Friday, April 30, 2010

Recipe : Lasagna kegemaran !

Hi Assalamualaikum.
Biar aku bagitau korang satu benda. Aku sangat suka makan lasagna. Kalau kat Bandung bendaalah ni mahal bukan main kepalang. rp 32 000 kaw!! lebih kurang rm12. Mahal an an. Aku makan ayam penyet kat sane baru rp6000 aka rm2.40. Sumpah sepanjang 2 tahun aku dok sane, aku pernah makan sekali je lasagna kat PapaRon. Tu pon rase cam nak menangis je bayar. Hati rase berat, tangan kaku seolah-olah tak mahu kuakan duet dari purse, kaki jangan cakap a, rase ringan je nak lari dari kedai tu supaye tak yah bayar lepas makan. hahaha hebat tak hebat pergolakan jiwa yang berlaku di dalam diri ini semata-mata untuk mendapatkan sesuap lasagna??


Namun tak usah risau. Aku ada penyelesaian untuk semua masalah tersebut. PEACE to the world sista ! (n____n). Walaupon tudung tak matching dengan baju, tapi ape ade hal. Yang penting perut kenyang, poket slamat.



Bahan-bahan tok buat lasagna : minced beef, bombay onion, butter, cheddar cheese block, prego sauce, full cream milk, lasagna sheets, pepper/salt/ flour. Recipe ni bantai sendiri tapi alhamdulillah jadi je. Mari kite ushaaaa zassss !!



Meat sauce : korang buatlah meat sauce ni gune butter, bombay onion, minced beef & prego sauce. tambah pepper & salt banyak2 sket bagi masyuk. Aku men hentam je buat ala-ala spaghetti sauce, tp minced beef tu jangan bagi hancur sangat okeyh. Kalo sapa yang suka pedas tu, boleh tumis cili giling ye.. :)



Cheese sauce : 1 teaspoon of butter, 2 tablespoon of flour, 1 cup of full cream milk. Masuk cheddar cheese tu ikot suke hati. Aku pakai separuh dari block tu. Gune api kecik..kacau sampai die jadi thick. Aku sesuka hati tambah pepper/salt bagi lagi kaww.



Amek casserole, grease dengan butter, letak the first layer of lasagna sheet. Lasagna sheets ni comes in 2 types. 1: yang you have to boil it first, 2: yang you can use straight away tanpa perlu boil. I bought the 2nd one. So sequence die mesti camni. lasagna-meat sauce-cheese sauce. repeat. Buatlah bape-bape layer yang korang nak mengikut nafsu serakah korang.



TAPI INGAT. layer paling atas sekali mesti cheese sauce eh. kalo korang tamak haloba habib jewels, korang boleh grate cheddar cheese tu on top. Alah bajet cam extra cheese la kan. Lepas dah puas ati, cover your casserole with an alumminium foil.



Kalo memasak sambil sms inilah jadinye. Lupe nak letak alumminium foil :'). Oh ya, bake dalam oven at 180degree for 20-30mins. Ingat! jangan sms semasa memasak!




There you go! Rupe macam sape di hawau tapi rase sedap nak mampos. Jangan lupa makan ngan cili sos sambil tengok tv3 petang-petang ngan keluarge. Bahagia tengok family makan dengan lahap sampai habis licin casserole. Selamat mencube! :)


Thank you for reading this entry !

29 comments:

ZAFIRAH HANIS said...

hello dear. bagusla anak dara mcm u.. thank u ajar! hehe :D

Siti Nur Ashikin said...

yes akhirnya u update gak recipe ni eh!
thnx dear!
i will try i will try.
hee^^

Qaqaa ! said...

omg, lasgana? my fav woe. wah, nti bole suro sis masak kan :P

cikmi said...

hebat! pasni masak pe plak?hehe!;)

Lyana Hisham said...

hehe my fav too babe :)

intan payung said...

luv it!
wajib try ni hihi

isha said...

bab cheese yg tak tahan ni

ardinihumaira said...

sedapnya... nyum2! :)

May Happiness Be Around You Now And Forever

Fatin Liyana said...

zafirah hanis.
hello! thanks! omg lady gaga commnt kt blog i kot :P

siti nur ashikin
trry jgn tak try !!! hehe

qaqqq !
hehe jom jom dtg umah jom

cikmi
pasni tdo sbb da kenyang hehe...


lyana
wahhh lyana yg cntik jg suke lasagna :)


intan payung
a must try! bak sket ble dap siap tau hehe..


isha..
cheese sauce tu sdap gleee hehe die la yg menyedapkan lasgna sbnanrnye!

NoUse4@Name said...

cam hangit je tgk gambar tuh..haha..

atieabie said...

yang...u bwat sndiri ke?tabik spring..jeles ok..:P..nk cbela t..tq..:)

cikmi said...

uish~ader lak tdO! cepat pikir esOk nak masak pe!then cpt2 update blOg!heee

anish said...

haip :)

best2. nnti nk try. tengs 4 sharing! ;)

Mellowmeaw said...

Wah perfect banget kamuu... udah cantik, gaul, pinter masak pula... i'll follow u... hehehehe

soffya cik bulan said...

huhh....cair liur akak...he
belanja akak lah fatin...:)

Si Kenit said...

pic 1st
LAWA =D

hafiz f said...

makaiii lasagna sdapnye!!
nakkkk~!
gle terel u msk an an an
sp yg sms tu kejinye!
kiki :P

nurul said...

nakkkkkk buattttt jugakkkkk

tunggu saya cuti next week ye..
habesla dapur rumah saya menjadi mangsa..

heehhehe

nway tq share recipe ye si cantik :)

Liya Laa said...

:)
enak dipandang lah

deqyalalink said...

kwn aku pong suke masak lasagna tp aku suke gile lasagna milano..!! dye tmbh mushroom soup atas nye instead of sagat cheese.what they call ha? ak pnggil sagat cheese tak rapa nak malu an..ahahaha

sarahunny said...

nyummmmmmmmmy! imma big fan of lasagneee! salu harapkan secret recipe berikan extra cheese dkt chicken lasagne. now..boleh buat sndiri! tQ cik fatin hot :D

cik EPAL said...

macam sedap je. lepas ni nak buat jugak. heee :)

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry.. ermmm.. pandai masak eh.. leh buat org rumah nih.. hehehe

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

Izlyn said...

sama la taste fatin ngan akak.btw,yg fatin masak tu sumer pebret akak.yg lasagna ni akak x pnah buat,nak tryyy.tq dpt resepi

mcjust.lol said...

ohh ohh sedapnyaa lasagna~

psychopath said...

waaa ! sedap . suke suke suke .

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

omg ! u pun suke lasagna jugakk,, sy pun suke,, huhu

jom singgah blog misslasagna sy hwa3

Nur ScherAzlan said...

ape nih.. hehe anak dara buat keje bersepah.. kalu my mom nmpak kan .. hurmm sure kene bebel nih..

Nur ScherAzlan said...

ape nih.. hehe anak dara buat keje bersepah.. klu my mom nmpak nih.. hurmmm... sure kene bebel...