Thursday, October 28, 2010

Miracle

Assalamualaikum !


Pagi tadi bangun terus siapkan breakfast, basuh baju, jemur baju & kemas bilik. Lepas dah settle semua, online lah kejap hehe..ingatkan hari ni nak kemas almari, nak lipat balik semua baju, tapi tengoklah nanti, badan masih letih-letih laaa... :) Oh ya hari ni aku nak cerita sikit pasal miracle yang berlaku kat aku.


Kan aku ada habaq mai kat angpa suma yang last exam aku ialah OSCE kan? OSCE ni tujuan dia nak evaluate skill ang. Depa nak tau ang pandai dak baca ECG, ang reti tak buat Anterior Nasal Packing, ang reti dak buat Ziehl- Nielson Staining etc etc. Senang cita, OSCE ni exam dia camni. Dia ada 13 stations yang mana setiap satu station tu ada task dia sendiri. Dekat pintu station tu, ada tulis short case. Depa bagi ang masa 1 minit baca soklan. Pastu bila bell bunyi, angpa kena masuk dalam station tu & perform task yang dia suruh kat short case tadi dalam masa 10 minit. Lepas tu bila bell bunyi lagi, angpa kena kluaq & pi station sebelah pulak. Ulang sampai ang habis kesemua 13 station. Mencungap beb! 


Markah lulus adelah 80. So kiranya kalau ang dapat 79 pon dikira fail. Kejam tak kejam depa ni? 
(-___-). Tapi takpa, kalo angpa fail station tu, depa bagi ang peluang untuk remedial station yang ang fail tu. Kiranya, fail untuk OSCE adalah satu perkara yang biasa sebabnya nak lulus syarat dia mesti kena A. 


Tapi sungguh aku tak percayala..bila result keluaq ritu... Aku rasa macam eh eh..biaq btol..tipu ka apa ni..

 cari NUR FATIN LIYANA BT ASRI.... hee baru tau ke nama aku ada NUR :P


Aku rasa aku tak berusaha sangat pon tok OSCE ni..eh aku bukan nak kata aku pandai tau, jauh sekali nak riak. Korang janganla kata aku berlagak ke apa ke..sedih a aku camni..wuwuwuw.. Aku cuma pelik ja...hmm korang pon tau, kerap gila kot aku update blog & online malam sebelum OSCE tu. Lepas tu malam tu aku macam orang gila sebab banyak gila tak study. Siap tulis status kat FB 'im dead im dead im dead'. Sebab aku dah target dah aku mesti fail 5-6 stations. Memang dead la kan. Masa tu rasa nak nangis ja..Tapi syukurlah dah rezeki aku kan hee mesti berkat mak ayah & ang suma dok doakan aku kot....alhamdulillah..at least boleh buat mak pak aku gembira seketika..


Setelah aku muhabasah diri, aku mendapati yang, memang aku tak berapa nak study masa gap 5 hari sebelum OSCE. Aku dok sibuk update blog bagai sebab nak naikkan traffic (-___-). Tapi aku rasa aku boleh score sebab aku concentrate dalam kelas skills lab. Bukanlah maksud concentrate tu ang kerut dahi takmo bercakap ngan member sebelah ang tak tak. Cuma setiap kali skills lab, aku akan tulis notes dalam kelas tu gak & pastikan aku betol2 faham camna nak perform skills tu. Jadi bila exam ritu, aku tak rasa stress sangat sebab aku dah tau camna nak perform, cuma kena polish sket ja bagi mantap.


Tapi walauapapun, aku percaya macam mana berusaha pon kita, kita kena berserah & tawakal kepada Allah. Pastu kita kena mintak keredhaannya. Kalau DIA redha nak bagi kejayaan dekat kita, maka berjayalah kita..if not korang tau la kan.. Sentiasalah ingat yang usaha mesti ditemani dengan doa & tawakal. Another tips, belajar mesti ada aim. Kalau kita dah set aim, barulah kita bersungguh2 ye tak. Tak guna dok pegang kertas 2-3jam tapi apa pon tak masuk. Buat penat badan jer. Remember, do study smart :) Gudluck semua!!


bila belajar kita belajar, bila exam kita exam, bila habis exam baru kita berhibur & pakai cantik-cantik!! masa ni aku selekeh & tak cantik sebab exam punye pasal teehee


Thank you for reading this entry !

