know this school. me and my friends were proud choosing matriculation after spm and we NEVER ever look down on matriculation programme. gosh, sorry to say this but you definitely sound arrogant..

    ReplyDelete
  172. i just dont understant why you said matrix is the last resort for SPM leavers.

    ReplyDelete
  173. best dah nak balik bljar kat mlysia.. ukm pulak 2..

    pasal utp suami sy masuk utp ngan trial pas 2 kuar ambik medic lpas dpt result spm.. huhuhu.. baru sedar minat buat medic..

    ReplyDelete
  174. hidup kat matrik memang memang memang best!!! dulu pun sy mati2x x nk pg matrik tp Alhamdulillah i meant to be a matric student... tgah tunggu result final skrg ni...

    ReplyDelete
  175. Pekehal lu nak buruk2 kan matrik.....

    ReplyDelete
  176. ok...even i am ur new reader 4 this blog, i'll really sure that u r good n nice one.... k g.luck DOC

    ReplyDelete
  177. yer betul...bijak pndai dhulu x mnjaminkrjya skrg...x semua lah..
    Tp bykn berdoa dan berusaha..rezeki dia shj yg bg..

    Ada kwn dlu bst student..tp skrg..brhnti krja dan jd suri rmh sepenuh masa...

    Dan ada jugak kwn fail smua subjek SPM..minat dlm seni lukisan..smbung form6 dlm seni..brjya msuk upsi..sekrg dah bergelar seorang guru..jgn sekali2 kita memandang remeh seseorng...

    :)suka topik nih..tq fatin

    ReplyDelete
  178. salam satu dunia.

    kepada semua yang tertanya2 kenapa FL punya ayat: Matrix adalah pilihan terakhir untuk semua SPM leavers;

    sebabnya si cik FL ni asalnya dari SBP. SBP ye adik2, bagi lepasan2 SBP tu kira matrix ni agak2 last option bagi diorang tapi kire top option bagi budak2 sekolah biasa. kebanyakan budak2 macam ni, budak2 STF ke, Tunku Kursiah ke, dan MCKK ke, dan segala kolej2 budak2 top scorer zaman sekolah memang banyak yang aim pergi overseas, sama ada buat prep dulu ke, A-level dulu ke, semuanya memang target dari habis pmr tu nak pergi belajar kat luar malaysia ni. sebab tu lah bila cik FL dapat ofer setakat buat foundation di local uni dia tak berapa nak pandang/berminat.

    semua ni pengaruh environment kita jugak, dari sekolah mana kita datang. pls, dont feel offended, im saying the right thing. berbeza situasi dgn non-bumi yang rata2nya agak kesian dekat malaysia ni whereby kalau diorang paling gempak pun dapat buat stpm baru pergi overseas, itupun nasib2 je nak ditaja unlike budak melayu.

    kpd budak2 spm, tak payah takut lah. korang duduk matrix, result setakat 3.0 pun boleh mimpi dan dapat apa yang korang nak buat sebab polisi dan tradisi nya, kementerian memang akan serap korang dulu, baru pandang muka2 budak2 stpm yang gempak2. pernah dengar budak2 cina yang frust menonggeng dapat 4flat stpm tapi masih tak dapat medic local? siap terpaksa belanja sendiri study kat luar.

    ok, i think that's well explained.

    kepada cik FL selamat pulang, macam nak pura2 sakit dan buat cekup kat HUKM pulak nak jumpa awak (:

    ReplyDelete
  179. hye kak fatin, bukan ke klu amik matrix mmg dh di janjikan tempat di ipta.. ?? even kte compete dgn budak asasi ..and if perform well maybe ade chances utk further di overseas just like what you did.. takut jgk nk amik matrix sebab ramai ckp matrix tu utk spm leavers yang results teruk2..padahal ramai je masuk matrix tapi results hebat2 even lagi hebat dr yg dpt ipta terus.
    anyways, i like your entry..good luck in your future

    ReplyDelete
  180. tak penting di mana kita bermula, yang penting di mana kita berakhir ya adik-adik...

    dari "akak jurutera".

