Monday, October 18, 2010

Doa & exam

Assalamualaikum.


Aku kadang-kadang rasa malu dengan Allah sebab bila time exam la baru aku nak luangkan masa untuk beribadah sunat, berwirid & sebagainya. Kalau tidak, harap solat 5 waktu ngan ngaji selai due lepas maghrib je la kan. Walaupun mak aku selalu pesan, atin kalau terjaga malam buatlah solat sunat tahajjud tapi tak pernah pon aku buat T____T. Mesti mak aku sedih kalau dia tau wuwuwu. ( saje je pancing sebab tau mak aku mesti bace blog ni hihi, politik! )


Oh ya, aku ni ada darah gemuruh sikit bila exam. Sepanjang perjalanan sebelum sampai fac tu biasa aku akan diam seribu bahasa & berzikir dalam hati. huhuu cuak punye pasal! Biasanya, aku akan recite doa yang sama berulang-ulang kali. Lepas aku dah tenang sikit, barulah aku akan lafaz
'hasbiyallah, wani'mal wakiiil' yang membawa maksud  'cukuplah aku punya Allah dan Dialah sebaik-baiknya tempat aku berlindung'. Dan aku akan pastikan yang aku LANGKAH KAKI KANAN DULU. Tapi kalau aku terlupa aku langkah kaki yang mana satu dulu, aku akan keluar balik & masuk balik semula hihi.. 


Ni doa yang biasa aku baca :)


'Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusanku, murahkanlah rezekiku, kuatkanlah ingatanku & kurniakanlah aku kecerdikan akal fikiran. Sesungguhnya memudahkan perkara yang susah amatlah mudah bagimu Ya Allah..amin'


Bagi aku doa ni dah cukup lengkap dah ni. Memang tulus lagi jitu hehe. Tapi hari tu, membe aku ni dia baca doa before jawab exam tau. Bagi aku doa dia sangat jujur & sangat2 straight to the point. Mari kita usha


'Ya Allah, berikanlah kami betul semua........'



wakakakakakakka....memang straight to the point der!.. anyway, kepada yang sedang exam, gudluck ! kepada yang bakal nak exam, semangat! berusaha tahu! take care :)


Thank you for reading this entry

47 comments:

alin said...

gud luck kak fatin! wat tol2!

eLLa said...

wahhh..mmg straight to the point larn..gud luck yer..u can do it

saharinasaharudin said...

gud luck fatin chantek..:)

SyUhAdA said...

gud luck~!!

wish me luck too~

Lulu caldina said...

semoga lulus periksa fatin..

masshie mastura said...

good luck fatin :)

Qaseh Rasheqa said...

all d best 2 u! :)

~ As ~ said...

cik fatin, guru saya ajar, sbb tu kita kena sentiasa berdoa minta pada tuhan. nak duit, minta duit, kalau minta murah rezeki, rezeki tu kan anak, pekerjaan, mcm2 la...jd klau nak betul semua, minta lah betul semua (tp kena belajar). Allah kan maha pengasih. :-)

Cik Yani said...

den pon brdebor mggu ni, test beratur smpai hari jumaat.

all the best kak fatin :D

BLADE EDGE said...

salam fatin..

bagus jugak, kali ni dpt 1 ilmu dr blog fatin. thanx yer...

anyway, good luck for your exam!!

MyeAqma said...

a'ah la dlu sy ada gi dgr talk 0rg tu ckp kalau nk mintak apa2 kt Allah, ckp je terus, direct xyah nk berbelit2...
nk kaya cakap je "Ya Allah, aku nak kaya" nak laki ensem cakap je "Ya Allah aku nak laki ensem" hehehehe jadi x ek camtu?

SUPERMAN said...

Dr.ComeL, goodLuck.. soalan semua kacang je tu..

cik NAD -miszhelena- said...

GOODLUCK cik patin. See u soon @ Hosp. =)

luvly mya said...

good luk kak atin for ur exam. chaiyok2 :)

nida_meni said...

hehe...klako la aten ni...neway,gud luck!!

NUR HazieRAH said...

gudluck...

♥..permysuri_hati..♥ said...

haha...doa yg no 2 tu mmg telus sgt2 dah... :D

lady XOXO said...

good luck fatin...

RoSs_NiE said...

gud luckkk

/Dayah//Nurul/ said...

tq for sharing. all the best fr yur exams atin. sy mmg nervous jgk kalo nk jwb exam...

Qarl said...

the very best of luck

shasha said...

Memang jitu doa kawan atin bg tuu :D

gud luck yea dear :)

SweetSyaza said...

akak pun exam ea???
same dgn ite..
neway gudluck.. :))

efa fairuz said...

hahaha tergelak besar..mmg tulus ikhlas la doa membe tu.. btw, goodluck dear!

SweetyMui2 said...

wish u luck!!! :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dear kak atin, best of luck from me again and again. yes, reciting the prayers are good way for us to avoid from nervous..btw, take care too yea..:)

Aaja Zainuddin said...

good luck ;-]

Rozana Razali said...

gud luck yep! =)

cik ena merduwaty said...

gudluck cik fatin...

Nurrasyidah Binti Ahmad Fadillah said...

good luck ya! :D

Fatin Liyana said...

aduhh makasih ya temen2..gue bikin ribut ajah nyuruhin kalian wish me gudluck hehe..

kalo la grade A diberi berdasarkan bilangan gudluck yg kite terime dr korang sume, mmgla dpt A ++ kan hehe..tq tq..otak nk meletop ni..bahu nk tercabot..scary2..esok de oral exam!!!!

d_LA said...

gd luck fatin =)
kwn fatin 2 mmg straight la, no belok2..hehe

wanie said...

gudluck tin..
sesiape yg berusaha,dy pasto berjaye...;))

syro said...

hey , gudluck :)

chubby said...

gd luck 4 exam. sy pom nk exam gak. hope doakan sy jgk yea. slam perkenalan. aini

Missy Nazirah.Z said...

good luck fatin.. sama2 lah kita berdoa utk exam masing2.. :)

soffya cik bulan said...

ohh sgt jujur dia itu....
he, blh pinjam doa dialah pasni.ekeke

tp kakak pn pnh doa mcm itu juuge...huuu

Ain Atika Zailani said...

ahahha...same lah kita...gudluck okay!!!! cuak nih final dah dekat!!!

Anonymous said...

salam..
atin kte same..
kte mst langkak kaki kanan dlu..
klu lupe mst kua blik...langkah kaki kanan smla..ekekeke

Anonymous said...

Salam.
All the best Miss Fatin Liyana. Erm, ada persamaan antara kita psl langkah kaki kanan tu. haha. tapi zaman klinikal ni byk plak exams so mcm dh biasa lgkh kaki kanan dlu sblm masuk exam hall. Btw, sy suka bca ayat seribu dinar setiap kali exams :)

Hafiz Fauzi

Izatie said...

Good luck Fatin! ;)

amnanif said...

best of luck :)

Eyqa Tajudin said...

hahaha. comel. :)

StghawBeghy MokMok said...

meme straight doa last uh
pepe pown gud luck kak aten!
chaiyok!

ChLoE said...

Hahahahaha....lawak-lawak. Siyes kelakar, suh hubby bace pun die gelak gile hehehe ;))

U r so funny luv.

emma emon said...

hye2 faten...chaiyo2 oke...

curik doa 2 k..err..macam jahat plak kan..pinjam doa ekk..nak exam jugak nie..wuuu...heheee..tq

Street-Jeans said...

kakak cantik lgi manis , nak share doa ehh . btw i ada blog psl k.fatinliyana and doa tu sekali in my blog . hope u dont mind :)