Saturday, July 24, 2010

Recipe : Chocolate Pudding with vanilla sauce

Assalamualaikum !
(tulisan biru same dengan warna baju kat gambau bawah ni hehe)


Kan hari tu, saya ada buat pudding chocolate with vanilla sauce kan, jadi beberapa org telah request resepi dari saya. Senang sangat nak buat pudding ni, 10minit je pastu dah la murah & sedap especially kalau makan sejuk-sejuk lepas keluarkan dari fridge. Combination of chocolate with thick vanilla sauce melting in your mouth mmg la irresistible ;). Sebenarnya, saya makan pudding ni di rumah member nama die Sheqa. Sedap pulak, saya mintak resipi dari sheqa dan modified sikit2 ikot cite rasa saye hee.



Cara buat pudding chocolate : Saya beli instant pudding mixture. Kan ada jual dalam bentuk serbuk kan? Cepat dan murah. Hanya perlu tambah air & gula je ;) Buat apa nak susah2 larutkan agar-agar dan kacau tanpa henti sampai tangan lenguh kan? Beli instant je! Untuk pudding ni saya kurangkan gula sebab vanilla sauce sudah manis. Naseb baik saya ade beli acuan pudding ni dulu, barulah cantik sikitkan bentuk puding ni.




Cara buat vanilla sauce : Disebabkan resipi ini sheqa bagi secara verbal, maka dia tak bagi tau saya volume yang harus digunakan. Tapi seriusly dont worry, sebab nak buat vanilla sauce ni senang sangat, all you have to do is campak2 semua bahan sampai rasa dia sedap. Dia tak renyah sampai nak kena ada specific measurement semua. Bahan-bahan yang digunakan adelah, susu full cream perisa vanilla, susu pekat (disebabkan susu pekat kat sini tak berapa nak manis, jadi saya tambah gula juga), & saya juga tambah sedikit garam supaya rasa manis tu naik sikit. Lepas tu yang paling penting adelah tepung jagung (supaya die jadi thick). Masukkan semua bahan dalam periuk, guna api kecik dan masak sehingga dia jadi mcm think/kental. Lepas tu keep refrigerated. Kalau korang nak buat strawberry sauce, boleh la pakai susu full cream perisa strawberry. Senangkan?


Saya buat 2 acuan. Semalam ada tetamu datang, murah rezeki diorang sebab still ade 1 acuan left dalam fridge. Jadi saya hidangkan dorang dengan pudding ni untuk teatime. Gembire btol sbb pudding saya laku. Licin hehe. Mak selalu pesan kat saya, jangan kedekut hidang makanan untuk tetamu, sebab dorang ni bawa rezeki kat kite :). Oh ya selamat mencuba!


Thank you for reading this entry !

35 comments:

cimut munniey said...

wah!!!!sodapnye puding!!!!! fatin terbaik ah. tamau amek minor course jadi chef? teehee :0.

cik ena merduwaty said...

hee..sedapnye tengok puding tu..=)

juja's said...

mmm...kena try nih~

Anonymous said...

nmpak sedap lah

SweetyMui2 said...

yummy!!:))
nak try wat la..

*Farahouri~ said...

yes! nnt nk try jgklaaaa..hehehe

nurayunni said...

beznyer puding tue..nak jgk!!!

Liyka said...

waaaa. walaupun dah kenyang , tapi still meliur tgk puding kak fatin. hahaahah. kak fatin mang serba boleh la..

ardinihumaira said...

dikkkk cayunk! dni nak try buat nanti. nyummm ;)

NUR HazieRAH said...

nk kne try ni...yummy2...

Afiefah Safieni said...

nak try juga lah..npak cam sedap n senang ja =)

izyanty collection said...

nampak sedap...nak tray buat gak lah...

syamin ariffin said...

Memang walllahhhHH puding tu...i mesti try..pnah jugak nk wat muffin yg fatin pnah wt dlu...tp cm x jadi je...uwaa..=)

Cinta Madu said...

nampak sedap! nak nak tapi tak boleh nak buat sendiri sebab kat hostel xde kitchen ;(

@ku d! sin!e said...

hehe..lain kali leh try

Mia Deanna Sali said...

okeyhh xsbr nk wat mmg sedap n menarik sgguh..
thx fatin kongsi resepi yer..+_+

arasewel said...

nak buat:))
xsabar~

omaQ said...

salam ziarah:)

http://www.omaQ.org

msdeiyana said...

alamakk! lapar..cantik so selera nk makan..:DD

Diya said...

confirm try buat. kalau jadi, saya doakan fatin cepat kahwin. hikhik ;p

ahmad endo said...

aku tengok....terus lapar.......jeles sungguh...hehehe

Fatin Liyana said...

maceh awk awk semua sbb comment!

nnti jgn la lupe tok try ye! sng jee hee..

Anonymous said...

urmm susu full cream flavour vanila?
kat msia ade ker?
brand pe yer?
if x, gantikan ngan fresh milk bole ker?

the unknown said...

hey, been readin' thru ur blog, and maybe it's juz me, but seems like u've gotten more elegant with every passing day.

truly hope that humility is part of ur package. :P so, what's cooking?

White Apple Autumn said...

Hai Fatin.Mesti seronok nak jd doc kan.Tu my ambition since i'm small.Tp sy rasa x kesampaian kot coz ada ckit problem.Saya blogger baru kat cni,klu sudi lawatla blog sy.Sory x komen pasal puding 2...

fndrocka said...

aku tak suka makan puding..tapisuka tengok je...sebab puding comel.huhu..kalau kreatif lagilah comel

ella said...

hai gorgeous! :)

nak tny la.macam mane u manage ur time with all those stuff! study+fashion+byk lagi laaa kann..
appreciate it if u dapat kongsi! heee...especially study..

thank you so muchh!

Anonymous said...

da try..
tsgtla sng.
ttup mate pun bole siap kot =P
n sdp!!
thx for sharing d rcipe :)

qierana said...

weh,saye suke kasut awak.... beli kat mane?

Anonymous said...

akak,kasut yang warna kuning tu beli kat mana eh? :)

MiRa SyAkiRa said...

Akk fatin?x de pown cite pasal bf akk..nak tahu..da lame x post pasal die

MiRa SyAkiRa said...

Nanti akk tulis ea?

fatin qurratuaini said...

cmna nak bagi puding tu rasa cokelet? beli instant yang memang da ada perisa cokelet ya?err tak faham sangat resepi ni T.T

Anonymous said...

sedapnyer...;-)

Sara Jeff said...

bhahahahahaha asal ni kak fatin? tetiba SAYA !! hahahaha :-P