Tuesday, May 4, 2010

Recipe : Hawaiian Chicken Pizza with extra cheese & bbq sauce !

Hi sume hi sume (n____n)
Aku kan ada 2 orang adik. Satu name die Han (18y/o) & Asfiq (7y/o). Kalau asfiq ni dia suka makan makanan yang manis-manis macam chocolate, ice-cream, cakes, cookies and all those stuff la. He has a sweet tooth :). Tapi adik aku yang lagi sorang ni, dia suka sangat makanan yang high calorie macam bege tepi jalan yang sos melimpah ruah tu, KFC, steaks, pizza sume la. Hari-hari dia dok haruk aku suruh buat pizza. Aku ni plak jenis yang tak suke sangat makan pizza, jadi aku saje jelah lengah-lengahkan. Tapi hari ni rezeki kau la Han, disebabkan kakak teringin makan pizza, kakak buatkan ko pizza terbaek dari ladang abah kita !! eh jap jap.. sejak bila abah kita ada ladang ? (-_-)


Uli dough macam bese...guna 2 cawan tepung gandum, 2 sudu kecik yis & air secukupnya. Bia dough tu naek sekali ganda. Tanpa membuang masa jom kite siapkan bahan-bahan untuk topping. Dalam aluminium bowl tu, from the left side, bombay onion, capsicum & pineapple. Pastu kite ade thousand island, tomato sauce, bbq sauce, mayonnaise (lupe nak tgkap gambar) & grated mozarella cheese ! Jangan kedekut bahan weyh siyes, makan bia puas !


Oryte, skang korang saute minced chicken together with diced bombay onion, pepper, bbq sauce & salt to taste. Angkat kuali dan menari tarian ulik mayang bila minced chicken dah tukar warne. Takyah lame-lame sangat pon takpe.


Ok the secret to cheesy-peezy-moist pizza is of course the ultimate cheese sauce! Ala same cam dalam recipe lasagna itu hari. Ingat tak. Ingat tak. Ingat tak. Takpelah bia aku review balik semule. 2 tablespoon of flour, 1 teaspoon of butter, 2 cups of milk, 5cm cheddar cheese block, salt & pepper to taste. Ingat api kecik! Ijau-ijau tu aku saje je tambah daun sup bagi lagi tantek hikhik.



Grease your pan not your pants or your pen with butter. Dough tu buat macam dalam gambar and then amek fork cocok-cocok sekuat hati anda ibarat melepaskan geram akibat dapat markah 79 tapi cikgu takmo naikkan jadi 80 :'). hehe pernah tak rase?



First layer spreadkan tomato sauce, sebenarnyekan lagi afdal kalau korang guna tomato puree tapi sebab bahan takde jadi pakai tomato sauce juga bisa kok. Second layer, spreadkan the ultimate cheese sauce! nyum nyum my faveret!


Pastu taburkan bombay onion, capsicum, sauted minced chicken & pineapple. Lepas tu bersiap sedia pulak tuang bbq sauce & thousand island. Akhir kata, taburkan grated mozarella cheese sepuas-puasnye untuk kepuasan maksimum !


Sebenarnye belum akhir kata lagi, mentang-mentang mayonnaise takde dalam gambar, siap terlupa nak cakap pasal die :') last skali korang letaklah mayonnaise sebanyak mana yang korang nak asal tak memudaratkan diri sendiri dan sahabat handai..


Lepas da bake kat oven guna api bawah, 200 degree, lebih kurang 20 minit. Anda akan dapat hasil seperti diatas! Serius sedap sebab pizza ni moist & banyak cheeeeeeeesssseeeee !



Adik lelaki & pizza kegemaran. Hey Han apesal kau buat muke cmtu nanti orang igt pizza aku tak sedap pulak :') Ok bye sume. slamat mencubeeee!


Thank you for reading this entry !

27 comments:

  1. gile hebat!!!semua pun tau masak! ;p

    pasni wat beef steak black pper lak!tau!utk cikmi!haha

    ReplyDelete
  2. kak fatin!!!
    nasib kak fatin tunjukkan cara2 nk buat ultimate cheese sauce tu...
    bole laa esok buat pizza hawaian.. asik2 pizza biase je...
    nyam2....

    nnt dtg umah org mkn..tolong jd judge..keh3...
    kak atin, jemput laa singgah belog org~hihihi....

    ReplyDelete
  3. pergh nmpk sedap nk mmpuih terliur ak wlupun klu mkn pizza je mesti ade rase nk muntah sket2 sbb tak brape suke roti huhuu...

    ReplyDelete
  4. u mmg rajin memasak.salute u lah! :)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap!
    ble cube resipi ni...
    huhuhuu... :)

    ReplyDelete
  6. dapur mcm dalam the sims best gler kot..
    hehe..pasni keje part time kat paparon la ble elaun x msok2 lg.. ;p

    ReplyDelete
  7. tang cheese tuh memang tak tahan!
    mabeless dr fatin!

    ReplyDelete
  8. haha. yehaa... lately ni. memang jadi suriumah sepenuh mase ye? macam macam recipe ade :D

    ReplyDelete
  9. memang terbaik la kamuuu..nampak lazat! nyum nyum.. thanks untuk projek pizza ini. dni mau cuba juga..tak pernah buat lagi. harap2 menjadi. kalo tak jadi, nak gi terik telinga Han.. hehehe tetiba :p


    MAY HAPPINESS BE AROUND YOU NOW AND FOREVER

    ReplyDelete
  10. pandai blaja masak. sapa ajar?
    tempat letak pizza tu beli brapa ringgit ye??

    ReplyDelete
  11. ya Allah..bagusnya fatin ni..semua tahu masak...dah lah bukan calang2 menu tu..

    bilalah dapat masak macma fatin.hehe..bila dpt mkn free sbnrnya?hoho...nk rs air tgn doktor pulaklah..:)

    ReplyDelete
  12. sedap gile nmpk !!

    okey fine! dah teringin dah. :P

    ReplyDelete
  13. balik umah nanti na cuba la =)
    nampak sdpppppp

    ReplyDelete
  14. dr ni pandai masak rupenya ek? bagus..bagus..bagus.. :-)

    ReplyDelete
  15. well d0ne girl!

    teringin nk try la..hehe

    =)

    ReplyDelete
  16. bleh home delivery x?...hihi...

    ReplyDelete
  17. *gulp gulp

    telan air liur. saya suka pizza. sila buat banyak banyak lepastu pos deat rumah saya. sekian

    ;)

    ReplyDelete
  18. wah...rumah mcm hotel... cantik n sedap piza..nk semua..!!

    ReplyDelete
  19. wow delises! thx for the recipe :)

    ReplyDelete
  20. blog ni dah macam buku resepi lately. hehe. tukang masak yg gojes, pasti pizza maveles

    ReplyDelete
  21. OMG OMG
    sedapnyee
    gonna try this
    thanks babe for the recipe

    ReplyDelete
  22. u ni bagus betull..dah lah cantik, pandai, rajin masak.. nak amik jadi adik ipar boleh? heheheh!

    pizza tu mmg sedap

    ReplyDelete
  23. nice blog!!! follow ur blog already!! im new here.. =)

    ReplyDelete
  24. Wahh sedapnyer pizza. Must try must try!

    Hey, I found ur twin. If u wonder la if u ever ada big sis, how would she looked like..kan? hehe.

    ReplyDelete
  25. best !
    best !
    bab markah tu !
    geram gile kalo cikgu takk bagi naik.even satu je ponn.
    aha !

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...