Friday, February 19, 2010

Fashion Tips : Skaf Syria Tutorial !

Assalamualaikum :)

Baru-baru ini, e-mail, ym serta FB aku sering dihujani dengan ratusan soalan-soalan lazim seperti 'adakah pak long busu mempunyai binatang peliharaan yang busuk?' ' pernahkah kucing-kucing liar di jerantut makan putu mayam yang dijual oleh rahim tambi chik?' dan soalan yang paling femes, 'siapa dulu, ayam ke telur?'. (-_-). setelah berfikir-fikir nak jawab soalan yang mana dulu akhirnya aku telah membuat keputusan untuk menjawab soalan ini :-


' macam mana nak pakai tudung macam u ye...dua kaler tu...buatlah tutorial'

Baiklah. Soalan ini aku suka. Dari segi penyusunan ayat, kosa kata, imbuhan serta penanda wacana dia memang bagus. Lagipun soalan jenis begini lebih senang kita fahami daripada soalan2 yang aku utarakan sebentar tadi. Oleh itu, mari kita layankan. Zas!




Anda hanya memerlukan 2 skaf syria yang berwarna terang sampai rakan-rakan disekeliling anda sakit hati dan juga se---kebun cinta yang berbunga~~ (nyanyi high pitch lagu kak ziana). atau dalam erti kata lain nya, seutas shawl atawpun tudung syria. tgk lah anda suke yang mane. dalam gambar ini, si hitam itu perylys tu ialah shawl :)





abaikan muka gedix lantas melihat skaf.

  • pakai 1 skaf syria dan buat mulut muncung. kalau tak buat tak jadi.
  • pakai lagi 1 skaf syria, tindihkan dengan skaf yang pertama tadi.
  • adjust jarak di antara 2-2 skaf tersebut mengikut citarasa anda
  • last sekali pakai shawl macam biasa. pakai tudung syria pon okay.
  • dah siap! senang kan kan kan :)
  • pergi snap gambar dan upload kt FB. tag bf anda & paksa dia puji anda cntik gila.



diharapkan tutorial diatas dapat membantu anda !
sila mencuba ye!
saya akan rasa berbangga kalau anda semua cuba.
terime kasih byeeeee :)

44 comments:

miss zeila said...

comeynye awk..
awk..kan ade y anak tdung syria y 2 color tu kan...so..cmne lak nak pakainye ye..

nurul said...

santek & somel laaa :)

Fatin Liyana said...

maceh zeila !

oh itu!
pakai skaf cm bese. pastu yg bhgian belakang tu lipat ke depan supaya dia bertindih dgn yg depan. so kite akan dpt 2 2 kaler.

so nmpaklah cm pakai 2 skaf pdhal 1 jeh hehe :) fhm ke? ke sy ckp cm keling :P

Fatin Liyana said...

nurul

maceh maceh maceh !

Mashii said...

teringin nak pakai..tapi tak jumpa2 ank tdg syria yg macam fatin ni...apa pun fatin sgt comel...

I n n z said...

kakak fatin sgt comel.
oke. nape org lain pakai tudung syria melekat kat dahi kakak tak ?
sila jeleskan eh jelaskn ;p

miss zeila said...

okey2...paham kot...
tak paham pun wat2 paham gak...
kena try dulu..hehe

ween said...

erk, xpanas ke kalau pakai 3 lapis mcm tu. hermmm (-_-")

but, suit u really well. cantik sgt2 ok :D

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

wah..baru siang td g jln tar beli inner syria baru kt jalan tar..biase lah kn hari jumaat, ke situ jela tujuan para2wanita..ekekeek..td je berjaya membeli 5 helai..mencari cuz next friday mawu pergi ke dinner ofis my sis..tema arabian nite..igt mawu pakai itu skaf syria lah..dan jeng jeng jeng..ade plk tips eni..i loike!

p/s: fatin, akk cari warne pink striking same macam warne skaf pink yg kamo pakai skang kt profile pic tuh..tp xjumpe la..yg ade pink caer jew..uhuks..sedey..nk cari warne turqoise juge..tp nggak jumpe la..mane kamo beli warne2 yg ceria sebegitu..puas mencari nyew..uhuks~any idea?

aiza said...

kak atin..
dah try dah..
kak atin kretif2!!!
but, i wonder amacam kak dpt idea nk gaye2 mcm nie?

skang ni kt endon sebok ke fesyen nie..?

amal (^^,) said...

atin aq try buat langkah pertama ko tu...yg ayat ujung tu...xjadi r!
cmni?
haha...

ko wat lak tutor cmne nk lilit tudung sbb aq aq kalu lilit mesti terjerut pastu serabot

terjerut + serabot = terjebot!

isha said...

lawa

deqyalalink said...

ok nnti aku tag kooooooooooooo

arxar said...

akak atin!
hehehe.
skang aza pon pkai tdung syria..
cuma mls nak upload gamba je
b4 ni aza pna pkai.
tp nmpk muke bulat sgt.tu yg mls tu
tp ta bputus ase.try ag..
skali ok plak hehe

iJa said...

cntik je fatin pkai
ske tngok org pakai tdung
nmpk cntik sgt..
hope one day
sy jd cm fatin
nnt ajr sy pkai tdung cntik2 bley
ehhe..:D

mira said...

kak atin..
tringin nk pki tdung syria ni tp x sesuai la muke..looks like org indon..huduh..sob2.. :(

liza said...

sy suka tgk muka akk yg comel tu
pakai apa pon comel
geram tauuu
haha :D

+[mishyanikookoo]+ said...

salam fatin..
sy nk tny ni..
cne nk pki ank tudung jd cam muncung cam fatin ek??
kn gunting kt mn2 ke??
erk..phmkah anda soklan sy??
heee

captain anjang said...

waw ko wat pesen baru jadi byk2 layer! genius2!!!!!

