Thursday, July 22, 2010

Syukurlah dengan rezeki Allah bagi

Hey assalamualaikum rakan dan taulan.


Hari ini hari khamis jadi aku takde kelas. Tidaklah gembira sangat sebenarnye kerana next week sudah exam. Tapi right after habis exam, aku akan pergi short vacation kat Pangandaran, Ciamis. Nak tau macam mana Pangandaran tu silalah google sendiri ye ;).


Sebenarnye aku dah lama sangat tak masak. Semenjak masuk 3rd year ni, nak pergi dapur pon susah. Ok tipu sebenarnye sebab kalau nak pergi toilet harus lalu dapur heeeee. Dulu masa 2nd year wah wah bukan main handal lagi tung tang tung tang dekat dapur. Siap buat jadual memasak, Farah hari isnin, Atin hari selasa, Ema hari rabu and yeah the cycle goes on. Jadual memasak siap ditulis dengan magic colour dan ditampal di dinding guna saletep. Bukan main comel lagi. Pastu aku ni kalau masak tak nak kalah, makan nak mewah je. Ayam masak merah, nasi lemak, ayam masak lemak cili api, kurma' ayam & my specialities ayam papik. Lepas makan, bersandar puas kat dinding sambil mengusap perut kehkeh.


Tapi entah mana silapnya, 3rd year kitorang dah jadi malas nak masak. Hari-hari after class kitorang stop by kat mane-mane dan beli something untuk dimakan. Kat rumah ni pon, barang lauk mmg takdelah. Cuma yang ada macam basic stuff lyk ikan bilis, cili kering, stok rempah ratus, cili api & telur. So kalau dah darurat sangat nak makan tu boleh la buat nasi goreng kampung hahaha kesian x. Tapi skang pon nafsu makan macam dah kurang, dinner pon kadang-kadang makan simple2 je macam benjo or scramble egg dengan campbell soup. At times, bila terbayang family kat mesia makan, tetibe rasa sayu sebab rasa macam miskin merempat kat sni sbb makan tak cukup T_T


Ayah sebenarnya tak suka aku masak-masak ni sebab dia takut aku ni membazir masa(sebab kat mesia aku ni suka sangat memasak sampai berejam2) haha comel comel..die tak kasi aku basuh baju jugak..siap nak amekkan orang gaji supaya aku tak yah wat pape keje rumah hee..tapi bukan nak cakap apalah, aku suka apa idop independent camni. Baju sume aku basuh sendiri, tak pakai laundry pon. Masak sendiri jugak. At least kalau dah biasa buat-buat benda cmni, t nak kawen senang haha sebab dah biasa kan. Bagus jugak senanye dok lua negara ni sebabnye korang akan jadi lebih independent. Dari benda kecik-kecik sampai la benda besar gedabak suma kene settlekan sendri. Masa tulah kena latih otak supaya critical thinking agar tak kene tipu or buat wrong decision kan


hari ini ada rezeki lebih sikit, jadi aku pon buatlah chocolate pudding with vanilla sauce..mmg ummpph beb. tapi presentation tak berapa cool sebab dok umah sewe je kan, mane ade pinggan cantik nak serve haha.




sambal ada dalam freezer tak panaskan lagi. sambal tu pon mak syazana yang bagi dari mesia. disebabkan lapar yang amat sangat, setelah berkira-kira dengan bahan yang seciput kat dapur ni, aku pon buatlah nasi lemak.




naseb baek terjumpa santan dalam kabinet. boleh la buat nasi lemak kan :) syukur alhamdullilah..kenyang jgk perut aku ni..




oh ya semalam, Tety (member kitorang yang merupakan orang kuat PKPMI) bagi 1 envelope kat aku tau. Dia kate, nah ni untuk korang bertiga, ikhlas dari Tabung Kebajikan PKPMI :). Aku pon tak tau sebab apa PKPMI bagi kitorang duet ni hee...adekah dorang sudah mendapat tahu yang kitorang tak cukup makan kat ghumah? agaga hee tapi aku rasa la kan dorang bagi sebab umah kitorang selalu banjir a. Ala macam tabung bencana kot hehe. Tak sangka pulak ade orang nak bagi kitorang wet hee...sukenye sukenye baiknye hati PKPMI ! Maceh byk bykkk diatas sumbangan anda semua! Syukurla kan rezeki yang tak disangka-sangka. Oh ya PKPMI = Persatuan Kebangsaan Pelajar-pelajar Malaysia Di Indonesia.

