Monday, October 18, 2010

Doa & exam

Assalamualaikum.


Aku kadang-kadang rasa malu dengan Allah sebab bila time exam la baru aku nak luangkan masa untuk beribadah sunat, berwirid & sebagainya. Kalau tidak, harap solat 5 waktu ngan ngaji selai due lepas maghrib je la kan. Walaupun mak aku selalu pesan, atin kalau terjaga malam buatlah solat sunat tahajjud tapi tak pernah pon aku buat T____T. Mesti mak aku sedih kalau dia tau wuwuwu. ( saje je pancing sebab tau mak aku mesti bace blog ni hihi, politik! )


Oh ya, aku ni ada darah gemuruh sikit bila exam. Sepanjang perjalanan sebelum sampai fac tu biasa aku akan diam seribu bahasa & berzikir dalam hati. huhuu cuak punye pasal! Biasanya, aku akan recite doa yang sama berulang-ulang kali. Lepas aku dah tenang sikit, barulah aku akan lafaz
'hasbiyallah, wani'mal wakiiil' yang membawa maksud  'cukuplah aku punya Allah dan Dialah sebaik-baiknya tempat aku berlindung'. Dan aku akan pastikan yang aku LANGKAH KAKI KANAN DULU. Tapi kalau aku terlupa aku langkah kaki yang mana satu dulu, aku akan keluar balik & masuk balik semula hihi.. 


Ni doa yang biasa aku baca :)


'Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusanku, murahkanlah rezekiku, kuatkanlah ingatanku & kurniakanlah aku kecerdikan akal fikiran. Sesungguhnya memudahkan perkara yang susah amatlah mudah bagimu Ya Allah..amin'


Bagi aku doa ni dah cukup lengkap dah ni. Memang tulus lagi jitu hehe. Tapi hari tu, membe aku ni dia baca doa before jawab exam tau. Bagi aku doa dia sangat jujur & sangat2 straight to the point. Mari kita usha


'Ya Allah, berikanlah kami betul semua........'



wakakakakakakka....memang straight to the point der!.. anyway, kepada yang sedang exam, gudluck ! kepada yang bakal nak exam, semangat! berusaha tahu! take care :)


Thank you for reading this entry

47 comments:

  1. gud luck kak fatin! wat tol2!

    ReplyDelete
  2. wahhh..mmg straight to the point larn..gud luck yer..u can do it

    ReplyDelete
  3. cik fatin, guru saya ajar, sbb tu kita kena sentiasa berdoa minta pada tuhan. nak duit, minta duit, kalau minta murah rezeki, rezeki tu kan anak, pekerjaan, mcm2 la...jd klau nak betul semua, minta lah betul semua (tp kena belajar). Allah kan maha pengasih. :-)

    ReplyDelete
  4. den pon brdebor mggu ni, test beratur smpai hari jumaat.

    all the best kak fatin :D

    ReplyDelete
  5. salam fatin..

    bagus jugak, kali ni dpt 1 ilmu dr blog fatin. thanx yer...

    anyway, good luck for your exam!!

    ReplyDelete
  6. a'ah la dlu sy ada gi dgr talk 0rg tu ckp kalau nk mintak apa2 kt Allah, ckp je terus, direct xyah nk berbelit2...
    nk kaya cakap je "Ya Allah, aku nak kaya" nak laki ensem cakap je "Ya Allah aku nak laki ensem" hehehehe jadi x ek camtu?

    ReplyDelete
  7. Dr.ComeL, goodLuck.. soalan semua kacang je tu..

    ReplyDelete
  8. GOODLUCK cik patin. See u soon @ Hosp. =)

    ReplyDelete
  9. good luk kak atin for ur exam. chaiyok2 :)

    ReplyDelete
  10. hehe...klako la aten ni...neway,gud luck!!

    ReplyDelete
  11. haha...doa yg no 2 tu mmg telus sgt2 dah... :D

    ReplyDelete
  12. tq for sharing. all the best fr yur exams atin. sy mmg nervous jgk kalo nk jwb exam...

    ReplyDelete
  13. Memang jitu doa kawan atin bg tuu :D

    gud luck yea dear :)

    ReplyDelete
  14. akak pun exam ea???
    same dgn ite..
    neway gudluck.. :))

    ReplyDelete
  15. hahaha tergelak besar..mmg tulus ikhlas la doa membe tu.. btw, goodluck dear!

    ReplyDelete
  16. dear kak atin, best of luck from me again and again. yes, reciting the prayers are good way for us to avoid from nervous..btw, take care too yea..:)

    ReplyDelete
  17. aduhh makasih ya temen2..gue bikin ribut ajah nyuruhin kalian wish me gudluck hehe..

    kalo la grade A diberi berdasarkan bilangan gudluck yg kite terime dr korang sume, mmgla dpt A ++ kan hehe..tq tq..otak nk meletop ni..bahu nk tercabot..scary2..esok de oral exam!!!!

    ReplyDelete
  18. gd luck fatin =)
    kwn fatin 2 mmg straight la, no belok2..hehe

    ReplyDelete
  19. gudluck tin..
    sesiape yg berusaha,dy pasto berjaye...;))

    ReplyDelete
  20. gd luck 4 exam. sy pom nk exam gak. hope doakan sy jgk yea. slam perkenalan. aini

    ReplyDelete
  21. good luck fatin.. sama2 lah kita berdoa utk exam masing2.. :)

    ReplyDelete
  22. ohh sgt jujur dia itu....
    he, blh pinjam doa dialah pasni.ekeke

    tp kakak pn pnh doa mcm itu juuge...huuu

    ReplyDelete
  23. ahahha...same lah kita...gudluck okay!!!! cuak nih final dah dekat!!!

    ReplyDelete
  24. salam..
    atin kte same..
    kte mst langkak kaki kanan dlu..
    klu lupe mst kua blik...langkah kaki kanan smla..ekekeke

    ReplyDelete
  25. Salam.
    All the best Miss Fatin Liyana. Erm, ada persamaan antara kita psl langkah kaki kanan tu. haha. tapi zaman klinikal ni byk plak exams so mcm dh biasa lgkh kaki kanan dlu sblm masuk exam hall. Btw, sy suka bca ayat seribu dinar setiap kali exams :)

    Hafiz Fauzi

    ReplyDelete
  26. meme straight doa last uh
    pepe pown gud luck kak aten!
    chaiyok!

    ReplyDelete
  27. Hahahahaha....lawak-lawak. Siyes kelakar, suh hubby bace pun die gelak gile hehehe ;))

    U r so funny luv.

    ReplyDelete
  28. hye2 faten...chaiyo2 oke...

    curik doa 2 k..err..macam jahat plak kan..pinjam doa ekk..nak exam jugak nie..wuuu...heheee..tq

    ReplyDelete
  29. kakak cantik lgi manis , nak share doa ehh . btw i ada blog psl k.fatinliyana and doa tu sekali in my blog . hope u dont mind :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...