Thursday, February 18, 2010

Praktis basa sunda.

Hi anda!
Hari ini housemate iaitu Farah telah mengajar saya 1 perkataan baru.
Untuk pengetahuan umum, orang Bandung ni majoriti ialah orang Sunda.
Instead of using bahasa indonesia as communication language on daily basis,
they opt for bahasa sunda which is their mother tounge.


Farah : atin tau tak orang sunda cakap 'tak nak' apa dalam bahasa diorang?
Atin : tak tau. apa?
Farah : Mual.
Atin : Mual?
Farah : Um! mual tu maksud dia tak nak dalam bahasa sunda.
Atin : Ohhh ! Cube farah tanya kite soalan yang jawapan die tak nak :)
Farah : Ok. Atin nak study tak :) ?
Atin : ato iyek....mual !

(-_-)

comelkan ?
pssst...ato iyek tu cam slang dalam bahasa sunda.


------- tamat --------

10 comments:

ix said...

salah eja lidah la
tongue..bkan tounge
kan?

^^

Fatin Liyana said...

oh yes thank you :)
typo error
tp mls nk betolkan lah
boleh x? haha

qis sahara said...

mual...sungguh aneh..~

m. said...

mual?mcm nk muntah je bunyiknye awak..

hehe..

pape pon,BM terbaik kn?

hihi.

pWiNcEsS SmArTiE said...

ahaks...nanti bley la ajarkan basa sunda neh kat akak plak...hoyeh akak da blaja 1 perkataan baru...

deqyalalink said...

deqya : eh, jom bace blog aku lah, nak?
atin : ato iyek..mual !

atin, smpi hati ko....T.T

haha

lemonade said...

nice blog dear :)
it's actually "moal",
well um not sundanese also, but been living in bandung for 5 years, and still cant speak sundanese,, hahaha

love ur blog :)

LittleGurl said...

gue mual study. boleh?

Chempaka Sari said...

ato iyek tu apa?

HanaKhairi said...

bukan ato...kalau selalu nonton sctv (pronounce as es je te ve) pronouce as aaaa tuuuu