Saturday, February 26, 2011

Hidup Di Perantauan

Assalamualaikum

Hidup di perantauan ni nampak macam best, hidup dengan kawan-kawan, pergi travel, rasa makanan baru, belajar bahasa baru dan sebagainya. Best tu memang best, tapi banyak jugak tang tak best dia. Terutama bab makananlah. Bila duduk di perantauan, memang makanan mesia itu diangkat tinggi, dijunjung dan disembah bagai tiada hari lagi. Sejak duduk diperantauan juga, kami menghargai pasar malam, bazar ramadhan dan warung jalanan lebih dari The Curve & Midvalley. Tengok betapa dalamnya kecintaan kami terhadap lauk-pauk tempatan?

Namun bak kata peribahasa melayu, alah bisa tegal biasa. Emangnya donk, tiap hari gue makan dorongan ajah. Udah biasa kok. Walo makanan Indonesia tu enaqqq bangeett, soalnya gue dari malaisia kok. (Hello readers from Indonesia =p !) Jadi, bagi menenangkan hati yang gundah gulana ini, kami sering buat jamuan potluck. Dengan mengadakan potluck, kami boleh merasa pelbagai jenis makanan mesia dalam satu-satu masa. Walaupun tiada bazar, tapi takde hal, kami akan ciptakan bazar itu dengan skil memasak masing-masing demi maruah bangsa & negara!

Semalam kami buat jamuan potluck. 2 session ok, breakfast & lunch. Adakah ini tamak haloba?


 #1- roti canai by Su | #2- tehtarik by Farah | #3- kari ayam by me! | #4 donut by Farah


Untuk breakfast kami makan roti canai kari ayam, tehtarik & donut. Nak menitis air mata sebab sedap sangat. Kari yang aku masak satu periuk terak habis dalam sekelip mata. Terharu boleh tak?


Makan dalam skill's lab. Puas giler dapat makan !


 Me & Tika. Hari ni aku pakai tudung. Everybody was like 'Eh, atin pakai tudungla hari ni!' Dengan selamber aku jawab 'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL


Agak-agak dah tengahari, kami masuk tutorial room dan bersedia nak makan lunch pulak! Makan lunch agak berat ye. Walaupun perut masih kenyang tapi kugagahkan jua tulang empat kerat  ini untuk menyuap nasi ke dalam mulut. KAU GILER KE MAKANAN UNTUK LUNCH NI SANGAT HEAVEN. SUSAH GILER NAK DAPAT KAT SINI TAU TAK. Korang nampak tak betapa siryesnye benda ni? Nampak tak? Sebab tu aku guna capslock.


1# - rendang ayam by Bella & Tika | 2# - ayam masak merah by Yana, Amal & Su | 3# - acar by Fido | 4# - nasi tomato by Amal


Ini adalah muka chef-chef anda. Amal  tengah tangkap gambar ni, jadi dia takde dalam gambar. Oh sepatotnya Nik kena ada dalam gambar sebab dia goreng papadom. Tapi dia lesap setelah makan. Hanya Allah yang tahu.

Syukur ya Allah, puas sangat dapat makan semalam. Walaupun masing-masing rindu masakan mak masing-masing namun apakandaya, masak sendiri pon jadilah. Tak sia-sia aku selalu masuk dapur bila mak aku memasak, dapat juga aku mempraktikkan ilmu masakan yang mak aku bagi hehe.


On a side note, I would like to thank to all of you for your loving supports towards HoneyKoyuki! Until now, HK has made around 15k followers & 20k fans! That is seriously a lot of number friends. Can't achieve all of these without you guys. Mari peluk secara virtual*

Thank you for reading this entry !

142 comments:

ain revival said...

tetap comey pakai tudung pn...
ain jeless nie..hehe

MéuzAngelo™ XXIII said...

adess.. dah la tgh lapar ni.. :p

✿ YaYa ✿ said...

he3.. kak fatin pakai shawl ke, pkai tdung biase tu ke, still nmpk cun.. rase nak cubit2 je pipi tuh.. =p

Indah Mulya said...

baru je baca2 balik ur old posts..terus hapdet baru..hehe..sgt memahami semangat 'menjulang makanan msia'..we r having the same prob here..huuu

twinkle twinkle said...

tdg bawal look sweet ;D

Akulah Aqilah Itu said...

OK, lapaq nasik tomato.

