Sunday, February 21, 2010

My first social work...

Assalamualaikum semua :)

Hari tu kan aku usha blog kegemaran masa kini iaitu BeautifulNara. Lepas tu nampaklah gambar Diana Danielle yang comel gila tu buat social work kat kampung orang asli. Gila terharu. Tak taulah kenapa nak terharu tapi rasa cam best je buat keje amal cam tuh. Lepas tu terus google Angelina Jolie. Ni lagi la best, dia pergi ke Myanmar, Vietnam la, Africa la untuk buat social work. Dia tangkap gambar dengan kanak-kanak kat sana, bersosial dengan para ibu bapa . Aku terdetiklah nak jadi macam diorang sebab diorang ada empathy yang sangat tinggi. Aku ni dah la nak jadi doktor, pastu bila tengok orang jatuh aku rasa nak gelak. Gila jahat. Patutnya aku kena buat muka yang paling kasihan sekali pastu berusaha merawat dorang. tak pelah nanti aku berubah sikit-sikitla T_T.

Aku sangat bertuah sebab tak semena-mena ada program khidmat masyarakat diadakan. Nampak sangat tuhan tu maha mendengar rintihan insan yang kerdil tapi berpipi tembam nih. Dorang nak 7 orang je 1 batch & i'm of one the lucky 7. Alhamdulillah. Program ini best sebab dia berkaitan dengan apa yang aku belajar. Aku dapat pegang real patient walaupun baru 2nd year. Menarik bukan?

Tempat yang kami pergi ni nama dia Sukaluyu. Terletak di puncak gunung dan sangat-sangat isolated. Perjalanan mengambil masa selama 3jam so kitorang gerak dari Jatinangor menuju ke Sukaluyu pukul 3.30pagi. Tempat ni sangat cantik dan merupakan kawasan penanaman teh terbesar di Jawa Barat. View dia mmg breathtaking and cuaca sangat sejuk dan berkabus. Mulut suma berasap-asap ibarat tgh shisha sambil melakukan kerja-kerja amal. Tujuan kami datang ke situ ialah untuk mengadakan routine medical check-up secara percuma kepada penduduk kampung. Kesian kat penduduk kat sana, hospital sangat jauh, lepas tu takde siapa nak educate dorang tentang betapa pentingnya kesihatan, pemakanan dan kebersihan. Rata-rata penduduk adalah farmers jadi mereka tak mampu untuk beli ubat-ubatan sendiri. Kesian sangat rasa nak nangis ja......


Kami sampai Sukaluyu dalam pukul 7pagi macam tu. Cantik kan permandangan kat sana =) Siap ada hanging mountain macam dalam AVATAR tu. aku rasa AVATAR tu belakon kat bandung ja, sebab nak jimat kan. Korang jangan percaya sangat ngan taktik yahudi nih. Anyway gambar sebelah ni masa kami pitstop kat umah ketua kampung. Peramah dan baik sangat pak cik ni. Dia mengalu-alukan kedatangan kami walaupun tiada paluan kompang namun kami tau dia suka kami datang.


Representative dari batch Twinning 08'. 5 girls & 2 boys. Tapi aku tak ajak lagi 2 orang boys tu untuk bergambar sekali sebab dorang tak suka senyum bila bergambar. Menghabiskan boreh yo. 


Ada beberapa booths yang dibuka. Registration, Questionnaire, Urine, Blood Pressure, BMI, Blood & Medical Counselling. Kami dibahagi mengikut booth-booth ni. Setiap booth ni pulak di observe oleh beberapa senior 5th year Fac Of Medicine UKM. Mereka sangat berpengalaman, mantap serta bijak pandai. Really honoured to work with you guys = )


Aku pulak ditugaskan untuk menjaga booth blood. Tugas aku ialah untuk menentukan golongan darah, jenis rhesus dan juga kandungan blood glucose patient. Di booth aku ni, ada 3 senior UKM, 5 senior Twinning 07' dan aku sensorang je junior :). Sangat best la !! Aku suke hehe tapi precaution step harus dititik beratkan sebab darah sangat merbahaya. Infection, HIV suma transmit tru blood. Kita tak tau darah patient yang kita amek tu ada HIV +ve ke tak. Jadi sebelum amek darah patient, kami basuh tangan guna alcohol dan asek ganti gloves je hehe.

Thats me at my Blood booth ! Patients kami terdiri daripada semua lapisan umur. Sudah menjadi etika untuk greet & explain the procedure to the patient, before doing the blood test. Walaupun mulut terasa longgar sebab banyak sangat bercakap namun disebabkan ini first time, maka aku sangat semangat ! Hehe siap berebut-rebut patients dengan senior :P

Hehe terasa macam Diana Danielle & Angelina Jolie lah ! Best la dapat get to know kehidupan diorang macam mana. Walaupun ada masalah bahasa tapi aku men bedal je cakap indon-sunda-melayu! Kanak-kanak kat sini suka kat aku sebab aku suka senyum ngan kacau-kacau dorang !