Gembire sebab dapat duet hee...nanti nak lunch kat The Luxton lah. Jgn bagitau PKPMI tau hikhik.


Thank you for reading this entry !

26 comments:

hudhud said...

pandai masak, dah boleh kawin ! hehe :D

ardinihumaira said...

nampak sedaplah puding tu!


muka fatin memang nampak flawless! tak tipu ;)


dan.. bestnya dapat wet ^__^

izyanty collection said...

best dapat masak sendiri kan, pas tu bagi orang lain makan,tambah lak dapat pujian, lg seronok nak masak heheh.... jom tengok en3 terbaru resepi mudah- edisi ramadhan.
-ayam-masak-karopole

juja's said...

yaa...bgos duk sana...semua buat sendiri~

so cute~

Mia Deanna Sali said...

haa bleh la kongsi resepi fatin 2 mcm menarik jer..
ngeee~+_+

farah liana said...

wah ade nasi lemak!!
wah dpt duit!!
yeyey!

eh ktorang g stdy grup *bru nk gtau..huhu*

shasha said...

wah wah fatin pandai masak yea .da boley kawen. hik3~

Bdk Kuat Nanges said...

waa..u dpt duit..
bl kptm nk bg my allowance..wuuu :(

DOLCEshasha said...

ehh ehh , silap guna duet tuh . hehehe

suhaida shukor said...

hehe comel. yang penting sangat kagum dengan orang pandai masak.. kalau lah masak tak guna api dan minyakk.......................

johnlabu said...

:)

Ct SoLeHa said...

bagus2 pasni leh r org masuk meminang..hehe

medical student gak??leh r kongsi2 certa
just add jadi follower u

im from usm kubang kerian..hehe

frh H said...

bgus2..hidup akn lebih sempurna kalo kita sentiasa brsyukur :)

e.l.i.z.@ said...

wah bestnya suka masak..wpun berejam kan tp ok la rajin masuk dapur..part lalu kt dapur tu x dikira sebgai rajin ye :P

wahida idris said...

kamooo comel sgt.. ;)

dila is azie :) said...

puding tuh cedap la nengok.

eqacashperlala said...

i tak pandai masak. -__-"

anyway, choc pudding tu nampak sedappppp

soffya cik bulan said...

fuhh...
dpt duit bntuan tu okaylh kan..

msti sdp fatin msk kan...selalu je msk..

munniey suda :) said...

hye si cantik :) sedap semua mknan tue. i loike . heehee :) bilis terbaik . may u happy there. X0X0 :D

SheTreasures said...

fatin.
Yeah, Cakap pasal masak, I pon suka masak.
Suka masak lepastu kasi orang makan.
Memang mereka kenyang, dan suka hati.
TAPI sometimes I masak, mereka makan, lepas i tanya balik, "You want me to cook this next time?"
And they said "NO". hahaha.
Yeah, sometimes bila busy, activity memasak antara activity last untuk dibuat. I pon balik kerja almost everyday singgah Mcd drive thru. Sbb bertambah malas nak beli makan yang kene turun kereta dan menunggu.
Urgh.
But anyway, lama tak baca blog u.
Keep rocking on baby!

man luqman cool boy said...

keciannya..smpi cmtuh skli hidup kt sana..ahaha tkpe2..bersush dulu...dah blik mlysia bersenang pulk...

mIsS AeGHeShI said...

cmne nk wat pudding chocolate with vanilla sauce 2?? TQ

cik ena merduwaty said...

wah da lah cute pandai masak lak tu..mmg pakel!hehe..=)

aniey said...

kak, join ni kak

http://purplishea.blogspot.com/2010/07/my-amethysts-official-giveaway-contest.html

arina said...

fatin, ema dlama n3 ni bdk kmns ke?bdk kuliah hayat 5 ke eh?mcm penah nmpk je

mreduans said...

Salam..pandai na anda masak..mmg cri2 isteri solehah..InsyaAllah..amin.
1 soklan nak tanya..adakah anda suka makan durian?hahahaha