Monday, February 8, 2010

Tidak bersemangat.............nak balik Malaysia boleh?

Salam semua :)

Pernah tak korang rasa sangat tertekan sampai rasa lutut menggigil dan susah bernafas? Walaupun kadang-kadang stress itu datang dari hal yang kecil-kecil namun jika tidak kena correct timing, hal yang sekecil zarah boleh mendatangkan beban kalau dia accumulate secara berlebihan.

Banyak kali cuba menafikan perasaan sendiri supaya dapat move on secara positive namun sebagai manusia biasa, ada masa kita break down dan mulalah perasaan negative itu menyelubungi diri. Boleh tak kalau tak nak jadi dewasa? Boleh tak kalau tak nak tanggung semua benda sendiri? Boleh tak kalau nak ada parents disisi yang boleh settlekan semua benda? Boleh tak, nak berkepit dengan boyfriend supaya sentiasa rasa secure ? :(

Sangat tertekan bila balik dari kelas yang memenatkan, harus mencari bengkel kereta seluruh town selepas seseorang telah tidak sengaja melanggar kereta anda. seorang perempuan yang tiada knowledge pasal kereta harus mensettlekan semuanya sendiri. Bila ada follow up braces harus drive atau merempit seorang diri ke hospital yang perjalanannya amatlah memakan masa dan ditambah pula dengan jem nak mampos kerana tiada ayah atau bf yang boleh hantarkan anda ke sana. Apabila sakit, harus drive sendiri ke klinik dan harus menjaga diri sendiri kerana tiada ibu yang boleh menjaga dan memasakkan anda makanan yang enak. Apabila roadtax & plate number sudah tamat tempoh, harus berusaha mencari orang-orang tertentu dan menguruskan semuanya sendiri kerana di negara yang mundur lagi daif ini, tiada JPJ seperti di negara kita. Apabila sangat letih dan tidak mahu belajar tetap harus juga kerana jika ketinggalan pasti akan berasa tertekan kerana doctor Tuto sangatlah strict suka membuat spontaneous quiz, memberi homework yang banyak dan membuat diri anda rasa tidak berguna jika anda tidak mempunyai ilmu yang mencukupi. Apabila takut kerana taman perumahan anda dipenuhi dengan warga-warga tempatan dan rumah student malaysia hanyalah 3-4 ketul sahaja (jauh2 pulak tu), malah jauh dari kawasan universiti, anda harus berpura-pura baik & innocent 24/7 kerana khuatir anda dimusuhi warga tempatan.

Kadang-kadang rasa tak larat hidup independent macam ni. Jauh dari semua orang. Duduk di bumi asing yang mundur dan tidak selamat. Penindasan & penipuan dimana-mana. Dan tanpa bantuan dari sesiapa, terutama bantuan daripada seorang lelaki. I need a man to guide me, to help me in making wise decision & to help me settle things that only man knows best. I want ayah , abang, han & hafiz here.............................................................................please..?




what does not kill you will make you stronger.
harus bersemangat & redha.

13 comments:

ardinihumaira said...

semoga tabah mengharungi kehidupan indipendant ya... kamo00oooo memang kuat! jangn sedih2 taw :) chaiyok!

hafiz f said...

be strong hun!
life is like a wheel..
syg berusaha kay :)
actually kalu fkir2 blik hdup hun sronok.
xsume org bpeluang stdy luar ngare n hdup sndri.
so syg take advantage of it n dont take it as a beban k :)
im always here to support u!
go baybeh gooo~! haha

deqyalalink said...

atin, aku berasa sangat tersedih dan tersentuh baca entry kau ni. aku pun berasa hampir sebegitu. semua benda tanggung soang2 tapi aku ok lagi tapi kesian kau. semoga kau tabah. hikmahnya nanti : future , kau lagi expert and strongest than semua orang. :) bila orang tanya, kau dah bley tlg doang lak. kan kan ..

betul dak apis ckp, masa ni la kita nak blajaq benda2 baru yang kadang2 kita sendiri takley nak cope once it accumulate.

tapi kadang2 sonok kan??

semoga tabah !!

-gadis semangat yang kadang kadang pun takdela semangat sangat-

Fatin Liyana said...

ardini

tq huhu kdg2 rs down entah la..emo betul..hehe pepon thnks dear u made my day!


syg
syg thnk u..hny da brusaha pk mcm tu..tp its just sometimes bebanan tu terlampau byk i dnt knw how to response the positive way..tp btol ckp syg tu,tk adntge of wht we hv now kn..hee tq bby..akn brusaha!

Fatin Liyana said...

deqya

thnaks deqya..tp ak tgk ko sgt positive bestnye la kalo ak leh jd smngt cm ko huhu..ak ni kdg2 xleh stress nnti sume bende xjd
tp u r ryte..advntge die kte de experiemnt bende tu n perhaps kite maju stpak dr org len kn..

thank you deqya for leading me to the positive way again! :)

tieqa said...

sy jga pnah merasakan pe yg anda rasa walaupn kt malaysia jgk.. huhu~~ kdg2 kahadiran seorg lelaki amat diperlukan pada masa2 cm 2..time kete rosak, tyar pncit..
sbar jela.. hdup nie mmg bnyak dgaan.. lastly kte akan realise yg bnda2 2 yg wat kte jd more mature.. bkn smua org ley dpat peluang cm kte dpt..be positive..

aiza said...

xboleh blk msia!!!!
hihihih..
kene jd Doc nd jagekan kak ema tok saye dulu..
hehehe....

a.t.i.k.a said...

hi fatin!

u f to be strong, dear! study abroad is a bonus point - its teach u how to survive in the future and be independent than others.

and hey! u r a future doctor and what i know, doctor is a challenging person. well, u dare to take medic. even, i never thinking about being a doctor because its damn hard. :P

neway. never give up and enjoy being a MAN now. cool ape gurlz tukar tayar. :)

all the best. <3

Irine Nadia MaRceLLo said...

akk chantekk!!
jgn sedeyh2 ok:)
kene sntiasa heppy n shemangat! ye rrr..akk chantekk kan belaja jauh2..so, kene sntiasa semangat!!!

ingt orang yg tersayangggggg~:)hehe

Anonymous said...

...di negara yang mundur lagi daif ini...

kalo saya artikan dalam bahasa indonesia,arti yg jelek bukan???

Anonymous said...

If u think Indonesia is such daif country, why shud u in the first place go n study medicine there..I think just because ur uni is located at jatinangor which is regarded as rural even for Jakarta ppl...ur words are not proper...I like u but quite disheartened by ur phrase of describing my country...

Anonymous said...

kak liyana , sabar yee..dalam kesulitan pasti ade kemudahan kelak.. :)

Ponds said...

hurm sedih :'(