Selain bekerja kat booth sendiri, aku juga pergi sebok-sebok kat booth orang lain. Booth medical counselling tu agak susah sebab kita kene interpret result kat patient & suggest kat dia for futher management. Terkial-kial aku. hahahah nasib baik ada senior UKM yang tolong. Yang paling menarik, aku baru je belajar pasal scoliosis dimana ada abnormality kat vertebra (tulang belakang). Kali ni, aku punya patient ada sakit tu. Eksaitednye aku dapat jumpa patient sebenar!

Hehe tengah kacau kanak-kanak yang sedang di interview oleh senior UKM. adik ni comel ja dia datang nak buat pemeriksaan sebab kaki dia sakit. Bila tanya kenapa kaki sakit, dia cakap sebab lari banyak sangat, masa dia main petang ngan kengkawan dia hahahah :')


Petang tu tiba-tiba hujan lepas tu cuaca pon berkabus gila sampai tak nampak apa-apa. Patient pon dah ramai yang balik. So kami dijemput untuk makan di rumah ketua kampung. Baik sangat pak cik ni sebab support kami 50 orang ni makan! Aku makan memang banyak gila tak hengat la. Mesti pak cik tu tak suka aku sebab aku tambah lauk banyak kali. :') Mesti nekad taknak kasi aku datang umah dia lagi haha.....Lepas tu kami solat dan berehat di masjid. Ape lagi. cam-whore la kejap. hehehe


Kitorang packed up dalam pukul 3.30ptg. Aku memang takleh lupa lah pengalaman yang amat menarik ini..pergi jauh2 atas gunung untuk educate penduduk kampung yang langsung tiada pengetahuan tentang kesihatan...dan memberi khidmat kepada mereka yang memerlukan ..alhamdulillah Ya Allah kerana kau kurniakanku peluang untuk berbakti kepada mereka yang memerlukanku walaupun ilmu di dada ni amatlah cetek sekali...


Bersama sebahagian peserta program. Thank you so much senior UKM sebab organize program yang best giler ni!! There's so much i can learn form you guys ! Lain kali kalau buat lagi jangan lupe roger2 ye :P


Itu saje. Saje je nak kongsi experience dengan anda semua. Sekali sekala buat aktiviti berfaedah best juga bukan ? :) hehe..next tyme kalo ada aktiviti pergi ke rumah anak yatim ke, rumah orang tua ke, joinlah ! Nanti you will feel yang hidup ni amat bermakna dan juga berharga :) salam !

28 comments:

~yellowish is not reddish~ said...

bagos fatin dah cam extra mural
ea senior twinning dtg semat untuk tuh ker fatin?
semangat nyer! hihi

fiqa said...

ala...comeynye doc nie :) suke tgk atin dress up...cute sgt3!! i wish blh dreesing mcm atin :)

Anonymous said...

bole la nnt take over keje2 amal angelina jolie kan....hehehe

gud luck to u k :)

isha said...

doktor yg ni asyik posing je
tp cute

Anonymous said...

besh besh..besh..hohooo..sye pown penah wat medical service..tp kat mesia je la..wat BMI n consultant...peh..ponat eden..seb bek pokcik2 mokcik2 tu men anggguk je..

zie said...

wah sgt best....
tempt yg sgt cantik....
gudluck...

deqyalalink said...

ok kesian kau tulis penat penat maka aku pun berniat secara ikhlas untuk mengomen. panjang komen aku sila baca dengan tertib dan mengikut aturan.

1) senior ukm ni dtg dari mesia semata mata untuk program ni ke dol? best gilakk !! asal la dental takde twiinning T_T (ade or aku yg taktahu huhu)

2) tapi kan, ukm kl mmg selalu buat program camni ..eh aku ade masuk paper tau sebab pegi umah anak yati ! kau bace ke tak ! yg pnting paper mesia bukan idnon eh haha

3) klu aku g booth medical, aku mesti cek berat aku padahal aku rase takde pon naik. benci kan sebab membazir duit jeh .

bye ! dah habis komen !! :)

nurbayamahadzir said...

best!best!best!

