Saturday, February 26, 2011

Hidup Di Perantauan

Assalamualaikum

Hidup di perantauan ni nampak macam best, hidup dengan kawan-kawan, pergi travel, rasa makanan baru, belajar bahasa baru dan sebagainya. Best tu memang best, tapi banyak jugak tang tak best dia. Terutama bab makananlah. Bila duduk di perantauan, memang makanan mesia itu diangkat tinggi, dijunjung dan disembah bagai tiada hari lagi. Sejak duduk diperantauan juga, kami menghargai pasar malam, bazar ramadhan dan warung jalanan lebih dari The Curve & Midvalley. Tengok betapa dalamnya kecintaan kami terhadap lauk-pauk tempatan?

Namun bak kata peribahasa melayu, alah bisa tegal biasa. Emangnya donk, tiap hari gue makan dorongan ajah. Udah biasa kok. Walo makanan Indonesia tu enaqqq bangeett, soalnya gue dari malaisia kok. (Hello readers from Indonesia =p !) Jadi, bagi menenangkan hati yang gundah gulana ini, kami sering buat jamuan potluck. Dengan mengadakan potluck, kami boleh merasa pelbagai jenis makanan mesia dalam satu-satu masa. Walaupun tiada bazar, tapi takde hal, kami akan ciptakan bazar itu dengan skil memasak masing-masing demi maruah bangsa & negara!

Semalam kami buat jamuan potluck. 2 session ok, breakfast & lunch. Adakah ini tamak haloba?


 #1- roti canai by Su | #2- tehtarik by Farah | #3- kari ayam by me! | #4 donut by Farah


Untuk breakfast kami makan roti canai kari ayam, tehtarik & donut. Nak menitis air mata sebab sedap sangat. Kari yang aku masak satu periuk terak habis dalam sekelip mata. Terharu boleh tak?


Makan dalam skill's lab. Puas giler dapat makan !


 Me & Tika. Hari ni aku pakai tudung. Everybody was like 'Eh, atin pakai tudungla hari ni!' Dengan selamber aku jawab 'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL


Agak-agak dah tengahari, kami masuk tutorial room dan bersedia nak makan lunch pulak! Makan lunch agak berat ye. Walaupun perut masih kenyang tapi kugagahkan jua tulang empat kerat  ini untuk menyuap nasi ke dalam mulut. KAU GILER KE MAKANAN UNTUK LUNCH NI SANGAT HEAVEN. SUSAH GILER NAK DAPAT KAT SINI TAU TAK. Korang nampak tak betapa siryesnye benda ni? Nampak tak? Sebab tu aku guna capslock.


1# - rendang ayam by Bella & Tika | 2# - ayam masak merah by Yana, Amal & Su | 3# - acar by Fido | 4# - nasi tomato by Amal


Ini adalah muka chef-chef anda. Amal  tengah tangkap gambar ni, jadi dia takde dalam gambar. Oh sepatotnya Nik kena ada dalam gambar sebab dia goreng papadom. Tapi dia lesap setelah makan. Hanya Allah yang tahu.

Syukur ya Allah, puas sangat dapat makan semalam. Walaupun masing-masing rindu masakan mak masing-masing namun apakandaya, masak sendiri pon jadilah. Tak sia-sia aku selalu masuk dapur bila mak aku memasak, dapat juga aku mempraktikkan ilmu masakan yang mak aku bagi hehe.


On a side note, I would like to thank to all of you for your loving supports towards HoneyKoyuki! Until now, HK has made around 15k followers & 20k fans! That is seriously a lot of number friends. Can't achieve all of these without you guys. Mari peluk secara virtual*

Thank you for reading this entry !

142 comments:

  1. tetap comey pakai tudung pn...
    ain jeless nie..hehe

    ReplyDelete
  2. he3.. kak fatin pakai shawl ke, pkai tdung biase tu ke, still nmpk cun.. rase nak cubit2 je pipi tuh.. =p

    ReplyDelete
  3. baru je baca2 balik ur old posts..terus hapdet baru..hehe..sgt memahami semangat 'menjulang makanan msia'..we r having the same prob here..huuu

    ReplyDelete
  4. ayam masak merah tu nampak sedap la :D

    ReplyDelete
  5. asal? biasanya tak pakai tudung ka?