Cik Kyla said...

bestnya duduk di perantauan. :D

Ryna Tri Asmara said...

ayam masak merah tu nampak sedap la :D

Anonymous said...

asal? biasanya tak pakai tudung ka?

mayra aish♥ said...

hehehe..
t'ingt tyme study dulu slalo masak-masak n tukar2 makanan cm neyh (^__^)

Syuhadah Razali said...

kak FL cun je kan pakai pe pon...jels,,
complete je hidup akk kan...suka2..

Carl Samsudin said...

ko pandai masak ke weiyh? wah! bile nak masak lagi? nak rasa.

Pojie said...

FL; nak minta jasa baik FL leh x..

on 20-25 May im going to bandung...
Student2 malaysia kat sana boleh bawak jalan jalan x.. heheh

Miss Fairladyjim said...

doc yana, hari ni miss jim dah hari ke 2 diarrhea so seksa...tgk makanan2 tue sume memang terliur..tapi apa kan daya takut nak makan buat 2 3 hari nie..:|

Nazzy said...

sweet...cntk sgt2...

nuruljannah sukhri said...

FL ni pakai apa pun cantik...

Saza Infineez said...

Dear FL,
Nak kasi soalan utk 'dear FL' nih..hehe..mcm mana FL first time get involved in modelling ek?teringin sgt nak tahu..hihi ^^,

nazrul ashraff said...

wiiii...mabelesnya~~~

suriani sakura said...

sedap tu...

Fatin Liyana said...

thank you korang!

kte pon bile tgk blik gmbr ni, rs lapaq giler!

dh lame xpkai tdung bwl, rs mcm susah sgt hehe!

Fadzleen Ezyani said...

fuh..laparnyee tgk makanan2 tu..

bila pk2 balik, bertuah jgk dpt study dekat2 ngan umah je..10minit je medical school dgn rumah kite..hee..

tp tgk gamba2 FL, teringin jgk nak dok luar negara tp mesti menangis terlolong2 sbb homesick..hee..

btw, kamu sangat cantik!!

laskar rainbow said...

terliurrrr!
glurpppppp (telan air liur)

Anonymous said...

comel :)
bila dah berjinak-jinak ngan shawl ni, teringin sangat nak pakai tudung bawal balik. hehhe.

Isteri Yang Comel said...

wah lain bile atin pakai tudung.. wah mesti terro masak kari tu....

Encik Amman said...

ok. anda comel memakai tudung itu dan kurang mekap. hahaha.

izzati 89 said...

comel gak pakai tudung bawal... hihi... sodapnyo mknn... nyam3

ReAnLuFVanILLa said...

kenape comel sangat ni:) suke tengokkkk:)

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

lame x dtg sini..dah berubah template blog ni..dah bnyk fans x nk pakai domain sendiri ke?

Mohamad Shafiq bin Hamsi said...

cute statement :)
"Me & Tika. Hari ni aku pakai tudung. Everybody was like 'Eh, atin pakai tudungla hari ni!' Dengan selamber aku jawab 'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL"

i can imagine~

zuhanismohamed said...

kenapa makan sambil pakai lab coat tu ? kool woh..he he

nuraini said...

lapar jugak akak :)
hihi
best stay di oversea kan.
insyaAllah, nak jugak!

eesyaheera said...

DAH LAMA TAK TENGOK FL PAKAI TUDUNG BAWAL. HIHI. NAK KARI AYAM SIKIT. NAMPAK SEDAP PULAKKKK

MARI PELUK SECARA VIRTUAL! :D

Deyy Anna said...

beshnye aka pandai masak...hehe
nak jugak... :p

Amira is mira said...

hai atin....still comel even pakai tudung biasa.pasnie bole cter pasal makan2 lagi..n lagi best kalau cter pasal jalan sna-sini

mysara said...

wah..cantik la akak pakai tudung bawal..:)

qyqa said...

tomelnyaerrr kak atin..
kalau x pakai lens lagi nampak neutral n sweet gilak!!!

-ilyannur- said...

peluk2 fatin. fatin pakai tudung bawal pun comel =)

miss cleopatra said...

wow!!sedapnye!!
lapa seyh ;p

HaKim is MiKaH said...

peluk secara virtual??Ok..
(pura2 peluk)
suka saya..hahaha

Paradise Gal said...

fatin liyana mmg sweet.. x pki make up pon cntik.. :)

khairiahabdulrazak.blogspot.com

mcjust.lol said...

aaa sedap gile nasik tomato tu weh! =_=

Liya Laa said...

