Friday, November 6, 2009

Resepi : Roti Jala

Hi anda !
Sorry lately ni entry yang aku post sume emo2 belaka, kalo xemo pon, aku kutuk org haha. mtk maap byk2 la kat mana2 pihak yang trase hati, pancreas dan pinggang. Sesungguhnyaku tak merelakan semua ini
terjadi sob sob (-_-). Oleh itu ingin aku topupkan kembali pahala yang telah hilang dengan memberi korang resepi!

Yes resepi roti jala lah! Kenapa roti jala pulak? Mestilah sebab Fara suka makan. Taklah, aku la tu yang suka makan roti jala haha. Saje je nak bagi Fara femes kat blog aku. Baeklah ni ikut resepi yang aku slalu buat, alhamdulillah tak pernah la xjadi lagi setakat ni. Zass!


Masukkan dalam blender, 2 biji telur, 2 cwn tepung gandum, 2 cwn air, garam n serbuk kunyit ikut mentaliti korang. Blend sehingga rumah bergegar.

Amek non-stick pan, oleskan ngan minyak yang sgt sedikit tidak lupe juge pakai api yang sgt kecik ye rakan2 supaya rmbut ataw lengan baju tidak terbakar. Amek bendealah nak buat roti jala tu (tiada dlm gmbar), terus jala laju2 supaya jd cntik mcm gmbar diatas.

Sebab aku terlupa nak amek gamba cara nak gulung, maka roti jala ni terus dah siap. Bila dah siap, laju2 gi cedok kuah kari daging kat dalam periuk puan ibu dan makan dgn gelojoh spy org disekeliling jeles.


Oja dan Qish tidak jeles kerana mereka juga dapat makan

Para lelaki dan wanita ini juga tidak jeles malah mereka gembire kerana seluar dan kain mereka menjadi ketat.


Mereka-mereka ni juga tidak jeles kerana kesedapan yang dialami oleh mereka tersangatlah tidak dapat ditandingi. Tgk yang tudung turqoise tu, name die Aya.Kemaen suke lagi kau ye Aya

Rupanya takde sape jeles. Maka pergi potong balik sentence yang aku cakap tadi. Haha selamat mencuba rakan2! Salam

p/s: Gambar ni mase open house kat umah aku ritu,mase raye. Akulah yang menjala roti jala sampai 3 jam kau tau. Sebab nak bagi korang makan punye pasal. Ha jgn nak terime kasih je. Bagi adiah.

11 comments:

huney_wawa said...

oke si pembuat roti jala yg comel~~
wee~~

haha.
oke skang wawa dh reti wt..
blh try test. haha.

p/s: wawa juga mahu jadek pembuat roti jala yg tomey~~ haha.

hafiz f said...

oww shitt my faforit--> slang ngr ap ne glinye ~
hehee sdap btol roti jala dak atin ne siryes..
boleh dlmakan bgitu shj.
boleh jg dimakan dgn santai atau gelojeh.
boleh dimakan skali 3 atau 4 gulung.
dan byk lg kelebihannya..
bes bes i lyk fud hehe (*__o)

Fatin Liyana said...

hehe wawa sudeh comel, hnye perlu buat roti jala n ajak bf picnic, pasti si bf akan menghadiahkan wawa pelbagai hadiah yg menarik

-----------------------

ok faforit xmenahan.cam sinetron la plak haha byk kelebihan eh roti jala hny. btoi jg, bisa dibawa utk menjala ikan dan ketam. ketam jala ke syg? ke pkai kelong? ingt x we used to bljar kjian tmpatan dulu2 haha
nyway tq ure cute =)

farah liana said...

kawaiii~
hoii orang2 kat luar sne..
kte pon penah rase gak..
haha..**berlagak2**

p/s: dak apis pon dah x gune name anon kah?? hahaaa..

hafiz f said...

kelong! haha ingat2 **

glr ah bleh jale ikan gne roti jale hun!!
ketam pon!! mangai..
hehe ketam tngkap gne snduk je ~
ktam msk lomak cli api la hukhuk ^^

donna said...

haha, ingat lagi..text msg atin. "oja datang jugak...ini amaran"...comel okeh msg tu...hahah...rindu je kamu...dan roti jala sedap!!!!!!.. tak tipu punye... ^_^

Hatice Şeyda said...

hi fatin , I hope that ı do not disturb you but ı was surfing in internet and ı saw your blog. After some looking your blog ı saw that issue and saw your meal. The view of it seems really good and ı gusse that also the taste is good. I have just littie want from you that would you write the directions of this meal in English? I hope that ı rellay do not disturb you. I am sorry .

Anonymous said...

psss...nk roti jala lg sedap,letak ckit serbuk vanilin..ckit je tau..secubit..pastu time menjala,kat fryng pan tu letak mnyk yg d cmpur dgn mnyk sapi..utk naikn bau n sdpkan roti jala..selamat mencuba;))

hasana thoha said...

Salam,

dik fatin...muehehehe...baru lah akak tau betapa sonang baitu nye nak buat benda alah ni....hahaha....dengan eksplanasyen mu yg klako n sempoi buat akak semangat nk cuba....thanx tau fatin....

satu lagi...kek tiramisu yg fatin kasik resepi tu...akak buat...walau pon lembik...tapi habis dik...diorg puji...lg sedap dr secXXt recXXy...huehue....TQVM

Ana Teha said...

(y)

nur azian said...

waaa senang sgt ye..nak try jugak la...xpnah buat pon lagi ni...