Wednesday, March 31, 2010

Din Beramboi & Leptospirosis

Hi assalamuailaikum.

I guess you guys already know about the shocking news about DJ, TV presenter, Comedian Din Beramboi. I was shocked too. For those who dont know, he is in critical condition at Selayang Hospital, suffering from what is believed to be an infection caused by rat urine. His internal organs have shut down (organ dalaman tak berfungsi) and he bleeds internally (pendarahan dalaman). The doctors stated that the survival chance is 50/50 and gave him 24-48 hours. For your information, he is diagnosed to have LEPTOSPIROSIS. Biar aku cerita sikit apa tu leptospirosis.

LEPTOSPIROSIS
Infection dari bacteria yang bernama Leptospira interrogans. Biasa bacteria ini akan infect haiwan such as anjing, tikus, rabbit or what so ever lah. Dia tersebar dan infect orang lain melalui air kencing haiwan tersebut.

MACAM MANA KITA BOLEH TERKENA?
Boleh terkena kalau kita ada open wound (luka yang terbuka), melalui mata dan melalui mulut. maksudnya, kalau korang tengah bermanja-manja dengan pet korang skali dia kencingkan korang dan maka dengan itu terperciklah air kencing tu kat mulut angpa..xpon..lepas ang pegang-pegang dia..ang xbasuh tangan..dan teros gosok mata ka...cmtulah lebih kurang


APA TANDA-TANDA KALAU KITA KENA INFECTiON TU?
Biasa dia akan tunjuk sign & symptom selepas 3-21 hari..berbeza mengikut individu..maksudnya kalau ang 'termakan' kencing pet hang hari isnin lepas, mungkin sign & symptom hanya akan berlaku pada hari jumaat ka..sabtu ka..
Tapi sign & symptom yang ditunjuk itu sangat drastic dan berlaku secara mendadak. Antaranya ialah :
  1. Sakit kepala yang melampau
  2. Mata merah
  3. Lenguh2 badan
  4. Penat yang melampau
  5. Rasa mual nak muntah
  6. Demam 39C
  7. Bintik-bintik merah kat badan

KALAU KITA ADA SIGN & SYMPTOM TERSEBUT TAPI TAK DAPATKAN RAWATAN.APA YANG JADI? LAGI TERUK KE?
Ye lagi teruk..sangat teruk kerana biasanya infection tersebar ke organ dalaman dan menyebabkan pelbagai organ dalaman rosak (multiple internal organ damage). Ginjal dan hati akan rosak dalam masa 10 hari, dan akan menyebabkan sakit kuning (jaundice), pendarahan dari mata, mulut dan mucous membrane..infeksi jantung dan pendarahan dalaman yang significant akan berlaku (significant internal bleeding). Kematian akan terjadi akibat daripada kegagalan fungsi hati, jantung dan paru-paru.


APA TREATMENT LEPTOSPIROSIS NI?
ok take note kayh, in case kalau korang rasa macam pernah terkena infection dari air kencing pet korang, cepat-cepat pergi jumpa doctor dan cakap 'DOCTOR SAYA TERMAKAN AIR KENCING HAIWAN PERLIHARAAN SAYA MAKA SAYA DATANG DENGAN LAJU UNTUK MENGELAKKAN DIRI SAYA DARIPADA TERKENA LEPTOSPIROSIS'. and right away doctor akan bagi korang antibiotik. Kalau korang baru-baru je kena infection and terus makan antibiotik, insyaallah akan recover..tapi kalau dah lama baru nak seek for treatment..biasa antibiotik pon tak dapek nak nolong do..

APA PROGNOSIS LEPTOSPIROSIS NI?
Usually good if u got early treatment..
Tapi kalau dah severe infection tu biasanya...patient tak dapat diselamatkan..




so u guys take note..aku rasa sedih gila bila dengar cita pasal Din ni sebab ada sorang patient ni pon mati sebab Leptospirosis..dia ingat demam biasa ja..skali masuk hospital 2-3 hari dan mati sebab kidney dan liver dia xboleh berfungsi..huhu aku mmg biggest fan Din beramboi ni..suka gila dengar dia belakon Drama Sebabak kat radio Era..cant imagine our entertainment industry without him. He's a great guy with such amazing talents..so jom kita sama-sama doakan dia and hope for miracle to happen.

Pastu..spread this info to your family and frens. Leptospirosis is not so famous in our country, sometimes the doctors misdiagnosed the disease itself. Tapi takpelah at least korang dah ada ilmu sikit about this bacteria and boleh buat precaution steps kan..Remember to always seek for treatment if you are sick. Ok.



Din, I hope you will get better soon.

25 comments:

husna aka meon said...

i hope Pak Din get well soon.
thnx for the info.xtaw secara detail pn psl ni..thnx a lot.=))

anis hamzah said...

benda ni jarang2 berlaku..sbb tu mcm tak penah dgr sal penyakit nih...baru la anis taw..
erm papepon doakan kan abg din bramboi sehat spt sdia kala! insa'Allah....