KHAIROL AZLI B. MOKHTARDIN said...

Salam .. Kalau berminat mari sertai codelink di blog saya

Fatin Liyana said...

salam semua

time kasih byk2 sbb sudi comment kt sni tapi sy xdpt nk reply sume sbb lack of time :(

tapi thank u so much k, korngnye comment membuatkan hati ni berasa over-eksaited hehe :)

sy nak jwb beberapa soklan disini
1) kalo nk skaf syria xmelekat kt muka, all u hv to do is to tetaskan jahitan kat blakang skaf tersebut. nnti die jadi longgar.bile longgar baru boleh ade muncung :)

2) kat kedai susah nk cr skaf syria, tp ikot kate kak shaqeera, ade kat jln TAR or if not korang boleh beli online jeh :)

3) sy jg masih newbie sbg shawl-user so sy tak brape nk tau cmne nk lilit shawl.sy men hentam jeh. tgklah nnti kalo de mase sy buat tutorial lg ye :)

4) sy sgt terharu bila ada kwn2 freehair yg nk pakai tudung sbb tgk cara sy pkai tudung. keep it up gurlz! niat dh ada pon da ckup baik hee. no offence kay.

Ini memang kac said...

cute. . kdg2 kac tgk kan. . anak tdong syria neh kaler2 die mostly cam natural. .soo kalo matching kan ngan selendang yang striking pon msty lg choon. . .tak kire lah org tuh gelap o terang mukanya. . hehehehe. . yang poenting self konfiden. .pomot lah lg cara tdong2. .

apis pidaus said...

sy pon nk kai syria gak lah awk comel la >.<

♥iqah♥ said...

dear.
semua muka sesuai ke pakai scarf nih ???
:D~

soffya said...

cantik...akak lama dah nak tanya camne pakai mcm fatin punya tu..


toce utk tutorial ni.nk cuba jgk....nanti upload gmbr, nk tny faitn lh, adi ke tk...(sbb tkde bf nk suruh puji.huhu)


fatin..akak tag awk.sila jawab ye dear!

soffya said...

dik, akak dh try...tengok di sini

http://soffya86.blogspot.com/2010/03/percubaan-untuk-bertudung-syria-seperti.html

p/s:jgn gelak..;D

anigogo said...

cHantik la awk pakai tudung tu,,,,
huhuhu,,,,
Sy pon nak pakai jugak t kalo ada majlis kawen,,,,,
Hope boleh comel macm awk,,,,
hehehehe

shazlin said...

fatin...nk copy entry ni leh??.. skali gambr.. nk letak kat blogshop saya... boleh??...xboleh xpe.. ^^,

umi riana said...

eh eh cantek la fatin kamo pkai syria...tp konpius cmne nk pakai tol2..

umi riana said...

eh eh cantek la fatin kamo pkai syria...tp konpius cmne nk pakai tol2..

misLavey 4_teen said...

fatin..cantik la kamoo...tp sakit la mata bace tulisan kaler oren..background kaler ijau..
ley tukar x kaler tulisan ouhh???
huhu

misLavey 4_teen said...

comey...tapi sakit mata r nak baca tulisan kaler oren ngan background kaler ijau..boley tukar x?? huhu

AISHA SAAD said...

aku try tutorial nihhh...

first trial, sini picture....

http://aishawhatever.blogspot.com/2010/11/blog-yang-macam-mana-yang-korang-akan.html

tengok if free,tenx okeyh! peace..

CIK JAJA said...

hi..fatin..cumil awak..

syahirahghani said...

cantik betul kak atin!
suke sangat!
weeee.
i pun da setat pakai muncung gitu, view me at http://syahirah-ghani.blogspot.com.
xoxo :DD

IBU WAFIQ said...

salam dik...tudung comel..tuan pun comel..padan je..followers pun hebat..:-)

SURACHET said...

Kak fatin liyana , sy da try byk kali nak jdikan skarf tuh muncung , tp slalu x jd , cane eh ? T-T . Nak kne gune skarf coton eh , then potong skit yg balakng nak buad jd muncung , cenggitu kah ?

LuAHanATiCikHajAR said...

asal x jadik pn cenggini..hurm

Lady Riviere said...

ahaha.. and now it's popular

Syuhada Nur Ekhwan said...

sy pkai x lawa la.... muka npak bulat

nurdani said...

bentuk wajah kita lebih kurang sama.and saya memang suka tudung macam tu.senang,mudah and jimat masa.tak payah gosok and lipat2.

Irfa said...

cantik kalu..
pakai apa pun cantik dik oi ;)

Azlinda Aziz said...

eh akak, yang azlinda emmet tu nama dracula saya, nama betul azlinda aziz.

Bell Nabeyla said...

akak , buat toturiol or style yg lain pula lh .. but it still berkaitan ank tudnug syria ..