Thursday, October 28, 2010

Miracle

Assalamualaikum !


Pagi tadi bangun terus siapkan breakfast, basuh baju, jemur baju & kemas bilik. Lepas dah settle semua, online lah kejap hehe..ingatkan hari ni nak kemas almari, nak lipat balik semua baju, tapi tengoklah nanti, badan masih letih-letih laaa... :) Oh ya hari ni aku nak cerita sikit pasal miracle yang berlaku kat aku.


Kan aku ada habaq mai kat angpa suma yang last exam aku ialah OSCE kan? OSCE ni tujuan dia nak evaluate skill ang. Depa nak tau ang pandai dak baca ECG, ang reti tak buat Anterior Nasal Packing, ang reti dak buat Ziehl- Nielson Staining etc etc. Senang cita, OSCE ni exam dia camni. Dia ada 13 stations yang mana setiap satu station tu ada task dia sendiri. Dekat pintu station tu, ada tulis short case. Depa bagi ang masa 1 minit baca soklan. Pastu bila bell bunyi, angpa kena masuk dalam station tu & perform task yang dia suruh kat short case tadi dalam masa 10 minit. Lepas tu bila bell bunyi lagi, angpa kena kluaq & pi station sebelah pulak. Ulang sampai ang habis kesemua 13 station. Mencungap beb! 


Markah lulus adelah 80. So kiranya kalau ang dapat 79 pon dikira fail. Kejam tak kejam depa ni? 
(-___-). Tapi takpa, kalo angpa fail station tu, depa bagi ang peluang untuk remedial station yang ang fail tu. Kiranya, fail untuk OSCE adalah satu perkara yang biasa sebabnya nak lulus syarat dia mesti kena A. 


Tapi sungguh aku tak percayala..bila result keluaq ritu... Aku rasa macam eh eh..biaq btol..tipu ka apa ni..

 cari NUR FATIN LIYANA BT ASRI.... hee baru tau ke nama aku ada NUR :P


Aku rasa aku tak berusaha sangat pon tok OSCE ni..eh aku bukan nak kata aku pandai tau, jauh sekali nak riak. Korang janganla kata aku berlagak ke apa ke..sedih a aku camni..wuwuwuw.. Aku cuma pelik ja...hmm korang pon tau, kerap gila kot aku update blog & online malam sebelum OSCE tu. Lepas tu malam tu aku macam orang gila sebab banyak gila tak study. Siap tulis status kat FB 'im dead im dead im dead'. Sebab aku dah target dah aku mesti fail 5-6 stations. Memang dead la kan. Masa tu rasa nak nangis ja..Tapi syukurlah dah rezeki aku kan hee mesti berkat mak ayah & ang suma dok doakan aku kot....alhamdulillah..at least boleh buat mak pak aku gembira seketika..


Setelah aku muhabasah diri, aku mendapati yang, memang aku tak berapa nak study masa gap 5 hari sebelum OSCE. Aku dok sibuk update blog bagai sebab nak naikkan traffic (-___-). Tapi aku rasa aku boleh score sebab aku concentrate dalam kelas skills lab. Bukanlah maksud concentrate tu ang kerut dahi takmo bercakap ngan member sebelah ang tak tak. Cuma setiap kali skills lab, aku akan tulis notes dalam kelas tu gak & pastikan aku betol2 faham camna nak perform skills tu. Jadi bila exam ritu, aku tak rasa stress sangat sebab aku dah tau camna nak perform, cuma kena polish sket ja bagi mantap.


Tapi walauapapun, aku percaya macam mana berusaha pon kita, kita kena berserah & tawakal kepada Allah. Pastu kita kena mintak keredhaannya. Kalau DIA redha nak bagi kejayaan dekat kita, maka berjayalah kita..if not korang tau la kan.. Sentiasalah ingat yang usaha mesti ditemani dengan doa & tawakal. Another tips, belajar mesti ada aim. Kalau kita dah set aim, barulah kita bersungguh2 ye tak. Tak guna dok pegang kertas 2-3jam tapi apa pon tak masuk. Buat penat badan jer. Remember, do study smart :) Gudluck semua!!


bila belajar kita belajar, bila exam kita exam, bila habis exam baru kita berhibur & pakai cantik-cantik!! masa ni aku selekeh & tak cantik sebab exam punye pasal teehee


Thank you for reading this entry !