    ReplyDelete
  6. hehehe..
    t'ingt tyme study dulu slalo masak-masak n tukar2 makanan cm neyh (^__^)

    ReplyDelete
  7. kak FL cun je kan pakai pe pon...jels,,
    complete je hidup akk kan...suka2..

    ReplyDelete
  8. ko pandai masak ke weiyh? wah! bile nak masak lagi? nak rasa.

    ReplyDelete
  9. FL; nak minta jasa baik FL leh x..

    on 20-25 May im going to bandung...
    Student2 malaysia kat sana boleh bawak jalan jalan x.. heheh

    ReplyDelete
  10. doc yana, hari ni miss jim dah hari ke 2 diarrhea so seksa...tgk makanan2 tue sume memang terliur..tapi apa kan daya takut nak makan buat 2 3 hari nie..:|

    ReplyDelete
  11. Dear FL,
    Nak kasi soalan utk 'dear FL' nih..hehe..mcm mana FL first time get involved in modelling ek?teringin sgt nak tahu..hihi ^^,

    ReplyDelete
  12. thank you korang!

    kte pon bile tgk blik gmbr ni, rs lapaq giler!

    dh lame xpkai tdung bwl, rs mcm susah sgt hehe!

    ReplyDelete
  13. fuh..laparnyee tgk makanan2 tu..

    bila pk2 balik, bertuah jgk dpt study dekat2 ngan umah je..10minit je medical school dgn rumah kite..hee..

    tp tgk gamba2 FL, teringin jgk nak dok luar negara tp mesti menangis terlolong2 sbb homesick..hee..

    btw, kamu sangat cantik!!

    ReplyDelete
  14. terliurrrr!
    glurpppppp (telan air liur)

    ReplyDelete
  15. comel :)
    bila dah berjinak-jinak ngan shawl ni, teringin sangat nak pakai tudung bawal balik. hehhe.

    ReplyDelete
  16. wah lain bile atin pakai tudung.. wah mesti terro masak kari tu....

    ReplyDelete
  17. ok. anda comel memakai tudung itu dan kurang mekap. hahaha.

    ReplyDelete
  18. comel gak pakai tudung bawal... hihi... sodapnyo mknn... nyam3

    ReplyDelete
  19. kenape comel sangat ni:) suke tengokkkk:)

    ReplyDelete
  20. lame x dtg sini..dah berubah template blog ni..dah bnyk fans x nk pakai domain sendiri ke?

    ReplyDelete
  21. cute statement :)
    "Me & Tika. Hari ni aku pakai tudung. Everybody was like 'Eh, atin pakai tudungla hari ni!' Dengan selamber aku jawab 'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL"

    i can imagine~

    ReplyDelete
  22. kenapa makan sambil pakai lab coat tu ? kool woh..he he

    ReplyDelete
  23. lapar jugak akak :)
    hihi
    best stay di oversea kan.
    insyaAllah, nak jugak!

    ReplyDelete
  24. DAH LAMA TAK TENGOK FL PAKAI TUDUNG BAWAL. HIHI. NAK KARI AYAM SIKIT. NAMPAK SEDAP PULAKKKK

    MARI PELUK SECARA VIRTUAL! :D

    ReplyDelete
  25. beshnye aka pandai masak...hehe
    nak jugak... :p

    ReplyDelete
  26. hai atin....still comel even pakai tudung biasa.pasnie bole cter pasal makan2 lagi..n lagi best kalau cter pasal jalan sna-sini

    ReplyDelete
  27. wah..cantik la akak pakai tudung bawal..:)

    ReplyDelete
  28. tomelnyaerrr kak atin..
    kalau x pakai lens lagi nampak neutral n sweet gilak!!!