FL, i love ur writing now. its more to information :)

menyenangkan hati bila baca. keep it up ;)

*tetibe cam baca blog HZ td..:)

Fika Rozaidi said...

kak fatin pakai tudung bawal ttp nampak ayu la! hehe.. sedapnyaaa makanan tu ;)

sitinurfatimah said...

nice2..

caHAYA said...

sis pki style tudung pepon mmg nmpk gojes :")

Are-Gya said...

ayu je FL pkai tudung cmni..

Dea said...

u wearing tudung bawal!!.. hehe.. still gojess la.. ;)

.: lalala :. said...

u pakai tudung lg comel lah. tehee

CIDUT CIPUT said...

ktorang tak buat potluck tapi bile hari minggu mesti sume orang rajin masuk dapur and masing2 dah cop nak masak something special utk hari tu..huhuu~~

lepas ni, trylaa buat roti jala pulak! :D

juju.johanizah said...

makanan malaysia da best la..sedap bangett..

elephantdaughter said...

sedapnya semua makanan tu.. >.<

putri noor syamimi said...

hujan emas di negeri orang,
hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hujan batu di negeri sendiri. kan kak fatin? :D

lapa gile tengok lauk-pauk tu. terliur!!

dii hidayah said...

wah.. bestnye ade kwn2 yg willing nak masak.meriah kowt mknn tu!haha...

neway, xpnh agi tgk atin pkai 'tudung' hehe.. :P
siriyesly sgt comel :)

aishah aziz said...

u still nampak cantik pakai tudung biase!

Mainur Hasnah said...

sedapnya dapat makan semua tu..terliur saya.. FL.. cun je pun pakai kain tudung 4 segi tu..heheh

nanakimie said...

comey jew kai tdung bawal pn:)nampak sweet..heheh..newat,sangat sedap mknan tu semua!

Nurul dot..dot..dot... said...

FL pakai ape2 pun lawa...aiseyh..jeles giler nurul haha ^ ^

dr h said...

balik msia nanti u masak and bawak gi ppukm.

micky eyqa said...

u are always look gorgeous watever u wear it

ciknanaliyana said...

No wonder la FL ramai Follower cz FL cantik orgnya..
Bijak JUgak..
pandai memasak..FL mmg bertuah!! Keep it up dear!

Anonymous said...

Cik Fatin Liyana sgt cantik dan manis bile bertudung camtu ^^

HaFizaH aYu said...

FL nmpak ayu sgt pkai tdg bwl tu..

Mr. Swift said...

'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL

*ni perli ke hape? ROFL. :D
*word verification : "nolong" LMAO!

Cik Yana said...

Mesti dah lama tudung tu tunggu giliran untuk dipakai kan? hehhee~ by the way, sweet la korang pakat masak sikit sorang pastu kumpul makan camtu. Mengeratkan persahabatan :)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

makanan lagi...
kalau datang sini mesti mata dihidangkan dengan makanan...
alahai...
(n_n)

Siti Nur Amirah said...

dah cantik pakai apa pun cantik manis comey..segala puji bagi Allah..tumpang menikmati keindahan ciptaan nya..;') tahniah dah sampai thp ini!;')

CikHanim said...

cantik header baru!!!
lawa pakai tudung bawal!

zuyyin zulaikha said...

FL, cantik & sweet sangat :) Indahnya ciptaan Allah.Bertuah FL.All the best dear for ur future :)

masnurain said...

makanan!!! mau juling mata tengok makanan!! huhu :


JOM TENGOK NIE..!!!

solat di awal waktu.. apa yang HEBAT nya?

tahu kebaikan bercelak?? jom bace!

SUGAR GLIDER tu apa ek..??

A I N A said...

kat sne mkn ape yg best?hehe

farhaniza azman said...

comelnye kamu....^_^

bella bellitos said...

FL sgt cun wlupun pki tudung..

share ilmu masak2 leh?

bella bellitos said...

FL sgt cun wlupun pki tudung..

share ilmu masak2 leh?

shinhaein said...

ooo fatin udah jago ngomong indo...asik dong ya klo ketemu bisa nyambung nanti klo ngobrol...temen orang indonya banyak ga disana?

gie-ah said...

ok what skali skala pkai tdung..
cian plak tdung tue lma x dipakai..hehe...
btw, FL still gojes dgn hanya bertudung bawal...
me likey...:P

Nur Afifah Mohd Ghazali said...