66 comments:

Ayuraza said...

woww...
terer la tu..
salam singgah..blogwalking nih..
xlik n9 ke tgok final PM..
tiket da sold out..

Miza Yusof said...

wow! tahniah fatin :)

Fatin Liyana said...

thanks to both of u :)))

kte g bali..xlik mesia hehe

Nuriez said...

terernye kak..smua pass..tahniah..mmg rezeki akk kan...
ade mse jln2 kt blog kite ea..n folow skli..dialu2kan sngt3..=)

Leya said...

wow congrats...
btul2...hehe..usaha 2 sgt3 pntgkn..

=)

Encik Tikus said...

tak pernah fail, pandai laa you nie, bertambah suka i. wakaka xD

lady XOXO said...

tahniah dik. .c u can do it. .chaiyok budak cute

Cik Nathrah said...

congrate fatin.. :)

Anonymous said...

Wah tahniah fatin..
caya la sama awak.. murah rezeki awk ea.. mungkin awk betol2 fokus dlm kelas tu keywords dia rite?
btw, i've been following ur blog just about 3days and i found it nice knowing u .. hepi blogging ye!!

Wani_Asha said...

kak atin*hugs*
wani da bih osce,i mean like 30 minutes ago! >3<
terus online neyh..ngeehehehee..
doakan wani lulus osce jugak ye!
gile senang osce arini sampai den x terjawab..speechless dpn pemeriksa tu=.=
huhu
ade lak naik pemberian mist potasium chloride yg x penah naik setiap sem. bajet kuar nasal spray ker,procedur susah lam ent lain,alih2 benda senang,ape g cuak abes la=.=huhu
u do great sis,doakna wani juga ya! huhu..trial osce ok lg dri final ni..asal la dorang wat final 'susah' gini..huuuuuhhhuuuu

Fatin Liyana said...

hee tq sume tq sgt sgt2..mtk2 pointer kte tok sem ni lawa hee

po0h... said...

wah!c0ngrate=)ebatnya sme pass,he

Cherrie Pie Sweety said...

wowwwwwwwwwwww !!!
congrats... fatin dgn siapa ntah sorang lg jer kot yg passs emua.. hehehe
mantoppp

ain comey said...

pndai yew awak..thumbs up!!

Rozana Razali said...

congrats.. =))

cik NAD -miszhelena- said...

wow.. terer seyh.. gud2 congrats =)

njoy ur hols

Lulu caldina said...

Tahniah cik fatin.. suka lah..bila awak cuti, banyak masa blogging eh...

Ari said...

Wah! terer la cik atin! Congratulations babe! :)

makdara TERdiva said...

congrats lyana..berblog & FB but still boleh dpt result yg best :D

starzieti said...

congrats !

Nsyzwni said...

kaka cantik da abes final ke ? selalu je akk update blog :)
bila mau balik malaysia ?

bugs said...

tahniah ye.do pray for me too

shatirah no'man said...

yay ! congrats atin cantik :))

sea_lavender said...

kre hebAt la kamoo~~
rezeki dr-Nya..
so bersyukur la.. =)
erm btw still usaha utk next2 lorw..
Alhamdulillah kamoo d kurniakan kefokusan dalam kelas dn pd hari ujian aplikasi sebaik mgkin...
namun still kekurangan...
gud luck in yur life gurl (^_6)

dark r0se said...

pandainyer dia~~~
tahniah kamu!;)
santek n pandai~;)

ichawanie said...

beb..
best giler awk da ble pg brcti..adeh..

hahha..yg gmbr selekeh tu xley bla..
smue cm tu kott mse exm..
smpai de org xcam...hahhahha

Ayien Zarina said...

wow kagum. npe org len ramai failed task yg ujung2 tuu.. terer r fatin..taniah si comel !

*tetibe jd bersemangat nk stdy.. hehe tengss 2 u dear..