    ReplyDelete
  29. peluk2 fatin. fatin pakai tudung bawal pun comel =)

    ReplyDelete
  30. peluk secara virtual??Ok..
    (pura2 peluk)
    suka saya..hahaha

    ReplyDelete
  31. fatin liyana mmg sweet.. x pki make up pon cntik.. :)

    khairiahabdulrazak.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. aaa sedap gile nasik tomato tu weh! =_=

    ReplyDelete
  33. FL, i love ur writing now. its more to information :)

    menyenangkan hati bila baca. keep it up ;)

    *tetibe cam baca blog HZ td..:)

    ReplyDelete
  34. kak fatin pakai tudung bawal ttp nampak ayu la! hehe.. sedapnyaaa makanan tu ;)

    ReplyDelete
  35. sis pki style tudung pepon mmg nmpk gojes :")

    ReplyDelete
  36. u wearing tudung bawal!!.. hehe.. still gojess la.. ;)

    ReplyDelete
  37. ktorang tak buat potluck tapi bile hari minggu mesti sume orang rajin masuk dapur and masing2 dah cop nak masak something special utk hari tu..huhuu~~

    lepas ni, trylaa buat roti jala pulak! :D

    ReplyDelete
  38. makanan malaysia da best la..sedap bangett..

    ReplyDelete
  39. hujan emas di negeri orang,
    hujan batu di negeri sendiri,
    lebih baik hujan batu di negeri sendiri. kan kak fatin? :D

    lapa gile tengok lauk-pauk tu. terliur!!

    ReplyDelete
  40. wah.. bestnye ade kwn2 yg willing nak masak.meriah kowt mknn tu!haha...

    neway, xpnh agi tgk atin pkai 'tudung' hehe.. :P
    siriyesly sgt comel :)

    ReplyDelete
  41. u still nampak cantik pakai tudung biase!

    ReplyDelete
  42. sedapnya dapat makan semua tu..terliur saya.. FL.. cun je pun pakai kain tudung 4 segi tu..heheh

    ReplyDelete
  43. comey jew kai tdung bawal pn:)nampak sweet..heheh..newat,sangat sedap mknan tu semua!

    ReplyDelete
  44. FL pakai ape2 pun lawa...aiseyh..jeles giler nurul haha ^ ^

    ReplyDelete
  45. balik msia nanti u masak and bawak gi ppukm.

    ReplyDelete
  46. u are always look gorgeous watever u wear it

    ReplyDelete
  47. No wonder la FL ramai Follower cz FL cantik orgnya..
    Bijak JUgak..
    pandai memasak..FL mmg bertuah!! Keep it up dear!

    ReplyDelete
  48. Cik Fatin Liyana sgt cantik dan manis bile bertudung camtu ^^

    ReplyDelete
  49. FL nmpak ayu sgt pkai tdg bwl tu..

    ReplyDelete
  50. 'Aah, selama ni I freehair jer'. LOL

    *ni perli ke hape? ROFL. :D
    *word verification : "nolong" LMAO!

    ReplyDelete
  51. Mesti dah lama tudung tu tunggu giliran untuk dipakai kan? hehhee~ by the way, sweet la korang pakat masak sikit sorang pastu kumpul makan camtu. Mengeratkan persahabatan :)

    ReplyDelete
  52. makanan lagi...
    kalau datang sini mesti mata dihidangkan dengan makanan...
    alahai...
    (n_n)

    ReplyDelete
  53. dah cantik pakai apa pun cantik manis comey..segala puji bagi Allah..tumpang menikmati keindahan ciptaan nya..;') tahniah dah sampai thp ini!;')

    ReplyDelete
  54. cantik header baru!!!
    lawa pakai tudung bawal!

    ReplyDelete
  55. FL, cantik & sweet sangat :) Indahnya ciptaan Allah.Bertuah FL.All the best dear for ur future :)

    ReplyDelete
  56. FL sgt cun wlupun pki tudung..

    share ilmu masak2 leh?

    ReplyDelete
  57. FL sgt cun wlupun pki tudung..

    share ilmu masak2 leh?

    ReplyDelete
  58. ooo fatin udah jago ngomong indo...asik dong ya klo ketemu bisa nyambung nanti klo ngobrol...temen orang indonya banyak ga disana?

    ReplyDelete
  59. ok what skali skala pkai tdung..
    cian plak tdung tue lma x dipakai..hehe...
    btw, FL still gojes dgn hanya bertudung bawal...
    me likey...:P

    ReplyDelete
  60. cantik sangat FL pakai shawl...first time tengok kot...hehehe...ble tgk makanan yg banyak itu,itulah kepakaran yg akan lahir pabila berjauhan drpd keluarga...nyum2...