66 comments:

  1. woww...
    terer la tu..
    salam singgah..blogwalking nih..
    xlik n9 ke tgok final PM..
    tiket da sold out..

    ReplyDelete
  2. thanks to both of u :)))

    kte g bali..xlik mesia hehe

    ReplyDelete
  3. terernye kak..smua pass..tahniah..mmg rezeki akk kan...
    ade mse jln2 kt blog kite ea..n folow skli..dialu2kan sngt3..=)

    ReplyDelete
  4. wow congrats...
    btul2...hehe..usaha 2 sgt3 pntgkn..

    =)

    ReplyDelete
  5. tak pernah fail, pandai laa you nie, bertambah suka i. wakaka xD

    ReplyDelete
  6. tahniah dik. .c u can do it. .chaiyok budak cute

    ReplyDelete
  7. Wah tahniah fatin..
    caya la sama awak.. murah rezeki awk ea.. mungkin awk betol2 fokus dlm kelas tu keywords dia rite?
    btw, i've been following ur blog just about 3days and i found it nice knowing u .. hepi blogging ye!!

    ReplyDelete
  8. kak atin*hugs*
    wani da bih osce,i mean like 30 minutes ago! >3<
    terus online neyh..ngeehehehee..
    doakan wani lulus osce jugak ye!
    gile senang osce arini sampai den x terjawab..speechless dpn pemeriksa tu=.=
    huhu
    ade lak naik pemberian mist potasium chloride yg x penah naik setiap sem. bajet kuar nasal spray ker,procedur susah lam ent lain,alih2 benda senang,ape g cuak abes la=.=huhu
    u do great sis,doakna wani juga ya! huhu..trial osce ok lg dri final ni..asal la dorang wat final 'susah' gini..huuuuuhhhuuuu

    ReplyDelete
  9. hee tq sume tq sgt sgt2..mtk2 pointer kte tok sem ni lawa hee

    ReplyDelete
  10. wah!c0ngrate=)ebatnya sme pass,he

    ReplyDelete
  11. wowwwwwwwwwwww !!!
    congrats... fatin dgn siapa ntah sorang lg jer kot yg passs emua.. hehehe
    mantoppp

    ReplyDelete
  12. wow.. terer seyh.. gud2 congrats =)

    njoy ur hols

    ReplyDelete
  13. Tahniah cik fatin.. suka lah..bila awak cuti, banyak masa blogging eh...

    ReplyDelete
  14. Wah! terer la cik atin! Congratulations babe! :)

    ReplyDelete
  15. congrats lyana..berblog & FB but still boleh dpt result yg best :D

    ReplyDelete
  16. kaka cantik da abes final ke ? selalu je akk update blog :)
    bila mau balik malaysia ?

    ReplyDelete
  17. tahniah ye.do pray for me too

    ReplyDelete
  18. kre hebAt la kamoo~~
    rezeki dr-Nya..
    so bersyukur la.. =)
    erm btw still usaha utk next2 lorw..
    Alhamdulillah kamoo d kurniakan kefokusan dalam kelas dn pd hari ujian aplikasi sebaik mgkin...
    namun still kekurangan...
    gud luck in yur life gurl (^_6)

    ReplyDelete
  19. pandainyer dia~~~
    tahniah kamu!;)
    santek n pandai~;)

    ReplyDelete
  20. beb..
    best giler awk da ble pg brcti..adeh..

    hahha..yg gmbr selekeh tu xley bla..
    smue cm tu kott mse exm..
    smpai de org xcam...hahhahha

    ReplyDelete
  21. wow kagum. npe org len ramai failed task yg ujung2 tuu.. terer r fatin..taniah si comel !

    *tetibe jd bersemangat nk stdy.. hehe tengss 2 u dear..