LurvelyAmiera said...

wah..tahniah...b'bgga ade gak ank n9 study jaOh2x..^_*
chaiyok2x...^_^

ImaDean said...

congrats sis cantek....bljr rajin2 ya!!!

nyra said...

congrats fatin..u deserve that..

eqacashperlala said...

congrats! :)

masshie mastura said...

huaaaaaaaaaaaaaaaa fatin ebatnye ;)
cyesly.
semua lulus lak tu.
i know cz i on bljr medic jugakk.
keep it up eh :)

fathiah said...

gudluck ye NUR fatin liyana yg comey...... aku pun baru tau... teeheee... tiru2 ckit... :)

NadNod said...

wow. tak ramai yang pass semua kan :O congrats nyway!

syamin ariffin said...

Alhamdulillah..,,,
Hope2 exam kali ni pointer cantik..Doakan..=D

ciK ogGy bLue... said...

perh!!mm miracle..top student kot hang ni..ngee~

Hazzy Aezan said...

congrats sgt2 u deserve that :)
alhamdulillah :))
happy for you :))

- Fie YusuF - said...

congratz fatinliyana....
the thing tat i like bout u is u ada karisma!!!;p
congratz once again!

dayana said...

salam..
tahniah fatin....your are smart, smile and intelligent..=)

cik gadis said...

wow! sgt hebat! pass sume tuh. dh la medic course yg sgt tough! tahniah. like ur word : blaja kene ade aim. bru leh jd scorer. hehe

BeYLa! said...

whahh tahniah~~
kak pretty wawa~~
mg suspek DENGGI laa kat akk.:D
bagus2! br sng hati nk holiday kan? hehe.

Akmar Naqhi said...

kagum kagum XD

Nana Farhana said...

congrats cik fatin..

Cik Ezy said...

tahniah!!

saye pon suke reben..
hehee
saye suke tiru stail kamu..
kamu sgt comel..
=)

pink said...

WHOAAAAA
pass sume ohh !
pandainya sys Fatin :) heee

Alhamdulillah :)
Chaiyo3 sys!

Missy Nazirah.Z said...

fatin, kita student nurse pun ada OSCE juga. tapi 7 station jer dan masa utk setiap station 5 minit. esok final OSCE saya. wish me luck.:)

hana said...

hebat! angkat ibu2 jari! ^_^

mizzura said...

comel palk template yang ni..serius..cuma hijau tu cam gelap sket..tapi okaylah..dari blog kitew..yang header tak betul2 lagik

nazirafarahinomar said...

tahniah!tahniah!tahniah! ^_^

Awek Tocang said...

terer gler budak comel ni!

Syariniey Amran said...

congrats fatin!!
:)

SUPERMAN said...

cantik, baik dan PANDAI...

wah, calon menantu omak ni...

sakura said...

hebatnyaaa...beauty with brain! folo awk..=)

nida_meni said...

wahhhhh....congrate atennn....

skinnyjeens said...

sume pass! wow, congrats :))

mommaholicSURI said...

you're a Beauty with brain!! :)

Faridhil Athrash Bin Sallehan said...

fatin, rase2 u bleh kot blur kn name dorg. mcm xbaik je wlaupn tersnap name dorg. huhu.kn? hoho.skadar nasihat. :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

wow terer ! :D kalo cmtu nk amik tips ni la. jgn cntik time nk exam, hihi

dc-to-be said...

congrats, but dont forget as a doctor later confidentiality is a must, kesian ur other friends yg failed tu full name lagi tu dipaparkan.

Cheers~

soffya cik bulan said...

wahh aten....terror tu..
all the best utk ms akn dtg :)

blogreader said...

Fatin,
aku rasa kan baik ko buat post pasal
"tips study smart"
aku rasa ko ni mmg pandai study, lepak pun lepak tp skor giler kentang
b.t.w, congrats

nur eykaa said...

wwahh. hebat2! congrate fatin.
u memng pandai :)

cik yam said...

anda memang comel!

Shida said...

Ini boleh jadi bukti kpd org yg asked you from formspring yg kamu layak dpt scholarship with MARA tuk blajar medic ^^...All the best ;)

khairilz said...

hye kak liyana,
baguslah semua pass
saya recommend kak buat satu post macam mana nak lulus dengan baik dalam exam.. :)

contoh kena minum susu ke, makan vitamin ke ape ke..

i will really love to read it

asyiqin nasir said...

as usual, reading your past entry sbb nak dpt semangat nak stdy

=)

u inspired me walaupun bidang yang berlainan