Irine Nadia MaRceLLo said...

iirne kalo jadi patient yg budak2 tuh, kalo doc atin nih rawat..mmg slalu irine buat2 sakit je..hahaha

hye akk chantek!! hehe

Hayatul Akma @ Ima said...

bestnya!! dekat UK ni bdk2 medic takde peluang pun nak buat mcm tu.. T_T. xleh nak perasan jadi angelina jolie ;p

Seri Wangi said...

wah~~bestnya..sgt best wat keja amal gini..i lyke..i lyke..bertuahnya kamu..huhu..>.<

soffya said...

wau...bestnyer kan....


akak nk ikut jgk...hehe

Ummi Muche Iche said...

salam dear doc. comel..

akak suker sgt tgk awk.. agaknyer.. patient2 awk tu.. sumer x payah amik ubat dah kot.. sbbnyer.. tgk awak pun dah baik.. hehehhe..

salam perkenalan.

Fatin Liyana said...

yellowish is not reddish

hee maceh! yng dtg tu bkn senior twinning tp senior fk ukm :) dorang de program cam internatiolization tru out pulau jawa. so sgt baik hti dorng ajak kitorng skali :)



fiqa
wah macehh! kite bese2 je hehe..fiqa kalo suke bole je mix n match cm kite buat hehe :)



anon
hahaha nk amek anak angkt cm angelina tu bolum lagi la kot :p
thanks!

Fatin Liyana said...

isha

hahah xtaw la kite suke sgt tgkap gmbar!


anon
wah bestkan! tp siyes penat! huhu keh keh style la acik tu. mesti masuk tinge kanan kua tinge kiri :P


zie
mmg best n cntik sgt2 :)

Fatin Liyana said...

deqya

aha dorng dtg 3 universiti actually, padjajdjaran, gadjah mada n air langga for PERSIAP'S internationalization program. xtaw la kalo ko pnah dgr ke x..tp dorng kate gak, dorng slalu je buat khidmat msyrkt..bgsla UKM

wah ko masuk paper ke? style la weyh hehe...t aku blik ukm nk msuk paper gak! teman weyh

Fatin Liyana said...

baya
-best best best :) maceh comment!


irine
-kalau irine patient akak, mesti akk terlupe nk treat irine sbb tergamam irine cntik sgt hehe :P


kak ima
- aha tula kt UK mmg susah nk pgg real patient kn. salah rentak kena sue pulak :( tp blaja kt UK best!! bkn sng nk dpt pegi. akk sgt pndaiiiii :)

Fatin Liyana said...

kak sofya

jom jom kak sofya! kite menjadi angelina jolie beramai-ramai hehe


kak ummi

salam kak ummi. hehe time kasih..xdelah smpai cmtu dasat sgt tu hehe :) slm perkenala jg!

Fatin Liyana said...

seri wangi

oops sorry tertinggal lak hehe..um best kn?? t ade pluag lg nk join ah :)

Anonymous said...

hye fatin..comelll gile kot awk ni..
anyway,cantik sgt2 ur tudung..purple n pink tuh..u beli kt mane ek?xpnah nmpk..huu

apis pidaus said...

angeliyana jolie lah awak ni :)
ni kne li dslr ni nk jd paparazzi amek gmbr hun bbnyk leh x leh x
hii cntik sgt aaaah~~!

Fatin Liyana said...

anon
hee thanks alot! actually tu tudung yg berbeze hehe.. sy mix n match kan thats y tak pena jumpe :p


sayang
hee belila..dr dulu lg hny soh bli tp syg xmo sbb nk bli guitar karen hehe..maceh syg. lame dh xdgr syg puji hny :P

Lily falina said...

fatin,nak tanye...
anak tudung u tu cantik la..apa nama anak tudung tu..igt nak beli satu.Erm...pandai u match kan dengan kaler tudung.=D

captain anjang said...

jeles xdapat pegi!!!!

FaDhLi said...

hohoho.
seronok mendengar yang korang enjoy dgn program ni..
actually ni 1st time handle program ke luar negara...
dan ini juga kali pertama menjejakkan kaki ke luar negara..
1st time nek flight, 1st time handle program antarabangsa, 1st time nek train, 1st time jadik grandiose..hehe..

Syarfiqa said...

love your dressing style!
bandung msti heaven baju kan?
klw i nk g bndung i mntak u recomend tmpt shopg best boleh? :P.

cikmi said...

enty ni sgt menarik tertarik kau mmg the bOomm!!hahha!!beramal smbil perpOsing~peh!mmg i like! ;p best la dpt pglman gitu..teruskan usaha murni itu wahai dOctr ;p

Anonymous said...

assalamualaikum kak Fatin Liyana..kak,lengan tu aurat juga tu..jadi wajib kita tutup..setiap inci Aurat kita yg dilihat oleh Ajnabi itu mengundang dosa selama mana ianya terdedah..jadi sbg muslimah bersama-samalah kita berusaha menutup aurat dgn sempurna ye kak..sesungguhnya yg baik itu dari Allah & yg buruk dari diri saya sendiri..i love u kak fatin.. =)