    ReplyDelete
  22. wah..tahniah...b'bgga ade gak ank n9 study jaOh2x..^_*
    chaiyok2x...^_^

    ReplyDelete
  23. congrats sis cantek....bljr rajin2 ya!!!

    ReplyDelete
  24. congrats fatin..u deserve that..

    ReplyDelete
  25. huaaaaaaaaaaaaaaaa fatin ebatnye ;)
    cyesly.
    semua lulus lak tu.
    i know cz i on bljr medic jugakk.
    keep it up eh :)

    ReplyDelete
  26. gudluck ye NUR fatin liyana yg comey...... aku pun baru tau... teeheee... tiru2 ckit... :)

    ReplyDelete
  27. wow. tak ramai yang pass semua kan :O congrats nyway!

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah..,,,
    Hope2 exam kali ni pointer cantik..Doakan..=D

    ReplyDelete
  29. perh!!mm miracle..top student kot hang ni..ngee~

    ReplyDelete
  30. congrats sgt2 u deserve that :)
    alhamdulillah :))
    happy for you :))

    ReplyDelete
  31. congratz fatinliyana....
    the thing tat i like bout u is u ada karisma!!!;p
    congratz once again!

    ReplyDelete
  32. salam..
    tahniah fatin....your are smart, smile and intelligent..=)

    ReplyDelete
  33. wow! sgt hebat! pass sume tuh. dh la medic course yg sgt tough! tahniah. like ur word : blaja kene ade aim. bru leh jd scorer. hehe

    ReplyDelete
  34. whahh tahniah~~
    kak pretty wawa~~
    mg suspek DENGGI laa kat akk.:D
    bagus2! br sng hati nk holiday kan? hehe.

    ReplyDelete
  35. tahniah!!

    saye pon suke reben..
    hehee
    saye suke tiru stail kamu..
    kamu sgt comel..
    =)

    ReplyDelete
  36. WHOAAAAA
    pass sume ohh !
    pandainya sys Fatin :) heee

    Alhamdulillah :)
    Chaiyo3 sys!

    ReplyDelete
  37. fatin, kita student nurse pun ada OSCE juga. tapi 7 station jer dan masa utk setiap station 5 minit. esok final OSCE saya. wish me luck.:)

    ReplyDelete
  38. comel palk template yang ni..serius..cuma hijau tu cam gelap sket..tapi okaylah..dari blog kitew..yang header tak betul2 lagik

    ReplyDelete
  39. cantik, baik dan PANDAI...

    wah, calon menantu omak ni...

    ReplyDelete
  40. hebatnyaaa...beauty with brain! folo awk..=)

    ReplyDelete
  41. fatin, rase2 u bleh kot blur kn name dorg. mcm xbaik je wlaupn tersnap name dorg. huhu.kn? hoho.skadar nasihat. :)

    ReplyDelete
  42. wow terer ! :D kalo cmtu nk amik tips ni la. jgn cntik time nk exam, hihi

    ReplyDelete
  43. congrats, but dont forget as a doctor later confidentiality is a must, kesian ur other friends yg failed tu full name lagi tu dipaparkan.

    Cheers~

    ReplyDelete
  44. wahh aten....terror tu..
    all the best utk ms akn dtg :)

    ReplyDelete
  45. Fatin,
    aku rasa kan baik ko buat post pasal
    "tips study smart"
    aku rasa ko ni mmg pandai study, lepak pun lepak tp skor giler kentang
    b.t.w, congrats

    ReplyDelete
  46. wwahh. hebat2! congrate fatin.
    u memng pandai :)

    ReplyDelete
  47. Ini boleh jadi bukti kpd org yg asked you from formspring yg kamu layak dpt scholarship with MARA tuk blajar medic ^^...All the best ;)

    ReplyDelete
  48. hye kak liyana,
    baguslah semua pass
    saya recommend kak buat satu post macam mana nak lulus dengan baik dalam exam.. :)

    contoh kena minum susu ke, makan vitamin ke ape ke..

    i will really love to read it

    ReplyDelete
  49. as usual, reading your past entry sbb nak dpt semangat nak stdy

    =)

    u inspired me walaupun bidang yang berlainan

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...