FL pakai ape2 pon lawa :)

Azimas Abdullah said...

cantik sangat FL pakai shawl...first time tengok kot...hehehe...ble tgk makanan yg banyak itu,itulah kepakaran yg akan lahir pabila berjauhan drpd keluarga...nyum2...

MAMA MIRZA said...

"Mari peluk secara virtual*"
terharu plak baca yang part nih... hihi.. nice to hear ur story today... walaupon kenal kat kat alam maya jer.. tapi rasa dekat plak.. gud job sis.. :)

shahjiehan said...

wah...comel,, blog pon cantik.. hmm..klo buang verification kat komen nih lagi elok...

hhehe.. truskan bertudung... :)


jom baca dan komen Liga Juara-juara Raja Lawak.

amalina sahaja said...

sgtttt jeles. nk jugak dkt sini. sobsobsob

krikkrik! said...

bestnya mkanan , haha

TESLAMARIN said...

mohon link ngan blog adik.http://dan-teslamarin.blogspot.com

Anonymous said...

fatin lagi lawa tak pakai contact lens berkaler tu. natural beauty!!

emma...bukan nama sebenar said...

huhuuu semp0i gila geng2 fatin..akak dah 5ta0n lebih kat indnsia tak penah plak wat p0tluck lam skills lab..hahaaa 5star lah!
gudluck in ur study tin!

Jah said...

"Atin pakai tudung lah harini". <--- kelakar lah diorang ni. :)

eylalaslie said...

pergh sedap giler makanan2 tu..memang heaven abes kot.terbaek la!love ya.. :)

eyjalukman said...

sis ,
msti susah kan hdup di perantauan ?
tapi tabik gile laa sbb sis dpt survive !
smoga berjaya dunia akhirat .
and smoga sy pun dpt jd mcm sis , jd doktor .
insyaAllah ;)

keningparut said...

berdarah hidung kejap,,Woha!

jeera said...

akak pakai tdg biasa lawa ;D

farah said...

kai tdung bawal nampak lagi sopan..kan kan...peace...

fauzan mokhtar said...

masakan malaysia..huhuu btw looking gud...

☆aDihAys☆ said...

comel fatin pkai tudung..
nmpk innocent jer..

butterfly shinobi said...

cam bes je kan tngok owg idop kat prantauan nie..tringin plak rse nk g blaja jauh2..hehehe

ispeakmalay said...

kak fatin! habislah lepas ni semua orang pakai tudung balik. sebab tgk kak fatin pakai tudung comeii sangat. hehehe.

Ismail said...

salam, blajaq dh sem bpe?
sy ni balaja kt makassar, mknn kt cni lg la.. haha, mls nk ckp la, lg worse dr bandung :P

i miss kari!! :(

Nadhirah Ahmad said...

bila di luar mesia, baru rasa besnye duk mesia.. wlpun buat nasi mnyak 60% jd, tp still org lain leh jerit wa!!! ada nasi mnyak! sedap ke x no 2. yg penting ada dpn mate!

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ermmm cmner pun fatin ttp cumel...akak suker tgk huhu

SyahmiFikri said...

wah! serius comel wit dat tudung!

hehe.. best kan kalu wat potulck! perk sempat ag makan kat skill lab! hahaa

Firdaus Kasim said...

luas perjalanan, jauh pemandangan.. eh btul ke? hehe

Cara-Cara Blogwalking yg Betul

.nuruashia. said...

FL comey bile paki tudung biase :D

Apricot Pie said...

waahhhh..comel...!..pakai slendang or tdug biasa pun..

White Bird said...

tudung kite samala.. tp kita punya wane ungu.. beli kat bandung jgk =)
fabrik dia best kan,tp manik dia mudah jatuh

ctok^_^chan said...

is this u?

http://yafi20.blogspot.com/2010/12/mengapa-wanita-tertarik-pria-matang.html

beLLa said...

pakai tdg bawal nmpk sweet je.bru nmpk cam dr2 sket. ;p

dugaan di perantauan. rindu makanan tanak air kan. sabaq jela naa

Emma Kamal said...

wow, you ni best tau! bakal doc yg cantik dan pandai masak. so lucky lah yr future husband. And sume2 doc yg se lab dgn you. keep it up and take care!

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said...

pandainyer korang masak...
naek lapo la plak...
:)
Lelaki 39 isteri

TAYAR PANCIT said...

hai awak :) saye da join awak :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/02/mesti-tengok-seriussumpah-lawak.html

Lily Wahyunie said...