    ReplyDelete
  61. "Mari peluk secara virtual*"
    terharu plak baca yang part nih... hihi.. nice to hear ur story today... walaupon kenal kat kat alam maya jer.. tapi rasa dekat plak.. gud job sis.. :)

    ReplyDelete
  62. wah...comel,, blog pon cantik.. hmm..klo buang verification kat komen nih lagi elok...

    hhehe.. truskan bertudung... :)


    jom baca dan komen Liga Juara-juara Raja Lawak.

    ReplyDelete
  63. sgtttt jeles. nk jugak dkt sini. sobsobsob

    ReplyDelete
  64. mohon link ngan blog adik.http://dan-teslamarin.blogspot.com

    ReplyDelete
  65. fatin lagi lawa tak pakai contact lens berkaler tu. natural beauty!!

    ReplyDelete
  66. huhuuu semp0i gila geng2 fatin..akak dah 5ta0n lebih kat indnsia tak penah plak wat p0tluck lam skills lab..hahaaa 5star lah!
    gudluck in ur study tin!

    ReplyDelete
  67. "Atin pakai tudung lah harini". <--- kelakar lah diorang ni. :)

    ReplyDelete
  68. pergh sedap giler makanan2 tu..memang heaven abes kot.terbaek la!love ya.. :)

    ReplyDelete
  69. sis ,
    msti susah kan hdup di perantauan ?
    tapi tabik gile laa sbb sis dpt survive !
    smoga berjaya dunia akhirat .
    and smoga sy pun dpt jd mcm sis , jd doktor .
    insyaAllah ;)

    ReplyDelete
  70. kai tdung bawal nampak lagi sopan..kan kan...peace...

    ReplyDelete
  71. masakan malaysia..huhuu btw looking gud...

    ReplyDelete
  72. comel fatin pkai tudung..
    nmpk innocent jer..

    ReplyDelete
  73. cam bes je kan tngok owg idop kat prantauan nie..tringin plak rse nk g blaja jauh2..hehehe

    ReplyDelete
  74. kak fatin! habislah lepas ni semua orang pakai tudung balik. sebab tgk kak fatin pakai tudung comeii sangat. hehehe.

    ReplyDelete
  75. salam, blajaq dh sem bpe?
    sy ni balaja kt makassar, mknn kt cni lg la.. haha, mls nk ckp la, lg worse dr bandung :P

    i miss kari!! :(

    ReplyDelete
  76. bila di luar mesia, baru rasa besnye duk mesia.. wlpun buat nasi mnyak 60% jd, tp still org lain leh jerit wa!!! ada nasi mnyak! sedap ke x no 2. yg penting ada dpn mate!

    ReplyDelete
  77. ermmm cmner pun fatin ttp cumel...akak suker tgk huhu

    ReplyDelete
  78. wah! serius comel wit dat tudung!

    hehe.. best kan kalu wat potulck! perk sempat ag makan kat skill lab! hahaa

    ReplyDelete
  79. FL comey bile paki tudung biase :D

    ReplyDelete
  80. waahhhh..comel...!..pakai slendang or tdug biasa pun..

    ReplyDelete
  81. tudung kite samala.. tp kita punya wane ungu.. beli kat bandung jgk =)
    fabrik dia best kan,tp manik dia mudah jatuh

    ReplyDelete
  82. is this u?

    http://yafi20.blogspot.com/2010/12/mengapa-wanita-tertarik-pria-matang.html

    ReplyDelete
  83. pakai tdg bawal nmpk sweet je.bru nmpk cam dr2 sket. ;p

    dugaan di perantauan. rindu makanan tanak air kan. sabaq jela naa

    ReplyDelete
  84. wow, you ni best tau! bakal doc yg cantik dan pandai masak. so lucky lah yr future husband. And sume2 doc yg se lab dgn you. keep it up and take care!

