Friday, February 26, 2010

Dugaan Allah..saya harus tabah!

Assalamualaikum semua!

Saya ada berita buruk yang hendak disampaikan.
Jika anda rajen mengikuti perkembangan saya di FB, anda anda tahu yang rumah saya telah dimasuki pencuri.
Ok sangat tragis bila pulang kerumah dengan keadaan gate telah dirosakkan dan main entrance door telah dirosakkan.
Bila masuk kerumah,keadaan sangat mengerikan dengan semua barang disepahkan, habis semua diselongkar.
Berasa sedih kerana kena kemas sume balik (-_-)
Tapi yang paling sedih bila laptop sudah tiada. Laptop itu dah menjadi sebahagian daripada hidup ni.
Photo, video, data, assignment sume ada dalam tu. Dimana mahu kucari ganti? Huhu

Tapi harus bersyukur kerana sekurang2nya nyawa tidak terancam.
Nasib baik si pencuri datang masa kami bertiga takde di rumah..kalo kami ade kat rumah..
Maunye die tetak leher kitorang..tapi untuk pengetahuan semua, kejadian sebegini dah menjadi lumrah buat kami.
Kami tu refer tu student malaysia di indonesia. Berkali2 hilang laptop, hilang moto, hilang HP.
Tetapi benda ni makin lama makin menjadi2. Sedih tapi tak dapat buat apa-apa.
Ingat lagi dulu ada kawan kena pukau dalam public transport. Tu lagi takut sebenarnya.

Banyak pula bala yang menimpa sejak akhir2 ni. Mungkin dugaan atau mungkin juga balasan.
Tapi saya percaya, things happen for reason. Ada sebab kenapa Allah duga kami begini.
Sesungguhnya kita kena redha dan ambil iktibar.kawan kawan saya mintak tolong doakan
Keselamatan kami bertiga disini. Takut pencuri tu aim kami lagi sbb tau kami duduk bertiga dan semua pompuan pulak tu.

Oh ya brg2 yang diambil seperti 2 laptop, 1 external hard disk, 1 digital camera, 1 sony psp, cincin emas, handphone Nokia dan cash RM.
Jumlah kerugian rm7k ataw rp 21juta. Memang sentap.
Terima kasih buat family saya di seremban, bf saya di serdang,PKPMI cawangan bandung, rakan rakan Fakultas KEdokteran, warga Puri Indah serta Polis Jatinagor kerana membantu kami.
Sangat2 berterima kasih dengan perhatian yang anda semua berikan. Kalo nak beri lagi boleh je. Nk beri macbook ke gagaga

Last sekali saya nak ucapkan minta maaf dan terima kasih kepada para bloggers tegar sekalian sbb slalu lepak kat blog saya.
Lepas ni susah sikitlah saya nak update. Sebab saya online kai blackberry.
Xboleh nak bagi fashion tips :( sbb xleh nk upload gmbar. Bencinye bencinye!
Nyway teruskan membaca blog saye! sila bgi sokongan kepada saya sebab saya tengah mengalami depresi mental yang agak hebat.
Thanks lov u all.

27 comments:

ardinihumaira said...

dik... tabahkan hati ya... salam Maulidur Rasul ^_^

amirah najihah said...

salam
dear fatin liyana,

tokojut den bilo bce angka tu m'cecah RM7k. byk tu...

mgkin nnt akan ade suatu ganti
yg lebih bererti :)
mgkin lepas ni DIA akn lebih buka pintu rezeki dak atin kot.
sape tau kankankan ^-^

smoga kamu kuat ye :)

*p/s : amal'n slalu bce doa pendinding :)

AiE said...

ciannyer..sabar k..ader hkmhnyer..

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

fatin adeq kuh yg chanteq..alahai..cian nyew..kalo akk kt tmpt kam0 msti dh meraung 7hari 7 malam..yela,kt laptop la simpan segala bagai bende yg penting..tmbh lg student,assignment sume dlm tuh..
hm..sabar yew fatin...diharap pencuri itu akn mendapat balasan yg berkali2 timpal nyew..

hukhuk..da xdpt da nk menatap aksi chumel kam0..

be stong oke..n take a good care yeh...risaw la bile bace keadaan indon kt sane..sgt2 tidak selamat..

aiza said...

ya Allah..
sian kat fatin...saye ucapkan takziah pd kak atin...jgn laa sesedey...hepi2 tau...nasib kak atin selamat..

nnt pencuri harem tu kene laa hukuman mandatori ke ape..kuang hasyem tol..

tc tow...nnt saye hadiahkan mangge yg plg terketat n terkuat siap jampi2 pade kak atin!

milimilo said...

omg..banyaknye maling dkt sane..semoge bertabah ye..tetap akan terus bace belog ni walaupun tiade update =)

Irine Nadia MaRceLLo said...

oh god! x pe kak..kene redha..kalo kite dah redha..sure2 Allah akan berikan yg lebih baik utk kite.Dun be sad dear!!