    kih3

    ReplyDelete
  181. sangat kagum dgn kamu FL..9A ? wah...pandainya....patutlah dpt amik medic..good luck n take care ye...^_^

    ReplyDelete
  182. "fatin liyana ni kaki tengok DVD ni"

    kata Pak Jabit.

    muahaha

    ReplyDelete
  183. Hi assalamualaikum FL.
    Kte sme umur. n rsnya amek spm tahun yg sme la kot.. gud entri.. tp i ade sikit komen la entri ni. soew kalu kecik ati.. in my opinion, u mcm prejudis sgt je dkt asasi uia tuh.. mgkin sbb 2 tahun eh bru dpt smbung degree?? and blaja basic arabic?? dlm cari ilmu, takde yg senang.. btw, im UIA stdent.. next sem masuk 3rd year dh.. in medical fie;d jgk wpun bkn medic.. XD
    for all, tak kesah la korg masuk mana2.. tu rezeki dr allah.. luv wat u have.. kdg2 org nk sgt apa yg kte dpt, tp kte xhargai apa yg ada.. gdluck sume.. n FL, be a gud doc k.. sb from my clinical posting, ade je doc yg bgus n ade yg kerek.. be d best.. :)

    ReplyDelete
  184. Nice post. but i don't think you should say that matrix is 'tempat buangan' student SPM. I am matrix student too, and matrix is my first choice, because I don't like going oversea though my SPM results boleh je apply. STPM is my second choice.Just imagine kalau matrix x wujud kat dunia ni? U nak study mana?For me, you should rather say matrix is a place yang u boleh uji u ni betul2 pandai ke tak sebab 3.8 ke bawah dah kureng chance nak masuk u. Matrix is one of the greatest moment I ever had. Tau u pun matrix jugak kan, so tak payah nak merendahkan matrix because u r one of the matrix product and u should be grateful of it. I dulu pun dapat je twinning program yang u dapat, but then I think studying in Malaysia is better sebab nanti nak keje kat sini gak. I don't know about u la kan. U pakai scholarship ke tak.
    Anyway it's ur post, not mine. Sorry if my words are a bit harsh. This is my opinion je.
    -local medic student whom proud to be an ex matrix student-

    ReplyDelete
  185. Nice post. but i don't think you should say that matrix is 'tempat buangan' student SPM. I am matrix student too, and matrix is my first choice, because I don't like going oversea though my SPM results boleh je apply. STPM is my second choice.Just imagine kalau matrix x wujud kat dunia ni? U nak study mana?For me, you should rather say matrix is a place yang u boleh uji u ni betul2 pandai ke tak sebab 3.8 ke bawah dah kureng chance nak masuk u. Matrix is one of the greatest moment I ever had. Tau u pun matrix jugak kan, so tak payah nak merendahkan matrix because u r one of the matrix product and u should be grateful of it. I dulu pun dapat je twinning program yang u dapat, but then I think studying in Malaysia is better sebab nanti nak keje kat sini gak. I don't know about u la kan. U pakai scholarship ke tak.
    Anyway it's ur post, not mine. Sorry if my words are a bit harsh. This is my opinion je.
    -local medic student whom proud to be an ex matrix student-

    ReplyDelete
  186. akoobukanbudakmatrikjauhsekalinakgoverseaApril 24, 2011 at 5:05 AM

    nape sume org cite psl result kt sini...ak je ke yg bodo kt sini?? sume org pndai2....

    ReplyDelete
  187. this is really helpful..
    thanks sgt2 kak..
    sy dlu mmg nk avoid matrix sb org ckp matrix is like HELL..
    well, kalo org boleh struggle, y not us kan?
    lps bce entri akak, sy pon jd berkobar2.. xpe la masuk mtrix dlu pon. kte struggle c2 n capai apa yg kte nak.. :D

    thx! :)
    first time komen cni.. ehehe..

    ReplyDelete
  188. patut off kan je anonymous identity tu..baru kita tau siapa budak2 medic malaysia yg habiss bagus tapi ketaq nak tulis nama diorng ni..

    ReplyDelete
  189. matrik pun ok la...betul kan kak fatin... semua d atas tangan kita!


    we can do it!

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...