    ReplyDelete
  85. hai awak :) saye da join awak :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/02/mesti-tengok-seriussumpah-lawak.html

    ReplyDelete
  86. OMJAYYY....Fatin Liyan ku sayang...i pun daer tudung macam awak...kawan belikan dari 'padang' but sayangnya tudung tu dah dimakan oleh iron yang garang!!...

    cedeynyer saye...

    anyway bulan 11 ni saya akan terbang ke bandung..hopefully dapat terserempak ngan FL kalo ader kat sane la...:D

    ReplyDelete
  87. ishhh...asal lg comel pkai tudung bawal nih~~huhuhuhu

    ReplyDelete
  88. habis kari ayam tu. mesti sedap :D nak komen, kak Fatin pakai tudung biasa pun cantik :)

    ReplyDelete
  89. i think u look more matured wearing tudung...n stil tantik...hihi...=))

    ReplyDelete
  90. kak aten..kem slm kak tika plizz..my ex akk dorm...huhu~
    nway, kak aten u xnak join alumni reunion skool ke? hehe.. msti dak2 skool epi gle kot... :)

    ReplyDelete
  91. kak aten!!~ waa.. kem slm kan kte dkt kak tiqa...ex akk dorm...ehehe..
    nway, kak aten..u xnak join alumni reunion skool kte ke?
    mesti dak2 skool sume sgt teruja..hehe :)

    ReplyDelete
  92. u look so nice wearing tudung FL ;)

    ReplyDelete
  93. Tetap comey pakai tudung biasa..hehe
    yeee...nasi tomata sgt menawan mataku sekarng ni..

    ReplyDelete
  94. hye fatin!
    gmbr yang second last tu..yg tepi kanan sekali sy rase dak sekolah saya dulu la. dia asal dari mane erk? klo betol kim slam kat dia k..dia junior sy kot tyme skolah dulu..

    - ani -

    ReplyDelete
  95. you look a gazzilion times better without fancy scarves and makeups. natural beauty is the best. kalau you dah jadi doctor nanti pun takkan ada masa nak melaram.

    ReplyDelete
  96. kaka ateen cantik pkai tudug bawal =)
    shawl pun cntek juga =)

    ReplyDelete
  97. kak fatin cntik ki tudung bawall...cntik sgtt!:)

    ReplyDelete
  98. akak ! comeyy sgt pakai tudung bawal tuu :D

    ReplyDelete
  99. Owh ! boleh masak jugak baru tawu .

    ReplyDelete
  100. nnt nak try jgak wat kat U kitaorg la..smtym eh silap, slalu gak rindu malaysian food ni..tq bg idea ni..hihi

    ReplyDelete
  101. fatin..sodap eh lauk tuh!!!..anyway u look comel gila pkai tdung..first time tgk..slalu nye shawl jer

    ReplyDelete
  102. FE, cantiknya memakai tudungggg ;)

    ReplyDelete
  103. FL..kita da dapat result..hehe.. jom baca entry baru..apalagi, pasal life as a medical student la..hehe

    http://thelonersecret.blogspot.com/2011/03/this-is-true-miracle-from-one-up-there.html

    ReplyDelete
  104. pandai nya korang masak...
    kalu bagi kt akak msti fail nye..heheh

    ReplyDelete
  105. huhu..banyaknya yang dimasak..

    ReplyDelete
  106. dalam byk2 pic blog ni, i guess yg ni jer yg menarik perhatian. better then make up shawl etc.

    ReplyDelete
  107. nice entry ..:) kawan2....jom join contest ni... kowang berpeluang menang rm1oo.. cubela...

    ReplyDelete
  108. salam fatin. pendapat sy la kan, u pakai bawal nmpak lagi muda/comel than u pakai shawl/pash/tudung yg ber-inner.
    those shawl/pash make u more matured than yr age. hehehe..no offense keyh :)

    ReplyDelete
  109. akk,,

    sy rasalah kak,,
    akk nmpk SUPER DUPER cantik bila pakai tudung bawal.
    simple dan innocent ^^

    LIKE IT SO MUCH !!

    ReplyDelete
  110. rasa cool je kan pakai tudung bawal? kite pon nak pegi cari tudung bawal jgk. macam dah rimas pakai shawl belit-belit haha. faktor penuaan kot. peh.

    ReplyDelete
  111. very2 gud looking

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...