Shemangat hakak chantik!

pWiNcEsS SmArTiE said...

salam...nyway sabar ye...mungkin ini dugaan Allah wat fatin n kwn2...tp jgn risau pencurik pasti akan dpt balasan...sis doakan keselamatan kamu di sana...tk care

arxar said...

kak atin tabahkan ati k.
insyaallah pencurik tu pat ne tgkp.
maybe pasni akak dpt lebey lg yg akak jangke.
i love you! :)

deqyalalink said...

uiihh risau gilak !! pk 30 kali nak g hendon nih..bertabah la kamu kamu kamu semua ye..ade hikmah supaye beli baru yg lagi canggeh manggeh hehe..

ok aku tunggu fashion tips part 2 sebab part 1 aku dah terai :)

b strong dear !

F I E Z A I N A said...

cik fatin liyana, im suprised yang dekat bandung ade kes kes macam ni. teruk jugak kan sebab sampai pagar dia bukak. seems like dia mmg dah aim.

lepas ni kene hati hati ek. bahayakan sebab kite dekat negara orang dan harap perkara macam ni tak jadi lagi lah. elok elok di bandung.

liza said...

kat indon memang byk maling ek?
adeh. takotnyee. sian u..
sabar banyak2 yea.
i'Allah org cmtu akan dapat balasan jgk nt.
trust me :)

Rie said...

harap kamu tabahkan hati & bersabar dgn ujian yg menimpa...

i.k.a. ♥ said...

kat tmpt org nih mmg mcm2 leh jd.. hari tuh pn rmai kwn2 kena pukau. ade yg kne pukau thru tepon, jd x sdar, tau2 dah ilang juta2 rupiah dr account.

sabar ye fatin.. tuhan xkan bg dugaan yang hamba Dia tak mampu terima. stay chantek! :))

soffya said...

dik...sabar ye syg...ini dugaan.aka faham perasaan fatin...

nasib kita sama.akak pernah merasakannya.tahun lepas rumahs ewa juga dimasuki pencuri.akak hilang 2 biji fon.kawan 1 ldtp dan cash RM...


buat solat hajat.istikharah.yakin dalam hati dapat balik.tp semuanya, Allah punya kuasa kan...redha dan berserah.


tapi, usaha mesti ada..jgn putus asa...meskipun tidak berharap dapat balik, tetapi untuk memohon perlindungan dan kekuatan...


ye dik?

mrym said...

seb bek u all tada kt umah!
bwk bsaba ye,mne tau pasni dpt lptop canggih ke....

x

iamme said...

waw... bhy gak ek dok kat puri indah? xpe2, stay strong n sabar ye.
nti bln 6 nih ktorang datang tmn u guys! :)

♥kAsiH+CiNta♥ said...

saba ea cik fatin..yg pnting kamoo selamat..semua 2 ujian Allah...bersabar bnyak2 k..

F I T said...

owh sorry to hear that..harap awak ok selalu di perantauan :)

Khas Untuk Freshie Blogger. Jom Terjah Blog Paling Annoying Ni Supaya Korang Tak Jadi Blogger Annoying!

Ini memang kac said...

jgn sedeyh n risau. . .tuh hanye dugaan kecil. . selagi harta yang leh dpt ganti. . kita jgn risau. . semoga urusan dipermudahkan ye. . ehh yana. . pki bb kan ade upload photos. . then leh lah up8 thru bb. .

qishie said...

uit atin!huuu..sabo la yep..
yg penting korg sume selamat..
jgn lupa baca yaasin..mohon dijauhkan dari orang2 yang berniat jahat.

ween said...

erk. baru terbaca this entry. still boleh comment kan? Fatin, cuba amalkan membaca Al-Mathurat ya, insyaAllah sentiasa dilindungi drpd malapetaka / bencana. take care ok :)

♥aMyLiAiNdAhOuSe♥ said...

kena msuk pencuri dear??
kejamnye pencurik tu..
lau ye pom n amek laptop coptla dulu data2 sume2 tu kn..

sabar ek dear

SHAHIRAH TERMIDI said...

OH GOD. I'm planning to pursue my studies in indonesia. When I read this entry, oh, kena fikir banyak kali balik. -____-"

cik.nisa.khaidir said...

uhh! luckily nobody in the house. mmg harus berhati2 kt sana... even pick pocket pon boleh slumber amik duit depan mata. xpelah. mungkin xde rezeki dgn barang2 yang hilang. yg penting korang2 selamat dah cukup baik. ada hikmah di sabalik kejadian ni...mungkin lps ni korang kena lebih-dan lebih lagi berhati2.

Irwan Hakimi said...

Salam. Untuk mengelakkan rumah dari dimasuki pencuri, boleh amalkan kaedah pagar rumah menggunakan ayat Kursi. Kaedahnya di sini http://lautan-biru.blogspot.com/2011/06/ilmu-memagar-diri-dan-rumah.html

Cik JariManis said...

dkt indonesia mmg selalunya diorang main pukau2..especially klu bru2 lps turun dri kapallaut..time ulah kena hati2.. :(