Rie said...

thanks for the info~

rathiqah azmira rosli said...

baru tahu pasal ni

tenz weh

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

now i knew...thankz to you 4 da info =)

Chopie said...

thanks for the info.
i tot kencing tikus macam...
ek eleh kencing tikus je?
tp xsangka la sampai camtu kesannye.


for Pak Din, we'll pray 4 u.
aminn...

i.k.a. ♥ said...

he's my housemate's very close uncle. please do pray a lot for him. hopefully he'll be fine. insyaAllah.

Fatin Liyana said...

all ryte same-same.thanks for all the comments :)

anyway, lets say kalao umah banjir ke, atau korang mandi sungai ke atau g tmpt2 yg mane ade air kotor, and afta that korang demam, cpt2 g jumpe doctor and tell the doctor kemane korang pergi b4, demam tu terjadi right after the incidence or whatsoever lah. appropriate info will lead u to an accurate diagnosis. tau. tau.

take care semua.

lots of lov
Fatin Liyana.

N.HIDAYAT said...

wut a good info from future doc! sob sob sdey gilaaaa ...semoga Din sembuh! ameen

hanabanana said...

oh fatin liyana ni mmg future doctor yg bagus lah. keep informing us about other disease kurang pndedahan jugak tau. thanks!

maldinifaridkamil said...

waaaa..rndu gle kat din,,
hope din get well soon..

En. Romzi said...

Belalah kucing..
Bukan sahaja comel..
Tetapi boleh tangkap tikus..
Betul tak Fatin ?


http://manis18.blogspot.com

anna ladycherrie said...

oh kesiannya.bf akak pun pernah disyaki.masuk hospital smpi 2weeks.nasib baik cepat pi hospital.dpt diselamatkan.memang sgt serius tau sakit.ni.kita doakan dia selamat.insyaallah

intan payung said...

dear fatin,
thx fer sharing the info
i mmg tecari2 info pasal leptospirosis ni..lps bce u punye ntry bru i faham hehe

smoge din cepat sehat bleh belakon afi&abah lagi..

MIRAUTTIKA said...

sedih oh.
dah lah ini kawan baik mira punya ayah.
kesian Nil Aina Adibah,anak sulung Uncle Din.
Harap harap Uncle Din cepat sembuh !

fathin zulkifli said...

hye, thanks for sharing the info.
yeah, hope he'll get well soon

regards.

:)

raihanah said...

pernah ada kawan kepada kawan aku yang meninggal sebab ni, and kazen kawan aku jugak meninggal sebab ni. dorang macam rasa x sedap badan je then tbe2 demam tu jd truk sume then masuk spital kne icu dlm 2-3 hari meninggal...cmtu la lebih kurangnye.

bagus sangat kau post kat sni so that semua orang alert and xdela ble benda tu dh jd dkt org yg dkt dgn kte or kt kte sdri bru kte nk amek tau.

semoga din beramboi cepat sembuh :)

EqynnYusof said...

ni khabar angin je kn. din beramboi deman denggi berdarah.. bukan kencing tikus.. anyway, info yg fatin bg mmg sgt brgune... k, pasni kna hati2 gk ngan pets... :P

sarah nik mazlan said...

dr.fatin,nk tnye skit.if kucing termasuk gak ke?kucing kite ni suke sgt kncing merate.sbb die bru baligh kot.bru nk jd dewase...so,cm tkot plak...anyway,thanx for d such a gud info!!blog yg berinfo n cntik.i loike~~ :)

Fatin Liyana said...

hi there! thanks for the comments

as far as i concern, as i went tru the info on leptospirosis center, die ckp mostly got infected are dogs, sheep, cattle, pigs, mice etc

but some people said mostly rodents. kalau cats i dont know. mybe theres cases but x byk. wlu apapon, always wash your hands after touching animals :)

Washing hand is very important to prevent any kind of infection transmission. nmpk mudah but it really works!

take care of yourself

lots of love
fatin liyana

Cimot said...

salam..
akak,din beramboi da meninngal..
12.30 mlm td..

Cimot said...

oh ye,n arwah meninggal sebab demam denggi berdarah..
sedih lah..
:'(

Anonymous said...

aww..huni so tru..
i've seen tis case u know..
the doc barely know the diagnosis n simply said its SLE,its a bad news the patient die..its juz too bad..
ppl wasnt reli aware of tis in malaysia..but it happens..
sigh..

badacs said...

Sya kena penyakit yg sama,,32 hari saya di hospital serdang,hari ketiga,buah pinggang rosak,,pas tu,hati ,paru paru,,badan saya lemah,,

hati saya di jangkiti Liver abscess..nanah dalam hati,8 cm,,
di tebuk setelah cukup 20 hari,,

sekarang saya sakit pula,,Jaundice,,dan kearah Hepatitis,,
harap semua yg membaca,kaki pancing ker,picnic ker,Amalkan kebersihan,,gi mancing ,camping,,jgn buang sampah merata,,air banjir,,dan lain lain,,boleh merebak laui celah celah jari kaki,kuku,,luka lama dan lain lain,

ada gambar saya di FB masa sakit,,izhar ishak,,

Malaysia dah kotor,,sungai tempat saya mancing di Ulu langat pun boleh ada bebenda ni,,kalahkan denggi!! yg dah di tahap ,level 6!!

Ezreen Zainol said...

arwah abah saya meninggal sbb yg sama ..(kencing tikus,snng paham)

terkilan sbb baru 4min jumpa,terus dah pergi tinggalkan saya..