OMJAYYY....Fatin Liyan ku sayang...i pun daer tudung macam awak...kawan belikan dari 'padang' but sayangnya tudung tu dah dimakan oleh iron yang garang!!...

cedeynyer saye...

anyway bulan 11 ni saya akan terbang ke bandung..hopefully dapat terserempak ngan FL kalo ader kat sane la...:D

ChiTot ChiMot said...

ishhh...asal lg comel pkai tudung bawal nih~~huhuhuhu

lisa said...

habis kari ayam tu. mesti sedap :D nak komen, kak Fatin pakai tudung biasa pun cantik :)

zack said...

i think u look more matured wearing tudung...n stil tantik...hihi...=))

syak said...

kak aten..kem slm kak tika plizz..my ex akk dorm...huhu~
nway, kak aten u xnak join alumni reunion skool ke? hehe.. msti dak2 skool epi gle kot... :)

syak said...

kak aten!!~ waa.. kem slm kan kte dkt kak tiqa...ex akk dorm...ehehe..
nway, kak aten..u xnak join alumni reunion skool kte ke?
mesti dak2 skool sume sgt teruja..hehe :)

GaDis eQa said...

u look so nice wearing tudung FL ;)

suriani sakura said...

pakai tudung tu pun nampak nice....

Cute Mommy said...

Tetap comey pakai tudung biasa..hehe
yeee...nasi tomata sgt menawan mataku sekarng ni..

Anonymous said...

hye fatin!
gmbr yang second last tu..yg tepi kanan sekali sy rase dak sekolah saya dulu la. dia asal dari mane erk? klo betol kim slam kat dia k..dia junior sy kot tyme skolah dulu..

- ani -

EZAN IDMA said...

eh atin pakai tudung bawal. hehe

Lazy indulgence said...

you look a gazzilion times better without fancy scarves and makeups. natural beauty is the best. kalau you dah jadi doctor nanti pun takkan ada masa nak melaram.

anaiha yusof said...

kaka ateen cantik pkai tudug bawal =)
shawl pun cntek juga =)

FARAH ATIQAH said...

kak fatin cntik ki tudung bawall...cntik sgtt!:)

사이트 ✻ romlah said...

akak ! comeyy sgt pakai tudung bawal tuu :D

hezu said...

Owh ! boleh masak jugak baru tawu .

Syan_Neesa said...

nnt nak try jgak wat kat U kitaorg la..smtym eh silap, slalu gak rindu malaysian food ni..tq bg idea ni..hihi

Maryam Fatanah said...

fatin..sodap eh lauk tuh!!!..anyway u look comel gila pkai tdung..first time tgk..slalu nye shawl jer

Faa Niza said...

FE, cantiknya memakai tudungggg ;)

Fadzleen Ezyani said...

FL..kita da dapat result..hehe.. jom baca entry baru..apalagi, pasal life as a medical student la..hehe

http://thelonersecret.blogspot.com/2011/03/this-is-true-miracle-from-one-up-there.html

Biey said...

pandai nya korang masak...
kalu bagi kt akak msti fail nye..heheh

abrablog said...

huhu..banyaknya yang dimasak..

iqbal said...

dalam byk2 pic blog ni, i guess yg ni jer yg menarik perhatian. better then make up shawl etc.

cerrah ulalaa said...

chumill sgt ..

pRiNCe said...

nice entry ..:) kawan2....jom join contest ni... kowang berpeluang menang rm1oo.. cubela...

hanna said...

salam fatin. pendapat sy la kan, u pakai bawal nmpak lagi muda/comel than u pakai shawl/pash/tudung yg ber-inner.
those shawl/pash make u more matured than yr age. hehehe..no offense keyh :)

nescafe_ais said...

lapar......yummy...hehehe..

PPP said...

LLLLLLLLLLLLL

nurul bazlin husna said...

sumpah akak cumel :D

GG said...

bestnya banyak makanan!

sicomot-comel said...

akk,,

sy rasalah kak,,
akk nmpk SUPER DUPER cantik bila pakai tudung bawal.
simple dan innocent ^^

LIKE IT SO MUCH !!

Aliya Najiha said...

akak cantik sangat2, :))

LittleGurl said...

rasa cool je kan pakai tudung bawal? kite pon nak pegi cari tudung bawal jgk. macam dah rimas pakai shawl belit-belit haha. faktor penuaan kot. peh.

Anonymous said...

very2 gud looking

Noriza MiracleVitamins said...

Memang cantik budak gegirl ni