Thursday, February 18, 2010

Praktis basa sunda.

Hi anda!
Hari ini housemate iaitu Farah telah mengajar saya 1 perkataan baru.
Untuk pengetahuan umum, orang Bandung ni majoriti ialah orang Sunda.
Instead of using bahasa indonesia as communication language on daily basis,
they opt for bahasa sunda which is their mother tounge.


Farah : atin tau tak orang sunda cakap 'tak nak' apa dalam bahasa diorang?
Atin : tak tau. apa?
Farah : Mual.
Atin : Mual?
Farah : Um! mual tu maksud dia tak nak dalam bahasa sunda.
Atin : Ohhh ! Cube farah tanya kite soalan yang jawapan die tak nak :)
Farah : Ok. Atin nak study tak :) ?
Atin : ato iyek....mual !

(-_-)

comelkan ?
pssst...ato iyek tu cam slang dalam bahasa sunda.


------- tamat --------

10 comments:

  1. salah eja lidah la
    tongue..bkan tounge
    kan?

    ^^

    ReplyDelete
  2. oh yes thank you :)
    typo error
    tp mls nk betolkan lah
    boleh x? haha

    ReplyDelete
  3. mual?mcm nk muntah je bunyiknye awak..

    hehe..

    pape pon,BM terbaik kn?

    hihi.

    ReplyDelete
  4. ahaks...nanti bley la ajarkan basa sunda neh kat akak plak...hoyeh akak da blaja 1 perkataan baru...

    ReplyDelete
  5. deqya : eh, jom bace blog aku lah, nak?
    atin : ato iyek..mual !

    atin, smpi hati ko....T.T

    haha

    ReplyDelete
  6. nice blog dear :)
    it's actually "moal",
    well um not sundanese also, but been living in bandung for 5 years, and still cant speak sundanese,, hahaha

    love ur blog :)

    ReplyDelete
  7. bukan ato...kalau selalu nonton sctv (pronounce as es je te ve) pronouce as aaaa tuuuu

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...